教育王國

標題: 15分, 想來年讀旅港開平小學(40網), 可以做什麼? [打印本頁]

作者: ronaldlcm    時間: 16-12-2 12:00     標題: 15分, 想來年讀旅港開平小學(40網), 可以做什麼?

見旅港開平各方面都好好..
但只有15分, 見好多話15分等如冇分...仔仔讀緊德貞K2, 呢一年有乜可以做加大機會入去哩?
多謝~

作者: yukisch    時間: 16-12-2 16:17     標題: 回覆樓主:

做111

作者: 0030    時間: 16-12-2 16:18

15分只可參加大抽獎,自行基本上系無咩機會收的啦,其實打好基礎,三條一參加大抽獎,就算失敗左,叩門都有機會的~今年我女的同學仔就系叩門入左開平~不過要有心理準備,功課幾多下~
作者: yukisch    時間: 16-12-2 21:38

0030 發表於 16-12-2 16:18
15分只可參加大抽獎,自行基本上系無咩機會收的啦,其實打好基礎,三條一參加大抽獎,就算失敗左,叩門都有 ...

每天是否有功輔班?

作者: conniewktang    時間: 16-12-2 22:45

yukisch 發表於 16-12-2 21:38
每天是否有功輔班?

Deleted

作者: conniewktang    時間: 16-12-2 22:45

每天是否有功輔班?

Deleted

作者: conniewktang    時間: 16-12-2 22:46

每天是否有功輔班?

Deleted

作者: ronaldlcm    時間: 16-12-2 22:57

0030 發表於 16-12-2 16:18
15分只可參加大抽獎,自行基本上系無咩機會收的啦,其實打好基礎,三條一參加大抽獎,就算失敗左,叩門都有 ...
其實協和長沙灣我都好鍾意..因為更加近我屋企...校舍又靚...

咁如果15分都係大抽奬, 其實係咪報邊間都冇分別呢?

作者: conniewktang    時間: 16-12-2 23:05

ronaldlcm 發表於 16-12-2 22:57
其實協和長沙灣我都好鍾意..因為更加近我屋企...校舍又靚...

咁如果15分都係大抽奬, 其實係咪報邊間都冇分 ...

Deleted

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-2 23:35

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-3 08:44

旅小學術唔錯,住該區家長都會認同,但體育方面亦令人驚喜。係上個星期四九西學界運動會(共有50多間學校參加),竟可勝過女拔、英華等強手,取得男甲、女甲團體總冠軍。
作者: conniewktang    時間: 16-12-3 08:58

anniesiu2001 發表於 16-12-3 08:44
旅小學術唔錯,住該區家長都會認同,但體育方面亦令人驚喜。係上個星期四九西學界運動會(共有50多間學校參 ...

運動方面,校隊訓練得唔錯。
如果運動叻的學生入讀,再入了校隊受訓,又成日拿獎,加上不差的學術,咪容易入神校如女拔丶男拔等,都幾好喎。
如果運動叻再加學術強(全港次第又前),就真係贏曬!

作者: conniewktang    時間: 16-12-3 09:09

anniesiu2001 發表於 16-12-3 08:44
旅小學術唔錯,住該區家長都會認同,但體育方面亦令人驚喜。係上個星期四九西學界運動會(共有50多間學校參 ...

旅小學術及派位唔錯,不止該區家長認同,外區很多人早已知道。連我仔幼稚園果啲老師(是在新界區的)都知,她們稱旅小為40網黑馬,那時她們知我仔插班入讀小二,拍曬手掌,非常高興!心儀旅小已幾年,雖沒有校車,個仔都轉去讀,現在天天的士來回接送。的士錢仲貴過讀私小。
學校不斷上緊,現任校長真好嘢!

作者: conniewktang    時間: 16-12-3 09:38

ronaldlcm 發表於 16-12-2 12:00
見旅港開平各方面都好好..
但只有15分, 見好多話15分等如冇分...仔仔讀緊德貞K2, 呢一年有乜可以做加大機會 ...

Deleted

作者: 0030    時間: 16-12-5 09:43

回覆 ronaldlcm 的帖子

我自己也喜歡協和,之前一路都想報,雖然只有15分,但協和自行年年超,變相統一排位的機會小,而且叩門的時候,相對開平,協和機會更微,協和叩門好睇小朋友讀邊間幼稚園,非九龍塘名校估計唔係3條1都無機IN~今年我女同學仔讀津校,排乙2叩門連IN的機會都無~

作者: gaoy    時間: 16-12-5 09:45     標題: 回覆樓主:

入會

作者: michellelee1979    時間: 16-12-5 10:02

0030 發表於 16-12-5 09:43

我自己也喜歡協和,之前一路都想報,雖然只有15分,但協和自行年年超,變相統一排 ...

其實協和乙一都難中,怎可排乙二

作者: 0030    時間: 16-12-5 10:09

回覆 michellelee1979 的帖子

因為協和好谷,小朋友報左乙一系小朋友想讀且無甘谷的二線小學,但已統一排位收左乙一後,家長又想試下叩門~我自己甲二都報左協和,雖然知道無咩機會~

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-5 10:12

如果唔嫌棄校舍細,40網旅小的確是好選擇:
1. 根據校友報料,旅中畢業生在去年DSE升上學位課程有80%,不計副學士及高級文憑或其他。JUPAS degree offers 港大32%,中大20%,HKUST13%,CityU10%,PolyU12%,HKBU4%,LingnanU, Edu, and OUHK9%。表現好過同級英中。

2. 旅中每年都預留8-10個位比旅小全級前30學生,但並非人人都想選讀。因旅小55%B1生在40網內都能入到心儀中學,不一定要升讀旅中。事實係好多畢業生都表現優異,今年考DSE,其中升讀聖保羅男女、上智及旅中之3位畢業生均升讀港大、中大醫學院,上智那位更考到中六全級第一。

3. 旅小校長每年可推薦8-10個家長有意選讀嘅P.6生上旅中。旅中位處何文田,旅小畢業生跟九龍城區學生競爭,但表現唔錯,去年入讀嘅8個學生,其中考入全級第一、第三、第四、第九。由此可見,旅中必願意收回旅小學生,只是睇旅小學生願唔願意跨區升讀。

單是以上表現,都算吸引。

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-5 11:02

因屬舊校舍及無宗教背景,相對區內協和、荔天、瑪小而言,應無咁多人爭位。
作者: 0030    時間: 16-12-5 11:10

回覆 anniesiu2001 的帖子

想問下除了旅小的諮詢,有無其它40網二線小學的諮詢可分享呀,比如聖多馬小學~

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-5 11:21

回覆 0030 的帖子

討論區內暫未有聖多馬家長、校友詳細報料,未能解答。只知道P1-P6每級3班,自行收45人,基本必收生及校友都已填滿,15分難入。屬新型校舍,升中約有3X%屬B1,統一派位乙1都收唔晒。

作者: ronaldlcm    時間: 16-12-5 11:38

0030 發表於 16-12-5 09:43

我自己也喜歡協和,之前一路都想報,雖然只有15分,但協和自行年年超,變相統一排 ...
但我見14,15年德貞幼稚園入左協和長沙灣有21個... 都算幾多...應該未必一定睇名校既..

作者: 0030    時間: 16-12-5 12:45

德貞算系好多班的幼稚園~21個應該包括自行和大抽獎的,叩門入的應該唔算多~

作者: 0030    時間: 16-12-5 12:48

我想了解下升中情況,因為小女讀緊,想問下大概一個年級派幾多想可以入到英中,如上智或聖母玫瑰等女校~

作者: ying8    時間: 16-12-5 13:47

ronaldlcm 發表於 16-12-5 11:38
但我見14,15年德貞幼稚園入左協和長沙灣有21個... 都算幾多...應該未必一定睇名校既..
...

純計數,長協今年收365票,自行已收83(必收生超額8個),即有282人(包括手持20分的校友)未能獲派。預計統一派位有62個(已扣5個留級位),倘排第一志願人數不變,即有220人未能入讀,須等候叩門或出外撲位,中籤機會只有22%。前年德貞縱有21人入讀,部份可能是有兄姊在學,屬必收類別,或許背後有幾十人未能如願。相對荔天、旅小、瑪小,應更難獲派。
作者: anniesiu2001    時間: 16-12-5 13:55

回覆 0030 的帖子

聖多馬每級90人,如真有3X%B1,全級頭30名才有機會入英中。由於該校沒公佈詳細升中資料,過去未知有多少女生入上智及玫瑰。
作者: helenfu    時間: 16-12-5 17:04

借位一問: 咁如果同樣15分, 基福 VS. 基愛, 邊間好D?
作者: ronaldlcm    時間: 16-12-5 17:08

睇睇下, 覺得協和講到應該唔好諗...
旅港見大家勁讚, 同埋得100個位, 睇黎都係爭崩頭...
再選心儀就係基福了....再近D屋企, 新校舍, 但人多..
作者: anniesiu2001    時間: 16-12-5 17:14

根據討論區家長報料,如果同樣15分,首輪基愛必入;基福15分有得抽。大抽獎階段,基福乙1入唔晒,基愛乙3都入到(今年難料)。升中表現當以基福較優,約有33-35%獲派英中(難以跟協和、荔天、旅小55%-60%比較)。
作者: ronaldlcm    時間: 16-12-5 17:21

anniesiu2001 發表於 16-12-5 17:14
根據討論區家長報料,如果同樣15分,首輪基愛必入;基福15分有得抽。大抽獎階段,基福乙1入唔晒,基愛乙3都 ...
真係好難諗..雖然個個話要睇下自己小朋友適合乜野學校..但睇番40網內的..
如果小朋友能力正正常常, 好多時都係靠父母, 老師之後的栽培..
如果話一間5X%入好中學, 另一間3X%, 正常都希望入好嗰間.. (當然話有人鍾意小班, 鍾意新校等, 但最後大家咪又係睇升中)
但考選卻只係抽獎(以冇乜分, 冇必入既人計), 即係根本係睇父母賭大細既決心..
好亂....

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-5 17:48

出生率高,自然多家長選讀好的學校;隨遇而安,多加支援,小朋友入讀邊間學校都會有出頭天。
作者: 小貓三隻    時間: 16-12-5 18:03

作者: michellelee1979    時間: 16-12-5 18:27

helenfu 發表於 16-12-5 17:04
借位一問: 咁如果同樣15分, 基福 VS. 基愛, 邊間好D?

基褔……大校,升中好過基愛好多,而且基褔都谷嫁,今年2個朋友15分選擇也入不到,要等大抽獎。

基愛……說真,細,有點舊,但出名有愛心。如不想太谷,基愛旦一個好選擇,應該放乙二,機會都大。

作者: ying8    時間: 16-12-5 18:46

michellelee1979 發表於 16-12-5 18:27
基褔……大校,升中好過基愛好多,而且基褔都谷嫁,今年2個朋友15分選擇也入不到,要等大抽獎。

基愛…… ...
基福大校,人手多,資源多,全級成180人,但升讀英中學生人數竟跟旅小細校、小班,全級約110人差唔多,都係約60多人。究竟是基福差?還是旅小勁?
作者: michellelee1979    時間: 16-12-5 18:52

ying8 發表於 16-12-5 18:46
基福大校,人手多,資源多,全級成180人,但升讀英中學生人數竟跟旅小細校、小班,全級約110人差唔多,都係 ...

不用比較,只有適合。成日話幾多%可入英中,但6年後有誰知道小朋友程度去到邊。

作者: ronaldlcm    時間: 16-12-5 19:04

michellelee1979 發表於 16-12-5 18:52
不用比較,只有適合。成日話幾多%可入英中,但6年後有誰知道小朋友程度去到邊。
...

對呀。。如果你小朋友叻,係全學頭三十,去邊都一樣。。
無理由話間學校幾多%去好中你小朋友就係嗰個%。。。。
重要六年後。。
點解咁多人keep住抬高某校?!唉

作者: ying8    時間: 16-12-5 19:08

michellelee1979 發表於 16-12-5 18:52
...

說得都有道理,但入英中人數可反映該校整體學術水平,唔到家長唔計較。最怕小朋友升中後,達唔到中學要求!
作者: ying8    時間: 16-12-5 19:23

樓主,這個post是你開的。若果話要擡高某校,你都係其中之一。
作者: 小小山    時間: 16-12-5 23:30

15 分, 只等大抽獎, 選最喜歡的放甲一 & 乙一 (派到會笑醒嗰隻), 易入的乙二. 做好叩門準備.
實際的確是乙一 or nothing.
作者: tkinwong    時間: 16-12-6 08:13

ying8 發表於 16-12-5 18:46
基福大校,人手多,資源多,全級成180人,但升讀英中學生人數竟跟旅小細校、小班,全級約110人差唔多,都係 ...

其實一間學校有幾勁,以小學來計,我認為家長的投入和家庭的支援,其實是一個很重要的因素。要學校教深考深,其實有幾難?但問題係學生受得到先得。

我阿女讀緊一間油尖旺地區名津,英文用校本課程,啲家長話唔深唔谷。阿女的朋友仔讀40網的一間出名學校(但不是四大),佢家長看到阿女的功課話深。

我咁講是「政治不正確」,不喜勿插。

作者: 0030    時間: 16-12-6 15:34

回覆 小貓三隻 的帖子

thx~,我念要keep全年級全15名,先可以如英中

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-6 16:53

作者: AD媽    時間: 16-12-6 23:46

tkinwong 發表於 16-12-6 08:13
其實一間學校有幾勁,以小學來計,我認為家長的投入和家庭的支援,其實是一個很重要的因素。要學校教深考 ...

功課深的,是聖x文嗎?

作者: tkinwong    時間: 16-12-7 00:13

AD媽 發表於 16-12-6 23:46
功課深的,是聖x文嗎?

不是。

作者: ying8    時間: 16-12-7 00:34

tkinwong 發表於 16-12-7 00:13

不是。

我估是愛德,教深又考深。前年仲詳細公布派位結果,今年又收收埋埋!
作者: AD媽    時間: 16-12-7 01:01

ying8 發表於 16-12-7 00:34
我估是愛德,教深又考深。前年仲詳細公布派位結果,今年又收收埋埋!

愛德,好多抄寫功課,我朋友個小朋友讀緊小一,做功課做到喊

作者: 0030    時間: 16-12-7 15:24

回覆 0030 的帖子

一年級先90幾人,我覺得前15名先有機會,我自己心儀上智,聖母玫瑰尼兩間女校

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-7 18:47

0030 發表於 16-12-7 15:24
回覆 0030 的帖子

一年級先90幾人,我覺得前15名先有機會,我自己心儀上智,聖母玫瑰尼兩間女校

聖多馬應唔止15個,B1頭跟B1尾機會均等,keep住考全級30名內都有機會獲派。
作者: 0030    時間: 16-12-8 09:24

希望能keep住前30名啦~

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-8 09:36

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-8 09:49

男仔讀緊旅小都唔怕,只要小六keep住30名內,到時一張表遞銘賢/長天,一張表遞旅中,萬無一失。
就算考全級30-60,都有機入英中

作者: 0030    時間: 16-12-8 10:03

回覆 小貓三隻 的帖子

其實升中派位睇成績,主要睇小六的排名及呈分試成績?

作者: littlemaopig    時間: 16-12-8 10:22

我諗只要唔係讀40網寶校,KEEP住級三十名內都可以係B1

荔天長協瑪神愛德,級50都可以係B1
作者: 小貓三隻    時間: 16-12-8 10:46

作者: dreamdream081    時間: 16-12-8 10:48

Yes ar
作者: 小貓三隻    時間: 16-12-8 10:49

作者: littlemaopig    時間: 16-12-8 10:54

小貓三隻 發表於 16-12-8 10:49
如果我仔第時有前30,我都系諗住咁填,要高年班先知個仔得唔得,真系仲慘過自己讀
...
如果我仔第時有前30,我會搬屋,或者借地址,點都會博一博,真心唔想B1男仔留深水埗玩抽奬

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-8 10:56

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-8 11:08

littlemaopig 發表於 16-12-8 10:54
如果我仔第時有前30,我會搬屋,或者借地址,點都會博一博,真心唔想B1男仔留深水埗玩抽奬
...
又唔駛咁灰,見到協和、荔天、旅小、善導好多B1男仔都入到長天、銘賢(叻嘅B1女仔又去左上智、玫瑰,少了一半同你爭),英華嗰批又上番自己中學。計起數來,都算夠位。

作者: conniewktang    時間: 16-12-8 13:31

anniesiu2001 發表於 16-12-8 09:49
男仔讀緊旅小都唔怕,只要小六keep住30名內,到時一張表遞銘賢/長天,一張表遞旅中,萬無一失。
就 ...

如果成績好,全港次第又前,自行仲有跨區好多名男校和男女校b1a(如林護)可以諗,另一間就保險可交表旅中,還可考神級直資。

作者: conniewktang    時間: 16-12-8 13:34

0030 發表於 16-12-8 10:03
回覆 小貓三隻 的帖子

其實升中派位睇成績,主要睇小六的排名及呈分試成績?

還要看全港次第,這與該校的學生(師兄師姐)Pre S one AT考得好唔好有關。

作者: ronaldlcm    時間: 16-12-8 14:54

0030 發表於 16-12-8 09:24

希望能keep住前30名啦~
其實升中係點派的哩?每間學校限QUOTA?

咁如果原本一間"正常有只三十人升到B1中學"的小學, 嗰屆頭五十人都超晒班, 比另一間"正常有三十人升到B1中學"的學生更高分, 咁正常頭五十人都應該升到B1中, 跟自己學校個比例無關吧?

即係覺得自己個小朋友只要KEEP到某學頭幾多名就升到B1, 呢個CONCEPT好似怪怪的..

作者: littlemaopig    時間: 16-12-8 15:05

ronaldlcm 發表於 16-12-8 14:54
其實升中係點派的哩?每間學校限QUOTA?

咁如果原本一間"正常有只三十人升到B1中學"的小學, 嗰屆頭五十人都 ...
最重要睇師兄師姐Pre-S1, 佢地考得好, 就可以羅到多啲 B1學額俾下兩屆既師弟師妹。
所以照你既例子,呢屆超晒班既50人, 當中只有頭30人是B1, 其餘20人是B2。但他們下兩屆既師弟師妹, 則會受惠於他們,師弟師妹頭50人已經是B1

作者: ronaldlcm    時間: 16-12-8 15:13

littlemaopig 發表於 16-12-8 15:05
最重要睇師兄師姐Pre-S1, 佢地考得好, 就可以羅到多啲 B1學額俾下兩屆既師弟師妹。
所以照你既例子,呢屆超 ...
明白晒了.. 謝謝你~
作者: conniewktang    時間: 16-12-8 15:55

conniewktang 發表於 16-12-8 13:34
還要看全港次第,這與該校的學生(師兄師姐)Pre S one AT考得好唔好有關。
...

即如果小朋友現時小二(2021年9月升中,影響這屆banding 是2018及2020升中一考的pre S one的師兄姐(他們現時小三丶小五)雙數年應考pre S one,這2屆是學校獲派b1多少位的調整機制。現時小一,也是受2018及2020升中這2屆影響banding或b1數目。

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-8 18:24

聽教書朋友講,PS1 AT卷一年比一年深,莫講話一般程度的學生難以應付,即使要佢地認認真真為D師弟、師妹完成份卷,亦非容易。要佢地為學校爭多些B1位,都應該幾困難。
作者: conniewktang    時間: 16-12-8 20:05

anniesiu2001 發表於 16-12-8 18:24
聽教書朋友講,PS1 AT卷一年比一年深,莫講話一般程度的學生難以應付,即使要佢地認認真真為D師弟、師妹完 ...

所以為何一區有學校b1%不斷升,也有學校不升反跌,即使出生率低的年份。其實要看該校整體學生水平和教學質素,而Pre S one AT 就反映了實況。有能力還可以去外區搶自行b1位添,正如葵青區b1位被荃灣區學校搶去不少。

作者: ying8    時間: 16-12-9 08:45

現時家長選校,都要計埋6年後升中機會,怪唔得40網咁多家長報協和、荔天、旅小和瑪小。其實善導都唔錯,可惜蘇屋邨又重建入伙,間間都爭崩頭。
作者: tkinwong    時間: 16-12-9 09:48

ying8 發表於 16-12-9 08:45
現時家長選校,都要計埋6年後升中機會,怪唔得40網咁多家長報協和、荔天、旅小和瑪小。其實善導都唔錯,可 ...

我去年自行成功;如果要大抽獎,善導會放乙二。善導升中有實數睇,成績其實很好。

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-9 09:53

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-9 09:54

作者: tkinwong    時間: 16-12-9 10:23

小貓三隻 發表於 16-12-9 09:54
今年乙二恐怕唔得啦,乙一都有家長擔心唔入。

如果今年大抽獎,而又覺得善導好,的確要放乙一。

作者: Tunghk    時間: 16-12-9 11:00     標題: 引用:Quote:ying8+發表於+16-12-9+08:45+現時家

原帖由 小貓三隻 於 16-12-09 發表
會不會大家都系咁樣諗,因為蘇屋邨回歸唔敢揀善導

蘇屋邨而家仲未入伙^^ 善導既升中亦越黎越好。前年善導乙3有人入有人唔入,上年乙2有人入。今年戰況激烈,真係唔知乙2仲安唔安全,祝大家好運,能入讀心儀小學。

(利申:我是40網,阿女都係今年要選小一(明年9月入學),所以呢幾年密切留意hkpapa852的數據走勢,獲益良多。我亦常留意40網既post. 今年9月,荔天,瑪神,旅小既開放日都有去參觀。本身諗住善導乙2,最後有幸自行跨區小學收左。)

作者: conniewktang    時間: 16-12-9 11:13

Tunghk 發表於 16-12-9 11:00
蘇屋邨而家仲未入伙^^ 善導既升中亦越黎越好。前年善導乙3有人入有人唔入,上年乙2有人入。今年戰況激烈, ...

仲要留意,有學校升中好是靠學生intake好加家長自己谷和不斷外補加料;也有學校是家長未必好多support, 或intake只是普通,但派位靚,這全靠老師教學用心和教得好,使學生正增值。如果派位靚加教學又好,家長輕鬆好多!

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-9 12:44

作者: Tunghk    時間: 16-12-9 12:51     標題: 引用:Quote:Tunghk+發表於+16-12-9+11:00+ 蘇屋

未入伙?朋友已經住左兩個多月啦!
係@@? sor...我一直以為未入伙,thx你資料

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-9 13:38

作者: Tunghk    時間: 16-12-9 13:41     標題: 引用:Quote:Tunghk+發表於+16-12-9+12:51+ 係@@?

因為第二期仲起緊。
原來如此,因為我見仲起緊,所以一直以為未入伙,謝謝你既資訊^^

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-9 13:48

作者: 0030    時間: 16-12-9 14:23

回覆 Tunghk 的帖子

我今年都系放善導乙2,我女表姐都系善導畢業,入左藍田聖保祿,今年升左中大醫學院,不過聽她講宜家換左校長同校監,好似無以前甘好~

作者: Tunghk    時間: 16-12-9 14:49     標題: 引用:回覆+Tunghk+的帖子 我今年都系放善導乙2

原帖由 0030 於 16-12-09 發表

我今年都系放善導乙2,我女表姐都系善導畢業,入左藍田聖保祿,今年升左中大醫學院, ...
你也是今屆嗎?即來年入讀小一。善導乙2今年唔知入唔入得哂,因為今年出生人口高。加油丫,祝抽到第一志願~

作者: 0030    時間: 16-12-9 15:37

9月讀小一啦~

作者: ying8    時間: 16-12-9 21:22

剛收到旅小發給幼稚園家長的傳單,講到下週六會有開放日,今年111的家長可借機問下收生情況。
作者: conniewktang    時間: 16-12-10 10:19

ying8 發表於 16-12-9 21:22
剛收到旅小發給幼稚園家長的傳單,講到下週六會有開放日,今年111的家長可借機問下收生情況。 ...

去年旅小開放日,好多嘢玩,禮物又超正,仲有爆谷食。

今年開放日,我仔都會去玩!

作者: anniesiu2001    時間: 16-12-10 21:42

ying8 發表於 16-12-9 21:22
剛收到旅小發給幼稚園家長的傳單,講到下週六會有開放日,今年111的家長可借機問下收生情況。 ...

旅小網頁亦公佈左幼稚園生填色比賽結果,睇落都有好多家長報名參加。當中應有唔少111想博入學校。
作者: michellelee1979    時間: 16-12-10 23:15

anniesiu2001 發表於 16-12-10 21:42
旅小網頁亦公佈左幼稚園生填色比賽結果,睇落都有好多家長報名參加。當中應有唔少111想博入學校。 ...

我不知其他學校是怎樣,之前我仔讀德貞幼稚園,老師當時是每位學生都會派一張填色比賽紙,要在限定時間交回校,我感覺像功課一樣,所以當時無論我選唔選開平,我也會交填色比賽張紙。因為我覺得是功課。所以所所以未必關係

作者: ying8    時間: 16-12-10 23:41

michellelee1979 發表於 16-12-10 23:15
我不知其他學校是怎樣,之前我仔讀德貞幼稚園,老師當時是每位學生都會派一張填色比賽紙,要在限定時間交 ...
咁都好D,仲以為咁多家長都會報旅小,原來是幼稚園當功課做!
作者: 小貓三隻    時間: 16-12-11 00:17

作者: michellelee1979    時間: 16-12-11 01:38

小貓三隻 發表於 16-12-11 00:17
應該好多學校都有搞哩種填色比賽,我仔幼稚園參加過填色比賽,後來話得優異奬,豬肉奬來嘅,起碼成百人拿 ...

嘩!真係唔分享過都唔知喎,因為我個仔乜獎都冇

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-11 07:38

作者: conniewktang    時間: 16-12-13 22:50

小貓三隻 發表於 16-12-11 07:38

無計啦,唔受歡迎的學校都想人去了解一下.其實果次都吓一 ...

你孩子好像還在讀旅小,週六早上旅小開放日會去玩嗎?

作者: 小貓三隻    時間: 16-12-13 23:01

作者: conniewktang    時間: 16-12-15 09:46

小貓三隻 發表於 16-12-13 23:01
舊年我系開放日做義工唔得閒带,今年我自己又唔得閒,我可能叫婆婆带,我見舊年禮物好豐富,大大份,好吸 ...

知唔知今年旅小Open Day 是否仍舊10am 至1pm?

作者: 0030    時間: 16-12-15 10:12

回覆 conniewktang 的帖子

9:30--12:00,這個星期六

作者: conniewktang    時間: 16-12-15 12:40

0030 發表於 16-12-15 10:12
回覆 conniewktang 的帖子

9:30--12:00,這個星期六

Thx

作者: hkpapa852    時間: 16-12-15 12:48

攪笑建議:
不如旅小既家長叫學校下年請多一兩個校工/書記, 俾多一/兩個希望D心儀旅小既家長
作者: conniewktang    時間: 16-12-15 13:57

hkpapa852 發表於 16-12-15 12:48
攪笑建議:
不如旅小既家長叫學校下年請多一兩個校工/書記, 俾多一/兩個希望D心儀旅小既家長  ...

係喎,如果校長請多個staff, 個staff的子女自行就可以入旅小讀,實收喎,起初睇唔明添!
你咁講嘢,因住又有人話連資深會員hkpapa852 都抬舉旅小,又話當旅小40網神校云云!唔通連發表下意見都唔得咩?!
咁好學校,怕乜人知,校長係管理得超掂,老師又教得好,學生又真係乖丫嘛!

作者: hkpapa852    時間: 16-12-15 14:03

conniewktang 發表於 16-12-15 13:57
係喎,如果校長請多個staff, 個staff的子女自行就可以入旅小讀,實收喎,起初睇唔明添!
你咁講嘢,因住又 ...

我抬舉某校, 該校家長都未話我, 咁又關外人乜事呢?

人地學校做得好俾人抬舉吓如果都睇唔過眼, 好易變憤青!

作者: conniewktang    時間: 16-12-15 14:06

hkpapa852 發表於 16-12-15 14:03
我抬舉某校, 該校家長都未話我, 咁又關外人乜事呢?

人地學校做得好俾人抬舉吓如果都睇唔過眼, 好 ...

Haha!你又想比人圍啦!以你的江湖地位,邊個敢?!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5