教育王國

標題: ABC pathways [打印本頁]

作者: Vivian0220    時間: 17-1-5 22:55     標題: ABC pathways

請問有冇小朋友讀緊ilearn課程可以分享下?

作者: edconcheung    時間: 17-1-12 01:31

Vivian0220 發表於 17-1-5 22:55
請問有冇小朋友讀緊ilearn課程可以分享下?

小朋友pn下學期已報abc pathway.今年K1,返左半個學期,有趣學英文、生活化學詞彙同句子。英文明顯進步左,可自行拼讀簡單字英文字,讀英文故事、流利英文對話。

作者: chuchu2014    時間: 17-1-12 11:46

edconcheung 發表於 17-1-12 01:31
小朋友pn下學期已報abc pathway.今年K1,返左半個學期,有趣學英文、生活化學詞彙同句子。英文明顯進步左 ...

上午返pn下午返英文?

ABC pathway下午返幾㸃?上幾耐?几$

作者: edconcheung    時間: 17-1-12 11:49

chuchu2014 發表於 17-1-12 11:46
上午返pn下午返英文?

ABC pathway下午返幾㸃?上幾耐?几$

Pn時係返下午,上午返abc pathway,由10:00am至11:30,個時一星期上一堂,$16xx。

依家K1,上午返學,下午2:30-4:30上abc pathway,一星期三堂,$3xxx

作者: chuchu2014    時間: 17-1-12 11:58

edconcheung 發表於 17-1-12 11:49

Pn時係返下午,上午返abc pathway,由10:00am至11:30, ...

上邊間

作者: e2way    時間: 17-1-13 16:43

edconcheung 發表於 17-1-12 11:49

Pn時係返下午,上午返abc pathway,由10:00am至11:30, ...

how much per hr

worth to take it?

作者: edconcheung    時間: 17-1-14 13:10

chuchu2014 發表於 17-1-12 11:58
上邊間

Pn時上藍田,老師固定;K時上北角,講明老師唔固定,因為想小朋友同唔同net溝通。

作者: edconcheung    時間: 17-1-14 13:12

e2way 發表於 17-1-13 16:43
how much per hr

worth to take it?

一個月4堂就貴d,一堂大約$400。

I learn 每小時大約$200,平一半,同埋學埋拼音,唔晒再報拼音班。

作者: chuchu2014    時間: 17-1-14 13:33

edconcheung 發表於 17-1-14 13:12
一個月4堂就貴d,一堂大約$400。

I learn 每小時大約$200,平一半,同埋學埋拼音,唔晒再報拼音班。

以月費收$,公眾假期照上?

作者: edconcheung    時間: 17-1-14 13:39

chuchu2014 發表於 17-1-14 13:33
以月費收$,公眾假期照上?

月費收錢,公眾假期唔上,不設補堂

作者: chuchu2014    時間: 17-1-14 13:49

edconcheung 發表於 17-1-14 13:39
月費收錢,公眾假期唔上,不設補堂

暑假有堂嗎

作者: edconcheung    時間: 17-1-14 13:51

chuchu2014 發表於 17-1-14 13:49
暑假有堂嗎

暑假照常上堂

作者: chuchu2014    時間: 17-1-14 14:00

edconcheung 發表於 17-1-14 13:51
暑假照常上堂

thanks

作者: Vivian0220    時間: 17-1-16 21:06     標題: 回覆:ABC pathways

我地做左assessment, 等緊公佈result

作者: rafaelbaba    時間: 17-1-18 14:27

回覆 Vivian0220 的帖子

一班10個小朋友,囝囝學習得好開心~
作者: lololololo    時間: 17-1-18 20:27

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: popomama2012    時間: 17-1-19 06:59

作者: meihong    時間: 17-1-19 17:11

edconcheung 發表於 17-1-12 01:31
小朋友pn下學期已報abc pathway.今年K1,返左半個學期,有趣學英文、生活化學詞彙同句子。英文明顯進步左 ...

請教下, 你小朋友除咗學校同abc pathway之外, 屋企咩語言?  我都揾緊英文course, 但abc pathway要坐車, 我又返工, 要工人姐姐帶, 如果abc pathway好的話, 我會考慮比姐姐帶去, 我接放學, 公司附近有abc pathway.

thanks

作者: edconcheung    時間: 17-1-19 21:07

meihong 發表於 17-1-19 17:11
請教下, 你小朋友除咗學校同abc pathway之外, 屋企咩語言?  我都揾緊英文course, 但abc pathway要坐車, 我 ...

小朋友家中以廣東話為主,爸爸就用英文同小朋友溝通,但爸爸多數出外工幹,一星期只有一兩日見到小朋友。

作者: man017    時間: 17-2-15 23:19

作者: uranusur    時間: 17-2-16 04:07

作者: Vivian0220    時間: 17-5-3 17:01

我小朋友讀左三個月,英語明顯有進步

作者: JosephineSam    時間: 17-5-5 10:52

回覆 edconcheung 的帖子

請問幾錢一個月?幾多學生一班?
作者: Vivian0220    時間: 17-5-6 08:23

JosephineSam 發表於 17-5-5 10:52
回覆 edconcheung 的帖子

請問幾錢一個月?幾多學生一班?

九龍塘分校一個月$4XXX, 一班最多八個學生

作者: (=.=)    時間: 17-5-6 21:10     標題: 回覆:Vivian0220 的帖子

請問學那一款併音?要再上starter 嗎如果考試?一星期3堂全部平日?小朋友辛苦嗎?要午睡?many thanks

作者: Vivian0220    時間: 17-5-9 17:22

(=.=) 發表於 17-5-6 21:10
請問學那一款併音?要再上starter 嗎如果考試?一星期3堂全部平日?小朋友辛苦嗎?要午睡?many thanks

...

我小朋友上星期一三五上午十點,之後返學。佢平時冇午睡習慣!不用再報Cambridge班,小朋友夠程度時會叫家長報名,並提供免費評估及指導。

作者: 3BJJJJ    時間: 17-5-12 14:40

小朋友由k1上到而家小一仲上緊ABC I learn
教得好好小朋友開心學習! 無功課帶回家.

作者: Vivian0220    時間: 17-5-12 15:06

3BJJJJ 發表於 17-5-12 14:40
小朋友由k1上到而家小一仲上緊ABC I learn
教得好好小朋友開心學習! 無功課帶回家.

個課程真係幾好

作者: lovececing    時間: 17-5-17 18:35

Vivian0220 發表於 17-5-12 15:06
個課程真係幾好

你小朋友係讀拼音定ilearn 嫁

作者: Vivian0220    時間: 17-5-19 01:40

lovececing 發表於 17-5-17 18:35
你小朋友係讀拼音定ilearn 嫁

ilearn

作者: gata    時間: 17-6-22 13:54

想問ilearn係用咩形式上堂? bb上pg時見有大d 小朋友班房係會熄燈睇projector, 想知係唔係全程都係咁
作者: Vivian0220    時間: 17-6-22 19:48

gata 發表於 17-6-22 13:54
想問ilearn係用咩形式上堂? bb上pg時見有大d 小朋友班房係會熄燈睇projector, 想知係唔係全程都係咁 ...

上學形式跟幼稚園一樣!冇見過要熄燈開projector喎

作者: pig_mug    時間: 17-6-28 09:46     標題: 回覆樓主:

請問ilearn難考嗎?升K1,想報黄埔
多唔多要你上istart先?

作者: Vivian0220    時間: 17-6-30 18:54

pig_mug 發表於 17-6-28 09:46

有冇讀PN?

作者: zornia    時間: 17-7-13 20:13

作者: mimama    時間: 17-7-13 22:21

作者: mimama    時間: 17-7-13 22:25

pig_mug 發表於 17-6-28 09:46
其實考一次唔得,可以再考,唔算難嘅如果有時間,可以讀住劍橋等開學(因為ilearn係9月同2月開課的)

作者: kk1025    時間: 17-7-13 23:16

作者: phoebemamama    時間: 17-7-14 17:40     標題: 回覆樓主:

作者: mimama    時間: 17-7-14 22:11

作者: zornia    時間: 17-7-14 22:23

其實我都擔心緊am Ilearn, PM K1嘅問題
佢又無二四六班...返學都好趕
作者: mimama    時間: 17-7-14 23:02

zornia 發表於 17-7-14 22:23
其實我都擔心緊am Ilearn, PM K1嘅問題
佢又無二四六班...返學都好趕
上午班ilearn 11:30完,佢地會開個課室俾小朋友食飯,等家長可以慳D時間你可以研究下時間夠唔夠之後下午返幼稚園

作者: Miumiung    時間: 17-7-15 17:09

請問九龍塘上一三五ilearn,一個月多少錢呢?是否ilearn有phonic學呢?
作者: Vivian0220    時間: 17-7-16 13:33

Miumiung 發表於 17-7-15 17:09
請問九龍塘上一三五ilearn,一個月多少錢呢?是否ilearn有phonic學呢?

九龍塘分校比其他分校貴$500, 大概$4200, 已包所有書本,冇其他雜費。課程有聽講讀寫嘅訓練及phonics

作者: royalbb2012    時間: 17-7-23 00:23

作者: vickilwh    時間: 17-7-23 11:50

作者: babyco    時間: 17-7-23 12:55     標題: 回覆樓主:

我小朋友有讀monkey tree 同ABC 覺得ABC教得好好 ,英文提升得快 ,monkey tree我就純星期六俾佢玩下 ,練下英文

作者: royalbb2012    時間: 17-7-24 23:01

作者: ling00317    時間: 17-7-26 16:39

babyco 發表於 17-7-23 12:55
我小朋友有讀monkey tree 同ABC 覺得ABC教得好好 ,英文提升得快 ,monkey tree我就純星期六俾佢玩下 ,練 ...

請問小朋友未返過任何英文班,平時只是同佢廣東話對話,黎緊9月K1, 應報abc 哪個英文班?

作者: Vivian0220    時間: 17-7-27 10:05

ling00317 發表於 17-7-26 16:39
請問小朋友未返過任何英文班,平時只是同佢廣東話對話,黎緊9月K1, 應報abc 哪個英文班?
...

報ilearn比較全面,課程編排得好好,訓練聽講讀寫同phonics.

作者: babyco    時間: 17-7-27 10:56

ling00317 發表於 17-7-26 16:39
...

你想加強邊一方面較多 ? 如果想佢大膽d傾下講下先可先讀劍橋 ,因為phonics 要識寫字先開始讀較好 ,當然I learn 全面 聽寫讀講都有 ,但一星期3堂較密集,佢初讀幼稚園唔知適應到未 ,或者先k1上學期劍橋,下學期轉i learn ,佢一年都有兩次收生

作者: yupak    時間: 17-9-26 11:47

作者: pizza_fai    時間: 17-9-26 11:54

作者: calvinbaka    時間: 17-9-30 20:17     標題: 回覆樓主

作者: Vivian0220    時間: 17-9-30 20:20

作者: windlam88    時間: 17-10-4 09:15

6 hrs per week is exhausted.
The class have more than 8 student. It is not effective to practice the conversation.
The progress of phonics teaching is slow. The 44 sounds can teach in one year.
My daughter quit ilearn after 6 months.
作者: Vivian0220    時間: 17-10-5 12:55

windlam88 發表於 17-10-4 09:15
6 hrs per week is exhausted.
The class have more than 8 student. It is not effective to practice the ...

九龍塘校舍係規定最多1:8,我小朋友嗰班6個學生。因為ilearn課程唔係只學phonics, 所以我唔覺得教得慢。最緊要係小朋友吸收到, 欲速則不達!

作者: windlam88    時間: 17-10-9 11:33

Yes I agree. It's really depends on the children's ability.

I cannot say they exaggerate that their student can reach international school grade level 1 or P3 after completed iLearn course. But, according to their curriculum,  I don't think the way they teach will help your kid becoming very outstanding in P1 competition.

For my case, my daughter is almost 4 years old. She can read grade 2 story book and know how to blending. But all her skills are not learn from iLearn.

作者: zornia    時間: 17-10-10 09:02

無可口非佢Marketing 係吸引好多家長 (得佢同BC 可以直接考Cambridge)..同埋好睇之前有無試過monkey tree/ jolly kingdom etc..同埋小朋友鍾唔鍾意。

我當佢係興趣班(因為佢返開playgroup ,如每堂計仲貴過ABC pathway, 不過佢又真係focus 到佢o既attention span, brainstorm d words 同phase, 仲有口音.) 所以ABC d staff 打比我都話佢投入到依o既班同跟到instruction 做
作者: windlam88    時間: 17-10-10 09:38

If your kids can stay focus when grow up, such amount of money you can hire a English tutor at home for 2 hrs per week, e.g, $500/hr.

From my experience, you can only know her performance via ABC staff and didn't know what she exactly learn during ilearn and what did she do during this 1.5 hr.

A English tutor at home is much better as he can customize the lesson and pinpoint your kid weakness for improvement. But, of course, it cost a lot too.

作者: FATBJ    時間: 17-10-11 12:01

windlam88 發表於 17-10-10 09:38
If your kids can stay focus when grow up, such amount of money you can hire a English tutor at home  ...

請問你小朋友而家係邊學英文? 是否請上門英文老師?

作者: windlam88    時間: 17-10-11 15:44

- General English (English tutor)
- Phonics  (RWI course)
- Listening / Oral (verbling & italki)
作者: torocat2010    時間: 17-10-31 22:49

edconcheung 發表於 17-1-14 13:10
Pn時上藍田,老師固定;K時上北角,講明老師唔固定,因為想小朋友同唔同net溝通。
...

請問pn下學期小朋友要自己上abc pathway, 他們會喊嗎?

作者: McA    時間: 17-11-1 13:27

小朋友今年9月開始上iLearn, 聽朋友講係愉快學習,但呢兩月小朋友都好少講返上堂情況,問佢開唔開心,佢又唔會答好開心。
請問有小朋友返緊的爸爸媽媽,小朋友既feedback主要係邊方面喜歡及玩得開心呢? 大家返到屋企會唔會test 下佢地有無進步?
作者: zornia    時間: 17-11-3 12:28

回覆 McA 的帖子

佢小朋友K1 每星期有Textbook/ 手作仔拎返來..用英文同佢傾計佢講到d 內容 / 一D 我都唔會教O既conversation...
作者: zornia    時間: 17-11-3 12:32

回覆 FATBJ 的帖子

agree stay focus 先上門學同埋可以揀下專題,我初初都有上門英文老師 1vs1 or 1 vs 2 上..但小朋友在家會做其他野唔專心...所以暫時都係去centre上
作者: Monchichi110    時間: 17-11-3 14:37

作者: dreambait    時間: 17-11-8 14:41

作者: Kuromi124    時間: 17-11-9 12:58

dreambait 發表於 17-11-8 14:41
my kid joined ilearn before but I think it really depends on the teacher. My son's class is ok but n ...
小朋友一星期補多少堂私人補習?
作者: dreambait    時間: 17-11-9 14:07

作者: szwani2412    時間: 17-12-18 14:30

作者: Vivian0220    時間: 17-12-18 16:03

作者: szwani2412    時間: 17-12-19 15:18

回覆 Vivian0220 的帖子

Vivian , thank you so much!!

作者: wysfiona    時間: 18-2-5 22:34

作者: mimama    時間: 18-2-22 19:34

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5