教育王國

標題: 升小二先學phonics,會太遲嗎? [打印本頁]

作者: bbyau2010    時間: 17-5-2 14:47     標題: 升小二先學phonics,會太遲嗎?

小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係幼稚園學,小學先學會太遲嗎?同埋搵私人教效果會好d嗎?我搵左好多班組都話無學過好難插班,如果要佢同d 3,4歲一齊由開始學起,又唔係咁好,所以都唔知點算

作者: MrBeast    時間: 17-5-2 15:02

找1:1 law,不過應該幫唔到背bor
作者: torunpoland    時間: 17-5-2 15:28

bbyau2010 發表於 17-5-2 14:47
小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

不會太遲。只怕你不肯學。

作者: kayi0556    時間: 17-5-2 15:33

經濟許可, 一對一最見效

作者: bbyau2010    時間: 17-5-2 15:34

MrBeast 發表於 17-5-2 15:02
找1:1 law,不過應該幫唔到背bor

朋友話好似默書咁,老師讀完,佢個女就拼得返成個字出黎,唔洗背默書既字,咁佢就有信心學多d生字。

作者: MrBeast    時間: 17-5-2 15:43

bbyau2010 發表於 17-5-2 15:34
朋友話好似默書咁,老師讀完,佢個女就拼得返成個字出黎,唔洗背默書既字,咁佢就有信心學多d生字。
...
是的,會幫到串字和默書。ios 有些phonics apps, 幾蚊美金,你可試試看
作者: 彈弓狗    時間: 17-5-2 15:59

MrBeast 發表於 17-5-2 15:43
是的,會幫到串字和默書。ios 有些phonics apps, 幾蚊美金,你可試試看

你覺得apps有用嗎?可以pm 我嗎?謝謝

作者: MrBeast    時間: 17-5-2 16:05

回覆 彈弓狗 的帖子

作為練習ok ga.  之前d apps 已 del 左,不過其實不少是in app purchase, usually 可免費試一部份。或者 去starfall.com, pc ver 免費的
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-5-2 19:17

好多香港學生見到長嘅字就嚇到魂飛魄散咁,尤其上堂老師叫讀出聲,一讀到某 d 位就突然靜低,個個都粒聲唔出,等老師打救。

有心學唔怕遲,不過如果覺得「羞愧」的話,1 對 1 係一個唔錯嘅選擇。我同我班補習小妹妹都係要佢地見到陌生生字,要自己先嘗試點讀,錯左我就糾正。咁樣可以一步一步建立見到咩樣嘅字,大概讀音係點。呢種方法對 unseen dictations 同背書都好有用。有時候記得點講,但係唔記得點串。例如我其中一個妹妹成日唔記得點串 Strawberry 同 Spaghetti,我重覆讀幾個音節 (aw、spa、ghe),等佢自己諗下,有咩 possibilities。

之後慢慢就會搵到竅門,未見過隻字都可以讀/寫得出。

不過如果真正嘅 phonics 要包括 IPA,呢個我都係中二開始自己學(從來冇任何英文老師教,但係其實對發音認字好有用)。

記得有幾個 app 係有學 phonics,都係可以免費玩,一試無妨。
作者: Kuchumama    時間: 17-5-2 21:35

我都覺得有心唔怕遲!我女兒小一開始時也因為phonics唔熟而要花好多時間串英文字,我初時都猶豫會唔會太遲學,但我實在唔想佢花太多時間響沈悶嘅串字上,同埋想佢享受自己閱讀,所以最後都急急腳揾phonics班上,老師一對1-3(形式係老師同一時段教3個小朋友唔同嘅野,例如1個學phonics,1個學grammar咁),針對個別進度教快教慢好有彈性。東區,如你有興趣我可以pm你多d資料。
作者: shadeslayer    時間: 17-5-2 21:43

1998Ruby1998 發表於 17-5-2 19:17
好多香港學生見到長嘅字就嚇到魂飛魄散咁,尤其上堂老師叫讀出聲,一讀到某 d 位就突然靜低,個個都粒聲唔 ...

其實真正 phonics 唔係 IPA, Phonics 是 Phonics, IPA 是 IPA, IPA 小學不用學, 中學看情形學, 甚至不學也可以。 IPA 重要性大不如前。鬼仔妹好多唔識 IPA。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-5-2 21:50

回覆 shadeslayer 的帖子

我意思係如果要學 Phonics,最好學埋 IPA。IPA 其實好有用,睇字典嘅發音就需要,不過當然你可以話係 Online Dictionary,有發音唔需要學。好多外國人唔學,因為反正英文都係母語,但係非母語的話,好容易以為係同音但係其實唔係。不過所有大學學英文嘅同學,一定要學 IPA。雖然話讀音唔正唔係大問題,但係學下總有幫助。
作者: shadeslayer    時間: 17-5-2 22:58

1998Ruby1998 發表於 17-5-2 21:50
回覆 shadeslayer 的帖子

我意思係如果要學 Phonics,最好學埋 IPA。IPA 其實好有用,睇字典嘅發音就需要 ...

這個就是我反對的地方, 學 phonics 幼兒學不要想 IPA.  小學中學也不用。

我己説 IPA 作用大不如前, 因為用無發音傳統字典的機會非常小。中小學咁多野學, 幾時輸到 IPA.

我提到鬼仔妹係説明要發音好, 不一定要 IPA.

作者: torunpoland    時間: 17-5-3 16:50

好多香港學生見到長嘅字就嚇到魂飛魄散咁,尤其上堂老師叫讀出聲,一讀到某 d 位就突然靜低,個個都粒聲唔 ...

真正的phonics 不包括IPA。phonics 不等於phonetics(當然也不等於Phonology)。學好phonics, 不需要學好IPA。

為免影響/擾亂樓主,簡單而言,小孩子學phonics 係好事,有心不怕遲。

作者: MrBeast    時間: 17-5-3 17:13

for most people,其實一些發音若不是自幼學,大個識ipa 都係發唔到。首先學好phonics,這是最有效幫到的方法,ipa 學與否是後話
作者: shadeslayer    時間: 17-5-3 19:19

MrBeast 發表於 17-5-3 17:13
for most people,其實一些發音若不是自幼學,大個識ipa 都係發唔到。首先學好phonics,這是最有效幫到的方 ...

又唔使咁灰, 我大學前同大學後的發音差好遠, 雖然未到 native level 。

作者: torunpoland    時間: 17-5-3 20:10

MrBeast 發表於 17-5-3 17:13
for most people,其實一些發音若不是自幼學,大個識ipa 都係發唔到。首先學好phonics,這是最有效幫到的方 ...

其他語言我唔敢講,凈係德文個[x]音已經考起唔少人

作者: MrBeast    時間: 17-5-4 08:44

shadeslayer 發表於 17-5-3 19:19
又唔使咁灰, 我大學前同大學後的發音差好遠, 雖然未到 native level 。
咁我教小朋友phonics 後自己發音都好左also
作者: cj040710    時間: 17-5-8 22:58

Kuchumama 發表於 17-5-2 21:35
我都覺得有心唔怕遲!我女兒小一開始時也因為phonics唔熟而要花好多時間串英文字,我初時都猶豫會唔會太遲 ...

pls pm me, thx

作者: jasonicole    時間: 17-5-10 14:43

小朋友升小2,英文追得好辛苦,成日背英文背到好炆,有朋友話phonics可以幫助,係唔係呢?但好似成日聽到係 ...

Ok ok

作者: Chichiban    時間: 17-5-10 23:50

我自己係人版。幼稚園冇出去學咩phonics, 小學是英文小學有phonics 教,我從小默書冇乜大困難。到而家啲英文字好多時都係拼出嚟冇乜錯

作者: 18號    時間: 17-5-14 08:32

當然不遲,日後都有幫助

作者: MrBeast    時間: 17-5-14 15:24

Chichiban 發表於 17-5-10 23:50
我自己係人版。幼稚園冇出去學咩phonics, 小學是英文小學有phonics 教,我從小默書冇乜大困難。到而家啲英 ...
有些小學課程都有包phonics,不過我估似走馬看花,學生未必會夠時間吸收
作者: lui    時間: 17-5-14 23:58

MrBeast 發表於 17-5-14 15:24
有些小學課程都有包phonics,不過我估似走馬看花,學生未必會夠時間吸收

Yes. 例如一星期教幾個音節,冇乜e.g.記得先奇。

作者: Chichiban    時間: 17-5-14 23:59

咁都要睇下間學校俾唔俾足料。我之前讀嗰間都好幫到我,完全冇再出去其他地方再學英文。

作者: MrBeast    時間: 17-5-15 08:34

lui 發表於 17-5-14 23:58
Yes. 例如一星期教幾個音節,冇乜e.g.記得先奇。
仲有學了一個音,要每天花少少時間practise 運用下,咁印象先深
作者: shadeslayer    時間: 17-5-15 11:41

阿女十年前幼稚園已有學校的 phonics, 不假外求到小一已可用來默書, 不用死串。可能佢好彩。

作者: MrBeast    時間: 17-5-15 19:13

shadeslayer 發表於 17-5-15 11:41
阿女十年前幼稚園已有學校的 phonics, 不假外求到小一已可用來默書, 不用死串。可能佢好彩。
...

我們第一間的happy 學卷 kg 都有,parents day net teacher 都有好advice 比我,但始終net time 少,都是要「門前清」。st cat 我覺得教得到好 k2 都仲係build foundation,遁步漸進,用synthetic phonics,有些小學(eg 做功課個間)反而用analogue。anyway,有fd sc 畢業,但同小朋友溫默書時冇特別運用phonics 幫小朋友,a couple yrs ago cottage 都唔識讀,我估e加已全部比返哂先生
作者: shadeslayer    時間: 17-5-15 21:12

MrBeast 發表於 17-5-15 19:13
我們第一間的happy 學卷 kg 都有,parents day net teacher 都有好advice 比我,但始終net time 少,都是 ...

幼稚園學好 phonics, 上小一默書啱啱好, 自已唔用梗係唔記得喇。

作者: MrBeast    時間: 17-5-15 21:56

shadeslayer 發表於 17-5-15 21:12
幼稚園學好 phonics, 上小一默書啱啱好, 自已唔用梗係唔記得喇。
我個不才,屋企1st lang 又唔係英文,好多時都要remind 小朋友用phonics 去記串字,e加只間中朗讀下,等佢keep 住拚下
作者: IloveJJ    時間: 17-5-15 22:58

作者: scgift    時間: 17-5-16 01:08

IloveJJ 發表於 17-5-15 22:58
我朋友仔女都係sc,但佢哋進度都唔能夠响畢業時學晒所有音,所以我朋友都响外面俾仔女响升小時學晒佢。
我 ...

點會冇幼稚園教得晒啲音呢?而且唔同phonics教材所教既音都有多寡之分,唔可以一概而論。我知有劵校(普通屋邨學校)唔止教得晒啲音,仲教埋節音節,K3上學期已經可以學新生字時只聽發音已能串出該生字。

作者: MrBeast    時間: 17-5-16 06:44

我朋友仔女都係sc,但佢哋進度都唔能夠响畢業時學晒所有音,所以我朋友都响外面俾仔女响升小時學晒佢。
我 ...
睇下你全部音既定義係乜,基本26個音就一定,練習上見到digraph 和trigraph, eg br, str,以我所知有cover long e 和 vowel team,其餘就不清楚,不過phonics 一理通百里明的
作者: IloveJJ    時間: 17-5-16 07:52

作者: shadeslayer    時間: 17-5-16 09:04

IloveJJ 發表於 17-5-16 07:52
26個音當然唔叫教晒啦!你憑26個音能拼出字嗎?我去唔同學習中心攞syllabus看過,無一間會只當26個音係學 ...

來來去去都係26字母加一D blending sound, 點睇都唔係復雜野, 阿女幼稚園跟學校已學好。phonics 加上一些聽講默才會學得好。不過阿女當年成日話老師發音害佢串錯。

作者: IloveJJ    時間: 17-5-16 09:39

作者: MrBeast    時間: 17-5-16 12:42

IloveJJ 發表於 17-5-16 07:52
26個音當然唔叫教晒啦!你憑26個音能拼出字嗎?我去唔同學習中心攞syllabus看過,無一間會只當26個音係學 ...
of course. eg fat, sat, pat.... 你有冇發覺低level 的 ort 用好多這類字,長d的甚至 如fantastic 都得架。當然係會好limited,但as mentioned, 一里通百里明,所以有些叻的小朋友可以無師自通
作者: shadeslayer    時間: 17-5-16 20:25

IloveJJ 發表於 17-5-16 09:39
phonics我自己只當係一個幫串字既工具,我亦覺得唔一定要學。但對於屋企無乜英文既人來講,用phonics幫串 ...

Phonics 作用遠大於默書。中文係形意文字, 英文係形聲文字。 phonics 聽同講也有用處。

作者: simonlawht2    時間: 17-6-18 14:31

妳學也不會遲, Phonics 一定要聽到自己讀音是否正確, 建議買以下一個 Hear Myself Sound Phone , 或者叫 Phonics Phone.

作者: lui    時間: 17-6-18 17:06

我 ...

Learning habit and rosaryhill 教曬兩個音節,部門三個音節

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-6-18 17:47

我由幼稚園到小學都冇學過.... 依家同小師妹補習要補翻 d Phonics 因為佢記字辛苦。
作者: Sask999    時間: 17-6-18 17:54

Phonics 班大部分都是幼稚園學起,好似我仔k2開始學,依家小一英文真係好容易,默書唔洗溫都無問題。
但遲好過無,揾一對一希望可以快D學會。

作者: SimplyVoice    時間: 17-6-19 12:18

作者: shadeslayer    時間: 17-6-19 13:05

SimplyVoice 發表於 17-6-19 12:18
對,phonics 不是IPA。phonics談的是音和字的關係
不幸地,在拼寫文字中,英語音和字關係十分混亂,惡名昭 ...

也不是可悲,中學大學,有興趣,有需要咪學 IPA 囉,千其唔好以為幼小繁學階段一定要學 IPA。

作者: little_yolky    時間: 17-6-19 13:21

shadeslayer 發表於 17-5-15 11:41
...
唉!我女間幼稚園都係話用phonics教學, 仲自製課程咁話。但兩個學完三年都得個桔。到小一, 阿大就用死抄法對付默書, 阿細咁懶, 點得丫, 同佢搏鬥咗一個學期, 終於投降既係我, 唔好再為果總分10分去搞到家嘈屋閉, 反正衰極佢都有5-6分, 咁同次次100分既同學仔都係差4-5分啫, 咪其他地方追返囉。

今年大個咗, 又好似好咗咁。

作者: IloveJJ    時間: 17-6-19 15:25

作者: shadeslayer    時間: 17-6-19 20:39

IloveJJ 發表於 17-6-19 15:25
我成日都話幼稚園教嗰啲phonics唔夠,成日都有人出嚟質疑,話唔駛出去學都得,甚至話唔學phonics都得。

...

女兒嗰間幼稚園十年前已教 phonics, 女兒真的不用外求。

作者: day_bo    時間: 17-6-19 21:56

shadeslayer 發表於 17-6-19 20:39
女兒嗰間幼稚園十年前已教 phonics, 女兒真的不用外求。

我囝也只是靠幼稚園的phonics(是一所很耐歷史的幼稚園),沒有外補,拼到大部分字,已足夠應付小學默書。而且由於懂得拼音,對英文閱讀有很大幫助。

作者: IloveJJ    時間: 17-6-19 23:15

作者: retriever    時間: 17-6-20 07:27

有咩要背?

作者: retriever    時間: 17-6-20 07:30

IloveJJ 發表於 17-6-19 23:15
我知,但其實你女兒除了响學校學phonics之外,你自己本身同佢閱讀、其他英文培養,都幫咗佢。其實,係我哋 ...

其實PHONICS 係先有音再拼字。

所以較適合外國小朋友,或外語環境較多既細路。

如果細路幼稚園無呢個環境,靠補可能較難。

作者: retriever    時間: 17-6-20 07:43

shadeslayer 發表於 17-6-19 13:05
也不是可悲,中學大學,有興趣,有需要咪學 IPA 囉,千其唔好以為幼小繁學階段一定要學 IPA。
...

有幼稚園時期都學。因為有些媽媽不甘後人,要更上一層樓。

作者: Olympian    時間: 17-6-20 09:08

幼稚園,K1, K2 都是學Letter Sound 。冇法架,K1 a,b,C 都未識齊。要慢慢教。到K2 又再重覆Letter Sound,因K1太細個,學了的要穩固,正常要重溫。而且除了Phonics,課堂還要學生字,會話和寫字。Phonics 唔教得多。到K3 才教 an,at,en,et,ig, un, ch, dr, gr,sh,th,wh。所以整個幼稚園,其實學得很少。好應該小學繼續教,不過我仔小學都冇再教了。
作者: Alicesuki    時間: 17-6-20 09:44

遲好過無 .... 我覺得phonics好有用.
我女幼稚園時讀國際學校,語境已經好好,學校都有教phonics,但我仍俾女女外出學了約1年半phonics. 到宜家讀小一,呀女每次默書都唔洗點溫,次次都係96-100分. 最重要係幫到佢睇圖書,小說.

作者: Olympian    時間: 17-6-20 10:32

可以的話家長自己學啦。買套點讀筆。學左個邏輯。就可以得閒提下小朋友個字可如何拼讀,默書又可點樣應用phonics溫習。有朋友個仔真的在咩kingdom學了2年phonics完滿畢業。但只懂每個音節,唔識blend,應用唔到,小學默書串字覺得難。嘥鬼氣。有家長平時提下小朋友,因應佢程度教,差好遠。我個仔真係天生識嘅,好快學晒又用到,默書差不多次次滿分。個女就要慢慢自己教住先。
作者: shadeslayer    時間: 17-6-20 13:24

retriever 發表於 17-6-20 07:43
有幼稚園時期都學。因為有些媽媽不甘後人,要更上一層樓。

小學生,更上一層樓都唔係學 IPA.

作者: shadeslayer    時間: 17-6-20 13:25

retriever 發表於 17-6-20 07:30
其實PHONICS 係先有音再拼字。

所以較適合外國小朋友,或外語環境較多既細路。

你可能啱。

作者: Zoiechan6962    時間: 17-6-29 08:43

請問係app呀?(emoji)(emoji)謝謝你

作者: little_kid    時間: 17-6-29 14:48     標題: 回覆樓主:

其實學哂成套phonics (見到新生字可識拼番個音出黎 ) 一般或最少要幾耐時間?

作者: cllc    時間: 17-7-5 12:22

我係路過有感而發, phonics成為現在個個細路都要學的必修, 而我自己從來無讀過. 有感想係因為我以前唔使讀其實現在英文無問題, 背點dictation就死背,學學下就自然自己識點併個字出嚟.
我個仔(升小一)英文流利, 但係唔識串字, 於是個個都話學phonics, 去評估時老師話:佢依家先家好遲(!)
我都正在諗緊是否要比佢學, 因為佢試學時覺得好boring, 我無比佢學.我覺得自己背就是, 把背的方式變成他覺得有趣的遊戲,也許是一個方法.
作者: pbhe    時間: 17-7-5 14:31     標題: 回覆樓主:

有個建議: 既然小朋友仲未學phonics 而家長又未有其他更好方法促進他串字技巧,不如去書局買套phonics kids 喺屋企播比佢睇。唔駛上堂之餘又冇咁悶。試下work唔work先。

自己經驗係細個冇學phonics 但串字叻,睇完就記得。仔仔2歲好鐘意字母十分熟識phonics, 幼稚園又有教,但串字奇差。佢可以睇chapter books 同外藉英语清通冇問題。

作者: pbhe    時間: 17-7-5 14:34     標題: 回覆樓主:

補充: 而家6歲都仲係串字冇乜sense. 不過我冇迫佢,剩係有時提下佢,由得佢自然吸收發展,費事打擊佢自信。

作者: minna-no    時間: 17-7-6 23:47     標題: 回覆樓主

請問可以在那裏搵一對一老師一

作者: lovelinda    時間: 17-7-7 10:45

jasonicole 發表於 17-5-10 14:43
有心唔怕遲,小二雖然起步好似比起K1 已學的遲,但小二的吸收能力和專注力都比幼稚園小朋友強,所以catch  ...

Pls check pm, thx!

作者: maplebb    時間: 17-7-7 23:16

我都覺得有心唔怕遲!我女兒小一開始時也因為phonics唔熟而要花好多時間串英文字,我初時都猶豫會唔會太遲 ...

please pm me, thanks

作者: little_kid    時間: 17-7-17 16:56

little_yolky 發表於 17-6-19 13:21
唉!我女間幼稚園都係話用phonics教學, 仲自製課程咁話。但兩個學完三年都得個桔。到小一, 阿大就用死抄法 ...

咁你女係咪最後都無學phonics ?  我果個無學哂phonics,  串字要花很多時間記,  好辛苦記哂默書範圍, 還有一部份係unseen無得温。 所以每次默書, 就算好彩seen部份啱哂, unseen部份都會扣好多分。
我又係唔知學唔學返phonics好。

作者: little_yolky    時間: 17-7-17 17:18

little_kid 發表於 17-7-17 16:56
咁你女係咪最後都無學phonics ?  我果個無學哂phonics,  串字要花很多時間記,  好辛苦記哂默書範圍, 還 ...
阿大無學, 因為佢刻苦, 一於死抄!

阿細學咗大半年, 好係好咗, 但唔知係咪因為大個咗既關係, 後來見學完同無學分別唔大, 而且學校減咗一半默書次數, 就停咗, 轉學cambridge了。

作者: shadeslayer    時間: 17-7-17 20:01

little_yolky 發表於 17-7-17 17:18
阿大無學, 因為佢刻苦, 一於死抄!

阿細學咗大半年, 好係好咗, 但唔知係咪因為大個咗既關係, 後來見學完同 ...

Cambridge 係可有可無的考試,為考試而上堂我覺得無乜謂。 好似香港中學課程係 NSS, 考試才是DSE。

你想孩子學好英文定孝好 Cambridge 定 both?

作者: little_yolky    時間: 17-7-18 10:42

shadeslayer 發表於 17-7-17 20:01
Cambridge 係可有可無的考試,為考試而上堂我覺得無乜謂。 好似香港中學課程係 NSS, 考試才是DSE。

你想 ...

我連學琴四年都無考級, 你咪以為我會俾阿女考cambridge吧? 你太睇得起我了。

只係因為阿妹太屎, 上唔到個chat room, 又想keep住有同外國人溝通, 所以咪報cambridge頂住檔囉。

作者: shadeslayer    時間: 17-7-18 13:17

little_yolky 發表於 17-7-18 10:42
我連學琴四年都無考級, 你咪以為我會俾阿女考cambridge吧? 你太睇得起我了。

只係因為阿妹太屎,  ...

Cambridge course 對一般學英文好咩?

作者: little_yolky    時間: 17-7-18 13:21

shadeslayer 發表於 17-7-18 13:17
Cambridge course 對一般學英文好咩?
無咩用架!生字佢又唔記, 文法又淺過學校。不過貪佢keep住同鬼佬傾下偈, 聽下D口音咁, 佢學校個NET唔掂架, 會鬧人既, 真係無聽過NET會鬧人。
我唔想阿妹同家姐一班chat room, 因為一有阿妹出現, 家姐就會變曳咗。所以要等家姐升班, 至俾阿妹去chat room班, 其實我只係想補口語。

作者: little_kid    時間: 17-7-20 14:03

pbhe 發表於 17-7-5 14:31
有個建議: 既然小朋友仲未學phonics 而家長又未有其他更好方法促進他串字技巧,不如去書局買套phonics kids ...

請教有無用過邊套phonics好, 介紹下我。

作者: Cheddar85ang    時間: 17-7-20 14:32     標題: 回覆樓主

幾時學都唔遲!

作者: pbhe    時間: 17-7-20 17:51

little_kid 發表於 17-7-20 14:03
請教有無用過邊套phonics好, 介紹下我。

我地用phonics kids. 曾經在三聯書局發售。包書,DVD.

作者: little_kid    時間: 17-7-20 18:11

pbhe 發表於 17-7-20 17:51
我地用phonics kids. 曾經在三聯書局發售。包書,DVD.

明白。
想問多少少, 你仔好熟phonics,  但串字差。 但又好叻可睇charpter book,  請問charpter book啲生字是靠phonics拼嗎?  
是否phonics 可幫助將charpter book 見到的生字拼音, 但不能( 例如默書) 將聽到的生字用phonics 拼番個字出來 .
因為我想小朋友學phonics來幫助默書, 不用死記。

作者: roybird    時間: 17-7-21 12:07

贊成有心唔怕遲,我自己覺得以普通小朋友嚟講小二學返一定比幼稚園學快超級多,例如幼稚園小朋友一星期頂多學一個音,小二小朋友一星期已經可以搞掂最basic 26個字母,比多一個星期revision,已經可以move on 去其他例如diphthongs,而且我覺得小學先學有用好多,因為英文有時好多exception,幼稚園既小朋友未必get到,而且我見過唔少小朋友好細個開始學phonics,結果變成過度依賴,上到小學既小朋友比較容易理解有例外同明白phonics只係幫助既工具,唔會過份依賴,而且上到小學接觸多咗好多字,比較容易將學校學既同phonics融會貫通。我自己就係小二左右先學,學左兩三年已經全部搞掂,而且宜家仲記得

作者: pbhe    時間: 17-7-21 14:16

little_kid 發表於 17-7-20 18:11
明白。
想問多少少, 你仔好熟phonics,  但串字差。 但又好叻可睇charpter book,  請問charpter book啲生 ...

其實我都唔明點解佢串字好似冇乜sense. 不過如果客觀來說,在我冇同佢温習又或以他年紀來說,他有進步的,但不是因為懂phonics. 嚴格來說,他3,4歲已學了phonics, 但這只是學英文的其中一部分,整體上對英文運用有幫助,但並不是用來串字主要訓練。就算他能閱讀chapter books 也不代表全部與學phonics有關,需要平日多閱讀使用英文才有進步。若只針對默書,小兒反而能靠自己温習抄寫幾次就能掌握。

作者: little_kid    時間: 17-7-21 18:42

pbhe 發表於 17-7-21 14:16
其實我都唔明點解佢串字好似冇乜sense. 不過如果客觀來說,在我冇同佢温習又或以他年紀來說,他有進步的, ...

我都係買書自己試下教我小朋友, 謝謝你的分享。

作者: pbhe    時間: 17-7-22 12:27

little_kid 發表於 17-7-21 18:42
我都係買書自己試下教我小朋友, 謝謝你的分享。

不用客氣,希望大家能分享更多寶貴經驗,令小朋友學習得更有效。

作者: 娃哈哈    時間: 17-9-1 23:02

我個人覺得唔太遲丫...

我見我D 朋友出黎做野之後至去 PRIME 讀 PHONICS
作者: AndrewHo_FB    時間: 17-9-5 14:19

My kid starts his phonics class (very small class, teacher:student 1:3) in the middle of K2.

At the end of K2, he needs to face Primary 1 school interviews, which will have pronunciation of certain vocabularies and also full sentences. He can manage many of them.
作者: ericby    時間: 17-9-5 14:22

太遲了
作者: miujoey    時間: 17-9-5 15:41

我囡幼稚園至小一學過年半就無學, 因為我覺得佢ok 就無比佢再學,  默書讀書都可以應付, 每日聽AUDIO BOOK 然後就自己大聲朗讀一次, 好有幫助, 起碼佢發音比我D港聲英文好好多.
作者: Letter_lalaland    時間: 17-12-8 20:12

scgift 發表於 17-5-16 01:08
點會冇幼稚園教得晒啲音呢?而且唔同phonics教材所教既音都有多寡之分,唔可以一概而論。我知有劵校(普通 ...
係教得完 ar/er/ir/or/ur, 連 au, aw, ou, al, ful, el, 重有 好多其他法則都教埋. 睇下大家肯付出幾多同要求係乜嘢啦。
而學校選用嘅教材都會影響進度快慢

作者: Letter_lalaland    時間: 17-12-8 20:15

回覆 MrBeast 的帖子

基本係 44 ,另加大量應用規則。
K3學生 係可以處理得到大部分既規則,不過當個生字長的、多啲變化嘅時候,係 P.2,3,4 學就更得心應手;所以p.2 學唔遲。

作者: Letter_lalaland    時間: 17-12-8 20:43

拼音原意幫小朋友自己拼讀書本,係需要有語景,平時聽埋聽埋,又拼下,試下,估下,再加上晚上家長伴讀,成個過程為提升閲讀興趣及自主閱讀能力。

拼音原本都唔係用黎串生字默書嘅,外國小朋友讀小學寫文章時,拼啱個音唔代表串啱個字,老師亦唔會叫佢抄5 次個正確串法,而係呢個時候老師希望鼓勵小朋友用喜歡文字表達自己所想。

情況近乎小朋友畫畫, 唔通小朋友畫畫你要求佢畫到寫生素描咁咩,正常小朋友覺得冇癮就停手,要打發時間緊係去搵有趣嘅事玩㗎啦。 拼音係工具,係用黎幫助陪養興趣。而 喺香港大家就用拼音黎幫小朋友默書串生字,趣味缺缺。 不過亦睇吓點教啦,今時今日大家都咁忙,都係盡人事,同一位老師可以教得生動活潑亦可以令學生叫苦連天。
作者: assado    時間: 17-12-9 10:38     標題: 回覆樓主:

Phonics K2 至 K3 学最好, 可以幫到P1 英默。

作者: bonn1231    時間: 17-12-16 12:47

可否PM 资料给我?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5