教育王國

標題: 6月份的畢業試有甚麼作用 [打印本頁]

作者: Ikymama    時間: 17-3-19 22:54     標題: 6月份的畢業試有甚麼作用

3月份就考完呈三,但6月份還有畢業試,請問這個試有甚麼作用?是否用來扣門之用?
作者: 2jkidsfather    時間: 17-3-20 08:31

Ikymama 發表於 17-3-19 22:54
3月份就考完呈三,但6月份還有畢業試,請問這個試有甚麼作用?是否用來扣門之用? ...
是.
作者: lojo11    時間: 17-3-20 08:46

都係要努力考好佢...
作者: miriam    時間: 17-3-20 08:56

派位派得唔好, 或者想更上一層樓時用黎叩門.
作者: kochiman2004    時間: 17-3-20 10:47

2jkidsfather 發表於 17-3-20 08:31
是.

叩門…及教導兒女堅持盡力做到最好!

作者: lovecupid    時間: 17-3-20 11:24

有小朋友是屬Band 1頭,考完呈三,選好學校就一家大細暢遊美國,回來已經試後活動了….學校鬼殺咁嘈……威脅唔俾畢業…
但家長氣定神閒……一定有Band 1中學收啦……得鬼閒理你將小學畢業證書同成績表咩……再嘈就連尾幾日都唔返學……
真係派Band 1,依家中二,成績仍然名列前茅。

當然,要家長有好多錢同假期先得。

作者: 妹妹頭    時間: 17-3-20 11:27

回覆 lovecupid 的帖子

問題不在於去唔去旅行, 而係小朋友會學習到咩叫"讀書態度", 將來做事如果係用依D方法去返工, 你估個老闆會點對佢?
作者: lovecupid    時間: 17-3-20 11:31

學習不是單靠返學。
而是學習態度和求學精神
成績都Band1頭了
那不如讀萬卷書不如行萬里路

我也很抗拒香港學制。。。
我下個月移民去瓦努阿圖了。。。
沒辦法,沒有錢移民芬蘭,又怕凍。。。。。

作者: cubixluk    時間: 17-3-20 12:33

講笑渣MA

作者: jumphigh    時間: 17-3-20 12:46

作者: kkhon    時間: 17-3-20 13:30

lovecupid 發表於 17-3-20 11:24
有小朋友是屬Band 1頭,考完呈三,選好學校就一家大細暢遊美國,回來已經試後活動了….學校鬼殺咁嘈……威 ...
這樣只会教出只顧功利,对任何事/人都沒責任心的孩子。将来能成才那又如何呢!
作者: mcl203    時間: 17-3-20 13:36

kkhon 發表於 17-3-20 13:30
這樣只会教出只顧功利,对任何事/人都沒責任心的孩子。将来能成才那又如何呢! ...

對,學生除左讀書求學,態度,道德紀律,仲要教埋責任心既~~

可能既原因係,行萬里路淡季出發成本合理D,其他都係包裝因素~~

作者: kkhon    時間: 17-3-20 14:06

回覆 mcl203 的帖子

就算係成功人士,但品格不好也不会受到別人真心的尊重。
作者: Yanamami    時間: 17-3-20 14:11

完美句號啊~
作者: kirstyau    時間: 17-3-20 14:30

有小朋友是屬Band 1頭,考完呈三,選好學校就一家大細暢遊美國,回來已經試後活動了….學校鬼殺咁嘈……威 ...

父母態度唔ok,做人要有始有終,教壞細路。

作者: lojo11    時間: 17-3-20 18:30

要去旅行, 都唔差個幾個月, 暑假去都可以...
作者: gracelam    時間: 17-3-20 20:42

態度問題喎,名列前茅又點?? 宜家係我小朋友係叻呀!? 你吹我唔漲!!  我覺得身教好重要!!

作者: 奥脫福    時間: 17-3-20 21:28

jumphigh 發表於 17-3-20 12:46

不知所謂嘅家長。
果位家長唔驶要有錢有假,佢夠無恥就得。小學校長不但可以唔比畢業证書,应該要通知埋佢升讀嘅中学

http://applications.edb.gov.hk/circular/upload/EDBC/EDBC09001C.pdf

參看第l7頁的附錄 III ,在缺課持續的程況下,家長有機會被檢控。

作者: 小Monkey    時間: 17-3-20 22:12

A very bad example!
作者: happy105    時間: 17-3-21 08:30

呢啲父母真係不知所謂!

作者: 馬騮狗    時間: 17-3-21 12:40

妹妹頭 發表於 17-3-20 11:27

問題不在於去唔去旅行, 而係小朋友會學習到咩叫"讀書態度", 將來做事如果係用依D方 ...

作者: Ikymama    時間: 17-3-21 13:02

謝謝你們的回覆, 請問這個畢業試是否全港小六做同一份卷來評估學校的水平
作者: little_yolky    時間: 17-3-21 13:11

Ikymama 發表於 17-3-21 13:02
謝謝你們的回覆, 請問這個畢業試是否全港小六做同一份卷來評估學校的水平 ...
唔係, 只係學校既校內試, 好多學校如果你唔考, 係唔係俾你畢業, 只會叫肆業。小六做果份全港評估叫HKAT或俗稱pre-S1, 係放榜後幾日去中學考既, 雙數年考。但好多中學用嚟做埋分班試, 所以單數年都會考, 不過就唔駛用嚟計band。
作者: Ikymama    時間: 17-3-21 13:31

little_yolky 發表於 17-3-21 13:11
唔係, 只係學校既校內試, 好多學校如果你唔考, 係唔係俾你畢業, 只會叫肆業。小六做果份全港評估叫HKAT或俗 ...
明白了, 謝謝 !!

作者: ok3    時間: 17-3-21 14:40

lovecupid 發表於 17-3-20 11:31
學習不是單靠返學。
而是學習態度和求學精神
成績都Band1頭了
嗰位家長嘅做法, 相信好難得到主流嘅認同. 難得有你呢個知音人

作者: lovecupid    時間: 17-3-21 15:09

ok3 發表於 17-3-21 14:40
嗰位家長嘅做法, 相信好難得到主流嘅認同. 難得有你呢個知音人

其實都唔多關我事……

我下個月移民去瓦努阿圖了。

香港太危險……

作者: peggy    時間: 17-3-21 15:15

學習不是單靠返學。
而是學習態度和求學精神
成績都Band1頭了

旅行幾時都可以去,這是態度及責任心的問題。當年阿女都是b1頭,全級頭幾名,考完呈三已有直資學校收左。但畢業試都叫佢要盡力考好,不能hea考。
作者: jumphigh    時間: 17-3-21 15:48

作者: ICbaby    時間: 17-3-21 16:00

lojo11 發表於 17-3-20 18:30
要去旅行, 都唔差個幾個月, 暑假去都可以...

冇錯!我地学校都吾比請假去旅行,一年咁多假期,又暑假,做乜一定要請假去呢?
這是教導孩子学習態度和責任心問題。

作者: simonwan    時間: 17-3-21 17:08

甘如果個學生唔系去旅行,而系入左某項運動的香港隊,要去美國集訓幾個月預備亞運會。而學校又唔比請假,假設你地系渠老豆老母,甘叫唔叫渠曠課?定要好負責任甘要日日系學校發牛豆呀?
事實上,好多學校考完試到放假前系好無聊,我知有學校日日叫學生睇 etv 當上堂。

作者: tonyip    時間: 17-3-21 17:17

simonwan 發表於 17-3-21 17:08
甘如果個學生唔系去旅行,而系入左某項運動的香港隊,要去美國集訓幾個月預備亞運會。而學校又唔比請假,假 ...

如果真係代表香港出賽,大部份學校都會批准請假啦!
學校考完試冇野做,就可以請假去旅行,真係冇責任心。

作者: simonwan    時間: 17-3-21 17:20

六年級已經要考呈一,呈二, pre S1, TSA......甘多試,學校考少一次都唔得?班細路仲系小學生來的!渠地之前已經起碼兩年不斷操卷,預備無數大大小小測驗考試,臨畢業仲要考個無謂校内試?三月至考完呈三,六月又要大考?

考少次,早D放假,比學生做D更有意義的事唔好嗎?

培養責任感?叫學生自己打掃課室同厠所先啦!

作者: simonwan    時間: 17-3-21 17:26

tonyip 發表於 17-3-21 17:17
如果真係代表香港出賽,大部份學校都會批准請假啦!
學校考完試冇野做,就可以請假去旅行,真係冇責任心。

甘如果學校唔比請假,你會點做?

作者: mcl203    時間: 17-3-21 17:32

simonwan 發表於 17-3-21 17:08
甘如果個學生唔系去旅行,而系入左某項運動的香港隊,要去美國集訓幾個月預備亞運會。而學校又唔比請假,假 ...

边項咁堅, 11-12歲出亞運 ??

作者: kkhon    時間: 17-3-21 17:34

依家返学幾時变左part time
作者: simonwan    時間: 17-3-21 17:43

mcl203 發表於 17-3-21 17:32
边項咁堅, 11-12歲出亞運 ??

Sailing 有個 class 系 8 -15 歲組別,系亞運項目。
2002 釜山亞運會,香港代表系 13 歲。
出亞運,最少一年半前開始集訓。

作者: mcl203    時間: 17-3-21 17:44

simonwan 發表於 17-3-21 17:43
Sailing 有個 class 系 8 -15 歲組別,系亞運項目。
2002 釜山亞運會,香港代表系 13 歲。
出亞運,最少一 ...

13歲讀P6 ??

作者: jumphigh    時間: 17-3-21 17:45

作者: tonyip    時間: 17-3-21 18:00

simonwan 發表於 17-3-21 17:26
甘如果學校唔比請假,你會點做?

冇如果,阿女的學校好支持學生出外比賽,一定會批請假
作者: simonwan    時間: 17-3-21 18:04

jumphigh 發表於 17-3-21 17:45
好简单,如果佢認為自己有理由点解說服唔到學校批准放假?

因爲好多學校系好僵化保守,校長唔想負責任,唔想開先例。

作者: mcl203    時間: 17-3-21 18:10

mcl203 發表於 17-3-21 17:44
13歲讀P6 ??

原本話題係去旅行唔考畢業試,扯到咁遠去發掘代表港隊出亞運要放幾個月假既話題,呢個大分瓶大到呢

作者: mcl203    時間: 17-3-21 18:14

tonyip 發表於 17-3-21 18:00
冇如果,阿女的學校好支持學生出外比賽,一定會批請假
請幾個月假去集訓, 我諗唔係支持學生與否, 係好大機會讀多一年 ~~~

作者: simonwan    時間: 17-3-21 18:14

講翻主題,甘即系好多人都覺得如果有更“重要”的事,考畢業試、返埋最後個兩個月學唔系必然啦!
作者: jumphigh    時間: 17-3-21 18:15

作者: simonwan    時間: 17-3-21 18:24

jumphigh 發表於 17-3-21 18:15
覺得学校咁僵化保守咁唔認同學校,你就早些给孩子轉校啦!校規便是校規,在校守規等於在社会守法。你有權 ...

我無叫人破壞校規,我系叫D學校、家長思考下畢業試系未一定要考,點解要搞個無謂試,早D放假,早D比多點時間學生自己做其他野唔好?

而家我系叫學校改做法,唔系破壞校規。唔系家校合作嗎?校政民主化嗎?提個意見都唔得?
提個意見都比人扣帽子,唔怪得中國人一系移民,一系做順民;獨裁者永遠有獨裁的土壤。

作者: tonyip    時間: 17-3-21 18:25

mcl203 發表於 17-3-21 18:14
請幾個月假去集訓, 我諗唔係支持學生與否, 係好大機會讀多一年 ~~~
D同學通常都是請一星期假
作者: mcl203    時間: 17-3-21 18:33

tonyip 發表於 17-3-21 18:25
D同學通常都是請一星期假

網友係話P6學生唔考畢業試去美國集訓出亞運呀,根本就係2個唔同話題,1星期唔夠去亞運 ~~~

作者: jumphigh    時間: 17-3-21 18:40

作者: simonwan    時間: 17-3-21 18:52

jumphigh 發表於 17-3-21 18:40
点解畢業試係無謂嘢?咁即是除了3次呈分試,其他考試全是無謂試?
咁其他無需呈分的学校呢?所有考試也是 ...
有無睇我之前寫什麽?挂住罵人,人地寫野又唔睇。

[size=15.555556297302246px]“六年級已經要考呈一,呈二, pre S1, TSA......甘多試,學校考少一次都唔得?班細路仲系小學生來的!渠地之前已經起碼兩年不斷操卷,預備無數大大小小測驗考試,臨畢業仲要考個無謂校内試?三月至考完呈三,六月又要大考?”

[size=15.555556297302246px]呢個貼討論主題就系小六畢業試系唔系無謂。我覺得系,原因好簡單,小六學生已經一年要考四五個試,仲唔夠?三月考呈分,七月考 pre S1, 六月仲要考?四個月内考三個試,駛唔駛呀?有什麽教育理念在内呀?

[size=15.555556297302246px]如果你覺得唔系無謂,甘未講你理據囉!樓主就系想討論呢樣野嘛!

作者: jumphigh    時間: 17-3-21 18:58

作者: 山海兒女    時間: 17-3-21 19:00

simonwan 發表於 17-3-21 18:24
我無叫人破壞校規,我系叫D學校、家長思考下畢業試系未一定要考,點解要搞個無謂試,早D放假,早D比多點時 ...

你的提議,小兒小學上年就實行咗。
小兒上年Easter前考完呈三,就已經冇考試,改為校內評估。
每日回校好似有一半時間是準備畢業表演,畢業活動,升中預備等。

其實,好處當然係可以開心地過埋小學最後三個多月,唔好處係,如果要叩門,我都唔知佢會考成點。
所以到考PS1時,我估佢考得麻麻。

唔知今年或以後學校仲會唔會有畢業試,因上年只是第一年試行。

作者: kkhon    時間: 17-3-21 19:05

畢業试無谓我覺得係结束小学階段最后一個考核好正式下吖。當然如果有好重要好重要的事要去做而吾考,係正常不过,但如果只是趕去旅行玩而吾考,那就本末倒置了!
作者: lovecupid    時間: 17-3-21 20:48

我個仔係我教,你嘅仔係你教,人哋嘅仔係人哋教
其實有咩好批評….關你咩事?!.

又話不知所謂、無責任心,又話學習態度唔好…….

世界上有好多成功人物…..直頭讀讀吓唔讀添
依家人哋考完呈三就唔返學,因為人哋家長認為已經完成小六需要做嘅嘢。

小學報告教育局缺課組咁又點?
人哋開得File,寄信聯絡家長,最快都暑假啦,得鬼閒同你跟。
到咗九月,人哋返中學,就會End File。

小學會報告中學?又唔係直屬,得鬼閒去話俾中學知!等中學罰佢咩?

呢個唔係學習態度,唔係責任心嘅問題,係世界上唔係只有讀書返學。
有好多嘢可以俾讀書返學更重要。世界亦可以睇闊啲。

唔怪得香港咁多學生自殺,因為生活就只有返學同埋成績。
好似只有一條路咁。無其他返學以外可以做嘅其他選擇?

人哋成績都顧好,又唔係虐兒,批評人哋嚟都多餘。
人哋去肯亞探訪、跟無國界醫生去幫手照顧病人得唔得?
去美國貧民區派飯得唔得?返學學唔學到呢啲嘢?
人哋去完返嚟,個仔成熟咗
思想多角度咗。返學學唔學到呢?

以下人物,夠成功未?都在大學輟學。
蓋茨( Bill Gates)
喬布斯( Steve Jobs)
賴特( Frank Lloyd Wright)
占士金馬倫( James Cameron)
湯漢斯( Tom Hanks)
Lady GaGa

所以,只要顧好成績先。不是只有返學一條路

至於學校俾唔俾學生放長假去比賽
睇校長眼界闊定窄啦
有啲認為國際性音樂體育比賽比唔上讀書
又怕你要留班,都唔知點搵個留班位俾你,廢事煩,咪唔批囉。

有啲校長睇呢個世界好大好闊,唔係只有讀書一條路
可以運動員退役後或以後再讀
大陸好多運動員都係退役後去讀書...(當然,後來生活潦倒的亦很多)

下個月我就移民瓦努阿圖。
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-3-21 21:13

lovecupid 發表於 17-3-21 20:48

唔怪得之人哋形容香港咁多"怪獸家長"啦
睇嚟香港要教育嘅係家長而唔係細路

作者: jumphigh    時間: 17-3-21 22:02

作者: ICbaby    時間: 17-3-21 22:09

Eat_Sleep_Play 發表於 17-3-21 21:13
唔怪得之人哋形容香港咁多"怪獸家長"
睇嚟香港要教育嘅係家長而唔係細路
...

唔怪得啲老師話学生吾難教!
家長先最難教!

作者: ICbaby    時間: 17-3-21 22:11

mcl203 發表於 17-3-21 18:10
原本話題係去旅行唔考畢業試,扯到咁遠去發掘代表港隊出亞運要放幾個月假既話題,呢個大分瓶大到呢 :happy ...

X2

作者: mcl203    時間: 17-3-21 22:37

lovecupid 發表於 17-3-21 20:48

去到瓦努阿圖咪好囉,千祈唔好俾貴子女返學,乜鬼畢業試都飛走晒,果面又唔犯法。嘻嘻哈哈咁生活咪幾爽 ~~~

作者: Ktfk    時間: 17-3-21 23:11

—話升到中學,作為父母就教小朋友飛起小學~

第日供佢上大學,讀飽書,自力更新,氹埋你層樓,咪咋咋臨一腳伸走你两隻老野囉。又冇犯法嘅。回頭望伱一眼都癈事~

身教嘛!他日~~完美示範~~ 10.00分,满分。

作者: vckchoy    時間: 17-3-22 02:13     標題: 回覆樓主:

年年第一,唔通唔係攞住個第一畢業咩?

作者: Fan1357fan    時間: 17-3-23 09:47

kkhon 發表於 17-3-20 14:06
回覆 mcl203 的帖子

就算係成功人士,但品格不好也不会受到別人真心的尊重。 ...

認同

作者: ah-ho    時間: 17-3-23 10:48

今天看到這個啟發性的討論,真的大開眼界。
根據這些討論,我推論到所有校內試都是無聊的,不用考的,只需要考DSE就可以了。
只要有其他原因,例如旅行(讀萬卷書不如行萬里路),亞運準備(每個人都是港隊精英啊)等等,就無需要考校內試的。。至於什麼責任感,都是廢話。只有這個學生有的的成績,怕什麼上不到大學,你管他財大氣粗,他有的就是本錢就是了,要跟大陸土豪看齊嘛。
但香港人就是不懂這些,所以雅路雅圖就是理想居所,應該馬上移民啊。。

阿門。
作者: ah-ho    時間: 17-3-23 10:58

學習不是單靠返學。
而是學習態度和求學精神
成績都Band1頭了
那不如讀萬卷書不如行萬里路

對到極點。
成績都Band1頭了,應該馬上退學,不要再受到香港教育制度的折磨。
反正已經有很好的成績,也有正確的學習態度和求學精神,那不如放棄萬卷書,爭取行萬里路啊。
香港這地方既然不接受這套,唯有去雅路雅圖吧。。。。日日在雅路雅圖行萬里路,多好!

作者: lovecupid    時間: 17-3-23 11:07

世界好大,每個人的視野和眼界都不同。
道不同不相為謀

考少一次沒有實際用途的試,有甚麼大不了?
為什麼要孩子要考這麼多試?
三次呈分試壓力夠了吧

主流思想不一定是對,邊緣也不一定是錯
有時行在邊緣卻可以看到更真和更多。

考少一個試就不負責任?又說是過橋抽板?
又甚麼學習感度不好?

你們真的有想清楚嗎?
要反駁也請給論點吧。
而不是甚麼情感渲洩

世界好大,可能有比此時此刻更值得返學為考畢業試的事。
作者: ah-ho    時間: 17-3-23 11:11

simonwan 發表於 17-3-21 17:20
臨畢業仲要考個無謂校内試?三月至考完呈三,六月又要大考?考少次,早D放假,比學生做D更有意義的事唔好嗎?

咪就係。旅行當然比考試來得有意義嘛。。。逃學都要去旅行!

好多小學一樣,10月、1月、3月、6月都考試,年年都係甘,考得好辛苦。啊,不過又唔見有人出聲窩。。。。應該佔領小學,要求取消無謂的校內試嘛,做出典範給小朋友看嘛。。。逃學去旅行太消極了

作者: ah-ho    時間: 17-3-23 11:19

lovecupid 發表於 17-3-23 11:07
世界好大,可能有比此時此刻更值得返學為考畢業試的事。
咪係,對一個11歲小朋友,真的有跟多事情比返學考畢業試更值得的。旅游是其中之一,不過我有個朋友準備要佢個仔拯救地球啊

作者: lovecupid    時間: 17-3-23 11:29

ah-ho 發表於 17-3-23 11:19
咪係,對一個11歲小朋友,真的有跟多事情比返學考畢業試更值得的。旅游是其中之一,不過我有個朋友準備要佢 ...
如果你覺得人哋去的旅遊係無線嗰啲旅遊節目就真的不值得了

人哋係去肯亞去幫無國界醫生去照顧病人
去美國貧民去派飯.....

未算是去拯救地球

但小朋友回來後,人成熟了,思考闊了,人生方向有計劃了

哪麼?考少一次畢業試?
又或他父母帶他去考的過這個…特別的小六畢業試
會不會更有意義呢?

當我們看又中又闊的天空
對孩子的人生有更闊的眼光

我們縱使身在香港
心裡卻在世外桃園

請大家再細心想想

作者: ah-ho    時間: 17-3-23 11:33

lovecupid 發表於 17-3-23 11:29

真的很偉大,重點是時間不等人,一秒都不能拖,不可以等到7、8月先去的,一定要5、6月去的啊。

作者: lovecupid    時間: 17-3-23 11:51

ah-ho 發表於 17-3-23 11:33
真的很偉大,重點是時間不等人,一秒都不能拖,不可以等到7、8月先去的,一定要5、6月去的啊。
...
就是有些珍貴的機遇是不等人到暑假囉。
作者: mcl203    時間: 17-3-23 12:05

lovecupid 發表於 17-3-23 11:29

既然下月移民去阿努瓦圖,香港甚麼主流/副流意見已變得不重要,放鬆D,好好享受新生活,祝順風 ~~~

作者: jumphigh    時間: 17-3-23 12:10

作者: ah-ho    時間: 17-3-23 12:29

因為香港是鳥籠,美國是民主大國,世外桃源,放個屁都香D。拿,唔講都唔知道一個民主大國,國際警察,一人有一票選總統的國家都有貧民無飯吃,要香港11歲小朋友逃學飛過去拯救他們於水深火熱之中。

唉,這些機會,不屬於我的。

作者: jumphigh    時間: 17-3-23 12:38     標題: 回覆樓主:

作者: brianhuiyc    時間: 17-3-23 12:40

回覆 ah-ho 的帖子

請問一下美國總統選舉是一人一票的嗎!你查清楚選舉方式再公開發表好不好!不要誤道家長教壞學生!!也許你是一知半解吧!
作者: ah-ho    時間: 17-3-23 12:55

brianhuiyc 發表於 17-3-23 12:40

請問一下美國總統選舉是一人一票的嗎!你查清楚選舉方式再公開發表好不好!不要誤道家 ...

呵呵,不是嗎?那麼為什麼香港民主派爭取一人一票的時候,都說是國際標準??原來美國都沒有達到標準啊。。。不過在這裡我不想談政治啊。。。就此打住了。。。

作者: brianhuiyc    時間: 17-3-23 13:21

是嗎!一人一票嗎?沒有一個國家是一人一票選總統的好不好!我也不是談政治!只是更正你言論誤導家長學生!可能你比較特別認為有些妄想一人一票選特道是真實的事情!
作者: ah-ho    時間: 17-3-23 15:30     標題: 回覆樓主:

你說得是啊。唉,我也是給民主派誤導啊。之前民主派一直都說這是國際標準嘛。。。也好,這裡大家說清楚就好了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5