教育王國

標題: 旅港 vs 上智 [打印本頁]

作者: limehouse    時間: 16-12-27 08:20     標題: 旅港 vs 上智

九龍城私小B1B, 自行已有一間心水中學,宜家煩緊另一間應揀上智定旅港?!因為阿女三學期考試英文全A, 老師話自一可較進取建議試上智,當然自己也很喜歡上智(媽媽情意結吧),但上智自行多收B1A學生。而如果自行唔揀旅港,萬一抽獎衰咗就冇得叩門!
所以宜家煩緊應唔應該為自己嘅情意結越級博上智?定揀比較安全嘅旅港。
好煩惱,請大家指教

作者: Yanamami    時間: 16-12-27 08:24

KTS的話,排4x-50上智自行都会收,當然英文要好~面試要講得。阿女當年中文長年只有B, 都ok.
作者: limehouse    時間: 16-12-27 08:54

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami, 謝謝你咁快覆。阿女中文就幾好2A1B, 但數學長期B !你囡囡50名內都好叻呀,阿女就後好多。所以老師話阿女可試上智都好開心,起碼可以試(因為完全冇諗過),但理智話比我知係機會好微。學校立場係—間保守,—間進取。如進取那間博到,學校業績就可以更亮麗!

謝謝您

作者: Yanamami    時間: 16-12-27 09:09

这情况下我想旅港会好点~~上智當年自行沒選亦有同学成功叩入,不过她的成績自然比阿女更好。
作者: limehouse    時間: 16-12-27 09:37

係啦,所以理智話比我知機會好微。始終係阿女前途,我係唔應該為了自己嘅虛榮心去博嘅
其實旅港都係—間好好嘅學校,咁我就決定考心儀中學同旅港!

同埋要繼續努力,考好呈三

作者: limehouse    時間: 16-12-27 09:40

Deleted
作者: Sophie0804    時間: 16-12-27 10:46

旅港成績好,校風純樸。崇尚民主自由

作者: Bobo1210    時間: 16-12-27 13:03

limehouse 發表於 16-12-27 09:37

係啦,所以理智話比我知機會好微。始終係阿女前途,我係唔應該為了自己嘅虛榮心去博 ...
加油加油

請問上智1a 旅港1b嗎? 有人知呢兩間dse成績嗎?thx

作者: Yanamami    時間: 16-12-27 13:45

Bobo1210 發表於 16-12-27 13:03
加油加油
HTC过去-年有72.9%經联招入讀本地大学学位課程。
作者: 3t    時間: 16-12-27 18:29

Bobo1210 發表於 16-12-27 13:03
加油加油

2016 dse成績不錯呀

圖片附件: myimage.jpg (16-12-27 18:29, 335.33 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=OTU0MTB8YjVkNmM5NzR8MTcxODgyMjE5NHww

作者: 3t    時間: 16-12-27 18:31

3t 發表於 16-12-27 18:29

不好意思,比較朦

http://www.htc.edu.hk/pta/pdf/pta522016.pdf
可以看看⬆️

作者: qpa    時間: 16-12-28 09:10     標題: 引用:Quote:Bobo1210+發表於+16-12-27+13:03+加

原帖由 Yanamami 於 16-12-27 發表
HTC过去-年有72.9%經联招入讀本地大学学位課程。
請問經聯招入係咪即係,8大以及政府資助的degree?

作者: chun媽    時間: 16-12-28 13:02     標題: 引用:Quote:limehouse+發表於+16-12-27+09:37+回

原帖由 Bobo1210 於 16-12-27 發表
加油加油
http://www.hpccss.edu.hk/front/2016_HKDSE_Results.pdf

作者: Ktfk    時間: 17-2-5 10:14

3t 發表於 16-12-27 18:29

上智~73% 上了本地大學(學士學位),請問有冇上智家長大概知道入3大太約幾多呢...?
作者: littlemaopig    時間: 17-2-6 15:29

封家長通訊好有氣勢
作者: Ktfk    時間: 17-2-6 18:45

回覆 littlemaopig 的帖子

是。並暗示外出去闖的完全不是香港升不上...

各科達4级百份比率也>75%,  整體成绩也比較平均...

大胆假設,如果升大學畢業生其中有一半或以上入三大, 即 > 36%, 那就很不錯了...

作者: ngleeng    時間: 17-2-6 20:46

Ktfk 發表於 17-2-6 18:45
回覆 littlemaopig 的帖子

是。並暗示外出去闖的完全不是香港升不上...
入三大應該大約74.2%x0.52=38%
作者: YmOra    時間: 17-2-6 22:11

"上智"和"旅港"一樣有70%或以上之入U%,兩所英中的實力皆無可置疑呢!我會評定為兩所[B1A實力英中],但是,區域的不同與該區之Band1生數量的不同與及B1英中數目的不同而導致各自有各自的{捧場客},"旅港"會受制於""九龍城區"內多Band1a英中選擇而使到她輪為{{B1b生之多數選}},相反,"上智"是區內(B1A英中的龍頭)之選,也是(區內和部分區外女孩子之B1A女校龍頭系列)之選,故係{{B1a生之多數選}},不過,入到邊所英中皆是十分好呢!

作者: Bravewoman2011    時間: 17-2-6 22:22

how to compare if for Holy and Maryknoll
作者: jollyma    時間: 17-2-9 08:54     標題: 回覆:旅港 vs 上智

當然上智好好多,唔可以單睇入大學率,仲要分科比較下,而且宗教信仰都係考慮因素之一,個人比較喜歡有宗教信仰既學校

作者: 2jkidsfather    時間: 17-2-9 08:58

jollyma 發表於 17-2-9 08:54
當然上智好好多,唔可以單睇入大學率,仲要分科比較下,而且宗教信仰都係考慮因素之一,個人比較喜歡有宗教信仰 ...
Do you mind to share with us which 宗教信仰 you prefer?

作者: Yanamami    時間: 17-2-9 09:56

HTC 英文通識,FYI.
作者: chunma0630    時間: 17-2-9 10:36

Yanamami,

可否分享多些上智的優點及教學特色? 有什麼吸引囡囡報讀?  現在讀得開心嗎?  謝分享。

作者: Yanamami    時間: 17-2-9 10:58

chunma0630 發表於 17-2-9 10:36

Yanamami,

阿女今年考DSE了~时间过得飛快呢!

HTC优点:
* 以天主教女校講,好开放,好信任学生~F1已全部出外lunch, 放飯时间係同区学校中較早,-來唔冼同时间爭位,二來避开正常lunch time, 唔洗撈埋其他人。//

*校長講过,学生要学会自己管好自己,而唔係学校去管你。//

*呢个例子我以前係ek分享过, 係度简单再講:HTC有UK遊学团,分初中(遊比学多)及高中(較intensive同demanding)两組。我同女講,錢我只有-筆,梗係去高中組,但高中忙,只F1升F2果个暑假得閒,佢就去校長室问可否join高中組,校長睇过佢d作文同英文成績就批准~呢件事令我觉得校方好有彈性,唔会-成不变~//

*老校好关心学生:中五中六学生多压力大,见家長时老師唔会只講成績,会关心学生心理質素,亦会著家人多关心。

以上係个人体会,缺点下回再續……

作者: chunma0630    時間: 17-2-9 12:13

Yanamami

Thank you very much for your sharing. Very good information. 其實HTC算不算比較傳統的女校?鼓勵學生多參與課外活動嗎?

那HTC的缺點是。。? 

另, 預祝妳女女考試成功。科科5**

作者: Yanamami    時間: 17-2-9 13:53

chunma0630 發表於 17-2-9 12:13

Yanamami

HTC都算係讀書既学校……只不过只係通常学界同音樂節獎项都俾果幾间包攬哂,唔代表無得玩既~
辯論贏过吖~今年劍擊有贏过吖……不过樂团就真係巧麻麻……

阿女係学校亦有俾派去參加过英辯、中大果个模联合国会議,去韓国參加国際学生論壇……不过我唔排除(同其他学校-样)多揀成績好既学生出去。

缺点嘛:

* 重理輕文;重英輕中:DSE理科比文科好~中文方便我觉得HTC做得唔夠HY DBS等足夠,初时大家都視中文為死亡之卷,好多学校亡羊補牢,但我觉得HTC做得唔好~或者直资同津校资源上有別?

*係EK上有家長不满HTC既自主学习,要備課,上堂由同学主导,觉得老師無乜教書……不过呢d係我女升上高中先听到初中有人不滿,未親身經歷过就不評了。

* 中四選科係套餐式,自由度不大~

感觉上HTC的DSE成績係中上,可能大部份生源你深水埗小学,除SFA,礼贤外,水平同九龍城区都係有d出入,所以有别於傳統名校,DSE尖子較少,中上較多(个人感觉,無意冒犯,係有d over-rated. 可能SSP区band1英中選擇实在唔太多,唔似九龍城区有迦密华英旅港……)

阿女當年係九龍城私小,band1中,要入band1女校实在無選擇,就跨区去SSP, 知道HTC钟意收英文好既学生,而且係全in, 又近屋企,所以就選佢

作者: Yanamami    時間: 17-2-9 15:49

对上-次見家長,各中六学生家長都被邀請寫封鼓勵囡囡的留言,老師話你秘密,遲d会俾学生~我觉得学校好窩心,好关心学生心理狀況,不竟考DSE都有压力~前陣子新闻上有接二連三輕生案件,学校好重視,有d老師甚至係堂上派糖派零食,叫做同佢地減下压輕鬆-下。
作者: Ktfk    時間: 17-2-9 23:00

Yanamami 發表於 17-2-9 13:53
HTC都算係讀書既学校……只不过只係通常学界同音樂節獎项都俾果幾间包攬哂,唔代表無得玩既~
辯論贏过吖~ ...

單看今年 DSE,  整體而言,似乎 HTC 比九龍城那3間為優。
不過,早兩年前,HTC 係未有咁好成绩的,不知是否與全港升中學生人數少有關,還是也有其他因素?

作者: Yanamami    時間: 17-2-9 23:06

Ktfk 發表於 17-2-9 23:00
單看今年 DSE,  整體而言,似乎 HTC 比九龍城那3間為優。
不過,早兩年前,HTC 係未有咁好成绩的,不知是 ...
以前AL年代超好添……阿女話上年DSE卷淺~
作者: Ktfk    時間: 17-2-9 23:23

都是相對的..

同一屆比較,理論上,卷淺那3間的成绩也反映了...
作者: Ktfk    時間: 17-2-9 23:34

[size=30.3997688293457px]入U率升了近10% 也是事實。

[size=30.3997688293457px]卷淺卷深也是全港中學生一同考。
作者: Ktfk    時間: 17-2-10 00:15

咁要靠晒你囡囡拉番高D成績...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5