教育王國

標題: Band 2 尾原校升中二入精英班....或試下叩band 1尾博下......?? [打印本頁]

作者: yammi369    時間: 17-3-14 12:10     標題: Band 2 尾原校升中二入精英班....或試下叩band 1尾博下......??

上了中學開始肯比下心機讀下書, 以前從來都五溫書. 而家讀緊Band 2尾中一,考試成績頭十名內,是否可以轉去band 1尾試下....或原校升讀中二(精英班), 請大家比d意見. 謝謝 !

作者: little_yolky    時間: 17-3-14 12:42

yammi369 發表於 17-3-14 12:10
上了中學開始肯比下心機讀下書, 以前從來都五溫書. 而家讀緊Band 2尾中一,考試成績頭十名內,是否可以轉去ba ...
係咪直資英中? 不如搵間校風好既B2頭, 一下子跳去B1尾, 適應唔到, 無乜好處喎。小朋友自己咩諗法?
作者: 悠悠110409    時間: 17-3-14 13:07

上了中學開始肯比下心機讀下書, 以前從來都五溫書. 而家讀緊Band 2尾中一,考試成績頭十名內,是否可以轉去ba ...

.......
作者: TwinWong    時間: 17-3-14 13:09

好難 b1c 無咩A 都難去b1b

作者: yammi369    時間: 17-3-14 14:02

little_yolky 發表於 17-3-14 12:42
係咪直資英中? 不如搵間校風好既B2頭, 一下子跳去B1尾, 適應唔到, 無乜好處喎。小朋友自己咩諗法? ...
五係直資英中. 但b2頭同佢而家b2c又同一個banding.
小朋友話想試下轉.
但怕佢跟得好辛苦同如果成績差又無哂自信.
次終b1c讀書氣氛好同考dse成績都會好d

作者: yammi369    時間: 17-3-14 14:03

悠悠110409 發表於 17-3-14 13:07
Band 2 尾中學, 就算考好前, 插到Band 1尾中學, 唔大機會.如S1 唔係英文班, 就更加要諗清楚.
...

但b2a 同b2c又差不多..如果b2a就應該五會轉

作者: A-Mum    時間: 17-3-14 14:52

去試啦!插班位唔多,學校肯收即係會讀得上。
作者: 悠悠110409    時間: 17-3-14 15:01

yammi369 發表於 17-3-14 14:03

......

作者: MariaTsui    時間: 17-3-14 16:42

去考下插班,看看有無機會考到,B1尾又好,B2頭又好,最緊要考到,考到才決定讀唔讀,只是在想是沒有用,不要看輕B2頭的學校,雖然大家是B2,B2頭的學校因為想升上B1尾,課程上一點都不易,出卷的程度,問法都較深,而且一早就跟DSE模式考試。

作者: little_yolky    時間: 17-3-14 17:13

MariaTsui 發表於 17-3-14 16:42
去考下插班,看看有無機會考到,B1尾又好,B2頭又好,最緊要考到,考到才決定讀唔讀,只是在想是沒有用, ...
我間聯繫B2頭DSE 33222率都有80%, 恒常都有6X%, 我都覺得幾好丫。仲乜一定要考B1尾? 小朋友一下子轉去B1, 唔適應英文教學咩仲得不嘗失? 所以我問係咪直資英中囉, 如果唔係, 又何必勉強, 小朋友可能適合母語教學呢。
作者: MariaTsui    時間: 17-3-14 17:40

little_yolky 發表於 17-3-14 17:13
我間聯繫B2頭DSE 33222率都有80%, 恒常都有6X%, 我都覺得幾好丫。仲乜一定要考B1尾? 小朋友一下子轉去B1,  ...

我見樓主在公海都有出post問,覺得B2尾和B2頭是同一banding,所以不考慮B2頭,只考慮B1尾,其實雖然同一Banding,但兩者學生質素已不同,B2頭有B1尾學生,B2尾有B3頭學生,課程,教學要求已不同,在ek,很多家長在大抽獎都是博B2尾學校,所以最好的方法 ,就是去考插班,就知道自己的實力到底去到那個banding。

作者: October.    時間: 17-3-14 20:42

你小朋友都想轉,可見佢都有上進心。

不過,要諗下,俾你入到B1尾中學,就可能考唔入TOP 10 了,到時會唔會有挫敗感?人都無咁自信,分分鐘影響到讀書動力。
作者: yovin    時間: 17-3-14 20:44

MariaTsui 發表於 17-3-14 17:40
我見樓主在公海都有出post問,覺得B2尾和B2頭是同一banding,所以不考慮B2頭,只考慮B1尾,其實雖然同一Ba ...

十分同意 @如果學校收得你 ,就證明你得o 朋友band2仔,成功插班入band 1a中學 ,但他是中一和中二都全級第一。

作者: TwinWong    時間: 17-3-14 21:31

yovin 發表於 17-3-14 20:44
十分同意 @如果學校收得你 ,就證明你得o 朋友band2仔,成功插班入band 1a中學 ,但他是中一和中二都全級第一 ...

咁朋友仔上到1a 能上到top 10 嗎?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-3-14 22:45

老實說,b2a同b2c 並非差不多,學生能力及教學要求上相信會差好多,有些b2頭中學對成績要求絕對不比b1尾中學弱。樓主孩子b2c相信應該係中中,我覺得插2a中學會較理想,因多數2a中學好多都有英文班及中文班,如樓主孩子到時入到英文班跟唔上,都有機會轉番出中文班,相反如選1c英中一來亦未必入倒,就算入倒都未必能名列前茅甚至跟不上,若不幸真的跟不上好大機會打擊孩子自信,要付出好大代價,到時進退兩難仲麻煩。
作者: ^曾小姐^    時間: 17-3-14 23:01     標題: 回覆樓主:

朋友個仔喺b2尾中學考級二,舊年轉去讀直資b1c,不過重讀一年

作者: yovin    時間: 17-3-14 23:54

TwinWong 發表於 17-3-14 21:31
咁朋友仔上到1a 能上到top 10 嗎?

唔好意思去問。如果她自己主動說,我再話你知。

作者: yammi369    時間: 17-3-15 14:36

MariaTsui 發表於 17-3-14 16:42
去考下插班,看看有無機會考到,B1尾又好,B2頭又好,最緊要考到,考到才決定讀唔讀,只是在想是沒有用, ...
我都知b1c機會比較難. 或者真係試下考. 睇下收五收再決定.
謝謝你的意見

作者: yammi369    時間: 17-3-15 14:38

October. 發表於 17-3-14 20:42
你小朋友都想轉,可見佢都有上進心。

不過,要諗下,俾你入到B1尾中學,就可能考唔入TOP 10 了,到時會唔 ...
係也. 這個我也擔心. 而家成績好d. 見佢即極左. 會自己買補充做下.

作者: yammi369    時間: 17-3-15 14:40

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-14 22:45
老實說,b2a同b2c 並非差不多,學生能力及教學要求上相信會差好多,有些b2頭中學對成績要求絕對不比b1尾中 ...
就係擔心到時仲差過五轉.

作者: bobo98    時間: 17-3-15 14:57

我女兒學校來了一個轉校生,他原本讀band2頭直資英中,考級二,轉了過來band1a後,都有幾科不合格,他覺得兩校的程度有較大的差別,所以由中中轉英中問題也較大,真的需考慮清楚。
作者: yammi369    時間: 17-3-15 15:29

bobo98 發表於 17-3-15 14:57
我女兒學校來了一個轉校生,他原本讀band2頭直資英中,考級二,轉了過來band1a後,都有幾科不合格,他覺得兩校的 ...
tks for your sharing.

作者: emmafish    時間: 17-3-15 16:30     標題: 回覆樓主:

比我会轉 band 1 尾,只要有決心,請個補習老師輔助下,應該可以應付。

始終band 1 讀書氣氛好好多。而家辛苦小小,將來入大學機會大好多

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-3-15 18:30

yammi369 發表於 17-3-15 14:40
就係擔心到時仲差過五轉.

在2尾學校就算比你入精英班,上升空間亦有限,所以我會建議你揀b2頭有中/英文班嘅學校,進可攻退可守,英文班唔掂都有中文班可選,識人響b2中文班讀得唔錯,第二年轉入英文班後成績急跌,最後轉番中文班。有部份B2頭中學嘅英文班同1尾英中差別不是太大,但孩子就多個保險。若你讀開中中一下子越級去1C英中,孩子一定會十分吃力,就算入倒,相信想保持在中前列位置極難,若最終成績只在中下游,對孩子中三選科其實極為不利。請三思,別為了b1名氣而害了孩子。
作者: kimmy2006    時間: 17-3-15 21:29

班頭10還是全級頭十,前者都未必可以原校上精英班的。因為我見過全班考第一的,但全級只係30。

作者: Oikeesit    時間: 17-3-15 21:42

A-Mum 發表於 17-3-14 14:52
去試啦!插班位唔多,學校肯收即係會讀得上。
同意, 試下亦無妨.

作者: greentea000    時間: 17-3-15 21:48

b2c去b1c越級挑戰實在機會甚微,b2c去b2b/b2a中轉站先,掂再上b1c。中學5級變3級之後,同band既學校實力其實比之前拉開左好多。

作者: October.    時間: 17-3-15 21:56

呢道網友建議去B2頭幾中肯,入到去考到TOP 10,同讀B1尾沒分別。
作者: fion6406    時間: 17-3-15 22:23

「b2a 同b2c 差不多」,點解你會咁諗咖?一頭一尾差好遠下喎………

作者: ppmmbb    時間: 17-3-16 10:09

b2a同b2c根本是兩個不同世界。

不計英文科,好多b2a成績好過b1c!

作者: ppmmbb    時間: 17-3-16 10:18

yammi369 發表於 17-3-14 14:02
五係直資英中. 但b2頭同佢而家b2c又同一個banding.
小朋友話想試下轉.
但怕佢跟得好辛苦同如果成績差又無 ...

小朋友話想試下轉

咁幫佢報幾間B1C,又報幾間B2A,有得In/考筆試/口試味去試下,有學校收再研究啦!

作者: 粉紅虎    時間: 17-3-17 16:22

果女有上進心,留原校可能是最好的決定
作者: skkeung    時間: 17-3-20 18:43

小朋友又要適應新學校,咁就叫為他好?

作者: long0    時間: 17-3-20 21:43

B1可以一試 佢夠膽收你不妨讀
但好多B1c都在鬥成績
而他們最強手法
係把沒竟爭力的淘汰出去
但同樣有競爭進步亦最快
做好心理準備
不是學生而是家長
受得住壓力和不怕付出
這是正確決定
作者: Band5    時間: 17-3-21 16:21     標題: 回覆樓主:

樓主兒子嘅進步的確係可喜可賀!

下面嘅幾點意見,希望有助你參考:

(1)轉校嘅目的同期望。

例如校舍,老師,教學理念,教學質素,學習氣氛,同學背景等等。必須認清自己目標,再作考慮。

要注意, B1比起B2嘅學校,除咗有一批成績較好嘅同學之外,其他各方面未必會優勝!

(2)轉校優缺點比較。

樓主兒子一年來嘅進步同轉變,學校,老師與同學對佢是否起到一個支援作用還是係帶來種種阻礙呢?如果係前者,咁轉校之後,少咗呢啲支援,去到一個陌生環境,本來上升緊嘅動力會唔會容易維持呢?又例如,現時係自由學習,去到一個壓力大嘅學校環境,是否容易適應呢?中文轉英文教學,可以適應嗎?

如果學校環境係會阻礙佢再進一步嘅,轉校當然係合理嘅選擇!

(3)轉校嘅時機

現時學業達到B1水平嗎?老實講,B2尾中學嘅頭十,唔同嘅學校可以唔同水平,唔一定達到B1,正如精英班以外嘅班頭五,都未必達到精英班水平。原校最少有五六個成績在自己之前,其實仲有進步空間,是否可以睇多一年?如能進步到三甲,最好考到第一,轉B1會有較大把握!

可以查詢下早幾屆頭幾名有冇人轉走,如果頭十轉校容易,隨時每年都走幾個!

(4)心理準備

新學校有冇舊同學朋友?一個人轉校,孤軍作戰,自己容易交朋友嗎?是否容易打入其他人圈子?

在一間學校嘅精英班頭十,萬千寵愛,機會多的是,轉去B1,會係另一局面,有心理準備嗎?

B1學校挑選轉校生可能要求極之嚴格,萬一試多間都失敗,能夠接受打擊嗎?

我同意其他家長意見,如果確實想轉,不妨一試,學校收得就表示學校都你合水平!唔得亦唔會有損失!

利申:我對樓主兒子情況,性格,學校全無認識,以上純粹個人猜想,只可作參考,毫無根據,亦無意潑冷水,如不合樓主現況,不同意,可毋須理會!

作者: TwinWong    時間: 17-3-22 07:28

如果轉咗校 真係要有心理準備
有年排隊買書時 聽到两個家長傾計
其中一個家長話老遠幫仔仔考入b1學校
唔係入精英班 之前好乖好純
但因為分去最雜最hea 個班 變拽咗
成績不在其位

作者: YanKanMom    時間: 17-3-22 11:04

TwinWong 發表於 17-3-22 07:28
如果轉咗校 真係要有心理準備
有年派隊買書時 聽到两個家長傾計
其中一個家長話老遠幫仔仔考入b1學校
班裡的學習氣氛真的是需要考慮的。同一學校,如果在成績稍遜的班,同學間的學習氣氛會較「好」班薄弱。孩子的學校有用成績分班(約分上中下三批),但選修科目會混合一起上課,她看到有些同學測驗時不懂便會放棄無心作答。不過亦有中游學生發奮追上入讀「好」班的,因每學年皆會編班一次。
作者: TwinWong    時間: 17-3-22 11:14

YanKanMom 發表於 17-3-22 11:04
班裡的學習氣氛真的是需要考慮的。同一學校,如果在成績稍遜的班,同學間的學習氣氛會較「好」班薄弱。孩子 ...

高中三年都會同班

作者: YanKanMom    時間: 17-3-22 11:40

TwinWong 發表於 17-3-22 11:14
高中三年都會同班
囡囡現讀中三, 未知中四或以上是否不再每年分班.
作者: TwinWong    時間: 17-3-22 11:42

YanKanMom 發表於 17-3-22 11:40
囡囡現讀中三, 未知中四或以上是否不再每年分班.

我校歷年來高中三年都同班

作者: fion6406    時間: 17-3-22 13:58

TwinWong 發表於 17-3-22 11:42
我校歷年來高中三年都同班

中四後按選修科分班,所以都應該唔會每年唔同班

作者: TwinWong    時間: 17-3-22 14:00

fion6406 發表於 17-3-22 13:58
中四後按選修科分班,所以都應該唔會每年唔同班

係按選科 分班 但選定咗中四至中六依三年就係同班

作者: yammi369    時間: 17-3-23 15:46

Band5 發表於 17-3-21 16:21
樓主兒子嘅進步的確係可喜可賀!

下面嘅幾點意見,希望有助你參考:
多謝你打左段咁長分析同比左d意見我. 而家可能會試b2a 不試b1c.  因為上星期再同小朋友分析. 佢自己都想試下.

作者: skkeung    時間: 17-3-26 15:34

上了1C, 又去1B?

作者: alhy.love    時間: 17-3-29 10:15

阿女都話想,如果係我,我會試

作者: 芙蓉蛋飯    時間: 17-3-29 14:36

唔知個仔係B2A,form1 級15 度可唔可以博下去B1C , 有冇機會呢?心大心細
作者: bwsthomas    時間: 17-4-4 20:18

考左先,收先再考慮讀唔讀。
作者: skkeung    時間: 17-4-14 21:42

芙蓉蛋飯 發表於 17-3-29 14:36
唔知個仔係B2A,form1 級15 度可唔可以博下去B1C , 有冇機會呢?心大心細

banding 真係讀書成功因素?

作者: samuellor    時間: 17-4-15 21:54

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-4-15 23:29

回覆 skkeung 的帖子

一半一半啦。
越高 banding 嘅學校,越容易多資源同埋多機會遇到好老師,不過都唔代表差 banding 就冇出頭之日。

作者: greentea000    時間: 17-4-16 01:54

skkeung 發表於 17-4-14 21:42
banding 真係讀書成功因素?
讀書成功係咩定義?
正如人生成功有N多定義

作者: b3410    時間: 17-4-20 05:08

其實,同學中學開始發力,自己想去試一試,為何不盡力去考?考到的話證明水平達到標準,應該讀到。轉學就預咗要重新適應,有心理準備。
作者: nintendo    時間: 17-4-20 10:41

1998Ruby1998 發表於 17-4-15 23:29
越高 banding 嘅學校,越容易多資源同埋多機會遇到好老師

入到精英班就係,資源集中栽培佢地入三大。
B1 多數分流學生,精英班最多資源,中游班也 OK,
如果被篇了入最低一層 "hea 班" 就要自求多福。

所以,又係大塘小魚,或小塘大魚的問題。
當然很多人仍然享受 B1 和 "名校" 的名氣。

作者: nintendo    時間: 17-4-20 10:43

yammi369 發表於 17-3-23 15:46
多謝你打左段咁長分析同比左d意見我. 而家可能會試b2a 不試b1c.  因為上星期再同小朋友分析. 佢自己都想試 ...
Good decision.
作者: mc_cheung    時間: 17-4-22 14:33

強烈建議不轉校,以保持其自信心及維繫本身同學的友情。(除非轉校原因是被欺凌)

作者: sunnygirl    時間: 17-4-22 21:44     標題: 回覆樓主:

band 2 尾轉去 band 1尾並唔係想像中咁容易,識朋友 band 2 中中學考頭五,轉左兩年都轉到

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5