教育王國

標題: 培基 vs 李國寶很難決擇! [打印本頁]

作者: HamoBaby    時間: 17-3-17 14:22     標題: 培基 vs 李國寶很難決擇!

論成績大家都是B2A - 1C , 地點兩間車程要約一小時。 語境李國寶較優, 培基有宗教氣紛, 很難決擇啊!

作者: wongkaka    時間: 17-3-17 15:17

very simple
let your child make decision
作者: 悠悠110409    時間: 17-3-17 15:30

HamoBaby 發表於 17-3-17 14:22
論成績大家都是B2A - 1C , 地點兩間車程要約一小時。 語境李國寶較優, 培基有宗教氣紛, 很難決擇啊!
...

......
作者: HamoBaby    時間: 17-3-17 16:02

啱嘅, 今晚會同佢坐底傾吓
作者: manchester    時間: 17-3-17 17:04

培基今年應該好多band 1 生入,如果你小朋友係同band , 應該考慮

作者: HamoBaby    時間: 17-3-17 21:34

manchester 發表於 17-3-17 17:04
培基今年應該好多band 1 生入,如果你小朋友係同band , 應該考慮
小朋友是band 1的, 請問知不知道通識用中文考定英文考DSE會較好?
作者: kwokyk    時間: 17-3-18 10:47

回覆 HamoBaby 的帖子

中文
作者: HamoBaby    時間: 17-3-20 12:10

kwokyk 發表於 17-3-18 10:47
回覆 HamoBaby 的帖子

中文
謝謝你的回覆
作者: ptm    時間: 17-3-20 12:21

manchester 發表於 17-3-17 17:04
坦白說……大多數Band one生不會諗培基。
作者: cc1028    時間: 17-11-8 11:02

請教培基優點, 為何B1會選此校
作者: little_yolky    時間: 17-11-8 11:22

HamoBaby 發表於 17-3-17 14:22
...
李國寶成績會好少少, 不過, 你將兩校優缺點列出, 俾小朋友自己考慮。
作者: yuiyui82    時間: 17-11-9 10:54

培基小朋友好乖,純樸,學校老師好認真
作者: twhkleung    時間: 17-11-9 11:52

唔好介意我問个問题, 其实培基名声不錯, 老師认真又有愛心, 也吸引了不少B1生報考, 但DSE成绩似乎还未好特出, 是什么原因呢?

我都希望它有好表现, 有heart 的教育组織, 值得我地大力支持
作者: little_yolky    時間: 17-11-9 12:37

twhkleung 發表於 17-11-9 11:52
唔好介意我問个問题, 其实培基名声不錯, 老師认真又有愛心, 也吸引了不少B1生報考, 但DSE成绩似乎还未好特 ...
因為佢係沙田區, B1位充足, 過去又學額過剩, B1學生其實唔一定會揀佢的, 佢有咁既DSE成績都叫可以了, 唔可以同主力收B1既學校比。
作者: 417bbs    時間: 17-11-15 07:16

little_yolky 發表於 17-11-9 12:37
因為佢係沙田區, B1位充足, 過去又學額過剩, B1學生其實唔一定會揀佢的, 佢有咁既DSE成績都叫可以了, 唔可 ...

請問培基dse 成績係邊到睇到呢?聽講座,校長講得唔係好清楚

作者: 小時了了    時間: 17-11-15 08:45

417bbs 發表於 17-11-15 07:16
請問培基dse 成績係邊到睇到呢?聽講座,校長講得唔係好清楚

可以係培基 Home Page (首頁), 根據以下步驟就會見到

News & Announcements >> More >> Academic Year >>  2016-17 : 12 Jul 2017  Report on the HKDSE Results (2017)  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=983&mid=123

13 Jul 2016  Report on the HKDSE Results (2016)  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=924&mid=123

15 Jul 2015  Report on the HKDSE Results (2015)  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=852&mid=123

16 Jul 2014  Report on the HKDSE Results (2014)  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=779&mid=123

16 Jul 2013  HKDSE Examination Results 2013  http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=692&mid=123

作者: 小時了了    時間: 17-11-15 09:00

417bbs 發表於 17-11-15 07:16

"校長講得唔係好清楚" ----- 嗯! 因為2017年呢一年DSE成績失手咗少少, 比過去幾年遜息啲啲, 叫校長點樣清楚講及演繹好呢?

培基係一間非常好嘅中學, 只係舊年DSE成績偶有失手, 近年培基收生質素愈來愈好, 都收好多B1及B2頭學生, 聽過校長 Peter 講野幾次, 感覺佢好有 heart 對學生關愛, 我及阿女到今日仲好記得佢講 叫我哋家長做仔女嘅 "扶手", 係扶住仔女行, 從旁支持引導行, 唔係要拖住佢格梗強行父母嘅路. 我女依家久唔久都會同我講我角色係佢 "扶手", 暗喻我唔好強迫佢做佢唔鍾意嘅野

作者: hkpapa852    時間: 17-11-15 09:05

唔好介意我問个問题, 其实培基名声不錯, 老師认真又有愛心, 也吸引了不少B1生報考, 但DSE成绩似乎还未好特 ...

當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀, 外區人就更少

所以不要高估培基既收生水平..... 應該只係同NPL, LKP差不多 (可能更差)

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-11-15 09:28

培基是一間不錯的學校,老師都好有心機教。不過揀佢嘅學生大部份介乎 1C- 2A .  band 2 生較多,沙田區band 1位充足,除非是邊緣人,否則都唔會揀佢先。
作者: little_yolky    時間: 17-11-15 09:37

hkpapa852 發表於 17-11-15 09:05
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田 ...
會唔會NPL同LKP收生成績會高D? 不過如果考慮埋宗教, 就一定係培基先。
作者: little_yolky    時間: 17-11-15 09:39

洋蔥頭媽咪 發表於 17-11-15 09:28
培基是一間不錯的學校,老師都好有心機教。不過揀佢嘅學生大部份介乎 1C- 2A .  band 2 生較多,沙田區band ...
應該多外區去。佢屬新界東, 其實新界東直資供不應求, B1C-B2A除咗培基, 應該都只有培僑, 但培僑一來一條龍, 位無咁多, 二來有人可能唔中意辦學背景, 所以成個新界東如果唔想太遠返學, B1C-B2學生都會好鐘意培基, 尤其北區。
作者: crazyhippo    時間: 17-11-15 09:43

學校和屋企的距離真係好重要. 太遠, 辛苦了孩子.
課外活動+補課+功課(初中可能吾多)+溫習...又要有充足睡眠, .......

作者: 小時了了    時間: 17-11-15 09:44

當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀, 外區人就更少
所以不要高估培基既收生水平..... 應該只係同NPL, LKP差不多 (可能更差)

"當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, .....唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀" --- 呢點我認同.

"當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, ....... 外區人就更少" ------呢點我有保留.

恕我直言, 想問你有親身去過或接觸過該校嗎?

直資全港收生, 收外區學生比一般津校及官校多好多, 培基收好多區外學生. 我去過佢開放日幾年及幾次, 我印象記憶中我抽問傾偈嘅學生全部都係區外住及區外讀小學. 我好記得舊年嗰位中一女生, 佢話佢住深井, 佢間學校都有幾個入咗培基讀. 而我係北區, 舊年阿女考培基交表格時, 係大老山隧道轉車站搭北區巴士嘅培基生都幾多吓.

我只可感歎沙田係出名B1夠學位嘅大區, 當然沙田學生不值得一哂你口中嘅 "呢類要收錢既B2A-B1中學", 但對於他區B1位唔夠嘅重災區, 培基係一間好好嘅收錢平價B2A-B1中學

無可否認亦係事實, 以提供課程(IB etc), 學術成績 (DSE 成績), 校園設施 (宿舍, 中藥 Lab, 天文館..), 校園面積等 NPL, LKP 係好過培基好多, 佢兩間學費亦貴過培基. 但如果家長著重基督教教導, 純樸校風, 校長及老師有 heart 等, 培基及長沙灣崇真係一間幾唔錯嘅基督教B2A/B - B1C直資

作者: little_yolky    時間: 17-11-15 09:45

當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, 縱有點名氣 (其實唔算高), 都唔會吸引到太多沙田 ...
其實, 大埔區雖然話B1位充足, 不過, 如果睇成績, 經濟許可既話不如坐多兩個站去培基好過其中兩間B1校。
作者: 小時了了    時間: 17-11-15 10:04

little_yolky 發表於 17-11-15 09:39
應該多外區去。佢屬新界東, 其實新界東直資供不應求, B1C-B2A除咗培基, 應該都只有培僑, 但培僑一來一條龍, 位無咁多, 二來有人可能唔中意辦學背景, 所以成個新界東如果唔想太遠返學, B1C-B2學生都會好鐘意培基, 尤其北區。

新界東(沙田)直資只有培基 (培基小學有優勢, 但培小B1唔會選培基的), 德信林大輝學額全部公開 , 但德信男校, 林大輝學術成績近年有所改善但仍然要加把勁努力繼續提升

浸會王錦輝培僑一條龍位無咁多, 浸會王錦輝雖然係基督教但聞說屬靈氣氛及基督教教導不及培基濃厚, 培僑中資背景.

以我個人喜好, 培基係唔錯嘅北區B1學童選擇

作者: little_yolky    時間: 17-11-15 10:09

小時了了 發表於 17-11-15 10:04
新界東(沙田)直資只有培基,德信及林大輝學額全部公開, 但德信男校, 林大輝學術成績近年有所改善但仍然要加 ...
德信、林大輝、王錦輝成績都應該同培基有D距離。所以新界東邊緣人除咗沙田、大埔人, 培基係好好既選擇。
作者: little_yolky    時間: 17-11-15 10:10

小時了了 發表於 17-11-15 10:04
新界東(沙田)直資只有培基 (培基小學有優勢, 但培小B1唔會選培基的), 德信及林大輝學額全部公開 , 但德信 ...
我知北區好多雙非學童, 佢哋會唔會比較心儀官津校? 你响北區可能清楚D。
作者: YmOra    時間: 17-11-15 10:49

小時了了 發表於 17-11-15 09:44
"當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢既B2A-B1中學, .....唔會吸引到太多沙田區B1生去入讀" --- 呢 ...

報"直資"願意山長水遠跨區去讀書,除咗jm自己明白之外,旁人係唔會明白,其實去讀書嗰個先最明白點解自己要咁樣做,仲明過好多大人呢!

認同"培基"係一所好學校,尤其對""基督徒""家庭子女更甚,我啲基督徒姊妹們通常會把"培基" 和 "匯基"一併去考慮,同是基督教氣氛濃和有愛心的中學,放心把孩子放响嗰樹學習成長,仲有呀!去"培基"的交通看似不便,但其實非也,真係要親身去了解過才明白,响黃大仙中心有兩條巴士線去到學校門口,全程只是5個站,需時只是15分鐘,响黃大仙巴士總站處唔難見到三五成群的同學仔邊傾著計邊等著車返學,學生來自四方八面,大家都係坐地鐵到黃大仙轉乘巴士返"培基",絕對無難道的呢!交通的更利造就咗外區客源人多的原因呢!

作者: twhkleung    時間: 17-11-15 12:04

YmOra 發表於 17-11-15 10:49
報"直資"願意山長水遠跨區去讀書,除咗jm自己明白之外,旁人係唔會明白,其實去讀書嗰個先最明白點解自己要咁 ...
先不理成續, 校譽很不錯, 有这么多发声支持!
作者: lololala    時間: 17-11-15 13:29

YmOra 發表於 17-11-15 10:49
報"直資"願意山長水遠跨區去讀書,除咗jm自己明白之外,旁人係唔會明白,其實去讀書嗰個先最明白點解自己要咁 ...
請問黃大仙幾號巴士去培基?
作者: YmOra    時間: 17-11-15 16:40

lololala 發表於 17-11-15 13:29
請問黃大仙幾號巴士去培基?

唔好意思,剛剛忙完現在才覆你.九巴82X和82P,兩架都係响黃大仙下邨1期巴士總站上車,小瀝源下車,車資一樣,$5.6呢!

作者: 417bbs    時間: 17-11-15 19:49

小時了了 發表於 17-11-15 09:00
"校長講得唔係好清楚" ----- 嗯! 因為2017年呢一年DSE成績失手咗少少, 比過去幾年遜息啲啲, 叫校長點樣清 ...

Thanks

作者: wongkaka    時間: 17-11-15 20:02

李國寶本月25&26 OPEN DAY
26號中一講座, 有興趣就盡快打去留位
http://www.hkmadavidli.edu.hk/
作者: 417bbs    時間: 17-11-15 20:05

小時了了 發表於 17-11-15 08:45
可以係培基 Home Page (首頁), 根據以下步驟就會見到

News & Announcements >> More >> Academic Year >> ...

培基非常近我家,上年去過簡介會,都好中意這間學校,但怕多人申請,機會微。

作者: 小時了了    時間: 17-11-15 20:26

417bbs 發表於 17-11-15 20:05
培基非常近我家,上年去過簡介會,都好中意這間學校,但怕多人申請,機會微。
...

簡介會上,校長講每年大約1200人申請,學校只揀大约700人面試,只有1次面試。
鍾意呢間咪申請俾低$50報名費,買個機會,唔試唔知時運高呢!

加油家長

作者: 417bbs    時間: 17-11-15 22:34

小時了了 發表於 17-11-15 20:26
簡介會上,校長講每年大約1200人申請,學校只揀大约700人面試,只有1次面試。
鍾意呢間咪申請俾低$50報名 ...

我一定會放低$50希望時運高啦

作者: nicolemummy    時間: 17-11-16 06:13     標題: 回覆樓主:

培基是非常有心的學校。無論老師、行政都是100%認真毫無保留地對學生的。

作者: aokiwong    時間: 17-11-16 07:08

little_yolky 發表於 17-11-15 09:45
其實, 大埔區雖然話B1位充足, 不過, 如果睇成績, 經濟許可既話不如坐多兩個站去培基好過其中兩間B1校。:thi ...

想請教邊2間band 1?沐恩?救恩?

作者: little_yolky    時間: 17-11-16 08:51

aokiwong 發表於 17-11-16 07:08
想請教邊2間band 1?沐恩?救恩?
救恩不是B1, 是恩主教。呢兩間阿恩雖是英中, 但成績就只有B1C水平, 不是很理想。可能近年學童少, 收了不少B2生吧。所以如果成績接近, 又唔介意坐多兩個站, 又經濟負擔得到, 培基會係好好既選擇, 一來直資資源始終好D, 學校老師團隊出名關愛, 而且唔駛等到7月放榜驚咁耐。
作者: little_yolky    時間: 17-11-16 08:52

417bbs 發表於 17-11-15 22:34
祝好運。

作者: aokiwong    時間: 17-11-16 09:29

little_yolky 發表於 17-11-16 08:51
救恩不是B1, 是恩主教。呢兩間阿恩雖是英中, 但成績就只有B1C水平, 不是很理想。可能近年學童少, 收了不少B ...
原來係沐思同恩主教. THANKS!我個年代, 恩主教好勁....原來而家差左.

作者: little_yolky    時間: 17-11-16 09:35

aokiwong 發表於 17-11-16 09:29
原來係沐思同恩主教. THANKS!我個年代, 恩主教好勁....原來而家差左.

係差咗D, 依家大埔成績最強係柏雨, 王肇枝都唔錯, 因為各方面平均, 自行仍然係收表之冠, 莫壽增好多年都無公布DSE成績, 但因為食老本, 仲有好多棒場客, 所以都好受歡迎。救恩已經好多年輪為B1止蝕線了。
作者: 小時了了    時間: 17-11-16 09:42

417bbs 發表於 17-11-15 22:34

舊年有最少2位JM分享佢哋仔女係B1, 但培基卻漏網之魚選唔中佢哋仔女入圍嗰700名面試名額, 培基連面試機會都無. 所以, 如果選中可以有得面試就當贏

唔試唔知時運高
唔博唔知運氣好

加油啊

作者: little_yolky    時間: 17-11-16 09:50

小時了了 發表於 17-11-16 09:42
舊年有唔只一位JM分享佢哋仔女係B1, 但培基卻漏網之魚選唔中佢哋仔女入圍嗰700名面試名額, 培基連面試機會 ...
其實點解咁奇怪呢? 因為學校應該會向教育局攞呈分次第, 因為聽過有小朋友B2但有機會面試。可能直資學校面向全港學生, 所以可能係該JM响自己區係B1, 出到大海唔夠其他區B2次第高? 因為好難想象700個入面有B2, 但B1居然入唔到圍。Maybe該JM係B1C, B2小朋友係B2A, 出到公海就有分別。
作者: 小時了了    時間: 17-11-16 09:50

little_yolky 發表於 17-11-16 09:35
係差咗D, 依家大埔成績最強係柏雨, 王肇枝都唔錯, 因為各方面平均, 自行仍然係收表之冠, 莫壽增好多年都無 ...

講開王肇枝, 呢間係咪好谷好多功課架?

舊年同我女一齊升中嘅教友女女依家係王肇枝讀中一, 聽佢阿媽上星期日呻, 王肇枝由開學到依家每日都好多功課做, 之前佢女做功課做到十點幾, 近排要做到十一/十二點, 佢講佢女同學有人做到零晨一兩點!佢阿媽當初選校時從無聽講王肇枝原來咁谷及多功課, 比小學時更多

P.S. 教友女小學讀寶湖道舊墟, 當年成績級廿幾至五十範圍

作者: little_yolky    時間: 17-11-16 09:51

小時了了 發表於 17-11-16 09:50
講開王肇枝, 呢暑係咪好谷好多功課架?

舊年同我女一齊升中嘅教友女女依家係王肇枝讀中一, 聽佢阿媽上星期 ...
保成績丫嘛。
作者: aokiwong    時間: 17-11-16 09:56

little_yolky 發表於 17-11-16 09:35
係差咗D, 依家大埔成績最強係柏雨, 王肇枝都唔錯, 因為各方面平均, 自行仍然係收表之冠, 莫壽增好多年都無 ...
我自己係迦密舊生.但...我唔會想亞囡入返迦密
如果俾我揀, 我都係會揀莫壽增.

作者: 小時了了    時間: 17-11-16 10:00

little_yolky 發表於 17-11-16 09:50
其實點解咁奇怪呢? 因為學校應該會向教育局攞呈分次第, 因為聽過有小朋友B2但有機會面試。可能直 ...

其中兩個 B1 網友 JM 係呢個帖出現及分享過佢哋小朋友係無被選中面試 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556, 其中一位以我所知後來匯基(東九龍)收咗但決定去長沙灣崇真讀.

培基 shortlist 嗰 ~ 700名面試名額時應該未有教育局呈分次第, 因為面試係1月2X日, 太早了, 我估教育局呈分次第唔會12月尾1月頭出俾培基.

培基shortlist 嗰 ~ 700名面試, 我估計以學生學校小四至小六上學期成績表上的成績, 以及培基對申請者學校嘅認識和對該小學嘅學術水平認識而選出嗰~ 700名面試額

作者: 小時了了    時間: 17-11-16 10:09

little_yolky 發表於 17-11-16 09:50
其實點解咁奇怪呢? 因為學校應該會向教育局攞呈分次第, 因為聽過有小朋友B2但有機會面試。可能直 ...

"好難想象700個入面有B2, 但B1居然入唔到圍" ----- 呢樣就係我舊年同阿女報考培基時經歷過後有深刻體會. EK 好多時講培基係 B1C - B2A/B 之間, 主要收B2學生, B1好大機會考到. 但係, 大家講得無咁多嘅資料 係全部申請表內 shortlist ~700人面試, 即是大約 41%(500人)連面試機會都無. 而係呢41%裏面絕對有B1漏網之魚未被選入面試名額, 事實就係咁了.

作者: little_yolky    時間: 17-11-16 10:13

小時了了 發表於 17-11-16 10:09
"好難想象700個入面有B2, 但B1居然入唔到圍" ----- 呢樣就係我舊年同阿女報考培基時經歷過後有深刻體會. E ...
即係老師shortlist咗D B2, 但無shortlist B1 咁唔怪得咁多B2入讀啦。
作者: YmOra    時間: 17-11-16 11:00

小時了了 發表於 17-11-16 10:00
其中兩個 B1 網友 JM 係呢個帖出現及分享過佢哋小朋友係無被選中面試 https://www.edu-kingdom.com/forum. ...

請問個案分享响哪個"樓層"呀?thx.thx.

作者: 小時了了    時間: 17-11-16 11:14

YmOra 發表於 17-11-16 11:00
請問個案分享响哪個"樓層"呀?thx.thx.

以下 2 個帖嘅主人翁係同一人
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556 樓層 #14

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413244&extra=page%3D1&page=1 樓層#17

另一個主人翁培基無得面試, 而匯基(東九龍)收但最後決定去崇真讀嗰位, 網友pm我傾偈時透露, 我唔方面係度公開講邊位了.

作者: YmOra    時間: 17-11-16 11:16

小時了了 發表於 17-11-16 11:14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556 樓層 # ...

thx.thx.

作者: chanwendy    時間: 17-11-16 12:04

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556 樓層 # ...
點解嗰位網友會寜選基崇, 都唔選匯基既?  
作者: 小時了了    時間: 17-11-16 12:19

chanwendy 發表於 17-11-16 12:04
升中選考, 真係好個人喜好. 一涉及個人主觀感覺及喜好, 每個人嘅 "選擇" 及 "點解" 答案都不一樣.

最重要係自己知道邊間學校係 "最適合" 自己嘅心肝寶貝仔女, 最適合嗰間就係對仔女最好嗰間就是了.

作者: 20101028    時間: 17-11-16 13:26

我小朋友而家係培基讀中二, 如果大家想知多少少可以問下我, 我和我小朋友都十分喜歡培基, 各方面我們都很滿意.
作者: hkpapa852    時間: 17-11-16 13:30

chanwendy 發表於 17-11-16 12:04
我認識有不少家長, 都怕咗"黃峰"效應, 唔去揀匯基東九

作者: YmOra    時間: 17-11-16 13:37

20101028 發表於 17-11-16 13:26
我小朋友而家係培基讀中二, 如果大家想知多少少可以問下我, 我和我小朋友都十分喜歡培基, 各方面我們都很滿 ...

先謝謝你,我想知道"培基"中二開始是否十分明顯响學習和要求方面係深咗好多呢?即意思中一係咪十分舒服,可以盡情享受校園生活和適應中學的轉變呢?

thx.thx.

作者: yf03    時間: 17-11-16 14:24

作者: 20101028    時間: 17-11-16 14:26

YmOra 發表於 17-11-16 13:37
先謝謝你,我想知道"培基"中二開始是否十分明顯响學習和要求方面係深咗好多呢?即意思中一係咪十分舒服,可以 ...

我自己覺得中一, 中二都不算太辛苦, 我仔都參加好多課外活動, 有時放6點, 回家後都好快完成功課, 真不算多功課, 偶然1天要做至10點, 不覺得佢辛苦, 而且同學都好乖, 我都好感恩.

作者: 20101028    時間: 17-11-16 14:41

yf03 發表於 17-11-16 14:24
回覆 20101028 的帖子

謝謝你呀! 中一二世史地理沒有獨立開科, 咁有其他範疇教下呢兩科既野嗎?
有一科Integrated Humanities 是關於世史地理, 通識便中四開始.

25-26/11是中一入學簡介日, 大家可以去看看.

作者: YmOra    時間: 17-11-16 15:44

20101028 發表於 17-11-16 14:26
我自己覺得中一, 中二都不算太辛苦, 我仔都參加好多課外活動, 有時放6點, 回家後都好快完成功課, 真不算多 ...

thx.thx.

作者: little_yolky    時間: 17-11-16 16:05

小時了了 發表於 17-11-16 09:50
講開王肇枝, 呢間係咪好谷好多功課架?

舊年同我女一齊升中嘅教友女女依家係王肇枝讀中一, 聽佢阿媽上星期 ...
另外我又有個例子。

親戚係八舊, 成績幾多唔清楚, 應該都係同你教友女女差唔多。佢小學時阿媽係咁督佢溫書又補習。最後入咗莫壽增, 中一已經成日收老師電話, 話佢唔用功。終於剛剛去咗外國留學了。

小學時好多成績係谷出嚟、補出嚟, 如果小朋友自己無上進既心, 或者底子唔夠, 只係應試能力高, 上到中學完全另一個學習模式, 咪跟唔上。同一間學校, 同一年級時家姐日日做晒功課返屋企, 阿妹要做到8-9點, 咪係咁既分別囉。

作者: angiehouse    時間: 17-11-16 16:35

little_yolky 發表於 17-11-15 09:45
其實, 大埔區雖然話B1位充足, 不過, 如果睇成績, 經濟許可既話不如坐多兩個站去培基好過其中兩間B1校。:thi ...

坐多二個站重要轉車,位置幾隔泄

作者: yf03    時間: 17-11-16 16:42

作者: clementwife    時間: 17-11-26 12:54

20101028 發表於 17-11-16 14:26
我自己覺得中一, 中二都不算太辛苦, 我仔都參加好多課外活動, 有時放6點, 回家後都好快完成功課, 真不算多 ...

請問是培基是否全英上堂,中文是否國語授課?謝謝

作者: AAAA+    時間: 17-11-26 14:05

對於hkpapa852以下的發表,我有些不太認同。不喜勿插
原文:

小兒是今年17/18培基新生,以我所知小兒同級來自好多不同地區小學的band 1 生,大多來自不同地方有:沙田、馬鞍山、荃灣、大埔、粉嶺、美孚、旺角、元朗、火炭遠至深井同馬灣,當然亦有band 2 生

作者: vvmon    時間: 17-11-26 18:21

回覆 AAAA+ 的帖子

對,培基程度唔差,我女九龍城區band 1 b學生,去到培基第一次UT都只係全班第五,全級未知!另有個朋友個仔,今年培基中三,剛剛考ukiset,除咗其中一part攞唔到full mark,其餘全部滿分,佢係全班都係個十名內
培基有不少band 1生讀,起碼我女同學有不少係band 1生

作者: AAAA+    時間: 17-11-26 18:36

vvmon 發表於 17-11-26 18:21

對,培基程度唔差,我女九龍城區band 1 b學生,去到培基第一次UT都只係全班第五,全級 ...

小兒在小學全级16x人平時考3x至4x名,去到培基後同我講他那班的學生好多勁人,以前在小學以為自己英文同成績幾叻下,現在他說真是要好好學習
作者: 大件仔    時間: 17-11-26 22:21

今日去了培基簡介會, 感覺學校好注重英文, 亦多方面展示英文科強勢, 但運動就無提過, 可能校舍較細, 音樂亦沒有多講, 課外活動亦不多介紹
作者: jk923    時間: 17-11-26 22:28

AAAA+ 發表於 17-11-26 14:05
對於hkpapa852以下的發表,我有些不太認同。不喜勿插原文:
當區內有大量免費B1中學時, 培基呢類要收錢 ...

請問功課量多嗎?太約要多久完成?

作者: vvmon    時間: 17-11-26 22:46

功課唔係多,不過功課係有質素,要用心思考!我女如當天有課外活動,大約要7點才回到家,有時功課要搞到十點
作者: vvmon    時間: 17-11-26 22:56

回覆 大件仔 的帖子

培基亦有很多課外活動,中一和中二學生一定要學樂器!我女因呢個原因,今年開始學長笛,學校亦給予不少機會,學了兩個月,已讓她和senior band一齊夾,亦讓她認識不少朋友!       培基開放日,學校讓同學自由參與回校幫手,無篩選!目的讓同學多接觸外界,唔想小朋友淨係得讀書!今天我女回校幫手,讓她大開眼界,見到不同類型的家長!有拒絕她幫忙的,也有欣賞她的熱情,我想這些經驗令她得益不少
          另我覺得培基不是不重視運動,只是學校覺得運動的目的不是在學界攞獎!學校在上年有老師帶同學外出踏單車,由學校踏到出大埔,隔個星期五都會於放學後舉行!我自己極之欣賞這種理念,【不讓興趣變做成績表】

作者: 大件仔    時間: 17-11-26 23:11

vvmon 發表於 17-11-26 22:56
回覆 大件仔 的帖子

培基亦有很多課外活動,中一和中二學生一定要學樂器!我女因呢個原因,今年開始學長笛 ...

學樂器需要額外費用嗎?
除了英語, 學校有沒有其他語言學嗎?普通話除外

作者: AAAA+    時間: 17-11-26 23:36

大件仔 發表於 17-11-26 23:11
學樂器需要額外費用嗎?
除了英語, 學校有沒有其他語言學嗎?普通話除外
學樂器要交學費但不是太貴,以小兒為例合唱團全年好似52小時$1,600元全年,沒記錯的話學會/活動(有日文及法文)費用幾佰元至幾千元不等,用者自付其實除開每堂計真是不太貴
作者: AAAA+    時間: 17-11-26 23:46

回覆 大件仔 的帖子

培基亦有很多課外活動,中一和中二學生一定要學樂器!我女因呢個原因,今年開始學長笛 ...
對啊!培基並不是不重視音樂與運動,這2天學校開放日小兒也有參與,學生自動報名參加,學校給機會俾學生多接觸不同人,所以家長在這2天會見到好多不同類型的培基生真性情一面
作者: AAAA+    時間: 17-11-26 23:57

再補充多一些啦!
培基欠交功課第二天必須留堂,但留堂不是補做欠的功課而是做時事文章,所以剛開學時留堂班好熱鬧

小兒說剛開學時,有位同學時常欠交功課罰留堂,有段時間班主任留這位同學放學後在學校陪伴他完成功課,免得記缺點

作者: frozen787    時間: 17-11-27 00:05

回覆 大件仔 的帖子

你說中一和中二一定學樂器,那麼中三以上就不一定要學?

作者: vvmon    時間: 17-11-27 08:48

回覆 frozen787 的帖子

這個我未去深入了解,暫時只知中一和中二係一定要學
作者: hippoo    時間: 17-11-27 09:36

little_yolky 發表於 17-11-16 16:05
另外我又有個例子。

親戚係八舊, 成績幾多唔清楚, 應該都係同你教友女女差唔多。佢小學時阿媽係咁督佢溫書 ...

想請教點解中學嘅成績唔可以成績係谷出嚟、補出嚟?

作者: little_yolky    時間: 17-11-27 09:41

hippoo 發表於 17-11-27 09:36
想請教點解中學嘅成績唔可以成績係谷出嚟、補出嚟?
1. 上到中學, 小朋友唔聽你枝笛, 唔同你操。如果小朋友有上進既心, 改善既心, 基本上係事半功倍, 否則, 谷都無用, 補都無用。你有你俾錢, 佢有佢hea。2. 小學嘢, 來來去去三幅被, 唔諗就背咗佢都得。去到中學只靠死記無著數, 諗唔通, 谷/補都係操到熟, 去難去到高層次。

作者: 20101028    時間: 17-11-27 17:15

clementwife 發表於 17-11-26 12:54
請問是培基是否全英上堂,中文是否國語授課?謝謝
中文堂用廣東話, 其他課全英上堂
作者: bearbear2003    時間: 17-11-27 20:08

對於hkpapa852以下的發表,我有些不太認同。不喜勿插原文:
其實係,雖然培基校譽唔錯,得成绩一般,沙田區我唔會㨂佢,我有同阿仔報名,攞interview experience,但我放棄offer,寧願揀返沙田band. 佢吸引力唔高,特別你已sure小朋友係band 1.
作者: bearbear2003    時間: 17-11-27 20:19

佢應該Marginal case,我地學校考全级90都係band 1,但都没面試機會,可能太多1A,1B人只報名取面試經驗,好多人都放棄培基offer
作者: KKJ    時間: 17-11-28 21:11

我小朋友而家係培基讀中二, 如果大家想知多少少可以問下我, 我和我小朋友都十分喜歡培基, 各方面我們都很滿 ...

小兒現讀德信中學中二,請問收唔收插班生?

作者: jk923    時間: 17-12-1 11:30

vvmon 發表於 17-11-26 22:46
功課唔係多,不過功課係有質素,要用心思考!我女如當天有課外活動,大約要7點才回到家,有時功課要搞到十 ...

即大約每天預兩小時?

作者: clarachel    時間: 18-7-23 01:10

請問有無人出售中二英文 My Grammar Lab and reader 舊書? (暑期功課用) 如有請 PM!
作者: crazyhippo    時間: 18-7-23 10:10

little_yolky 發表於 17-11-27 09:41
1. 上到中學, 小朋友唔聽你枝笛, 唔同你操。如果小朋友有上進既心, 改善既心, 基本上係事半功倍, 否則, 谷 ...
Very True

作者: 蒙蒙查查    時間: 18-11-26 12:46

請問知唔知校車路線如何?

作者: AppleChow    時間: 18-11-29 16:56

蒙蒙查查 發表於 18-11-26 12:46
請問知唔知校車路線如何?
我都想知呀.
Tks!

作者: kayen    時間: 18-11-30 10:01

回覆 bearbear2003 的帖子

沙田英中多,b1生大多只作後備,尤其培dse成績一般,實話只是b2不錯選擇
作者: joyce_baby    時間: 18-11-30 17:47

little_yolky 發表於 17-11-15 10:09
德信、林大輝、王錦輝成績都應該同培基有D距離。所以新界東邊緣人除咗沙田、大埔人, 培基係好好既選擇。 ...

請問王錦輝vs培僑vs培基的成績排名次序如何?(最好的排先)
tks.

作者: joyce_baby    時間: 18-11-30 17:58

請問學校的基督教氣氛濃厚程度如何?
會常常傳遞主耶稣、感恩、讚美神……嗎?
我們沒宗教信仰,孩子又在沒宗教小學讀書,雖可從而認識宗教及日後自行決定是否信,但怕一開始時孩子不適應這種環境!

作者: joyce_baby    時間: 18-11-30 18:03

回覆 大件仔 的帖子

請問學校注重發展STEM嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5