教育王國

標題: 滙基東九龍offer [打印本頁]

作者: liusumyiu    時間: 17-2-19 17:27     標題: 滙基東九龍offer

有無人已經收到呢?
作者: homan911    時間: 17-2-19 21:01     標題: 回覆樓主:

校長話最早都要月底先會收到通知

作者: liusumyiu    時間: 17-2-19 22:18

我太唔專心喇!Thx!
作者: kc_01k    時間: 17-2-20 00:13     標題: 回覆樓主:

我記校長話一個星期有通知,可能我都聽錯咗

作者: 小時了了    時間: 17-2-20 00:21

我聽校長講的是早場9:15分那場,那場校長都係話最早都要2月底先會收到通知(校長講得好坦白,2月底第一輪收啲表現非常標青那些,不過當時校長無再詳細講係成績標青定係面試又或者係特異功能標青呀!)
作者: 常樂    時間: 17-2-20 09:56

鄭校長説,今年約有1,200多份申請,每一份申請都會看,故需要多些時間處理,約二月底會開始出信通知各位家長。
另校長強調,有兄/姊在匯東就讀及基督徒,對入讀該校是沒有幫助的。
作者: liusumyiu    時間: 17-2-20 11:30

謝謝各位提醒
作者: liusumyiu    時間: 17-2-20 11:31

回覆 kc_01k 的帖子

我就係get 到呢個意思
作者: Bigmowmow    時間: 17-2-20 11:37

我都係最早9:15 個批,同常樂聽到嘅差唔多,但冇留意佢講係二月尾,我自己以為係三月初先開始有消息

有冇其他時段嘅家長可以補充?會用電話通知定係寄信?校長只係話一定會收到一封信,最終有冇得讀都有一封信收到,最遲四月第一個星期(即4月初)一定收到信
作者: homan911    時間: 17-2-20 11:37

常樂 發表於 17-2-20 09:56
鄭校長説,今年約有1,200多份申請,每一份申請都會看,故需要多些時間處理,約二月底會開始出信通知各位家 ...

本身基督徒的當然冇幫助,如我係教主一定想收多些教徒,所以滙基開放日這天有些家長有意地介紹自己或一家人都係(虔誠基督徒)希望有助小兒入學,校長做法明智

作者: nicolelouie    時間: 17-2-22 23:00

今天打電話問匯基,校務署話3月才開始寄信

作者: liusumyiu    時間: 17-2-22 23:30

回覆 nicolelouie 的帖子

thx a lot
作者: Bigmowmow    時間: 17-2-23 09:54

nicolelouie 發表於 17-2-22 23:00
今天打電話問匯基,校務署話3月才開始寄信
會寄信通知,不會call?
作者: wongkaka    時間: 17-2-23 10:53

上年係出信
作者: hillken    時間: 17-2-23 11:09

Bigmowmow 發表於 17-2-23 09:54
會寄信通知,不會call?

Thank you.

作者: TTMA    時間: 17-2-23 13:40

請問出信有冇分waiting or rejected

作者: wongkaka    時間: 17-2-23 14:39

因為我有朋友孩子收 ACCEPTED/SUSSCESSFUL, 又有朋友收REJECTED
作者: naritakudo    時間: 17-2-23 16:47

你指今天
作者: homan911    時間: 17-2-23 18:50

wongkaka 發表於 17-2-23 14:39
因為我有朋友孩子收 ACCEPTED/SUSSCESSFUL, 又有朋友收REJECTED

咁快有消息!!

作者: Bigmowmow    時間: 17-2-23 23:11

上年
作者: cubixluk    時間: 17-2-24 14:25

校長講明只係- 收 同 唔收

仲有講, 每階段得 5 日時間考慮,
一批一批咁去收生
收夠150 人就停

無叩門位

呢個係我接收返嚟既消息

我係聽最尾場既 INTERVIEW  的
作者: hkpapa852    時間: 17-2-24 15:07

cubixluk 發表於 17-2-24 14:25
校長講明只係- 收 同 唔收

仲有講, 每階段得 5 日時間考慮,
最後有結果個一批, 好似要等到4月

作者: hillken    時間: 17-2-24 15:44     標題: 回覆樓主:

唔知第一批幾時出? 好心急!

作者: cubixluk    時間: 17-2-24 16:13

回覆 hkpapa852 的帖子

YES,  不過我估阿仔都無乜機會

作者: 小時了了    時間: 17-2-25 14:31

唔知大家仔女面試時有無5分鐘時間俾小朋友問老師問題?我女嗰組有。
阿女講啲組員非常主動及熱烈咁問問題去了解間學校,例如幾點上堂? 放學放幾點? 有無家政堂? 宿舍生活如何, 。。。呢5分鐘對我女來講對匯基有更深刻的認識&有非常正面嘅感受,這亦改變阿女從前自己對匯基嘅偏見。

因為呢5分鐘係小朋友自己第一身問問題去了解間學校,唔再係聽阿媽話間學校點好點好。阿女自匯基面完試後再俾佢選,如果兩間直資都取錄阿女培基VS匯基,阿女已好肯定咁話讀匯基了。(唉!人心善變!)

P.S1: 匯基收生操行要B+,阿女只係B。唉! 機會留俾操行好的學生的!(我無當面直接對住阿女講以免掃阿女興)

P.S2: 阿媽及阿女每晚都會去信箱睇有無信,繼續等運中。

作者: ganmama    時間: 17-2-25 14:42

現在只可靜心等待。。。等待。。。
作者: tongtongwhite    時間: 17-2-25 16:33

小時了了 發表於 17-2-25 14:31
唔知大家仔女面試時有無5分鐘時間俾小朋友問老師問題?我女嗰組有。
阿女講啲組員非常主動及熱烈咁問問題去 ...

我囡面試時,無你講個5分鐘,所以佢依然最鍾意培基。

但係我自己聽完校長同家長的熱烈提問,我自己真是有點改變,覺得如果匯基有 offer, 真是好好諗下好唔好放棄培基。我有點怪自己改變得太快,唉。

但係最後係阿囡讀,所以我們都係會同佢好好傾下。

作者: 小時了了    時間: 17-2-25 21:05

tongtongwhite 發表於 17-2-25 16:33
我囡面試時,無你講個5分鐘,所以佢依然最鍾意培基。
但係我自己聽完校長同家長的熱烈提問,我自己真是有點改變,覺得如果匯基有 offer, 真是好好諗下好唔好放棄培基。我有點怪自己改變得太快,唉。
但係最後係阿囡讀,所以我們都係會同佢好好傾下。

噢!我仲以為每組都會有5分鐘俾小朋友問學校問題,原來唔係架。咁唔知點解阿女嗰組會咁,唔通佢哋嗰組好早討論完有時間剩

5分鐘小朋友問學校問題時, 唔知星期三定星期四放學放1點幾定係兩點,放咁早阿女覺得有一星期有一日返半日學好開心好正,阿女因為咁而對匯基大大改觀。(小朋友就係咁容易變心及好容易滿足!)

tongtongwhite 想問下您 (如果唔方便唔洗覆我的):

1) 之前其他帖見您好掙扎及苦惱點解啲人要俾錢讀直資, 咁您津中/直資考慮清楚讀邊樣未?

2) 之前聽您語氣對顏寶鈴都幾有興趣,顏寶鈴剛出了Offer,唔知您會唔會讀顏寶鈴呢?

3) "如果匯基有 offer, 真是好好諗下好唔好放棄培基" ,培基您註冊了?

作者: tongtongwhite    時間: 17-2-25 21:58

小時了了 發表於 17-2-25 21:05
噢!我仲以為每組都會有5分鐘俾小朋友問學校問題,原來唔係架。咁唔知點解阿女嗰組會咁,唔通佢哋嗰組好早 ...

小時了了,我目前的想法如下:
但我想講,這一件事一直在變化和深思中
1)津中定直資仲未諗好
因為我們係有一間好心儀的津中,其實津校同直資各有各好。而家直資已經見完,大局已定,我們來緊會諗返到底我孩子是較適合那一類型學校。
2)考慮顏寶鈴的原因,主要是因為成績真是好,學費,視野配套都是唔錯。我唯一猶豫係之前的學校新聞,我個小朋友係女仔。我們應該唔會讀。

3)我小朋友真是好鍾意培基,雖然我自己
對匯基有改觀,但最終係孩子入讀。所以未必會去匯基,而且我們未必會考到。如果真是有先再諗。讀同唔讀,如果有,我都會好開心,因為我諗考到真是唔容易。

作者: tongtongwhite    時間: 17-2-25 22:04

tongtongwhite 發表於 17-2-25 21:58
小時了了,我目前的想法如下:
但我想講,這一件事一直在變化和深思中
1)津中定直資仲未諗好

補返一句,如果沒有培基係會好認真的考慮可能讀顏寶鈴的,學校本身係唔錯。我自己覺得考津校要等到7月,精神壓力太大。

作者: wongkaka    時間: 17-2-26 10:46

祝大家好快有匯基offer消息
作者: GGfiona    時間: 17-2-26 19:20

tongtongwhite 發表於 17-2-25 22:04
補返一句,如果沒有培基係會好認真的考慮可能讀顏寶鈴的,學校本身係唔錯。我自己覺得考津校要等到7月,精 ...
請問培基好還是顏寶鈴好呢?點解選培基?

作者: tongtongwhite    時間: 17-2-26 21:41

GGfiona 發表於 17-2-26 19:20
請問培基好還是顏寶鈴好呢?點解選培基?

從數據上看,顏寶鈴的成績同硬件都比培基好,但我覺得校風同學比成績
更重要。同時也應該考慮每天的車程,小朋友的喜愛程度。

睇你想要什麼。

作者: Gradies    時間: 17-2-27 16:29

tongtongwhite 發表於 17-2-26 21:41
從數據上看,顏寶鈴的成績同硬件都比培基好,但我覺得校風同學比成績
更重要。同時也應該考慮每天的車程, ...

我同阿囡都日日望信箱,又繼續等.....

作者: tongtongwhite    時間: 17-2-27 18:31

Gradies 發表於 17-2-27 16:29
我同阿囡都日日望信箱,又繼續等.....

匯基有乜好呢?我囡無乜被打動
我驚我有offer 都怕唔讀
如小時了了咁講,可能神自有安排,唯有等吧

作者: Mayyuen18    時間: 17-2-27 19:21

回覆 tongtongwhite 的帖子

我諗每個小朋友感受都唔同,interview的老師/同學唔一樣都會有好大差別。匯基開放日及培基簡介會我都有去,我們的感覺是培基學生好有自信及活力,談吐得體。而匯基的學生比我感覺似乎高傲D,可能banding高D掛,而且又好動D。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-27 19:59

小時了了 發表於 17-2-25 14:31
阿女講啲組員非常主動及熱烈咁問問題去 ...
你真係要一級級向難度挑戰,可以解讀為越難得到...會越珍惜,祝你成功
作者: Matt2005    時間: 17-3-1 23:00

有冇人已收信呀
作者: liusumyiu    時間: 17-3-2 15:38

各位,小囡今日收到信呀!大家good luck
作者: Mayyuen18    時間: 17-3-2 15:41

回覆 liusumyiu 的帖子

恭喜, 請問今天收到信是否band 1a 的學生
作者: fkkfi    時間: 17-3-2 16:41

我哋今日都收到信, 7/3前註冊。我阿仔肯定不是B1a學生。

作者: Mayyuen18    時間: 17-3-2 16:53

回覆 fkkfi 的帖子

恭喜, 都係BAND ONE 生嗎
作者: Mayyuen18    時間: 17-3-2 17:13

我估第一批多數BAND 1A生, 校方估會有部份人只是取經驗而放棄, 所以時間咁短.
作者: Dor1013    時間: 17-3-2 17:48

可否請問是否收的小朋友都有返教會或已是基督徒?

作者: Ronabo    時間: 17-3-2 18:20

老師話我小朋友屬B1, 小朋友幼小巳有番主日崇拜,父母是基督徒。

作者: hangb3579    時間: 17-3-2 19:50

我地沒有宗教信仰,全級考15左右,今日都收到offer
但仲諗緊讀唔讀,因為我們葵青區都有好多Band 1中學

作者: Manman1010    時間: 17-3-2 20:28

hangb3579 發表於 17-3-2 19:50
我地沒有宗教信仰,全級考15左右,今日都收到offer
但仲諗緊讀唔讀,因為我們葵青區都有好多Band 1中學
:si ...

我地都收到信,band 1C, 非教友,無專長,所以都好驚喜!
希望各位都快啲收到好消息

作者: Mayyuen18    時間: 17-3-2 21:42

回覆 Manman1010 的帖子

你小朋友好叻,面試表現一定好好,恭喜你
作者: Matt2005    時間: 17-3-2 21:44

今日無信即是吾收嗎?
作者: fkkfi    時間: 17-3-2 21:58

Mayyuen18 發表於 17-3-2 16:53

恭喜, 都係BAND ONE 生嗎

Yes

作者: fkkfi    時間: 17-3-2 22:00

Dor1013 發表於 17-3-2 17:48

Yes

作者: ganmama    時間: 17-3-2 22:39

請問知唔知今天係咪一次過出所有信?然後就等有人唔註冊才放第二批!
作者: Manman1010    時間: 17-3-2 22:49

Mayyuen18 發表於 17-3-2 21:42

你小朋友好叻,面試表現一定好好,恭喜你

多謝,佢自覺表現都唔錯,小組討論由佢帶頭講先

作者: tongtongwhite    時間: 17-3-2 22:54

Manman1010 發表於 17-3-2 22:49
多謝,佢自覺表現都唔錯,小組討論由佢帶頭講先

恭喜,小朋友叻叻

作者: 小時了了    時間: 17-3-2 23:47

Manman1010 發表於 17-3-2 20:28
我地都收到信,band 1C, 非教友,無專長,所以都好驚喜!
希望各位都快啲收到好消息
...

雖然自己阿女無收到信(其實考呢間都預咗係陪跑,所以我無唔開心

匯基真係一間非常非常好嘅基督教中學,您哋收到取錄信好有福氣呀!希望您哋子女考入匯基後,天父嘅福氣繼續 "上尖下流連搖帶按" 咁傾福於大家,希望日後更加有機會認識天父。真心祝賀收到取錄信嘅網友啊!

作者: Manman1010    時間: 17-3-3 00:18

小時了了 發表於 17-3-2 23:47
雖然自己阿女無收到信(其實考呢間都預咗係陪跑,所以我無唔開心)

好希望妳女兒都能成為匯基一份子,唔好咁快灰心住,仲有幾批取錄信未寄出,期望好快聽到妳嘅好消息

作者: CurtisBB    時間: 17-3-3 09:06

我囝囝都收到信呀! 今朝註埋冊了
作者: Manman1010    時間: 17-3-3 10:03

我諗住聽日去,快快了咗件心事!!

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-3-3 10:11

小時了了 發表於 17-3-2 23:47
雖然自己阿女無收到信(其實考呢間都預咗係陪跑,所以我無唔開心)
好快就到你架啦!
作者: 常樂    時間: 17-3-3 10:23

對不起,借用一下這裏。想請教家長們,請問知不知道匯基返學及放學時間呢?另請問中一住宿每間房間住幾多位同學呢?有沒有老師一同住宿, 謝謝指教。
作者: chan803    時間: 17-3-3 14:47

常樂 發表於 17-3-3 10:23
對不起,借用一下這裏。想請教家長們,請問知不知道匯基返學及放學時間呢?另請問中一住宿每間房間住幾多位 ...

8:10 打鐘,放學時間可以講係日日唔同,由星期三的中午放學到星期五的4:30 放學都有...

宿舍係四人一房。

作者: chan803    時間: 17-3-3 14:48

Dor1013 發表於 17-3-2 17:48

是否教徒應該不是收生的考慮因素

作者: lamlammama    時間: 17-3-3 14:48

常樂 發表於 17-3-3 10:23
對不起,借用一下這裏。想請教家長們,請問知不知道匯基返學及放學時間呢?另請問中一住宿每間房間住幾多位 ...
返學 8:10
星期一, 二, 四 放 4:00
星期三 放 1:00
星期五 放 4:15

宿舍應該 4 人一房
有舍監

作者: Bigmowmow    時間: 17-3-3 15:36

點解星期三收咁早?
作者: Lavonne    時間: 17-3-3 15:50

請問有沒有人收到waiting list 信?

作者: chan803    時間: 17-3-3 16:00

Bigmowmow 發表於 17-3-3 15:36
點解星期三收咁早?

下午可以讓學生參加聯課活動......

作者: chan803    時間: 17-3-3 16:00

Lavonne 發表於 17-3-3 15:50
請問有沒有人收到waiting list 信?

應該唔使咁早出 waiting 信,如果有的話.....

作者: Mayyuen18    時間: 17-3-3 16:02

回覆 Lavonne 的帖子

你收到waiting list letter?
作者: 常樂    時間: 17-3-3 16:27

謝謝!chan803 及 lamlammama
作者: KelMa    時間: 17-3-3 16:30

lamlammama 發表於 17-3-3 14:48
返學 8:10
星期一, 二, 四 放 4:00
星期三 放 1:00

請問住宿費用每月多少?

作者: 常樂    時間: 17-3-3 16:44

不好意思,另想再請教,同學們一般都習慣寄宿生活嗎?初初寄宿不習慣怎辦?謝謝家長們。
作者: 小時了了    時間: 17-3-3 16:46

KelMa 發表於 17-3-3 16:30
請問住宿費用每月多少?

http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf
中一(學費) $2,600.00 (交10期)
中一 (宿費)$5,200.00 (如自願申請住宿 交9 期 )
( 生效日期 With effect from : 01.09.2016 )

作者: Matt2005    時間: 17-3-3 17:23

今早打去問,他們說只會話取錄同不取錄
作者: KelMa    時間: 17-3-3 17:25

小時了了 發表於 17-3-3 16:46
http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf
中一(學費) $2,600.00 (交10期)
中 ...

作者: 小時了了    時間: 17-3-3 17:32

KelMa 發表於 17-3-3 17:25

以有宿舍同類直資來計, 匯基(東九龍)學費及住宿唔算太費喇

保良局顏寶鈴書院
http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552801.pdf
中一 (學費): $3,100.00 (交10期)
中一 (宿費): $5,800.00 (交10期)
( 生效日期 With effect from : 01.09.2016 )

聖士提反書院
http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/170712.pdf
中一 (學費): $6,450.00(交10期)
中一 (宿費): $6,640.00(交10期)

作者: lamlammama    時間: 17-3-3 17:37

Bigmowmow 發表於 17-3-3 15:36
點解星期三收咁早?
老師會議 / 祈禱會 / 聯課活動.

作者: lamlammama    時間: 17-3-3 17:39

常樂 發表於 17-3-3 16:44
不好意思,另想再請教,同學們一般都習慣寄宿生活嗎?初初寄宿不習慣怎辦?謝謝家長們。 ...
不用擔心. 一般好快適應, 而且一個學期好快過.
又可以體驗下有規律的生活, 幾好.

作者: Bigmowmow    時間: 17-3-3 18:07

請問多人申請嗎?人人都可申請?有沒有特定要求才可申請?
作者: celialing    時間: 17-3-3 18:13

小時了了 發表於 17-3-3 17:32
以有宿舍同類直資來計, 匯基(東九龍)學費及住宿唔算太費喇
真係已經係最平了
作者: lamlammama    時間: 17-3-3 18:20

Bigmowmow 發表於 17-3-3 18:07
請問多人申請嗎?人人都可申請?有沒有特定要求才可申請?
你的意思是入住宿舍嗎?

是學校規定每位中一學生要入住一個學期.
其他年級的也可以申請, 視乎宿位情況, 不過只得很少量.

作者: Gradies    時間: 17-3-3 20:37

見到你們收到信真的很羨慕,我囡囡應該都是陪跑多(emoji)

作者: 常樂    時間: 17-3-3 22:21

回覆 lamlammama 的帖子

謝謝你!
作者: Bigmowmow    時間: 17-3-5 23:08

上星期三第一批收offer, 7/3 星期二係最後註冊日,是否8/3 星期三再寄第二批信通知offer?
作者: Manman1010    時間: 17-3-6 00:01

Bigmowmow 發表於 17-3-5 23:08
上星期三第一批收offer, 7/3 星期二係最後註冊日,是否8/3 星期三再寄第二批信通知offer? ...

往年係咁,所以星期四,五又係緊張時刻

作者: cubixluk    時間: 17-3-7 13:30

咁我相信你小朋友面試表現十分好....

我吔仲等緊中..................

作者: Manman1010    時間: 17-3-7 14:16

cubixluk 發表於 17-3-7 13:30

咁我相信你小朋友面試表現十分好....

Thanks cubixluk^^
希望好快收到你地報喜!!

作者: homan911    時間: 17-3-7 14:45     標題: 回覆樓主:

我都在等待,面試三間直資收到彥寶鈴信做了後備,滙基和聖保羅還等消息,心目中首選聖保跟住滙基,彦寶鈴最后。小朋友B1b普通小學全级二十多名,唔知機會如何呢?

作者: kennis102    時間: 17-3-7 14:49

請問匯基有甚麼好處,為何你們偏愛匯基呢?
作者: 常樂    時間: 17-3-7 20:09

-可以click 入學校網頁看看 "10 good reasons to study at UCCKE" 的。
-鄭校長說過,若想S1 多功課的話,UCCKE 就不適合你了。
-當我路過交申請表時,看到同學和老師一起玩遊戲,他們不是穿著體育服的,應該是上緊堂,我看到同學和老師一起玩得很開心。

作者: 常樂    時間: 17-3-7 20:22

-我聽到起碼有兩位UCCKE老師的小朋友,現正在UCCKE 讀緊,問題是老師們為何選擇UCCKE。

作者: hapigpig    時間: 17-3-7 22:13

homan911 發表於 17-3-7 14:45
我都在等待,面試三間直資收到彥寶鈴信做了後備,滙基和聖保羅還等消息,心目中首選聖保跟住滙基,彦寶鈴最 ...

B1b無可能入到聖保羅,除非有特異工能

作者: homan911    時間: 17-3-7 23:29

hapigpig 發表於 17-3-7 22:13
B1b無可能入到聖保羅,除非有特異工能

可以見得B1b無可能入到聖保羅書院呢, 願聞其詳!

作者: hapigpig    時間: 17-3-7 23:41

homan911 發表於 17-3-7 23:29
可以見得B1b無可能入到聖保羅書院呢, 願聞其詳!

睇真原來係指b1c的聖保羅男校,而非指b1a的聖保羅男女

作者: kennis102    時間: 17-3-8 09:54

回覆 常樂 的帖子

即係老師很有愛心!  能夠同學生打成一片。
作者: wanmum    時間: 17-3-8 10:47

回覆 homan911 的帖子

我覺得絕對有機會,比我都會咁排。

作者: homan911    時間: 17-3-8 11:30

wanmum 發表於 17-3-8 10:47
回覆 homan911 的帖子

我覺得絕對有機會,比我都會咁排。

英雄所見略同

作者: 常樂    時間: 17-3-9 09:33

回覆 kennis102 的帖子

認同匯基開始嘗試學思達教學法
作者: Bigmowmow    時間: 17-3-9 10:19

今日可能有第二批offer信,好緊張
作者: 餅    時間: 17-3-9 10:35

b2A 學生, 請問有無份機會被取錄?
作者: hugub    時間: 17-3-9 10:54

餅 發表於 17-3-9 10:35
b2A 學生, 請問有無份機會被取錄?
難d... 之前鄭校長講明收band 1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5