教育王國

標題: 求有關考插班意見, 謝謝大家 ! [打印本頁]

作者: IYY    時間: 17-1-10 00:25     標題: 求有關考插班意見, 謝謝大家 !

小兒在九龍灣私小讀小三, 成績在全級30名內, 熱愛足球 (已加入校隊)。想在沙田區或九龍城區找學校插班讀小四, 想請教有什麼學校可試 ??
多謝各位幫忙 !!!
作者: 小曳人    時間: 17-1-10 09:16

其實,一線嗰d都可以試,但一線頭應該難少少,聖心沙官有位都應該ok

其實你讀開,不如等升中時,用沙田地址抽獎咪仲好,好過要仔仔從頭適應呀!

作者: 奥脫福    時間: 17-1-10 10:32

好似上年有同學仔插到SJPS小三,级名次同令朗相若。
作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 10:38

IYY 發表於 17-1-10 00:25
小兒在九龍灣私小讀小三, 成績在全級30名內, 熱愛足球 (已加入校隊)。想在沙田區或九龍城區找學校插班讀小 ...
Sorry, 8啩一問, 乜咁啱你兩位公子係唔同學校都係考到差不多名次?

作者: HK-MAN    時間: 17-1-10 12:43

小兒在九龍灣私小讀小三, 成績在全級30名內, 熱愛足球 (已加入校隊)。想在沙田區或九龍城區找學校插班讀小 ...
你問自己想轉校原因先??想搵間更好既津校就間間名津都去試,唔試點知唔得??
作者: IYY    時間: 17-1-10 13:09

回覆 hkpapa852 的帖子

HKpapa

係呀, 哥哥在九宣是總呈分前30名 (唔知全級排名)。細佬當年考唔入九宣, 抽獎又抽到領島(我地冇填呢間學校都抽到, 唔知點解......), 咁唯有讀九龍灣私小。細佬同哥哥唔同, 係運動健將, 入左足球隊, 今年成績大躍進, 考全級前30 名 (雖然我知道兩間學校的前30 可能係唔同級數,但兩個仔都算交到數,我已經好滿意。), 操行A。由於成績表終於見得人,所以想搵插班走佬。

作者: IYY    時間: 17-1-10 13:15

回覆 HK-MAN 的帖子

今年處理大仔升中已一頭煙,我以前成日認為哥哥強,OK 的,唔駛煩,點知埋身肉搏時一樣煩。

細佬屬觀塘校網,3年後更難處理,所以想早D 安排轉去較安全的校網如沙田及九龍城區。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 13:16

IYY 發表於 17-1-10 13:09

HKpapa

如果住係九龍城區讀九龍灣St Joe, 日後升中派位都唔需要太擔心 (力保Top 30%後轉用住址網就肯定可以係KL3以B1生資格去抽獎)

我好認同會員karen既講法, 如果唔係讀緊寶校, 或者本身升中網太差, 插班插去一D無直屬中學既小學, 幾年後又要煩過升中其實係犯本.

所以男仔要插班, 目標應該係LS, St Joseph同華仁, 或者一條直資. 當然, 難度係一定有.

作者: IYY    時間: 17-1-10 13:22

我搬左去黃大仙, 用唔到九龍城地址。

作者: IYY    時間: 17-1-10 13:23

回覆 奥脫福 的帖子

請問SJPS 係邊間??

作者: mcl203    時間: 17-1-10 13:40

IYY 發表於 17-1-10 13:23
回覆 奥脫福 的帖子

請問SJPS 係邊間??

聖若瑟小學 St. Joseph's Primary School
作者: juliso    時間: 17-1-10 13:41

If I were you, I will check my kid if he/she wants to change to another school first.  If yes, then check if the school has school team for the football game.  Being a good football player is a ticket to some Band1 school like LS / DBS / St. Joseph College.
作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 14:12

IYY 發表於 17-1-10 13:22

我搬左去黃大仙, 用唔到九龍城地址。
咁怪唔之得大仔選校連保一都會諗了!

策略都係類似, 不過可以週整吓, 例如至少都要插去一D有聯繫B1中學既小學, 否則真係有D無謂..

如沙田兩呂, 葵青雙仁, 灣仔兩間軒小都可以考慮埋

作者: beautyhar    時間: 17-1-10 14:36     標題: 回覆:IYY 的帖子

IYY, 借問下你大仔讀九龍塘宣道升中, 成績不太差應該都有好多學校收, 都重煩 ? 在宣道什麼成績升中先有利呢? 想參考下...吾該

作者: 奥脫福    時間: 17-1-10 14:56

IYY 發表於 17-1-10 13:09

HKpapa

係呀, 哥哥在九宣是總呈分前30名 (唔知全級排名)。細佬當年考唔入九宣, 抽獎又抽到領島(我地冇填呢間學校都抽到, 唔知點解......), 咁唯有讀九龍灣私小。細佬同哥哥唔同, 係運動健將, 入左足球隊, 今年成績大躍進, 考全級前30 名 (雖然我知道兩間學校的前30 可能係唔同級數,但兩個仔都算交到數,我已經好滿意。), 操行A。由於成績表終於見得人,所以想搵插班走佬。

其實令郎基本上都半隻腳入左山上果間B1男校,加埋對boot,都
可以唔駛再攪咁多野!

當然插SJPS也應一試。

另外有時間不妨在群組內同趙Sir(我唔係講某升學「專家」)收下
風,佢都有教果間B1男校的足球隊。

作者: IYY    時間: 17-1-10 15:06

回覆 奥脫福 的帖子

山上果間B1男校 ??  

細佬是讀九龍灣聖約瑟英文小學。

作者: IYY    時間: 17-1-10 15:10

回覆 beautyhar 的帖子

其實好TOP 那些學生已有OFFER, 唔駛煩。

未有OFFER 的依然要MOVE ON, 繼續去interview 直資學校或計劃津貼學校自行收生或大抽獎事宜。

例如我報左 St Paul Boys 同英華, 未有OFFER 前, 都要填報自行收生,計劃大抽獎。

大家煩完一輪,努力一排,最終結果變成大家都去到不錯的學校,皆大歡喜。

作者: 奥脫福    時間: 17-1-10 15:33

IYY 發表於 17-1-10 15:06

回覆 奥脫福 的帖子

山上果間B1男校 ??  

細佬是讀九龍灣聖約瑟英文小學。

你唔知沿學校旁彩興路向上行十分鐘有一間B1男校嗎?

另:聖瑟英文小學。

作者: IYY    時間: 17-1-10 15:38

回覆 奥脫福 的帖子

只知附近有小學

作者: 奥脫福    時間: 17-1-10 15:49

IYY 發表於 17-1-10 15:38

回覆 奥脫福 的帖子

只知附近有小學

https://www.google.com.hk/maps/place/Choi+Hing+Rd,+Ping+Shan/@22.3318723,114.2136265,18z/data=!4m5!3m4!1s0x340406c999ec4f95:0xd8116cede02a5a2a!8m2!3d22.3312372!4d114.2127199

作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 15:51

IYY 發表於 17-1-10 15:38
回覆 奥脫福 的帖子

只知附近有小學
令郎小學間直屬中學既鄰居
作者: IYY    時間: 17-1-10 15:54

聖言中學..... 哈哈, 我成日以為在觀塘

作者: IYY    時間: 17-1-10 15:56

九龍灣聖約瑟英文小學入聖言數量應該唔多

作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 15:59

IYY 發表於 17-1-10 15:54

聖言中學..... 哈哈, 我成日以為在觀塘
以前係藍田
作者: IYY    時間: 17-1-10 16:04

回覆 奥脫福 的帖子

請問點解半隻腳入左 ??

作者: IYY    時間: 17-1-10 16:05

呢間聽講好難入, 自行收B1A

作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 16:08

IYY 發表於 17-1-10 16:05

呢間聽講好難入, 自行收B1A
大仔有冇考慮呢間?
作者: IYY    時間: 17-1-10 16:13

要問。之前沒有留意, 因九宣好少入呢間, 沒有數據。

但唔知3月幾時interview, 比較麻煩

作者: 0909MAMI    時間: 17-1-10 16:59

奥脫福 發表於 17-1-10 14:56
其實令郎基本上都半隻腳入左山上果間B1男校,加埋對boot,都
可以唔駛再攪咁多野!

SJACPS 頭 30 名,可以穩入聖言嗎?

另外,以下名次去向如何呢?請指教。

1-40名

41-80名 = 聽說小學80分平均分,可直升中學部,正確嗎?

81-120名

作者: 奥脫福    時間: 17-1-10 17:32

0909MAMI 發表於 17-1-10 16:59
SJACPS 頭 30 名,可以穩入聖言嗎?

另外,以下名次去向如何呢?請指教。

樓主公子足球勁,所以至少應可拿到面試的機會,當然名次再前就更穩陣
;而一般人無特異功能級20內都無乜大問題。

小學平均分80分應該入到級20內吧?呢個位置應該較少同學會考慮升
中學部。睇番去年派位資料,大約只有24-25位同學上中學部,直屬
位未有用盡。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-10 17:56

IYY 發表於 17-1-10 16:13

要問。之前沒有留意, 因九宣好少入呢間, 沒有數據。
講番你細仔,其實如奧脫福所言,只要係原校保持到成績,日後升中唔會太頭痛。如果仍然想插班 應該將目標放在有聯繫/直屬B1中學既小學會好D。
作者: IYY    時間: 17-1-10 18:14

HKpapa

講樣搞笑野你聽, 細佬間學校成日要默書, 默書改正有幾個級數:

少少錯:  詞語改4次
中等錯:  成句寫幾次
大錯:     成篇抄幾次

由一年班開始, BB 為左做少樣功課 (默書改正) 都會好努力溫習, 務求全取 100 分。

上星期終於失守, 要寫幾個詞語更正4次, 一路寫一路投訴, 笑死我。

呢間學校年年都多人走, 我都會同仔仔傾, 搵到少功課, 我地都會考慮。

作者: karen55407    時間: 17-1-10 20:57

奥脫福 發表於 17-1-10 17:32
樓主公子足球勁,所以至少應可拿到面試的機會,當然名次再前就更穩陣
;而一般人無特異功能級20內都無乜 ...
舊年朋友呈分名次級名次12及18名自行都無份面試, 據知要十名內才有份見, 已經係小出生率了

作者: 奥脫福    時間: 17-1-10 23:22

karen55407 發表於 17-1-10 20:57

舊年朋友呈分名次級名次12及18名自行都無份面試, 據知要十名內才有份見, 已經係小出生率了

乜有講呈分名次架?!一直以來六年級連名次都無講(我以為),咁我被
蒙左在鼓裏七年多啦。。。

十名內?去哂SJC咯,仲使在觀塘?

作者: IYY    時間: 17-1-11 02:50

回覆 奥脫福 的帖子

你的仔仔也曾讀九龍灣聖約瑟 ??
作者: KikiDaddy    時間: 17-1-11 08:17

Should apply for transfer to SJPS or WYPS. Your son has a decent chance.
作者: 0909MAMI    時間: 17-1-11 09:47

奥脫福 發表於 17-1-10 17:32
;而一般人無特異功能級20內都無乜 ...
我個仔,今年小一,一年級有120人,80分平均分全級名次 5X名。
中學部,要求好似提左升,要有 80分平均分先先番。
中學部,升大學率,好似提升左,有40%,不是三大也有計算入內。

作者: 0909MAMI    時間: 17-1-11 09:49

IYY 發表於 17-1-10 18:14

HKpapa

暫時小一功課量OK,如比起名津可能算小。 :)

作者: Soundervolt    時間: 17-1-11 11:43

0909MAMI 發表於 17-1-11 09:47
我個仔,今年小一,一年級有120人,80分平均分全級名次 5X名。
中學部,要求好似提左升,要有 80分平均分先 ...

一般到高小時,平均分差異会開始比較大。部份課程比較深既學校高小,平均分80分或以上已經係唔錯既成績。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-11 12:01

Soundervolt 發表於 17-1-11 11:43
一般到高小時,平均分差異会開始比較大。部份課程比較深既學校高小,平均分80分或以上已經係唔錯既成績。
...
我小朋友個間, 初小全級頭40名既學生, 全科都係85+, 頭20名更係全科90+

作者: Soundervolt    時間: 17-1-11 12:37     標題: 回覆樓主:

如果楼主囝仔學業及踢波成績唔错,可以從幾間足球學校了解一下沙田或九龍城有邊一間學校需要您囝仔喺球隊司職位置。例如界限街男校足球隊係屬於阿仙奴足球學校訓練,如果球隊需要您囝仔所踢既位置,佢地可以引薦俾學校,不過收唔收就由學校做最後决定。

作者: IYY    時間: 17-1-11 12:45

回覆 Soundervolt 的帖子

我地會今年暑假幫仔仔報埋賽馬會分區足球隊, 等佢多D 玩佢中意的運動。

請問賽馬會足球隊對報學校有冇幫助 ??

作者: hkpapa852    時間: 17-1-11 12:47

IYY 發表於 17-1-11 12:45
回覆 Soundervolt 的帖子

我地會今年暑假幫仔仔報埋賽馬會分區足球隊, 等佢多D 玩佢中意的運動。
馬會個係分區比賽定係訓練班?

想有效D要恒常參加阿仙奴或者車路士個D班再去埋比賽.

不過運動點都要夠叻先得, 否則都係無用. 而且唔係間間都有用.

平常心當興趣好D

作者: IYY    時間: 17-1-11 12:53

收到哂, 完全明白, 我地都係順住佢興趣俾佢玩多D, 而唔係日日讀書。

作者: IYY    時間: 17-1-11 13:04

我地希望能做到同哥哥睇齊, 直至六年級都不補習, 星期六日放假日子都盡量去玩。我地想兩兄弟都有快樂童年, 享受學校生活。讀書條路好長, 要長期戰鬥, 不需要在小學全力催谷。
作者: firefighter    時間: 17-1-11 13:13     標題: 引用:其實,一線嗰d都可以試,但一線頭應該難少

原帖由 小曳人 於 17-01-10 發表
其實,一線嗰d都可以試,但一線頭應該難少少,聖心沙官有位都應該ok

其實你讀開,不如等升中時,用沙田地 ...
中學不是跟小學校網選的嗎? 可以用住址抽架咩? 請賜教, thx

作者: hkpapa852    時間: 17-1-11 13:30

IYY 發表於 17-1-11 13:04
我地希望能做到同哥哥睇齊, 直至六年級都不補習, 星期六日放假日子都盡量去玩。我地想兩兄弟都有快樂童年,  ...
8啩一問, 你認為兩兄弟兩間小學邊間輕鬆D?

作者: IYY    時間: 17-1-11 13:32

APS 輕鬆D, St Jo 功課多D, 亦教深D。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-11 13:36

IYY 發表於 17-1-11 13:32

果然同預計接近.

其實APS功課量同不少一線官津差不多, 所以如果妳細仔插到班, 應該可以輕鬆D

作者: IYY    時間: 17-1-11 13:52

APS 冇官津咁多功課。

當年哥哥考入SFA 同 APS, 揀 APS 係因為壓力較輕。

作者: hkpapa852    時間: 17-1-11 13:56

IYY 發表於 17-1-11 13:52

APS 冇官津咁多功課。
我朋友個仔係APS讀高小, 根據佢形容, APS既功課量應該同我D仔女個間差唔多.

話時話, 除咗放長假之外, 我D仔女成日都話係學校已經KO晒D功課, 我好耐無見佢地係屋企做功課

作者: beautyhar    時間: 17-1-11 14:47     標題: 回覆:求有關考插班意見, 謝謝大家 !

借post問下, 大家俾俾意見香港有咩好的小學值得考插班? 來緊暑假想搬港島區, 但個邊學校不熟悉, 只知SJC 知英皇同學會小學。 SJC難入, King's old boy好吾好架 ? 我見一校 二校都有男仔入英皇。

作者: chowjj    時間: 17-1-11 15:08

咁會否考慮插翻APS? 起碼熟悉d
作者: sukitelfold    時間: 17-1-11 15:27

說實話:考3x名,好多可以試,但成功插班的機會相當細,大多數做卷,每間插班位亦是一個起兩個止,再加上聖若瑟英小的中文對比出面程度亦冇優勢,如果考插中小中文數,文字題又冇優勢⋯⋯

不要見怪一盤冷水,天外有天、人上有人,插小四也是高峯期,有能力插班的大有人在。。。隨時一些受歡迎的小學,50人選1。

當然可試插班,但亦不要抱太大希望。

作者: sukitelfold    時間: 17-1-11 15:29

beautyhar 發表於 17-1-11 14:47
借post問下, 大家俾俾意見香港有咩好的小學值得考插班? 來緊暑假想搬港島區, 但個邊學校不熟悉, 只知SJC 知 ...

銅鑼灣軒小可以考慮。

作者: sukitelfold    時間: 17-1-11 15:35

sukitelfold 發表於 17-1-11 15:27
說實話:考3x名,好多可以試,但成功插班的機會相當細,大多數做卷,每間插班位亦是一個起兩個止,再加上 ...

另外:足球入到校隊,以三年班學生來說,根本睇唔到有任何優勢。。。九龍灣聖若瑟也不是傳統強隊⋯⋯所以足球校隊,對插班可以說沒有什麼幫助。

作者: 0909MAMI    時間: 17-1-11 15:45

IYY 發表於 17-1-11 13:32

我成日以為 ST JOE 比 APS, SFA 呢D輕鬆。^^"

作者: 奥脫福    時間: 17-1-11 17:42

IYY 發表於 17-1-10 18:14

講樣搞笑野你聽, 細佬間學校成日要默書, 默書改正有幾個級數:

少少錯:  詞語改4次

中等錯:  成句寫幾次

大錯:     成篇抄幾次

貼番個默書評分及改正方法出黎。。。唔好嚇親未入學的小朋友。

作者: retriever    時間: 17-1-11 17:47

奥脫福 發表於 17-1-11 17:42

請教, 貴校唔係去窩打老道男校, 多過觀塘男校?

作者: 奥脫福    時間: 17-1-11 17:51

retriever 發表於 17-1-11 17:47

請教, 貴校唔係去窩打老道男校, 多過觀塘男校?

係,不過近兩年多左同學過海去堅尼地道,以致去窩打老道的較少。

作者: retriever    時間: 17-1-11 18:05

奥脫福 發表於 17-1-11 17:51
係,不過近兩年多左同學過海去堅尼地道,以致去窩打老道的較少。

個人喜歡窩打老道果間多過堅尼地道男校。

不過唔知為物,除咗貴校,以往深水埗私校成隊兵咁去窩打老道,近年轉哂去堅尼地道男校。

作者: jason1978    時間: 17-1-11 18:07

借位問插小二,級二十名內有機嗎?

作者: jason1978    時間: 17-1-11 18:40

jason1978 發表於 17-1-11 18:07

LS or wanchai st jo?

作者: sukitelfold    時間: 17-1-11 19:23

retriever 發表於 17-1-11 18:05
個人喜歡窩打老道果間多過堅尼地道男校。

不過唔知為物,除咗貴校,以往深水埗私校成隊兵咁去窩打老道, ...

家長用腳投票

作者: sukitelfold    時間: 17-1-11 19:28

如果插喇小,級20名內也不一定有機會被邀請參與插班試。

作者: IYY    時間: 17-1-11 20:03

回覆 retriever 的帖子

如果睇成績, 就會去左堅尼地道男校

作者: snugglechums    時間: 17-1-11 20:27     標題: 引用:Quote:jason1978+發表於+17-1-11+18:07+ 借

原帖由 sukitelfold 於 17-01-11 發表
如果插喇小,級20名內也不一定有機會被邀請參與插班試。
識人全班第五插入喇沙,還有樂器和運動

作者: IYY    時間: 17-1-11 20:46

回覆 chowjj 的帖子

我諗如沒有級10 名內唔駛諗 .....

作者: IYY    時間: 17-1-11 20:56

回覆 0909MAMI 的帖子

St Jo 行SFA 路線, 會教深D, 但冇SFA 咁高水平。

我個人覺得教得深係 SFA > St Jo > APS

至於點解 APS 會勁過 St Jo, 係因為 APS 的訓練系統強而有效率。

我的小朋友比較普通, 只係 follow 學校的步伐。TOP 那一批早已跑得很遠, 準備得好好, 何時都可輕鬆應戰。

作者: 奥脫福    時間: 17-1-11 23:13

IYY 發表於 17-1-11 20:56

回覆 0909MAMI 的帖子

至於點解 APS 會勁過 St Jo, 係因為 APS 的訓練系統強而有效率。

都係果句,男校跟男女校,成績難以直接比較。

作者: 0909MAMI    時間: 17-1-12 09:42

奥脫福 發表於 17-1-11 17:42
ST JOE 老師雖然惡,但嚴中有愛,我仔今年小一,每天都係開開心心上學去。

中文功課,對佢來來說係最難,花最多時間。

作者: 小曳人    時間: 17-1-12 11:05

SFA 考LS 要級十以內先有筆試機會St Jo AC ... 唔會係級二十,只會要求更前名次

作者: IYY    時間: 17-1-14 11:46

想問一問附近的褔建小學, 質素如何??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5