教育王國

標題: 女拔对聖保羅对協恩 [打印本頁]

作者: beautyyk    時間: 17-2-5 23:04     標題: 女拔对聖保羅对協恩

如果放棄聖保羅男女校和女拔學位,而註冊協恩,我係未好儍呀?
作者: BNTYA01    時間: 17-2-5 23:07

女女喜歡邊間?
作者: BNTYA01    時間: 17-2-5 23:09

SPCS出左result?

作者: beautyyk    時間: 17-2-5 23:11

回覆 BNTYA01 的帖子

是出了成績
作者: beautyyk    時間: 17-2-5 23:19

回覆 BNTYA01 的帖子

囡囡喜歡聖保羅及女拔,原因是全港中學排名一,二名校,佢覺得好勁想讀。
但實質佢心儀協恩,每次去協恩佢都好開心,好想在這裡讀書。
作為父母,我們都覺得協恩比較適合佢性格,而相對之下,協恩讀書壓力沒有那麼大。。

但係周邊的人不贊成我們讀協恩,因為兩所學校不容易考,學術高,入大學機會又高。

作者: beautyyk    時間: 17-2-5 23:27

我自己覺得,協恩是好學校,入大學比例雖然沒有這兩所直資那麼高,但亦不太差。我只是希望亞女不太大壓力,有自信地完成中學再入讀大學。
作者: troubledaisy    時間: 17-2-5 23:31

魚與熊掌
作者: Yanamami    時間: 17-2-5 23:37

上年有人選擇升番自己中学部而唔去SPCC吖,家長亦尊重个女嘅決定。
作者: mcl203    時間: 17-2-5 23:57

可以同時手持DGS和SPCC已註冊學位 ??
作者: beautyyk    時間: 17-2-6 00:01

回覆 Yanamami 的帖子

我好似在BK見過有家長放棄女拔,專重囡囡決定讀協恩。
作者: beautyyk    時間: 17-2-6 00:02

回覆 mcl203 的帖子

未註冊
作者: Yanamami    時間: 17-2-6 00:05

mcl203 發表於 17-2-5 23:57
可以同時手持DGS和SPCC已註冊學位 ??
呢两日收到SPCC既offer啩……HY之前都已有左-批。或者諗轉唔轉会?DGS-早已考完分班試,可能放棄左,簽左HY? 总之只能hold一间啫~
作者: beautyyk    時間: 17-2-6 00:13

係已經放棄了女拔
作者: Sophie0804    時間: 17-2-6 00:21

beautyyk 發表於 17-2-6 00:13

係已經放棄了女拔

囡囡喜歡、開心才是最重要。反正囡囡那麼多醒,去到那裡都能發光、發亮。不過我個人偏向男女校。

作者: Yanamami    時間: 17-2-6 00:22

其実好睇个人心理質素同期望,讀DGS/SPCC亦可以自信地完成中学升大学。
作者: ABC-DAD    時間: 17-2-6 01:38

三間都係聖公會嘅直資,做選擇,樓主就最好同囡囡攪清楚想要咩,唔想要咩,自己嘅長處有無得發展,弱項會唔會有機會增強,學校嘅資源能否容許囡囡有所作為?而唔係聽人講好有自信、好有鬥心、好大讀書壓力;問啲實際問題,學校收得你,自然就認同囡囡有能力在學習好好學習啦。最後佢鐘意邊間,咪全力為投入中學新生活做準備囉。加油
作者: siden    時間: 17-2-6 08:21

beautyyk 發表於 17-2-6 00:13

係已經放棄了女拔

為HY放棄女拔我唔覺得可惜。

但為HY放棄SPCC我覺得可惜。

個人意見而已。

作者: jlgel    時間: 17-2-6 10:57

siden 發表於 17-2-6 08:21
為HY放棄女拔我唔覺得可惜。

但為HY放棄SPCC我覺得可惜。

同意

作者: bettyay    時間: 17-2-6 12:00

SPCC
作者: little_yolky    時間: 17-2-6 12:24

beautyyk 發表於 17-2-5 23:27
我自己覺得,協恩是好學校,入大學比例雖然沒有這兩所直資那麼高,但亦不太差。我只是希望亞女不太大壓力, ...
如果女女叻, 呢三間是但讀一間都入到大學(如果你既目標只係入大學)。不過, 我個人prefer SPCC, 因為係男女校, 純個人喜好而已。但係, 又要諗, 會唔會女校好D, 因為去到高中, 同男仔一齊鬥, 理科實在好蝕底。

你要考慮下師資同地理環境問題, 一間九龍一間港島。我相信同學朋輩方面, 就兩間都咁強, 只不過一間有男仔, 一間無男仔既分別而已。

作者: ABC-DAD    時間: 17-2-6 12:43

觀察SPCC近三年的DSE/IB表現,女同學表現在文理兩個範疇都十分亮麗,男同學的存在,在理科範疇肯定有正面嘅影響,而女同學在語文嘅優勢,對男生亦有良好的副作用。
作者: little_yolky    時間: 17-2-6 12:53

ABC-DAD 發表於 17-2-6 12:43
觀察SPCC近三年的DSE/IB表現,女同學表現在文理兩個範疇都十分亮麗,男同學的存在,在理科範疇肯定有正面嘅 ...
所以如果係我, 我個人會揀SPCC........不過我女女無咁叻之嘛。佢果3間我都唔會考慮。
作者: fruitfulsnoopy    時間: 17-2-6 13:07     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: fruitfulsnoopy    時間: 17-2-6 13:08     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: fruitfulsnoopy    時間: 17-2-6 13:09

Oh sorry以為小學版

作者: KK20010609    時間: 17-2-6 13:48

作者: simonwan    時間: 17-2-6 13:59

little_yolky 發表於 17-2-6 12:53
所以如果係我, 我個人會揀SPCC........不過我女女無咁叻之嘛。佢果3間我都唔會考慮。 ...

世事好難講,或者你阿女考呈分試時突發神威呢!做阿媽都無信心,阿女點會有信心呀?

作者: simonwan    時間: 17-2-6 14:10

有無想過高中考什麽公開試?有可能讀 IB 的話,咪選SPCC, 第時有得揀。又或者想過考 IGCSE,咪讀 DGS。若果一心一意考 DSE,咪選HY囖!一D 都唔失禮。我自己都識人(聖公會中學資深老師)幫女女揀HY 而放棄 DGS 。

作者: siden    時間: 17-2-6 15:13

little_yolky 發表於 17-2-6 12:24
如果女女叻, 呢三間是但讀一間都入到大學(如果你既目標只係入大學)。不過, 我個人prefer SPCC, 因為係男女 ...

去到高中,已經不是「同SPCC男仔一齊鬥」,係鬥緊全港高中生。

作者: beautyyk    時間: 17-2-6 16:38

謝謝大家寶貴意見。
作者: little_yolky    時間: 17-2-6 18:25

siden 發表於 17-2-6 15:13
去到高中,已經不是「同SPCC男仔一齊鬥」,係鬥緊全港高中生。
我諗.......鬥得嬴SPCC班仔, 全港高中生要鬥...........已經係去到華山論劍既地步了。
作者: bettyay    時間: 17-2-6 19:14

回覆 beautyyk 的帖子

有定案嗎?
作者: Ktfk    時間: 17-2-6 23:59

真係羡慕死人....
作者: siden    時間: 17-2-7 07:26

little_yolky 發表於 17-2-6 18:25
我諗.......鬥得嬴SPCC班仔, 全港高中生要鬥...........已經係去到華山論劍既地步了。 ...

我意思正係,高中使乜擔心鬥唔鬥得蠃spcc班仔?成績好到fight得低大部份全港高中生在JUPAS選校已經大把選擇,spcc超勁男同學由得佢贏又如何?

作者: AndyQ    時間: 17-2-8 20:27

SPCC首輪收生為級首學生!SPCC 一定較HY好!
但最好係問囡囡,因為係佢讀唔係你!

IB 也是一個很好選擇,讓女兒想想吧。
恭喜恭喜

作者: beautyyk    時間: 17-2-8 21:55

回覆 AndyQ 的帖子

多謝!
作者: mingmingyinyin    時間: 17-2-9 09:03

3間之中,純個人想法(無意冒犯各校家長),我不會考慮協恩,而DGS和SPCC2間之中我會倾向揀SPCC, 因為1) 男女校, 2)DSE和IB同樣考得咁好,好厲害,3)DGS雖開GCE A Level, 但其實GCE AL開嘅位好少好少(好像是二十幾個),至少SPCC的IB位有60個(3班),而且GCE AL其實可以自修生身份去報考,但IB係無得自修報考
簡單來說,如果不計男女校因素,而只考慮讀DSE, SPCC和DGS一樣咁超班,入either one都一樣咁好,或者考慮埋“地點、距離”

恭喜晒!(能有個咁叻女)

作者: ABC-DAD    時間: 17-2-9 12:04

啱自己就得,點都係考一個試啫,揾一間容易適應中一生活嘅我覺得重要啲,中學除左學業,社交上嘅發展(羣+德)會影響好大,有認識嘅師兄/姐,有共同興趣嘅朋友,初中能參與自己有表現嘅項目,對建立自信及擴大社交圈子會幫到好多;當年小級一女同學,放棄SPCC去HY, 仍然是成績亮麗,另一位女同學去了E中,三人都在大學再做同學。
選擇自己感覺[對]的學校就堅持下去,就可以了。
不同人,自有不同故事、際遇跟經歷。

作者: ABC-DAD    時間: 17-2-9 13:27

多口提一句,近年見到嘅SPCC並非只得讀書嘅中學,可能,從來都唔係,另一方面,它不追求全能,卻盡量提供支持學生爭取全面發展機會。
作者: mingmingyinyin    時間: 17-2-9 13:56

回覆 mingmingyinyin 的帖子

謝謝yanamami的關於DGS的GCE AL學额的最新資料!
原來现在已開到有40個位,看來Non Jupas的競爭愈來愈大啦

作者: yanfather    時間: 17-2-9 13:58     標題: 回覆樓主:

我都會選擇SPCC,因佢升大學率差唔多有100%,再加埋好多學生會選擇外國頂尖既大學先,然後先選擇本地大學。
今年2017年已有约10位學生已有劍橋大學offer

作者: moon.ng    時間: 17-2-9 15:19     標題: 引用:我都會選擇SPCC,因佢升大學率差唔多有100%

原帖由 yanfather 於 17-02-09 發表
我都會選擇SPCC,因佢升大學率差唔多有100%,再加埋好多學生會選擇外國頂尖既大學先,然後先選擇本地大學。 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5