教育王國

標題: 東九龍滙基書院 [打印本頁]

作者: cherry21    時間: 17-1-23 12:41     標題: 東九龍滙基書院

請問有没有人收到面試通知書呢?

作者: Bigmowmow    時間: 17-1-23 12:52

Not yet.  I am still waiting. 是否全部有得Interview?
作者: 進爸爸    時間: 17-1-23 12:55

Bigmowmow 發表於 17-1-23 12:52
Not yet.  I am still waiting. 是否全部有得Interview?

上次開放日親自到校務處問過了,他們只是叫我等通知。也沒有提供確實日期,會何時打電話來。或是寄信。

作者: Bigmowmow    時間: 17-1-23 13:07

我都係,他們沒有回覆時間!但有沒有人知是否全In? 如果係就唔需要太緊張!
作者: simbafelix    時間: 17-1-23 14:48

Bigmowmow 發表於 17-1-23 12:52
開放日時問過校長說是全 IN 的, 他說往年收到1200-1300 申請表.
之後交 form 問過校務處說是會寄信通知的 (沒講幾時會發信),  Interview  日期是 2月11日

作者: Manman1010    時間: 17-1-23 15:22

simbafelix 發表於 17-1-23 14:48
開放日時問過校長說是全 IN 的, 他說往年收到1200-1300 申請表.
之後交 form 問過校務處說是會寄信通知的  ...

網頁話1同下旬會收到面試信,應該今個星期內

作者: iloveyat    時間: 17-1-23 21:12

cherry21 發表於 17-1-23 12:41

仲未有。應該呢個星期 ~ BTW
覺得交表時校服處個接待勁冇禮貌
大家有冇同感

作者: 進爸爸    時間: 17-1-23 21:16

iloveyat 發表於 17-1-23 21:12
仲未有。應該呢個星期 ~ BTW
覺得交表時校服處個接待勁冇禮貌
大家有冇同感

同意。+1

作者: iloveyat    時間: 17-1-23 21:39

進爸爸 發表於 17-1-23 21:16
同意。+1

眼都唔望我一眼(emoji)答我問題又勁晦氣!唔尊重人又冇禮貌
我對佢地印象分超差!

作者: simbafelix    時間: 17-1-23 22:09

iloveyat 發表於 17-1-23 21:39
眼都唔望我一眼(emoji)答我問題又勁晦氣!唔尊重人又冇禮貌
我對佢地印象分超差!
...
我接觸過校務處兩次,第一次是開放日當天,我問佢哋攞表,排隊攞表時見佢哋對啲交表的家長語氣已經很不友善,好似嫌家長問長問短好煩咁,輪到我話唔該想攞張申請表,佢一粒聲都無出又無望過我,我當時都覺的怪怪哋,話晒都係開放日,無理由咁樣態度啩,我心諗莫非係間神校?(因我不熟悉此校)睇唔起一般學生家長?
第二次就係開放日後緊隨的星期一去交表,態度依然一樣,我都只係問咗一句係咪寄信通知面試,佢答係,我都不敢再多問。
簡介會見校長和分享的老師很友善,很有愛,真不明校務處的態度點解咁差

作者: 進爸爸    時間: 17-1-24 06:13

simbafelix 發表於 17-1-23 22:09
我接觸過校務處兩次,第一次是開放日當天,我問佢哋攞表,排隊攞表時見佢哋對啲交表的家長語氣已經很不友善 ...

非常認同。

作者: ANNAFRIEND    時間: 17-1-24 08:27

其實呢間學校banding係咩? 我知有個band3成績既學生都報呢間,點解都甘多人報?
作者: homan911    時間: 17-1-24 09:01

進爸爸 發表於 17-1-24 06:13
非常認同。

絶有同感,去了咁多學校交表,這間校務處最不知所謂,已經寫信投訴校務處接待的人。

作者: 進爸爸    時間: 17-1-24 09:07

homan911 發表於 17-1-24 09:01
絶有同感,去了咁多學校交表,這間校務處最不知所謂,已經寫信投訴校務處接待的人。
...

如實反映,是一件好事。希望匯基聆聽之後,可以有改善。
因為,從家長角度,實在很難想像自己小朋友在這種"學習"環境下成長的結果。

作者: yklee    時間: 17-1-24 11:50

simbafelix 發表於 17-1-23 22:09
我接觸過校務處兩次,第一次是開放日當天,我問佢哋攞表,排隊攞表時見佢哋對啲交表的家長語氣已經很不友善 ...
我女講校務處個別職員麻麻地. 越高班學生對學校越有歸屬感,師生關係好好.

作者: 水杯    時間: 17-1-24 14:53

回覆 進爸爸 的帖子

同意 + 2
作者: simbafelix    時間: 17-1-24 20:09     標題: 引用:Quote:simbafelix+發表於+17-1-23+22:09+我

原帖由 yklee 於 17-01-24 發表
我女講校務處個別職員麻麻地. 越高班學生對學校越有歸屬感,師生關係好好.
...
我都相信學校是辦得好的,在open day 都感受得到,只不過是校務處某職員態度就真的有待改善。正所謂“今時今日咁嘅服務態度……”

作者: iloveyat    時間: 17-1-25 10:48

simbafelix 發表於 17-1-24 20:09
我都相信學校是辦得好的,在open day 都感受得到,只不過是校務處某職員態度就真的有待改善。正所謂“今時 ...

Agree! 校務處也是代表學校的。令人第一印象很差!始終是基督敎學校,也是直資,相對期望更高。如果校務處職員態度有問題,應該及早正視!

作者: 2jkidsfather    時間: 17-1-25 11:13

回覆 homan911 的帖子

Well done!

作者: 進爸爸    時間: 17-1-25 12:19

2jkidsfather 發表於 17-1-25 11:13

Well done!

+1。

作者: 進爸爸    時間: 17-1-27 09:02

cherry21 發表於 17-1-23 12:41

到今天年卅,匯基好似仍未寄信通知面試安排呢?有人已經收到通知嗎?

作者: Bigmowmow    時間: 17-1-27 12:12

未!又話1月底前,不過全In 又唔使太擔心
作者: homan911    時間: 17-1-29 22:30     標題: 回覆樓主:

如果2月11日面試,2月頭必有信,佢會 睇埋呈3考試分數來收生。

作者: Bigmowmow    時間: 17-1-30 18:26

homan911 發表於 17-1-29 22:30
如果2月11日面試,2月頭必有信,佢會 睇埋呈3考試分數來收生。
睇埋呈3咪好遲,呈3 要4丶5月先有成績次弟排名喎!好多直資3月底前已有offer。
作者: 進爸爸    時間: 17-2-1 09:03

Bigmowmow 發表於 17-1-30 18:26
睇埋呈3咪好遲,呈3 要4丶5月先有成績次弟排名喎!好多直資3月底前已有offer。 ...
這學校的風格,近年來也如是。因為校長是非常非常希望收band 1學生為主,所以要睇埋呈分三的成績,才作收生決定。然後,分批寄信,而第一批取錄信件,估計只寄給band 1學生,可能因為大部分b 1生已經有其他offer,不去留位的話,到了第二、第三或更後的信,才寄給b2學生。所以,問過一下該校認識的人,他們只是叫申請人放心申請可以。當中似有玄機。(如果成績是b1邊緣的話)
當然,該校宗教氣氛濃厚,是一眾以基督教為核心的直資中學的表表者,所以有在校老師與家長分享說,要認同這一點,特別是校園生活,每一天也與基督教信仰共同呼吸。又如寄宿生活等等。
如果是基督信仰的家庭,匯基是非常好的選擇。

作者: yvonnetsang    時間: 17-2-1 09:33

以我所知, 大部份直資學校只會睇呈一, 呈二的成績, 因為再睇埋呈三, 就已經係太遲.  直資學校會趕在4月中, 交收生名單給教育局之前, 出晒offer.  
作者: 進爸爸    時間: 17-2-1 09:40

yvonnetsang 發表於 17-2-1 09:33

以我所知, 大部份直資學校只會睇呈一, 呈二的成績, 因為再睇埋呈三, 就已經係太遲.  ...

+1,認同。

所以,若是b2的成績,匯基取錄的機會仍存在。因為大部分B1的,已經大部分有其他直資的offer了。

作者: yvonnetsang    時間: 17-2-1 12:05

回覆 進爸爸 的帖子

根據上年, 匯基都係3月開始出offer.   所以佢同其他直資一樣, 唔會睇呈三.   
作者: 進爸爸    時間: 17-2-1 13:08

yvonnetsang 發表於 17-2-1 12:05
回覆 進爸爸 的帖子

根據上年, 匯基都係3月開始出offer.   所以佢同其他直資一樣, 唔會睇呈三.     ...

在今年簡介會上,校長非常強調睇埋EDB ranking ,是重點收生考慮因素,然而在3月份是否已經知道.......

圖片附件: myimage.jpg (17-2-1 13:08, 181.43 KB) / 下載次數 77
/forum.php?mod=attachment&aid=MTAwNTU3fDhmMTBkODlifDE3MjcwOTE2ODR8MA%3D%3D

作者: 進爸爸    時間: 17-2-1 13:12

homan911 發表於 17-1-29 22:30

我也相信會睇埋"呈三"來收生。

作者: yvonnetsang    時間: 17-2-1 13:19

回覆 進爸爸 的帖子

以我所知, 唔知今年有無改.  
直資, 或者自行收生階段,  學校係收晒form 之後, 1月尾向教育局申請, 所有報名學生的ranking, 教育局會在3月發放資料.   其實小學每次呈分試之後, 都要將資料交去教育局, 所以教育局係有晒 (呈一 + 呈二) 的資料去排ranking.
所以中學係3月係有學生ranking 去做收生考慮.  
而自行收生階段/直資, 都要係4月中交收生名單給教育局. 在大抽獎之前, 抽起已有學位的學生.
呈三的成績, 主要影響大抽獎.  

作者: yvonnetsang    時間: 17-2-1 13:21

我睇返上年的post,  3月中已經出咗兩批offer,  另外亦有人收reject letter.
作者: 進爸爸    時間: 17-2-1 13:52

yvonnetsang 發表於 17-2-1 13:21
我睇返上年的post,  3月中已經出咗兩批offer,  另外亦有人收reject letter.

這樣就好了

作者: loverlymama    時間: 17-2-1 13:54

今天剛收到面試信,請大家留意信箱呀!
作者: Chowying    時間: 17-2-1 14:24     標題: 引用:今天剛收到面試信,請大家留意信箱呀!

原帖由 loverlymama 於 17-02-01 發表
我都收到信

作者: Dor1013    時間: 17-2-1 16:47

Chowying 發表於 17-2-1 14:24
我都收到信

幾時面試?

作者: mum1009    時間: 17-2-1 19:36

loverlymama 發表於 17-2-1 13:54

撞時間,比唔比改呢?

作者: Chowying    時間: 17-2-1 20:01     標題: 引用:Quote:Chowying+發表於+17-2-1+14:24+ 我都

原帖由 Dor1013 於 17-02-01 發表
幾時面試?
下午1點幾個 round, 好好彩,咩都冇撞

作者: ptm    時間: 17-2-1 20:14

請問滙基是否只見一次interview 便可?
因我見要in 2小時,和要見埋家長
作者: 進爸爸    時間: 17-2-1 23:15

我都收到信

+1。謝謝各位。

作者: homan911    時間: 17-2-2 11:03

進爸爸 發表於 17-2-1 23:15
+1。謝謝各位。

me too

作者: ICbaby    時間: 17-2-2 15:04

進爸爸 發表於 17-2-1 23:15
+1。謝謝各位。

me too 是否全in?

作者: 進爸爸    時間: 17-2-2 15:37

ICbaby 發表於 17-2-2 15:04
me too 是否全in?
是。全in。
作者: emibaby    時間: 17-2-2 23:50

ptm 發表於 17-2-1 20:14
請問滙基是否只見一次interview 便可?
因我見要in 2小時,和要見埋家長 ...

我要。
係咪全部都要見家長呢?

作者: simbafelix    時間: 17-2-3 09:10     標題: 回覆:emibaby 的帖子

應該係,我記得簡介會時校長已講過申請的家長請11/2取定假,預一個上午or一個下午

作者: aa06    時間: 17-2-3 15:45

回覆 simbafelix 的帖子

請問你們申請信是面交或郵寄? 如是郵寄, 是平郵或寄掛號?
作者: ptm    時間: 17-2-3 15:50

我是用平郵寄申請表。
作者: simbafelix    時間: 17-2-3 15:55

aa06 發表於 17-2-3 15:45

請問你們申請信是面交或郵寄? 如是郵寄, 是平郵或寄掛號? ...
為何問這個 ? 你未收到面試信 ?

作者: aa06    時間: 17-2-3 16:10

仲未收到信.
作者: homan911    時間: 17-2-3 18:26

aa06 發表於 17-2-3 16:10

仲未收到信.

最安全當然要直接遞交。

作者: G媽咪    時間: 17-2-3 20:29

我係郵寄,亦未收到面試信。
今日打去學校問,佢叫我等埋呢兩日,如冇就下星期打去再問。
我check過張$50報名費支票冇兌現,唔知係咪寄失咗份報名表
作者: Chowying    時間: 17-2-3 21:06     標題: 引用:我係郵寄,亦未收到面試信。今日打去學校問

原帖由 G媽咪 於 17-02-03 發表
我係郵寄,亦未收到面試信。
今日打去學校問,佢叫我等埋呢兩日,如冇就下星期打去再問。
我check過張$50報 ...
郵寄會唔會係郵資不足呀,話哂咁大份野 我係網上報既,純粹估吓

作者: G媽咪    時間: 17-2-3 21:25

我本來係想網上報名,但唔點解upload唔到document, 所以就郵寄
作者: aa06    時間: 17-2-3 21:35

回覆 G媽咪 的帖子

我今日打電話去學校問, 她説收不到, 你幾號寄?
作者: G媽咪    時間: 17-2-3 22:14

我係聖誕節寄
作者: hillken    時間: 17-2-3 23:17     標題: 回覆樓主:

請問最早幾點in?共有幾多場? 我女in 3:15pm.

作者: Mayyuen18    時間: 17-2-3 23:32

回覆 G媽咪 的帖子

打去學校問下
作者: G媽咪    時間: 17-2-4 09:08

下星期我打去學校問。但如果寄失咗,佢應該唔會比我再申請!
作者: 進爸爸    時間: 17-2-4 09:25

G媽咪 發表於 17-2-4 09:08
不妨打多次電話,或走一次問清楚。
作者: TTMA    時間: 17-2-4 12:02

份問卷計不計分

作者: TTMA    時間: 17-2-4 12:02

份問卷計不計分

作者: homan911    時間: 17-2-4 12:55     標題: 回覆樓主:

不是普通問卷,當然會考慮其中。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-4 19:51

G媽咪 發表於 17-2-4 09:08

我都係平郵,但我係特登去郵局磅,睇下要幾多錢郵資,無記錯我成份文件要五個幾左右,如果郵資唔夠,收件人係會收唔到信,我試過有人寄信比我但無貼郵票,郵政局要我特登去攞,仲要罰雙倍郵資即$3.4,先至比返封信我,打開原來係宣傳單張,激到我彈起
作者: Mayyuen18    時間: 17-2-4 19:57

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

去郵局寄依家有收條,可以去check下
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-2-4 20:44

Mayyuen18 發表於 17-2-4 19:57
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

去郵局寄依家有收條,可以去check下
如果要收條好似要另外比錢,郵局有問我,我無要到,所以如果選擇唔要收條就唔會有紀錄,除非份文件背後有寫回郵地址,咁成份文件就會打回頭,否則郵資不足就有機會對方收唔到信
作者: iloveyat    時間: 17-2-5 22:34

我都收到信

我都收到了。11 Feb 下午

作者: paradisemandy    時間: 17-2-6 11:53

有無人試過可改到時間?
INTERVIEW安排了早上,但剛好撞了比賽,校務處好決絕不能改時間.........
作者: stepanie    時間: 17-2-6 14:41

請問你們早上是in幾多點
作者: mum1009    時間: 17-2-6 15:48

paradisemandy 發表於 17-2-6 11:53
有無人試過可改到時間?
INTERVIEW安排了早上,但剛好撞了比賽,校務處好決絕不能改時間......... ...

我放棄唔 in Lu!

作者: simbafelix    時間: 17-2-6 19:11     標題: 引用:Quote:paradisemandy+發表於+17-2-6+11:53+

原帖由 mum1009 於 17-02-06 發表
我放棄唔 in Lu!
Why? 你又撞時間?

作者: homan911    時間: 17-2-6 19:53

mum1009 發表於 17-2-6 15:48
我放棄唔 in Lu!

証明滙基不是你杯茶。

作者: mum1009    時間: 17-2-6 20:14

simbafelix 發表於 17-2-6 19:11
Why? 你又撞時間?

係呀!

作者: mum1009    時間: 17-2-6 20:15

homan911 發表於 17-2-6 19:53
証明滙基不是你杯茶。

我想試(emoji),不過撞到應一應!(emoji)

作者: 進爸爸    時間: 17-2-7 08:47

paradisemandy 發表於 17-2-6 11:53
有無人試過可改到時間?
INTERVIEW安排了早上,但剛好撞了比賽,校務處好決絕不能改時間......... ...

................

作者: paradisemandy    時間: 17-2-7 09:07

進爸爸 發表於 17-2-7 08:47
匯基校務處態度強,屬於意料之內。
係.....佢地比的原因是已排好時間,無言。但我會再嘗試SEND EMAIL去,希望有機,始終唔想錯過

其實匯基唔比改時間是學校政策還是校務處的問題?

作者: yvonnetsang    時間: 17-2-7 09:27

paradisemandy 發表於 17-2-7 09:07
係.....佢地比的原因是已排好時間,無言。但我會再嘗試SEND EMAIL去,希望有機,始終唔想錯過

其實匯基唔 ...

其實好多中學都唔可以改時間, 因為甘多人報名, 人人都改, 就好難攪.

我估唔會係校務處自己決定.

匯基無得改時間, 培基, 李國寶都係無得改時間.

作者: 小時了了    時間: 17-2-7 10:00

有無人試過可改到時間?

進爸爸 發表於 17-2-7 08:47
匯基校務處態度強,屬於意料之內。

paradisemandy 發表於 17-2-7 09:07
其實匯基唔比改時間是學校政策還是校務處的問題?

校務處有員工態度唔好令人感受差我不作評論, 但因為咁所有野都賴晒學校校務處我就不敢苟同.

其實, 我印象中記得匯基封面試信特登用 Bold size 字體 Bold 住唔俾改時間面試, 非常顯明學校政策一視同仁全部考生唔俾改時間, 但依家卻講到間學校嘅校務處如何態度強好似校務處不近人情唔俾人改時間就係校務處問題, 真係睇見咁樣對學校嘅批評, 真係令人無言.

莫非, 只有匯基東九龍嘅鄰居學校先至最好? 已註冊咗鄰居學校, 唔洗係度咁講匯基東九龍呀?

其實呢, 匯基東九龍真係好差架, 校務處員工態度咁差真係唔好 IN 及唔好讀呀, 咁我及好多人多謝你啊!

上星期我曾有一絲絲壞惡念諗我成日係 EK 講培基點好點好會唔會咁令培基多人識咗, 多人報及考, 以至第一輪培基唔收阿女? 我係咪當初應該抺黑下培基呢? 因為我當初係校務處交表時都有極不愉快及嬲嘅感受, 但我由始至終無講過培基一點點的不是, 因為我相信老師及校長價值觀重要過校務處接待員及文員.

另外, 我去赤柱聖士提反 2次交報名表及後補資料, 純個人感覺嗰接待員隻眼好似係頭頂咁, 問多一句都唔係好想答你. 我真係千里迢迢請假入赤柱交資料, 問多兩句受到咁嘅對待? 但我反而會諗佢係草根市民, 唔係好似老師及校長咁有修養及學識, 我唔會要求校務處基層員工好似老師及校長咁嘅要求.

P.S. 因識人( C9) 係學校做接待員, 學校做接待員只有中五程度 (都唔係 full cert, 廿幾三十年前只得幾科合格而已) 只有幾千蚊一個月, 仲要係年年續約合約制, 而編制係歸校工類, 唔係文員類, 草根員工, 大家想要求接待員啲咩野呢?

以上純個人意見

作者: lamlammama    時間: 17-2-7 10:33

其實學校面試要更改時間係難的, 甚至是不可能.
點界定什麼情況可改期? 眾多申請人的時間編排好了, 更改就會影響其他面試者. 牽一髮動全身. 如你可以改, 他人又改, 咁點安排? 如一個可改, 其他人不可改, 又會有人問點解 A 可以 B 不可以.

我也明白家長見到撞期了很希望可以更改到, 但規則就是規則. 可能也要無奈作出取捨了.
作者: paradisemandy    時間: 17-2-7 10:36

小時了了 發表於 17-2-7 10:00
校務處有員工態度唔好令人感受差我不作評論, 但因為咁所有野都賴晒學校校務處我就不敢苟同.

其實, 匯基封 ...
抱歉我未有留意面試信用 Bold size 字體 Bold 住唔俾改時間,我收到的不是自己小朋友的面試通知書,所以未有詳加留意通知書內容,面試時間也是口頭告知,所以被告知不能改時間時非常無奈,事情一波三折,感覺與學校無緣......
我並非責難校務處不近人情,只是一向以為有恰當原因可向學校作出申請,這種想法看來要改變一下。
作者: paradisemandy    時間: 17-2-7 10:41

lamlammama 發表於 17-2-7 10:33
其實學校面試要更改時間係難的, 甚至是不可能.
點界定什麼情況可改期? 眾多申請人的時間編排好了, 更改就 ...
我朋友做學校的(不過非中學),申請人有supporting document都會儘量安排,所以以為這是普遍情況......

有得必有失,又要和小朋友上一堂重要的課

作者: lamlammama    時間: 17-2-7 10:55

paradisemandy 發表於 17-2-7 10:41
我朋友做學校的(不過非中學),申請人有supporting document都會儘量安排,所以以為這是普遍情況......

有 ...
人生總會遇著無奈的, 希望你會有最好的協調和解決方法.  

作者: ultra28    時間: 17-2-7 10:55

received interview letter
作者: Bigmowmow    時間: 17-2-7 10:59

我相信不可更改時間或因某些原因要求更改曰期是絕大部份學校的做法,當然我相信有例外。我今年也有同樣的經歷,仔兩間心儀的中學有得面試但係同一個時間同一日,我們也有打電話去兩間學校想更改時間,當然如我所料學校係話冇得改因為已經安排好晒!

我只好同仔講世事真係冇咁完美,現實世界係需要學習選擇!我同仔講可能呢啲就係上天安排叫你早啲決定。仔最後2選一去面試放棄左另一間好心儀嘅學校面試機會!
其實上天已經為每一個小朋友安排咗最合適嘅,所以莫強求。人生係有好多抉擇嘅時候,我們應該讓小朋友去學習和懂得接受選擇後嘅結果。

希望大家繼續努力,上天自有安排。

作者: shala    時間: 17-2-7 11:08

我當年都係兩間心儀中學撞正同一日面試,打去問,兩間都不能更改時間,所以最後唯有同啊囝一起作出取捨,放棄其中一間!

作者: cubixluk    時間: 17-2-7 13:17

回覆 cherry21 的帖子

Yes , 11/2 - 下午3 點左右

想問下, 係咪著返小學校服去INTERVIEW ?

作者: simbafelix    時間: 17-2-7 15:07

其實匯基唔 ...
我相信不能改時間是學校的政策, 因為我記得校長在簡介會 (接近尾聲的時候) 曾提醒家長們說面試日子已定了在11/2, 大家要預留半日時間. 另外我諗要學校安排改時間都真的不容易, 因為佢哋只需面試一次, 已包個人及小組討論, 校長說過以往每年大約都收到1200-1300份申請, 全 IN, 即是話由朝9到晚5, 不放 LUNCH 都係得8個鐘要見千幾人, 每小時要見起碼150人, 兼且又已將考生分晒組, 一個改係要改埋其他人, 所以都幾複習的.

我阿仔收到基祟 2ND IN 時知道是在11/2 下午, 已撞了乒乓球比賽, 又諗可能會撞匯基, 當時已諗如果撞匯基, 兩校又無得改時間就去基祟啦, 因為阿仔 LEVEL 比較貼近基祟, 匯基是向高難度挑戰的. 點知收到匯基信是 IN 上午, 兩間又無撞, 阿仔又話唔怕攰要見晒兩間, 不過匯基見上午又撞足球比賽. 即係話一日有兩個面試兩個比賽, 點改都滿足唔晒四個願望, 乒乓球比賽阿仔就一早話放棄, 因是個人比賽不影響其他人, 只是有利對手自動出線. 至於足球比賽亦有足夠球員參賽, 所以教練都支持去面試, 於是阿仔就選擇爭取學位而放棄比賽.

當然我阿仔的比賽並不是什麼大賽, 可以比較輕易選擇放棄, 不過我都心感意外阿仔竟然選擇面試而唔去比賽, 因為佢一向都好重視去比賽, 有得玩嘛, 到要選擇取捨時就會發現邊樣嘢對自己係重要點.

我幸運地無試過學校撞時間, 可能我只是報了四間直資, 上次是培基上午, 基祟下午, 今次是匯基上午, 基祟又是下午, 所以可以參加所有面試, 然後就靜待結果再打算. 但我仔小學校長知我報了幾間都話報咁多間其實想讀邊間呀, 如果間間都收咁諗住讀邊間呀, 我回答話驚間間都唔收喎 其實可能啲校長嘅睇法係應該報合適的學校已並非漁翁撤網, 所以佢哋會覺得報名時已選擇清楚, 咁正常人都唔會只報一間嘅, 都唔會得一間學校適合自己啦, 但 報名後每個階段都是在選擇, e.g. 早給你 OFFER 又唔知好唔好註冊先, 怕更好的 OFFER  在後面, 到時要攪一大餐手續又怕攪不來, 唔註冊又驚無咗個位之後又無其他 OFFER, 到兩間都有 OFFER 又要選擇讀邊間, 選 A 時覺得 B 好,   選 B 時又覺得 A 好, 真係有得有失, 如果在面試階段已經撞期就即是要提早選擇, 我諗啲校長不會為遷就考生要見另一間學校而為你改期, 因為佢都會諗 "如果間間都收咁諗住讀邊間?", 當然我想讀的未必收我喎, 咁就惟有去果間大機會收你的去面試了 !

我感恩我沒有撞學校煩惱, 但我都沒有要選A校定B校的煩惱, 因為暫時只是得一間(是第一間見的)俾 OFFER, 其實我擔心最後都只係得呢一間有OFFER, 阿仔可能會好失望, 因為佢會為了面試放棄一些他喜歡的活動和比賽, 即使告訴他錄取機會不大他都積極嘗試, 所以我告訴他培基有得IN, 基祟有 2ND IN, 已經很好呀, 希望他在不被取錄時都覺得自己已成功了一半, 當然這也是我用來俾定自己一些心理準備啦 ! 希望天父給他一間合適的學校, 不是只得面試的機會啦!

作者: ptm    時間: 17-2-7 15:27

simbafelix 發表於 17-2-7 15:07
我相信不能改時間是學校的政策, 因為我記得校長在簡介會 (接近尾聲的時候) 曾提醒家長們說面試日子已定了在 ...
祝福你小朋友能考到心儀的學校
作者: lamlammama    時間: 17-2-7 16:37

祝願孩子們都能面試成功
作者: Bigmowmow    時間: 17-2-11 16:40

今曰interview 完,對𣾀基又再加分,學校安排得好好,校長在台上的分享及在台下家長門的提問令我對滙基更加有信心!我住港島,對滙基全不認識直至要補考直資才開始留意這間學校,本來沒有打算報讀,因為覺得比較遠亦都覺得宗教氣氛太過重,怕仔接受唔到。可能係神嘅安排,我哋最後一天才報咗呢間學校,仔亦越來越喜歡呢一間學校,希望能夠有offer啦!
作者: tongtongwhite    時間: 17-2-11 22:34

Bigmowmow 發表於 17-2-11 16:40
今曰interview 完,對𣾀基又再加分,學校安排得好好,校長在台上的分享及在台下家長門的提問令我對 ...

請問你是那一場面試?
我們是10:45,基本上我的感受和你一樣。校長真是好有教育熱誠。

作者: ICbaby    時間: 17-2-11 23:47

mum1009 發表於 17-2-6 15:48
我放棄唔 in Lu!

x 2

作者: Bigmowmow    時間: 17-2-12 09:44

tongtongwhite 發表於 17-2-11 22:34
請問你是那一場面試?
我們是10:45,基本上我的感受和你一樣。校長真是好有教育熱誠。
...
我是最早9:15!  校長好風趣好有領唔,希望大家有好消息啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5