教育王國

標題: KTS 2nd in (emoji)️result 了嗎? [打印本頁]

作者: agnes624    時間: 17-2-13 14:48     標題: KTS 2nd in (emoji)️result 了嗎?

如題.

作者: littlestar_1000    時間: 17-2-13 16:52

agnes624 發表於 17-2-13 14:48
如題.

未收到

作者: Sophie0804    時間: 17-2-13 17:14

littlestar_1000 發表於 17-2-13 16:52
未收到

15 號前、應該明天會收到

作者: agnes624    時間: 17-2-14 11:14

Anyone receive KTS second in letter today?

作者: rabbittwin    時間: 17-2-14 11:51

Not yet ah
作者: bigbabydavis    時間: 17-2-14 14:08

好想快點知呀!

作者: agnes624    時間: 17-2-15 15:20

今天還是沒有消息.....

作者: Danrice    時間: 17-2-15 15:24

回覆 agnes624 的帖子

有其他人收到信了

作者: gskw    時間: 17-2-15 15:33

收到信啦
作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-2-15 15:38

Danrice 發表於 17-2-15 15:24
回覆 agnes624 的帖子

有其他人收到信了

Yes, got a letter today

作者: fixedstar99    時間: 17-2-15 15:41

gskw 發表於 17-2-15 15:33
收到信啦

I hv also received the 2nd round invitation letter today

作者: lovelinda    時間: 17-2-15 15:46

Got the letter of second in

作者: Danrice    時間: 17-2-15 15:48

有 2nd in 小朋友係咪識答晒 d 問題?
作者: IICHENG    時間: 17-2-15 15:55

Danrice 發表於 17-2-15 15:48
有 2nd in 小朋友係咪識答晒 d 問題?

幾時2nd int?

作者: 劉仔仔    時間: 17-2-15 15:58

請問有幾多人2nd in ,幾多學位?

作者: lovelinda    時間: 17-2-15 16:06

IICHENG 發表於 17-2-15 15:55
幾時2nd int?

16/3 and 17/3

作者: lovelinda    時間: 17-2-15 16:08

28/4公佈結果

作者: dv2bb    時間: 17-2-15 16:22

有無3rd in?

作者: ewingcwchan    時間: 17-2-15 16:25

劉仔仔 發表於 17-2-15 15:58
請問有幾多人2nd in ,幾多學位?

Up 我都想知

作者: angeljodi    時間: 17-2-15 16:32

agnes624 發表於 17-2-13 14:48
如題.

啱啱收到信喇

作者: Sophie0804    時間: 17-2-15 16:40

ewingcwchan 發表於 17-2-15 16:25
Up 我都想知

大約152 位。幾多人2nd in 就不太清楚,以前是大約3選一

作者: activerabbit    時間: 17-2-15 16:44

今日收到 2nd in letter 😄
作者: gskw    時間: 17-2-15 16:44

dv2bb 發表於 17-2-15 16:22
有無3rd in?
冇,第二round 見埋家長
作者: LittleButter    時間: 17-2-15 17:16

Sophie0804 發表於 17-2-15 16:40
大約152 位。幾多人2nd in 就不太清楚,以前是大約3選一

原來有咁多位嗎?是不是視乎當年6年級走幾多班、而計算出開幾多班小一?152人即是代表今年9月有4班小一嗎?
作者: mermaidmama    時間: 17-2-15 17:19     標題: 回覆樓主:

今日都收到面試證,不過很大機會揀cky啦

作者: lovebb2    時間: 17-2-15 17:21

LittleButter 發表於 17-2-15 17:16
原來有咁多位嗎?是不是視乎當年6年級走幾多班、而計算出開幾多班小一?152人即是代表今年9月有4班小一嗎 ...

http://www.ktsps.edu.hk/1/02_3.html

作者: Sophie0804    時間: 17-2-15 17:23

LittleButter 發表於 17-2-15 17:16
原來有咁多位嗎?是不是視乎當年6年級走幾多班、而計算出開幾多班小一?152人即是代表今年9月有4班小一嗎 ...

今年有4班小六

作者: LittleButter    時間: 17-2-15 17:24

lovebb2 發表於 17-2-15 17:21
http://www.ktsps.edu.hk/1/02_3.html
Thanks~~~
作者: LittleButter    時間: 17-2-15 17:25

Sophie0804 發表於 17-2-15 17:23
今年有4班小六
謝謝你的資訊~~~
作者: lovelinda    時間: 17-2-15 17:27

請問一班有幾多人?

作者: Danrice    時間: 17-2-15 17:43

回覆 lovelinda 的帖子

if 152 / 4, around 38 students in each class? 都係大班教學

作者: LittleButter    時間: 17-2-15 18:06

Danrice 發表於 17-2-15 17:43
回覆 lovelinda 的帖子

if 152 / 4, around 38 students in each class? 都係大班教學
其實差不多/大部分私校也是大班,如:APS/ SFA / KTS / GH / MS......etc. 個人估計本身課程夠谷、要求及篩選了較合適可坐定定的小孩、而且最重要的當然是收多D學生,便更多收入來源來支援學校喇!
作者: Danrice    時間: 17-2-15 18:07

回覆 LittleButter 的帖子

Agreed, APS also 40 students per class.. SFA 都大班 . No doubt more students more income.

所以入到都真係要坐定定, 自動波

作者: lovelinda    時間: 17-2-15 18:26

thx

作者: dv2bb    時間: 17-2-15 18:54

揀幾多人入2nd in ?

作者: mamameowmeow    時間: 17-2-15 19:27     標題: 回覆樓主:

是否有2nd in 的才有信?

作者: tobebee    時間: 17-2-15 19:32

2nd in是否不會再考學術? 是否揀父母而己?
作者: Fion_Wu    時間: 17-2-15 20:03

mamameowmeow 發表於 17-2-15 19:27
是否有2nd in 的才有信?

唔係,朋友冇2nd interview都收到信

作者: Fion_Wu    時間: 17-2-15 20:04

tobebee 發表於 17-2-15 19:32
2nd in是否不會再考學術? 是否揀父母而己?

信內所講,面試形式係考生採用遊戲及個別面談形式

作者: mamameowmeow    時間: 17-2-15 20:23

Fion_Wu 發表於 17-2-15 20:03
唔係,朋友冇2nd interview都收到信

謝謝!

作者: JoGoMa    時間: 17-2-15 23:04

mamameowmeow 發表於 17-2-15 20:23
謝謝!

有second in, 但小朋友first in 中英題都有答錯,淨係數學識哂。不過已揀了學校,唔去second in 了。

作者: 上水史力加    時間: 17-2-15 23:28

收到信,
作者: mamaokasan    時間: 17-2-16 00:41

KTS campus is really attractive!
作者: mermaidmama    時間: 17-2-16 01:03

mamaokasan 發表於 17-2-16 00:41
KTS campus is really attractive!

個人覺得kts校園可以話特別、獨一無二、有郊外農場嘅感覺,但又唔可以話靚

作者: YCJL    時間: 17-2-16 01:16

收到2nd in信

作者: abby0624    時間: 17-2-16 09:16

我地 16/3 in,唔知共有幾多小朋友2nd in
作者: Danrice    時間: 17-2-16 10:02

回覆 abby0624 的帖子

我諗有 2nd in 的小朋友, 好多都已經有其他 offer 唔會去.

最後得返一半人2nd in, 成功率都高,

大家加油啦 ~~

其實得2日唔知見幾多個家庭

作者: lovebb2    時間: 17-2-16 10:03

Danrice 發表於 17-2-16 10:02
回覆 abby0624 的帖子

我諗有 2nd in 的小朋友, 好多都已經有其他 offer 唔會去.
(我諗有 2nd in 的小朋友, 好多都已經有其他 offer 唔會去.

最後得返一半人2nd in, 成功率都高)

成功率都高, agree x2

作者: jessica723    時間: 17-2-16 18:11

lovebb2 發表於 17-2-16 10:03
(我諗有 2nd in 的小朋友, 好多都已經有其他 offer 唔會去.

請問有幾多人入 second in? 邊兩日interview? (emoji)(emoji)

作者: frozen2005    時間: 17-2-16 18:41

lovebb2 發表於 17-2-16 10:03

請問有冇人知offer result 會否計埋1st in 分數?

作者: maggiecykwong    時間: 17-2-16 19:00

今日收到2nd in。不過唔會去喇。

作者: lovelinda    時間: 17-2-16 19:03

maggiecykwong 發表於 17-2-16 19:00
今日收到2nd in。不過唔會去喇。

Me too

作者: jessica723    時間: 17-2-16 19:04

lovelinda 發表於 17-2-16 19:03
Me too

請問你有咩offer? (emoji)

作者: lovelinda    時間: 17-2-16 19:56

jessica723 發表於 17-2-16 19:04
請問你有咩offer? (emoji)

最大機會選SPB

作者: gskw    時間: 17-2-16 20:26

lovelinda 發表於 17-2-16 19:56
最大機會選SPB
叻!恭喜!
作者: jessica723    時間: 17-2-16 21:13

gskw 發表於 17-2-16 20:26
叻!恭喜!

Congrats (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: lovelinda    時間: 17-2-16 23:17

Thx

作者: longlong1015    時間: 17-2-17 08:07     標題: 回覆樓主:

睇落好似大部分人都有2nd interview咁...

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-2-17 10:39

我都決定放棄KTS second in

作者: kinglily    時間: 17-2-17 11:09

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-17 10:39
我都決定放棄KTS second in

已有更好選擇?

作者: Jellyrabbit    時間: 17-2-17 11:28

longlong1015 發表於 17-2-17 08:07
睇落好似大部分人都有2nd interview咁...

我識好多都無second in,其實大家知唔知道大約多少人有second in 呢?

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-2-17 11:40

kinglily 發表於 17-2-17 11:09
已有更好選擇?

Yes

作者: freshrose    時間: 17-2-17 11:42

Jellyrabbit 發表於 17-2-17 11:28
我識好多都無second in,其實大家知唔知道大約多少人有second in 呢?
無second in 的人會唔會係寫waiting 定直接reject?
作者: Jellyrabbit    時間: 17-2-17 12:39

freshrose 發表於 17-2-17 11:42
無second in 的人會唔會係寫waiting 定直接reject?

應該係直接reject

作者: 大頭旻    時間: 17-2-17 12:46

freshrose 發表於 17-2-17 11:42

如果1st in有waiting, 2nd in又有,就會好亂

作者: Danrice    時間: 17-2-17 12:50

但 1st in rejected still can check vacancy on 13 Jun. May be same chance as those failed in 2nd in.

Anyway many people will not attend 2nd interview, the chance already be high and even 2nd in waiting will high chance got offer I guess.
作者: longlong1015    時間: 17-2-17 13:13     標題: 回覆樓主:

其實咁多唔去2nd in應該手頭上有更好的offer? 定係其實驚kts真係太谷而情願揀一間無咁谷或教得深嘅學校呢?

作者: tobebee    時間: 17-2-17 13:22

我覺得係因為kts要in父母,仲要係平日,在職父母如果要in都要請假去,所以如果有其他offer在手,又或者唔係target kts都唔想咁麻煩去in
作者: Danrice    時間: 17-2-17 14:06

回覆 longlong1015 的帖子

可唔可以分享下點谷.

我只係知小朋友最少要一文一武課外活動. 要練習之餘又要讀書

作者: freshrose    時間: 17-2-17 15:15

Danrice 發表於 17-2-17 14:06
回覆 longlong1015 的帖子

可唔可以分享下點谷.

尋晚做過下RESEARCH, 見到kts 係教快教深, 小一下學期已經要作文 (大概100 字), 學校唔谷, 家長自己都會谷

作者: Danrice    時間: 17-2-17 15:42

回覆 freshrose 的帖子

How about APS vs KTS, 唔知邊間谷 d ..

作者: freshrose    時間: 17-2-17 15:55

Danrice 發表於 17-2-17 15:42
回覆 freshrose 的帖子

How about APS vs KTS, 唔知邊間谷 d ..

KTS 又唔可以話谷, 佢出名少功課, 少測驗, 默書仲要唔計分, 不過有D 人會怕追唔到KTS 的程度, 因為佢教快教深, 但但D 人話APS 一d 都唔谷架wor, 你可以SEARCH 返之前d post, 谷都係家長谷, 不過入到去讀的小朋友都應該好叻叻喇

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-2-17 16:10

freshrose 發表於 17-2-17 15:55
KTS 又唔可以話谷, 佢出名少功課, 少測驗, 默書仲要唔計分, 不過有D 人會怕追唔到KTS 的程度, 因為佢教快 ...

KTS要靠一試定生死?

作者: freshrose    時間: 17-2-17 16:19

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-17 16:10
KTS要靠一試定生死?
之前睇過d 人分享係全年分三個學段, 3 次考試
作者: jason1978    時間: 17-2-17 18:05

freshrose 發表於 17-2-17 15:15
尋晚做過下RESEARCH, 見到kts 係教快教深, 小一下學期已經要作文 (大概100 字), 學校唔谷, 家長自己都會谷 ...

就咁睇要作60字好似好得人驚。查實學校有一套,慢慢由四素句開始教。神奇地又真係做得到。
至於考試,小一第一學段係唔上成績表。

功課唔多但有深度,要思考。少搬字過紙抄寫。有時間比小朋友追上。
煮係果句,學校收得既,就代表讀得嚟。家長額外扶一扶可能會錦上添花。
九小一直都採「非誠勿擾」式收生,升中成績亮麗,就反映:
1)自有知音客
2)它是一間「教好」學生的學校

作者: freshrose    時間: 17-2-17 18:15

jason1978 發表於 17-2-17 18:05
就咁睇要作60字好似好得人驚。查實學校有一套,慢慢由四素句開始教。神奇地又真係做得到。
至於考試,小一 ...

可唔可以再分享多d, 係咪一定要學樂器?

作者: jason1978    時間: 17-2-17 20:50

freshrose 發表於 17-2-17 18:15
可唔可以再分享多d, 係咪一定要學樂器?

要學幾器,小二音樂評估考演奏一首歌。
小一開學初段音樂堂會讓學生觸模不同樂器,然後學校會建議學那幾項,家長可選其一或另外選其他的。
學校話學音樂係陶冶性情。

作者: Sophie0804    時間: 17-2-18 11:01

jason1978 發表於 17-2-17 20:50
小一開學初段音樂堂會讓學生觸模不同樂器,然後學校會建議學那幾項 ...

那麼多人唔去2nd in, 仔仔機會又大了唔少

作者: lovebb2    時間: 17-2-18 11:06

Sophie0804 發表於 17-2-18 11:01
那麼多人唔去2nd in, 仔仔機會又大了唔少

會放棄手上龍校, 讀kts? 好奇ㄧ問, 謝謝

作者: Sophie0804    時間: 17-2-18 11:16

lovebb2 發表於 17-2-18 11:06
會放棄手上龍校, 讀kts? 好奇ㄧ問, 謝謝

細佬極喜歡KTS, 7成幾band 1.應該會

作者: siukitty    時間: 17-2-18 11:50

KTS有冇得派位?我見佢升中的中學好散,咩都有,不是太集中
作者: freshrose    時間: 17-2-18 11:52

Sophie0804 發表於 17-2-18 11:16

KTS 有咩吸引到佢? 但係6 年後又要煩過

作者: lovebb2    時間: 17-2-18 12:25

Sophie0804 發表於 17-2-18 11:16

very good, 我小朋友那班, 幾個同學的弟妹都有second in, kts課程真是好好, hope every 弟妹 都入到kts

作者: Sophie0804    時間: 17-2-18 12:44

siukitty 發表於 17-2-18 11:50
KTS有冇得派位?我見佢升中的中學好散,咩都有,不是太集中

作者: angie0828    時間: 17-2-18 17:07

小一開學初段音樂堂會讓學生觸模不同樂器,然後學校會建議學那幾項 ...

jason 1978, 你小朋友讀KTs的?

作者: Yanamami    時間: 17-2-18 17:45

jason,
家下学校係咪好强硬規定?事关阿女果时係走“法律罅”,跟家姐个長笛老師学幾隻飲歌去应付校內音樂考試,無正式長期学。佢小-已表明唔要学樂器。

作者: Yanamami    時間: 17-2-18 17:47

freshrose 發表於 17-2-18 11:52
KTS 有咩吸引到佢? 但係6 年後又要煩過

參考下:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2410227&extra=page%3D12

作者: Sophie0804    時間: 17-2-18 17:56

Yanamami 發表於 17-2-18 17:45
jason,
家下学校係咪好强硬規定?事关阿女果时係走“法律罅”,跟家姐个長笛老師学幾隻飲歌去应付校內音樂 ...

好似沒規定,但每年音樂都有樂器考試。但可以一曲走天涯。

作者: lovebb2    時間: 17-2-18 18:44

jason,
家下学校係咪好强硬規定?事关阿女果时係走“法律罅”,跟家姐个長笛老師学幾隻飲歌去应付校內音樂 ...

有同學仔ㄧ年級都未學學器, 話暑假先, 學校都話可以, 二年級就不清楚了.

作者: jason1978    時間: 17-2-18 19:16

jason,

初入讀,唔敢太大膽。
是關我已唔理老師建議自己選樂器。至於結果如何,要等小二音樂評估先揭曉。
起碼今天盡力作準備,唔得咪申請試吓可唔可以考聲樂囉

作者: jason1978    時間: 17-2-18 19:18

lovebb2 發表於 17-2-18 18:44
有同學仔ㄧ年級都未學學器, 話暑假先, 學校都話可以, 二年級就不清楚了.
...

佢無學過樂器,音樂底子唔夠,唔敢太遲準備。

作者: freshrose    時間: 17-2-18 19:24

jason1978 發表於 17-2-18 19:16
初入讀,唔敢太大膽。
是關我已唔理老師建議自己選樂器。至於結果如何,要等小二音樂評估先揭曉。
起碼今 ...
咁運動係咪要成日操練?不過我小朋友游水已經好唔錯,但怕成日要操練會影響成績
作者: jason1978    時間: 17-2-18 19:31

freshrose 發表於 17-2-18 19:24
咁運動係咪要成日操練?不過我小朋友游水已經好唔錯,但怕成日要操練會影響成績 ...

無入選校隊,已每周五的興趣班亦沒有選運動

作者: Yanamami    時間: 17-2-18 21:52

jason1978 發表於 17-2-18 19:18
佢無學過樂器,音樂底子唔夠,唔敢太遲準備。
阿女真係幾隻飲歌走天涯,可能老師知佢無正式学樂器,对佢要求唔高,总之正正經經吹到隻歌就过关,年年音樂都A.
作者: Yanamami    時間: 17-2-18 21:59

咁運動係咪要成日操練?不過我小朋友游水已經好唔錯,但怕成日要操練會影響成績 ...
係KTS齋讀書係+分蝕底,我好唔建議~人人都起碼有張利刀,你自己到時升中就後悔都太遲。順便係度提下低小家長,升中時填表,分学业/体育/音乐/服務禁多項,如果你乜都空白係会好肉酸同蝕底,事关个个同学总有好多比賽/獎項之类,你只有成績点同人比?体艺訓練需時,必須由P2开始,P4~5已係收成期,尤是申請直资只睇P5成績為主,太遲开波就趕唔切收成。
作者: Yanamami    時間: 17-2-18 22:02

操水更係唔操番3~5日出去游分齡未必有成績呢~不过低小就唔好操多过3日,升P4就要加碼,準備游学界。
作者: freshrose    時間: 17-2-18 22:21

Yanamami 發表於 17-2-18 22:02
操水更係唔操番3~5日出去游分齡未必有成績呢~不过低小就唔好操多过3日,升P4就要加碼,準備游学界。 ...

不過我都會操佢游水, 佢真係好有天份, 想當年我自己都係游學界, 都好明游水要好辛苦咁操出黎

作者: jason1978    時間: 17-2-18 23:39

Yanamami 發表於 17-2-18 21:52
阿女真係幾隻飲歌走天涯,可能老師知佢無正式学樂器,对佢要求唔高,总之正正經經吹到隻歌就过关,年年音樂 ...

咁我唔使咁擔心

作者: 粉紅虎    時間: 17-2-19 01:03

Yanamami 發表於 17-2-18 21:59
係KTS齋讀書係+分蝕底,我好唔建議~人人都起碼有張利刀,你自己到時升中就後悔都太遲。順便係度提下低小家 ...
絕對認同,當小5/6開始揀中學才醒覺太遲了,我囡囡就是這樣蝕底,感恩去年能派入B1 中學,所以真的要注意這點
作者: lingling06    時間: 17-2-19 17:12

回覆 Yanamami 的帖子

宜家學校對音樂要求越來越嚴謹,今年音樂考試的樂器演奏歌曲,是指定音樂節參賽樂曲或Abrsm考級的樂曲,所以都唔可以太hea

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5