教育王國

標題: 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen [打印本頁]

作者: 小時了了    時間: 17-2-1 12:56     標題: 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen

人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。 千算萬算都唔輪到我打算! 我依家努力學習忍耐及等待這兩樣野, 等3月心儀幾間直資最後結果.

只是自己太執著, 心裏滿心不甘心, 因為自己為咗阿女備戰培基真係經年累月, 準備充足, 當日阿女面試完阿女如何信心滿滿講所有題目都識答, 仲不斷講好想好想讀培基,. 她鍾意培基鍾意到赤柱聖士提反及匯基(東九龍)如果收佢佢都唔讀, 就係鍾意讀培基, 但她在第一、二輪未被取錄. 我對上主有好多 why 的質問. 我仍在學習祂對我 why not 的教導, 自己現在仍在處理情緒中!

呢幾日自己係屋企不斷重覆睇呢條短片: 永不放棄 力克胡哲 正面能量https://www.youtube.com/watch?v=Sy6M655PyQs, 令我加添不少力氣再次站起來. 我理性上知道升中只不過人生中一個小關卡小事一樁不值得一哂, 但情感上我真係要自己去克服及處理負面情緒.

塞翁失馬 焉知非福, 說來容易. 但當事人如我正在經歷中, 唔好受的感覺是真實的, 是要面對的. 我相信兩個月後3月時, 當一切直資結果已成定局時我可以誇口我如何成功地考到… 但此刻的我, 直資未有好好 offer , 我在強忍內心強烈不安及心緒不寧, 在阿女面前又要假裝冷靜, 我仍努力學習克服面對中.

考直資, Band 1考唔到, 反而 B2卻考上了;  Band 1 連面試信都無, 反而 B2-B3 生卻考到了. 真心感受原來學校唔單止係睇成績及面試表現, 仲有好多好多唔知咩野原因會被取錄又或者不被取錄, 真的 "天曉得". 在此向後輩網友衷心叮囑一句: "世事無絕對", 唔好再講 B1 實考到實收, B2/B3 如何如何了!

以下的帖, 網友的遭遇令我有身同感受的難受. 賽事未完, 大家努力, 加油去跑去衝刺啊! 共勉之.

跟孩子們走過升中路https://www.edu-kingdom.com/foru ... tra=page%3D1&page=1
AABBCCabcabc123 #17 …..我都有申請培基, 但是連面試機會都沒有. 我囡囡二呈後老師評band 1, 我們非常失望. 為什麼連面試機會都沒有?

mckong#6 ……囡在校中排band2尾(去年這個時候家長日,我老公追問班主任,確認囡當時屬band3)… #1 囡囡被培基取錄了

培基
https://www.edu-kingdom.com/foru ... %B9%E5%9F%BA&page=2
洋蔥頭媽咪#32……..個人意見,培基以收1C-2A生為主,2A生亦不少,除非面試有差池或有其他因素,若以你囡成績收嘅機會相信極高……..(但事實是小女B1B-B1C, 面試時所有題目全部識, 但第一,二輪小女卻不被取錄落空了!)

想問band 3學生叩門有機會去港同?
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 08243&extra=&page=6
Charlotte_mom#110不善言辭嘅小朋友點都係蝕底。就算唔係港同咁活,學校多數都鐘意all round的多過書呆子。讀書掂ECA掂講野掂,掂晒!

mcl203#111你又講左其中一點係直資收生會睇既重點...

李國寶有 second in letter la!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3407854
kachunma #2我有朋友個囡收到reject信(Band1组别既学生)

St. Paul's College
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 49518&extra=&page=2
232 #24識1個小朋友, 咩特異功能都冇, BAND 1尾, 英文好一般, 外表好MESSY呀媽唔理仔SPC 都收...... 其他同學O晒嘴

Eat_Sleep_Play #26我哋學校都係咁,排全級十幾無得in,排名低過佢的同學全部有得in…..

GHS 已出offer 信 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3419361&extra=page%3D1&page=2
isis_dad # 23 Waiting.....好失望...照計用學校上年過去參考/又係九龍城一線私小.....應該好大機會....

義氣仔女 #26 Dont worry 喎, 我女同你女同校, 上年入GH既學生中, 有d名次好後(超過級100), 最後都入左
除左睇成績外, 都要睇下咩特異功能既

isis_dad # 29 咁先失望,明明阿囡成績好一半都入唔到

BNTYA01  # 35 ..... 我女考全級頭1/2都waiting, 可能唔係名小學。

SSC VS 港大同學會 邊個好?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3414702&extra=page%3D1
littlecath #3 阿仔運動型,學習band 2頭(自己估計)。兩間都申請咗運動獎學金,已經有SSC offer

Eat_Sleep_Play #8 Band 2頭咁快就已經有SSC offer,真犀利,我哋學校D band 1A嘅同學都未有消息

littlecath # 16 學業水平應該係b2。面試表現可能okay。阿仔話同校好多成績比佢好的都冇2nd in。我估面試表現都幾重要。我有幫佢train interview.

作者: 786    時間: 17-2-1 13:06

小時了了 發表於 17-2-1 12:56
“人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪 ...

培基第一輪收左好少人啫

作者: 小時了了    時間: 17-2-1 13:07

剛收到阿女來電通知, 匯基(東九龍)收到2月11日面試信, 無期望就唔會再有失望了

半杯水: 我已有崇真呢半杯水, 我不要只看沒有水的那半水了.

https://www.facebook.com/luke54.org/photos/a.265157343431.137159.258656138431/10154622381368432/?type=3&theater
在網路上看到張文亮的一篇文章,裡面是這麼說的:

上主給我們的都是上好,世界卻永遠在「比較」。..............上主給我的孩子,也是最好的。我不用將孩子去與別人的孩子比較,不因孩子考試的名次,學校的排名,科系的冷熱門,就論斷孩子比較差,比較沒用,比較笨,將來會比較沒出路。如果上主是孩子唯一的路,孩子的未來怎麼會沒出路。

我們常用世界的角度,來比較自己的配偶與孩子,用世界的制度,來衡量自己最親愛的人。一生都在比較,一生都將不滿足。似乎擁有,卻不享有。 ......... 祂知道甚麼是對我們最好的。你不需比較,因為你認為最好的不一定適合你,但適合你的就一定對你是好的

呢篇文章陪我走過這星期的情緒低谷, 大家共勉之

作者: johnmamama    時間: 17-2-1 14:14

我有兩個小朋友,大囡是band 1 生, 沒有報過直資,當時自行in 了兩間band1頭,最後都是派入其中一間,所以我覺得自行是很難,二仔是band 2生, 自行只是參與,從沒有想過入到band 1 校,如果自行入了就覺得是bonus. 最後是派入band 1 b中學, 現在成續中上。 從沒有覺得吾報直資就等於輸了,今年有個家長棵仔 派吾入阿囝間中學,叩門入了培基。
作者: kkhon    時間: 17-2-1 14:15

经歷过考小学到依家考中学,我覺得除了實力都要加上运气。好多野其实上天已有安排,情绪低落或着急都冇用,呢一刻未成功,係上天给我们一些磨炼,磨炼过后就算吾成功,當中的过程会令我们和孩子变得强大。入吾入到都講缘份,就算強求入了,对孩子又係咪一定好?何况依家还未揭盅,何须自亂陣脚呢!係你的就会係你,隨遇而安,大家一齊加油吧!
作者: YmOra    時間: 17-2-1 14:17

“人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪 ...

小時了了,你好呀!

看完你的訴說,心裡不禁也流下淚兒,明白你現在的感受和情緒之低,希望你和你女兒都不要放棄,並且多多依靠我們的"神",("除祢以外,沒有別的可託付"),把女兒的終生交到"父神"處,由祂帶領去到{{{適合}}}囡囡的中學,"""神必將最好的贈予你們一家"""呢!

努力加油呀!互勉之!神與你和囡囡同在,走過艱難的谷底呢!

作者: Yanamami    時間: 17-2-1 14:51

常引用陳sir quote既一句話:
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

阿女可以最愛培基,但現实从來係要有planB planC, 真係絕不能非君不嫁~
作者: Bbkingdombb    時間: 17-2-1 15:12

其實培基以前都試過1月沒有見某申請人,但到5月才約見他,最後有冇取錄,就唔清楚啦,所以各位都不妨耐心等候,呢個遊戲有排玩。。

作者: AAAA+    時間: 17-2-1 15:23

回覆 Bbkingdombb 的帖子

小時了了你不用太擔心,第一輪收生總有人放棄,以我所知小兒的學校有幾位同學不會去培基註冊,還有第二輪收生

作者: b3410    時間: 17-2-1 15:38

感同身受。

當囡囡第一間學校出師不利時,大家都用咗一段時間調整情緒。最想讀的,準備最多的,結果入唔到,好似一腳踏空的感覺。
不過,已經盡力,這種挫敗,都是一個難得的人生體驗。在囡囡將來的人生路途上,學識如何面對,接受,調整心情,再鼓起勇氣,挑戰下一個目標。

的確,多年後回望,小事一樁,條條大路通羅馬。

作者: Hoining    時間: 17-2-1 15:54

作者: mr1010    時間: 17-2-1 16:11

回覆 小時了了 的帖子

未被培基取錄,會吾會只係未收到信?不用氣餒,可能這兩天收到呢⋯⋯
作者: Mayyuen18    時間: 17-2-1 16:28

回覆 小時了了 的帖子

只是第一批未收到信,點解你會認為之後沒有呢?希望你第二批可以收到啦!
同時你囡囡都可能因你不開心而不安。
況且你已經有另一間學校offer。

開心D面對,加油!

作者: AABBCCabcabc123    時間: 17-2-1 16:29

看了幾位的留言, 我有很大的感觸. 我老來得女, 我是個要考升中試的過來人, 當時我由中小入英中適應沒有問題, 中學考matriculation合格, 2B2C3D. 當時只有港大及中大, 入不到大學, 我晩上讀理工(當時不是大學), 十年過後我成了MBA holder.

我女兒由小一到小五上學期我都不太緊張她的成績, 不會刻意摧谷, 因為我覺得小朋友應該多些時間去玩, 多些童真. 到了小五下學期, 我才醒覺呈一的重要, 教阿女考試技巧等等, 阿女呈一考級23, 但小六開始, 阿女開始反叛, 不聽我話, 不專心温習, 做功課都特意推卸, 呈二跌落級45. 我由2016年11月開始, 每天都失眠, 天天為女兒升中煩惱, 担心. 而偏偏這教育制度, 你得要多受半年有多的折磨時間. 雖然阿女學校呈二後現時評她band 1, 但郤說呈三後有機會跌至band 2. 以我了解, 如果在派位時用錯策略, 三甲不入的話, 便會派到很差的學校, 所以我便為女兒報考幾所直資, 而最心儀的便是培基, 現在面試的機會沒有了, 所以非常失望, 本以為可以在面試有所發揮. 真是人算不如天算, 我本人不是教徒, 但我這十年裡過很多次神的道理, 於是近這個月便帶女兒去教會認識神希望她可付託, 從而改變她現時的學習態度.

作者: Sophie0804    時間: 17-2-1 16:31

不用太擔心,今年細佬升小一,大囡升中一。細佬考了幾間學校都reject, 經過不斷的努力,最后終於考到合適的學校。大囡亦經過挫折,擔心,徬徨,最后亦找到合適的學校。我完全了解您的感受。
少少痛楚等於激勵,如果真的喜歡培基,可以再敲門,唔得,再考插班

作者: 小時了了    時間: 17-2-1 16:33

多謝大家鼓勵, 我心情及情緒已經好好多了, 只係今日忍唔住有感而發吧!

舉例: 培基1,200人申請, shortlist 700人. 當培基中一 30人一班開5班即係150學位. 第一階段取錄當700人爭取150學位, 即是 4.6人爭取1個學位 (2月7日前註冊).

又舉例: 第二階段2月7日有人唔註冊, 又當有一半75人唔註冊, 剩返550人爭取呢75個學位, 即是7.3人爭取1個學位 (2月16日前註冊).

如此類推, 越後階段取錄的競爭越來越大, 越來越渺茫. 我好困擾嘅問題係阿女成績係北區熱門一線小學的 B1B-B1C生,  而培基第一階段取錄條件應該係最寬鬆阿女竟然都不被取錄, 我深信阿女一定係有一啲缺點/原因...培基睇到而我及阿女不察覺而不被取錄的. 等, 我一定會 (其實無得我唔等), 只係我依家已有心理作出做壞打算繼續讀崇真了.

P.S. 崇真原本真係無諗住註冊的, 因為當初我止蝕位係培基. 但後來第一階段崇真唔收阿女, 第二階段才收, 我先至恍然大悟一個道理 ----
"世事無絕對" B1生考 B2直資都會考唔到的

作者: lala12345678    時間: 17-2-1 16:33     標題: 回覆樓主:

作者: Mayyuen18    時間: 17-2-1 16:37

培基今年要收埋四年班成績表,可能平均B要計三年的分數。

作者: Mayyuen18    時間: 17-2-1 16:39

回覆 AABBCCabcabc123 的帖子

每一間學校都有自己收生標準,我囝囝B,A,A,都冇得in, 所以好多人陪你,唔好唔開心。
作者: 小時了了    時間: 17-2-1 16:42

Yanamami 發表於 17-2-1 14:51
常引用陳sir quote既一句話:
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
阿女可以最愛培基,但現实从來係要有planB planC, 真係絕不能非君不嫁~

講開陳 sir, 舊年年頭定年中時係 升中派位 搭訕問如果阿女培基及匯基都收咁點決定好呢? 我好記得陳 sir當日回應我 "求神關門就知道邊間係最啱我女". 呢個星期我都不時想起陳 sir 呢句去面對自己負面情緒

作者: CPLA    時間: 17-2-1 16:48

小時了了 發表於 17-2-1 16:33
多謝大家鼓勵, 我心情及情緒已經好好多了, 只係今日忍唔住有感而發吧!

舉例: 培基1,200人申請, shortlist  ...

可能,培基覺得你囡囡適合更好嘅學校,認為就算收你都唔會讀。就好似某D Band 1 學生連面試機會都冇,反而名次後一點有得見。

兩年前,我仔同另一位同學都冇份 first in SPC, 但我地最後都自行入了 1A 校。所以不要太沮喪,一切自有安排。

如果真係好愛培基,何不寫封信俾校長?表明自己最心儀培基,又有1B banding, 校長可能會考慮。

加油!

作者: gracelam    時間: 17-2-1 17:20     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+17-2-1+17:02+編

原帖由 小時了了 於 17-02-01 發表

“人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女 ...
雖然等待,忍耐係好難,但已小朋友及父母盡左力,問心無愧,可能有更適合你小朋友的中學等著你地,加油!!

作者: tongtongwhite    時間: 17-2-1 17:40

舉例: 培基1,200人申請, shortlist  ...

樓主點解唔讀津校,要讀band 2直資?

作者: 小時了了    時間: 17-2-1 17:46

tongtongwhite 發表於 17-2-1 17:40
樓主點解唔讀津校,要讀band 2直資?

樓主校網北區重災區幼稚園, 小學及中學都極之唔夠學位, Band 1 好多時派去 B 2 中中. 直資 B 2 都係英中, 而直資 B 2 DSE 成績仲好過北區本區B1 C - B 2 A 官/津校

作者: little_yolky    時間: 17-2-1 18:20

小時了了 發表於 17-2-1 17:46
樓主校網北區重災區幼稚園, 小學及中學都極之唔夠學位, Band 1 好多時派去 B 2 中中. 直資 B 2 都係英中,  ...
此時此刻, 你係唔會明白神既決定, 我都要過咗廿幾年, 至明白當日神既安排!

另一方面, 直資面試同官津自行唔一樣, 佢哋面試比重大D, 你都了解囡囡易緊張, 而且, 好多時點解人哋B2有位, 可能係小朋友面試叻之餘, 佢哋學校出名, 中學對該小學既學生較有信心, 所以自然較優勝。

作者: 阿曼    時間: 17-2-1 18:32

回覆 小時了了 的帖子

小時了了 ! 哩個係我睇返前人post出嚟嘅取錄時間,然後再Group埋一齊,我覺得妳囡囡一定收到信!

培基第一批16年2月10收信,2月18註冊
第二批2月24收信,3月3註冊
第三批3月15收信,3月24註冊
第4批4月3收信,4月8註冊
第5批4月8收電話,即日答讀唔讀,4月9註冊

作者: mict0009    時間: 17-2-1 18:32

千算萬算都唔輪 ...

小時了了,要對自己女兒和小學有信心,這兩年你女兒的小學申請培基的不多,每年兩三位左右,但都全部成功,包括每年都有扣門成功的,我兒子那年是最後一批接電話立刻註冊的,你女兒比我兒子高十幾名,應該在7日後就可以收到信

作者: tongtongwhite    時間: 17-2-1 18:50

樓主校網北區重災區幼稚園, 小學及中學都極之唔夠學位, Band 1 好多時派去 B 2 中中. 直資 B 2 都係英中,  ...

我也覺得你最後會有offer
請耐心地等候,加油

作者: wongkaka    時間: 17-2-1 19:27

小時了了,
一定得。主佑
作者: ptm    時間: 17-2-1 19:43

little_yolky 發表於 17-2-1 18:20
此時此刻, 你係唔會明白神既決定, 我都要過咗廿幾年, 至明白當日神既安排!

另一方面, 直資面試同官津自行 ...
我都覺得某些直資,特別喜歡收"名小學生",他根本有佢自己target 收學生,當然學生banding 不可差得太遠………由其是操行,不論直,私和津校。
作者: ICbaby    時間: 17-2-1 20:06

千算萬算都唔輪 ...

你不是诀定了崇真嗎?

作者: annie126    時間: 17-2-1 20:27

非常明白樓主心情,我曾經都好心儀一間直資,但聽完講座,印象不太好,但都好希望亞女入,因學校條件唔錯,但面試完失敗左,感覺好灰。
另一間係無心插柳下報左,仲收埋,雖然非心儀,但總算有後著,因小朋友報大抽獎會預計派得好差。雖然仍有報其他直資,但心態已保持平靜,因為面試個個唔係自己,冇得預測,最緊要小朋友盡力便可。

大家一起努力,慢慢長路。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-2-1 21:49

小時了了,完全明白妳嘅感受,但現在只是公佈了首輪取錄名單,機會還是有的,不要灰心。
1B生選培基,我確信成績一定足夠,但取錄與否,有時都要看緣份,要看當時為囡囡面試老師的感覺如何。明白妳及囡囡已盡全力,相信上天自有安排,放開些別太執著,升中只是孩子人生中其中一個階段吧,數年後妳回頭看,可能會覺得只是人生中一個小考驗。非君不嫁,絕對會為自己及囡囡帶來極大壓力,凡事看開些,想想上天已賜給妳乖巧聽教的女兒,挫折只是人生中一個小考驗,平常心吧,更好嘅機會必定會等著妳們。
別氣餒,祝福妳   
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-2-1 22:10

little_yolky 發表於 17-2-1 18:20

另一方面, 直資面試同官津自行 ...
我同意你所說,我兒去年有同學B2頭,但首輪已被取錄,相信同間小學有關。其實近年多左人報直資去攞實戰經驗,但其實志不在此,所以有人會放棄,好消息仍會繼續有。

作者: littlelamma    時間: 17-2-2 07:30

人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪到 ...

結果就交比神,相信神掌管明天,一切交託主。

作者: 978212    時間: 17-2-2 10:30

唔使灰心!因為你嘅小朋友係Band1,培基如果覺得收咗你小朋友都可能唔會注冊,佢就索性唔收架,呢個係我睇咗去年某啲學校嘅經驗。如果真係非常喜歡就去叩門。
作者: ILoveCinderella    時間: 17-2-2 10:51     標題: 回覆樓主:

小時了了,唔好咁快心灰,話唔定多等幾日就會有好消息!願主祝福你們!

作者: lrxsam    時間: 17-2-2 11:04

努力加油,福中取錄了我女兒,她最喜歡這間,所以也放棄了其他offer和second in機會,放心,隨著時間,一定有人放棄offer的,祝成功

作者: hapigpig    時間: 17-2-2 12:46

978212 發表於 17-2-2 10:30
唔使灰心!因為你嘅小朋友係Band1,培基如果覺得收咗你小朋友都可能唔會注冊,佢就索性唔收架,呢個係我睇 ...

但據舊年情況,培基第一Round係唔理三七廿一,盡收成績最好的b1生,唔會話預你唔讀就唔比offer你。舊年我地班有成十多人用培基練面試,全有offer,連b1a的都有。所以我有D懷疑樓主小朋友會不會高估左Banding,實際係未達B1水平,所以1st round無offer

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-2-2 13:06

hapigpig 發表於 17-2-2 12:46
但據舊年情況,培基第一Round係唔理三七廿一,盡收成績最好的b1生,唔會話預你唔讀就唔比offer你。舊年我地班 ...

其實樓主呈二後一直都說女兒是1B生,我一直亦以為她女兒屬1B,比意見時亦會認為1B生機會率算高,但見此帖 #1 樓主提及女兒 #(事實是小女B1B-B1C),如果她的女兒名次近1C,機會率當然比1B生低些,首輪亦可能有機會未被取錄。

Anyway 無論如何,樓主及囡囡已盡全力亦無悔,一切就交由上天安排吧。

圖片附件: myimage.jpg (17-2-2 13:06, 98.75 KB) / 下載次數 7
/forum.php?mod=attachment&aid=MTAwNzM3fDE2OTNjZmQ0fDE3MjY4NDA4ODR8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-2-2 13:06, 97.72 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTAwNzQzfDhkYTI2ZGZkfDE3MjY4NDA4ODR8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-2-2 13:06, 73.21 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MTAwNzQ5fDI3MWFhYzBhfDE3MjY4NDA4ODR8MA%3D%3D

作者: Bobo1210    時間: 17-2-2 13:22

千算萬算都唔輪 ...
個game剛剛先開始,未到最後唔知結果係點架!加油

作者: jumphigh    時間: 17-2-2 13:31     標題: 回覆樓主:

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-2-2 13:31

小時了了,唔好咁激動,唔係話差,可能今期多b1生考所以妳女兒暫時未被取錄,話唔定下㧗就到呢!至於2C果個case我見該家長提到小朋友英文對答流利,面試小組討論時轉數快可能留下好印象被老師看中啫。再講,直資亦會睇小四成績/手冊同功課,多人揀學校自然多選擇,別灰心,未開學仍是有機會的。
作者: 786    時間: 17-2-2 13:32

樓主: 手冊,功課,小學名

其實唔洗太摯著, 你女輸"第一輪"既, 可能是教會... 靈恩不,靈恩, 傳統不傳統.... 又或者兩間學校校長有過節... 又或者"樣子"(媽媽?? 說笑而已, 不要太認真).

又或者, 你咁CHUR既一面在面試中(為了"第一輪"唔收寫咁長篇幅和打量) 顯露了....

成績, 真係佔好少. 唔好再摯著B1定B3....

你應該還在"第二輪" 或者"第三輪"中, 唔好再計甚麼170/700 再咩 75/550 咁, 真係嚇親人....

作者: gracelam    時間: 17-2-2 13:43     標題: 引用:樓主,唔好介意,睇你39樓点評所講,你囡囡

原帖由 jumphigh 於 17-02-02 發表
樓主,唔好介意,睇你39樓点評所講,你囡囡兩次呈分全港排名有可能真係band2
...
其實仲有一點,荃灣一線小學嗰位入到培基考11x/160,一定唔係band 2尾band 3頭,過往佢地over 係50%band 1生, 當今年考90名都係band 1生,考11x 可能係band 2頭-band 2中。

作者: little_yolky    時間: 17-2-2 14:07

總之:

謀事在人, 成事在天!
作者: Sophie0804    時間: 17-2-2 14:25

little_yolky 發表於 17-2-2 14:07
總之:

謀事在人, 成事在天!

機會是留給有準備的人!

作者: 小時了了    時間: 17-2-2 15:00

唔好意思, 自己情緒激動咗少少, 回應大家比較燥底咗. 嗯! 不如自嘲輕鬆一下, 自己心情有葉劉酸葡萄嘅心情 --- 其實真係幾心酸!!!

聞特首讚林鄭有擔當 葉劉感觸落淚:我也有擔當

已宣布參選特首的葉劉淑儀早上在競選辦公室會見記者時,被問及行政長官梁振英稱讚林鄭月娥有擔當、有能力,她自己有甚麼優勝之處,葉太回答時一度感觸落淚。

葉劉淑儀說,自己也是有擔當的,例如在處理廿三條上,自己有表現不好的地方,並多次道歉,「亦都問咗責,我係問咗責,自動離開政府,無厚顏戀棧權力,過去10年回到曠野,各位都知我由低做起,出錢出力出心,唔通可以話我無擔當咩。」

她之後感觸哽咽,說有無擔當應該由社會評價,自己絕對有擔當,自己做錯事有承認有道歉,過去10年的選舉是一票一票「拎番來」。

有競選辦成員猜測,葉太感觸或是回想起過去10年選舉工作付出的努力,非常貼地,沒參加選舉的人難以理解。

後加:
Date: 2017/02/14: http://topick.hket.com/article/1661027/?r=mcsdfb%E3%80%80

今日係網文睇到張欣欣呢篇而有啲共鳴依家自己阿女升中境況. 我會有少少字眼改:

"上了岸的, 請不要批評在海中掙扎的人, 他/她們比起任何人, 毫不遜色. 或者你們上了岸的人, 多了那點生得逢時出生率低的運氣及學位足夠的校網"

作者: 小時了了    時間: 17-2-2 15:12

當大家話北區校網差, 我高估自己阿女 banding, 應該唔係 B1; 之前會錯意阿女係B1B原來可能偏向B1C,B1C第一輪其實都係有機會落空; 阿女全港排名係B2; 荃灣某小學 over 50% 都係 B1並唔係B2-B3 諸如此類意見..... 我真係有感觸有痛的.

嗯! 剛才我想起葉劉, 連葉劉咁硬淨聽到特首讚林鄭有什麼什麼優勝之處, 而葉劉覺得林鄭所有優勝之處佢都有嘅喎, 葉劉聽到特首咁樣讚林鄭而有感觸情緒波動時刻, 我當我係葉劉算了.

Remarks:
我女B1B, 網友硬要講我女係B1C 什或是B2, 又硬要提高另一網友女唔係B2C-B3A 應該係B2A-B. 講真, 大家都覺得B1B 培基唔收而收 B2C-B3A 呢件事有啲唔合常理. 大家都好自然地本能反應想方法及理由諗其他原因解釋, 將件事變得更合理及更正常,呢點我明, 因為我呢排都係不斷諗不同理由同自己講阿女有咩野咩野缺點, 其他人有咩野咩野優點所以唔收我女

如果好似大家所講, 我女係B1C-B2A 而另一網友女係 B2A-B, 兩者差距唔遠, 培基唔收我女而收另一網友個女, 咁樣, 成件事就完全唔同晒, 並且變得非常合情合理.

但事實就真係唔係咁麻, 所以我先至要學習順服, 忍耐, 等候嘅功課. 我要克服及處理唔好再問 why, 要安安靜靜去學習 why not 嘅功課.

當美國總統競選希拉里 vs 特朗普, 最後竟然係狂人特朗普當選總統; 當去年大家覺得梁振英會連任特首, 但突然有一日毫無先兆下佢竟然公開宣佈唔再角逐連任特首. 引用周星馳名句: "真係估你唔到". 世界上發生唔合理的事多的是啊

萬事萬物都有主宰, 萬事都有定期, 一切只有信靠, 順服

作者: 為食仔    時間: 17-2-2 15:30

其實北區一線小學一般可有50%以上入讀B1中學,最好的辦法就是看看之前師兄師姐之往績,banding 便可心中有數。
在神(emoji)面,叫我們學習的就是學懂順服、交託、放手!

作者: vvmon    時間: 17-2-2 15:37

回覆 小時了了 的帖子

小時,唔好介意我咁講,會唔會係女面試時出了什麼問題?我見你的回覆,講的女都能答對老師的問題,理應機會都大!反而不如了解下女女在面試時對答老師問題的技巧!我見女女應該還要考匯基的!明白你的心情,但培基還有第二和第三輪發信的!
其實我女不是什麼精英,在九龍城二線小學考頭三分一,但佢考直資問題不大,每間都有offer比佢,我反而覺得成績只係有少許關系,『講真,學校揀得小朋友面試,成績都應該不相怕仲』!而我女佢性格不錯,為人開朗,eq很高,反應很快!記得上次考其中一間直資,面試老師係咁『插』佢,佢無怯場之餘,還禮貌地應對如流!這只是我分享下,希望你唔好介意,無意冒犯,作為媽媽,很明白你的心情!

作者: 小時了了    時間: 17-2-2 15:38

為食仔 發表於 17-2-2 15:30
實北區一線小學一般可有50%以上入讀B1中學,最好的辦法就是看看之前師兄師姐之往績,banding 便可心中有數。
在神(emoji)面,叫我們學習的就是學懂順服、交託、放手!

就係前年係 EK 識嘅同阿女同校嘅網友PM同我講佢仔仔全級約50名培基最後階段通知佢收佢. 而阿女講佢學校舊年B1A級頭幾名師姐有1個考到女拔, 另外差少少B1B嘅有1個都考入赤柱聖士提反

順服、交託、放手 ---- 正在學習中

作者: bearbear2003    時間: 17-2-2 15:41

唔駛太緊張,我地神校B1B 都没收到培基offer. 佢揀學生有佢準則。
作者: AndyQ    時間: 17-2-2 15:49

小時了了 發表於 17-2-2 15:38
就係前年係 EK 識嘅同阿女同校嘅網友PM同我講佢仔仔全級約50名培基最後階段通知佢收佢. 而阿女講佢學校舊年 ...

我覺得,可能佢地feel到你個囡唔會讀,所以冇比offer你住,下一round 好快到!

作者: little_yolky    時間: 17-2-2 15:52

小時了了 發表於 17-2-2 15:38
就係前年係 EK 識嘅同阿女同校嘅網友PM同我講佢仔仔全級約50名培基最後階段通知佢收佢. 而阿女講佢學校舊年 ...
前年同舊年, 學童少, 呢點係重中之重, 要計算入內。到我女既時候, 真係in都無得in。

再者, 你睇下培基分得咁多輪收生, 即係有唔少人唔要offer, 機會仍然存在。如果阿女好鐘意, 叫佢唔好咁hea, 要繼續努力, 考好呈三同畢業試, 去叩門。個心散咗好難收得返。依家有一鳥在手, 要努力但無壓力, 放鬆心情去衝, 至係最高境界既表現。

要睇阿女肯唔肯去努力, 要睇佢有幾鐘意培基!都係果句, 謀事在人, 成事在天!

作者: 小時了了    時間: 17-2-2 15:52

vvmon 發表於 17-2-2 15:37
回覆 小時了了 的帖子

小時,唔好介意我咁講,會唔會係女面試時出了什麼問題?我見你的回覆,講的女都能答 ...

我唔介意.

呢樣咪就係我第一個帖講我領悟到考直資唔單止睇成績收生, 仲有一籃子唔知咩野原因取錄又或者不被取錄囉, 依家大家估估下咋喎. 好多時 EK 網友俾意見時講你係B1 生, 間直資B1C-B2XXX咋喎, 唔難考應該考得入, 又話如果我女真B1 崇真都唔好報, 只報培基及李國寶算啦, 但事實原來未必係咁麻. 情況就好似行政會議成員點解唔批電視牌俾王維基魔童?一般法例及財務條件都符合,但事實就係說不出來的一籃子原因, 原因未明。

面試, 阿女除咗崇真面試自評 IN 得差, 赤柱聖士提反慘不忍睹外, 其他幾間佢話 IN 得好好, 咁多間佢話 IN 培基最淺最好及最有信心. 但事實反而係崇真有 OFFER, 其他仍未有.

我平常心咗少少. 匯基俾阿女自己現場執生考了, 我都費事再為阿女寫什麼英文講稿 why do you choose our school 之類問題, 費時又好似講到我俾好大壓力阿女去考直資.

作者: vvmon    時間: 17-2-2 16:04

回覆 小時了了 的帖子

傻豬,咁快就話培基唔收你女,世事無絕對,可能唔係這一批啫!不過又閒聊一下,你住北區,女返培基會唔會好遠呀!之前有朋友同我講,佢住大埔,返培基要一個鐘!

作者: hugub    時間: 17-2-2 16:13

小時了了我曾經聽過有真光校長講等待既過程並唔好受,但我地要在等待的過程中學會忍耐。。。 不要氣餒

弟兄們,我不是以為自己已經取得了,我只有一件事,就是忘記背後,努力面前的,向著標竿竭力追求,要得神在基督耶穌裡,召我向上去得的獎賞。(腓立比書三13~14)

Do your best and let god do the rest
作者: bobbob    時間: 17-2-2 16:16

小時了了 發表於 17-2-2 15:12
當大家話北區校網差, 之前會錯意阿女係B1B原來可能偏向B1C, 阿女全港係B2呀, 荃灣某小學 over 50% 都係 B1 ...
唔好太介意人哋講乜,最緊要問心無愧。學我仔話齋,sticks and stones may break my bones, but words will never harm me, 有時小朋友反而有啲智慧。

作者: AABBCCabcabc123    時間: 17-2-2 16:32

小時了了, 我囡囡呈一級23, 呈二滑落至級45, 但老師仍舊評我囡囡是band 1生. 我有申請培基, 但是沒有面試機會. 再多幾輪我囡囡都沒有機會. 我其實都有很多為什麼, 她有面過試, 只是等待下一輪, 所以你囡囡有機會的, 放心, 不用灰心. 而我現在只好等待其他直資結果. 我應該很明白你的心情, 我何嘗不是天天為女兒升中煩惱, 担心, 我天天都失眠. 而偏偏這教育制度下, 得要多受半年的折磨時間才到7月11日.
作者: tongtongwhite    時間: 17-2-2 16:55

回覆 小時了了 的帖子

小時,唔好介意我咁講,會唔會係女面試時出了什麼問題?我見你的回覆,講的女都能答 ...

我覺得自己小朋友同vvmon 的情況一樣,她不是精英,只是個種見到形勢唔太好,依然會冷靜面對的人。她事後有同我們講返面試情況,也算見得幾好。
我只可以話,培基本身有些prefer 性格上的收生條件,感覺上不在成績度。
保持耐性,等待校方的通知,我依然覺得你的機會很高。

作者: judy    時間: 17-2-2 17:20

面試嘅嘢,說到底就係同人比較,培基覺得他人較好而巳,此其一。

學校一般睇小四、五、六一段時間成績,並不只睇呈分試一次半次。此其二。

平常心。

作者: siu_to    時間: 17-2-2 17:41

加油呀
作者: mcl203    時間: 17-2-2 17:44     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+17-2-2+15:57+編

原帖由 小時了了 於 17-02-02 發表

恕我直估,有時聽番黎既係未必準,相信北區小學有幾位同學同一年入女拔係唔大機會

考直資要睇緣份,乜都有可能,也許未必係你囡面試出問題,可能成績太好呢,怕你唔讀亦有可能。

俾D信心你囡囡,多D耐性等吓,或許offer陸續有來。同你囡囡繼續加油,勿失信心。

作者: tongtongwhite    時間: 17-2-2 17:45

回覆 小時了了 的帖子

小時了了
我覺得自己小朋友同vvmon 的情況一樣,她不是精英,只是個種見到形勢唔太好,依然會冷靜面對的人。她事後有同我們講返面試情況,也算見得幾好。
我只可以話,培基本身有些prefer 性格上的收生條件,感覺上不在成績度。

作者: tongtongwhite    時間: 17-2-2 17:46

回覆 小時了了 的帖子

小時了了

作者: X'mas2002    時間: 17-2-3 10:32

樓主,我明白你心入面既酸。我自己大女都係今年經歷升中一,我都有考培基當攞一次模擬面試,可能係因為咁,我對佢收同唔收唔係抱好大期望。果日,撞見我女同班同學,佢已收到offer,因為佢真係叻,我亦都信學校一定會想第一輪收左呢D勁人先,而我女當然無信。但我都希望收到一封有offer嘅信,証明阿女都可以靠自己考到一間學校。

因為回想番,自佢開始讀書見學校,係無乜緣份。佢係細女,見幼稚園見幾間得一間收;到小學又係,派又派得唔好,最後要叩門先入到而家呢間。所有呢D畫面我都仲好記得,所以我其實好驚今次又要再經歷一次。 我當日都有同你一樣有而家嘅感受,等待嘅過程唔好受,而家距離中學放榜仲有5個月時間,但始終都係要靜心等待。

你唔好太唔開心,當然,如果第一批收到信,確係安心哂。有句話,當年成日有人同我講:「平常心」,以前我聽到忟同其實當時嘅我真係做唔到,但回想番,呢句說話係真架!今次無論有無offer,都總會有之後嘅安排,萬一真係無,盡力去叩,我覺得依然有機會。呢個只係人生入面一個過程黎啫,過幾年睇番都只係小事一樁。

作者: katielui    時間: 17-2-3 12:50

樓主 : 真心分享 ,神的路未必是你的路,但一定是對囡囡是最好的!小女已中六了,六年前升中,所有直資都石沈大海,要等到大抽獎,佢身邊同學個個有哂著落,我都唔明,懷疑自己個囡係咪真係咁不濟。最終,派位姑果連自行都沒有收,只有大抽獎派去沙田區中學(小學在九龍塘),註冊後自行2收番,又去註冊,跟手考完分班試,自行1又收埋,心情好似過山車咁,最終又再去註冊。但始終沒有入到心儀丟直資中學。但那又如何呢!女兒讀得十分開心,那才是最重要呢!
所以,神的路未必是你的路,但一定是對囡囡是最好的!只要信,不要怕!

作者: HIN2003    時間: 17-2-3 15:07

小時了了 發表於 17-2-2 15:52
我唔介意.
我有留意你出帖,因我是祟真家長,你寫不介意,我覺得你心裏面是非常介意。可能我同你的處境唔同,2年前仔仔考4x/120,九龍塘網,有機會係邊緣人,九龍塘band 1夠學位,但Band 2的選擇不多,我驚仔仔唔好彩跌落band 2,所以都有諗考吓直資,當時都只是去考吓,未必想交學費,之前報左匯基,顏寶齡試吓,見到有同學仔祟真第一輪收左,又即報第二輪,因同學仔係基督家庭,我地都係基督教小學,覺得教會學校真的不錯,但我家沒有宗教信仰。
顏保齡無Second in . 匯基in 當天仔仔發燒沒去,祟真in當日,佢已很喜歡學校,很想入讀,可能是神的安排,3月份收到取錄信,想左好耐,終於決定入讀崇真。
2年前可能培基沒有這麼多家長留意,7月派位後,有同學仔叩培基,都獲取錄,一定不是band 1 生。
所以神一定有最好的安排,只是時間問題。如果真的喜歡培基,可以再叩門。

作者: minmin    時間: 17-2-3 15:33

樓主, 唔洗灰心住..仲有機會...

前年, 我仔又係遇著咁情況, (另一間直資)
第一,二輪, 有另外同學仔, 成績無我仔咁好..都收晒CALL..
(當時我心諗, 佢成績好D 咖...不過我估佢INTERVIEW 表現無另外同學仔咁好!)
但我仔仍未有....咁我就即刻動筆寫求位信...
作梗之際...收到CALL, 有OFFER

佢都有考匯基, 但唔收...
作者: oldgamesman    時間: 17-2-3 21:41

樓主咁快灰心?一切皆言之尚早
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-4 22:18

小時了了.......
一直有睇你嘅帖,知道你現時的情況,我不知應說什麼話來安慰你,只希望你一切安好,最終都有offer.......
會否動筆寫求位信?又或者考完呈三後再將成績寄去培基,讓學校知道你其實一直等待著它......
作者: IloveJJ    時間: 17-2-6 12:16

作者: IloveJJ    時間: 17-2-6 12:17

作者: IloveJJ    時間: 17-2-6 12:28

作者: CACACAROL    時間: 17-2-6 12:40

加油,
實例3人in培基全收, 但只有1人註冊
再給點時間耐性

作者: yuenkiu    時間: 17-2-8 22:58

加油呀,培基係會一批批寄信,一日未到最後都唔知收唔收!

作者: shypama    時間: 17-2-9 01:29

禱告吧,除了自己向 神說話,也要給個空間聽聽 神所給您的回應

去年我們在慌忙混亂的時候,那時也就是說該做的都做了,但始終
還是把孩子交給 神去帶領,而今回望一年過去確實 祂一直在動工
作者: 07mama    時間: 17-2-9 10:00

人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

其實會唔會因為培基只係b2頭, 今年又位多過人, 學校反而收b1尾至b2生, 費時b1生取錄了又放位, 拎培基來練習?
作者: 07mama    時間: 17-2-9 10:03

johnmamama 發表於 17-2-1 14:14
我有兩個小朋友,大囡是band 1 生, 沒有報過直資,當時自行in 了兩間band1頭,最後都是派入其中一間,所以 ...
如果自行及統一都選了一樣學校, 得到結果時會知道是自行入定派位入?
作者: IYY    時間: 17-2-9 12:38

樓主加油, 今年競爭激烈, 好多人都未有著落 (包括我仔仔, 仲等緊 interview), 不要灰心。

大家一齊加油 !!!

作者: 2jkidsfather    時間: 17-2-9 12:47

07mama 發表於 17-2-9 10:03
如果自行及統一都選了一樣學校, 得到結果時會知道是自行入定派位入?

難知,但可按學生成績和面試(如有)判斷。不過應該不重要了。

作者: kkhon    時間: 17-2-9 12:49

IYY 發表於 17-2-9 12:38
樓主加油, 今年競爭激烈, 好多人都未有著落 (包括我仔仔, 仲等緊 interview), 不要灰心。

大家一齊加油 !! ...
我都未有,可能要等到7月,依家可以做的就是"等"!大家努力+油!
作者: TwinWong    時間: 17-2-9 12:55

加油樓主 出生率開始高 收生要求同步提升

作者: mother904    時間: 17-2-9 13:06

音樂椅有排轉,不要太早氣餒,加油!
作者: yovin    時間: 17-2-9 18:45     標題: 回覆:考直資中學之我感, 加油! 共勉之!

崇真也是好學校!祝樓主囡囡更上一層樓。努力……加油!

作者: johnmamama    時間: 17-2-11 00:59

07mama 發表於 17-2-9 10:03
有d中學派位結果個board,你細心留意 有分自行同攪入排。

作者: 小時了了    時間: 17-2-12 19:26

尋日係阿女最後一間直資匯基東九龍面試完,一切要做嘅已做晒了,依家進入另一階段係 "等候、順服"。

回首我係阿女小三時已開始為阿女升中報考直資張羅籌謀。以下9間直資中學我係呢3年內都有參加佢哋嘅簡介會或開放日,而培基什至去了3年3次,匯基 & 中華基金 去了2年2次。

1(赤柱)聖士提反書院; 今年面試題目: 呢間阿女面試面得真係好爛,聽唔明老師問咩,所以寫唔到面試問題。面試係要讀一篇英文,呢篇英文阿女IN 6間直資後話係最難最深嘅一篇。唔洗小組討論,唔洗考中文及數學。

2(觀塘)滙基書院(東九龍) ; 今年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3417129

3(沙田)香港神託會培基書院 ; 今年面試題目:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3411088

4(長沙灣)基督教崇真中學; 今年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3411090

5(天水圍)香港青年協會李兆基書院; 今年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum ... ra=page%3D2&page=65

6(觀塘)福建中學; 今年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3393405

7(小西灣)中華基金中學
8(長沙灣)聖瑪加利男女英文中學
9(土瓜灣)保良局顏寶鈴書院

後加: (將軍澳)播道書院今年面試題目: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3418630&extra=page%3D1

係呢9間中,最後我為阿女報考了1至6呢6間直資,而呢6間直資中,排第4志願的(長沙灣)基督教崇真中學係我嘅止蝕位我係會俾阿女讀,第五及六志願係用來面試實習之用,不會讀的。

作者: 小時了了    時間: 17-2-12 19:46

以下係阿女今年考直資時英文部份唯一預先準備及背定的兩題題目內容,其他就靠阿女造化臨場對答發揮喇。

1) Self Introduction (因為自己英文唔好,呢篇都係教友幫阿女寫的, 為尊重教友版權,不便公諸同好了。)

2) Why do you choose our school (St Stephen College)?         

Version 1 (俾阿女姑姐及教友睇後話咁講無阿女賣點, 又唔中 point, 之後惟有重作)

I love your school very much.  I attended the school's briefing session in November last year. What impressed me most was the size of the school. As the school principal said, the school’s size is similar to the Hong Kong Disneyland. How amazing if I can spend my secondary school life in such a wonderful place.

Moreover, I am a sporty girl, the school has so many sports facilities such as swimming pool, basketball court and football field etc. I can fully and freely play these sport facilities.  

At last, I chatted with some senior students on the briefing day and they are so smart, confident and polite. I admired them very much.  I do want to be a member of your school.

Version 2 (呢個似自我介紹, 惟有再修改後再重作)

My name is XXX.  I am studying at the XXXX Primary School in XXX.

I like reading different kinds of books and novels. I like writing, too. I have submitted my writings to the Cotton Tree Children Literature Digest for sharing with other readers.  I won the Young Writers Achievements Awards in 2015 and 2016.

At school, I am so honored to have been selected as a member of both the School's basketball and table tennis team.  I joined the table tennis NT North Interschool competition in the past 2 years and our school team got the 2nd runner up in the competition.  

During summer holidays, I like joining adventurous and leadership camps, like Outward bound and Gideon young soldier camp.  I enjoy being a leader and leading the team to achieve missions.

I would like to join your school, which provides a good atmosphere for me to study and further develop my strength in sports and leadership                                 

Version 3 (Final version)

Hong Kong is an International city, uses not only Cantonese, but also English and Putonghua. The College emphasizes on student’s language performance in English and Putonghua. This will help me to develop toward International and to foster a leader of tomorrow.

I love writing.  I had won the Young Writers Achievements Awards. The College has Creative Writing Project which is guided by visiting writers. At school, I joined the table tennis NT North Interschool competition in the past 2 years and our school team got the 2nd (second) runner up in the competition. I would like to join your school to study and further develop my strengths.
作者: Yanamami    時間: 17-2-12 19:52

其实每间学校有唔同持色,作定去答真係唔係禁好。之我我係叫阿女上人地校網瞭解完,揾幾点自己喜欢既野講下,自由發揮無背定禁生硬。我反而觉得点解鈡意间学校既重点应該係講学校而唔係sell自己~
作者: 小時了了    時間: 17-2-12 19:56

Yanamami 發表於 17-2-12 19:52
其实每间学校有唔同持色,作定去答真係唔係禁好。之我我係叫阿女上人地校網瞭解完,揾幾点自己喜欢既野講下 ...

我作嘅係每間學校都唔一樣的,我 Show 來的只係赤柱聖士提反嗰間,其他學校內容當然不一樣,因為每間學校特色都不一樣麻。

考崇真時係講因為崇真基督教學校及12門徒計劃好好所以想讀崇真, 咁,12門徒 (disciple) 呢個英文字都要識讀及識講出來呀麻

作者: 小時了了    時間: 17-2-12 20:07

Yanamami 發表於 17-2-12 19:52

Yanamami  其实ver3我都睇唔出聖提既特色同点解要揀佢……似乎任何-间英中都啱用~  

因為聖士提反簡介會時校長好強調國際視野及學校好注重英文及普通話,所以我先至咁咋。

而聖士提反其中一樣計劃係出面會請作家來教學生寫作,個人認為呢樣又係其學校一個賣點所以係第二段講囉!

作者: Yanamami    時間: 17-2-12 20:29

我唔知我諗法啱唔啱,不过-个12歲既細路同大人既睇法应該会有出入。唔同見工,你去瞭解间公司業務,推銷下自己,擦少少鞋油。小朋友角度比較单純,而且学校面試除左睇你係咪真係想讀定攞佢做熱身外,都係乘机考下小朋友語文能力。所以我女除左正經講下鈡意学校乜野(設施呀~課外活动呀~校隊呀……),其他其实都係講d好膚淺既point,例如:我著左6年深綠色校裙,好响往著白色校裙,好鈡意你地套校服……其实我唔鈡意旗袍……。又或者講学校附近食肆林立,好期待同同学出去食lunch。我小学師姐係貴校讀紧,我地齐齐操水,好想可以一齐番学......非常無聊膚淺到嚇死人~不过佢就好多野講,自由發揮。
作者: mcl203    時間: 17-2-12 20:42     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+17-2-12+19:55+編

原帖由 Yanamami 於 17-02-12 發表

其实每间学校有唔同持色,作定去答真係唔係禁好。之我我係 ...
認同,背文係可以分得出,係事前有所準備。我小朋友考既學校唔多,佢連學校都無去過,亦無去網頁取背景資料,只係考前我用咗半小時去提佢要注意一D回答技巧。因佢學校係有中學部,首要我提佢自由發揮,學術上切勿刻意去煲獎該中學,要表達兩校學術同樣出色,唔係純因學術而投考,只談學術佢會升上原校中學部。要將個人興趣及對該校學生觀感作為重點,去區分自己選擇意向,希望有助更豐富將來中學生活。面試要有意無意去展現一D個人成長經歷,去吸引考官走入自己圈子,答題會容易D。個人認為,背文會有機會扣分。但以上係靠估。 ~~~

作者: 小時了了    時間: 17-2-12 20:51

唉! 無辦法, 阿女英文無人哋出口可以成文咁犀利, 如果我無預備小小英文題目及答案俾女背定先, 唔怕坦白講, 佢英文面試嗰部份真係唔掂, 真係啞咗只係會答"No, Maybe" 咋 (呢個就係阿女 In 赤柱聖士提反, 人哋用好多時間同佢用英文傾偈, 阿女事後講佢不斷只識講呢兩個字)

P.S. 其實呢,最後阿女無答過 Why do you choose our school 呢題,所預備的無講過一個字,所以阿女IN聖士提反時係口啞啞

作者: lovebb2    時間: 17-2-12 21:34

Yanamami 發表於 17-2-12 20:29
我唔知我諗法啱唔啱,不过-个12歲既細路同大人既睇法应該会有出入。唔同見工,你去瞭解间公司業務,推銷下 ...

kts應該已為學生, 作出充足準備面試, 讚

作者: Yanamami    時間: 17-2-12 22:12

小時了了  提寄宿係-大特色 ---因為當時自己無打算俾阿女寄宿麻,所以唔講寄宿呢一點
乜你禁老实㗎啫?寄宿好处多籮籮,借題發揮吹水之嘛~好多野可以講~
作者: Yanamami    時間: 17-2-12 22:27

小時了了  Version 1 就係阿女自己堅真心想讀嘅天真原因,但姑姐及教友話唔好咁稚子講呢啲喎
其实內容真係只要合理就得,学校问乜都只想知你語文能力,講你最有信心最舒服既內容先表達得最好~大女考果年, SPCS叫佢地用-种水果形容自己……佢朋友仔2nd in时唔知講乜講講下講到食麥記……另-个講養狗……你話咯,稚唔稚子話題?
作者: mcl203    時間: 17-2-12 23:07

Yanamami 發表於 17-2-12 22:27
小時了了  Version 1 就係阿女自己堅真心想讀嘅天真原因,但姑姐及教友話唔好咁稚子講呢啲喎
************* ...

同意...要謹記...考生只係一個11-12歲既學生...仍然係充滿童真...對答不宜放太高比重成年人思維
但我仍係靠估 ~~~

作者: Lindytiger    時間: 17-2-12 23:19

小時了了 發表於 17-2-12 20:51
唉! 無辦法, 阿女英文無人哋出口可以成文咁犀利, 如果我無預備小小英文題目及答案俾女背定先, 唔怕坦白講,  ...

Oh! 似乎SSC 對英文要求真係唔低喎!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5