教育王國

標題: 甲部點派 [打印本頁]

作者: yoko33    時間: 17-2-5 21:08     標題: 甲部點派

想請問有無高手可以幫忙解答下?甲部係咪同乙部用同一方法, 將劉德華派晒比填甲一果D先, 我填甲二既話唔洗諗?
睇教局個WEBSITE 同VIDEO 剩講乙部無講甲部. 感激感激!!!

作者: Charlotte_mom    時間: 17-2-5 21:49

yoko33 發表於 17-2-5 21:08
想請問有無高手可以幫忙解答下?甲部係咪同乙部用同一方法, 將劉德華派晒比填甲一果D先, 我填甲二既話唔洗諗 ...

係一樣道理。
不過小心,係先處理完甲部再處理乙部。所以甲二三不宜過份保守。萬一入左甲二三的話,係唔會有機會process 乙部的,謹記!

作者: jkhn1234    時間: 17-2-6 01:07

甲二三絕對不會中,除非填一間全港不填甲一小學在甲二三,還有餘學額跌落甲二三,先有機會中

作者: mimi1102    時間: 17-2-6 10:27

甲一填跨區, 之後唔填
乙一,二, 三 本區的二線小學.

請問甲一跨區中奬機會係咪好低?

作者: Charlotte_mom    時間: 17-2-6 12:17

緊係唔係啦!咪亂教人
以往ek都出現過個案,有人乙二入但有人竟然乙一不入
睇返填表紀錄,事主甲123同乙123一樣,但甲太保守,所以除非系統出錯,否則就係中甲二,所以乙部無process,乙一不入!
絕對係技術性錯誤。

作者: jkhn1234    時間: 17-2-6 13:36

Charlotte_mom 發表於 17-2-6 12:17
緊係唔係啦!咪亂教人
睇返填表紀錄,事主甲123同乙123 ...

Ok .我亂教人,如果太保守,真的填超級保守,就會中甲二三

作者: jkhn1234    時間: 17-2-6 13:39

Charlotte_mom 發表於 17-2-6 12:17
緊係唔係啦!咪亂教人

真想請教如何中甲二?

甲一有餘額,才會中甲二?

作者: amyyiu888    時間: 17-2-6 14:04     標題: 回覆:jkhn1234 的帖子

甲二填二線學校係會中架

作者: mimi1102    時間: 17-2-6 14:10

amyyiu888 發表於 17-2-6 14:04
甲二填二線學校係會中架
咁如果我咁填, 得唔得?
甲一 - 跨區A
甲二 - 本區B (二線)

乙一 - 本區B (二線)
乙二 - 本區C (二線)
乙三 - 本區D (二線)

咁樣得唔得?

作者: HK-MAN    時間: 17-2-6 14:16

緊係唔係啦!咪亂教人

冇錯,乙1選大熱/心頭好既學校, 乙2已經要填穩陣可接受既學校,特別係今年競爭咁大...若甲1,2,3跟乙1,2,3填,咁就屎得啦..入咗甲2還好,入甲3就.....屎了
作者: HK-MAN    時間: 17-2-6 14:18

mimi1102 發表於 17-2-6 14:10
甲一 - 跨區A
正確!
作者: jkhn1234    時間: 17-2-6 14:18

amyyiu888 發表於 17-2-6 14:04
甲二填二線學校係會中架

代表這二缐行完甲一仲有位剩,其實是否可以叫二缐

作者: jkhn1234    時間: 17-2-6 14:20

HK-MAN 發表於 17-2-6 14:16
冇錯,乙1選大熱/心頭好既學校, 乙2已經要填穩陣可接受既學校,特別係今年競爭咁大...若甲1,2,3跟乙1, ...

如果行完甲一,甲二三仍然有位剩,咁都叫二缐

作者: HK-MAN    時間: 17-2-6 14:22

jkhn1234 發表於 17-2-6 14:18
代表這二缐行完甲一仲有位剩,其實是否可以叫二缐
點解唔係2線呀??你以為很多人捨得用甲1抽2線學校嗎??用甲1抽跨區2線學校你認會咁做嗎??
作者: jkhn1234    時間: 17-2-6 14:23

HK-MAN 發表於 17-2-6 14:22
點解唔係2線呀??你以為很多人捨得用甲1抽2線學校嗎??用甲1抽跨區2線學校你認會咁做嗎?? ...

你們啱(emoji)(emoji)

作者: HK-MAN    時間: 17-2-6 14:24

jkhn1234 發表於 17-2-6 14:20
你要知2線既定義??唔好將次熱門學校當作2線...
作者: Charlotte_mom    時間: 17-2-6 14:24

jkhn1234 發表於 17-2-6 14:20

如果本區二線尾,有可以甲二三中的。
如果中左甲三又唔係好心儀,無得玩乙部,見人地中但自己棄左糊,就dum心囉 (乙一有位漏落乙二,已睇出係保本填法了)

作者: jkhn1234    時間: 17-2-6 14:30

HK-MAN 發表於 17-2-6 14:24
你要知2線既定義??唔好將次熱門學校當作2線...

你啱(emoji)(emoji)

作者: adelle    時間: 17-2-6 16:14

我一直唔明白,是否派甲一時,係全部6萬個no由先到後行完一round後,先再到甲二,由頭開始,如此類推……
而不是每一個no自己行一次甲一二三乙一二三……
如果是前者,甲二中真的要填冷門學校才會中?
作者: ng2732    時間: 17-2-6 16:54

以今年黎計甲得10%係非常之難,除非你抽到最前no.。其實甲一係比抽到最前no嘅小朋友先上岸其次係中後no.。乙部想進取型的話當然係你心儀頭三甲啦...如果想偷雞坐亞望冠的話就掉一掉首選同次選...博入次選學校

唔知我咁理解岩唔岩呢?

作者: RAINQQ    時間: 17-2-6 23:14

如果咁講甲2/3係咪最好唔好填博乙1?

作者: charcocat    時間: 17-2-7 00:38

adelle 發表於 17-2-6 16:14
我一直唔明白,是否派甲一時,係全部6萬個no由先到後行完一round後,先再到甲二,由頭開始,如此類推……
...

我都想問,如我No有幸好前,但我選的甲1學校只有5個位,我排第六,咁我會立刻被派甲2還是要等其他甲1派哂先到我? 謝謝!

作者: Charlotte_mom    時間: 17-2-7 00:42

charcocat 發表於 17-2-7 00:38
我都想問,如我No有幸好前,但我選的甲1學校只有5個位,我排第六,咁我會立刻被派甲2還是要等其他甲1派哂 ...

如果甲1唔中,唔會即跳到甲2。
假設甲2係xx小學,係會先派以xx作甲1選擇申報人,有位至到以xx作甲2的申請人。
所以係唔會出現甲2中但甲1唔中情況。

作者: charcocat    時間: 17-2-7 00:57

Charlotte_mom 發表於 17-2-7 00:42
如果甲1唔中,唔會即跳到甲2。
假設甲2係xx小學,係會先派以xx作甲1選擇申報人,有位至到以xx作甲2的申請 ...

明白了,thanks!

作者: cattz288    時間: 17-2-7 01:04

charcocat 發表於 17-2-7 00:38
我都想問,如我No有幸好前,但我選的甲1學校只有5個位,我排第六,咁我會立刻被派甲2還是要等其他甲1派哂 ...
每次都係全部人行晒甲1先會到甲2....如果NO好前, 因為甲部係全港性, 排第六中既機會好大喇, 無咁啱前面5個都係簡同一間甲1卦
作者: JRmnm    時間: 17-2-7 08:37

cattz288 發表於 17-2-7 01:04
每次都係全部人行晒甲1先會到甲2....如果NO好前, 因為甲部係全港性, 排第六中既機會好大喇, 無咁啱前面5個 ...

想請問甲一可填跨區嗎?唔係所有選擇都必須係本區?請指教....

作者: cattz288    時間: 17-2-7 09:22

JRmnm 發表於 17-2-7 08:37
想請問甲一可填跨區嗎?唔係所有選擇都必須係本區?請指教....

甲部揀咩區都可以! 乙部先要揀返本區!

作者: Takyeeb    時間: 17-2-7 09:39

有問題啊~! 如果我只填甲一, 二三唔填, 咁會唔會快D開始乙部呢?
定係要等所有人抽完甲部,再一齊開始乙部呢? 
作者: cattz288    時間: 17-2-7 10:45

Takyeeb 發表於 17-2-7 09:39
有問題啊~! 如果我只填甲一, 二三唔填, 咁會唔會快D開始乙部呢?
定係要等所有人抽完甲部,再一齊開 ...

唔會快左, 只會skip左甲2,3你既排位, 全部人行晒甲部先會落乙部!

作者: HK-MAN    時間: 17-2-7 11:07

Takyeeb 發表於 17-2-7 09:39
定係要等所有人抽完甲部,再一齊開 ...
當然要抽晒甲部先到乙部啦,..因為乙部要減晒甲部既位才開始抽,否則乙部派凸位點算???
作者: charcocat    時間: 17-2-7 18:48

cattz288 發表於 17-2-7 01:04
每次都係全部人行晒甲1先會到甲2....如果NO好前, 因為甲部係全港性, 排第六中既機會好大喇, 無咁啱前面5個 ...

因見人話乙部是會乙一冇哂位就即派乙二,不用等所有人先派哂乙一的,不知是否正確?這是甲部同乙部的分別嗎?請指教!

作者: cattz288    時間: 17-2-7 19:13

charcocat 發表於 17-2-7 18:48
因見人話乙部是會乙一冇哂位就即派乙二,不用等所有人先派哂乙一的,不知是否正確?這是甲部同乙部的分別 ...

下! 邊個老點你! 無論甲1,2,3定乙1,2,3都係每個人行晒1先落2! lucky no排得早只係到佢時心水果間仲有位而唔係比佢掃乙123。。掃到有位為止喎!

作者: angel-papa    時間: 17-2-8 15:39

想請教一下,如果我咁填,有機會嗎?

甲一 - 本區A (二線)

乙一 - 本區A (二線)
乙二 - 本區B (二線)
乙三 - 本區C (二線)
如此類推。

正常情況,是否應該甲一都已經中了? 因為知道誇區好難,索性放棄,這樣我會太保守嗎?

請指教?

作者: subb    時間: 17-2-8 16:03

我真係覺得,甲部個10%, 保守計多數唔會多出8個 !
可以去到甲二三都派到, 真係好細機會而且極不收歡迎先派到 !
作者: mcdonn    時間: 17-2-8 16:07

angel-papa 發表於 17-2-8 15:39
想請教一下,如果我咁填,有機會嗎?

甲一 - 本區A (二線)

唔一定,取決於全港有幾選本區A為甲一

你咁填,小心中咗甲二本區B,便没有機會落到乙一本區A。有危機,唔建議咁填 (除非你中本區A或本區B都真係無所謂)。

作者: Takyeeb    時間: 17-2-8 17:35

HK-MAN 發表於 17-2-7 11:07
當然要抽晒甲部先到乙部啦,..因為乙部要減晒甲部既位才開始抽,否則乙部派凸位點算??? ...
oh...明白啦, thanks!  

作者: angel-papa    時間: 17-2-8 20:13

mcdonn 發表於 17-2-8 16:07

唔一定,取決於全港有幾選本區A為甲一

咁我是否應該不要填甲二?直接填乙一便可以?

作者: cattz288    時間: 17-2-8 20:16

angel-papa 發表於 17-2-8 20:13

可以! 咁係最多人既做法!

作者: angel-papa    時間: 17-2-8 21:49

cattz288 發表於 17-2-8 20:16
可以! 咁係最多人既做法!

多謝指教!

作者: mcdonn    時間: 17-2-8 23:02

angel-papa 發表於 17-2-8 20:13

係,如果你鍾意乙一多過甲二果間。

作者: kinglily    時間: 17-2-9 00:31

甲部係咪一定要填跨區?咁點解會有111的出現?

作者: Dannyng    時間: 17-2-9 01:22

mcdonn 發表於 17-2-8 23:02
係,如果你鍾意乙一多過甲二果間。

甘如果我甲2同乙1填同一間呢?

作者: LENA-BABYBABY    時間: 17-2-9 03:23

想請教一下,如果我咁填,有機會中本區B或者C嗎?

甲一 - 跨區A (一線)
甲二 - 本區B (一線)
甲三 - 本區C(一線)

乙一 - 本區B (一線)
乙二 - 本區C(一線)
乙三 - 本區D (二線)

作者: cattz288    時間: 17-2-9 08:04

LENA-BABYBABY 發表於 17-2-9 03:23
想請教一下,如果我咁填,有機會中本區B或者C嗎?

甲一 - 跨區A (一線)

如果係bc係一線就應該無, 拎黎扣門作少少誠意之用!

作者: little12    時間: 17-2-9 09:16

請問(1)如果甲二、三填本區一線係唔係應該冇希望 ? (2)填其他區一線係唔係更冇機會? (3) 只有二線才有機會中?

作者: cattz288    時間: 17-2-9 09:21

little12 發表於 17-2-9 09:16
請問(1)如果甲二、三填本區一線係唔係應該冇希望 ? (2)填其他區一線係唔係更冇機會? (3) 只有二線才 ...

甲部得5% 當5個位! 全港2萬幾個學生一齊抽, 如果係1線學校, 本區, 跨區都好, 甲1已經好難中, 你仲覺得甲2,3有機?

作者: mcdonn    時間: 17-2-9 09:22

Dannyng 發表於 17-2-9 01:22
甘如果我甲2同乙1填同一間呢?

咁你甲三就諗清楚會放D乜或直情唔放

作者: little12    時間: 17-2-9 14:13

cattz288 發表於 17-2-9 09:21
甲部得5% 當5個位! 全港2萬幾個學生一齊抽, 如果係1線學校, 本區, 跨區都好, 甲1已經好難中, 你仲覺得甲2, ...

明白,謝謝

作者: mywl    時間: 17-2-9 21:10

jkhn1234 發表於 17-2-6 01:07
甲二三絕對不會中,除非填一間全港不填甲一小學在甲二三,還有餘學額跌落甲二三,先有機會中
...

如果隨機號碼前,比你更前的沒有選自己的甲二心水,有機會中甲二吧?

作者: ar_mak    時間: 17-2-9 22:15

作者: mywl    時間: 17-2-9 22:58

ar_mak 發表於 17-2-9 22:15
今年填表戰略,可以話係比過往保守得黎而又十分進取.

唔講甲,講乙. 假設有2間心儀學校同屬一線,咁就係只選 ...

唔中乙一必中乙二,超保守

作者: 黃二少奶    時間: 17-2-9 23:27

kinglily 發表於 17-2-9 00:31
甲部係咪一定要填跨區?咁點解會有111的出現?

甲部填咗誇區即係放棄3條1,3條1意思係自行填佢,大抽獎甲1乙1都填佢,咁先出現3條1

作者: kinglily    時間: 17-2-10 01:28

黃二少奶 發表於 17-2-9 23:27
甲部填咗誇區即係放棄3條1,3條1意思係自行填佢,大抽獎甲1乙1都填佢,咁先出現3條1
...

唔該晒

作者: kinglily    時間: 17-2-10 01:32

ar_mak 發表於 17-2-9 22:15
今年填表戰略,可以話係比過往保守得黎而又十分進取.

唔講甲,講乙. 假設有2間心儀學校同屬一線,咁就係只選 ...

係咪即話乙一填最心儀的一間,打後的都要填二二線才有機會中?

作者: 黃二少奶    時間: 17-2-10 10:34

kinglily 發表於 17-2-10 01:32
係咪即話乙一填最心儀的一間,打後的都要填二二線才有機會中?

正常要咁做,今年兔競爭極大,我女好多同學直接乙1已經填2線,保守都危險,聽天由命

作者: 藍眼    時間: 17-2-10 11:44

我最迷思的係,究竟甲23好唔好填?有啲人又話唔填搏乙1(會是111的學校),大家的意見又如何?
作者: cherryivy    時間: 17-2-10 12:26

請問如果放誇區熱門學校於甲2,3來增加叩門機會有用嗎?

作者: dereklg    時間: 17-2-10 12:28

藍眼 發表於 17-2-10 11:44
我最迷思的係,究竟甲23好唔好填?有啲人又話唔填搏乙1(會是111的學校),大家的意見又如何? ...

其實都冇咩迷思啊。

標準策略就係只填甲一,甲2,甲3留空,而乙1填番甲一同一間。

甲2,甲3,除非你有入左都會幾高興既二線校,就填落去囉<---------個考慮點就這個而已

而我去年,就將 D 明知冇機會既一線校照寫入去甲2,甲3囉,純粹滿足心理需要

作者: 小曳人    時間: 17-2-10 12:52

我最迷思的係,究竟甲23好唔好填?有啲人又話唔填搏乙1(會是111的學校),大家的意見又如何? ...
想填咪填囉,只要知道唔好填乙二或打後嘅學校就得

作者: Vivianli22    時間: 17-2-10 14:42     標題: 回覆:甲部點派

如果我填甲二三(一,二缐),只為叩門時,都叫做有填過呢d學校,因為呢d學校放乙二已經唔中

作者: nkf    時間: 17-2-10 15:05

甲二、甲三,填與唔填,都冇分別。對一啲有番咁上下受歡迎既小學,無論熱門定二線,正常係甲一都派哂甲部嗰幾個位。甲二、甲三有位剩既,都未必係你想去既小學。
但我會建議你填埋佢。

作者: 藍眼    時間: 17-2-10 15:17

Vivianli22 發表於 17-2-10 14:42
如果我填甲二三(一,二缐),只為叩門時,都叫做有填過呢d學校,因為呢d學校放乙二已經唔中

...
唔好意思,想問多小小,即係乙二唔好填一、二線校嗎?

其實我唔係好明,係咪如果我照正常咁排列啲好HIT的一線學校,而將啲所謂寶校排後面,除非真係好好彩抽到心水,否則好大機會抽到後面的寶校?

作者: nkf    時間: 17-2-10 15:50

藍眼 發表於 17-2-10 15:17

其實我唔係好明,係咪如果我照正常咁排列啲好HIT的 ...
好簡單既一個概念,好學校既學位係供不應求,總有人派唔到。遊戲規則係所有人跟隨機編號先後派完第一輪((乙一)之後,學校仲有位先至開始跟隨機編號先後派第二輪(乙二)。如果你放哂啲熱門學校係乙一、乙二、乙三.....,正常嚟講,熱門學校乙一已經派哂所有學位,乙二、乙三係唔會有機會有派位,到乙四你揀一啲二線學校時,經過頭三輪派位,二線學校都有機會派哂所有學位,咁你會派到好後。

作者: jelly110815    時間: 17-2-10 15:59

mimi1102 發表於 17-2-6 10:27
甲一填跨區, 之後唔填
乙一,二, 三 本區的二線小學.

如甲一乙一填同區同一間,會否增加中獎率?

作者: 藍眼    時間: 17-2-10 16:00

回覆 nkf 的帖子

明白,謝謝﹗

作者: cattz288    時間: 17-2-10 16:09

藍眼 發表於 17-2-10 15:17

其實我唔係好明,係咪如果我照正常咁排列啲好HIT的 ...

今年競爭咁劇烈, 一二線都有人放乙一, 乙二已經放無咁差既寶校!  真係好激! 所以如果lucky no好後, 真係碌去唔知邊!

作者: mimi1102    時間: 17-2-10 16:15

真係好難填....

另外我想確認一吓,  聽日係咪帶封信同家長的身份証去就得? 唔需要帶小朋友任何一樣証明文件?
作者: ar_mak    時間: 17-2-10 18:32

作者: ar_mak    時間: 17-2-10 18:44

作者: ZELY1005    時間: 17-2-10 19:42

nkf 發表於 17-2-10 15:05
甲二、甲三,填與唔填,都冇分別。對一啲有番咁上下受歡迎既小學,無論熱門定二線,正常係甲一都派哂甲部嗰 ...

咁甲2,甲3填鐘意嘅for叩門OK嗎?Thx~

作者: 小曳人    時間: 17-2-10 20:03

ZELY1005 發表於 17-2-10 19:42
咁甲2,甲3填鐘意嘅for叩門OK嗎?Thx~

no problem,  但無學校睇!

作者: ZELY1005    時間: 17-2-10 20:08

小曳人 發表於 17-2-10 20:03

學校只睇甲,乙 1 ?

作者: cattz288    時間: 17-2-10 20:32

小曳人 發表於 17-2-10 20:03

自我感覺好一點! 填過兩間要寫返甲部同乙部咩志願! 好心虛! 因為無揀過!

作者: 小曳人    時間: 17-2-10 22:13

ZELY1005 發表於 17-2-10 20:08
學校只睇甲,乙 1 ?
張申請表好多有格問你有無1過
你怕嘅,咪照填囉

作者: irisw    時間: 17-2-10 22:25

如果不幸要去叩門,用咩嚟証明1-1-1?

作者: ZELY1005    時間: 17-2-10 22:32

小曳人 發表於 17-2-10 22:13
張申請表好多有格問你有無1過
你怕嘅,咪照填囉

Thx~^^

作者: cattz288    時間: 17-2-11 00:32

irisw 發表於 17-2-10 22:25
如果不幸要去叩門,用咩嚟証明1-1-1?
要交自行同統一派位表COPY架
作者: irisw    時間: 17-2-11 00:34

cattz288 發表於 17-2-11 00:32
要交自行同統一派位表COPY架

係咪統一派位即場填完會有個底比返我?

作者: cattz288    時間: 17-2-11 00:56

irisw 發表於 17-2-11 00:34
係咪統一派位即場填完會有個底比返我?
係呀!
作者: heidya    時間: 17-2-11 16:36     標題: 回覆:HK-MAN 的帖子

店解甲三屎得?願聞其詳,唔該

作者: raytem    時間: 17-2-11 17:12     標題: 回覆樓主:

唔好意思有d唔明,如果派完甲先派乙,點解有人建議唔填甲2,3既? 咩唔係甲2,3抽先過乙就會快有位offer既咩? thx

作者: heidya    時間: 17-2-14 11:02

甘是否早交表, 得到的抽籤号碼會前D, 有JETSO D?
作者: Charlotte_mom    時間: 17-2-14 11:11

raytem 發表於 17-2-11 17:12
唔好意思有d唔明,如果派完甲先派乙,點解有人建議唔填甲2,3既? 咩唔係甲2,3抽先過乙就會快有位offer既咩 ...

如果乙一比甲二三心儀,咪唔填甲二三囉

作者: HK-MAN    時間: 17-2-14 12:25

heidya 發表於 17-2-14 11:02
甘是否早交表, 得到的抽籤号碼會前D, 有JETSO D?
聽聞係!  另外聽聞係半夜排隊顯誠意,叩門必入架...

利申我無咁做,我只係聽聞街市個C奶(重口音)跟佢同鄉講.

作者: ~Emily~    時間: 17-2-14 12:58

mimi1102 發表於 17-2-6 14:10
甲一 - 跨區A

我都係咁填

作者: mimi1102    時間: 17-2-14 13:21

~Emily~ 發表於 17-2-14 12:58
我都係咁填
交左表了.....等6月3日...
Good Luck

作者: ~Emily~    時間: 17-2-14 13:49

mimi1102 發表於 17-2-14 13:21
交左表了.....等6月3日...
Good Luck

good luck for you

不過我果區好難,我誇40網一線

作者: raytem    時間: 17-2-14 14:02

Charlotte_mom 發表於 17-2-14 11:11
如果乙一比甲二三心儀,咪唔填甲二三囉

係咪甲部唔1定填誇區架? 咁甲2同乙1一樣會唔會早d抽到呢?  唔好意思真係唔識

作者: raytem    時間: 17-2-14 14:03

~Emily~ 發表於 17-2-14 13:49

咩叫誇40網1線呀?

作者: ~Emily~    時間: 17-2-14 14:14

raytem 發表於 17-2-14 14:03
咩叫誇40網1線呀?

40網既一線學校

作者: raytem    時間: 17-2-14 14:20

~Emily~ 發表於 17-2-14 14:14
40網既一線學校

ok thx 我都係40網! 下年到我! 多多指教

作者: ~Emily~    時間: 17-2-14 14:25

raytem 發表於 17-2-14 14:20
ok thx 我都係40網! 下年到我! 多多指教

40網競爭好大,加油呀!
祝你好運

我因為母校喺40網先報,唔係都唔敢報。

作者: raytem    時間: 17-2-14 14:31

~Emily~ 發表於 17-2-14 14:25

40網競爭好大,加油呀!

吓! 好緊張添我們得15分咋!

作者: mimi1102    時間: 17-2-14 14:36

~Emily~ 發表於 17-2-14 13:49

我都唔易, 我跨12網一線, 諗左好耐, 甲一填唔填埋本區二線好, 但我有私小back up, 最後都博一博...
作者: ~Emily~    時間: 17-2-14 14:43

raytem 發表於 17-2-14 14:31
吓! 好緊張添我們得15分咋!

8掛下
心水邊間?

作者: raytem    時間: 17-2-14 14:56

~Emily~ 發表於 17-2-14 14:43
8掛下
心水邊間?

都係1線個d, 而家做緊功課點安排先會安全d,  唉… 好似好難咁,我連甲2,3點解唔駛填都未搞得清楚,你呢?

作者: Mchacha    時間: 17-2-14 15:02

mywl 發表於 17-2-9 21:10
如果隨機號碼前,比你更前的沒有選自己的甲二心水,有機會中甲二吧?

...

問題是所有人都會先行哂甲1再行甲2
除非你填甲2的學校沒有人會填甲1

作者: Mchacha    時間: 17-2-14 15:07

raytem 發表於 17-2-14 14:56
都係1線個d, 而家做緊功課點安排先會安全d,  唉… 好似好難咁,我連甲2,3點解唔駛填都未搞得清楚,你呢? ...

因為如果心儀的是同區學校,應甲1乙1都要填。

如你填了不是心儀的在甲2、3(次熱校)

可能有機會被甲2、3收了,無得再玩乙部(乙部佔45%)

作者: raytem    時間: 17-2-14 15:17

Mchacha 發表於 17-2-14 15:07
因為如果心儀的是同區學校,應甲1乙1都要填。

如你填了不是心儀的在甲2、3(次熱校)

多謝你呀! 但係我想知如果同區填甲1,2,3和,乙1,2,3同1樣咁好唔好架?  起碼每次都有機會咁諗啱唔啱? 因為頭3間派邊1間都滿意

作者: Mchacha    時間: 17-2-14 15:20

raytem 發表於 17-2-14 15:17
多謝你呀! 但係我想知如果同區填甲1,2,3和,乙1,2,3同1樣咁好唔好架?  起碼每次都有機會咁諗啱唔啱?  ...

當你三間都係一線。
甲部無所謂,派唔到都可當叩門誠意。
乙部頭三間都係一線的話,應該唔會有機會有位剩被2、3啦,咁如果第一唔中,可能會碌到好後

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5