教育王國

標題: 沙田區邊緣人,求教! [打印本頁]

作者: iirene    時間: 17-4-24 00:17     標題: 沙田區邊緣人,求教!

小女跌入band 2 尾band 3 頭灰色地帶,乙部頭三志願填band2學校是否太進取?1填陳震夏,2填馬崇,3填梁文燕,4後填band 3劉白樂,請大家比比意見!
作者: bbkingdombb    時間: 17-4-24 02:22

how about 1陳震夏/馬崇/梁文燕, 2劉白樂, 3 other Band 3 ?
作者: iirene    時間: 17-4-24 07:29

bbkingdombb 發表於 17-4-24 02:22
how about 1陳震夏/馬崇/梁文燕, 2劉白樂, 3 other Band 3 ?
將陳階填先,之後係劉白樂
黃允㽙
馮堯敬

以上係band 3頭學校嗎?
係咪填晒band 2 尾學校先會較好?
Band2 尾學校有邊幾間?
(老師講頭3志願填band 2,第4 志願開始要填band 3)

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-24 08:25

馬崇、陳震夏都是較熱 b2,若樓主小朋友最终屬b2,都要同b2生鬥彩數抽入,比你好彩抽中,恭喜您,但亦要考慮小朋友是否有能力追上,若樓主小朋友最终為b3生,咁排有機會連較好嘅 b3學校都比人㨂了,樓主自己考慮清楚是否要博。

2尾3頭生,還要考慮小學是否三缐/寳校?若是全港/區排名極大機會屬b3,不能過份進取,可考慮㨂2間冇咁熱嘅b2中學,再排一些校風較好b3。
作者: cherrie802    時間: 17-4-24 11:10

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-24 08:25
馬崇、陳震夏都是較熱 b2,若樓主小朋友最终屬b2,都要同b2生鬥彩數抽入,比你好彩抽中,恭喜您,但亦要考 ...

咁寶校band one真係要跟老師說第7揀band 2嗎

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-24 13:02

cherrie802 發表於 17-4-24 11:10
咁寶校band one真係要跟老師說第7揀band 2嗎
樓主小朋友係邊緣人,寶校排名影響會較大,之前都見過有網友說過因太進取派得較差,博與否睇家長心態啦。
寶校亦要睇地區,當然如果你好肯定自己小朋友絕對係 b1,沙田區可以排b1校先,不過排位方面盡量不要排曬熱門學校在前列。

作者: cherrie802    時間: 17-4-24 13:36

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-24 13:02
樓主小朋友係邊緣人,寶校排名影響會較大,之前都見過有網友說過因太進取派得較差,博與否睇家長心態啦。
...

謝謝你意見我就係唔知寶校級1會唔會係邊緣人先煩,又冇得知道14、16年PS1生成績,如果唔係都有得計吖

咁進取嗎(emoji)(emoji)

圖片附件: myimage.jpg (17-4-24 13:41, 37.44 KB) / 下載次數 31
/forum.php?mod=attachment&aid=MTEyNTMzfDVkN2NkOTg0fDE3MjcwNTAzNjl8MA%3D%3D

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-24 13:45

cherrie802 發表於 17-4-24 13:36

謝謝你意見我就係唔知寶校級1會唔會係邊緣人先 ...
排位應該可以,Good Luck
作者: iirene    時間: 17-4-24 14:50

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-24 08:25
馬崇、陳震夏都是較熱 b2,若樓主小朋友最终屬b2,都要同b2生鬥彩數抽入,比你好彩抽中,恭喜您,但亦要考 ...
小學屬於二線頭,band 2學校 基督書院/楊葛小琳/馮黃鳳亭/佛教覺光以上機會多些嗎?有邊間band 3學校屬較好?劉百樂/陳楷/黃允畋/馮堯敬/五育,以上那間校風會較好?會建次議點排?请教

作者: uglycherry    時間: 17-4-24 15:15

我囡同你囡一樣,我諗住1胡忠,2馬崇,3陳震夏....咁擺法唔知博唔博得過
作者: cherrie802    時間: 17-4-24 15:50

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-24 13:45

作者: qkhui    時間: 17-4-25 09:48

回覆 uglycherry 的帖子

我有朋友前年就是這樣排位. 趺了去第五志願. 因第一/二志願兩間學校都好熱. 如果第一志願派不到. 相對都難派入第二志願.

作者: uglycherry    時間: 17-4-25 10:43

回覆 qkhui 的帖子

咁最後派左邊間呀?
老師尋日比左D意見我,自行分配我都揀左第1,第2呢兩間...所以照排~第3就揀馮黃鳳亭

作者: qkhui    時間: 17-4-25 23:43

回覆 uglycherry 的帖子

最後派佐聖約瑟
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-26 00:03

uglycherry 發表於 17-4-24 15:15
我囡同你囡一樣,我諗住1胡忠,2馬崇,3陳震夏....咁擺法唔知博唔博得過 ...
馬崇熱門程度不下於胡中,陳震夏亦頗受歡迎,陳位少,咁排有機會浪費了2及3,何不考慮乙二改放聖若瑟?乙三其實亦可考慮基督或覺光。
作者: cherrie802    時間: 17-4-26 00:33

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-24 13:45

今日老師又改了我排位
乙二林裘謀比佢改為林漢光
原本乙7開始band2 ,又改到乙5已band2
究竟佢想話比我知我仔唔係band1定係另有所圖

作者: MM1155    時間: 17-4-26 01:16

cherrie802 發表於 17-4-26 00:33
今日老師又改了我排位
當年老師又係想我改次序…但我一於少理,信自己!
其實b1生乙一排沙培已好大機會入到…除非邊緣人!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-26 08:08

今日老師又改了我排位

估計老師應該想你中頭三志願,乙二林漢光幾乎實入,不過乙二林裘謀機會的確較少,林裘謀跟沙偱相差不多,兩間都是1b,但循冇咁熱,睇你會否考慮循改為乙二,其他可照排,不要太早放b2校。
作者: cherrie802    時間: 17-4-26 09:46

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-26 08:08
估計老師應該想你中頭三志願,乙二林漢光幾乎實入,不過乙二林裘謀機會的確較少,林裘謀跟沙偱相差不多, ...

多謝你意見!沙循因位置問題所以我唔考慮,所以我堅持到底,已交正式「培》裘》林》郭》鄭」,暫時鬆一口,唔洗諗了

作者: gccc    時間: 17-4-26 12:17

回覆 iirene 的帖子

我都想知b3校排名!
作者: ice99    時間: 17-4-26 18:20

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我仔仔都係B2尾B3頭,我填乙1馬崇,乙2覺光,乙3聖若瑟,乙4陳楷,乙5梁文燕老師彈返來話我全填B2,叫我填返B3頭的學校好D.
其實我甘填會吾會太進取?

作者: ice99    時間: 17-4-26 18:27

iirene 發表於 17-4-24 14:50
小學屬於二線頭,band 2學校 基督書院/楊葛小琳/馮黃鳳亭/佛教覺光以上機會多些嗎?有邊間band 3學校屬較好 ...
求指教
作者: BLouie    時間: 17-4-26 18:37     標題: 回覆樓主:

聽聞馬崇入到精英班就好其他班吾理

作者: ice99    時間: 17-4-26 18:39

gccc 發表於 17-4-26 12:17

我都想知b3校排名!
我都想知
作者: 小小bb    時間: 17-4-26 18:43

今日老師又改了我排位

個班主任又係咁樣,第一間叫我揀b1 ,第二間已經要揀b2,搞到我都唔知係b1還是B2學生。

作者: cherrie802    時間: 17-4-26 19:00

小小bb 發表於 17-4-26 18:43
個班主任又係咁樣,第一間叫我揀b1 ,第二間已經要揀b2,搞到我都唔知係b1還是B2學生。
...

問佢點解佢就話隱陣啲好啲,究竟係佢好定我好啲?

作者: iirene    時間: 17-4-26 21:24

自行 陳震夏 馬崇
乙1 陳震夏 ,    2 梁文燕  , 3 楊葛小琳
    4 陳階紀念。 5 劉百樂    6 馮堯敬      7黃允略   8 五育
以上排位穩陳嗎?
請大家幫手比意見!

作者: 小小bb    時間: 17-4-26 23:12

iirene 發表於 17-4-26 21:24
自行 陳震夏 馬崇
乙1 陳震夏 ,    2 梁文燕  , 3 楊葛小琳
    4 陳階紀念。 5 劉百樂    6 馮堯敬       ...

在網上看楊葛好似麻麻地。

請問你是b2? B3?

作者: 小小bb    時間: 17-4-26 23:14

cherrie802 發表於 17-4-26 19:00
問佢點解佢就話隱陣啲好啲,究竟係佢好定我好啲?

相信如果唔係心頭高就會對大家都好。但係你第一間如果揀間好熱門嘅就會變得高風險。

作者: iirene    時間: 17-4-26 23:17

小小bb 發表於 17-4-26 23:12

在網上看楊葛好似麻麻地。

Band2尾band3頭 邊緣人
邊方面?校風、老師?

作者: 小小bb    時間: 17-4-26 23:19

iirene 發表於 17-4-26 23:17
邊方面?校風、老師?

我學校話是b2尾,我都不是太熟悉這間學校。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-4-26 23:51

小小bb 發表於 17-4-26 23:19

我學校話是b2尾,我都不是太熟悉這間學校。

http://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%B3%BB%E5%88%97%23&suid=154723977

作者: ice99    時間: 17-4-27 00:05

請問臺山比邱金元較好嗎?
作者: iirene    時間: 17-4-27 01:29

Thx!
作者: iirene    時間: 17-4-27 01:43

ice99 發表於 17-4-27 00:05

請問臺山比邱金元較好嗎?
請問以下學校邊間會比較好?五育/黃允畋/朱敬文/馮堯敬/黃鳳翎/邱金元/真壁山/台山/潮州會館/董之英

作者: ice99    時間: 17-4-27 07:02

iirene 發表於 17-4-27 01:43
請問以下學校邊間會比較好?五育/黃允畋/朱敬文/馮堯敬/黃鳳翎/邱金元/真壁山/台山/潮州會館/董之英
...
我剛搬到沙田住我都吾太清楚,但聽講曾壁山/董之英系好差。
作者: Gobby_lam    時間: 17-4-27 13:43

我會揀五育、馮堯敬

作者: 小小bb    時間: 17-4-27 14:28

...

五育,學校話是b2尾至b3,其他唔清楚

作者: 小小bb    時間: 17-4-27 14:30

iirene 發表於 17-4-26 23:17
邊方面?校風、老師?

沙田好多位,可以搏b2冷門。我個人認為覺光冷門得來都唔係太差。

作者: iirene    時間: 17-4-27 14:39

...
順次序會有咩建議?因要填晒😐
PS.老師係冇意見比的

作者: BLouie    時間: 17-4-27 15:37     標題: 回覆樓主:

五育>馮堯敬>黄允畋>台山>朱敬文、潮州、邱金元>曾壁山>黄鳯翎>董英之
以我所知五育近年老師好用心教, 馮堯敬有一半人都係讀書, 台山中三課程類似IVE,  曾壁山有1/3讀書1/3運動, 董之英以足球為主

作者: MrsFung    時間: 17-4-28 10:26

回覆 ice99 的帖子

我仔學校話馬崇係2B, 聖約瑟係2A,陳震夏都係2A

作者: YmOra    時間: 17-4-28 11:20

MrsFung 發表於 17-4-28 10:26

應該三間都係Band2A : 馬崇,聖約瑟,陳震夏,同樣係Band2組別的熱門之選呢!

作者: iirene    時間: 17-4-28 12:21

MrsFung 發表於 17-4-28 10:26

我囡學校都係話2B,不過都知道佢係熱門,所以冇揀
作者: MrsFung    時間: 17-4-28 15:08

iirene 發表於 17-4-28 12:21
我囡學校都係話2B,不過都知道佢係熱門,所以冇揀
我揀左第一馬崇2B,第二、三想排陳震夏及聖約瑟,但學校話好危,因為後面兩間是2A,應該無可能。所以我第二志願只好揀3A青年會書院。

作者: MrsFung    時間: 17-4-28 15:10

YmOra 發表於 17-4-28 11:20
應該三間都係Band2A : 馬崇,聖約瑟,陳震夏,同樣係Band2組別的熱門之選呢!
以為馬崇是2A,其實因為沙崇出名。實質馬崇係2B,陳震X及聖約瑟係2A

作者: iirene    時間: 17-4-28 19:01

MrsFung 發表於 17-4-28 15:08
我揀左第一馬崇2B,第二、三想排陳震夏及聖約瑟,但學校話好危,因為後面兩間是2A,應該無可能。所以我第二 ...
老師講青年會係2A
作者: MrsFung    時間: 17-4-28 19:10

iirene 發表於 17-4-28 19:01
老師講青年會係2A

哦⋯⋯間間學校唔同講法

作者: ilovematthew    時間: 17-5-13 08:56

BLouie 發表於 17-4-26 18:37
聽聞馬崇入到精英班就好其他班吾理

我都聽過其他班hea 到暈,不知真假

作者: 等等等    時間: 17-5-16 13:11

我是馬崇中一家長

馬崇有一班英語授課班, 其餘三班係平班, 但我記得C班係有一定標準編入

我孩子是平班,我好好彩遇上了有責任既老師, 我孩子由九月開學至今, 多次請假, 老師會抽出時間幫助我仔跟上進度

我好滿意馬崇既資源及校政透明度好高, 家長係好清楚中一學生學業發展, 尤其英文科, 學校投放了三個NET TEACHER, 中一中二生每日LUNCHTIME都會接觸到NET TEACHER

另外, 平班學生不會HEA住讀, 每科一樣有默書, 我孩子一個欠缺自信, 逃避英文既學生, 但入讀至今, 我孩子讀得好好, 好好既意思係病都想返學, 有歸屬感, 我已經好滿足

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-5-16 13:44

等等等 發表於 17-5-16 13:11
我是馬崇中一家長

馬崇有一班英語授課班, 其餘三班係平班, 但我記得C班係有一定標準編入
很好的分享,選校最重要適合孩子程度又讀得開心。
馬崇近年成績提升了不少,亦受家長歡迎,口啤不錯。同意你所講,學校透明度高亦令家長較放心讓子女就讀,比起有啲學校透明度低但又標籤點好,選了日後分分鐘後悔。

作者: 等等等    時間: 17-5-16 15:17

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-16 13:44
很好的分享,選校最重要適合孩子程度又讀得開心。
馬崇近年成績提升了不少,亦受家長歡迎,口啤不錯。同意 ...

我揀馬崇原因係地點好,我朋友住富安,極力擁薦馬崇

我睇哂胡忠,聖約,基督,陳中同級中學,只有馬崇好實在講到我知學校經營方式,我更企係學校睇返學放學,留意老師對學生既態度等,即使學校職工都好有禮貌,所以我好放心

作為家長仔女有好成績當然開心,但我要既係品行,有好既品行才是做心最根本。

作者: Joey0722    時間: 17-5-18 14:25

沙田其實好多位 , 由於 b1 有剩所以 b2 生有機會入到如何類推 , 所以 b2尾b3頭 可以好多選擇
要睇你小朋友係已努力但成績不行 還是 好似我女兒 全不用力所以成績包尾

個人覺得基督,梁文燕,好 , 但好難抽到 , 一定要 肯定係 b2 才好選
上年女兒學校評為b3 的同學亦抽到b2的 陳楷,楊葛,覺光
b3 生只要不介意宗教可試 b2覺光 其實不錯 , 易入
而 b3 成績以及校風 五肯 不錯 , 學生都相對其他 b3 校好
b3 單純校風 朱敬文 不錯 , 老師有心去同學生溝通

上年我女兒 評為 b3 , 因為 b3 生根本無得再輸, 最差咪入番 b3
所以我係進取 1)梁文燕 2)馮黃 3)楊葛 4)五育
結果派到五育
佢另外同學成績差不多就入了第一 覺光 ,
有三個成績差不多操行很差 就入了第一陳楷

作者: 唔想笑    時間: 17-6-12 14:41

Joey0722 發表於 17-5-18 14:25
沙田其實好多位 , 由於 b1 有剩所以 b2 生有機會入到如何類推 , 所以 b2尾b3頭 可以好多選擇
要睇你小朋友 ...

五育我校話b2尾,好過朱敬文同陳階,哩兩間有黑學生

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5