教育王國

標題: 葵青band1女仔點填? [打印本頁]

作者: kellywu    時間: 17-4-24 10:59     標題: 葵青band1女仔點填?

真心請教,學校建議乙5填band2頭

作者: 熊大    時間: 17-4-24 12:16

kellywu 發表於 17-4-24 10:59

乙5排band 2差不多啦,因為有d學校去到乙2已無機會。
以我所知只可放乙一的學校:林護,善德,安柱
咁之後,蕭明 1B/ 李兆基 1B/ 保祿 1C /83 1C/ 陳兆民1C /完全 1C

乙3放 蕭明 /李兆基已無位,分分鐘李兆基也只可放乙1

作者: chocolatebean    時間: 17-4-24 12:24

kellywu 發表於 17-4-24 10:59
乙5才B2頭,你學校已好好了,有些叫學生乙3已開始填B2, 十分保守.

況且識填既, 最不幸乙3也會入, 所以乙4填咩都唔怕

作者: pattison    時間: 17-4-24 13:18

學校有提議乙一至乙四怎樣填嗎?
作者: paradisemandy    時間: 17-4-24 14:45

想請教,如果排位如下,條保險線SET在乙四會否太遲
乙一﹕林護
乙二﹕蕭明
乙三﹕可風 (他區位)
乙四﹕保祿
作者: kaman813    時間: 17-4-24 15:00

paradisemandy 發表於 17-4-24 14:45
乙一﹕林護
乙二﹕蕭明

保祿都算係保險線??

作者: 熊大    時間: 17-4-24 15:02

paradisemandy 發表於 17-4-24 14:45
乙一﹕林護
乙二﹕蕭明

乙三,得5個位他區,俾我會放棄。不如放甲部

作者: kellywu    時間: 17-4-24 20:59

乙一﹕林護
乙二﹕蕭明

可風係葵青只得5個位,我擺佐係甲部,因囡囡鐘意此校,我填乙一安柱,乙二蕭明,乙三陳兆民,乙四全完,乙五伍若瑜,老師話乙二蕭明太進取

作者: kellywu    時間: 17-4-24 21:02

pattison 發表於 17-4-24 13:18
學校有提議乙一至乙四怎樣填嗎?

學校提議乙一心儀Band1+,乙二,三,四填Band1尾,乙五Band2保險線

作者: 719117    時間: 17-4-24 21:10

kellywu 發表於 17-4-24 20:59
可風係葵青只得5個位,我擺佐係甲部,因囡囡鐘意此校,我填乙一安柱,乙二蕭明,乙三陳兆民,乙四全完,乙 ...

乙二填保六

作者: benecia    時間: 17-4-24 22:05

719117 發表於 17-4-24 21:10
乙二填保六

想請問好勁果D學校又冇話想入填乜位置?如林䕶,我地band 1女

作者: 719117    時間: 17-4-24 22:17

benecia 發表於 17-4-24 22:05
想請問好勁果D學校又冇話想入填乜位置?如林䕶,我地band 1女

呢d 勁學校,你只可填第一,其實之後填己冇意思,可以不填。你填保六第二,基本上你第一吾入,保六入梗,之後填法也不需擔心,因你根本吾會去到廿後

作者: pattison    時間: 17-4-24 22:39

回覆 kellywu 的帖子

我們老師也說蕭明只能填乙一。我估乙二改保祿會穩陣得多,但當然你要喜歡才好,各有所好。
作者: benecia    時間: 17-4-25 09:25

719117 發表於 17-4-24 22:17
呢d 勁學校,你只可填第一,其實之後填己冇意思,可以不填。你填保六第二,基本上你第一吾入,保六入梗, ...

老師叫我地最少填20間,所以我唔知張呢D勁概學校填乜位置

作者: 719117    時間: 17-4-25 09:57

benecia 發表於 17-4-25 09:25
老師叫我地最少填20間,所以我唔知張呢D勁概學校填乜位置

最主要頭三你放得岩,基本上你好難去到最後,所以後面個d band 2, band 3我亂填的

作者: chocolatebean    時間: 17-4-25 11:02

乙一﹕林護
乙二﹕蕭明
好彩入LW, 乙2 SM博左D, 乙3 他區5個位都好博, 乙4應該還有位(過去幾年B2有位, 今年人數上升左, 唔敢講)

想穩陣就非左LW, 直接SM

再唔係, 乙3 PP

作者: chocolatebean    時間: 17-4-25 11:04

kellywu 發表於 17-4-24 20:59
可風係葵青只得5個位,我擺佐係甲部,因囡囡鐘意此校,我填乙一安柱,乙二蕭明,乙三陳兆民,乙四全完,乙 ...
乙2 SM 未必有位啦!

雙仁老C教 : 乙1 LW既, 乙2 就要兆民啦! 你放乙3唔知有幾多位剩

作者: pattison    時間: 17-4-25 12:24

chocolatebean 發表於 17-4-25 11:04
乙2 SM 未必有位啦!

雙仁老C教 : 乙1 LW既, 乙2 就要兆民啦! 你放乙3唔知有幾多位剩
奇怪雙仁老師點解唔提議乙2放83或保祿?
作者: kaman813    時間: 17-4-25 12:32

pattison 發表於 17-4-25 12:24

乙二放83會唔會冇乜機會入到?

作者: chocolatebean    時間: 17-4-25 12:32

pattison 發表於 17-4-25 12:24
位置問題呱?

作者: liw    時間: 17-4-25 12:35

上年, 仁立老師提議乙2放"83或SM"及乙3放保祿
作者: pattison    時間: 17-4-25 12:57

kaman813 發表於 17-4-25 12:32
乙二放83會唔會冇乜機會入到?
83近年DSE成績不俗,話唔定多左B1生擺乙一。忽然醒起好似83本簡介書話這幾年係100%收B1生,真唔真呢?
作者: s.man    時間: 17-4-25 14:23

請教……
band 1女 唔想讀女校
乙1.李兆基
     2.善德
      3.陳兆民
      4.全完
      5.伍若瑜
咁填係咪最差,我都可以入到伍若瑜

定係可以填埋其他英中,先填伍
我本填可風第一,李兆基第二……
老師話上年李兆基,善德第二已經入唔到……
我覺得學校係想做靚頭3志願條數,一味叫我地保守d,唔好咁博,但係我又咁唸,如果個個都保守第三志願已經開始填band 2,結果可能band1位咪有淨。

請大家俾d意見!thx!

作者: CarmanEE    時間: 17-4-25 14:29

s.man 發表於 17-4-25 14:23
請教……
band 1女 唔想讀女校
乙1.李兆基

我有朋友前年乙一善德,二李兆基,三陳兆民,最後入左陳兆民

作者: 719117    時間: 17-4-25 18:22

CarmanEE 發表於 17-4-25 14:29
我有朋友前年乙一善德,二李兆基,三陳兆民,最後入左陳兆民

上年我知兆民有人放第五也入左,所以其實兆民放第三,第四也有可能

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5