教育王國

標題: 成續表名次問題 [打印本頁]

作者: syalicelau    時間: 17-1-16 16:25     標題: 成續表名次問題

小學成績表沒有提供名次,請問有冇人知中學會如何計算校內成績?

另小兒大埔區一線小學,呈一中,英,常A ,數B, 呈二全A, 自行會出沙田區一試,現擺位如下:
自行一沙呂
自行二沙崇
這樣擺位正確嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 16:48

syalicelau 發表於 17-1-16 16:25
小學成績表沒有提供名次,請問有冇人知中學會如何計算校內成績?

另小兒大埔區一線小學,呈一中,英,常A  ...
點解會無名次?學校想你哋升返自己中學?

作者: syalicelau    時間: 17-1-16 17:01

王家爸爸 發表於 17-1-16 16:48

唔係呀…我地小學冇自己中學架,五年級未呈分嘅期考都有名次出,之後所有呈分就沒有名次,我都不明白為何有此安排。

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 17:06

syalicelau 發表於 17-1-16 17:01
唔係呀…我地小學冇自己中學架,五年級未呈分嘅期考都有名次出,之後所有呈分就沒有名次,我都不明白為何 ...
好少見冇自己中學既一線小學呈分試無名次,一般只係有自己中學或者寶校先會無名次。會唔會係學校啲師兄、師姐上次PS1考得好差,所以學校轉變成績表既安排?
作者: mrs.so    時間: 17-1-16 17:23

大埔確實有好多間小學無公佈成績表名次及呈分名次, 部份小學會由老師口述呈分名次大約位置, 有部份小學只會講BAND幾頭中尾

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 17:30

hkpapa852,我以為佢係孫方中小學,因為孫方中小學同孫方中書院係一條龍關係。
作者: CALVEN    時間: 17-1-16 17:31

問老師,呈分試規定不可以列出名次在成績表
作者: utopian    時間: 17-1-16 17:31     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

既然中學可知道學生的全港排名,但表格上要填五上、五下、六上的名次,請問作用是甚麼?

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 17:37

mrs.so 發表於 17-1-16 17:23
大埔確實有好多間小學無公佈成績表名次及呈分名次, 部份小學會由老師口述呈分名次大約位置, 有部份小學只會 ...
問題係除非有難言之隱,學校點解要咁做?
因為唔講清楚,家長揀錯機會大增,一係過度進取,一係過度保守,兩種情況對學生都不利,學生派得差既機會大增,學生派得差對學校長遠無好處。

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 17:44

utopian 發表於 17-1-16 17:31
既然中學可知道學生的全港排名,但表格上要填五上、五下、六上的名次,請問作用是甚麼?

...

中學要你填齊每次考試既名次既主要目的係,想更清楚地知道小朋友既成績(尤其係主科)同埋成績既趨勢(係進步緊定退步緊)。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-16 17:44

王家爸爸 發表於 17-1-16 17:30
hkpapa852,我以為佢係孫方中小學,因為孫方中小學同孫方中書院係一條龍關係。 ...
如果係一條龍既津校, 應該幾個月前已經要決定直升與否..... 而且反而呢D學校通常見龍中唔掂都會鼓勵學生外闖, 唔會咁樣點D學生.

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 17:48

hkpapa852 發表於 17-1-16 17:44
如果係一條龍既津校, 應該幾個月前已經要決定直升與否..... 而且反而呢D學校通常見龍中唔掂都會鼓勵學生外 ...
同意,所以我睇唔到正常學校唔講既目的,尤其係突然之間唔講,唯一諗到既係間學校真係寶咗。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 17:49

little_yolky,每個人對一線既定義可以好唔同。  
作者: cmchang0927    時間: 17-1-16 17:54

回覆 王家爸爸 的帖子

今年阿仔p5, 老師話教署規定不能公佈名次哦。
反而p1 to p4 班頭1 o 10會列在成績表上。
對此我也覺得很頭痛。。。

作者: mrs.so    時間: 17-1-16 18:02

王家爸爸 發表於 17-1-16 17:37
因為唔講清楚,家長揀錯機會大增,一係過度進取,一係過度保守, ...

我仔讀既小學小一至小六都唔會印名次在成績表
但會好清楚講比家長知小朋友呈分排名位置,亦會講解家長向邊幾間選校,我仔小學咁多年都好準同成功率都唔差。

據我知大埔有部份小學講學生屬於band 幾,家長就自己選校,尤其有聯繫既一間自行前已經叫家長簽署聯繫收生參加表之類既意向。

作者: optman88    時間: 17-1-16 18:05

cmchang0927 發表於 17-1-16 17:54
回覆 王家爸爸 的帖子

今年阿仔p5, 老師話教署規定不能公佈名次哦。
應該唔會, 我仔仔間, 第一至尾都有名次的
作者: syalicelau    時間: 17-1-16 18:23

王家爸爸 發表於 17-1-16 17:48
同意,所以我睇唔到正常學校唔講既目的,尤其係突然之間唔講,唯一諗到既係間學校真係寶咗。 ...

我自己都諗唔明,BTW 如就以上自行嘅擺位是否都正確呢?

作者: 小吱    時間: 17-1-16 18:39     標題: 回覆樓主:

我呀囡學校成績表有列全級名次,但考得好差果d先唔會列名次出黎。

作者: siubobotam    時間: 17-1-16 18:54

我個仔個間都係,所以都唔知點揀,好驚揀錯。

作者: syalicelau    時間: 17-1-16 18:55

siubobotam 發表於 17-1-16 18:54
我個仔個間都係,所以都唔知點揀,好驚揀錯。

係呀…真係驚驚地

作者: cmchang0927    時間: 17-1-16 19:33

回覆 王家爸爸 的帖子

我答:吓!乜咁架咩!
心想:出去考其他中學咪麻煩?又不可以表示有去意。。

作者: CALVEN    時間: 17-1-16 20:14

原來呈分試名次都可以印上成績表?
我仔學校老師祗會家長日講名次!

作者: IRENE*晴晴    時間: 17-1-16 21:12

其實呈分名次同成績表名次會唔會有機會出現好大差別,講緊十幾廿十名上落?
作者: YmOra    時間: 17-1-16 21:43

依你囝囝成績:
呈1::AABA
呈2::AAAA

初見資料也許可以試"沙崇",但由於未見更多的資料,未能肯定呢!
未知的資料例如有:(視藝和音樂成績)與(級名次)與(所屬Banding)多少?!

作者: YmOra    時間: 17-1-16 21:46

你意思係學校成績表沒有寫明校內名次,但是否連"口述"(校內名次)和(呈分名次)也沒有嗎?就連所屬Banding也不告知嗎?

作者: syalicelau    時間: 17-1-16 22:01

YmOra 發表於 17-1-16 21:46
你意思係學校成績表沒有寫明校內名次,但是否連"口述"(校內名次)和(呈分名次)也沒有嗎?就連所屬Banding也不 ...

係呀…級名次連口述都沒有講,但就有講b1頭10%

我只是覺得如果沒有級名次提供給中學的話,中學方面又如何對比小兒與其他學生的校內成績呢?

作者: BBKDWLAM    時間: 17-1-16 22:41     標題: 回覆樓主:

我仔小學會幫前列的學生填名次在中學申請表上,再加校印確認。

作者: YmOra    時間: 17-1-16 23:21

syalicelau 發表於 17-1-16 22:01

係呀…級名次連口述都沒有講,但就有講b1頭10%

也許可以試下單獨找老師問下,理由可以係不知"校內"名次無法填寫申請表,咁都唔講都無辦法,在這情況下,該中學只能夠透過以教育局所提供的[呈1+呈2之全港成績次弟]作(同校同學間)或(全港同學)的比較,若然有埋校內成績名次,便可結合((校內名次))與((全港次弟))一併(("估算"))該同學所攞嘅[中英數常=AAAA]是接近85分的A呀?!還是接近100分嘅A呢?!又或者可以由校內兩次成績排名下得出(("宏觀比對"))於教育局之全港次弟排名呢?!

假設:
甲同學中英數常小五和小六都是::AAAA,校內名次小五和小六::11和13,全港次弟呈1加呈2::12
乙同學中英數常小五和小六都是::AAAA,校內名次小五和小六::15和12,全港次弟呈1加呈2::11

這樣,甲同學的A可能比較接近85分位置,而乙同學的A,尤其係他的"中英數"(權重)比較高的科目會是有部份一至兩科係高於甲同學和比較接近100分位置,對中學而矣就不單單只是看見乙同學的全港次弟高於甲同學,而是有較深入了解甲乙同學之主科成績的表現呢!又可以知道甲同學的成績可能會是比較平穏比起乙同學呢!

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 23:49

syalicelau 發表於 17-1-16 18:23
我自己都諗唔明,BTW 如就以上自行嘅擺位是否都正確呢?

你連名次都唔知,點可能知道選校是否正確? 間學校都好大整古喎!

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 23:55

cmchang0927 發表於 17-1-16 19:33
回覆 王家爸爸 的帖子

我答:吓!乜咁架咩!

個老師明顯講大話,你應該問佢根据邊條教育條例咁講,然後同佢講虚假陳述可以係刑事罪。睇佢點答你。  

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-16 23:58

IRENE*晴晴 發表於 17-1-16 21:12
其實呈分名次同成績表名次會唔會有機會出現好大差別,講緊十幾廿十名上落? ...

正常情况只係上落三幾名,除非係邊緣人,否則唔會影响banding

作者: cmchang0927    時間: 17-1-17 00:00

回覆 王家爸爸 的帖子

之前阿女間小學又係不肯講名次的,有同學申請直資,那校要求學校信密封證明該生名次以提供scholarship,學校也拒絕。

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-17 00:10

optman88 發表於 17-1-16 18:05
應該唔會, 我仔仔間, 第一至尾都有名次的

大部份無名次既都係寶校,怕啲好成績既學生攞住張成績轉校,一線學校一定唔怕你走,所以會好清楚列明,唔會隱瞒住啲家長。

作者: mcl203    時間: 17-1-17 00:22

回覆 王家爸爸 的帖子

我成日覺得平時派卷偷睇吓不同程度既分數...又睇吓老師平時行為D大細超
係對評估自己位置有絕對用處...

作者: mcl203    時間: 17-1-17 00:24

cmchang0927 發表於 17-1-17 00:00
回覆 王家爸爸 的帖子

之前阿女間小學又係不肯講名次的,有同學申請直資,那校要求學校信密封證明該生名次 ...
唔係咁點留客噃 ~~~

作者: cmchang0927    時間: 17-1-17 00:24

cmchang0927 發表於 17-1-17 00:00
回覆 王家爸爸 的帖子

之前阿女間小學又係不肯講名次的,有同學申請直資,那校要求學校信密封證明該生名次 ...
所以阿女間小學係絶對不會recommend學生申請1st round的st paul coedu, 要申請只有自己apply 2nd round
作者: cmchang0927    時間: 17-1-17 00:25

回覆 mcl203 的帖子

而家細路好smart,ㄧ派卷已摺起有分的角,好難偷看到的。。
作者: mcl203    時間: 17-1-17 00:33

cmchang0927 發表於 17-1-17 00:25

而家細路好smart,ㄧ派卷已摺起有分的角,好難偷看到的。。 ...
實睇到D既....只係有心裝....定無出力裝....不時收D...集埋會有D用

我成日覺得你囡囡小學個集团係顧客服務弱D....可能修女管啦 ~~~

作者: cmchang0927    時間: 17-1-17 00:42

其實當年有心外闖的ㄧ羣也是自己估估吓,同其他班媽咪傾吓,聽D女兒收吓風,綜合ㄧ切而估計自己的外闖成功率。。我估其他有直中的也是一樣?
但我估不到細仔學校p5開始反而冇名次呢下好頭暈。。

作者: mcl203    時間: 17-1-17 00:49

cmchang0927 發表於 17-1-17 00:42

其實當年有心外闖的ㄧ羣也是自己估估吓,同其他班媽咪傾吓,聽D女兒收吓風,綜合ㄧ切 ...

...........你囡囡仲要估 ??............

一DD直小啦...當年我小朋友果間從無名次...但有俾自評Banding ~~~

你囝囝間有無名次都唔緊...填張表啫...男校又唔多可以揀...收唔收又控制唔到 ~~~

作者: 山海兒女    時間: 17-1-17 08:44

IRENE*晴晴 發表於 17-1-16 21:12
其實呈分名次同成績表名次會唔會有機會出現好大差別,講緊十幾廿十名上落? ...

有機會的,要睇你學校平日計算名次的方法如何。

以我校為例,雖然成績表冇名次,但每學期每班(25人)頭三也有學業獎,有同學次次都有獎,但到呈二後見家長時,老師說他是Band2(全級12x人,每年派Band1約50人),那家長立刻失控狂鬧個仔。

原因是平日學校平均分計算方法,是中英數測考比例3:7,之後x3加常考x1得出。

與呈分只計考試,中x9英x9數x9常x6視x3音x2普x1,分別可以好大。

作者: mrs.so    時間: 17-1-17 09:01     標題: 回覆樓主:

我仔間學校雖然唔印名次係成績表
但填中學申請表時有需要填名次,我們家長交份表回校就會代為填上

如果小學都唔肯填,家長真無奈。

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-17 09:19

mcl203 發表於 17-1-17 00:24
唔係咁點留客噃 ~~~
寶校真係一個都不能少㗎  
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-17 09:31

mrs.so 發表於 17-1-17 09:01
我仔間學校雖然唔印名次係成績表
但填中學申請表時有需要填名次,我們家長交份表回校就會代為填上
仔就好辦得多,俾100蚊報兩間直資就試到小朋友既BANDING。男仔我每次都建議先報SPC加港同,兩間都有得見,一定係B1;如果只係一間有得見,最少都係B2A。
一來可以試到小朋友既BANDING,二來增加自己選擇既彈性。試過有小朋友面試之後鍾意間學校,註冊咗,仲讀得好開心。

作者: little_yolky    時間: 17-1-17 09:33

山海兒女 發表於 17-1-17 08:44
有機會的,要睇你學校平日計算名次的方法如何。

以我校為例,雖然成績表冇名次,但每學期每班(25人)頭三 ...
你哋學校平日計咁少科既? 我哋P1-P5計中、英、數、常、音樂、視藝、聖經、中文書法、英文書法、體育咁多科的, 係中英數分數X2。所以, 對於術科唔叻既人, 平時同呈分排名可以差好遠。

一到呈分, 中英數常勁既小朋友就會跳出嚟了。

作者: syalicelau    時間: 17-1-17 09:52

YmOra 發表於 17-1-16 23:21
也許可以試下單獨找老師問下,理由可以係不知"校內"名次無法填寫申請表,咁都唔講都無辦法,在這情況下,該中 ...

而家明白晒 lu…謝謝賜教

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-17 10:00

little_yolky 發表於 17-1-17 09:33
你哋學校平日計咁少科既? 我哋P1-P5計中、英、數、常、音樂、視藝、聖經、中文書法、英文書法、體育咁多科 ...
中文書法、英文書法都計?你最好問清楚老師。  
作者: 山海兒女    時間: 17-1-17 10:18

回覆 little_yolky 的帖子

其實到現在也不是個個家長也明白個中原因,我同主任反映學校誤導,主任說他們已提醒家長注意比例。
我問校長出信證明名次,是以學校計法,還是呈分計法,他說是以學校計法。

所以又會引身至名次前的入唔到跨區B1A,名次後的反而入到,因為次第較前。

作者: ivyscyip    時間: 17-1-17 10:33

我女學校都無名次的,P1-P6都無,名次透明度極低。不是寶校來的,因為升中就有列晒中學名同有幾多人去每間學校。  唯一知道排名就係如果頭十名就有學業獎,頭五名如果操行都A就有品學獎。我好唔like呢個安排。

仲有, 因為只有letter grade,所以以我所知,頭五名的成績表其實完全一樣, 除了評語。
作者: 王家爸爸    時間: 17-1-17 10:34

ivyscyip 發表於 17-1-17 10:33
我女學校都無名次的,P1-P6都無,名次透明度極低。不是寶校來的,因為升中就有列晒中學名同有幾多人去每間 ...
八卦一問,如果「唔like呢個安排」,點解當初揀佢?
作者: ivyscyip    時間: 17-1-17 10:39

王家爸爸 發表於 17-1-17 10:34
因為我唔知, 我知在成績表上無排名, 我以為到小五小六會俾清楚暗示來選擇中學。
作者: little_yolky    時間: 17-1-17 11:30

王家爸爸 發表於 17-1-17 10:34
有時揀小學, 好難好details咁理解, 好似我哋學校, 校長講個理念大家都好like, 但佢有佢講, 老師有老師做, 咁家長揀小學時又點知咁多呢。不過, 整體而言仍是好的, 咁就算了。我哋既年代, 學校揀學生, 多過學生揀學校, 無法啦。
作者: little_yolky    時間: 17-1-17 11:31

山海兒女 發表於 17-1-17 10:18
回覆 little_yolky 的帖子

其實到現在也不是個個家長也明白個中原因,我同主任反映學校誤導,主任說他們已 ...
好可憐!我哋呈分開始, 名次係依呈分排。雖然好似話成績表都無寫名次, 但老師會講俾家長知。
作者: KenixSoSum    時間: 17-1-17 11:47

很多學校都會預先通知家長自己小朋友的BANDING, 方便家長選校, 上年我囡囡的學校就是這樣, 當然有部分學生是1-2或2-3組別, 這時便要與老師商量一下。
其實現在很多小學的計分方法都偏向類似呈分的計法, 例如我囡囡學校便是中英x2.5.數常x2其他x1, 其實計出的名次都是差不多的。
作者: Cherilam    時間: 17-1-17 12:13

王家爸爸 發表於 17-1-16 17:37
因為唔講清楚,家長揀錯機會大增,一係過度進取,一係過度保守, ...

王家爸爸我女女都是大埔小學六年級,但是二線小學,我地學校都沒有公佈名次,呀女上次小六呈分好彩考第三,才張貼 壁佈板班內首三名,但成績表冇寫,老師只暗示band 2,但沒有提供band 2頭中尾!

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-17 12:35

Cherilam 發表於 17-1-17 12:13
王家爸爸我女女都是大埔小學六年級,但是二線小學,我地學校都沒有公佈名次,呀女上次小六呈分好彩考第三 ...
呢個問題好解決,問老師舊年頭五名去咗邊幾間讀,基本上估到小朋友真正既BANDING同埋知道自行階段應該報邊兩間。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-1-17 12:46

我兒讀一缐小學學校亦一向冇寫名次(我相信學校有排只係冇公佈),大仔多年前升中呈二後學校只提供banding沒有名次,之後可能太多家長要求,細仔升中前已改為公佈大約名次,即1X-20,2x-30 .... 等等,但亦唔會落成績表,而我見自行申請表都唔係間間要填名次,好多都冇須要。
作者: mcl203    時間: 17-1-17 13:21     標題: 引用:Quote:mrs.so+發表於+17-1-17+09:01+我仔間

原帖由 王家爸爸 於 17-01-17 發表
仔就好辦得多,俾100蚊報兩間直資就試到小朋友既BANDING。男仔我每次都建議先報SPC加港同,兩間都有得見, ...
港同和SPC都要睇係來自那間小學,唔一定係收B1生, 所以測試係會有偏差,但一般來說係有參考價值~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-17 13:30

mcl203 發表於 17-1-17 13:21
港同和SPC都要睇係來自那間小學,唔一定係收B1生, 所以測試係會有偏差,但一般來說係有參考價值~~~ ...
偏差一定有,不過無更好既方法之下,呢個都係唯一比較準既。
作者: mcl203    時間: 17-1-17 13:40     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-17+13:21+港同和

原帖由 王家爸爸 於 17-01-17 發表
偏差一定有,不過無更好既方法之下,呢個都係唯一比較準既。
我估傳統小學未必適用,都唔知係中學睇高佢地一線,定或小學睇低佢地一線,只係偏差大定細 ~~~

作者: peipeiwong    時間: 17-1-17 13:56

little_yolky 發表於 17-1-17 09:33
你哋學校平日計咁少科既? 我哋P1-P5計中、英、數、常、音樂、視藝、聖經、中文書法、英文書法、體育咁多科 ...

呈分試中,雖然中英數常比重最高,但視x3音x2對總分都有好大影響。阿仔就係衰在視藝及音樂,他只有B而其他同學A,如果主科成績差不多的話,他已經排後了幾個位。

學校考試成績表的計分比重和呈分試比重不同,淨睇成績表名次都唔準,一定要問老師。

作者: 紫蘿蘭    時間: 17-1-17 15:45     標題: 回覆:成續表名次問題

我仔嗰間係填表前,每人有一張詳列各科分數及班名次和級名次。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-17 15:56

紫蘿蘭 發表於 17-1-17 15:45
我仔嗰間係填表前,每人有一張詳列各科分數及班名次和級名次。
班名次和級名次都唔準, 呈分名次先較準確.

999632科比重以外, 再加標準分既調整, 差別可以好大.

作者: BSCYL    時間: 17-1-17 18:57     標題: 回覆樓主:

取消

作者: 紫蘿蘭    時間: 17-1-18 22:55     標題: 引用:Quote:紫蘿蘭+發表於+17-1-17+15:45+我仔嗰

原帖由 hkpapa852 於 17-01-17 發表
班名次和級名次都唔準, 呈分名次先較準確.

999632科比重以外, 再加標準分既調整, 差別可以好大.
計算總平均分會以中英數常9996比重計算。至於視藝音樂則無特別注明。

作者: ms.aeroplane    時間: 17-1-19 08:52

阿女間學校p1-p4出班頭十名次和級頭40名次!p5-p6不會出任何名次。但老師會講校內名次,呈分試會講呈分排名及banding!
因為p4-p6分精英班。所以入得去果班嘅名次都有9成係級頭三十幾果批!
所以我女班第二(唔係精英班),但級名次去到3X,配合埋前人派位banding人數估計,都約莫知道位置。該揀咩學校

作者: 2jkidsfather    時間: 17-1-19 09:16

ms.aeroplane 發表於 17-1-19 08:52

阿女間學校p1-p4出班頭十名次和級頭40名次!p5-p6不會 ...
我仔間校,隔離班考第一個男仔,全級21左右,也應是Band 1 .

作者: sunshine0613    時間: 17-1-21 11:03

王家爸爸 發表於 17-1-16 16:48

現在的Trend, 多數小五開始不公佈名次

作者: 王家爸爸    時間: 17-1-21 19:03

sunshine0613 發表於 17-1-21 11:03
現在的Trend, 多數小五開始不公佈名次

其實現今世界好多嘢都兩極化,好既學校透明度越来越高,寶校越来越唔透明(美其名為唔想小朋友互相比較)。 原因係客路唔同,一線學校多kiasu parents,學校唔敢做任何對學生不利既笨决定;相反寶校既家長比較buy開心校園概念,所以學校連成績都唔講,大部份家長都唔覺有問題,唔會投訴。

作者: -Johnnywalker-    時間: 17-1-21 19:14

王家爸爸 發表於 17-1-21 19:03
其實現今世界好多嘢都兩極化,好既學校透明度越来越高,寶校越来越唔透明(美其名為唔想小朋友互相比較)。  ...
我仔不是寶校,小一至小四都好高透明度,小五開始名次不印在成績表上。
我問過小五班主任,
大概意思是一班只有幾個考前頭位置,
此舉是令其他張成績表好睇D。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5