教育王國

標題: 灰~呈3變咗BAND3, 請高人指點!! [打印本頁]

作者: 小夢夢    時間: 17-3-31 16:31     標題: 灰~呈3變咗BAND3, 請高人指點!!

唔肯定學校估算有幾準確, 阿仔呈1係band 2頭, 呈2係band 2中,呈3變咗band 3. 都唔知點算好, 老師極力推薦band 3學校~ 老師話, 仔仔在區內係band 3 但全港係band 2.
可唔可以比啲意見?
我應保守信老師? 定博下?
如果全港有B2, 甲部可以揀乜博下?
唐乃勤? 呢間係咪B2中中?

進取型:
乙一: 何文田官立中學, 係咪無機? <<<B2學生首選居多?
乙二: 胡兆織?
乙三填B3: 五旬節
乙四: 彭學高
乙五: 聖三一/基道

定應該保守啲?
乙一: 鄧鏡波?
乙二: 勞功子弟? 五旬節
乙三: 彭學高?
乙四: 基道?
乙五: 聖三一?

謝謝各位.

作者: mcl203    時間: 17-3-31 16:35

回覆 小夢夢 的帖子

呈3考得好差 ?? ~~~
作者: oiyau2005    時間: 17-3-31 16:38

小夢夢 發表於 17-3-31 16:31
唔肯定學校估算有幾準確, 阿仔呈1係band 2頭, 呈2係band 2中,呈3變咗band 3. 都唔知點算好, 老師極力推薦ba ...

呈三band 3, 拉勻可能都係band 2.
甲部可以博就算band 3都填3間band 2啦.

作者: 小夢夢    時間: 17-3-31 16:49

mcl203 發表於 17-3-31 16:35
回覆 小夢夢 的帖子

呈3考得好差 ?? ~~~
以自己成績比較係有進步,奈何你叻時人地都發力... 所以老師話計咗佢係區內band 3
作者: 小夢夢    時間: 17-3-31 16:53

oiyau2005 發表於 17-3-31 16:38
呈三band 3, 拉勻可能都係band 2.
甲部可以博就算band 3都填3間band 2啦.
老師話計出band 3係3次拉勻 所以我都唔知點算好~
甲部填晒3間同只填1/2間其實有乜分別?

作者: mcl203    時間: 17-3-31 16:57

小夢夢 發表於 17-3-31 16:49
以自己成績比較係有進步,奈何你叻時人地都發力... 所以老師話計咗佢係區內band 3 ...

係咁E估下...呈1 B2A...呈2 B2B...呈3 B3C (B3B都有D可能)...先大機會拖佢去B3A
呈3係 B3...抑或係...計晒3次係 B3 ??
雖然估估下...問清楚老C好D...抑或老C行穩陣...建議用B3選校 ~~~

作者: mingming926    時間: 17-3-31 17:14

唔肯定學校估算有幾準確, 阿仔呈1係band 2頭, 呈2係band 2中,呈3變咗band 3. 都唔知點算好, 老師極力推薦ba ...

你情況同我一樣喎,老師話我仔全港Band 1, 九龍城區係Band 2 .

作者: oiyau2005    時間: 17-3-31 17:26

小夢夢 發表於 17-3-31 16:53
老師話計出band 3係3次拉勻 所以我都唔知點算好~
甲部填晒3間同只填1/2間其實有乜分別?
...

甲部咁可以填3間, 即係3個機會, 點解唔填晒.

作者: little_yolky    時間: 17-3-31 17:26

mcl203 發表於 17-3-31 16:57
係咁E估下...呈1 B2A...呈2 B2B...呈3 B3C (B3B都有D可能)...先大機會拖佢去B3A
呈3係 B3...抑或係...計晒 ...
可能係每次都係累積計算。即係呈一係B2A, 呈二既B2B已經累計咗呈一+呈二, 所以, 呈三累計係B3A。
作者: mcl203    時間: 17-3-31 17:31

little_yolky 發表於 17-3-31 17:26
可能係每次都係累積計算。即係呈一係B2A, 呈二既B2B已經累計咗呈一+呈二, 所以, 呈三累計係B3A。 ...
樓主話呈3成績係好左...好難想像官津咁大%學生Banding上落咁利害
仲有...呈2用total marks計Banding...太認真了 ~~~

作者: little_yolky    時間: 17-3-31 17:37

mcl203 發表於 17-3-31 17:31
樓主話呈3成績係好左...好難想像官津咁大%學生Banding上落咁利害
仲有...呈2用total marks計Banding...太認 ...
我哋學校係咁的.........小五講既係呈一名次, 小六上學期係呈一+呈二名次, 小六下學期係呈一+呈二+呈三名次........校長想家長睇得清楚D, 個部署會好D咁喎。

其實, 樓主小朋友都唔係好大上落, 係一次落過一次.......... sorry, 樓主唔好灰心, 但唔建議太進取, 九龍城都仲有D校風好既B3學校, 考咗直資未?

作者: 小夢夢    時間: 17-3-31 17:45

mcl203 發表於 17-3-31 17:31
仲有...呈2用total marks計Banding...太認 ...

Compare with 自己既呈1、2分數好咗,但唔等於全級名次高咗,而且當然級名次跌咗先會有呢個結果,你明嗎?自己成績好咗不代表你可由band 2變band1. 因為要睇全級學生發力如何。

作者: CheungAA    時間: 17-3-31 17:47

其實讀任何校, 中一讀得好, 拎著成績搵間好的再repeat Form 1, 由頭讀起, 都係出路喎! 點解講到好似世界未日咁?
作者: anthony8899    時間: 17-3-31 17:59

B3頭可以博下B2尾中學,反正博唔到都是B3學校。
還有,萬一不好,試下叩門,都是最後的出路。

作者: mcl203    時間: 17-3-31 18:01

小夢夢 發表於 17-3-31 17:45
Compare with 自己既呈1、2分數好咗,但唔等於全級名次高咗,而且當然級名次跌咗先會有呢個結果,你明嗎? ...

我當然明啦...只係想指出...若老師D料係真...就算呈2係B2B...最差已經係50%
呈3考得差...最好已經係67%....一次呈3要拖低平均後既17%唔係昜事
我体會既係...呈1呈2後基本上大局已見型
講白D...呈1+2後90分...呈3要93分...先可以令呈3後变91分...才可以搏前D...反之亦係咁
又或者...間間學校好唔同啦...又或者...學校真係爭得極利害~~~

作者: 小夢夢    時間: 17-3-31 20:00

CheungAA 發表於 17-3-31 17:47
其實讀任何校, 中一讀得好, 拎著成績搵間好的再repeat Form 1, 由頭讀起, 都係出路喎! 點解講到好似世界未 ...

你意思係可以轉校 repeat 中一?

作者: 小夢夢    時間: 17-3-31 20:05

mcl203 發表於 17-3-31 18:01
我當然明啦...只係想指出...若老師D料係真...就算呈2係B2B...最差已經係50%
呈3考得差...最好已經係67%... ...

即係咩?唔係太明白。
如果so far 係band 3 唔會忽然失預算仔。自己compare 自己分數上係好咗,但唔代表一定比其它同學進步,大家都為呈分試發力,人地有好多進步而令我仔banding 推後,亦不難理解。

作者: 小夢夢    時間: 17-3-31 20:10

CheungAA 發表於 17-3-31 17:47
其實讀任何校, 中一讀得好, 拎著成績搵間好的再repeat Form 1, 由頭讀起, 都係出路喎! 點解講到好似世界未 ...

我更係知道因為大家發力,我仔先會降grade, 我沒埋怨,只想尋求意見。

因為之前有人問,佢唔明,點解成績好咗banding 反而跌...... 我先有此回應。

作者: 小夢夢    時間: 17-3-31 20:11

little_yolky 發表於 17-3-31 17:37
我哋學校係咁的.........小五講既係呈一名次, 小六上學期係呈一+呈二名次, 小六下學期係呈一+呈二+呈三名次 ...

謝謝你回覆,我會再研究。

作者: chocolatebean    時間: 17-3-31 21:12

既係全港B2,你係應該越區試B2?

九龍地強區,係學校差少少係好容易跌BAND的。

作者: annie126    時間: 17-4-1 08:01

小夢夢 發表於 17-3-31 16:49
以自己成績比較係有進步,奈何你叻時人地都發力... 所以老師話計咗佢係區內band 3 ...

我女都係類似情況,成績中間但都跌左入band3, 可能全港都係band2。唔知會派成點,現在選擇左直資。

作者: gccc    時間: 17-4-5 14:43

回覆 annie126 的帖子

現在還有那些直資可以報呢?不是要等到放榜係嗎?
作者: annie126    時間: 17-4-5 21:18

gccc 發表於 17-4-5 14:43
回覆 annie126 的帖子

現在還有那些直資可以報呢?不是要等到放榜係嗎?

我都唔係咁清楚,好多都收晒生。

作者: 小夢夢    時間: 17-4-7 09:37

chocolatebean 發表於 17-3-31 21:12
既係全港B2,你係應該越區試B2?

九龍地強區,係學校差少少係好容易跌BAND的。
越區試B2 都只可以試甲部3個選擇...
請問, 誇區甲部學位校學位有幾多,可以點睇?

作者: 小夢夢    時間: 17-4-7 09:39

認真請教, 以依家情況, 如果我咁填有無機??
進取型:
乙一: 何文田官立中學, 係咪無機? <<<B2學生首選居多?
乙二: 胡兆織?
乙三: 鄧鏡波?
乙四: 彭學高? 五旬節?
乙五: 聖三一/基道
作者: elbar    時間: 17-4-7 09:40

小夢夢 發表於 17-4-7 09:37
越區試B2 都只可以試甲部3個選擇...
請問, 誇區甲部學位校學位有幾多,可以點睇?
2017中學學位分配辦法中學一覽表 - 不受學校網限制選校手冊

作者: 小夢夢    時間: 17-4-7 09:42

穩陣啲?
乙一: 鄧鏡波? B2B
乙二: 勞功子弟? 五旬節? B2B~C?
乙三: 彭學高? B2c?
乙四: 基道? - B3?
乙五: 聖三一? B3?

另外想問, 如果以下學校又有何意見?

保良局唐乃勤
觀塘聖若瑟英文中學
作者: 小夢夢    時間: 17-4-7 09:43

elbar 發表於 17-4-7 09:40
2017中學學位分配辦法中學一覽表 - 不受學校網限制選校手冊
感謝elbar

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5