教育王國

標題: 邊間收咗而值得放棄聖保祿? [打印本頁]

作者: princesscupcake    時間: 17-3-26 11:46     標題: 邊間收咗而值得放棄聖保祿?

請比啲意見 (直升/師資/學術/學費/環境/前途……),謝謝!

瑪利曼?拔萃?港大同學?聖士提反?

作者: mcl203    時間: 17-3-26 14:39

princesscupcake 發表於 17-3-26 11:46
請比啲意見, 謝謝!

校舍:係咪SPCS大啲齊全啲,中學有室內游泳池

SPCS 係DSE 4大直資女校排第2,全港前列中學,現時係優於SSGC既~~

作者: princesscupcake    時間: 17-3-26 15:15

mcl203 發表於 17-3-26 14:39
SPCS 係DSE 4大直資女校排第2,全港前列中學,現時係優於SSGC既~~

謝,邊度可以睇到排名?
SPK高過英華嗎?

作者: lui    時間: 17-3-26 15:36

princesscupcake 發表於 17-3-26 15:15
謝,邊度可以睇到排名?
SPK高過英華嗎?

高過啦。看入三大人U率便知

作者: princesscupcake    時間: 17-3-26 16:28

lui 發表於 17-3-26 15:36

喺SPC校網吾見有DSE成績

作者: princesscupcake    時間: 17-3-26 16:29

lui 發表於 17-3-26 15:36

作者: lui    時間: 17-3-26 16:34

princesscupcake 發表於 17-3-26 16:29

學校cover playground 貼晒成績出黎,你lunch or 放學可入去睇

作者: princesscupcake    時間: 17-3-26 16:49

lui 發表於 17-3-26 16:34
學校cover playground 貼晒成績出黎,你lunch or 放學可入去睇

閒人可以走入去睇?

作者: lui    時間: 17-3-26 16:49

princesscupcake 發表於 17-3-26 16:49
閒人可以走入去睇?

以上時間可以

作者: mcl203    時間: 17-3-26 22:06

princesscupcake 發表於 17-3-26 15:15
謝,邊度可以睇到排名?
SPK高過英華嗎?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D47

作者: boojiji    時間: 17-3-27 11:12

同SSG同區, 入唔返都可以抽獎啦..
作者: princesscupcake    時間: 17-3-27 11:22

boojiji 發表於 17-3-27 11:12
同SSG同區, 入唔返都可以抽獎啦..

如果入到又抽到咁點揀?

作者: KK07    時間: 17-3-27 11:54

SPCS 15-16年度入讀3大有58%, 8大有88% (唔計GCE學生),學術上應較好。佢校網主頁左邊click 'Prospectus' 會睇到details
作者: 雲牛    時間: 17-3-27 12:11

入到又抽到, 一定讀抽到那間. 因為小朋友自己考到直資/私校, 肯定已有實力; 之後又抽到很好的津/官校, 代表小朋友有運, 父母又有財神運 (因為唔駛交學費). 即係小朋友又有實力又有運, 點解唔欣然而接之! ?
作者: dreamdream081    時間: 17-3-27 12:44

一定讀抽到那間.
作者: dreamdream081    時間: 17-3-27 12:45

princesscupcake 發表於 17-3-27 11:22
如果入到又抽到咁點揀?

In fact, not easy to decide ar

作者: 3hearts    時間: 17-3-27 13:02

雲牛 發表於 17-3-27 12:11
入到又抽到, 一定讀抽到那間. 因為小朋友自己考到直資/私校, 肯定已有實力; 之後又抽到很好的津/官校, 代表 ...

so true

作者: dreamdream081    時間: 17-3-27 15:43

princesscupcake 發表於 17-3-26 11:46
請比啲意見, 謝謝!

校舍:係咪SPCS大啲齊全啲,中學有室內游泳池

Both are good schools

作者: rickdom6    時間: 17-3-27 16:23

SPCS if no / no much concern on school fees.
作者: hha    時間: 17-3-27 20:22

St paul convent primary 唔算貴咩?!今年2017小一已經$5000, 如果以近年每年加$500,到你女升小一已經要$6500/月。

作者: princesscupcake    時間: 17-3-27 20:36

hha 發表於 17-3-27 20:22
St paul convent primary 唔算貴咩?!今年2017小一已經$5000, 如果以近年每年加$500,到你女升小 ...

算中位價?
即係Ssg優勝?

作者: hha    時間: 17-3-27 21:23

princesscupcake 發表於 17-3-27 20:36
算中位價?
即係Ssg優勝?

喺我角度中價位係$3-4000。

如果學費完全唔係你考慮之列,當然揀spc啦!名氣、升中保障、DSE 成績、入三大比率等等都應該高SSG 好多。

作者: siden    時間: 17-3-27 23:02

princesscupcake 發表於 17-3-27 20:36
算中位價?
即係Ssg優勝?

SPC 學費係唔會加。比其他直私好預算好多。

你小一50k一年,到小六都係50k一年。

作者: Happy_Charles    時間: 17-3-28 08:25

siden 發表於 17-3-27 23:02
SPC 學費係唔會加。比其他直私好預算好多。

你小一50k一年,到小六都係50k一年。

呢兩年巳上調了$1000,比起兩年前小一入學

作者: KK07    時間: 17-3-28 11:16

SPCS小學前10年冇加學費,由幾年前每年加D。但佢只加小一,家長都可有預算。去年畢業班的學費都係28,000左右。 但中學部每年25,000則超過10年無變。中學係直資,聽講有盈餘,應該唔會點加,以直資中學嚟講,學費算低。
作者: mcl203    時間: 17-3-28 11:33

KK07 發表於 17-3-28 11:16
SPCS小學前10年冇加學費,由幾年前每年加D。但佢只加小一,家長都可有預算。去年畢業班的學費都係28,000左 ...

中學係咪有好多條船 ??

作者: karen55407    時間: 17-3-28 12:02

請比啲意見, 謝謝!

瑪利曼?

我識嘅有瑪利曼同聖瑪利

作者: siden    時間: 17-3-28 12:09

Happy_Charles 發表於 17-3-28 08:25

呢兩年巳上調了$1000,比起兩年前小一入學

呢幾多年,年年入學每月加$500,仲入咗去唔再加,已經夠筍la。

入學注冊果刻講到明以後每年幾$,願者上釣。

作者: lovelinda    時間: 17-3-28 12:24     標題: 回覆樓主:

$5000
以前一直無咩點加學費,但呢幾年真是加得好快,我女早三年前都仲係$3500咋
不過SPC的好處真是一早俾你預知6年的學費

作者: princesscupcake    時間: 17-3-28 13:22

lovelinda 發表於 17-3-28 12:24
$5000
以前一直無咩點加學費,但呢幾年真是加得好快,我女早三年前都仲係$3500咋
不過SP ...

6年實價無加通漲?

作者: threeL    時間: 17-3-28 13:47

princesscupcake 發表於 17-3-28 13:22
6年實價無加通漲?

作者: lovelinda    時間: 17-3-28 13:48

princesscupcake 發表於 17-3-28 13:22
6年實價無加通漲?

小一註冊時,你會收到張通告,告訴你一至六年級的學費,如你入學那年是$35000,咁你6年都是$35000
下一年新入學那些,如果加了學費,例如小一入來是$40000,咁6年都是$40000
如此類推

作者: CMMM    時間: 17-3-28 14:12

港島區抽到St Stephen Girls or Marymount都可以考慮放SPC.  SPC 成績比SSG/Marymount 好, 整體課外活動SPC也強, 但 SSG/Marymount会讀得舒服D.  如果「好打得」應揀SPC, 否則讀 SSG/Marymount 應該开心D, 尤其 lower forms.
作者: KK07    時間: 17-3-28 14:16

回覆 mcl203 的帖子

算ok的。尤其去到F4考IGCSE (全級都考),攞4個A*已開始有schlorship,佢哋69% 學生攞4個A*或以上。Prospectus 有列出嚟。
作者: mcl203    時間: 17-3-28 14:19

KK07 發表於 17-3-28 14:16

算ok的。尤其去到F4考IGCSE (全級都考),攞4個A*已開始有schlorship,佢哋69% 學生攞4 ...

高年級見到,唔知低年級啫~

作者: princesscupcake    時間: 17-3-28 14:27

KK07 發表於 17-3-28 14:16

算ok的。尤其去到F4考IGCSE (全級都考),攞4個A*已開始有schlorship,佢哋69% 學生攞4 ...

學校比嘅?

作者: boojiji    時間: 17-3-28 14:29

K1返學無謂遠...屋企隔離有間SSG咁好就算啦.
作者: catcle    時間: 17-3-28 15:03

如果錢唔係問題, 我會揀囡囡考到個間, SPC幾肯定係近乎一條龍, 起碼唔駛煩小五,小六呈分試, 如果揀MPS, SSG, 一句唔該阿囡三次呈分試跌WATT, 又或佢跟本唔係BAND 1料, 幾咁肯定會返唔到直屬中學, 我唔想到時自己埋怨當初唔揀SPC, 又或者入U時入唔到, 回望時覺得應該揀SPC.  如果錢係concern, 咁我就揀抽到個間. 個個家庭想法唔同, 唔一定揀唔駛比錢個間, 自己最清楚自己要d咩.
作者: princesscupcake    時間: 17-3-28 15:06

catcle 發表於 17-3-28 15:03
如果錢唔係問題, 我會揀囡囡考到個間, SPC幾肯定係近乎一條龍, 起碼唔駛煩小五,小六呈分試, 如果揀MPS, SSG ...

無呈分試即係無論校內成績如何也可以直上?

作者: catcle    時間: 17-3-28 15:08

回覆 princesscupcake 的帖子

spc冇呈分試的, 你可以去中學部爬文.

作者: catcle    時間: 17-3-28 15:09

有一定要求, 視乎學校, 最緊要德育過關.

作者: kanhan    時間: 17-3-28 15:48

入左DGJS, 就放了。
作者: lvmh88    時間: 17-3-28 23:52

雲牛 發表於 17-3-27 12:11
入到又抽到, 一定讀抽到那間. 因為小朋友自己考到直資/私校, 肯定已有實力; 之後又抽到很好的津/官校, 代表 ...

去幼稚園版睇,其實樓主剛收spk offer. 所以由spk 升上去並唔係外人考入去。要知道修女揀人唔睇成績的。

作者: lvmh88    時間: 17-3-28 23:57

catcle 發表於 17-3-28 15:03
如果錢唔係問題, 我會揀囡囡考到個間, SPC幾肯定係近乎一條龍, 起碼唔駛煩小五,小六呈分試, 如果揀MPS, SSG ...

咁我又咁睇,呈分試跌WATT又或唔係BAND 1料, 咁去到spcs 一樣唔掂。到時中學真係唔收,無呈分試就即是等人抽晒先到自己,咁就仲衰。

作者: Ocean419    時間: 17-3-29 06:16

lvmh88 發表於 17-3-28 23:57
咁我又咁睇,呈分試跌WATT又或唔係BAND 1料, 咁去到spcs 一樣唔掂。到時中學真係唔收,無呈分試就即是等人 ...

聽聞SPC 小升中約九成,咁升唔到果一成係咪只可升band 3外校?

作者: lvmh88    時間: 17-3-29 10:48

樓上43# 點評個位朋友, SPCS 係咁amazing 架, 你刨下文就知學校重品德, 幼稚園階段唔主張催谷, 成績勁都無用, conduct 唔得一樣無得留底. 學校有本事張學生增值, 而唔係靠成績好的學生為學校增值.
作者: 3hearts    時間: 17-3-29 11:51

lvmh88 發表於 17-3-29 10:48
樓上43# 點評個位朋友, SPCS 係咁amazing 架, 你刨下文就知學校重品德, 幼稚園階段唔主張催谷, 成績勁都無 ...

conduct 好一樣没有得升r

作者: hha    時間: 17-3-29 12:42

Ocean419 發表於 17-3-29 06:16
聽聞SPC 小升中約九成,咁升唔到果一成係咪只可升band 3外校?

可以自己出去考直資

作者: princesscupcake    時間: 17-3-29 13:56

3hearts 發表於 17-3-29 11:51
conduct 好一樣没有得升r

點解?

作者: KK07    時間: 17-3-29 13:59

咁我又咁睇,呈分試跌WATT又或唔係BAND 1料, 咁去到spcs 一樣唔掂。到時中學真係唔收,無呈分試就即是等人 ...

但唔可以咁預估。由SPCS幼稚園上到小六,可能已由Band 2 potential 升到 Band 1!  但我同意SPCS無呈分,升唔上中學都麻煩。不過佢絕大部分會升到中學部。

作者: 星星的後裔    時間: 17-3-30 11:06

無呈分而又唔收,的確煩但不是好灰,詳情看hkpapa 的文章有詳細解說。 即使唔收但經SPCS 訓練6年我相信考一線學校無問題。更何況升唔到中的人真唔多。

作者: 熊牛不兩立    時間: 17-3-30 14:52

lvmh88 發表於 17-3-29 10:48
樓上43# 點評個位朋友, SPCS 係咁amazing 架, 你刨下文就知學校重品德, 幼稚園階段唔主張催谷, 成績勁都無 ...

真係全部都是學校幫學生增值?家長沒有幫佢地在外補底。

作者: dreamdream081    時間: 17-3-30 15:14

6年實價無加通漲?
really??

作者: lvmh88    時間: 17-3-30 15:30

熊牛不兩立 發表於 17-3-30 14:52

這相信間間學校都有學生補底,呢個係個人選擇。咁點解人去補底,你又去補底,補完之後呢間學生啲成績又好啲呢?我相信唔多唔少學校都有啲功勞掛

作者: ASBB2012    時間: 17-3-30 21:26

請比啲意見, 謝謝!

瑪利曼?

我識有人抽到瑪利諾神父而放棄spk~

作者: ASBB2012    時間: 17-3-30 21:27

ASBB2012 發表於 17-3-30 21:26

sorry should be give up spc~

作者: 星星的後裔    時間: 17-3-30 22:08

ASBB2012 發表於 17-3-30 21:26

合理選擇, 同級數但免費。

作者: 星星的後裔    時間: 17-3-30 22:31

熊牛不兩立 發表於 17-3-30 14:52

補習好多人都補, 亦不是某幾間神校學生至補,亦不是因為新界區補少d, 香港區補多d 所以香港區有多d 名校。而且補習社認錢唔認人,spc 學生補得天小圍官立都可以補。

我認為是同學校有關,"學校"指教師,教材外,亦包括同學,校園氣氛等。

SPCS 的強不可單看DSE, 入U 率,而是個文化,個氣氛, 同能令入得校門的幼稚園/幼兒園生,到離開SPCS 出來時都是品學兼優學生。試想幼稚園收生(接近亂揀)同小學抽獎派位(無得揀),學校對學生的選擇都差唔多接近零,有幾多學校可以亂揀下又持續培育到B1 a學生?!應該唔多。

作者: Happy_Charles    時間: 17-3-30 22:52

星星的後裔 發表於 17-3-30 22:08
合理選擇, 同級數但免費。

唔好grade, Maryknoll fathers 係brand 1c , St. Paul brand 1a, but may be have brother

作者: 星星的後裔    時間: 17-3-30 22:59

Happy_Charles 發表於 17-3-30 22:52
唔好grade, Maryknoll fathers 係brand 1c , St. Paul brand 1a, but may be have brother

sorry 搞錯左

作者: mcl203    時間: 17-3-30 23:01

星星的後裔 發表於 17-3-30 22:31
補習好多人都補, 亦不是某幾間神校學生至補,亦不是因為新界區補少d, 香港區補多d 所以香港區有多d 名校 ...

嘩,你用亂揀去形容paul convent收生,係咪真係咁好景求求其先 ~

作者: dreamdream081    時間: 17-3-30 23:31     標題: 回覆樓主:

這樣簡短的面试,真是令人覺得好隨意

作者: 星星的後裔    時間: 17-3-31 05:57

mcl203 發表於 17-3-30 23:01
嘩,你用亂揀去形容paul convent收生,係咪真係咁好景求求其先 ~

喇喇,我寫"接近亂揀",唔好屈我(emoji)(emoji)
2歲幾3歲在兩三分鐘內老師睇到幾多,可以睇到她們未來讀書叻,接近100%上大學?!我較相信是SPCS 能為學生增值,令大部份入讀學生考到理想成績。
而且,我亦希望其他家長唔好再信要有關係至入到spk. 事實是除小部份是有關係外, 大部份是無宗教,無家底, 無關係,部分無讀N 班,家長是打普通工的。

作者: troubledaisy    時間: 17-3-31 08:32

回覆 dreamdream081 的帖子

以此比喻不知對不對:顧客行入商店,售貨員不用五分鐘已知你是否真心想買東西。專心教育人士,既然你覺得佢“接近亂揀”都能訓練出一班叻人,更應相信佢有專業眼光去選人。

作者: ASBB2012    時間: 17-3-31 10:07

星星的後裔 發表於 17-3-30 22:59
sorry 搞錯左

唔好意思,係瑪利諾修院,紅磚牆女校那間,我諗應該同grade & 唔洗錢~

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 10:12     標題: 回覆樓主:

咁叫做接近亂揀?
揀中嘅大部份都已有出名嘅龍校offer在手,單獨小組閉門面試無家長在旁係最睇得出小朋友性格及表現。

作者: ChocoMilk33    時間: 17-3-31 10:45

棲主不會動氣!  大家表達意見而已,相信發表達意見者無意踩令千金的能力

不過,如果如樓主所言,SPK唔選7月後的B,那麼不需要面試,單憑睇申請表已可篩走很多人。

作者: catcle    時間: 17-3-31 10:56

回覆 ChocoMilk33 的帖子

SPK/SPN 真係唔收8月份打後的小朋友, 所以8月份的小朋友機會係好細.  7 月份仲有1,2個入到. 因為當初有人問過修女, 修女答覆佢地係偏向收超大B和大B, 所以9月份小朋友可做超大B考.  不過唔好擔心, SPC係有機會收外來生細B, 因為全看能力.  

作者: ChocoMilk33    時間: 17-3-31 12:02

回覆 catcle 的帖子

我的小朋友正正是8月B。

不過好的學校不止SPK/SPC,總會有些學校會公平點去因應年齡去衡量小朋友能力而收生。

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 12:12

ChocoMilk33 發表於 17-3-31 10:45

棲主不會動氣!  大家表達意見而已,相信發表達意見者無意踩令千金的能力 :wa ...

完全沒有動氣,相信無一間名校會“接近亂揀” 整臭自己個名。

如果7月後B表現到如7月前B嘅水平係一樣會被取錄的。

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 12:16

ChocoMilk33 發表於 17-3-31 12:02

你有冇被Spk取錄

作者: ChocoMilk33    時間: 17-3-31 12:29

princesscupcake 發表於 17-3-31 12:16

你有冇被Spk取錄

沒有。不過小朋友將升小學,幸運地已被心儀小學取錄了。

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 12:35

ChocoMilk33 發表於 17-3-31 12:29
沒有。不過小朋友將升小學,幸運地已被心儀小學取錄了。

我相信緣份,恭喜您!

作者: ChocoMilk33    時間: 17-3-31 12:38

princesscupcake 發表於 17-3-31 12:35
我相信緣份,恭喜您!
謝謝,希望你也選到最好的選擇給女兒。

作者: 星星的後裔    時間: 17-3-31 12:41

princesscupcake 發表於 17-3-31 10:12
咁叫做接近亂揀?
揀中嘅大部份都已有出名嘅龍校offer在手,單獨小組閉門面試無家長在旁係最睇得出小朋友性 ...

你主場,你話唔亂咪唔亂。

請教你點知大部位(最少過半)有龍校offer?

其實又有好多小朋友都做到單獨面試,又是否全收? 不是,禁2-3分鐘又點揀較好/最好。

我亦無貶低SPK 之意,相反我一路都讚SPK 可以培育到好學生出黎。我反而唔明樓主仲咩之前話Spk 又黑又細感覺麻麻,出面路經常塞車,interview 又快,又話"收生並不是決定於快過打針嘅面試", "唔覺呢間好頂尖...神速及神秘感覺多d". 突然轉晒口風,係唔係有新睇法?

作者: 星星的後裔    時間: 17-3-31 12:53

ChocoMilk33 發表於 17-3-31 12:02

SPK是好學校, 但好學校不只是SPK.
不同學校收生標準各有不同,唔收不代表小朋友差,只是小朋友的優點未被發現,或不是這學校所重視的。我當年被好多名校龍校reject都是禁同自己講的。

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 13:34

星星的後裔 發表於 17-3-31 12:41

呢度無話邊個主埸,大家應該理性討論,每校也有好同吾好,無人夠膽講吾好嘅嘢因為會比人圍插。

之前所講嘅環境問題無變,面試神速亦無變,無轉口風,吾知點解你覺得有別?

收生不是完全決定於面試表現係指同機構做嘅員工,面試正正常常必收。

你應知每校也有offer group吧。

作者: catcle    時間: 17-3-31 14:35

請問咩係OFFER GROUP?

作者: mcl203    時間: 17-3-31 15:16

星星的後裔 發表於 17-3-31 05:57
喇喇,我寫"接近亂揀",唔好屈我(emoji)(emoji)
2歲幾3歲在兩三分鐘內老師睇到幾多,可以睇到她們未來讀書 ...

我估,宗教唔會無影響。我小朋友好鬼多年前,讀港島某極受歡迎KG,揾KG校長出信去叩門,佢答無問題,但勸我地無謂出力,佢印象係佢D學生從未試過有面試/收。反正,我地又唔使水,當然寫啦,結果 ~~

作者: mcl203    時間: 17-3-31 15:19

catcle 發表於 17-3-31 10:56
回覆 ChocoMilk33 的帖子

SPK/SPN 真係唔收8月份打後的小朋友, 所以8月份的小朋友機會係好細.  7 月份仲有 ...

聖保祿同聖心都傾向收大女 ~~

作者: Hailey88899    時間: 17-3-31 15:33

sacred heart the girls are born in different months big b middle B small B all got
作者: dreamdream081    時間: 17-3-31 15:51

troubledaisy 發表於 17-3-31 08:32
回覆 dreamdream081 的帖子

以此比喻不知對不對:顧客行入商店,售貨員不用五分鐘已知你是否真心想買東西 ...

聖心及聖提女面試收生最嚴瑾及仔細,會收到好多全面及能力高的學生。

SPK要自己入課室面試,會收到有自信及大膽的小朋友。

作者: dreamdream081    時間: 17-3-31 15:59

星星的後裔 發表於 17-3-31 05:57
2歲幾3歲在兩三分鐘內老師睇到幾多,可以睇到她們未來讀書 ...
Good point. Agree!

作者: dreamdream081    時間: 17-3-31 16:04

星星的後裔 發表於 17-3-31 12:41

"禁2-3分鐘又點揀較好/最好"....Very true

so 聖心/聖提女最值得欣賞,面試最認真及詳細。

SPK都好,入學後學生增值不少,小學還是英文小學。

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 16:04

mcl203 發表於 17-3-31 15:16
我估,宗教唔會無影響。我小朋友好鬼多年前,讀港島某極受歡迎KG,揾KG校長出信去叩門,佢答無問題,但勸 ...

SPK 得咗?

作者: Hailey88899    時間: 17-3-31 16:07

my daughter got offer for sacred heart and SPK
not 聖提 as she refused to talk to the principal which is not too friendly to her
it is ok nevermind haha
作者: mcl203    時間: 17-3-31 16:09

princesscupcake 發表於 17-3-31 16:04
SPK 得咗?

咪一如校長所講囉。修女揀人嗎,山長水遠既小朋友都有面試,但本區反為~

作者: dreamdream081    時間: 17-3-31 16:14

小學出名狂外補

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 16:16

mcl203 發表於 17-3-31 16:09
咪一如校長所講囉。修女揀人嗎,山長水遠既小朋友都有面試,但本區反為~
...

幼稚園面試都吾係見修女

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 16:17

Hailey88899 發表於 17-3-31 16:07
my daughter got offer for sacred heart and SPK
not 聖提 as she refused to talk to the principal whic ...

同感not friendly
咁你決定讀邊間?

作者: dreamdream081    時間: 17-3-31 16:18

princesscupcake 發表於 17-3-31 10:12
咁叫做接近亂揀?
揀中嘅大部份都已有出名嘅龍校offer在手,單獨小組閉門面試無家長在旁係最睇得出小朋友性 ...
Yes, 您之前都有坑真offer

作者: mcl203    時間: 17-3-31 16:20

princesscupcake 發表於 17-3-31 16:16
幼稚園面試都吾係見修女
當年料...小學係修女揀人面試...學校話既 ~~~

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 17:23

dreamdream081 發表於 17-3-31 16:18
Yes, 您之前都有坑真offer

我無喎

作者: 3hearts    時間: 17-3-31 18:34

mcl203 發表於 17-3-31 16:20

而家都係咁講.信焉?

作者: mcl203    時間: 17-3-31 18:46

3hearts 發表於 17-3-31 18:34
而家都係咁講.信焉?

信喎 ~~~

作者: Happy_Charles    時間: 17-3-31 18:58

mcl203 發表於 17-3-31 16:20

其實小學修女應該係抽獎的(emoji)(emoji)(emoji)

我幾年前有同事真係中interview, 普通家庭,但名幼,小一唔係多offer 那種,至少dg無,連佢都話唔知點解會中。

作者: 3hearts    時間: 17-3-31 20:01

Happy_Charles 發表於 17-3-31 18:58
其實小學修女應該係抽獎的(emoji)(emoji)(emoji)

我幾年前有同事真係中interview, 普通家庭,但名幼,小 ...

你意思是中小學?

作者: Happy_Charles    時間: 17-3-31 20:04

3hearts 發表於 17-3-31 20:01
你意思是中小學?

係ar, 小學,近幾年會在讀姊姊的妹妹優先。

但中學係靠實力

作者: 3hearts    時間: 17-3-31 20:50

Happy_Charles 發表於 17-3-31 20:04
係ar, 小學,近幾年會在讀姊姊的妹妹優先。

但中學係靠實力

你意思是朋友中了落空奨不能升小学?

作者: princesscupcake    時間: 17-3-31 21:16

Happy_Charles 發表於 17-3-31 18:58

我幾年前有同事真係中interview, 普通家庭,但名幼,小 ...

係咪面試表現好所以中咗?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5