教育王國

標題: 請問有冇人收到九華call 2 nd in [打印本頁]

作者: kkhon    時間: 17-3-28 19:54     標題: 請問有冇人收到九華call 2 nd in

身边暂时冇人收到,有冇人已收call ,thanks!
作者: bo123    時間: 17-3-30 17:40

剛收到,又話一round過???
作者: babyguy    時間: 17-3-30 17:44

bo123 發表於 17-3-30 17:40

係啦,冇心理預備要2in(emoji)

作者: tracy1972    時間: 17-3-30 17:57

有朋友仔仔收到
作者: kennyklt    時間: 17-3-30 18:01

bo123 發表於 17-3-30 17:40

收電話?

作者: mansum92    時間: 17-3-30 18:04     標題: 回覆樓主:

如果冇2in, 係咪冇望?

作者: babyguy    時間: 17-3-30 18:39

mansum92 發表於 17-3-30 18:04
如果冇2in, 係咪冇望?

是的,收電話,其實都唔知有2in是否有望

作者: kkhon    時間: 17-3-30 19:08

恭喜收call的!如果冇2nd in有機會後補的,還有抽獎呢。大家加油啊!
作者: AndyQ    時間: 17-3-30 19:21

剛收到!一樣以為一round 過!

作者: Paint    時間: 17-3-30 19:29

我無收到電話,但到請問大家second in 安排在幾時?

作者: babyguy    時間: 17-3-30 19:32

回覆 Paint 的帖子

this Saturday

作者: cherrycheung528    時間: 17-3-30 22:03     標題: 回覆樓主:

請問九華有無得扣門(他區)?

作者: Clarawsf    時間: 17-3-31 08:13

回覆 kkhon 的帖子

如果冇收到call,係咪即係代表已經落選?最多只能係喺候補名單上?

作者: AndyQ    時間: 17-4-1 09:37

2nd IN 會點in 呢? 往年有冇?

作者: AndyQ    時間: 17-4-1 12:34

In 完了!原來見校長,問D簡單問題!
仲有校章送,叫佢keep 好D,希望9月見到你....係咪暗示??

作者: Clarawsf    時間: 17-4-1 13:05

回覆 AndyQ 的帖子

請問今日多唔多人去second in?
作者: babyguy    時間: 17-4-1 13:37

AndyQ 發表於 17-4-1 12:34
仲有校章送,叫佢keep 好D,希望9月見到你....係咪暗示??
...

咁應該係啦,請問見幾耐?

作者: AndyQ    時間: 17-4-1 14:15

Clarawsf 發表於 17-4-1 13:05
回覆 AndyQ 的帖子

請問今日多唔多人去second in?

分好曬時間,唔係好多人!遇到4-5位學生到。

作者: AndyQ    時間: 17-4-1 14:17

babyguy 發表於 17-4-1 13:37

咁應該係啦,請問見幾耐?

5-10分鐘左右

作者: chun媽    時間: 17-4-1 15:11

AndyQ 發表於 17-4-1 12:34
...

侄仔去年2nd in九華,都係in校長,校長最後說9月再見,最後取錄了。現在校長還送校章比你,好明顯係收啦!恭喜

作者: IloveJJ    時間: 17-4-1 17:06

作者: babyguy    時間: 17-4-1 17:21

AndyQ 發表於 17-4-1 14:17
5-10分鐘左右

thx,原來今日見校長嘅都收到呢份禮物

作者: bearbear2003    時間: 17-4-1 21:14

有2nd in 的是1a 嗎?
作者: jj_bb    時間: 17-4-2 00:33

bearbear2003 發表於 17-4-1 21:14
有2nd in 的是1a 嗎?

今天有得見,主要是比暗示取錄?非常好的安排啊

作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 05:35

jj_bb 發表於 17-4-2 00:33
今天有得見,主要是比暗示取錄?非常好的安排啊

我小朋友見完都收到校章及喑示,應該取錄了,他是B1a 的

作者: yee8001    時間: 17-4-2 09:04

回覆 煩惱的爸 的帖子

請問你哋考級幾?有冇特異功功能? 我阿仔想自行呢間想推算吓機會大唔大?謝謝!
作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 09:09

yee8001 發表於 17-4-2 09:04
回覆 煩惱的爸 的帖子

請問你哋考級幾?有冇特異功功能? 我阿仔想自行呢間想推算吓機會大唔大?謝謝! ...

級數十名內,油尖旺區
沒有任何特異功能

作者: chun媽    時間: 17-4-2 10:07

煩惱的爸 發表於 17-4-2 09:09

級數十名內,油尖旺區

級數十名都係b1a,  間小學好勁

作者: optman88    時間: 17-4-2 10:18     標題: 回覆樓主:

其實,如果冇 take 直資 offer , 有自行同有 interview , 收左就自然會入,唔洗太緊張的

作者: Sumi媽些    時間: 17-4-2 10:50     標題: 回覆樓主:

咁即係有人會2nd in,但無收校章?因為我見佢2nd in個name list又唔止自行收生人數三四十個喎!

作者: AndyQ    時間: 17-4-2 11:41

Sumi媽些 發表於 17-4-2 10:50
咁即係有人會2nd in,但無收校章?因為我見佢2nd in個name list又唔止自行收生人數三四十個喎!
...

請問那裡可見到2nd in namelist?

作者: mcl203    時間: 17-4-2 11:53

chun媽 發表於 17-4-2 10:07
級數十名都係b1a,  間小學好勁

我估,係"級數"十名內 ~

作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 11:53

AndyQ 發表於 17-4-2 11:41
請問那裡可見到2nd in namelist?

應該不會公開的

作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 11:54

mcl203 發表於 17-4-2 11:53
我估,係"級數"十名內 ~

是十名內,多數考五至十名

作者: kkhon    時間: 17-4-2 12:23

回覆 Sumi媽些 的帖子

2nd in 最多大约60人,自行收48个,有d收左明示暗示都会走佬。
作者: kkhon    時間: 17-4-2 12:29

yee8001 發表於 17-4-2 09:04
回覆 煩惱的爸 的帖子

請問你哋考級幾?有冇特異功功能? 我阿仔想自行呢間想推算吓機會大唔大?謝謝! ...
我校考頭15的都冇報九华,有考2X,4X冇特異功能的入左。我谂主要睇面试表现,其实shortlist in,大家的成绩不会太懸殊,所以都会有机会的。
作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 12:56

kkhon 發表於 17-4-2 12:29
我校考頭15的都冇報九华,有考2X,4X冇特異功能的入左。我谂主要睇面试表现,其实shortlist in,大家的成绩 ...

考2X , 4X 是否大抽獎抽到入去?

作者: kkhon    時間: 17-4-2 13:03

回覆 煩惱的爸 的帖子

不是,入左2nd in
作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 13:23

kkhon 發表於 17-4-2 13:03
回覆 煩惱的爸 的帖子

不是,入左2nd in

考2x , 4x 都有second in? 樓主小學一定很勁,請問是否聖方濟各小學?

作者: kkhon    時間: 17-4-2 13:26

回覆 煩惱的爸 的帖子

油尖旺龍頭校,你也是呢间?
作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 14:05

kkhon 發表於 17-4-2 13:26
回覆 煩惱的爸 的帖子

油尖旺龍頭校,你也是呢间?

是啊

作者: kkhon    時間: 17-4-2 14:16

回覆 煩惱的爸 的帖子

作者: yee8001    時間: 17-4-2 14:39

我校考頭15的都冇報九华,有考2X,4X冇特異功能的入左。我谂主要睇面试表现,其实shortlist in,大家的成绩 ...
請問係咪九龍城區小學?
作者: kkhon    時間: 17-4-2 16:07

煩惱的爸 發表於 17-4-2 11:54
是十名內,多數考五至十名
我知道你是那一位同学仔的家长了。Be honest, 请不要给錯誤信息比以后想報九华的家长令他们卻步。
作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 16:09

kkhon 發表於 17-4-2 16:07
我知道你是那一位同学仔的家长了。Be honest, 请不要给錯誤信息比以后想報九华的家长令他们卻步。 ...

不明白妳說什麼?

作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 16:15

考頭十五冇人報九華?好有問題,其實真想知道妳小朋友是哪一間小學

作者: johnmamama    時間: 17-4-2 18:43

kkhon 發表於 17-4-2 16:07
我知道你是那一位同学仔的家长了。Be honest, 请不要给錯誤信息比以后想報九华的家长令他们卻步。 ...
煩惱的爸仔小學 新或舊校,舊年各有18人入了。自行入都有可能。
作者: 山海兒女    時間: 17-4-2 19:19

kkhon 發表於 17-4-2 14:16
回覆 煩惱的爸 的帖子

原来自行收好少我地学校只有2個
個人認為,係自行階段,所有中學也希望盡收全港精英。所以好多時也是每間小學,一個起,兩個止,尤其同區。
所以有些小學係會分流學生去不同區外的band1中學自行,盡量唔好做成自己人打自己人。
雖然有人唔同意咁做,但冇可否認,成功率係比較高,小學的升中成績表也會亮麗D。

作者: kkhon    時間: 17-4-2 19:35

回覆 johnmamama 的帖子

自行取錄了他的囝仔,重點是有網友問他仔成績作參考,他說级5-10。但油天頭十的仔今年根本冇人報九華,而1st in是同一學校是同一時段in(不可改時間)所以有哪些同學仔有in大家係知道的。他這信息會令來年或以後考1X,2X,3X想報的人以為冇機會而卻步呢!
作者: kkhon    時間: 17-4-2 19:51

回覆 山海兒女 的帖子

d外人成日以為有關係自行入好多,其實好多中學都想盡收外區精英先。
作者: elbar    時間: 17-4-2 20:24

kkhon 發表於 17-4-2 19:35

自行取錄了他的囝仔,重點是有網友問他仔成績作參考,他說级5-10。但油天頭十的仔 ...

咁搞法,相信遲早都要仿效港華

作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 20:26

自行取錄了他的囝仔,重點是有網友問他仔成績作參考,他說级5-10。但油天頭十的仔 ...

我想這位家長完全誤會了,我並不認識你,大家善意封論,這位家長不要太緊張。你説你讀的小學頭十五都冇人揀九華,為免誤導其他人,請問你兒子是讀那一間小學?

作者: kkhon    時間: 17-4-2 21:51

回覆 煩惱的爸 的帖子

我仔是你囝仔的同学,我直肠直肚的沒恶意,也只是善意的提醒和说事實。以我所知只有级三報了,但最后他也没有來1st in 。
作者: kkhon    時間: 17-4-2 21:56

回覆 elbar 的帖子

港华落實了要轉嗎?轉不成多吧!
作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-2 22:29

kkhon 發表於 17-4-2 21:51
回覆 煩惱的爸 的帖子

我仔是你囝仔的同学,我直肠直肚的沒恶意,也只是善意的提醒和说事實。以我所知只有 ...

可能這位家長真的攪錯了, 我們並不認識啊!  而我仔謮的小學只是區內普通小學, 頭十五佷多人揀九華,競爭很大啊!

作者: IloveJJ    時間: 17-4-2 23:29

作者: AndyQ    時間: 17-4-2 23:58

煩惱的爸 發表於 17-4-2 22:29
可能這位家長真的攪錯了, 我們並不認識啊!  而我仔謮的小學只是區內普通小學, 頭十五佷多人揀九華,競爭很 ...

純粹八卦嚇!你地小學有多少人 有1st 同2nd in?

我是區外的,3 個去1st in , 2nd in 就冇碰到了

作者: kkhon    時間: 17-4-3 00:11

回覆 IloveJJ 的帖子

~
作者: Kitty1230    時間: 17-4-3 15:32

回覆 煩惱的爸 的帖子

請問你讀哪間小學?

作者: kkhon    時間: 17-4-3 18:21

Kitty1230 發表於 17-4-3 15:32
回覆 煩惱的爸 的帖子

請問你讀哪間小學?
我现在也很混乱不知他兒子究竟是哪间小学,一時又回復是油尖旺龍頭校,一時又话係普通小学?
作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-3 19:12

kkhon 發表於 17-4-3 18:21
我现在也很混乱不知他兒子究竟是哪间小学,一時又回復是油尖旺龍頭校,一時又话係普通小学? ...

這位家長又誤會了,只是一間普通傳統小學,校內也有很多同學仔報九華的,油尖旺龍頭校是其他家長回覆,並不是我啊!

作者: kkhon    時間: 17-4-3 20:18

煩惱的爸 發表於 17-4-2 14:05
是啊
答{是啊}的是你本人!
究竟是你理解能力低定係我误会?说不通的就全都是我误会。

作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-3 20:28

kkhon 發表於 17-4-3 20:18
答{是啊}的是你本人!
究竟是你理解能力低定係我误会?说不通的就全都是我误会。

不好意思這位家長,當初答「是」只是想答「是油尖旺學校」而己,並無其他意思, 什麼龍頭學校亦只是其他家長說。可能是我理解能力低,始終我認為每人價值觀都不同,有家長認為自己學校是龍頭,我不敢否定他人意見,因為每人有自己對學校睇法。

作者: Kitty1230    時間: 17-4-3 22:05

回覆 煩惱的爸 的帖子

恭喜令公子先😊
請問令公子是否讀舊油天?😁

作者: kkhon    時間: 17-4-4 23:27

這論壇的目的是給出正面訊息,並如實報導,好讓大家作參考,日後如何為子女選擇心儀的中學作出決定!
真不明白某家長的兒子入了心儀的中學後,竟吹虛兒子的級名次,像魔術師般突然前進了十幾廿名。既然大家的兒子是同學,又何需死囗不認。

溫馨奉勸,誠信是很重要的,作為父母更應以身作則,好讓你的兒子及細女做個好榜樣!
正確補充:其實只要子女是B1,不論B1a/b/c,只要是心儀的中學,也不妨一試。我校今次成功入了2 nd in的共有2個,分別是考級2X和4X的,希望這確實的數據可讓日後喜歡九華的家長作參考!
不好意思,耽誤了各位家長!

我也不會再為虛偽的家長作出回應!

作者: Kitty1230    時間: 17-4-4 23:33

說得對
作者: optman88    時間: 17-4-4 23:36

其實,學校應該都會提家長,邊啲有機會,邊啲冇機會的 ^_^ 唔係人地係網上講就會當真,加油!

作者: optman88    時間: 17-4-4 23:44

kkhon 發表於 17-4-2 21:56
回覆 elbar 的帖子

港华落實了要轉嗎?轉不成多吧!

港華係早會上,蘇校長同校監有同台上同學生講解過,校監表明反對轉直資,蘇校長就未有表態,係我囝仔講比我知的。應該唔會有錯,另外 4 月開始,會有第一輪嘅討論會,比各持份者參與

作者: kkhon    時間: 17-4-5 00:39

回覆 optman88 的帖子

校監是周神父嗎?
作者: 奥脫福    時間: 17-4-5 10:02

kkhon 發表於 17-4-4 23:27

這論壇的目的是給出正面訊息,並如實報導,好讓大家作參考,日後如何為子女選擇心儀的中學作出決定!
真不明白某家長的兒子入了心儀的中學後,竟吹虛兒子的級名次,像魔術師般突然前進了十幾廿名。既然大家的兒子是同學,又何需死囗不認。

溫馨奉勸,誠信是很重要的,作為父母更應以身作則,好讓你的兒子及細女做個好榜樣!
正確補充:其實只要子女是B1,不論B1a/b/c,只要是心儀的中學,也不妨一試。我校今次成功入了2 nd in的共有2個,分別是考級2X和4X的,希望這確實的數據可讓日後喜歡九華的家長作參考!
不好意思,耽誤了各位家長!

我也不會再為虛偽的家長作出回應!

八卦一問:似乎Blb都有面試的機會。唔知有無lc都有面試呢?

其實油天的升中資料很透明,我亦深信學校致力維持良好的升中派位,一定
會俾足同學資料及建議,要刻意誤導別人亦未必咁容易。不過更重要的是:
世界其實好細!自己無誠信就好,唔好累埋自己個仔,受人白眼!

https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=773102&do=thread&view=me&type=reply&order=dateline&from=space&page=3

煩惱自尋,庸人自擾。。。

另我想你也可放心,從貴校的歷史數據看,十幾人之中唔會只得兩位係自行
入的!繼續裝備好自己,至少你己擁有叩門的入場券。。。努力,加油!

作者: kkhon    時間: 17-4-5 11:32

回覆 奥脫福 的帖子

我校前50的都有份面試,老師同我講話前30係B1a,至於b/c我吾知點界定。
知道阿仔入吾到2nd in ,心碎了!
他成日问我点解吾揀佢,我心痛了幾日
运气不夠別人好,不敢再抱希望,以免再失望痛心。
已作定四出叩门的準備!

作者: Kitty1230    時間: 17-4-5 11:37

回覆 奥脫福 的帖子

十分認同

作為6年舊油天的家長 , 全級有乜同學大家一眼睇哂 ,
又玩中樂、又住柏景灣、又有細妹讀聖心…
從種種蜘絲馬跡的去向 , 充滿智慧的舊油天家長一睇就估到煩惱的爸是誰的家長 ,
請煩惱的爸吾好當舊油天的家長是白痴的 , 好嗎???

自吹自擂說自己仔「考十名內,多數考五至十名」 ,
偽造假的數據誤導他人 , 我真的O哂咀~~~

不過更重要的是:
世界其實好細!
作為家長應該以身作則 , 講大話吾斬眼 ,
自己無誠信就好,唔好累埋自己個仔受人白眼!

作者: tracy1972    時間: 17-4-5 11:51

加油呀。你兒子很優秀。一定會有合適他的學校。別担心。我也很担心我兒子。如真要到叩門階段。成績也不是b1a.難上加難。當媽媽都担心。u are not alone
作者: kkhon    時間: 17-4-5 11:52

回覆 Kitty1230 的帖子

我吾想講到咁白,但這位爸爸不斷話我找錯人誤會,一直在自圓其說!
作者: kkhon    時間: 17-4-5 11:56

回覆 tracy1972 的帖子

謝謝你!雖然已考完呈三,但我也要阿仔保持著狀態,真是苦了他!
作者: bo123    時間: 17-4-5 12:02

Kkhon,  
正所為有又煩,冇又煩。祝你同大家入到心儀中學。

作者: mcl203    時間: 17-4-5 12:06

kkhon 發表於 17-4-5 11:52
回覆 Kitty1230 的帖子

我吾想講到咁白,但這位爸爸不斷話我找錯人誤會,一直在自圓其說! ...

中樂 考中學好著數的~

作者: 煩惱的爸    時間: 17-4-5 12:08

bo123 發表於 17-4-5 12:02

Kkhon,  

不好意思,原來我一直都看錯了是班名次,回覆那時在車上所以疏忽了,引發多番番誤會真不好意思。這位家長加油,俾心機,仔仔一定會考到心儀理想學的

作者: kkhon    時間: 17-4-5 12:11

回覆 mcl203 的帖子

作者: Kitty1230    時間: 17-4-5 12:12

回覆 煩惱的爸 的帖子

潛左水幾日
比人踢爆左終於鋪頭了

作者: mcl203    時間: 17-4-5 12:15

kkhon 發表於 17-4-5 12:11

當日有4位同學是拉二胡的,其中一位玩得很出色已被DBS收左。 ...

所以唔使咁擔心既,有樂器已係減低學術成績関注度。我有朋友初階程度2胡,一樣有超級1號audition, 但佢成績係唔好既~

作者: kkhon    時間: 17-4-5 12:19

我仔是通街都有的弦樂呢
作者: 24-Seven    時間: 17-4-5 12:35

你指上星期六 2nd In 的同日有music audition ?

作者: 山海兒女    時間: 17-4-5 12:46

你囝囝係咪小提琴?小兒也是,始終小提琴比較common 。小兒話他今年管弦樂團小提琴只收了一個八級,兩個五級。其中一個五級之前係唔知新定舊油天做首席,拉得比八級那位還好。
小兒現在的同學,有人學銅管樂,之前就有2nd in。
唔好灰心,起碼你仲有抽獎機會。

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:04

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:06

作者: mcl203    時間: 17-4-5 13:18

山海兒女 發表於 17-4-5 12:46

你囝囝係咪小提琴?小兒也是,始終小提琴比較common 。小兒話他今年管弦樂團小提琴只收 ...
所以...熱門樂器 級數並不能增加機會率...只係audition又睇番你級數咁啫
某D直資...5級一定無份audition ~~~

作者: mcl203    時間: 17-4-5 13:19

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:04
嘩!攪到我想叫個仔拉返二胡呢!
講左二胡有so啦 ~~~

作者: IloveJJ    時間: 17-4-5 13:36

作者: 山海兒女    時間: 17-4-5 13:41

當然明白
只係個人認為學音樂係陶冶性情,從來都唔覺得係考中學嘅工具。

我經常同小兒講,用實力考入一間中學,你就有選擇繼唔繼續學音樂的權利。
但係如果你用音樂或者體育去考你嗰間中學,你就冇選擇嘅權利。

所以我從冇迫佢要小學就考八級,因為我認識太多人考完八級之後,就以後都唔會再掂個琴,太可惜了。

我也聽聞,有人有八級或者演奏級的特別樂器,但係係D神校直資 audition 時,比人踩到一文不值,小朋友嘅自信心跌落谷底。

作者: chun媽    時間: 17-4-5 13:52     標題: 回覆樓主:

樓主仔仔只要是b1生,入讀九華的機會很大呢!

作者: kkhon    時間: 17-4-5 14:13

chun媽 發表於 17-4-5 13:52
樓主仔仔只要是b1生,入讀九華的機會很大呢!
咁除了九華都仲有好多好學校,只是阿仔特別中2啫。好多野都係不能強求的,謀事在人, 成事在天啦!
作者: optman88    時間: 17-4-5 15:20

kkhon 發表於 17-4-5 11:56
回覆 tracy1972 的帖子

謝謝你!雖然已考完呈三,但我也要阿仔保持著狀態,真是苦了他! ...
最後一次考試, 對扣門有用, 加油 !
作者: optman88    時間: 17-4-5 15:21

kkhon 發表於 17-4-5 00:39
回覆 optman88 的帖子

校監是周神父嗎?
是的 ^_^
作者: kkhon    時間: 17-4-5 15:32

神校就算8級冇攞丁都冇份試音
作者: olima    時間: 17-4-5 16:00     標題: 回覆:kkhon 的帖子

唔好灰心,可能抽奬入到呢!
BTW, 放棄了港島直資了?

作者: mcl203    時間: 17-4-5 17:12

kkhon 發表於 17-4-5 15:32

神校就算8級冇攞丁都冇份試音

我小朋友都識D高手,好似,佢地考級試係唔重視丁唔丁,才華更突顯佢地成就~

作者: bo123    時間: 17-4-5 20:38

唔好意思,想請校各位知唔知九華係朝早幾點上堂?
作者: AndyQ    時間: 17-4-5 21:25

今早又收到九華來電約第三次面試要audition
真係估佢唔到(emoji)

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-4-5 21:48

kkhon 發表於 17-4-5 14:13
咁除了九華都仲有好多好學校,只是阿仔特別中2啫。好多野都係不能強求的,謀事在人, 成事在天啦! ...
可能大抽獎已入,加油啊:uwin:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5