教育王國

標題: DEL [打印本頁]

作者: OP妮歌    時間: 16-12-25 15:06     標題: DEL

作者: Charlotte_mom    時間: 16-12-25 15:17

知道用咩書無意思。係咪間間學校都跟呢個list就會突飛猛進?唔係丫嘛。咁即係教學成效重於教材囉

作者: lui    時間: 16-12-25 21:22

OP妮歌 發表於 16-12-25 15:06
在決定學校之際,都想就課程內容了解多一些,如有家長能提供多些實質資訊就好了。

想問一下英文科,幾套英 ...

真道也是用wide range reader

作者: karen55407    時間: 16-12-25 22:14

在決定學校之際,都想就課程內容了解多一些,如有家長能提供多些實質資訊就好了。

仲有Lighthouse

作者: kbi    時間: 16-12-25 22:29

2. Family and Friends (Oxford)
德望(emoji)(emoji)nope

作者: cherrieshum    時間: 16-12-25 23:28

學校自編,即校本教材。
最重要不是學校,而是家長在背後推動

作者: 小曳人    時間: 16-12-26 08:05

SFA英文教快1年,開學用2A, + wide range reader

LS 用lighthouse + wide range reader
作者: OP妮歌    時間: 16-12-26 11:33

Charlotte_mom 發表於 16-12-25 15:17
知道用咩書無意思。係咪間間學校都跟呢個list就會突飛猛進?唔係丫嘛。咁即係教學成效重於教材囉
...

只是了解多一些,最重要的不是這些

作者: OP妮歌    時間: 16-12-26 11:33

小曳人 發表於 16-12-26 08:05
SFA英文教快1年,開學用2A, + wide range reader

LS 用lighthouse + wide range reader

謝謝資訊

kbi 發表於 16-12-25 22:29
2. Family and Friends (Oxford)
德望(emoji)(emoji)nope

已不用Family and Friends? 現用緊校本嗎?

作者: siden    時間: 16-12-26 11:37

其實間學校用乜英文書,甚至有冇用深一年書,同英文程度根本冇關係。

咁硏究黎做乜?

學校英文試卷深淺,同校內閲讀程度及風氣,先係呢間學校英文程度指標。

作者: retriever    時間: 16-12-26 13:07     標題: 回覆樓主:

wide range reader好似幾多名校用,但點用法各校唔同。

而且有d學校worksheet先係重心所在。

作者: lovebb2    時間: 16-12-26 14:45

在決定學校之際,都想就課程內容了解多一些,如有家長能提供多 ...

kts 小ㄧ

圖片附件: IMG-20161122-WA0024.JPEG (16-12-26 14:45, 103.17 KB) / 下載次數 52
/forum.php?mod=attachment&aid=OTUyODZ8YTc4MDczNDJ8MTcyNzI1MDMyMnww

作者: 小王子J    時間: 16-12-26 22:22

retriever 發表於 16-12-26 13:07
wide range reader好似幾多名校用,但點用法各校唔同。

而且有d學校worksheet先係重心所在。

Yes,學校自訂的補充紙才是重點

作者: ch-cheung    時間: 16-12-27 01:40

作者: mimi222shi    時間: 16-12-27 10:05

未上小學前,睇到有人話SFA文法深一般津校約2級。
同一課題,感覺問題較深入/刁鑽多,考測卷排版也密好多。
作者: 小王子J    時間: 16-12-27 12:05

mimi222shi 發表於 16-12-27 10:05
未上小學前,睇到有人話SFA文法深一般津校約2級。
同一課題,感覺問題較深入/刁鑽多,考測卷排版也密好多。 ...

SFA 三測三考,keep住溫書,不會臨急抱佛腳

作者: mimi222shi    時間: 16-12-27 12:30

有睇開英文書的,相信文法唔會覺難,錯都係唔小心野。
作者: retriever    時間: 16-12-27 15:14

mimi222shi 發表於 16-12-27 12:30
有睇開英文書的,相信文法唔會覺難,錯都係唔小心野。

睇書係學埋文法。

對睇開書既人來講,唔少簡單文法都係習慣。

作者: miujoey    時間: 16-12-28 16:58

回覆 retriever 的帖子

呢本故事書頗深的, 我囡學校都用, 我看時都嚇了一跳, 通常學校會有WORKSHEET 關於課文, 老師未開始教, 我地就要自己同佢先讀左課文先可以做到張WORKSHEET.  
作者: bartsimpson0317    時間: 16-12-30 15:25     標題: 引用:Quote:OP妮歌+發表於+16-12-25+15:06+ 在決

原帖由 cherrieshum 於 16-12-25 發表
學校自編,即校本教材。
最重要不是學校,而是家長在背後推動
對。 例如教tenses
已經好多。tenses. X  voices X 3 sentence X conditional X indirect. direct speech
語言。又唔係文學。  好多

作者: Bloomberg    時間: 16-12-31 16:55     標題: 回覆樓主:

單睇課本比較唔到。
要比較就要睇埋學校自編嘅notes 同worksheets

作者: retriever    時間: 17-1-4 07:54

miujoey 發表於 16-12-28 16:58
回覆 retriever 的帖子

呢本故事書頗深的, 我囡學校都用, 我看時都嚇了一跳, 通常學校會有WORKSHEET 關於 ...

其實讀本唔駛深架。sc都係用ort 2,3,4,5, 教法好緊要。

細路而家果間又係,讀本相當簡單,一版三,四句果種。細路仲話:boring!

我教訓佢唔好驕傲,做人要虛心,要當自己唔識,多聽多學習‼

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5