教育王國

標題: starter一問 [打印本頁]

作者: Lu324    時間: 17-1-8 23:41     標題: starter一問

呀仔k3, 我想自修考starter搏六月叩地區津小。有冇資料?應該買什麼書?
可以邊到買past paper?

作者: huba    時間: 17-1-9 01:23

Lu324 發表於 17-1-8 23:41
呀仔k3, 我想自修考starter搏六月叩地區津小。有冇資料?應該買什麼書?
...

官方材料是 Fun for Starters Student's Book Third Edition, 在三聯、商務及大眾 ... 等書局可找到。Past papers 也可在相同書局找到。

另外,公共圖書館也有相關材料(不過不是最新版)供借閱。

作者: Lu324    時間: 17-1-9 08:21

huba 發表於 17-1-9 01:23
官方材料是 Fun for Starters Student's Book Third Edition, 在三聯、商務及大眾 ... 等書局可找到。Past ...

其實得三個月就去考試,冇上過堂,我好猶豫。張cert 對叩門有冇用?

作者: huba    時間: 17-1-9 09:53

Lu324 發表於 17-1-9 08:21
其實得三個月就去考試,冇上過堂,我好猶豫。張cert 對叩門有冇用?

語文能力主要靠平時浸出來,這些英文試主要是評估英語能力而不是考試技巧,三個月時間已足夠讓孩子來熟悉考試形式。如果你想孩子在三個月內英語能力大躍進的話很可能會做成過大壓力令孩子以後抗拒英文,結果得不償失。

至於想用Starters 成績來扣小一門,相信作用不大。

作者: Lu324    時間: 17-1-9 19:18

huba 發表於 17-1-9 09:53

語文能力主要靠平時浸出來,這些英文試主要是評估英語能力而不 ...

平時有閲讀,有學phonics LCM. 突然擔心大抽獎派寶校,所以諗下考試旁身。thx.

作者: huba    時間: 17-1-9 22:28

Lu324 發表於 17-1-9 19:18
平時有閲讀,有學phonics LCM. 突然擔心大抽獎派寶校,所以諗下考試旁身。thx.

...

如孩子已有英文閱讀習慣及有合適的語境,相信考Starters 難度不大,可以先在公共圖書館借Starters 及 Movers 的past papers 給他試做。如試做成績已達80%或以上,再加上3個月的準備應可考取不錯的成績。

作者: huba    時間: 17-1-9 23:22     標題: 回覆樓主:

fyr, http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3075004&highlight=K3%E8%80%83Starters

在以上的帖內,我最後的一個留言列出了網上可找到的考劍橋英文試的一些資源,希望幫到你。

作者: Lu324    時間: 17-1-9 23:42

huba 發表於 17-1-9 23:22
fyr, http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3075004&highlight=K3%E8%80%83Starters

...

唔該你
我今日去書局已經搵左d. 亦dl sample paper比呀仔做. Um ...串字要加把勁先得。
覺得自己臨急抱佛腳

作者: Mchacha    時間: 17-1-9 23:47

串生字的確是最難的部份。
老實說叩門的作用真的不大,不過備試過程中小孩應會有得著。但最好都是平常心。

作者: Lu324    時間: 17-1-9 23:52

Mchacha 發表於 17-1-9 23:47
串生字的確是最難的部份。
老實說叩門的作用真的不大,不過備試過程中小孩應會有得著。但最好都是平常心。
...

我係擔心入寶校,我明地區一線好難叩,係驚二線都叩唔到就煩。
經過今晚做卷,我都覺小朋友有得著。
我亦去報課程壯下膽

作者: WSheryl    時間: 17-1-12 09:27

去年我小朋友有齊starters(15), movers(14)及flyers(14) 嘅證書, 對叩小一"一線"小學作用不大。
不要抱太大期望。
作者: Lu324    時間: 17-1-12 09:32

WSheryl 發表於 17-1-12 09:27
去年我小朋友有齊starters(15), movers(14)及flyers(14) 嘅證書, 對叩小一"一線"小學作用不大。
不要抱太大 ...

明白,謝指教。你小朋友英文應該唔錯,幼稚園考到flyers 既人應該唔多
我尋晚同仔串字,個心覺得自己之前做得唔夠。考試當係一個訓練吧

作者: 羊太太    時間: 17-1-12 11:00

不要抱太大 ...

請問你幫小朋友外補劍橋嗎? 幾多歲開始考starter 呢? 幾多歲考flyers ? 趕得及報私校小一前考完flyers 嗎?

作者: WSheryl    時間: 17-1-12 11:21

回覆 羊太太 的帖子

我自已教了9個月,小朋友考齊3張papers。K2暑假時開始,叩門前完成。

作者: Lu324    時間: 17-1-13 08:35

WSheryl 發表於 17-1-12 11:21
回覆 羊太太 的帖子

我自已教了9個月,小朋友考齊3張papers。K2暑假時開始,叩門前完成。

請教
是否買offical material 已足夠?包括storyfun, fun for starter and past paper

作者: WSheryl    時間: 17-1-13 09:25

回覆 Lu324 的帖子

Starters: fun for starters + past papers Movers: past papers
Flyers: past papers
因為之後唔夠時間練習,所以只做past papers便去考。Movers轉去Flyers比較易,未出Movers成績便考完Flyers了。

作者: Lu324    時間: 17-1-13 10:10

WSheryl 發表於 17-1-13 09:25

Starters: fun for starters + past papers Movers: past papers

Thx so much

作者: penguinding    時間: 17-1-13 17:20

請問你小朋友做movers同flyers reading and writing分別用幾多時間?

作者: penguinding    時間: 17-1-14 00:23

因為兩份卷規定時間只差10分鐘,我小朋友做movers時間剛好或早五分鐘,flyers就做好耐,想知你夠時間做flyers會唔會係movers剩好多時間

作者: jestella    時間: 17-1-23 08:04     標題: 引用:+本帖最後由+WSheryl+於+17-1-13+09:25+編

原帖由 WSheryl 於 17-01-13 發表

請問你幫小朋友操Movers同Flyers past paper大概一星期幾次?一次操幾多份?謝謝!

作者: jestella    時間: 17-1-23 11:29     標題: 引用:去年我小朋友有齊starters(15),+movers(14)

原帖由 WSheryl 於 17-01-12 發表
不要抱太大 ...
請教:咁會唔會Movers Flyers 證書係must?

作者: siubbsw    時間: 17-1-24 23:21

不要抱太大 ...

flyers 已經是高小英文程度,好多grammar要識,幼稚園生怎樣可以考到14個盾?可否教路,謝謝

作者: berabbit    時間: 17-1-27 15:44

作者: assado    時間: 17-2-5 16:07     標題: 引用:Quote:WSheryl+發表於+17-1-12+09:27+ 去年

原帖由 siubbsw 於 17-01-24 發表
flyers 已經是高小英文程度,好多grammar要識,幼稚園生怎樣可以考到14個盾?可否教路,謝謝
...
英文程度甘高, 吾考直資英小?

作者: assado    時間: 17-2-5 16:10     標題: 引用:呀仔k3,+我想自修考starter搏六月叩地區津

原帖由 Lu324 於 17-01-08 發表
...
有starters app (free), 你可以download 試做.

作者: 阿里媽媽    時間: 17-2-6 16:19

assado 發表於 17-2-5 16:10
有starters app (free), 你可以download 試做.

請問個app叫咩名?

作者: huba    時間: 17-2-9 06:02

阿里媽媽 發表於 17-2-6 16:19
請問個app叫咩名?

試下去Google Play 搜尋 'English Starters' (8 free apps offered by Helen Do)。

作者: 阿里媽媽    時間: 17-2-9 11:17

huba 發表於 17-2-9 06:02
試下去Google Play 搜尋 'English Starters' (8 free apps offered by Helen Do)。

Thx

作者: Monosaru    時間: 17-2-14 02:43

Lu324 發表於 17-1-8 23:41
...

淘寶買past paper, 可以用usb手指下載listening test, 日日串吓字

作者: happybbpig    時間: 17-8-23 11:18

不要抱太大 ...
叩門唔睇cert架? 考得好叻喎,考沒考到私校?之後揀了什麼學校讀?
作者: WSheryl    時間: 17-8-23 16:26

小一讀私小,再扣入津校讀小二。
作者: Natalie116    時間: 18-1-20 11:33

Monosaru 發表於 17-2-14 02:43
淘寶買past paper, 可以用usb手指下載listening test, 日日串吓字

可唔可 以比淘寶既名我,我覺得有的難search

作者: Monosaru    時間: 18-1-20 13:09

Natalie116 發表於 18-1-20 11:33
可唔可 以比淘寶既名我,我覺得有的難search

Search 少兒劍橋英語

作者: tiffany168168    時間: 18-1-20 18:26     標題: 回覆樓主

我仔都在k3 上學期考了flyers, 考到不錯直私,最後叩到一線津校。我又覺得有d 用喎,起碼揀佢in 先囉(因不是全in).

作者: ouiwa    時間: 18-1-24 01:08

我就覺得扣門事小, 其實starter 可以令小朋友唔怕英文, 亦打好根基
作者: hyao    時間: 18-1-24 10:06

tiffany168168 發表於 18-1-20 18:26
我仔都在k3 上學期考了flyers, 考到不錯直私,最後叩到一線津校。我又覺得有d 用喎,起碼揀佢in 先囉(因不 ...

Flyer full shields?

作者: tiffany168168    時間: 18-1-24 14:02

hyao 發表於 18-1-24 10:06
Flyer full shields?

冇滿盾呀,但對於5歲小朋友只靠做past papers 考到flyers 都叫ok 掛。。

作者: pekovian    時間: 18-1-25 02:04

tiffany168168 發表於 18-1-24 14:02
冇滿盾呀,但對於5歲小朋友只靠做past papers 考到flyers 都叫ok 掛。。

介意講考到幾多盾嗎?k3考flyers真係好叻仔

作者: pekovian    時間: 18-1-25 02:08

huba 發表於 17-2-9 06:02

搵唔到,係咪android機先有?app幅圖係點架?

作者: tonywcc    時間: 18-1-25 09:49

Cambridge 網頁己有sample paper

http://www.cambridgeenglish.org/ ... arters/preparation/
作者: vpo0615    時間: 18-1-25 12:04

tonywcc 發表於 18-1-25 09:49
Cambridge 網頁己有sample paper

http://www.cambridgeenglish.org/exams-and-tests/starters/preparation ...
Thanks for the information!

作者: huba    時間: 18-1-25 14:16

pekovian 發表於 18-1-25 02:08
搵唔到,係咪android機先有?app幅圖係點架?

Google play 是 Android app store.
至於 Iphone 的 app store 有否相同或近似的 app,請嘗試搜尋一下。

下圖可見相關的 App 圖像。

圖片附件: Screenshot_2018-01-25-14-09-29.JPEG (18-1-25 14:16, 112.71 KB) / 下載次數 42
/forum.php?mod=attachment&aid=MTk5NTA4fGE4ODkxNzIzfDE3MjcyNTA2ODJ8MA%3D%3D

作者: pekovian    時間: 18-1-25 17:06

huba 發表於 18-1-25 14:16
Google play 是 Android app store.
至於 Iphone 的 app store 有否相同或近似的 app,請嘗試搜尋一下。
...

thx so much

作者: yy0601    時間: 18-1-25 22:10     標題: 回覆樓主:

回想當年我同5歲嘅女温Starters,最大挑戰就係串字,之後用盡各種方法幫佢,結果之後小學開始有默書,佢完全唔駛點温就100分!所以Starters真是一個好訓練

作者: chloe88    時間: 18-1-26 15:13

請問有無MOVERS LISTENING AUDIO SAMPLE DOWNLOAD?
作者: tonywcc    時間: 18-1-26 15:21

回覆 chloe88 的帖子

Cambridge 網Movers exam samples 有link

http://cambridgeenglish.org/movers-audio-sample-v1

作者: ppdd1213    時間: 18-1-29 15:30     標題: 回覆樓主:

係咪要有起碼13個盾知有助考小一?

作者: Lilianyu500    時間: 18-1-30 09:21

ppdd1213 發表於 18-1-29 15:30
係咪要有起碼13個盾知有助考小一?

I think 13 shields are very good indeed

作者: Cyc816    時間: 18-3-6 11:29

不要抱太大 ...

認同。不要抱太大期望。只係增值自己^_^

作者: yeahyan11    時間: 18-4-9 20:27     標題: 回覆樓主:

請問大家有咩好方法幫小朋友串字?

作者: Chowandwoo    時間: 18-6-7 19:00

Cyc816 發表於 18-3-6 11:29
認同。不要抱太大期望。只係增值自己^_^

想問你地淘幾多past paper? 因為一份好似唔係好多?

作者: ch-cheung    時間: 18-7-6 00:02     標題: 回覆樓主

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5