教育王國

標題: 大家對德望的評介 [打印本頁]

作者: Fan1357fan    時間: 17-2-17 15:24     標題: 大家對德望的評介

今天收到德望的收生信。因我從冇聽過他的介簡會,這學校有何強弱項?

作者: 義氣仔女    時間: 17-2-18 17:33     標題: 回覆樓主:

GH係我心目中一線女校中排名最後既一間,有點名大於實,出黎既女遠不及Dgs,spcc 等

但都係一間好學校

作者: Charlotte_mom    時間: 17-2-18 18:08

義氣仔女 發表於 17-2-18 17:33
GH係我心目中一線女校中排名最後既一間,有點名大於實,出黎既女遠不及Dgs,spcc 等

但都係一間好學校

另外兩間全港最top,咁比較自然比下去。

作者: mcl203    時間: 17-2-18 18:12

義氣仔女 發表於 17-2-18 17:33

但都係一間好學校

你條一線都劃得幾高吓

作者: siden    時間: 17-2-18 18:15

Charlotte_mom 發表於 17-2-18 18:08
另外兩間全港最top,咁比較自然比下去。

Agree

就算比上不足,但比下都卓卓有餘了

作者: 義氣仔女    時間: 17-2-18 18:21     標題: 回覆樓主:

都唔係啫,一線直資女都係果幾間,Dgs, st Paul convent, HY,GH,咁我係自己覺得GH 係遜於其他幾間

作者: kelvinchan3344    時間: 17-2-18 18:44

四間都好, 每間學校也有其特色及優點. 所以不要過份在學術方面作比較. 反而看看自己是否喜歡該間學校之特色.  最後其實只要合適及女兒喜歡,就已經是最好的一線一學校了.
作者: hkpapa852    時間: 17-2-18 18:57

Fan1357fan 發表於 17-2-17 15:24
今天收到德望的收生信。因我從冇聽過他的介簡會,這學校有何強弱項?
如果德望收咗你個女都話唔知學校好唔好, 即係其實德望都唔係你心儀既中學, 不如留番個位俾對德望更有興趣既人吧!

作者: BNTYA01    時間: 17-2-18 19:26

how about spcs vs GH?
作者: Classroom    時間: 17-2-18 20:59

kelvinchan3344 發表於 17-2-18 18:44
四間都好, 每間學校也有其特色及優點. 所以不要過份在學術方面作比較. 反而看看自己是否喜歡該間學校之特色 ...

agree

作者: Sophie0804    時間: 17-2-19 00:42

沒有最好,只有最適合,每個小朋友都是獨一無二,她們的需要只有您最清楚,只要讀得開心快樂就可以,何必計較太多。

作者: jlgel    時間: 17-2-19 08:06

Sophie0804 發表於 17-2-19 00:42
沒有最好,只有最適合,每個小朋友都是獨一無二,她們的需要只有您最清楚,只要讀得開心快樂就可以,何必計 ...

絕對同意,做父母的就是陪伴小朋友找尋最適合他們的學校。

作者: luvgaga    時間: 17-2-19 11:35

hkpapa852 發表於 17-2-18 18:57
如果德望收咗你個女都話唔知學校好唔好, 即係其實德望都唔係你心儀既中學, 不如留番個位俾對德望更有興趣既 ...

係呀 我朋友個女waiting喊到不得了 佢好想入 希望佢wait到

作者: andyng883    時間: 17-2-19 13:56

hkpapa852 發表於 17-2-18 18:57
如果德望收咗你個女都話唔知學校好唔好, 即係其實德望都唔係你心儀既中學, 不如留番個位俾對德望更有興趣既 ...
Agree
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-19 21:50

定係其實樓主只係想show off一下,唔了解學校都比人收,與其這樣,不讀也罷!
作者: 小時了了    時間: 17-2-19 22:08

luvgaga 發表於 17-2-19 11:35
係呀 我朋友個女waiting喊到不得了 佢好想入 希望佢wait到
        siden  寧願你friend入到好過楼主  

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-19 21:50
定係其實樓主只係想show off一下,唔了解學校都比人收,與其這樣,不讀也罷! ...

"定係其實樓主只係想show off一下,唔了解學校都比人收,與其這樣,不讀也罷!" x 2.

"luvgaga 係呀 我朋友個女waiting喊到不得了 佢好想入 希望佢wait到" " siden  寧願你friend入到好過楼主" x 2

或許我感情用事,也許我感同身受,感受到渴望入讀但卻偏偏在Waiting List 苦苦在等的家長的痛及心酸. 樓主......唉!

作者: ilmsc    時間: 17-2-19 23:08

Sophie0804 發表於 17-2-19 00:42
沒有最好,只有最適合,每個小朋友都是獨一無二,她們的需要只有您最清楚,只要讀得開心快樂就可以,何必計 ...

曾經也放棄過GH,也對她們有些意見,但十分十分認同這個觀點,真的不要做太多比較,適合就得。

個人不喜歡用什麼「不同級數」、「XX for sure」、來比較學校,因為每間真有自己的特色及優劣。

作者: kkhon    時間: 17-2-19 23:10

樓主如果你只係去测试下阿女冇谂住讀就吾需要出呢个帖问啦顧下人感受好喎!申利:我的是仔
作者: Charlotte_mom    時間: 17-2-19 23:20

有時真係好感慨。明明見到一直都無問過/提過考A校,一直只傾BC校。假設咁係表示對A校興趣有限啦。
但A校收左又要問,仲要毫無概念,真係難為其他好恨入A校嘅家長。
中學都好d,只可hold一間。小學唔知幾多極品集郵家長,明明唔讀唔識無興趣都死霸爛霸。

作者: greentea000    時間: 17-2-19 23:39

大家又唔使咁激動住
就算樓主心儀女拔but waiting list

唔通德望收就完全唔考慮咩

理想同現實之嘛

做得父母既都肯定經歷過

冷靜冷靜

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-19 23:49

greentea000 發表於 17-2-19 23:39
大家又唔使咁激動住
就算樓主心儀女拔but waiting list
即係咁講,所有學校如果2nd in要見父母的話都係會傾到認唔認同學校理念之類,你去得2nd in,事前都要做下準備掛!我又真係唔信樓主晌完全無準備下就去德望2nd in,咁而家in完學校又收咗,先至問呢間係一間咩嘢學校嚟架?咁即係想點呢?
作者: hkpapa852    時間: 17-2-19 23:55

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-19 23:49
即係咁講,所有學校如果2nd in要見父母的話都係會傾到認唔認同學校理念之類,你去得2nd in,事前都要做下準 ...
所以其實直資中學係咪應該要學吓優才小一收生咁, 要家長去上10堂交功課後先決定俾唔俾offer會好D呢?

作者: BNTYA01    時間: 17-2-20 09:49

大家唔好咁講樓主,做父母個個都想揀間最好比自己仔女,幫得到嘅就幫下law。

我宜家冇哂信心,協又唔收,GH又waiting, 希望大家小朋友都λ到間心儀中學,發揮到所長。

作者: Fan1357fan    時間: 17-2-20 10:20

其實我都是因為未有Offer,突然有學校收才要認真考慮是否hold 位,因這所學校中四後的學費較貴,這是我所需要考慮是否要德望而放棄派位。不過希望大家不要把這事變成「陰謀論」。其實大家你一句我一句對樓主的「陰謀論」批評,就像學童在網絡上面對的網絡欺凌相類似,這也是當一個學童面對欺凌時很少人企出來為「受害者」說句公道話。慶幸有人願為我說句公道話。我希望大家想一想,他日如你們的小朋友面對網絡的人不段攻擊,你們作為家長會「如何自處」。這是我的小小感想。抱歉一個問題令大家要氣忿地想咁多可能性。

作者: Fan1357fan    時間: 17-2-20 10:20

小時了了 發表於 17-2-19 22:08
"定係其實樓主只係想show off一下,唔了解學校都比人收,與其這樣,不讀也罷!" x 2.

"luvgaga 係呀 我朋 ...

其實我都是因為未有Offer,突然有學校收才要認真考慮是否hold 位,因這所學校中四後的學費較貴,這是我所需要考慮是否要德望而放棄派位。不過希望大家不要把這事變成「陰謀論」。其實大家你一句我一句對樓主的「陰謀論」批評,就像學童在網絡上面對的網絡欺凌相類似,這也是當一個學童面對欺凌時很少人企出來為「受害者」說句公道話。慶幸有人願為我說句公道話。我希望大家想一想,他日如你們的小朋友面對網絡的人不段攻擊,你們作為家長會「如何自處」。這是我的小小感想。抱歉一個問題令大家要氣忿地想咁多可能性。

作者: Fan1357fan    時間: 17-2-20 10:21

BNTYA01 發表於 17-2-20 09:49
大家唔好咁講樓主,做父母個個都想揀間最好比自己仔女,幫得到嘅就幫下law。

我宜家冇哂信心,協又唔收,G ...

謝謝你!

作者: Fan1357fan    時間: 17-2-20 10:26

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-19 23:49
即係咁講,所有學校如果2nd in要見父母的話都係會傾到認唔認同學校理念之類,你去得2nd in,事前都要做下準 ...

這所學校是應我女兒的要求而報名的,她也沒有參觀過學校,只是與同學一起報,她也是在截止前一天才告訴我想報名,我也是截止日才去交表的。

作者: mcl203    時間: 17-2-20 11:12

Fan1357fan 發表於 17-2-20 10:20
其實我都是因為未有Offer,突然有學校收才要認真考慮是否hold 位,因這所學校中四後的學費較貴,這是我所 ...
若學費仍係可接受范圍,可以考慮先接受德望offer, 派位後仍可再試吓叩門心儀中學,仲有灣轉既

始終都係4大直資女校, 成績有一定保證,。直資資源較多, 較全人教育, 最好先考慮囡囡既參與度。若係純讀書型, 會享用唔到直資既優勝之處,咁就要評估吓值唔值俾學費了 ~

作者: s0710s    時間: 17-2-20 16:18

作者: luvgaga    時間: 17-2-20 16:46

mcl203 發表於 17-2-18 18:12
你條一線都劃得幾高吓

係啦 要求非常高 佩服 相信這人兄一定是神級學府

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-20 16:55

Fan1357fan 發表於 17-2-20 10:20
其實我都是因為未有Offer,突然有學校收才要認真考慮是否hold 位,因這所學校中四後的學費較貴,這是我所 ...
德望係傳統學校,網頁有不少資料而EK上亦有舊帖可參考,再唔係就返學校問下老師、師姊,總有不同的途徑比你了解學校

作者: greentea000    時間: 17-2-20 19:55

即係咁講,所有學校如果2nd in要見父母的話都係會傾到認唔認同學校理念之類,你去得2nd in,事前都要做下準備掛!我又真係唔信樓主晌完全無準備下就去德望2nd in,咁而家in完學校又收咗,先至問呢間係一間咩嘢學校嚟架?咁即係想點呢?

樓主係問學校既強弱項

有咩學校會主動交待自己既弱項

大家唔好一時火遮眼

答非所問

冷靜冷靜

作者: greentea000    時間: 17-2-20 20:05

唔係所有申請人都成績又好,又有才藝,又有錢,全家了解同認同間學校先去申請
總有呢樣果樣甩甩漏漏

學校既收生標準肯定唔係了解同認同排先

咩排先相信唔使我多講

作者: Fan1357fan    時間: 17-2-20 20:15

我決定放棄德望中一學位了,因為高中學費太貴了。唔想供得咁辛苦。希望這個位可留給「有緣人」

作者: Charlotte_mom    時間: 17-2-20 20:17

Fan1357fan 發表於 17-2-20 20:15
我決定放棄德望中一學位了,因為高中學費太貴了。唔想供得咁辛苦。希望這個位可留給「有緣人」
...

有無學費資助可以申請?了解左先,機會始終難得

作者: Fan1357fan    時間: 17-2-20 20:20

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-20 16:55
德望的2nd in在我認識的不少朋友及同學們(不只一個)當中都提到,於家長環節問了好多關於學校的問題:
例如 ...

上面的問題一條都冇問過。他只是問我如何教育女兒及平日的家庭活動是什麼。你也可以問吓一些收了入讀的家長。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-20 23:27

Fan1357fan 發表於 17-2-20 20:20
上面的問題一條都冇問過。他只是問我如何教育女兒及平日的家庭活動是什麼。你也可以問吓一些收了入讀的家 ...

如果是因為瞭解過德望的優點及缺點後而放棄學位這無話可說,但如果是因為經濟考慮而放棄就不值得了...

簡介會當天學校有提過可以為有需要的學生提供學費上的支援,申請門檻不高,你可以先瞭解一下,如果我係你,我會先接受學位,再嘗試申請資助,如果不成功再作打算,始終你囡囡考得上,証明佢有咁嘅實力,如果因為經濟問題而放棄比較可惜,或者....你應該先和女兒商量一下,瞭解她的睇法,始終書係佢讀,如果經過面試後阿囡又鐘意而學校又收了,你是不應該抹煞她這個機會,好好考慮一下吧!

作者: Bravewoman2011    時間: 17-2-20 23:28

actually this is an open forum. guess we can share views peacefully.

But I understand there may be tension talking about "have" and "have not".

作者: greentea000    時間: 17-2-20 23:38

見報紙講過德望既學費減免條件比較嚴格

而且需要學1種樂器

如果學費1項已經係沉重負擔
放棄係明智

始終仲有好多其他生活開支排係學費之前

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-21 00:09

greentea000 發表於 17-2-20 23:38
見報紙講過德望既學費減免條件比較嚴格

而且需要學1種樂器
簡介會當天學校沒有提過需要這條件,這個講法好似有D矛盾,如果我負擔得起學樂器,我就應該不需要申請學費支援,如果我申請學費支援,但又有錢去學樂器,咁學校又點諗呢?係咪有D矛盾?
作者: little_yolky    時間: 17-2-21 11:49

...
係, 我都無錢, 仲有兩個, 所以我一開頭就唔會俾阿女考直資。Maybe報幾間當練自行。
作者: 小時了了    時間: 17-2-21 12:28

little_yolky 發表於 17-2-21 11:49
係, 我都無錢, 仲有兩個, 所以我一開頭就唔會俾阿女考直資。Maybe報幾間當練自行。 ...

嗯! 無錢?? 即係咁, 只不過妳將2位千金讀中學啲錢用係小學私校而唔係中學直資吧!

嘻嘻! 妳 2位千金小學學費仲貴過我最心儀嗰兩間直資培基&匯基(東九龍)

(小學) 培道小學2016-2017全年學費$33,800.00/Year: http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/324477.pdf

(中學) 匯基書院(東九龍)2016-2017中一全年學費$26,000.00/Year: http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf

(中學) 培基書院2016-2017中一全年學費$19,000.00/Year: http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/558567.pdf

作者: Felix223    時間: 17-2-21 12:42

...
其實你無需要放棄個offer. , GH可以apply 學費減免 , 就算審批係嚴唔代表唔批, 點降放棄?? GH 有申請減免學費指引,
你亦可以另外用學費減免計分器, 計下太約可以申請機會, 有個預算.
你只係聽人說...自己不妨了解一下. 難得你女能夠有OFFER, 唔好失去呢個機會!!

作者: little_yolky    時間: 17-2-21 12:44

小時了了 發表於 17-2-21 12:28
嗯! 無錢?? 即係咁, 只不過妳將2位千金讀中學啲錢用係小學私校而唔係中學直資吧!

嘻嘻! 妳 2位千金小學 ...
我依家有教育津貼 但過幾年我想退休了。

最近覺得做嘢力不從心, 應該係年紀大了。以前連續半年無休假, 做足7日, 每週工作7X小時都唔會覺得攰的, 依家做個小小既opening, 都差D攰死我。

作者: little_yolky    時間: 17-2-21 12:59

...
樓主你係咪真係咁拮据? 但又唔乎合學費減免(即係好似我咁, 係貧窮中產)。你囡囡考到, 成績應該都係b1A, 你仲要考慮下自己邊區, 自行有無把握, 同區B1位夠唔夠, target官津校同德望成績同校風比較如何等等。阿女想讀又俾佢考到, 如果得一個小朋友, 要諗清楚喎。高中都係一年多一萬蚊, 即一個月多一千蚊。因為你無乜講你個background, 好難有咩好意見, 但如果真係經濟問題就無辦法了, 要同女女做下思想工作, 唔係就嬲死你。
作者: bobbob    時間: 17-2-21 13:20

little_yolky 發表於 17-2-21 12:59
樓主你係咪真係咁拮据? 但又唔乎合學費減免(即係好似我咁, 係貧窮中產)。你囡囡考到, 成績應該都係b1A, 你 ...
其實我覺得樓主唔太屬意德望,嫌學費貴都係個下台階啫,都係無為再勸啦
作者: jandtfamily    時間: 17-2-21 13:28

bobbob 發表於 17-2-21 13:20
其實我覺得樓主唔太屬意德望,嫌學費貴都係個下台階啫,都係無為再勸啦

完全正確!如果自己是心儀GHS,不管多困難都會努力爭取入讀或找機會的,每個人的價值觀不一樣,主導權當然是在自己手中,人各有志!

作者: bettyay    時間: 17-3-4 20:22

回覆 jandtfamily 的帖子

樓主在協恩的post話,HYS已經收了她的女兒!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5