教育王國

標題: 去紐西蘭升學 [打印本頁]

作者: LOOLOO    時間: 17-3-11 14:26     標題: 去紐西蘭升學

有冇家長比小朋友去紐西蘭升學?
High school
考慮中⋯⋯可以分享吓嗎?

作者: lu-ka    時間: 17-3-17 21:14     標題: 回覆樓主:

我仔暑假會去

作者: CLCC    時間: 17-3-18 09:41

lu-ka 發表於 17-3-17 21:14
我仔暑假會去

你仔仔讀暑假一個學期?還是長讀呀?
紐西蘭是一個好好嘅地方

作者: lu-ka    時間: 17-3-18 10:05

CLCC 發表於 17-3-18 09:41
紐西蘭是一個好好嘅地方

長讀呀,佢好鐘意果邊。

作者: lu-ka    時間: 17-3-18 10:07

CLCC 發表於 17-3-18 09:41
紐西蘭是一個好好嘅地方

去讀 year 10 第三個學期 開始讀,佢 中一時去過遊學3星期,之後就愛上了,加上果邊可以玩 rugby, 係佢最愛…

作者: CLCC    時間: 17-3-18 10:36

lu-ka 發表於 17-3-18 10:05
長讀呀,佢好鐘意果邊。

聽你所講,他之前已去過紐西蘭,會到纽西蘭那個地方讀讀幾年班?我仔仔會係暑假讀一個term,回港再升p5

作者: lu-ka    時間: 17-3-18 10:47

CLCC 發表於 17-3-18 10:36
聽你所講,他之前已去過紐西蘭,會到纽西蘭那個地方讀讀幾年班?我仔仔會係暑假讀一個term,回港再升p5
...

你仔仔應該好鍾意 上次我個仔去咗基督城 佢話嗰邊啲小朋友對佢好好。 因為佢鍾意食西餐佢話嗰度啲嘢食非常好味  你諗住幾時畀佢嗰邊升學?

作者: lu-ka    時間: 17-3-18 10:49

lu-ka 發表於 17-3-18 10:47
你仔仔應該好鍾意 上次我個仔去咗基督城 佢話嗰邊啲小朋友對佢好好。 因為佢鍾意食西餐佢話嗰度啲嘢食非常 ...

唔記得講上次我個仔中一個去應該係yr 8, 三個星期咋 今次過去應該讀year 10 想佢直接入大學 因為 香港讀大學冇佢份 學校收咗喇佢好興奮好期待

作者: CLCC    時間: 17-3-18 11:20

lu-ka 發表於 17-3-18 10:47
你仔仔應該好鍾意 上次我個仔去咗基督城 佢話嗰邊啲小朋友對佢好好。 因為佢鍾意食西餐佢話嗰度啲嘢食非常 ...

仔仔現時9歲年紀大細,暫時未放心長讀,將來由他自己去選擇

作者: tingsasa132    時間: 17-3-21 10:00

lu-ka 發表於 17-3-18 10:49
唔記得講上次我個仔中一個去應該係yr 8, 三個星期咋 今次過去應該讀year 10 想佢直接入大學 因為 香港讀大 ...

作者: LOOLOO    時間: 17-3-21 19:42

唔記得講上次我個仔中一個去應該係yr 8, 三個星期咋 今次過去應該讀year 10 想佢直接入大學 因為 香港讀大 ...

真好,有人回應
請問你讀那間學校,我仔仔都想去插班year 10, 但有D學校唔收插班,而我又想 boarding, 但選擇好少。另外,我有擔心學歷的認受性

作者: kiu-mummy    時間: 17-3-22 16:43

有你回覆這個帖真好,我也打算比亞仔去紐西蘭等學,但呢度比較少人討論。我想問你個仔讀嗰間係咪寄宿學校?全年支岀大約多少?謝謝!

作者: lu-ka    時間: 17-3-27 09:02

LOOLOO 發表於 17-3-21 19:42
真好,有人回應
請問你讀那間學校,我仔仔都想去插班year 10, 但有D學校唔收插班,而我又想 boar ...

Sorry, 咁遲先覆。 我仔都係yr 10 插班,嚟緊7月去,有朋友仔仔都讀緊,好開心。因為新西蘭同澳洲成績係可以link up,所以可以讀完高中可以升澳洲大學,好多人都係咁。

作者: lu-ka    時間: 17-3-27 09:04

kiu-mummy 發表於 17-3-22 16:43
有你回覆這個帖真好,我也打算比亞仔去紐西蘭等學,但呢度比較少人討論。我想問你個仔讀嗰間係咪寄宿學校 ...

係寄宿! 按依家匯率算約18萬一年,當然唔係私校。私校可以去到40萬一年架。

作者: LOOLOO    時間: 17-3-27 12:55

lu-ka 發表於 17-3-27 09:02
Sorry, 咁遲先覆。 我仔都係yr 10 插班,嚟緊7月去,有朋友仔仔都讀緊,好開心。因為新西蘭同澳洲成績係可 ...

多謝你回應就真。
請問冇有聽過 Liston & Lynfield 這兩間學校?好唔好?煩惱點揀學校

作者: lu-ka    時間: 17-3-27 13:08

LOOLOO 發表於 17-3-27 12:55
多謝你回應就真。
請問冇有聽過 Liston & Lynfield 這兩間學校?好唔好?煩惱點揀學校
...

雖然唔係好update, 但可作個參考。Liston 中型學校,係 auckland, 係怕唔怕華人多?  如果你想好啲學校,可考慮Wellington college.

圖片附件: 1490591129404.JPEG (17-3-27 13:08, 126.85 KB) / 下載次數 32
/forum.php?mod=attachment&aid=MTA3NzY0fDAzNjAxODY1fDE3Mjc0MDc5ODh8MA%3D%3D

作者: lu-ka    時間: 17-3-27 13:14

lu-ka 發表於 17-3-27 13:08
雖然唔係好update, 但可作個參考。Liston 中型學校,係 auckland, 係怕唔怕華人多?  如果你想好啲學校,可 ...

留意下 Decile rate, 係當地學校學校生活平指數,越高分即係學生家庭環境較優,越低分即係學生大部份係嚟自比較低平平既家庭環境。

另外你可以去睇下ERO report, 係當地政府對學校既審查。

圖片附件: 1490591389789.JPEG (17-3-27 13:14, 187.33 KB) / 下載次數 30
/forum.php?mod=attachment&aid=MTA3NzcwfGM5ZDM1NDZkfDE3Mjc0MDc5ODh8MA%3D%3D

作者: LOOLOO    時間: 17-3-27 13:37

lu-ka 發表於 17-3-27 13:14
留意下 Decile rate, 係當地學校學校生活平指數,越高分即係學生家庭環境較優,越低分即係學生大部份係嚟 ...

May I have this website?
BTW, 睇學術成績,Liston又好似好D

作者: lu-ka    時間: 17-3-27 13:43

LOOLOO 發表於 17-3-27 13:37
May I have this website?
BTW, 睇學術成績,Liston又好似好D

Pm 你

作者: paulavincent    時間: 17-3-30 10:40

請問Liston 學費幾錢一年?吾該
作者: LOOLOO    時間: 17-3-30 10:47

paulavincent 發表於 17-3-30 10:40
請問Liston 學費幾錢一年?吾該

Around HKD16 萬 全包

作者: 藍藍mami    時間: 17-3-30 13:30     標題: 回覆樓主:

好奇一問,為什麼會選擇呢兩間, 有咩特別之處?

作者: LOOLOO    時間: 17-3-30 20:48

藍藍mami 發表於 17-3-30 13:30
好奇一問,為什麼會選擇呢兩間, 有咩特別之處?

Agent 介紹

作者: 藍藍mami    時間: 17-3-30 21:14

LOOLOO 發表於 17-3-30 20:48
Agent 介紹

agent有冇俾其他選擇? 唔好意思都講句呢兩間一般

作者: LOOLOO    時間: 17-4-2 08:31

藍藍mami 發表於 17-3-30 21:14
agent有冇俾其他選擇? 唔好意思都講句呢兩間一般

Thanks yr advice. 可否講多D點樣一般?(emoji)(emoji)

作者: 藍藍mami    時間: 17-4-2 09:55

LOOLOO 發表於 17-4-2 08:31
Thanks yr advice. 可否講多D點樣一般?(emoji)(emoji)

Liston 唔出名
lynfield太多asian, 成間學校百幾個asian,大部份英文都麻麻, 早幾年重係大部分chinese都入唔到大學, 香港人四個都係得一個入到
真心講, nz 名校同hk不一樣, 雖然學習難度有所提升, 但係壓力同普通學校相差不遠,一樣都係唔補習, 唔會叫你返去補課
但一樣係名校大部份同學家境好, 惡習同埋麻煩少好多, 而且學習態度好好多, 上進d, 學校對佢地既leadership training機會會多d
nz讀書好簡單, 因為NCEA並非一戰定生死, 平日既assignment 都係計分, 所以學生要全年都有自律性/動力keep 住
有老師/同學係催谷d/學習氣氛好啲 我覺得有好冇壞 而且無論係壓力幾大, 同香港都冇得比
我覺得送小朋友去讀書好多都係想買個機會, 咁點解唔試到最好?其實呢邊好多人成日轉校, 唔得咪試一年轉走
我都同小朋友講 我比左咁多錢買個輕鬆啲嘅環境俾你, 唔代表可以得過且過, 我感覺以上兩間只係中游 對香港人黎講太輕鬆 而且如果學校太多asian加上學習氣氛一般 學生好易'迷失'

作者: LOOLOO    時間: 17-4-5 07:28

藍藍mami 發表於 17-4-2 09:55

Thanks 你咁詳盡的說明。同Lynfield 做過interview,她說只有25個來自中國的留學生,但Auckland 係好多中國移民,在當地出生的孩子係佢到讀書,所以感覺華人多。Palmerston North Boys high school 又有咩意見?

作者: 藍藍mami    時間: 17-4-5 08:49

LOOLOO 發表於 17-4-5 07:28
Thanks 你咁詳盡的說明。同Lynfield 做過interview,她說只有25個來自中國的留學生,但Auckland 係好多中 ...

除左中國人百幾個asian入面重有大量日本韓國人, 通常日本人在nz都唔係讀書, 係黎玩, 成績一般
palmerston north boy 成績黎講都係一般, 你小朋友有打算大學讀咩科?如果有就可以跟返想讀嘅大學地區黎簡, 想搵名校一係就auckland/ dunedin, 中游就冇話咩地區, 不過我見你兩間都係auckland 學校, 去到palmy 好唔同架

作者: 大頭虾    時間: 17-5-13 23:38

請問 Otago Boys School   Sacred Heart College 這兩間如何?
作者: newflower    時間: 17-5-14 10:11

...
請問點樣申請讀一個TERM,我想俾個女先感受下,再決定是否去外國升學
作者: CLCC    時間: 17-5-14 16:38

newflower 發表於 17-5-14 10:11
請問點樣申請讀一個TERM,我想俾個女先感受下,再決定是否去外國升學

https://www.studyinnewzealand.govt.nz/cn/study-options/schools

你可到紐西蘭政府網站尋找合適學校,其實有好多亞洲地區如星加坡、韓國、日本等等國家學生,在7至8月上課係紐西蘭上兩個月,可同當地學生一齊上課學習,只係香港比較少家長咁様做。紐西蘭學校好歡迎其他國家學生到這裏交流,大家互相學習。

作者: newflower    時間: 17-5-14 18:00

CLCC 發表於 17-5-14 16:38
https://www.studyinnewzealand.govt.nz/cn/study-options/schools
Many thanks
作者: vincat    時間: 17-5-16 17:59

回覆 藍藍mami 的帖子

Hi~ 藍藍mami

想請問如果阿女想中三去NZ留學, 我可以去邊度搵到中學資料? 我多數會搵AGENCY, 因為我真係唔係好清楚, 但我都想睇下佢地介紹既學校適唔適合阿女, THANKS!

作者: 藍藍mami    時間: 17-5-18 19:00

vincat 發表於 17-5-16 17:59

Hi~ 藍藍mami

其實真係靠學校成績排名判斷+口碑
我個人覺得搵學校嘅step可以係:
首先1. 考慮小朋友係咪會一直係紐西蘭升學 eg 如果nz直升: 讀ncea課程, 考慮轉其他國家for example 返香港non-jupas: IB 課程
2. 地區 christchurch, wellington 多地震
auckland 安全但較多asian dunedin 都係唔錯選擇
3. 男女校/男校/女校
4. homestay/ 寄宿
符合晒以上條件就揀入大學率高嘅學校

作者: 藍藍mami    時間: 17-5-18 19:05

vincat 發表於 17-5-16 17:59

Hi~ 藍藍mami

另外就係視乎小朋友成績,同埋興趣係咩
如果求入nz大學, 特別係心儀學科嘅話, 中學時期揀科就好重要, 至於每間中學提供嘅科都唔同, 呢個要上佢哋學校網站睇

作者: vincat    時間: 17-5-19 15:01

很多謝你既回復!

1. 考慮小朋友係咪會一直係紐西蘭升學 eg 如果nz直升: ncea課程, 考慮轉其他國家forexample 返香港non-jupas: IB 課程 ----->
(
應不會回港讀大學, 我既想法係NZ完成中學, 去澳洲讀大學)

3.
男女校/男校/女校  ------>  (會選擇男女校)
4. homestay/
寄宿 --------->      (會選擇homestay)

不好意思! 我想問問多小小野,想問下選科是中三還是中四?

作者: 藍藍mami    時間: 17-5-21 12:55

vincat 發表於 17-5-19 15:01

有冇話大學想讀咩科?
咁可讀NCEA
男女校+homestay 大把選擇

選科year 11

作者: ymama    時間: 17-6-28 19:48

你地好呀~
我有打算俾女女去NZ升學。但心大心細,讀完DSE先去好?定過讀預科?阿女要升中五了,但中文讀得好吃力,擔心佢搞唔掂中文呢~
作者: LULO    時間: 17-7-31 18:52     標題: 回覆樓主

請教各位:想安排14歲兒子過紐西蘭升學,運動是他強項,讀書唔OK,有沒有校風好,學校比較多支援及關愛嘅boarding school推介?謝謝!

作者: BK999    時間: 17-8-1 20:12

藍藍mami 發表於 17-4-2 09:55

如果讀完中三先去讀 Year 10, 男仔,要住宿,有mud 好推介?

作者: kaka1226    時間: 17-8-6 22:38

CLCC 發表於 17-5-14 16:38

請問讀一個term要幾錢到,如中二生?

作者: CLCC    時間: 17-8-6 23:49

kaka1226 發表於 17-8-6 22:38
請問讀一個term要幾錢到,如中二生?

每間學校收費不同,之前比較過三間學校,學費$2xxxx-$4xxxx六個星期,可選擇Homestay或寄宿係學校

作者: kaka1226    時間: 17-8-7 18:22

CLCC 發表於 17-8-6 23:49
每間學校收費不同,之前比較過三間學校,學費$2xxxx-$4xxxx六個星期,可選擇Homestay或寄宿係學校
...

唔該晒

作者: py30486    時間: 17-8-8 14:21

回覆 CLCC 的帖子

My daughter will study in school at Dunedin.  She will be in yr. 10 with school term starts at Feb 2018.  

作者: kiu-mummy    時間: 17-8-9 12:28

...

Hi! 你好呀!你仔在NZ上完了summer school 未呢?可以分享一下嗎?

作者: Karenauyeun    時間: 17-8-9 14:56

回覆 CLCC 的帖子

我都有打算俾阿女下年一月尾二月頭去讀一個term, 請分享!
作者: CLCC    時間: 17-8-10 00:31

kiu-mummy 發表於 17-8-9 12:28
Hi! 你好呀!你仔在NZ上完了summer school 未呢?可以分享一下嗎?

入寄宿學校已第三個星期,當曰我送他到學校給Matron時,當時他不願意我離開,他從小也很痴我,這一刻我的心真的很痛,很多擔心。
現在他每星期致電給我兩次,今天剛收到他的電話。他明顯已習慣了,他愉快的聲音令我放心,他已建立了自己的生活方式,身邊認識了多位同學,學校伙食非常之好。
他從小一到小四在香港入讀傳統學校,學校大部分都是着重學科成績,希望這次能夠提升綜合能力,成績不是成長唯一的。

作者: Karenauyeun    時間: 17-8-10 11:25

回覆 CLCC 的帖子

可以PM 學校名稱嗎?謝謝!
作者: CLCC    時間: 17-8-10 13:12

Karenauyeun 發表於 17-8-10 11:25
回覆 CLCC 的帖子

可以PM 學校名稱嗎?謝謝!

是男校

作者: kiu-mummy    時間: 17-8-10 13:15

CLCC 發表於 17-8-10 00:31
入寄宿學校已第三個星期,當曰我送他到學校給Matron時,當時他不願意我離開,他從小也很痴我,這一刻我的 ...

謝謝你的資訊啊!請問讀呢三個星期全包大約用了多少錢?

作者: CLCC    時間: 17-8-10 13:24

kiu-mummy 發表於 17-8-10 13:15
謝謝你的資訊啊!請問讀呢三個星期全包大約用了多少錢?

除了機票,六星期學費$42000之外沒有其他費用,學校提供食宿、校服、書包、運動服、運動袋、書本用品、英文堂等等

作者: kiu-mummy    時間: 17-8-10 14:10

CLCC 發表於 17-8-10 13:24
除了機票,六星期學費$42000之外沒有其他費用,學校提供食宿、校服、書包、運動服、運動袋、書本用品、英 ...

嘩!去六個星期咁耐,咪成個暑假,返來香港即刻開學了!

作者: koalakong    時間: 17-8-11 21:39

py30486 發表於 17-8-8 14:21
回覆 CLCC 的帖子

My daughter will study in school at Dunedin.  She will be in yr. 10 with school te ...

請問可否告知旦尼丁那學校名?

作者: fatbo18    時間: 17-8-18 13:32

CLCC 發表於 17-8-10 13:24
除了機票,六星期學費$42000之外沒有其他費用,學校提供食宿、校服、書包、運動服、運動袋、書本用品、英 ...
請問可以PM 學校名稱嗎? 謝謝!

作者: CLCC    時間: 17-8-22 12:14     標題: 回覆樓主:

學校資料

作者: fatbo18    時間: 17-8-25 13:38

回覆 CLCC 的帖子

謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5