教育王國

標題: 究竟小三TSA/BCA為咩? [打印本頁]

作者: Vanadium    時間: 17-1-27 15:54     標題: 究竟小三TSA/BCA為咩?

要學校檢視自己教學成效,有N種方法,要知全港情況,用統計方法不記名抽樣檢視便可,究竟為何一定要搞小三公開試? 如果有公開試但要學校唔操,真係自欺欺人,你唔操人操(實有人操),比較下必然死路。

只覺想攞數據果班好自私,當小朋友係被佢研究之玩物。

https://thestandnews.com/politics/%E9%A6%96%E9%A0%85%E6%95%99%E8%82%B2%E6%94%BF%E7%B6%B1%E5%8F%96%E6%B6%88tsa-%E6%9B%BE%E4%BF%8A%E8%8F%AF-%E8%AE%93%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%AE%B6%E9%95%B7%E4%BC%91%E9%A4%8A%E7%94%9F%E6%81%AF-%E5%A6%82%E6%9E%9C%E7%AB%A5%E5%B9%B4%E4%B9%9F%E4%B8%8D%E5%BF%AB%E6%A8%82-%E6%89%8D%E6%98%AF%E8%BC%B8%E5%9C%A8%E8%B5%B7%E8%B7%91%E7%B7%9A/

作者: oooray    時間: 17-1-27 16:25     標題: 回覆:Vanadium 的帖子

比人插我亦要講句公道話。assessment本身是中性,不是邪惡,英國亦有好多類似assessment從小學到中學,以長期數據評核學生的發展及進度,家長亦可知道小朋友企係邊度,按年進度是否高或低於平均。
香港的問题係,唔知幾時開始,TSA變成殺校指標,D教育官僚尸位素餐,唔自我檢討那里做不夠,只簡單地入晒學校數,校多以你操死好過我死(殺校),一邊逼學生,一邊又扮苦主,指控教育局逼學生,其實部份學校管理層皆是幫兇。

作者: fcatherinehk    時間: 17-1-27 16:49

即使無TSA/BCA,學校就唔會操啦咩?咪又係要操到做靚個升英中率/Pre S1的成績。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-1-27 17:14

其實 BCA 係 TSA 以前個名,我小三考過 BCA,我都記得本練習綠色,封面中間寫 BCA。
作者: 小王子J    時間: 17-1-28 14:47

oooray 發表於 17-1-27 16:25
比人插我亦要講句公道話。assessment本身是中性,不是邪惡,英國亦有好多類似assessment從小學到中學,以長期 ...

同意,學校驚 banding 會影響收生,收生少又有機會殺校,咁自然學校會操班小朋友以保飯碗。

作者: b3410    時間: 17-1-28 17:27

小學升中成績靚自然有人捧場,TSA再高分都無人知。
如果成績好差,的確應該檢討一下,是否教學方面的確有問題?

作者: shadeslayer    時間: 17-1-28 21:38

oooray 發表於 17-1-27 16:25
比人插我亦要講句公道話。assessment本身是中性,不是邪惡,英國亦有好多類似assessment從小學到中學,以長期 ...

有那一間學校因TSA殺校?

作者: Vanadium    時間: 17-1-29 02:01

要知道教育局做數,從未能真係做到criteria-referenced,即以達到某成績為滿意,而係norm-referenced,全港互相比較,從而話你比全港成績高定低。過去試卷越出越深,相信就係教育局同班測試怪學者,鎖定全港合格率只應有如70-80%,故即使普遍學校做得好左,測試多人高分,佢地唔會覺得學校做得好,而係覺得卷淺左,故就出得越深,勢要將分數壓返落去。

改良版BCA係點我唔太知,但相信一定會淺返,目標係做返TSA原意,但事實係,假以時日,好大機會走回頭路又深返,因一份淺卷,對能力唔差既學生根本無分辨能力,最終測試成績,對教育局及學校之參考價值大大降低,又或最後真係間間學校都改善到全港好多人合格,咪又會懷疑無咁既可能,而又將試卷調深,沒完沒了。

用測試去知悉教學表現,相信唔少學校都唔會介意,任何人做完一件工作,都想知做得好唔好。但問題係當純自我改善既資料,會落到教局育手上,就等同員工既野,下下老細會知,試問點會唔走樣? 明假都會做場戲比老細睇,由為學生去教學變成為個試去教學,人之常情,正常不過。

未來數年,小學人口又會因停左雙非而下降,到時又一遍殺校浪潮,老細(即教育局)會睇到既試,唔操先怪。
作者: Baymax    時間: 17-1-29 09:14

TSA要把學校分級。就一定不能淺。否則全部學校都是頂級。就不是教育局要見到的。教育局不肯取消TSA,而學校卻很討厭TSA?教育局手握學校TSA成績,就可以給壓力學校對學校指指點點。其實這是教育局跟學校之間的角力。學生卻成了希牲品。
作者: shadeslayer    時間: 17-1-29 12:40

小王子J 發表於 17-1-28 14:47
同意,學校驚 banding 會影響收生,收生少又有機會殺校,咁自然學校會操班小朋友以保飯碗。
...

TSA 不影響  banding

TSA 不會用來殺校

TSA 個别孩子或績不公開。

TSA 死在被有心人抹黑, 大衆又太多誤解。

作者: shadeslayer    時間: 17-1-29 17:19

Vanadium 發表於 17-1-29 02:01
要知道教育局做數,從未能真係做到criteria-referenced,即以達到某成績為滿意,而係norm-referenced,全港 ...

明假都會做場戲比老細睇,由為學生去教學變成為個試去教學,人之常情,正常不過。

Xxxxcx

反對,教育不是神聖的麽,教師不是靈魂工程師嗎? 操死學生好過(以為會)殺校,為考試不是為教育,明知有害孩子也做。父母交最寶貝的孩子給學校教,有咁嘅思想還配做教育人員?

作者: Vanadium    時間: 17-1-29 18:35

回覆 shadeslayer 的帖子

講理想?

令我想到共產主義,從理念上很多人也迷上。我為人人,人人為我,不分彼此,完全同等,不為名不為利,只為人民服務。神聖的人類,不是應該這樣無私生活麼? 否則便枉為人了。然而,共產主義也算已定性為徹底失敗,主要死因是沒考慮人性特質。

不要神化教師,在資本主義下教師如所有人一樣,都是一份工作,每份工作本身都有社會意義,神化教師本身已是扭曲,亦無必要。教師只是人,絕大部份人,當有得選擇更好人工、福利、社會地位的工作,都不會當教師的。

當制度做得不行便叫人講理想,實在講不過去,甚至推缷責任,如同講共產主義本身沒問題,只是人的問題一樣。

作者: shadeslayer    時間: 17-1-29 19:26

Vanadium 發表於 17-1-29 18:35

講理想?

我無神化老師, 做人道德有冇底線 ?不好的東西不强推孩子身上, 不殺雞取卵, 咁簡單, 要係神才做得到?

孩子是社會的未來, 一些過份的教育人員有沒有基本 human decency?甚麼也推到制度。甚麽制度有問題?在這些自私的人眼中, 任何評估考試也是制度不行。這些是害群之馬。

以此思維, 你以為沒有TSA, 學校不會為升 band 操學生。

希望你不是教育人員。

作者: MMVV    時間: 17-1-29 20:54     標題: 回覆:究竟小三TSA/BCA為咩

如果分數底學校不單不殺校,而且教處會比更多資源改善,咁肯定學校和家長歡迎

作者: Vanadium    時間: 17-1-29 20:55

如果我是教育人員,肯定就係你講神聖那種。

但若然我是教育行政人員,我不會明明自己失敗,搞一個引人操練制度,然後苦了學生,就推缷教師人性醜惡。

反正醜惡何止教師,還有家長、社會、每一個人,如EK有家長連閱讀也與英文成績掛勾,由操練練習變操練閱讀,將子女成績看成自己成就,要自己仔女看比別人強,其心態與醜陋教師有何分別?

作者: shadeslayer    時間: 17-1-29 22:18

Vanadium 發表於 17-1-29 20:55

如果我是教育人員,肯定就係你講神聖那種。

你一定係神聖的那種?

Mother Teresa 就神聖! 要求以孩子福祉為教育重點就是「神聖」? 咁低水準要求?你係家長定教師定 both?

閱讀希望有好語文能力有乜問題? 做練習希望有高分有乜問題?做運動希望減肥有乜問題? Simple cause and effect.

把這些和放孩子利益到最後的自私教育人員比?背棄家長的信任?

我批評,有比理由。你東拉西扯,亂來一通,講到全世界都有問題。

自便,失陪了。

作者: shadeslayer    時間: 17-1-29 22:23

MMVV 發表於 17-1-29 20:54
如果分數底學校不單不殺校,而且教處會比更多資源改善,咁肯定學校和家長歡迎

...

我係家長,係立稅人,我一定反對。

咁都比你諗到。某方面的配合,係可以的,例如 special needs. 但一刀切愈低水準,教學愈差就愈多資源?咁名校作育英才無數,咪要罰,減少D資源?

作者: Vanadium    時間: 17-1-29 23:05

shadeslayer 發表於 17-1-29 22:23

名校作育英才無數
憑你呢句,就知你完全不知香港現時的教育情況,所以你認為人東拉西扯不值得討論,完全符合你既認知範圍。

作者: Vanadium    時間: 17-1-29 23:31

回覆 MMVV 的帖子

分數低既學校,先要了解為何分數低。然而,係競爭式既測評,就好似參加100米比賽,唔係純睇你跑得有幾快,而係睇有無人快過你。

我係A小學校長,Fine....我有信念,點都唔操,但有日....收到成績,我地學生比全港水平低,校董會、家長代表黎問,點解會係咁? 解釋.....我地已好認真教,但成績都唔夠人好喎,唔明,唔通教得唔夠好? 調查下....啊...原來,我地做左傻仔,真係為學生而教學,但人地太多學校為份卷而教學,明功課但暗操卷,結果佢地成績好D。

家長代表....我憑咩信你地已教得好? 我地淨知你地考試成績差過人,又賴人操卷,又少功課又少測驗,日日下午話比學生健康活動,擺明老師懶,嗱...依家成績咁差,你地學校咪搞低banding害埋我仔女升唔到一線中學! 總之你地無70% band 1唔好話你地盡左力。

同教師開大會.....依家成績差左,越黎越多家長投訴,越黎越少家長揀我地學校,大家一致決定,為提高成績,放棄為理想既教學活動,再次操起來!

我轉左去B學校,一間專收勁學生既學校,TSA/BCA無問題,一定100% pass,因此我覺得實踐理想應唔會有A學校問題,要學校全人教育,唔操卷,少功課,少測考,唔想學生咁大壓力,多身心發展活動。點知下次TSA/BCA,report雖話100% pass,但就比去年少左20% 全港top 10%學生,家長校董又質,點解成績會差左? 咁黎緊小六會唔會做唔返90% band 1? 我惟有解釋要全人發展唔操卷,係人地操卷下,難免要犧牲少少成績,90%應唔得,但70% band 1應無問題。

名校喎...得70% band 1,傻的嗎? 結果我做完果年,比人勸勉提早退休。

以上純作故仔,如有雷同實屬巧合。

作者: Vanadium    時間: 17-1-29 23:52

如果教育局能夠保証有TSA/BCA下,無學校會暗地裡為TSA/BCA操練或教學,而係只進行如同無TSA/BCA下之教學活動,令TSA/BCA能真正做到評核正常教學成果,而唔係操練成果,TSA/BCA,又或咩評核都絕對可取有益。

如教育局一發現學校有任何與TSA/BCA之教學活動、練習、操練,無論多少,立即停牌,即使私校都一樣,我會舉腳支持TSA/BCA。
作者: MrBeast    時間: 17-1-30 07:51

就算不加操練,學校測驗考試都會以tsa 卷為本,抹黑又好,誤解又好,既然已經變質,scrap左佢吧
作者: shadeslayer    時間: 17-1-30 08:43

MrBeast 發表於 17-1-30 07:51
就算不加操練,學校測驗考試都會以tsa 卷為本,抹黑又好,誤解又好,既然已經變質,scrap左佢吧 ...

不知死因,如何避免重演,scrap 左只能息干戈,不能解決問題。

作者: MrBeast    時間: 17-1-30 09:44

shadeslayer 發表於 17-1-30 08:43
不知死因,如何避免重演,scrap 左只能息干戈,不能解決問題。
但若只是吳份氣,吳肯聽又吳去改,咁點搞得掂呢?
作者: oooray    時間: 17-1-30 10:23     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-1-30+08:43+

原帖由 MrBeast 於 17-01-30 發表
教育官僚就係咁,無驚無險,拖得幾年升職調職加薪,問題已不是他的問題了

作者: shadeslayer    時間: 17-1-30 11:18

MrBeast 發表於 17-1-30 09:44

如果吳生肯聽,其實應該要點改?
sample test? Sample effective because it is random. If it is random, the schools have to be drilling "all" students.

似乎任何有效的評估,學校也不歡迎。

某些教育人員, 要政府撥款加錢的時候就話教育神聖, 慳所有野也要投資教育。一要他們找數, 那管只是「害孩子的事少做」那麽小的要求, 也辦不到。有此害群馬, 教育界如何得人尊。

不能自律, 立法啦。

作者: Vanadium    時間: 17-1-30 12:37

不如你舉例有咩呢D害群之馬,要特登搞D測試黎証明佢地無料到教衰下一代先。

我懷疑你認為果批害群之馬,係TSA成績係高於全港水平、甚至考得好好果批。

作者: Vanadium    時間: 17-1-30 12:47

我真係懇請認為TSA成績係反映教學表現既局長或家長或社會人士,請舉例邊間學校,以愛心為小朋友教學,強調全人發展,無操練、無針對TSA搞教學、無不斷測驗考試、無排山倒海既功課、無對成績差同學勸退、無迫成績差同學留級再留級、無叫成績差學生TSA考試當日請假...........然後,純用日常教學仍令TSA成績比同級別小一學生亮麗.......

唔知有無,有既叫佢地出黎分享,教育下D"害群之馬"吧。

其實現時不少家長都應受過教育,難解為何仍不知"成績"是如何"做"出來,學生質素同家庭背景,對成績先有決定性影響,要改變現實,點可能唔操? 條件好既人用一個鐘,條件唔好咪要兩個鐘,千載不變之定律。

這正正為何"好學校",首要係追求收"好學生"。
作者: ilmsc    時間: 17-1-30 13:48

Vanadium 發表於 17-1-30 12:47
我真係懇請認為TSA成績係反映教學表現既局長或家長或社會人士,請舉例邊間學校,以愛心為小朋友教學,強調 ...

認同

作者: b3410    時間: 17-1-30 15:21

Vanadium 發表於 17-1-30 12:47
我真係懇請認為TSA成績係反映教學表現既局長或家長或社會人士,請舉例邊間學校,以愛心為小朋友教學,強調 ...
坦白講TSA題目唔算深,平時考試前,買補充練習都避開買TSA類。
我估成績出色的小學,應該唔使操TSA,或針對TSA做手腳。

作者: Vanadium    時間: 17-1-30 17:15

回覆 b3410 的帖子

絕對認同成績出色既小學係唔使操TSA。但若然有人認為成績出色既小學,好成績既主因係教學做得特別好,那肯定非常偏頗。

學術基因好、有良好家庭支援既學生,絕對唔會覺得TSA要操。但只知道TSA唔係淨係比呢班人考,係要求全香港考,果D學術能力較弱既,就係比呢D評核玩到佢地死晒。

數據怪教授竟然今時今日先發現如此情況,佢講求數據,但咁都要研究先發現,清楚睇到佢對學校情況了解有幾膚淺,怪不得連學校自我評核教學表現都覺得無可能。

「數星期前,中文大學的侯傑泰教授作的研究發現,在同一間學校、同一班別、同一批老師、同一批同學,當問及他們做功課所需時間,他們的分別可以為兩個多小時到半個小時不等。」
http://www.info.gov.hk/gia/general/201701/23/P2017012300668.htm

數據怪教授清楚指出,測試主要目的係互相比較,所謂做得差,係講比人差,故結果會鬥鬥鬥,我追過你時,你又會努力追返過我,互相折磨。
https://www.youtube.com/watch?v=IQ0mNAALLgI

香港學生功課量為世界第二.....只比俄羅斯少。
http://skypost.ulifestyle.com.hk/%E6%B8%AF%E8%81%9E/%E8%A6%81%E8%81%9E/20160203/001/%E6%B8%AF%E7%AB%A5%E5%8A%9F%E8%AA%B2%E9%87%8F%20%E5%85%A8%E7%90%83%E7%AC%AC2%E9%AB%98/205481

香港學生功課量問題
http://www.liberalstudies.hk/video/programme.php?vid=tcs14-1580

作者: shadeslayer    時間: 17-1-30 18:43     標題: 回覆樓主:

如果說有些孩子不夠聰明, 家庭支持不足, 所以不能有評估, 或有評估就必要操學生:

1. 隨機抽樣TsA不行, 因為會測出真正實力
2. 取消TSA不行, 因為還有升中成績

結論係無論如何要操學生, 唔係你死就我亡。

其實用「增值度」便可以量度進度, 代表學校的貢獻。但這樣更不能取消小三TSA, 因為無得和小六 TSA 比較出增值度。

作者: Vanadium    時間: 17-1-31 00:37

簡單講係教育當局係未有全盤計劃同理念,亦考慮到各種量度偏差與人性後果時,就應先暫停所有無謂測試,直至度掂一套合理、可信、唔會引起操練之方案,先再推出黎。

從來社會政策都唔會只講理念,亦要講政策實踐情況,能否達到該理念,如人性醜惡,亦要係考慮因素之一。

當年取消學能測驗,其實就係相似原因,學校已扭曲去操練學能測驗,學能測驗就無左原有價值。

咩方法最好可以社會再討論,但由果位數據怪教授主導就真係可免則免,D數據心理學者,大都習慣當人如動物咁研究。

作者: shadeslayer    時間: 17-1-31 01:46     標題: 回覆樓主:

不能有人誤解便取消, 要有足夠了解, 知道發生甚麼事, 才能對正下藥。

我見過的所有理由, TSA只是代罪羔羊, 以這些羅辑, 沒有TSA學校也不會停止操練。立法喇。

作者: MrBeast    時間: 17-1-31 08:37

shadeslayer 發表於 17-1-31 01:46
不能有人誤解便取消, 要有足夠了解, 知道發生甚麼事, 才能對正下藥。

我見過的所有理由, TSA只是代罪羔羊, ...
掉返轉頭:咁現在教局知道問題出在那裏和解決方法嗎?有冇實質成功例子學校運用tsa資料提高教學質素和學生成績?
作者: MASAYA    時間: 17-1-31 12:01

MrBeast 發表於 17-1-31 08:37
掉返轉頭:咁現在教局知道問題出在那裏和解決方法嗎?有冇實質成功例子學校運用tsa資料提高教學質素和學生 ...
如果係誤解,最誤解應該就係家長覺得TSA冇實際作用,但教育局只講有作用,點作?冇人知,究竟小三TSA考得唔好既學校,小六有乜改善?或者以後既小三有乜改善?
作者: mcl203    時間: 17-1-31 12:46     標題: 引用:+本帖最後由+Vanadium+於+17-1-30+17:19+編

原帖由 Vanadium 於 17-01-30 發表

回覆 b3410 的帖子

你呢段意見有D偏頗,我小朋友當年讀既小學係唔操練TSA既,但據佢地老師講,佢地TSA係全港前列既,功課量亦唔多。但你又會認為,家長們發功咪確保到小學既成績,無錯,現實係存在有唔少學生投身補習系列。但津校學生係大部份係派位入既,不可能確保每位學生家庭背景及資質係相近既。

但,用我小朋友做例子,佢肯定係接受原裝式學校教育,無教過既佢一定唔識,但佢成績尚算係前列,由佢成績係中學分班所見,佢對比其他一線私小,亦唔會比佢地差。而直升中學部既同學,前列學生亦多來自小學部,中學部成績係坊間係好既,亦係輕鬆系列。

唔好完全否定坊間仲有富理念又堅持既小學。將TSA既原理念扭曲咗,去催谷小朋友去維持佢地既學校位置係學校,將壓力加諸於學生身上。只係, 仲有幾多間小學可以維持TSA既原理念。

作者: Vanadium    時間: 17-1-31 12:46

其實有操練情況下,TSA改善教學能力成疑。 如數據怪教授講,數學某一part成績比全港低,學校發現會點做? 簡單就係"操返好果part"! 用教學教返好果part? 一個星期有幾多堂數? 要教都教左,可能只係操得唔夠。

我最唔明數據教授係要攞全港數據黎做咩? 點解停幾年講到要死咁? 無幾年數據先搞清楚發生咩事唔得? 我懷疑佢唔知做緊D咩研究,目標係收集20年或更多連續數據,極唔想研究斷左。

要TSA有改善教學效能,assess完要有回饋,淨叫做得唔好既檢討無用,如上講唔好只會操返好,結果又係操。 教育局有心做,叫TSA考得好既出黎分享點樣教學及管理,甚至邀請佢地做其他做得弱D既學校既mentor,怕尷尬亦可搵學者或行政人員做中間人,先去好既學校收隻資料,而然再教返弱既學校。

但實際上以上係近無可能發生,一來,TSA考得好既,好大機會係先天原因(即學生好),再唔係就係操返黎,根本無教學可分享; 二來,就算有秘技既學校,可能都唔想分享,因為教識徒弟無師傅,到時比你TSA成績追返過我我點算?
作者: Vanadium    時間: 17-1-31 13:11

回覆 mcl203 的帖子

偏頗係每個人都有,因各人資料都有限,只可說我唔係講個別學校,而係整體香港情況。 若然大部份學校無操TSA,咁TSA D練習唔會成行成市,當日吳局長一講官校唔做TSA練習,就有人post官校當日就比左TSA練習功課。

你講你子女間學校係TSA成績前列,而你子女間學校係一條龍學校,其實TSA成績好之原因,已不言而喻。

我識一間街坊津貼小學,位於貧民屋村區,但小六可追到有50-60% band 1學生,而band 1正常只有33%。由於學生無家庭背景,成績全靠學校,結果.....呢間就係一間出名操得相當勁既學校。

當呢間學校由正常33% band 1爭取到50-60%時,其實亦代表有學校果33% band 1被侵蝕到可能得20幾%,被侵蝕之學校輸係邊? 大都因博得唔夠盡,但當佢又玩博盡時,其他學校要維持成績就要更博,不過好在唔係間間學校既老師都肯同你咁博法。

香港教育,係玩競爭,無論你點進步,都要人地無進步先顯得你有進步。

作者: mcl203    時間: 17-1-31 13:12

Vanadium 發表於 17-1-31 12:46
其實有操練情況下,TSA改善教學能力成疑。 如數據怪教授講,數學某一part成績比全港低,學校發現會點做? 簡 ...
但實際上以上係近無可能發生,一來,TSA考得好既,好大機會係先天原因(即學生好),再唔係就係操返黎,根本無教學可分享 <----若你深信教學成效係完全源自此2種途徑...咁真係無辦法可以改善了...咁只有取消TSA係唯一途徑 ~~~

作者: mcl203    時間: 17-1-31 13:36

Vanadium 發表於 17-1-31 13:11
回覆 mcl203 的帖子

偏頗係每個人都有,因各人資料都有限,只可說我唔係講個別學校,而係整體香港情況。  ...

偏頗係每個人都有,因各人資料都有限,<---資料有限...都可以聽吓別人既分享...可以知多D~~~

只可說我唔係講個別學校,而係整體香港情況。 若然大部份學校無操TSA,咁TSA D練習唔會成行成市,當日吳局長一講官校唔做TSA練習,就有人post官校當日就比左TSA練習功課。<---整體香港情況 等於TSA原理念 ?? TSA練習成行成市, 會否係商人商機既行為 ??

你講你子女間學校係TSA成績前列,而你子女間學校係一條龍學校,其實TSA成績好之原因,已不言而喻。<---龍校與否...同成績好有乜直接關係 ??

我識一間街坊津貼小學,位於貧民屋村區,但小六可追到有50-60% band 1學生,而band 1正常只有33%。由於學生無家庭背景,成績全靠學校,結果.....呢間就係一間出名操得相當勁既學校。<---大家同為津貼...為何學校只認為操練係唯一手法 ?? 降回33%唔算係好學校 ?? 確保50-60% 動機為何 ??

當呢間學校由正常33% band 1爭取到50-60%時,其實亦代表有學校果33% band 1被侵蝕到可能得20幾%,被侵蝕之學校輸係邊? 大都因博得唔夠盡,但當佢又玩博盡時,其他學校要維持成績就要更博,不過好在唔係間間學校既老師都肯同你咁博法。<---你肯定B1 50-60%係要好搏先做到 ?? 呢D刻意競爭行為是否正正係扭曲TSA原意 ?? 來自EDB壓力 ??

香港教育,係玩競爭,無論你點進步,都要人地無進步先顯得你有進步。<---你解釋左TSA被扭曲原因了...取消TSA就香港教育不再玩競爭 ??

教育前線工作者係可以俾反建議EDB如何利用其他更有效方法...去滿足TSA原意...佢地係專業人仕...現實係 ?? ~~~

PS...利申我係無立場...只係一位家長經過TSA考評過程既體會

作者: MASAYA    時間: 17-1-31 14:59

經歷一次TSA同經歷兩次TSA既家長講出黎又唔同份量,兄姐經歷時冇乜野丫,弟妹讀同一間學校就叫晒救命,我都見唔少。當然,唔同意既都可以話兄弟姐妹資質唔同,體會又唔同,大家都唔認同對方所講,繼續無限loop~
作者: shadeslayer    時間: 17-1-31 15:11

mcl203 發表於 17-1-31 13:12
但實際上以上係近無可能發生,一來,TSA考得好既,好大機會係先天原因(即學生好),再唔係就係操返黎,根本 ...

笑死人, 佢覺得學校教學完全無影響。人人都有責任, 係學校無責任?  咁洗鬼選校?

作者: b3410    時間: 17-1-31 15:21

mcl203 發表於 17-1-31 13:36
偏頗係每個人都有,因各人資料都有限,
“取消TSA就香港教育不再玩競爭 ??”
的確,如果取消TSA,香港教育制度可以改變為愉快學習,不玩競爭,的確應該取消TSA。

當然,完全沒有競爭,是不是一件好事,都需要考慮。
保持適當的競爭同壓力,我覺得是有需要的。我覺得最難在“適當”,好難控制。

作者: mcl203    時間: 17-1-31 16:29     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-31+13:12+ 但實

原帖由 shadeslayer 於 17-01-31 發表

笑死人, 佢覺得學校教學完全無影響。人人都有責任, 係 ...
所以我都有問吓,學校老師係專業,有無提建議如何確保教學質數,但又可取消TSA,為取消已取消,有無相關既代替品。事實,EDB有責任,但唔好將學校,校長,老師看成路人甲,乙,丙~~~

取消左TSA, 下一個會否係PS1, 再下一個係DSE ~~~

作者: mcl203    時間: 17-1-31 16:37     標題: 引用:經歷一次TSA同經歷兩次TSA既家長講出黎又唔

原帖由 MASAYA 於 17-01-31 發表
經歷一次TSA同經歷兩次TSA既家長講出黎又唔同份量,兄姐經歷時冇乜野丫,弟妹讀同一間學校就叫晒救命,我都 ...
又咁講,有幾多次TSA經歷,小朋友資質 同應否TSA似乎関係是否咁直接 ?? 須知道一間小學每次參與TSA 已經有百多個不同資質既情況,理應已有足夠反映性。為何大家都係津校,大家同一資助,成績會有參差?? 除非我地認同鄰家D米好D,飯係會香D~~~

作者: MASAYA    時間: 17-1-31 17:23

mcl203 發表於 17-1-31 16:37
又咁講,有幾多次TSA經歷,小朋友資質 同應否TSA似乎関係是否咁直接 ?? 須知道一間小學每次參與TSA 已經有 ...

因為好多人只睇自己情況嘛,同一年同一間學校既學生都可以唔同體會啦,輕輕鬆鬆個d唔明d人做乜讀到要死咁,讀到要死個d唔明人地點解考緊試仲可以去玩
作者: judy    時間: 17-2-1 11:42

的確,如果取消TSA,香港教育制度可以改變為愉快學習,不玩競爭,的確應該取消TSA。

TSA 和競唔競爭有咩關係?和愉快不愉快學習又有咩關係?

TSA 不影響  banding ;
TSA 和殺校無關;
TSA 個别孩子或績不公開;
TSA 的內容不艱深

小學、中學都有考TSA,為何只見小學噪到拆天?外國也有類似TSA測試(教育官員有更大之權力),點解得香港嘈到拆天?

明顯,人嘅問題。
作者: judy    時間: 17-2-1 12:15

理論上,香港絕大部分是津校,學校之管理、教師之升降(應是有升無降),全由教育團體話事。TSA之罪,在於將學生表現報告交給學校,如果不向學校交報告,咩事都冇。

教協不就是向政府交健議,TSA可照考,不過就不記錄校名。

向學校"報穿",死罪!
作者: mcl203    時間: 17-2-1 12:31     標題: 引用:理論上,香港絕大部分是津校,學校之管理、

原帖由 judy 於 17-02-01 發表
理論上,香港絕大部分是津校,學校之管理、教師之升降(應是有升無降),全由教育團體話事。TSA之罪,在於將 ...
呢D叫做反建議?? 即係卷照操,TSA負評歸教統局。校長老師可以輕鬆管理/教學,學校無須評核,學業成果家長自負,都係教育系統問題。

作者: judy    時間: 17-2-1 12:44

建議TSA改為個人自由参加,向參加者發出詳細報告和排名。

我的小朋友在小五六期間,自費跟學校報了一些國際試,成績好的我就夾在個人報告里報學校。

阿二升中派位不理想,我帶他週围叩門。有學校見阿二張成績全B,不讓面試,如當時香港有個人TSA試,情况富會好好多。
作者: October.    時間: 17-2-1 13:09

好似有d家長呻學校多功課,連改正都算一樣功課,但其實其他人一個鐘搞掂晒,佢小朋友就花咗三個鐘先做得完,晚晚搞到夜媽媽先有得睡,家長就難免滿腹怨言。

我自己本人就信,頭3%學生唔駛點操都會考得好,頭4-10%學生一點就明,操小小就會得,跟住既%就多勞多得啦,EK家長&學生當然無問題,但唔少家庭d家長無時間教導小朋友,支援不足等等原因,就唔好反對學校操練啦,咁樣就更加拉長學習距離。

作者: shadeslayer    時間: 17-2-1 13:28

judy 發表於 17-2-1 12:44
建議TSA改為個人自由参加,向參加者發出詳細報告和排名。

我的小朋友在小五六期間,自費跟學校報了一些國 ...

更加好的是,TSA加個「國際」,叫 ITSA, 或直接用外國的評核試,仲要收錢考,原本500,政府資助只收200,應該受歡迎。

作者: shadeslayer    時間: 17-2-1 13:39

October. 發表於 17-2-1 13:09
好似有d家長呻學校多功課,連改正都算一樣功課,但其實其他人一個鐘搞掂晒,佢小朋友就花咗三個鐘先做得完 ...

量度學校增值度咪得囉。 Classic Growth vs Proficiency.

作者: judy    時間: 17-2-1 15:06

但唔少家庭d家長無時間教導小朋友,支援不足等等原因,就唔好反對學校操練啦,咁樣就更加拉長學習距離。

如果教師係為學生好,教師應該向學生解釋:TSA的報告,說明學校學生有改善的空間,所以師生要更努力。我也不反對操練。

但依家教師唔認為操練為好嘢噃,係教局嘅"報穿",佢地先至要操練,先至搞到學生噃,好似係負面嘅嘢噃。教局報告只是指出學校之不足,學校教師理應用專業的、對學生有益的方法改善教育,而不是去搞到學生不得安寧。

香港地人人都要監督嘅啦,上級摔數,當然要想辦法改善啦。有邊個可以好似小學教師咁,上級摔數,反而做負面嘅嘢。然後叫工會代表反而指貢監管呢?
作者: b3410    時間: 17-2-1 15:47

shadeslayer 發表於 17-2-1 13:28

更加好的是,TSA加個「國際」,叫 ITSA, 或直接用外國的 ...
好建議!數學應該可以,因為大家進度差不多。
不過中英文點算?不同國家進度唔同。

作者: b3410    時間: 17-2-1 15:52

回覆 judy 的帖子

其實教育局的TSA報告係點樣的?有哪些內容?

有無分各個能力的評估,和改善措施?
幫到學校改善教學,才有正面效果。

[size=34.9597px]好似小女都有參加一些數學測試,報告會分的好詳細,提出小朋友不同範疇的能力如何。這樣可以有針對性的去改善。

作者: judy    時間: 17-2-1 16:12

更加好的是,TSA加個「國際」,叫 ITSA, 或直接用外國的評核試,仲要收錢考,原本500,政府資助只收200,應該受歡迎。

不能直接用外國的評核試,用外國的評核試,始終唔能够入肉咁描述學生的水準,特别是排名。這就是個人TSA有其價值的完因。

港人特喜"國際"二字,TSA可改名為全港性國際領先系統評估。

香港中小學水準處於國際前列水平,加上國際領先四字也不為過。

當然,學生要填上校名,用作"摔數"、研究之用。
作者: judy    時間: 17-2-1 16:16

其實教育局的TSA報告係點樣的?有哪些內容?

有無分各個能力的評估,和改善措施?
幫到學校改善教學,才有正面效果。

大概有每一部分之分數,分析某一部分強弱。全港平均等等吧!
作者: MASAYA    時間: 17-2-1 16:16

名稱比實際作用重要既香港教育
作者: October.    時間: 17-2-1 16:58

judy 發表於 17-2-1 15:06
如果教師係為學生好,教師應該向學生解釋:TSA的報告,說明學校學生有改善的空間,所以師生要更努力。我也 ...

學校也操pre S1,操得仲勁,某校學生要提早半小時返學操練,但好似唔見家長有咩反對聲音,唔好以為學校係爭上位,而係間已經上咗位既地區一線小學,年年爭崩頭入。

講到尾,兩個試都與成績有關,學校家長反應卻大不同,原因係好多人都從自己角度及利益諗。

TSA的報告優劣同pre S1成績成正比嗎?如果兩者不成對比,學校大可以唔操TSA架,只要pre S1成績好,B1人數多,家長對間小學趨之若鶩,學校唔驚被殺校(當然,教處話TSA唔關殺校事),理得佢TSA,駛乜操練,當吃生菜咁考得啦。

如果TSA的報告與pre S1成績係成正比的,咁有無必要考咁多次試?小六果次可以CUT, 教處睇pre S1成績得啦.
作者: mcl203    時間: 17-2-1 17:12     標題: 引用:+本帖最後由+October.+於+17-2-1+17:06+編

原帖由 October. 於 17-02-01 發表
P6既TSA和PS1係隔年考,兩者係唔會同一年出現~~~

作者: judy    時間: 17-2-1 17:15

所以,反對TSA係個謎。

我的解释是:不知何時開始,某團體反對嘅,一定要政府跪低為止。而佢萬試萬靈,更使它象個縱壞嘅小孩。

大眾通常沉默,事不關已啦,響亮而不用成本之口號啦,無知又自認好醒啦,社會導向由小數大聲人士所控制,可悲!
作者: shadeslayer    時間: 17-2-2 01:10

October. 發表於 17-2-1 16:58
學校也操pre S1,操得仲勁,某校學生要提早半小時返學操練,但好似唔見家長有咩反對聲音,唔好以為學校係 ...

小三唔cut得,小六真的可能不用,以pre-S1 取代。

作者: Hillkymama    時間: 17-2-2 16:18

有幾多已升中家長留言前有了解過依幾年啲卷深咗幾多? 以同一學校計已深好多.
點解小一已經要用閱讀理解,考幾十分鐘試要做3-4份,仲未計短題目.
數學又咁多文字題,教局指引K2下學期先學寫字, 年半就變成識睇文字題.
成個教育傾向TSA考試模式.

小學雜談果邊有人問英詩比升中一囡囡睇.
頭兩條問題小一考試卷都有問啦 (華小,寶血,九龍塘某校).

TSA已變質到令小朋友不停提前學野,失去學習興趣,有為數不少的有情緒病,甚至有學生失去生命.
點解要迫到啲小朋友咁,而你地仲話自己孩子N年前考完無事,而做幫兇?
連紅磚女校今年份卷都加埋TSA野.
作者: judy    時間: 17-2-2 17:39

你的經驗都好多年前啦,依家的小一已經要操,睇過8間一,二線卷比上年,前年都深,考試答題都跟TSA模式

有冇睇過preS1卷,仲深。點解小一唔操呢?

小一有小一的程度,小二有小二的程度。如果因變態教師或家長去操TSA而取消TSA的話,第二日有變態教師或家長去操DSE,咪要取消DSE?

不錯,阿大阿二己上大學,阿三也考完小三TSA,但咁多年來,TSA的内容、形式、目的都冇變到。那麽,點解以前可以好輕松面對,現在就不能?

TSA形式是甚麼?加減乘除、作文、閱讀理解。你小學唔考呢啲?
作者: judy    時間: 17-2-2 17:49

根本之前發起的不是甚麼團體, 不如你睇下依家啲初小卷,上年學生自殺人數,同問下兒童精神病要等幾耐先有得睇

再次強調一次:

TSA 和殺校無關;
TSA 個别孩子或績不公開;
TSA 的內容不艱深
TSA 不公佈學校成績。

那麽,那些變態佬去操TSA而令小朋友受苦,又關TSA事?

少女穿着美麗動人引來色魔,你不去指責色魔反而要關服装店,是何道理?
作者: judy    時間: 17-2-2 17:51

小學雜談果邊有人問英詩比升中一囡囡睇.
頭兩條問題小一考試卷都有問啦 (華小,寶血,九龍塘某校).

咁關TSA咩事?
作者: MASAYA    時間: 17-2-2 17:53

有趣既係,數學會考埋閱讀理解,英文會考埋加減乘除,中文... 混合廣東話同普通話既書面語黎考

升中preS1深過小三TSA係咪正常過正常?其實,中六DSE,仲深過升中既preS1架
作者: judy    時間: 17-2-2 17:58

其實可在google打TSA,2004至2015任download.

無可否認,官方的卷比出面的質素好好多。

作者: judy    時間: 17-2-2 18:02

升中preS1深過小三TSA係咪正常過正常?其實,中六DSE,仲深過升中既preS1架

咪係!咁如果有人小一、二操preS1 或DSE,呢两科唔取消都唔得啦!
作者: MASAYA    時間: 17-2-2 18:06

judy 發表於 17-2-2 18:02
咪係!咁如果有人小一、二操preS1 或DSE,呢两科唔取消都唔得啦!
係囉,邊間操緊?
作者: judy    時間: 17-2-2 18:12

係囉,邊間操緊?

唔知嘅,我都話"咁如果有人..."。够唔知TSE咁簡單咁合理嘅試都可以搞到要生要死要睇醫生啦。

作者: MASAYA    時間: 17-2-2 18:17

judy 發表於 17-2-2 18:12
唔知嘅,我都話"咁如果有人..."。够唔知TSE咁簡單咁合理嘅試都可以搞到要生要死要睇醫生啦。
大家都只睇自己相信既事,唔去了解點解搞成咁,或者其他人實際情況,好正常
作者: oooray    時間: 17-2-2 18:34     標題: 引用:Quote:+根本之前發起的不是甚麼團體,+不如

原帖由 judy 於 17-02-02 發表
再次強調一次:

出版商出埋咁多TSA練習,學校唔操,邊個去買?

作者: MASAYA    時間: 17-2-2 18:37

操練有市場,有供有求,大家happy,教育局其實都唔認為係問題,只要唔好煩到佢就得,樂觀其成,煩到佢就要出黎講兩句叫大家唔好,繼續happy
作者: mcl203    時間: 17-2-2 19:00

Hillkymama 發表於 17-2-2 16:18
有幾多已升中家長留言前有了解過依幾年啲卷深咗幾多? 以同一學校計已深好多.
點解小一已經要用閱讀理解,考 ...

你認為一份TSA卷係要學生全識晒先係正常??...識一半是否已達標??...唔識既題目係未達水平??

我已分享過我小朋友間小學從來唔重視/唔操TSA....D學生唔識咪唔識囉...又唔關佢地事...D學生會自發性認真去考?? 但佢地中學係坊間評1A

須知評核卷唔一定要識晒...太深或無學過...唔識有幾奇...有深有淺 先睇到學校/學生水平...唔一定係要狂操先係正常教學模式 ~~~

作者: mcl203    時間: 17-2-2 19:17

judy 發表於 17-2-2 18:02
TSA 只係學校用黎操學生...可能...背後動機係PS1 ~~~

作者: shadeslayer    時間: 17-2-2 20:26

MASAYA 發表於 17-2-2 18:37
操練有市場,有供有求,大家happy,教育局其實都唔認為係問題,只要唔好煩到佢就得,樂觀其成,煩到佢就要 ...

操練有市場, 學校家長 happy 就無問題?

過份操練, 孩子受害, 有無問題。

Judy 說得對, 有評核有考試就有壓力, 不能以此為理由拒絕TSA。記住, TSA己是低 impact 評核, 風險好低, 咁都要操係藉口。一些人自私之心路人皆見。要撥欵多多唔夠, 有壓力/被監管卻萬萬不能。要撥欵的時候就靈魂工程師, 被監管的時候就話只係打分工, 推責任給學生操, 然後又話變質又話制度錯要取消。

如果教育人員堅守千錯萬錯不要禍及孩子, 只反對TSA, 咁我會十分尊重。而家推問題落學生要脅教局家長, 教師還要别人尊重?

細路問呀媽拿錢用, 不要問, 只要比錢, 得唔得?

作者: mcl203    時間: 17-2-2 21:21

shadeslayer 發表於 17-2-2 20:26

細路問呀媽拿錢用...無必得...老師要EDB俾俾但不可以評核...係一定要得...唔俾就反

作者: cherrieshum    時間: 17-2-2 22:59

shadeslayer 發表於 17-1-29 12:40
TSA 不影響  banding

TSA 不會用來殺校

認同!

作者: MASAYA    時間: 17-2-3 08:51

shadeslayer 發表於 17-2-2 20:26

我不嬲都話教局、學校、家長、補習社、書商都有責任,咁你認為我覺得操練有冇問題?你仲因為咁話我冇立場,要將責任全歸於一方先得?呢樣我好費解。
我係呢度較強調教育局既責任係因為有d人覺得教育局冇責任

細路不問原由問阿媽拎錢,細路當然有問題,但家長冇責任?

作者: 囝囝爸    時間: 17-2-3 09:05

TSA 十多年前小兒讀小學時,佢覺十分淺。當時亦冇爭論要不要考,我當時只覺是小學中期一個評核,顯示學童差異作為教局參考。近來爭論多了,從網上看到一篇文章,是否屬實,大家可以參詳。

//
蘋果日報 2015年11月報導文章

【本報訊】雖然教育局多番強調全港性系統評估(Territory-wide System Assessment, TSA)不是殺校指標,惟鮮魚行學校前校長梁紀昌證實,學校曾因TSA不達標而被當局施壓。梁指TSA題目越來越長,學生被迫變成機械人日夜操練,直斥評估已經異化,坦言若能選擇,鮮魚行學校不會讓學童考TSA,「係咪想小學變成富士康工廠?」

由TSA引致的操練個案多不勝數,《城市論壇》昨就取消評估與否和家長、學者、小學校長展開討論。現已退休的梁紀昌稱,TSA自2004年推出後成為殺校指標,由於十多年來鮮魚行學校也不達標,教育局職員曾引述數據,責難學校不受家長歡迎。
梁紀昌解釋,學校每屆學生的長處不一,為了不讓學童變成機械人,他拒絕操練學生,但有學校校長因此施壓,最終傷害學生。

梁又指,TSA的試卷越來越長,以小三TSA英文閱讀為例,2006年的卷有16頁,2011年已增至19頁;2006年的字數有750字,2014年已增至1,270字。梁批評TSA已經異化,題目已脫離基本能力、越來越深,學生參與猶如舉重,「今年舉10公斤,下年咪舉10.5公斤囉!」他認為教育局不信任個別學校的教學方法,才以此方式
//

作者: MASAYA    時間: 17-2-3 09:31

囝囝爸 發表於 17-2-3 09:05
TSA 十多年前小兒讀小學時,佢覺十分淺。當時亦冇爭論要不要考,我當時只覺是小學中期一個評核,顯示學童差 ...
有d人見蘋果日報就唔睇內容,就算睇都以假報導為前設,所以引用報導我多數揀其他報章,反正內容一樣
作者: judy    時間: 17-2-3 10:07

【本報訊】雖然教育局多番強調全港性系統評估(Territory-wide System Assessment, TSA)不是殺校指標,惟鮮魚行學校前校長梁紀昌證實,學校曾因TSA不達標而被當局施壓。梁指TSA題目越來越長,學生被迫變成機械人日夜操練,直斥評估已經異化,坦言若能選擇,鮮魚行學校不會讓學童考TSA,「係咪想小學變成富士康工廠?」

由TSA引致的操練個案多不勝數,《城市論壇》昨就取消評估與否和家長、學者、小學校長展開討論。現已退休的梁紀昌稱,TSA自2004年推出後成為殺校指標,由於十多年來鮮魚行學校也不達標,教育局職員曾引述數據,責難學校不受家長歡迎。
梁紀昌解釋,學校每屆學生的長處不一,為了不讓學童變成機械人,他拒絕操練學生,但有學校校長因此施壓,最終傷害學生。

梁又指,TSA的試卷越來越長,以小三TSA英文閱讀為例,2006年的卷有16頁,2011年已增至19頁;2006年的字數有750字,2014年已增至1,270字。梁批評TSA已經異化,題目已脫離基本能力、越來越深,學生參與猶如舉重,「今年舉10公斤,下年咪舉10.5公斤囉!」他認為教育局不信任個別學校的教學方法,才以此方式

我嘅故仔係咁嘅 (我估估吓,合不合理大家判斷)

鮮鱼行因收生不足,面臨殺校(事實係咁)。因梁校長人氣之故(一仔有文章,話梁校長有高薪的督學不做,到小學做校長,當時未有殺校)、因此校專收低下層之故(應不是專收低下層,應是只吸引到中下層),殺此校變成非常政治不正确。

我估梁校長向教署求法外開恩,而有以上的對話。

係梁校長向教署求情,教署話唔得噃,除了收生少外,水準确係低噃。定係教署自己到學校,話學校水準低要殺校,大家判斷。

至於題目越來越深(是越來越深,不是過於艱深),這确是問題。教署不能因個個高分而調高深度,這次檢討,也不能因有人噪太深而調整。教署要有合理嘅standard,不能放棄原則。政治事件由局長搞掂,唔得掂搞唔掂係唔得掂嘅問題。
作者: judy    時間: 17-2-3 10:27

TSA要求确寬鬆,當時有TSA改卷研討班,有教師聽後過來小雜嘈,話明明寫错都可俾分。但上文下理睇來,明明是手民之誤,TSA的standard是手民之誤照俾分。

作者: hkpapa852    時間: 17-2-3 12:16

MASAYA 發表於 17-2-3 09:31
有d人見蘋果日報就唔睇內容,就算睇都以假報導為前設,所以引用報導我多數揀其他報章,反正內容一樣 ...

TSA試卷內容一年比一年深和多係事實, 但梁前校長講既嘢又係咪事實呢?

睇番兩年前同梁校長有關既呢一篇報導:
http://skypost.ulifestyle.com.hk/%E6%B8%AF%E8%81%9E/%E8%A6%81%E8%81%9E/20140923/001/%E7%82%BA%E5%AD%90%E5%A5%B3%E5%A0%B1%E5%B9%B3%E6%B0%91%E6%A0%A1%20%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%95%99%E6%8E%88%EF%BC%9A%E5%90%8D%E6%A0%A1%E5%A4%AA%E5%9B%82%E5%BC%B5/155007

小一自行收生, 理論上只需要交長填寫自行表格, 家長和學生家庭背景根本無需填報或紀錄, 梁校長點解會咁清楚呢?
真係人地咁主動同佢講晒自己既家事?

作者: MASAYA    時間: 17-2-3 12:38

hkpapa852 發表於 17-2-3 12:16
TSA試卷內容一年比一年深和多係事實, 但梁前校長講既嘢又係咪事實呢?

睇番兩年前同梁校長有關既呢一篇報 ...
做乜quote我?我只係話引用最好唔用蘋果日報
btw, 如果家長認為學校教育理念同自己一致,講多d自己想法,我覺得有可能。但非常唔認同「從未有如此高質素」呢句,咩意思?

作者: shadeslayer    時間: 17-2-3 13:00

MASAYA 發表於 17-2-3 08:51
我不嬲都話教局、學校、家長、補習社、書商都有責任,咁你認為我覺得操練有冇問題?你仲因為咁話我冇立場, ...

所有問題, 最安全的講法就係個個有責任, 集體負責制, 不用思考。但集體負責即無人負責。

先不討論所有你說的 parties 也有責任與否。就算所有人也有責, 這不代表每人的責任輕重也一樣。

由解決問題的角度出發, 先要針對責任大的。

就當老師「只」是一份工, 份工係乜呢?就係用老師做教育的專業, 用自己認為最好的方法教導孩子明事理, 懂智識。假設某校小三乘數問題較差, 學校的反應不是分析為何較差, 課時不夠?方法死板, 而是一味操, 咁係做好份工咩?一受點點壓力便下放給學生操, 是做好份工咩?

過度操練是壞事, 這是共識。責任最大的, 就是決定以操練強加學生身上的一方: 學校。

如果學校不認同TSA, 但頂住壓力不狂操學生, 自然得人尊重, 有專業性, 做好份工, 做好靈魂工程師。respect is earned not given.

作者: MASAYA    時間: 17-2-3 13:12

shadeslayer 發表於 17-2-3 13:00

先不討論所有你說的 parties 也有責任。就算所有人也有 ...
能力越大責任越大,一場仗勝敗最大責任係前線士兵定背後軍官?一間公司營運成敗最大責任係前線員工定管理層?
一個老師有問題係老師個人問題,一間學校老師有問題係校長問題,咁一堆學校有問題係邊個問題?

作者: shadeslayer    時間: 17-2-3 13:23

MASAYA 發表於 17-2-3 13:12
能力越大責任越大,一場仗勝敗最大責任係前線士兵定背後軍官?一間公司營運成敗最大責任係前線員工定管理層 ...

你呢種簡單思維唔通的。如果教育局要負最大責任, 咁邊個管教育局?CE。咁邊過管CE?如果通, 咁TSA要習總負責。香港住屋問題, 寧波老虎咬死人又要習總負責。如果秘書打錯字, 要CEO 負責?

一堆學校有問題「可以」是一堆學校有問題, 無衝突的。

學校對教育局, 像士兵那樣服從將軍嗎?  唔好講笑了。

作者: MASAYA    時間: 17-2-3 13:23

shadeslayer 發表於 17-2-3 13:00

所有問題, 最安全的講法就係個個有責任, 集體負責制, 不 ...
最安全既講法?真正要改善係各方面去改善,咁叫集體負責即係無人負責?會唔會兒嬉左d呀?
作者: shadeslayer    時間: 17-2-3 13:33

MASAYA 發表於 17-2-3 13:23
最安全既講法?真正要改善係各方面去改善,咁叫集體負責即係無人負責?會唔會兒嬉左d呀? ...

你梗係無聽過「三個和尚無水飲」的道理。點解TSA係死結? 正是互相推搪, 不能聚焦問題「核心」的結果。

作者: MrBeast    時間: 17-2-3 14:09

和尚甲:要擔水我點化緣,食谷種嗎?
和尚乙:我擔水擔到想死(好似係)
方杖:個井又唔係我放係山腳,雖然我幾十萬個月又有能力起條水道,但又唔係你地出糧比我,我去雲遊唔好,做乜要理你
作者: mcl203    時間: 17-2-3 14:55     標題: 引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-2-3+13:00+本

原帖由 MASAYA 於 17-02-03 發表
能力越大責任越大,一場仗勝敗最大責任係前線士兵定背後軍官?一間公司營運成敗最大責任係前線員工定管理層 ...
咁都睇吓管理層有無實質權力,掛個名俾你管,成敗由你負責,但你唔可以管佢,更加唔可以話佢,又唔可以加少D人工俾佢,連年終評估都唔准做,壓力大云云。你仲肯唔肯負責先 ???

作者: little_yolky    時間: 17-2-3 16:24

囝囝爸 發表於 17-2-3 09:05
TSA 十多年前小兒讀小學時,佢覺十分淺。當時亦冇爭論要不要考,我當時只覺是小學中期一個評核,顯示學童差 ...
十多年後既今日, TSA卷也是不深的, 只是量多而已, 讀書速度夠快就可以了。當然, 要攞滿分還是不容易的。係書商出既練習比pass paper深。
作者: oooray    時間: 17-2-3 18:40     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+17-2-3+08:51+ 我不嬲

原帖由 shadeslayer 於 17-02-03 發表

所有問題, 最安全的講法就係個個有責任, 集體負責制, 不 ...
呢点我百分之二百認同。

作者: oooray    時間: 17-2-3 18:45     標題: 引用:Quote:囝囝爸+發表於+17-2-3+09:05+TSA+十

原帖由 little_yolky 於 17-02-03 發表
十多年後既今日, TSA卷也是不深的, 只是量多而已, 讀書速度夠快就可以了。當然, 要攞滿分還是不容易的。係 ...
書商D TSA練習,好多係垃圾,好似以前讀小學操學能測驗,大部份是超難。

作者: mcl203    時間: 17-2-3 19:34     標題: 回覆:mcl203 的帖子

忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA, 話被學校催谷狂操,咁理論上學校已作安排相關練習習作。但巿面上又出現大量練習習作,咁呢D練習習作有乜巿場? 莫非又係家長們一路反對一路自我加操,一本本咁入貨,確保一分都不能少~~~

作者: MASAYA    時間: 17-2-3 19:45

mcl203 發表於 17-2-3 19:34
忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA, 話被學校催谷狂操,咁理論上學校已作安排相關練習習作。但巿面上又出現 ...
如果全部人都係一模一樣,你咁講就通,就係有人反對操練,有人繼續操練,自己唔操練,但你幫唔到隔離屋小明被操練,唔係自己個細路冇問題就漠視其他人既問題架
作者: oooray    時間: 17-2-3 19:58     標題: 引用:忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA,+話被學

原帖由 mcl203 於 17-02-03 發表
忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA, 話被學校催谷狂操,咁理論上學校已作安排相關練習習作。但巿面上又出現 ...
書商與學校的互動關係,你懂的。N年前係一間超小型出版商(其實係個體户)做暑期工,其中一項工作,係做跑腿,代出版商以種方式申訴另一大型出版商以抄襲方式奪去新書書單市場上的份額。後來者除了印刷精美,圖文並茂,如何掠奪市場(校長們的芳心),不言而喻。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5