教育王國

標題: 金庸以外 [打印本頁]

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 01:04     標題: 金庸以外

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-3 01:29

唔知你仔仔鍾意邊類同埋幾多年班?睇左四大未?

我自己睇何紫多,不過佢描寫 60、70年代,唔係個個小朋友都覺得好睇。另外我都鍾意曹文軒嘅「草房子」同埋鍾肇政嘅「魯冰花」,我中一睇都覺得唔難(我中文一向差,果陣中文能力同小五、小六程度相似)。我睇中文書唔多,多數睇翻譯文學。

我記得老師以前推薦過西西、阿濃、龍應台(父母睇都會有深刻感受)、老舍。因為讀女校,同學多睇君比、馬翠蘿,不過我都記得有人睇佐賀阿嬤、狼圖騰、鏡花緣(講遊覽好多騎呢怪神話國家)、阿Q正傳。
作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 09:53

作者: 小時了了    時間: 17-4-3 10:10

IloveJJ 發表於 17-4-3 01:04
成日聽到話金庸既作品水平高,所以睇佢可以提升語文水準。仔已睇咗幾套,想再搵下其他書俾佢睇(消閒嗰啲佢自己已有搵嚟睇)。
請教一下,有咩其他作家既書高水準,不可錯過?

書店中的巴金,三毛.....書,你們在那裏??? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2807461

唔怕古老, 可以搵三毛,巴金, 朱自書, 魯迅, 戴厚英, 白先勇....

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-3 10:11

回覆 IloveJJ 的帖子

兒童版同原著唔同,文言文為主,不過都可以睇下,當訓練定將來中學讀文言文。如果有唔明,可以上網睇解釋同埋睇兒童版「摸」下。不過呢 d 有三種,一種係兒童版,刪減左好多情節同埋精簡用詞,第二係成人版,基本上係全部翻譯,第三種係原本文章。單睇書封面好難分辨到底係翻譯文定係原本。
我講果 d 都可以參考下,因為我中文程度差,金庸我一本都冇掂過(覺得好難明),所以我所講果堆都係比較淺,容易明白。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 10:16

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 10:18

作者: 小時了了    時間: 17-4-3 10:39

IloveJJ 發表於 17-4-3 10:16
謝謝,係咪通常要找古老既作家,先係好架?我哋以前好似都係規定要睇三毛、老舍嗰啲,其實係咪佢哋而家都係 ...
我女係睇金庸前已有睇過下 阿濃, 杏林子, 何紫等.

阿女幾鍾意睇阿濃 "新愛的教育" http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9622641202 呢本, 佢自己翻睇幾次, 因為佢好羨慕書入面間學校啲老師非常有愛心, 啲學生行為咁差啲老師 (如阿濃) 都咁包容啲學生. 另外阿女都好鍾意睇蘇恩佩 "死亡! 別狂傲" https://www.hkreadingcity.net/book/details/5774f3526a0b62c8098b5341及 子騖《海闊天空-一位血友病者的生命札記》 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9622649718

三毛係網友係嗰個帖分享話好睇, 我幾十年前中學時睇過下 "撒哈拉沙漠", 但我睇到眼瞓睇唔晒. 反而舊年我買返 "汪洋中的一條船" 及 "稻草人" 呢兩本我中學時代讀書報告要睇嘅書俾阿女睇

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 10:40

作者: 小時了了    時間: 17-4-3 10:54

IloveJJ 發表於 17-4-3 10:40
謝謝分享,我去搵下先。
我唔知妳為仔仔選書會以咩野為標準?

我選書目的有:
1) 為中學學術打底: i)中文: "古詩", "圖解中國文學", 金庸小說, 陳郁如小說 ....;
                               ii)中史: 漫畫中國歷史...
                              iii)科學: 升國中前必讀的科學漫畫全攻略 https://gkids.cwgv.com.tw/event/2010-mac/EDM.html
                              iv)英國文學: 英詩

2) 勵志及正面思想: 阿濃, 杏林子, 何紫.... 介紹多一本以下嘅書我自己就睇到眼濕濕, 阿女睇完都覺OK 好睇

《把課室搬到撒哈拉》 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789888246663&cl=chinese
一個從未跑過長跑的正生孩子,參與撒哈拉馬拉松,除成為最年輕的跑手。在沙漠上課,由大自然親自授課,同學包括了世界各地各種年紀人士,正生書院的艱苦環境裝備他面對嚴峻挑戰。青年人在沙漠上了人生寶貴的課堂。誰說課室一定要在學校,學習一定要在課堂?

作者簡介:
鄧信彥,曾是叛逆少年,在基督教正生書院生活六年後畢業,現為中文大學體育運動科學系學生。2014年,他以19歲之齡,成為「極地長征」歷來最年輕的跑手。

陳兆焯,現任基督教正生書院創校校長及正生會總幹事。1960年生於香港,1979年畢業於加拿大Trinity Western University,1985年回港任教學助理。1986年起任教於匯基書院,1995年任教於正生會。1998年創辦基督教正生書院,擔任校長至今。著作包括:《正是這樣:正生會的全人互動治療社區》、《教壞細路——荒島校長的教育筆記》、《荒島校長的教子祕笈》。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 11:27

作者: 小時了了    時間: 17-4-3 11:39

IloveJJ 發表於 17-4-3 11:27
我選係兩類:
一:係按佢興趣而選,即是佢對歴史有興趣,就按佢程度選啲深入啲既俾佢睇
二:係工具書,即係作文書、數學書、科學書。
三:就係能提升語文水準既書,即係我而家想搵既書。我只係想搵具水準既作家既書,俾佢睇下高質素作品,題材無乜所謂(只要唔係教壞人)。
因為唔清楚邊啲作家寫野好,所以上來問下。
明白. 妳試下加多一類勵志, 正面思想又或者人物專記嘅書俾仔仔睇, 多啲正能量及正面思想抗衡呢個混亂世界麻. 突破出版社有好多呢啲呢類好好嘅書, 好適合你仔仔小四以上程度睇. 比起阿爸阿媽日哦夜哦講人生大道理, 作者分享佢親自經驗之談都未嘗不可另一方法教仔女

作者: MASAYA    時間: 17-4-3 11:56

IloveJJ 發表於 17-4-3 11:27
我選係兩類:
一:係按佢興趣而選,即是佢對歴史有興趣,就按佢程度選啲深入啲既俾佢睇
二:係工具書,即 ...
又話兩類既?我真係揀兩類:一. 適齡閱讀,題材不限 (我揀);二. 跟佢當下有興趣既題材搵,因為我經常借唔同題材,所以佢有興趣睇既睇都耐唔耐有改變,呢排睇緊偵探推理、魔術同科學實驗
作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 12:46

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 12:48

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-3 12:54

四年班大概可以自己去書局圖書館自己揀書睇啦。
作者: MASAYA    時間: 17-4-3 12:56

IloveJJ 發表於 17-4-3 12:48
哈哈,打打下變咗三類。
因為我仔乜都睇的,而且一日睇幾本 所以都會滲啲有價值既書俾佢睇,唔好浪費。佢 ...
林語堂、梁實秋呢d?
作者: ABC-DAD    時間: 17-4-3 13:00

好奇問一下,好似對於兒童文學作品,唔係好多家長會推介,太淺?無養分?
作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 13:01

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 13:01

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 13:02

作者: MASAYA    時間: 17-4-3 13:06

IloveJJ 發表於 17-4-3 13:02
係好架?我唔識呀!
http://www.cup.com.hk/2017/03/23/lin-yutang/

陶傑:為甚麼要讀林語堂?

20 年代最看得通中西文化的現代中國知識份子,有人說是胡適,有人說是林語堂。
胡適是安徽人、林語堂是福建人。兩人都精通英文,對英美的民主自由思想文化有深刻的認識。但福建臨海面對南洋,對海洋的見識,畢竟比內陸的安徽強一線。

林語堂不像胡適,不向中國人硬銷西方的議會民主。林語堂走另一個方向,將中國文化的精華,用通俗的英文文筆向西方民間情懷推介。

林語堂高於胡適的一點,是胡適過於嚴肅,而林語堂則學通英國人的幽默。懂得幽默則自然隨和,語帶輕鬆,一切以快樂為本,不會來憂國憂民那一套,以開心欣賞、冷靜旁觀為專。 林語堂選擇了蘇東坡為中國文化精華的典範人物,向西方推介,此一眼光,經得時間考驗。

蘇東坡性格寬和,為人幽默精趣,政治則取態中庸,卻又以知識份子的身份不至於不關懷疾苦。1,000 年前,蘇東坡不但是中國最早的「自由知識份子」,即所謂 Liberal,而且在蘇東坡身上有邱吉爾的文采和情趣,有英國人的中庸和幽默。

蘇東坡是一個旅行家,他對政治的得失看得開,得罪王安石和宋神宗,其處境也一如邱吉爾,30 年代的所謂 “The Wilderness Years”,邱吉爾在自我放逐鄉間之時遊山玩水,以油畫寫生為樂,結識差利卓別靈,都有一份「博弘」(Magnanimity)的大器度,其情懷和眼界,也與流放嶺南和杭州與山水為樂、動物為友的蘇東坡相同。

林語堂深切認識中國人民族性的弊端,卻以半嘲諷、半憐憫的姿態輕鬆剖析。林語堂話中有話,意在言外,深得英文寫作 Understatements 和中國藝術留白之精妙。晚年時他第一個研究中文打字,遠在電腦發明之前,林語堂絕不拒絕西方科技,以理性融入人文情懷,更開現代中國知識份子的典範。

正因如此,林語堂受英國殖民地政府賞識,新加坡創辦南洋大學,請林語堂為創校校長。但林語堂在南洋維持士大夫和知識份子的地位,要求南洋大學的校長官邸有所優遇,與南洋華僑和拉黃包車捐獻建校的基層人士發生了一點磨擦。這一點似乎是中國知識精英的特性:功成名就,總想過一點權力精英的日子,最終或與大眾脫節,有如今日的歐盟官員。

21 世紀再讀林語堂,跨中西、懷宇宙,重認這位 Timeless 的作家,實別有一番意義和奇趣。

作者: MASAYA    時間: 17-4-3 13:10

ABC-DAD 發表於 17-4-3 13:00
好奇問一下,好似對於兒童文學作品,唔係好多家長會推介,太淺?無養分? ...

老老實實,自己唔多睇兒童文學,唔知有咩作者,最近睇緊修煉,作者陳侑如,值得推介,但算唔算兒童文學唔敢講,佢d書係圖書館放成人區,故事主角12歲,可能適合harry potter年齡層既讀者
作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 13:11

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-3 13:23

回覆 MASAYA 的帖子

作家列表[size=0.666667em]編輯

以下為部份香港兒童文學作家的列表:

在公共圖書館網頁輸入作者名字搜尋,大概有相當多選擇

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-3 13:26

兒童文學作家目錄參考一下
作者: MASAYA    時間: 17-4-3 13:28

ABC-DAD 發表於 17-4-3 13:23
回覆 MASAYA 的帖子
我細個有睇畢華流
作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 13:28

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-3 13:39

除看陶傑的揾食文章外,不妨上網搜尋一下,關於林語堂

關於胡適
作者: ABC-DAD    時間: 17-4-3 13:53

關於世界兒童文學大獎
作者: little_yolky    時間: 17-4-3 16:06

IloveJJ 發表於 17-4-3 13:28
謝謝,但個個都好嗎?
我比較喜歡台灣兒童文學作家。個人喜好。我自己細個都睇三毛、杏林子、何紫、阿濃、老夫子。不過, 唔知點解阿女依家睇何紫同阿濃...........瞓咗...........

其實, 有時間可以陪佢睇下古文觀止、論語、增廣賢文等等文學作品, 可以學習好既文字, 又可以修身養性。一字一句, 一字不能刪, 上文下理, 行文方式, 文章結構, 極具參考價值。

作者: little_yolky    時間: 17-4-3 16:14

IloveJJ 發表於 17-4-3 09:53
我仔小四,四大睇咗其三(紅樓夢感覺無咁適合無買俾佢睇),不過只係兒童版。我就剩係識四大,所以唔知仲 ...
我好彩D, 阿女鐘意睇紅樓夢, 紅學好多研究, 佢睇完兒童版又睇青年版, 然後又有好多講入面既名言摘錄, 角色性格等等。剛剛去北京買咗原著, 暑假會同佢一齊睇。

不過, 紅樓夢只係俾佢既消閑書。其實書局有D俾小朋友睇既書, 之前小時了了(好似係)介紹過, 分抒情文、記敘文等等唔同文體, 小學生好適合。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 17:10

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 17:12

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 17:16

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 17:19

作者: MASAYA    時間: 17-4-3 17:33

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:16
咁其實係咪睇咗四大名著、論語、古文觀止、金庸之後,其他都無乜必讀既書啦?
...
其實金庸都唔係必讀... 大眾認識既金庸都係武俠小說,四大名著都係通俗小說,其實... 真係唔係必讀,有興趣都可以睇,只係金庸比較多人鍾意
作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 17:59

作者: MASAYA    時間: 17-4-3 18:08

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:59
因為我見啲中學攞嚟做指定書,而且上次JM咪話中國都定咗為小學生指定書?
...
咁教科書係必讀,學校指定要睇,都可以話係必讀既,學校冇話,其實冇乜所謂,冷門熱門都好,睇書係個人既
作者: little_yolky    時間: 17-4-3 18:18

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:16
咁其實係咪睇咗四大名著、論語、古文觀止、金庸之後,其他都無乜必讀既書啦?
...
你如果問我必讀既書, 其實金庸同四大名著亦並非必讀, 古書咁多咁精彩, 無乜係話唔駛讀。

不過, 你知啦, 我哋好忙丫嘛, 又要體藝, 又要呈分, 要做到入水能游, 出水能跳, 入得廚房, 出得廳堂, 時間係好唔足夠既。所以, 如果只可以揀一本, 我會揀論語。不過, 因為我好閑, 我兩個女都好閑, 所以又可以睇多幾本咁解。

作者: little_yolky    時間: 17-4-3 18:21

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:10
咁其實睇台灣作家,係咪無嗰啲咁好呢?如果剩係睇台灣作家,而無睇嗰啲,又係咪欠缺咗啲修為呢?
...
我個人認為, 兒童文學作家既書, 係俾小朋友自己睇既閑書, 可讀可不讀, 沒有邊本係必讀。古典文學, 係要家長一齊睇一邊學習既書, 因為除咗語文學習, 仲有人格修養, 學做人, 所以係必讀既書。
作者: little_yolky    時間: 17-4-3 18:24

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:19
點樣分咩版呢?係咪睇適合年齡?
http://www.books.com.tw/products/0010737456
咁睇過兒童版,睇呢套又適 ...
你條link果套係兒童版喎。
作者: MrBeast    時間: 17-4-3 18:32

little_yolky 發表於 17-4-3 16:06
...有時間可以陪佢睇下古文觀止、論語、增廣賢文等等文學作品,
我中文差望陣莫及,隨時一起睇到訓著,都是找些古裝劇看算
作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 18:36

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 18:45

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-3 21:05

管家琪嘅兒童書嘅編同內容都適合小學生。
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-3 21:19

回覆 little_yolky 的帖子

要阿媽陪我睇古文觀止,佢真係想死,我中文咁差都仲好過佢
作者: greentea000    時間: 17-4-3 21:28

little_yolky 發表於 17-4-3 18:18
你如果問我必讀既書, 其實金庸同四大名著亦並非必讀, 古書咁多咁精彩, 無乜係話唔駛讀。
非常認同!
四大名著係我屋企排序好後,屬於消閒書,叫做睇左得個知字。

外國經典好似《基督山伯爵》咁自己都係睇中文版咋,無咩興趣。

作者: greentea000    時間: 17-4-3 21:33

little_yolky 發表於 17-4-3 18:21
我個人認為, 兒童文學作家既書, 係俾小朋友自己睇既閑書, 可讀可不讀, 沒有邊本係必讀。古典文學, 係要家長 ...
相對古典文學,個人認為成語故事、唐詩三百首呢D更重要,作文、閱讀理解一定用到,亦有文化傳承,要精讀 。
作者: greentea000    時間: 17-4-3 21:43

問左親戚A(小五),呢幾個月睇以下幾本中
寄小讀者 / 冰心
杏林小記 / 杏林子
城南舊事 / 林海音
緣緣堂隨筆 / 豐子愷

同事神校仔女(小五、小六)睇以下幾本中 係我初中果陣先睇既
朱自清散文全集 / 朱自清
雅舍精選 / 梁實秋
記憶像鐵軌一樣長 / 余光中

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 21:48

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 21:53

作者: greentea000    時間: 17-4-3 22:05

去廣州咋,好順利,即日返。
之前唔知你仔咁細,俾左堆人名你。準確D就睇左A果幾本先,睇完如果感覺太淺就挑戰spccps果幾本。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-3 22:11

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-3 23:45

學校的readings list,不要投機去睇,皆因係按年級有系統去編制,畀一個範圍去選,亦有相關的輔助活動。
按興趣同能力去選就可以。以我自己小朋友為例,小學自由選書,閱讀範圍寬,量大,中學階段,學校的讀本,初中一年只完成兩、三本,…高中課業忙一年也是一兩本左右,自己選擇讀物也是為消閒。
作者: IloveJJ    時間: 17-4-4 00:27

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-4 02:14

佢喜歡睇咪就OK啦,真係好睇狀態,有時,小朋友到某年紀會發覺有新嘅興趣,口味會轉,明白左呢種情況,家庭生活和親子關係會小了某種不必要的張力。
例子:親人小四在某運動極好表現,後來喜歡足球,放棄了,入了足球隊,老師說因體質所限,上到中學應該無機會再踢校隊,但一直到大學仍可以踢主力,亦因此發展了很好的社交圈子。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-4 08:06

作者: greentea000    時間: 17-4-4 10:10

美麗人生的22種寶典 / 杏林子

目錄

第一輯
寶典1(仁愛)─心如精金
寶典2(體貼)─魚翅與粉絲
寶典3(虛心)─洗馬桶的總經理
寶典4(厚道)─麥穗與半邊井
寶典5(感謝)─桃樂絲老太太的小冊子
寶典6(奉獻)─踏著前人的腳蹤行
寶典7(饒恕)─誰是受害者
寶典8(團隊)─抬癱子上房
寶典9(環保)─搶救鳳凰木

第二輯
寶典10(用心)─擦桌子的方法
寶典11(上進)─蝴蝶與玩石
寶典12(勇氣)─從玩蛇開始
寶典13(信心)─到哪裡找帥哥
寶典14(豁達)─只要活著,就有希望
寶典15─(幽默)看誰在說話
寶典16(面對夢想)─乘著夢想的翅膀飛翔
寶典17(面對赤子之心)─ㄅㄆㄇ先生

第三輯
寶典18(面對愛情)─人間楓紅天
寶典19(面對誘感)─致命的吸引力
寶典20(面對缺陷)─滿月弦月一樣美
寶典21(面對苦難)─剌的故事
寶典22(面對死亡)─I am so happy!

呢本係協恩小學、英皇書院同學會小學(英1)、聖保羅男女中學附屬小學學校圖書館館藏/推介名單,如果想貼地D,可以睇左呢本再睇《杏林小記》。呢本2008年出,距離而家高小唔太遠,公共圖書館有29本。

講多幾句,書真係太多,選擇係一個難題。通常家族為左節省時間,閱讀名單亦會係開放日留意人地學校館藏 / 問同事仔女睇咩書做邊本讀書報告,從中再選擇。就算唔俾仔女睇,都知人地係咩水平,自己差幾多,唔會到派位 / 自行怨天尤人。

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-4 10:20

小學生睇古典文學?陪讀都係咁話,“五十而學易,五、十宜去郊遊”。
作者: October.    時間: 17-4-4 11:02

唔覺有書係必讀的,睇書也從來不為提升中文能力而睇。

四大淨係睇過三國及紅樓,紅樓係成年後先睇,睇咗幾次,dab 落有味,越睇越好睇。

有d書話就話係名著,見到都悶(個人觀點,因我只係消遣心態睇書),唔係個個有耐性睇得落去,金庸勝在內容豐富精彩,峰回路轉,吸引你追落去。

言情小說喜歡外國翻譯文學,如《傲慢與偏見》《飄》《簡愛》《咆哮山莊》等,好好睇,中國瓊瑤果d無得比。法國既大仲馬小仲馬倆父子,如《茶花女》《基度山复仇計》自己就唔多中意,俄國托爾斯泰的《安娜卡列妮娜》《戰爭與和平》幾好睇,不過比較長篇。

偵探小說就喜歡英國Agatha既《東方快車謀殺案》《尼羅河謀殺案》等。

中國現代小說非常非常中意錢鐘書的《圍城》, 其它就。。。。。

時代不同了,依家唔興睇呢d書,我女就中意睇日本戰時文學及東野奎吾一切作品。
作者: S-Kwok    時間: 17-4-4 14:28

小時了了 發表於 17-4-3 10:39
我女係睇金庸前已有睇過下 阿濃, 杏林子, 何紫等.

阿女幾鍾意睇阿濃 "新愛的教育" http://www.cp1897.com ...

中學時代要做讀書報告嘅書我記得有“唐山大地震”及“棋王”。“唐山大地震”

作者: IloveJJ    時間: 17-4-4 21:02

作者: IloveJJ    時間: 17-4-4 21:06

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-4 21:30

回覆 October. 的帖子

我最鍾意睇《傲慢與偏見》!同好多中文書(尤其係香港 d 言情小說)根本冇得比。
《安娜卡列妮娜》就需要多 d 俄羅斯帝國歷史同埋文化知識(例如東正教、俄國皇室文化),尤其睇英文版,香港人如果事先冇任何呢類知識就去睇會有 d 吃力。《齊瓦哥醫生》《悲慘世界》我都覺得好好睇,不過好長。

我冇點睇金庸,即係劇情太多枝葉,搞到我好混亂(我中文又唔好),加上我又唔係太鍾意武俠題材,所以拒於門外。

唔知你女兒會唔會睇過 The Ink-Keeper's Apprentice?講一個 13 歲嘅男仔係日本點樣追尋漫畫夢(涉及少少愛情),不過呢本書比較罕有,圖書館未必有不過都可以試下。

作者: little_yolky    時間: 17-4-5 09:31

ABC-DAD 發表於 17-4-4 10:20
小學生睇古典文學?陪讀都係咁話,“五十而學易,五、十宜去郊遊”。
所以, 我無叫樓主睇易經, 只叫佢睇論語。你的五、十宜郊遊真係發人心省。

古典必讀書宜精不宜多, 家長陪小朋友一齊讀, 修身養心, 係好好既培養。

作者: little_yolky    時間: 17-4-5 09:34

IloveJJ 發表於 17-4-3 18:45
咁睇嚟我都唔搵必讀既書啦,事關我自己無咁既修行。
咁如果我搵啲有水準既作家既書俾佢睇,根據大家建議, ...
有D作家唔係寫兒童文學, 佢哋文筆雖好, 但因為內容比較有深度(即看得明但看不懂), 雖然係白話文, 但亦宜家長陪讀。反正, 這些書與古典名著不同, 多看無妨, 但又不需必讀就是了。
作者: little_yolky    時間: 17-4-5 09:37

greentea000 發表於 17-4-3 21:33
相對古典文學,個人認為成語故事、唐詩三百首呢D更重要,作文、閱讀理解一定用到,亦有文化傳承,要精讀  ...
成語故事真係必讀。唐詩三百首亦很有益。不過, 如果因時間不足不能看太多, 最好先看論語及古文觀止, 因為係文, 唔係詩, 而且內容有人格修為既養份, 十分有益。

BTW, 睇書唔好成日為作文同閱讀理解啦。

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-5 09:57

睇名著又睇得津津有味,實屬難得,如果希望提升水平,不妨按看過的名著,選擇一些有趣味又有質素的書評,大概中小學學習及課業上都會有得益。
看名著的好處,在於容易找到不同版本、編印等等有多樣選擇,包括雙語版本,方便把閱讀介面引導由中文過渡到外文,又會有不同文學評論,可以有系統地擴展語文能力,簡單如詩評,文字精練,而寫作應用延伸可有不同變化,有興趣的話,可上網Google下。

題外話,去全港九新界泳池是為做project還是游分齢賽?時間管理得好多(好好)喎,可否交流分享一下心得呢?

作者: ABC-DAD    時間: 17-4-5 10:11

名著重有電影、話劇、音樂等等不同支援,各有其妙趣之處。至於是否必讀,各自有自己心得而已。
作者: little_yolky    時間: 17-4-5 10:56

ABC-DAD  有水平嘅漫畫版都唔錯嘅,古典文學要精讀?中學生都未必人人掌握到哩。  發表於 25 分鐘前

That's why要PG家長指引囉。

你又講得啱, 上次响歷史博物館間書店, 有一本漫畫版紅樓夢, 阿女又話想買, 本來屋企有九萬咁多套, 唔想買俾佢, 但佢又話呢套唔一樣, 仔細好多。我一睇, 雖然係漫畫, 但文字係原著古文, 真係好D, 所以, 又買咗俾佢。
作者: MASAYA    時間: 17-4-5 11:30

greentea000 發表於 17-4-4 10:10
美麗人生的22種寶典 / 杏林子

目錄
死後出版?杏林子死於2003年
作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 11:52

作者: little_yolky    時間: 17-4-5 11:54

MASAYA 發表於 17-4-5 11:30
一睇個書目就知道係出版社將D舊文整理再出版。唔係咁, 出版社點嫌錢。
作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 11:54

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 11:55

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 11:58

作者: little_yolky    時間: 17-4-5 12:03

IloveJJ 發表於 17-4-5 11:52
不是游分齡賽,如果我仔有呢啲技能,我哋就無可能有咁多時間郊遊了!我有朋友親戚孩子有游分齡賽,根本就 ...
點解你咁多時間, 我果兩件都係無特殊技能, 但就無時間? 真係去公園既時間都無。阿妹話暑假好開心, 因為可以瞓晏D同埋可以同猫猫玩, 你睇佢哋個願望係幾咁卑微, 我真係汗顏。

其實你响書局唔會有好多書有唔同版本, 來來去去都係賣得果幾本。至於點解要咁多本? 根據阿女既解釋, 係內容仔細度有分別。但又唔可以話揀一本最好既KO咗佢, 因為好似阿女為例, 唔通幼稚園就俾佢睇原著咩, 所以要睇程度, 幼稚園睇幼兒版, 等佢對個故仔有概念。到佢有興趣, 鐘意多D, 就買兒童版, 然後又有好多其他導讀/旁枝既書, 大D又可以睇青年版, 再大D咪睇下漫畫原文, 程度夠就可以睇原著。咁原著都有唔同版本, 有D深D有D易明D, 所以咪要有唔同版本囉。

作者: greentea000    時間: 17-4-5 12:11

MASAYA 發表於 17-4-5 11:30
呢本書有N多版本,公共圖書館就有2000同2008,同事仔女學校係2006。
盡量我會揀最新版,紙質、排版、彩色。。。全部都係睇書享受。另,唔係咁多細路仔坦然接受幾十年前既老古董,雖然新版內容不變。

作者: little_yolky    時間: 17-4-5 12:13

IloveJJ 發表於 17-4-5 11:58
我又係有同一疑問:一樣係成語,睇咁多本做乜?因為嚟嚟去去,佢都係出嗰啲成語,再買又係重覆。
我屋企有 ...
咁緊係買D唔同成語啦, 有乜理由買本本都係果D成語。我識個國內才女, 人哋中學係玩成語接龍!!!!!! 佢話基本上係可以接到的。唔好好似我哋咁, 來來去去都係用得果幾個。
作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 12:20

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 12:21

作者: little_yolky    時間: 17-4-5 12:31

IloveJJ 發表於 17-4-5 12:20
一年52週,扣除測考前2-3週,仲有40週喎!即係有40日可以去郊遊。咁我唔駛返工又樂意帶佢哋去玩(好多媽媽 ...
因為佢哋假期多, 但我無假期丫嘛。

不過, 平時都真係無時間喎, 你都有兩個, 興趣班都分開上啦, 邊有咁多時間。佢地上堂以外時間表如下:
Thur: 妹-芭蕾舞
Fri: 兩個-游水
Sat: 姐-9:00-10:00 粵曲
       妹-10:00-11:00 粵曲
       姐 10:00- 11:30 中國舞
       妹 2:00-3:00 芭蕾舞
       姐 3:15-4:00 鋼琴
       妹 5:30-6:15 鋼琴
Sun: 姐 10:00-11:00 Chat Room
        妹 11:00-12:00 Cambridge
        姐 11:00-12:30 教會
        兩個 2:00-5:00 粵劇基功

剩番既時間真係溫書、做功課都唔夠, 所以邊有得效遊。家姐唔係想留响屋企玩同睇電視, 係想hea响沙發睇佢D閑書, 佢係唔鐘意郁, 所以咁肥。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 12:49

作者: MASAYA    時間: 17-4-5 13:00

little_yolky 發表於 17-4-5 11:54
一睇個書目就知道係出版社將D舊文整理再出版。唔係咁, 出版社點嫌錢。 ...
我唔識d版權野,作者死後,版權就全歸出版商,佢想點出都得?連版稅都唔駛畀作者,成本咪變得好低?
作者: greentea000    時間: 17-4-5 13:05

家姐興趣班咁多,只計六,日都9小時!

你係咪無要求架,即係個女開心就ok,唔考慮有無自行加分?

作者: little_yolky    時間: 17-4-5 13:07

MASAYA 發表於 17-4-5 13:00
我唔識d版權野,作者死後,版權就全歸出版商,佢想點出都得?連版稅都唔駛畀作者,成本咪變得好低? ...
唔係, 好多出版社好衰的, 幫你出書, 版權屬出版社所有, 要睇作者同出版社個agreement點傾。
作者: little_yolky    時間: 17-4-5 13:13

greentea000 發表於 17-4-5 13:05

家姐興趣班咁多,只計六,日都17小時!
你計錯數, 計埋游水都只係9小時45分而已。

佢D興趣班, 全部自行無得加分架。游水為強身健體, 鋼琴為應付校內音樂樂器考試, 至於粵曲, 係佢自己鐘意既。中國舞為咗減肥。其實, 我覺得女仔應該琴棋書畫都要學, 身為一個真正既美女, 除咗個樣, 仲要識唱歌跳舞至係合格既美人。氣質呢家嘢, 要培養架, 唔係天生就有既。

作者: 小時了了    時間: 17-4-5 13:14

little_yolky 發表於 17-4-5 12:13
咁緊係買D唔同成語啦, 有乜理由買本本都係果D成語。我識個國內才女, 人哋中學係玩成語接龍!!!!!!  ...
""成語接龍咁高深 滴汗 x 2

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:15

作者: S-Kwok    時間: 17-4-5 13:17

IloveJJ 發表於 17-4-5 12:20
一年52週,扣除測考前2-3週,仲有40週喎!即係有40日可以去郊遊。咁我唔駛返工又樂意帶佢哋去玩(好多媽媽 ...

我仔一向宅,佢最大享受同娛樂就係喺屋企睇書。而我都會順應佢意思(以前幼稚園返半日,做完功課、去完公園玩,都仲有幾個鐘睇書,讀小學返全日後,每日都只有一個鐘自由時間,有時甚至冇,所以對我仔嚟講,一小時自由時間係好唔夠,搞到平時星期六、日都想宅喺屋企)不過,我都有有我嘅堅持,幾日假期,我一定要有其中一日出去活動吓,多數會係行吓離島、行吓山咁。
好似上星期學校放咗3日假,就揾咗一日去踩單車,由大學踩到馬鞍山,感覺好爽。
今年星期六、日無在外學嘢,平日留校搞掂,1日藍班、一日中國鼓、一日奧數,算係音樂、運動、學術咩都有。

作者: greentea000    時間: 17-4-5 13:22

又係哦,更正9小時,都好多下。其他時間好唔見使
不過,你目標係培養氣質淑女,咁又唔同講法!

我天鵝湖跳成肥水鴨,注定要行女漢子路線!

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:22

作者: little_yolky    時間: 17-4-5 13:22

IloveJJ 發表於 17-4-5 12:49
我見我同你有三個唔同!
1)我無返工,你要返(我可以平日同佢哋去學野)
2)你兩個要學樂器(練樂器要好多 ...
真係失禮.........樂器, 家姐係無練既, 阿妹反而日日練, 佢彈到好似郎朗咁既feel (佢自我陶醉)。阿妹個個禮拜練到D歌仔識背去上堂, 所以個老師鬼咁開心。

因為我哋平日儘量唔上堂, 所以只好迫星期六日搞掂。暑假仲杰, 舊年同佢哋各報咗8個暑期班, 搞到阿妹話:媽咪, 今年暑假可唔可以唔上咁多堂, 我想响屋企休息一下。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:25

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:26

作者: S-Kwok    時間: 17-4-5 13:27

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:22
每個成語都有接龍例子

有埋例子。可以影個封面睇吓嗎?
我揀嗰啲得個故事,因為阿仔唔多鍾意睇中文書,所以間中就講吓呢啲短短地嘅故事。

作者: S-Kwok    時間: 17-4-5 13:31

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:25
原來只有三本,但潘麗珠那本已好似好專業啦喎!還要買更深入的嗎?我見常見嗰啲成日重覆,好似好唔抵咁。

...

黃色嗰本,我2年前曾喺書局揭過,發覺有個成語係解釋錯誤 不過我已經唔記得係邊個

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:32

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:33

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5