教育王國

標題: 開始灰....我覺得我好似有點不自量力 ! [打印本頁]

作者: 過客    時間: 17-5-3 00:41     標題: 開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !

開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !

作者: mlf    時間: 17-5-3 01:25     標題: 回覆樓主:

不要灰,路是人行出來的。
這裏的朋友都很善良,他們不斷的给你意見,我亦感受到他們的友善和無私。或者再試北愛那邊,這裏很多朋友的孩子都是在那兒,不錯呢。再者,讓孩子坐下直接跟爸爸講出心底話,亦讓爸爸静静的聆聽兒子的感受,你亦從旁講出利弊,我估定會打動爸爸的。學費方面 ,再考慮能否在各方面省減。嘗試過才作決定,不要輕言放棄。加油!

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-5-3 02:26

唔好咁容易灰心。你仔仔依家最需要係一個指路明燈同埋少少扶持/鼓勵。如果果陣我父母肯對我有少少信心同埋鼓勵,果三年嘅折磨其實應該冇咁痛苦。

不如搵個夜晚大家一齊坐低,落張紙出黎,寫低留港同出國嘅利與弊(先撇開所有個人情緒),然後三個人都各自準備一份 proposal 同埋一份心底話嘅信,如果留低香港會點計劃,去外國又點計劃,需要用幾多錢,幾多時間等等。如果要出國,邊 d 地方可以節省。呢個時候可以坦然畀仔仔知道父母份人工幾多、存款幾多,屋企各樣開支雜項要用幾多錢,一齊衡量。我阿爸都係畀我睇,要我清楚家庭狀況,咩計劃會比較對父母同自己都公平同開心。封信就可以表達自己嘅難言之隱,有時候講唔出口/未來得切講已經畀對方窒,可以講述心中感受同疑慮。點解咁多人會選擇寫信畀父母,因為面對面,有太多因素影響傾談內容,未講可能父母已經唔想聽。

呢個方法我同父母、同學都用於唔同地方,始終寫出黎,個個都明白對方觀點並可以質詢/欣賞。用口講,好容易越講越滲入個人情緒,會暴躁、頹廢,甚至發生爭執;用手寫,畀自己同其他人多 d 時間去衡量同思考,冇咁容易嗌交。
作者: 亮燈    時間: 17-5-3 08:08

過客 發表於 17-5-3 00:41

唔好灰心,可依照1998Ruby1998既建議做,試後可能有新進展,呢度會有好多人幫你,放心吧!

作者: 過客    時間: 17-5-3 08:14

多謝你地,Lee度各 brother真係會釋出善意。尤其1998ruby1998, 你比左好多鼓勵我。

朋友1同我講:每年真係要預/用$40萬左右(重要唔係倫敦區),佢自己都係英國留學,讀完大學回港,用$真係倒水咁,咩都係要用$攪掂。如果你仔仔習慣左英國既學校生活,係冇辨法回港接受返香港既教育方式,叫我真係要三思。

朋友2同我講:佢雖然有 OEA津貼,有親戚做監戶人(食,住都不收$),但都真係好吃力,供左個仔差不多8年,去年大學畢業回港了,無底深潭終於可以脫離。不過佢話重有個細女,但佢話真係怕怕,所以唔喺細女面前再提留學2個字,免得惡夢又再開始。

爸爸朋友3,同爸爸講:朋友2個都係公務員,職位及人工都高,可以負擔得起,但真係樣樣都$,朋友爸唔願意比女出國,但朋友媽要,冇計。

以上朋友2,家庭收入每月多我倆公婆一個 double,佢都話供得吃力⋯真係有點嚇親。

至於爸爸呢…唔迫到埋身,佢係唔儲$既。爸爸話睇唔到仔仔過去會有所改變,同埋佢驚比左咁多$,冇回報(佢指丫仔做人及學業成績)。同埋起碼供10年8年,人老了,中途有事,點算?!

作者: 亮燈    時間: 17-5-3 08:44

過客 發表於 17-5-3 08:14
多謝你地,Lee度各 brother真係會釋出善意。尤其1998ruby1998, 你比左好多鼓勵我。

朋友1同我講:每年真係 ...

以阿細北愛學校做例子,計過條數,扣除OEA及機票津貼,每年約$15-16萬,這數可負擔嘛?
另外,恕我以下言詞較嚴厲,如有得罪,請諒。
如果生孩子係諗住要回報的話,真的不要生,孩子和父母都會好辛苦,如只講回報,請將錢投資去股票、債券或黃金市場,如投資錯誤可轉市場,但投資係子女身上,如果錯誤的話,是否可以止蝕?掉佢地出街,唔再供養呢?所以,生孩子係令佢地有好既教育,有教養,做個有良心既好人,成人後照顧到自己,咁作為父母已心滿意足,如果要用利益回報來衡量,只能說句:祝你好運。

作者: 過客    時間: 17-5-3 09:07

亮燈 發表於 17-5-3 08:44
以阿細北愛學校做例子,計過條數,扣除OEA及機票津貼,每年約$15-16萬,這數可負擔嘛?
另外,恕我以下言 ...
唔嚴勵。多謝意見。可能我表達錯誤。
爸爸指回報不是回報在父母身上,爸爸亦不是為養兒防老。只是用左咁多心血,最後仔仔都冇長進,會好灰。

而我既心態係咩都要去行動,去嘗試,有了親身經歴,做人先會大個,成熟。

作者: 亮燈    時間: 17-5-3 09:25

過客 發表於 17-5-3 09:07
唔嚴勵。多謝意見。可能我表達錯誤。
爸爸指回報不是回報在父母身上,爸爸亦不是為養兒防老。只是用左咁多 ...

明白,我同意你既諗法,如果有能力而唔試,明知繼續落去又唔會有成果的話,點解唔試呢?
呢點就係我點解咁辛苦,節衣縮食都要送兩仔去英國讀書既原因,當然,我絕對唔知道佢地將來會點,但我地兩老已盡力而為,問心無愧就得。

作者: brother4    時間: 17-5-3 09:30     標題: 回覆樓主:

小朋友肯去是成功第一步 ,真係買個希望,將來條路好行D。。。

作者: brother4    時間: 17-5-3 09:54     標題: 回覆樓主:

三個例子英國讀大學,一定貴。孩子在英讀英國預科書院itchen sixth form college 二年,每年學費包宿舍昰1萬五千鎊,二年共使3萬鎊估機票5萬港元,35萬讀咗二年,用非聯招報本地大學,得咗。。。間學校是朋友介紹但朋友佢有OEA,扣除約7千鎊一年免機票,估約16萬讀二年。。

作者: emmafish    時間: 17-5-3 10:19

去紐西蘭留學最平,每年20万可攪掂,英國係好貴㗎

作者: emmafish    時間: 17-5-3 10:20

亮燈 發表於 17-5-3 08:44
另外,恕我以下言 ...

樓主好似無OEA,,,,

作者: 亮燈    時間: 17-5-3 10:23

emmafish 發表於 17-5-3 10:20
樓主好似無OEA,,,,

咁就約$25萬左右

作者: noel2010    時間: 17-5-3 11:41

我們早年取留學資料,真係估唔到咁貴,當時計完嚇一嚇。匯價是12.5 及最高見13.2。捱過頭一兩年,我們已習慣使錢像倒水。不過同老公計番條數,如果留港,這筆錢都是一家吃喝玩樂買名牌或輸股票。我唔信自己可以儲番個筆4百萬。

而且這裏有慳錢留學的家長做明燈,怎買平機票,電話咭,交通費...平有平去英國。
作者: 過客    時間: 17-5-3 12:50

noel2010 發表於 17-5-3 11:41
我們早年取留學資料,真係估唔到咁貴,當時計完嚇一嚇。匯價是12.5 及最高見13.2。捱過頭一兩年,我們已習 ...
同你一樣, 唔迫埋身, 係冇動力去儲 $.
因為在冇壓力下儲 $, 唔知點解 d $儲極都冇進帳.

作者: ThanThan2000    時間: 17-5-3 12:55     標題: 回覆樓主:

樓主, 有沒有想過這個暑假給仔仔一個機會到外國讀summer couse?
畀他知道什麼叫做在外國生活和讀書。 另外 他回來後,你也可以看看他有什麼改變。 例如學習上、態度上有沒有進步。summer course 要選擇一些學術性比較多,不是只去玩或觀光。
我仔仔中二時的暑假突然話中三要去外國讀書。 我覺得如果唔畀機會佢去, 佢會埋怨我。 所以我就搵咗間學校,畀佢去咗兩星期。 結果他返嚟之後 ,同我講都係讀完中六再去。
現今年青人,如果做父母能力做到的話, 我都贊成畀個機會他們。 但結果或效果如何?大家都估估下!
不知這樣做對你是否可行?

作者: cow    時間: 17-5-3 13:15

emmafish 發表於 17-5-3 10:19
去紐西蘭留學最平,每年20万可攪掂,英國係好貴㗎
紐西蘭好,又有GCE讀。大學可以去歐洲讀,學費可以好平。
作者: 過客    時間: 17-5-3 13:20

ThanThan2000 發表於 17-5-3 12:55
樓主, 有沒有想過這個暑假給仔仔一個機會到外國讀summer couse?
畀他知道什麼叫做在外國生活和讀書。 另外 ...
我仔學校每年都有 2 個 study trip, 1 個在學期內, 全校都要去, 一個係暑假去, 而今年學校攪既其中一個暑假團係去澳洲, 聽完講解後, 佢好期待可以出發, 但最後唔夠人, 唔成團, 佢好失望.  之後, 我係方間搵到去英國學電腦遊學團 (佢係打機痴, 而這個團是用電腦學寫 Game, 上午上課, 下午遊名勝, 而且又係去英國, 佢好有興趣想去), 團費唔包機票, 重要自己飛去英國集合, 我有 d 唔放心.  點知佢突然冇啦啦同我講, 佢想出國讀書, 所以遊學圑就暫時 hold 住先.   
作者: ThanThan2000    時間: 17-5-3 13:29

過客 發表於 17-5-3 13:20
我仔學校每年都有 2 個 study trip, 1 個在學期內, 全校都要去, 一個係暑假去, 而今年學校攪既其中一個暑假 ...

明白! 咁遊學團未必可行! 他是否9月升中三?中三係好難捱的一年。 太多科目要讀。

作者: 過客    時間: 17-5-3 13:36

ThanThan2000 發表於 17-5-3 13:29
明白! 咁遊學團未必可行! 他是否9月升中三?中三係好難捱的一年。 太多科目要讀。
...
出年升中二, 你指香港中三好難捱?
作者: ThanThan2000    時間: 17-5-3 13:44

過客 發表於 17-5-3 13:36
出年升中二, 你指香港中三好難捱?

係。 因為要做選科的準備,所以中三文科、理科的科目都要讀。 然後,學校一般按照學生的能力和興趣,讓他們中四選擇讀文科或理科。

作者: vespa    時間: 17-5-3 13:46

過客 發表於 17-5-3 08:14

朋友1同我講:每年真係 ...

孩子出國讀書,兩夫妻真係要想法一致,否則其中一方將來不停抱怨,影響夫妻感情,孩子在外亦讀得唔自在。

從來勉强無幸福,先有共識,計好條數,一家人一條心,去得成固然好,去唔成都唔好傷害父子感情。

作者: nintendo    時間: 17-5-3 13:58

其實,真係要計好數先。

作者: DindinChoi    時間: 17-5-3 18:06

阿仔今年9月會到英國讀Y9
Agent解釋Y9當適應期
因Y10要選科考試
所以除了經濟因素
合適的入學年齡都要好好考慮
作者: HHHR    時間: 17-5-3 19:10

回覆 過客 的帖子

樓主:

唔好失信心,辦法總比困難多。

我都係個句,唔一定要留學先幫到囝囝,留港升學都有不少出路。正如一些留言嘅朋友講,考慮搵專業人仕幫手,會有幫助。

為咗出國讀書令一家人心感不安係唔值得。慎之!

作者: 786    時間: 17-5-3 22:33

英國係貴既。有無考盧加拿大?有個BC好偏既鎮14000加紙(大約10萬港幣一年)另加每個月5000蚊食宿。每個月15000港元。

作者: 過客    時間: 17-5-3 22:38

786 發表於 17-5-3 22:33
英國係貴既。有無考盧加拿大?有個BC好偏既鎮14000加紙(大約10萬港幣一年)另加每個月5000蚊食宿。每個月15 ...

多謝提議. 我有親戚在加拿大, 佢地話學校係冇功課既, 超自由, 會好容易學壊, 同埋加拿大好既學校小, 所以我冇考慮過去加拿大.  加上仔仔只喜愛英國, 所以我只考慮英國吧!

作者: Applemannn    時間: 17-5-4 10:51

作者: torunpoland    時間: 17-5-4 11:55

786 發表於 17-5-3 22:33
英國係貴既。有無考盧加拿大?有個BC好偏既鎮14000加紙(大約10萬港幣一年)另加每個月5000蚊食宿。每個月15 ...

Kelowna?

作者: Umi    時間: 17-5-4 12:54

其實又5駛灰心的!每個父母也想給予子女最好的教育是正常的,最基本問題係有冇經濟壓力先,如果冇壓力梗係最好,但如果本身都5係咁鬆動的話,可否有少少積蓄或到大學才往外走呢如果夫婦意見不一,那風險很大,如果仔生性當然是最好!但相反的話,夫妻埋怨便少不了!曾經有朋友是loan出來比仔去英國讀,但仔真是hea讀,今年A level. 但還未有大學offer, 而期間夫妻也鬧得不快,最後離埋婚。所以一定要夫妻同心合意才比較好

作者: 過客    時間: 17-5-4 13:14

Umi 發表於 17-5-4 12:54
其實又5駛灰心的!每個父母也想給予子女最好的教育是正常的,最基本問題係有冇經濟壓力先,如果冇壓力梗係 ...
多謝關心.  頭幾年都重可以頂住, 但再打後既時間就真係唔知. 不過我一定不會借 loan, 放心.
作者: poonseelai    時間: 17-5-4 13:46

過客 發表於 17-5-4 13:14
多謝關心.  頭幾年都重可以頂住, 但再打後既時間就真係唔知. 不過我一定不會借 loan, 放心.  ...

如你是公務員,份工好穩陣,有OEA加日後長俸,而家用盡D錢都知退休仲有錢用,否則亞仔畢業時倆老份工有事怎算,身邊朋友近5或5字出頭找新工真不易。

作者: DoReMi媽媽    時間: 17-5-4 13:54

樓主,真係要兩公婆有共識,先好俾小朋友出國,我身邊都有朋友,因為俾孩子出國讀書問題而唔開心,最終又係離異,如果留香港讀,佢哋經濟係可以的,但如果出國,就會緊,當時佢老公唔贊成,但媽媽為咗孩子前途(孩子讀書唔錯的)一意孤行,但孩子未讀完書,父母就離異了,因為父親從來冇贊成孩子出國,離婚後亦冇俾贍養費,更枉論供孩子出國讀書的費用,媽媽就要獨力負起供讀,期間仲要面對公司裁員,就用公司所得的賠償,供至孩子大學畢業,今天,孩子已投身社會工作,但對於家庭開支的補助,只是聊勝於無,家中環境如何孩子是知道的,但孩子不願意付出,做母親亦不會多言。

此外,英國讀high school, 有些情況你需要了解,英國約有二千四百間私校,當中自然有好有壞,對學生管教亦有所不同,一般名聲較好嘅學校,對學生亦有要求同嚴格管教,哩啲學校,學費亦會較高,而佢哋收嘅學費就會投放喺學校內,當然,亦有收費低而名聲好的學校,但哩啲學校數目較小,入學競爭都好大,亦有部份冇咁出名的,對學生要求就冇咁嚴格,但作為父母,就有另一種擔心,正值青春期的小朋友,如果誤交損友,去到咁遠,父母鞭長莫及,酗酒大麻哩啲係英國年青人之間,唔係稀奇事,如果學校管得唔夠嚴,又有另一種擔心。

至於你話如果喺英國讀得唔開心,再返香港讀,我身邊都有朋友孩子有咁嘅情形,結果兩頭唔到岸,由英國返嚟揾學校,結果冇幾耐又再過返英國話讀,讀到而家都未入大學,來來回回的,時間就虛耗了,還幸佢家庭環境唔錯,時間金錢都耗得來。 這些說話,係有點令人灰心,但事實往往是現實和殘酷的。
作者: slamai    時間: 17-5-4 16:15

回覆 過客 的帖子

You need to take into account the inflation factor in calculating the costs.  Have you considered transferring to one of the international schools in Hong Kong?  There are normally vacancies in the senior secondary years.

作者: happyfleet    時間: 17-5-4 17:52

slamai 發表於 17-5-4 16:15
回覆 過客 的帖子

You need to take into account the inflation factor in calculating the costs.  Have ...

可以試下Kellett. 行英制考A level. 學費大約20萬。

作者: samsam123321    時間: 17-5-4 19:10

IS 便宜好多。
作者: poonseelai    時間: 17-5-4 19:12

happyfleet 發表於 17-5-4 17:52
可以試下Kellett. 行英制考A level. 學費大約20萬。

不用debenture?

作者: 786    時間: 17-5-4 19:25

torunpoland 發表於 17-5-4 11:55
Kelowna?

作者: retriever    時間: 17-5-4 19:37

過客 發表於 17-5-3 13:20
我仔學校每年都有 2 個 study trip, 1 個在學期內, 全校都要去, 一個係暑假去, 而今年學校攪既其中一個暑假 ...

點解要俾咁多錢去英國學寫GAME?

作者: happyfleet    時間: 17-5-4 19:56

poonseelai 發表於 17-5-4 19:12
不用debenture?

10萬。Depreciated over 7 years.

作者: 過客    時間: 17-5-4 20:59

retriever 發表於 17-5-4 19:37
點解要俾咁多錢去英國學寫GAME?

英國遊學團?  $16,xxx 左右, 2 weeks.
其實係想比佢接觸下外國, 加上放暑假, 又機不離手, 成日留係屋企, 我唔想佢發毛.

作者: Flying-Man    時間: 17-5-6 11:14

回覆 過客 的帖子

我囡囡現在加拿大溫哥華讀 grade 9,又功課,又 projects ,又 field trips ,又 quizzes,又 tests,點會無功課呀? 在溫的朋友同我講,小學應是少功課的,但中學是多功課又忙的。

作者: readymama    時間: 17-5-7 17:56

回覆 過客 的帖子

有無諗過叫佢去澳洲或NZ d 較鄉下地方讀? 如你仔一定要選英國,不如俾佢自己攪,即揾資料至到填form. 要了解英國會脫歐,脫歐後基本上本土人都難揾工,外來緊難。畢業番香港都會難揾野做。我有朋友英國oxford 畢業,長期失業,大洗,現都係做contract, 下期又唔知做mug. 去完外國就算名牌校除非係美國,留美都有工做,重可入藉,留英,就算結婚,都未必有得留低。所以會否諗留港讀港的國際學校,有d 新校辦校的機構都係外國出名,讀住先。
作者: brother4    時間: 17-5-7 18:36     標題: 回覆樓主:

其實英國不太差,朋友孩子HKu 讀law,佢選英國做交流生有一年了,現有3間英firm 有offers做實習生。。。如果小朋友大個就自己决定去那。。。

作者: noel2010    時間: 17-5-7 18:49

我們計劃只是留英升學,不是移民英國及英國工作。而且留學找不找到工作,是很個人問題,不是因為留學而沒有公司請這類學生。朋友兒子英國畢業後在英國可找到工作。我公司亦有請海外留學生。

作者: 232    時間: 17-5-21 00:42

亮燈 發表於 17-5-3 09:25
明白,我同意你既諗法,如果有能力而唔試,明知繼續落去又唔會有成果的話,點解唔試呢?
呢點就係我點解咁 ...

亮燈:
你細仔北愛邊間中學?

作者: 亮燈    時間: 17-5-21 04:00

232 發表於 17-5-21 00:42
亮燈:
你細仔北愛邊間中學?

Campbell College

作者: brother4    時間: 17-5-21 11:59

亮燈 發表於 17-5-21 04:00

good school

作者: 232    時間: 17-5-22 00:06

亮燈 發表於 17-5-21 04:00

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5