教育王國

標題: 葵青點揀好 [打印本頁]

作者: bobo620    時間: 16-11-23 00:37     標題: 葵青點揀好

阿女六年級呈分中數A,英C,
我估成績應該band 2頭,應該點揀好?
英文考得好差

作者: mokimui    時間: 16-11-23 06:27

bobo620 發表於 16-11-23 00:37
英文考得好差

吳祥川,皇仁

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-23 08:33     標題: 引用:阿女六年級呈分中數A,英C, 我估成績應該ban

原帖由 bobo620 於 16-11-23 發表
英文考得好差
B2頭可考慮伍若瑜,B2中可考慮李賢堯、顧超文、吳祥川。樓上朋友介紹既皇仁舊生會應該係B3學校

作者: miriam    時間: 16-11-23 09:02

晴晴小B 發表於 16-11-23 08:33
B2頭可考慮伍若瑜,B2中可考慮李賢堯、顧超文、吳祥川。樓上朋友介紹既皇仁舊生會應該係B3學校
  ...
皇仁舊生會舊年有某間小學升佢呢為 B2, 我都 R 爆晒頭.

連伍若瑜都升埋做 B1C............

作者: cubixluk    時間: 16-11-23 09:52

回覆 miriam 的帖子

唔會呱....

不過我間學校有家長都係咁講

作者: miriam    時間: 16-11-23 09:59

cubixluk 發表於 16-11-23 09:52

唔會呱....
我只可以講, 朋友 send 畀我睇, 睇完後我叫佢咪信份野, 中招後唔好問我可以點做.;

作者: cubixluk    時間: 16-11-23 10:39

我其實都有聽講過.
因為佢囡囡想揀伍, 仲話升咗 1C, 佢囡實無份咁話
我同佢講, 無可能, 應該仲係BAND 2A 階段.

我成日覺得係D 人放流料, 等無咁多人同自己爭
作者: miriam    時間: 16-11-23 11:08

cubixluk 發表於 16-11-23 10:39

我其實都有聽講過.

呢野流料跣死好多邊緣人架,要落保險線既都會中招。

咁個間小學收到家長大抽獎個稿時,再幫自己學生執返正個排位,咪死人地唔死自己囉

作者: gracelam    時間: 16-11-23 12:14     標題: 引用:Quote:cubixluk+發表於+16-11-23+10:39+ 回

原帖由 miriam 於 16-11-23 發表
呢野流料跣死好多邊緣人架,要落保險線既都會中招。

咁個間小學收到家長大抽獎個稿時,再幫自己學生執返 ...
真係好多懶家長,上網只睇幾個留言就乜都信晒,自己一D功課都唔做。

作者: miriam    時間: 16-11-23 13:57

gracelam 發表於 16-11-23 12:14
真係好多懶家長,上網只睇幾個留言就乜都信晒,自己一D功課都唔做。
之前我未返工大把時間睇校務報告, 皇仁舊生會就係其中一間.

到個份亂黎既 banding 畀人放左上 ek, 我收口唔覆野 lu, 知道覆黎都無用.

作者: MariaTsui    時間: 16-11-23 14:02

gracelam 發表於 16-11-23 12:14

家長真的不可以懶,特別是邊緣人家長,家長努力一點找資料,加上學生始終不算多,有機會跳上一級.
作者: miriam    時間: 16-11-23 14:22

份流料我仲 keep 住.

個間小學將 B1 再拆做 5 個 band, 陳兆民 B1BC, 全完同伍若瑜係 B1DE, 皇仁舊生會 B2CD, 迦密愛禮信 B2E
作者: miriam    時間: 16-11-23 14:26

根據份流料, 葵青區有 5 間 B1A, 2 間 B1B, 1 間 B1BC, 2 間 B1DE
作者: hkpapa852    時間: 16-11-23 14:29

miriam 發表於 16-11-23 14:26
根據份流料, 葵青區有 5 間 B1A, 2 間 B1B, 1 間 B1BC, 2 間 B1DE
真係唔與時並進, 今時今日, 要用梗係用B1A, B1A*, B1A** 啦!

作者: Nevergiveup888    時間: 16-11-23 14:30

真係害死人
miriam 發表於 16-11-23 14:22
份流料我仲 keep 住.

個間小學將 B1 再拆做 5 個 band, 陳兆民 B1BC, 全完同伍若瑜係 B1DE, 皇仁舊生會 B2 ...

作者: hkpapa852    時間: 16-11-23 14:32

miriam 發表於 16-11-23 14:26

反而想知, PP同83係咩級別呢?

作者: miriam    時間: 16-11-23 14:36

hkpapa852 發表於 16-11-23 14:29
真係唔與時並進, 今時今日, 要用梗係用B1A, B1A*, B1A** 啦!
個間學校有無老師有上黎呀~~~~

作者: miriam    時間: 16-11-23 14:37

hkpapa852 發表於 16-11-23 14:32
反而想知, PP同83係咩級別呢?
好驚...................PP 同 83 都係 B1B

作者: miriam    時間: 16-11-23 14:45

Nevergiveup888 發表於 16-11-23 14:30
真係害死人

我無害人丫

曾經出手救過但無人聽我講

所以係升中版處於退休狀態係最好

作者: hkpapa852    時間: 16-11-23 14:47

其實我成日覺得EK應該開多兩版, 係"升小笑料大全"同"升中笑料大全"

然後收集呢D料放入去
作者: miriam    時間: 16-11-23 14:54

hkpapa852 發表於 16-11-23 14:47
其實我成日覺得EK應該開多兩版, 係"升小笑料大全"同"升中笑料大全"

然後收集呢D料放入去 ...

代你向 bk 管理員反映左

作者: hkpapa852    時間: 16-11-23 15:00

miriam 發表於 16-11-23 14:54
代你向 bk 管理員反映左
開好咗妳要馬上Post張名單上去喎!

作者: miriam    時間: 16-11-23 15:04

hkpapa852 發表於 16-11-23 15:00
開好咗妳要馬上Post張名單上去喎!

我要唱 n 咁多次 “等了又等” 先

作者: hkpapa852    時間: 16-11-23 15:12

miriam 發表於 16-11-23 15:04
我要唱 n 咁多次 “等了又等” 先
咁我又搭吓嘴

妳知不知道, 妳知不知道, 我等到花兒也謝了.......

作者: ktdanielli    時間: 16-11-23 21:03     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-23+14:32+反

原帖由 miriam 於 16-11-23 發表
好驚...................PP 同 83 都係 B1B
這張單張是在荃葵青中學巡禮,拿到PP的成績,大家點睇。

圖片附件: 1479906214592.jpg (16-11-23 21:03, 7.25 KB) / 下載次數 111
/forum.php?mod=attachment&aid=ODk3NzJ8NzEzNWY0YjZ8MTcyNzQwMjY5Nnww

作者: ktdanielli    時間: 16-11-23 22:07     標題: 引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-11-23+發表好驚

原帖由 ktdanielli 於 16-11-23 發表
這張單張是在荃葵青中學巡禮,拿到PP的成績,大家點睇。
e張好啲爪。

圖片附件: 1479910009731.jpg (16-11-23 22:07, 57.96 KB) / 下載次數 27
/forum.php?mod=attachment&aid=ODk3Nzh8NjU3NWNkYjh8MTcyNzQwMjY5Nnww

作者: bobo620    時間: 16-11-24 07:35

ktdanielli 發表於 16-11-23 22:07
e張好啲爪。

我不懂請問成績可以嗎?

作者: miriam    時間: 16-11-24 08:36

ktdanielli 發表於 16-11-23 22:07
e張好啲爪。
麻煩影埋下半截丫~~~

唔係我地既數據專家好難分析呀~~~

作者: ktdanielli    時間: 16-11-24 09:21     標題: 引用:Quote:ktdanielli+發表於+16-11-23+22:07+e

原帖由 miriam 於 16-11-24 發表
麻煩影埋下半截丫~~~

唔知睇唔睇到

圖片附件: 1479950464111.jpg (16-11-24 09:21, 19.68 KB) / 下載次數 53
/forum.php?mod=attachment&aid=ODk3ODd8YWYwYTgxNzJ8MTcyNzQwMjY5Nnww

作者: ktdanielli    時間: 16-11-24 09:22     標題: 引用:Quote:ktdanielli+發表於+16-11-23+22:07+e

原帖由 miriam 於 16-11-24 發表
麻煩影埋下半截丫~~~

圖片附件: 1479950538909.jpg (16-11-24 09:22, 17.1 KB) / 下載次數 48
/forum.php?mod=attachment&aid=ODk3OTB8ZmNmZTc4ZGR8MTcyNzQwMjY5Nnww

作者: 熊大    時間: 16-11-24 15:32

bobo620 發表於 16-11-24 07:35
我不懂請問成績可以嗎?

今個星期六pp open day..報名deadline係今日

作者: elbk    時間: 16-11-25 10:01     標題: 回覆:miriam 的帖子

請教,皇仁舊生係屬band 2中定band 3?

作者: CJBB    時間: 16-11-26 22:30

咁即係吳祥川定皇仁舊生係band 2? 邊間好?
作者: 晴晴小B    時間: 16-11-26 22:48     標題: 引用:咁即係吳祥川定皇仁舊生係band+2?+邊間好?

原帖由 CJBB 於 16-11-26 發表
咁即係吳祥川定皇仁舊生係band 2? 邊間好?
皇仁舊生會就一定係B3。而吳祥川已有好幾年沒有公佈DSE成績,就佢對上一次既成績計最多亦只屬B2B。

作者: oiyau2005    時間: 16-11-26 23:20     標題: 引用:Quote:原帖由+CJBB+於+16-11-26+發表咁即係

原帖由 晴晴小B 於 16-11-26 發表
皇仁舊生會就一定係B3。而吳祥川已有好幾年沒有公佈DSE成績,就佢對上一次既成績計最多亦只屬B2B。

...
今日去咗吳祥川open day. 聲稱99%收生都排佢第一志願先收

作者: oiyau2005    時間: 16-11-26 23:21     標題: 引用:Quote:原帖由+CJBB+於+16-11-26+發表咁即係

原帖由 晴晴小B 於 16-11-26 發表

...
今日有家長問DSE成績佢話唔方便公佈,exactly %

作者: miriam    時間: 16-11-27 00:56

elbk 發表於 16-11-25 10:01
請教,皇仁舊生係屬band 2中定band 3?
band 3

作者: miriam    時間: 16-11-27 00:57

oiyau2005 發表於 16-11-26 23:21
完全唔肯講一係仍然係 B2B, 再唔係就跌左落去 B2C..............

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-27 10:14     標題: 引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-11-26+23:21+今

原帖由 miriam 於 16-11-27 發表
完全唔肯講一係仍然係 B2B, 再唔係就跌左落去 B2C..............
呢間除了跳舞叻之外,讀書唔係佢強項。

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-27 10:15     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-11-26+發表皇

原帖由 oiyau2005 於 16-11-26 發表
今日去咗吳祥川open day. 聲稱99%收生都排佢第一志願先收
我唔信

作者: oiyau2005    時間: 16-11-27 10:20     標題: 引用:Quote:原帖由+oiyau2005+於+16-11-26+發表

原帖由 晴晴小B 於 16-11-27 發表
我唔信
我都唔信,葵青區band 2應大把選擇,有家長問上年幾多學生申請自行,佢話300個

作者: miriam    時間: 16-11-27 13:28

晴晴小B 發表於 16-11-27 10:14
呢間除了跳舞叻之外,讀書唔係佢強項。
每間學校都會有專長, 此點不能抹殺

作者: miriam    時間: 16-11-27 13:30

oiyau2005 發表於 16-11-27 10:20
我都唔信,葵青區band 2應大把選擇,有家長問上年幾多學生申請自行,佢話300個
  ...
不要問, 只要信

作者: tintinlam    時間: 16-11-27 15:55

oiyau2005 發表於 16-11-26 23:21
咁家長都心照啦, 不過99%排第一先收就

作者: bobo620    時間: 16-11-27 22:12

熊大 發表於 16-11-24 15:32
今個星期六pp open day..報名deadline係今日

之前已經報左,去完pp我很喜歡,我問老師話係band 1中

作者: octopusdad    時間: 16-11-27 22:50

bobo620 發表於 16-11-27 22:12
囡囡喜歡嗎??
其實各位去學校open day 會睇D咩??

作者: oiyau2005    時間: 16-11-28 09:00     標題: 引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-11-26+23:21+今

原帖由 tintinlam 於 16-11-27 發表
咁家長都心照啦, 不過99%排第一先收就
仲有,有家長問係咪中中,吳祥川個副校話依家冇分就算。

其實之前有個老師講解講中一至中三邊D科係中文邊D係英文,咁個副校咁解釋下咪好D呀,一句冇分就算。

作者: jojoplanet    時間: 16-11-28 10:17

miriam 發表於 16-11-27 00:57
請問葵青B2唔選吳祥川還有咩好既選擇.
作者: CJBB    時間: 16-11-28 10:49

Sorry, 想問pp是什麼?
作者: bobo620    時間: 16-11-28 10:52

CJBB 發表於 16-11-28 10:49
Sorry, 想問pp是什麼?

保祿六世

作者: CJBB    時間: 16-11-28 11:38

Thx ah
作者: ANGRY123    時間: 16-11-28 16:22

oiyau2005 發表於 16-11-28 09:00
仲有,有家長問係咪中中,吳祥川個副校話依家冇分就算。

其實之前有個老師講解講中一至中三邊D科係中文邊D ...
之前上網睇過吳祥川係英中, 噤其實佢有邊D科先係用英文教學呢?
作者: oiyau2005    時間: 16-11-28 16:33

ANGRY123 發表於 16-11-28 16:22
之前上網睇過吳祥川係英中, 噤其實佢有邊D科先係用英文教學呢?

佢絶對唔係英中, 初中係得科學同綜合人文係英文.

作者: ANGRY123    時間: 16-11-28 16:58

oiyau2005 發表於 16-11-28 16:33
佢絶對唔係英中, 初中係得科學同綜合人文係英文.
因我open day 那天要早走...沒有去聽最重要答問那part.
我就問過一位老師, 佢重同我講大部份科都係英文教學既??
重有我問佢自行收生要布咩成績, 佢話要問番副校長先知!

有冇聽過答問既家長, 可以講番d main point黎聽下. THANKS!

作者: oiyau2005    時間: 16-11-28 17:30

ANGRY123 發表於 16-11-28 16:58
因我open day 那天要早走...沒有去聽最重要答問那part.
我就問過一位老師, 佢重同我講大部份科都係英文教學 ...

1) 學校係唔係中中
答: 依家無分,

2) 上年DSE成績
答: 唔可以exactly 講個%, 只可以話同全港比率相約, 唔會低過

3) 課外活動同奬項會唔會加分
答: 當然會, 大家可以睇返收生各項要求的比重

4) 學校有冇教授豎琴
答: 暫時無. 

5) 東華三院小學有冇聯繫位
答: 無, 都係要睇返學生成績同面試表現

7) 自行收生成績
**呢個唔記得詳細點答, 總之係無答實際成績, 輕輕帶過

大致上係咁.

作者: ANGRY123    時間: 16-11-28 17:33

oiyau2005 發表於 16-11-28 17:30
1) 學校係唔係中中
答: 依家無分,
唔該晒你
作者: oiyau2005    時間: 16-11-28 17:34

ANGRY123 發表於 16-11-28 16:58
我就問過一位老師, 佢重同我講大部份科都係英文教學 ...

仲有副校提醒家長, 千萬唔好背答案, 個人介紹當然可以準備, 但其他唔好, 佢睇一聽就知, 我估可能會扣分.

作者: ANGRY123    時間: 16-11-28 17:57

oiyau2005 發表於 16-11-28 17:34
仲有副校提醒家長, 千萬唔好背答案, 個人介紹當然可以準備, 但其他唔好, 佢睇一聽就知, 我估可能會扣分.
...
知道. THANKS!
作者: vestzs    時間: 16-11-28 19:46

回覆 bobo620 的帖子

PP簡介會有無提過上年S1其他網慨學生比例係幾多???? SM個面有成30%
作者: 熊大    時間: 16-11-29 00:30

vestzs 發表於 16-11-28 19:46
回覆 bobo620 的帖子

PP簡介會有無提過上年S1其他網慨學生比例係幾多???? SM個面有成30% ...

印象中無提,只係話自行收表去年250幾份。

作者: 熊大    時間: 16-11-29 00:33

我女去完都好喜歡,相比sm..pp d 女仔好似開心好多,sm 好嚴肅咁。

作者: chocolatebean    時間: 16-11-29 08:46

熊大 發表於 16-11-29 00:33
我女去完都好喜歡,相比sm..pp d 女仔好似開心好多,sm 好嚴肅咁。
Correct
作者: miriam    時間: 16-11-29 08:50

熊大 發表於 16-11-29 00:33
我囡升中前問過 PP 畢業生家長, PP 較適合好動形女生.

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-29 08:56     標題: 引用:Quote:熊大+發表於+16-11-29+00:33+我女去

原帖由 miriam 於 16-11-29 發表
我囡升中前問過 PP 畢業生家長, PP 較適合好動形女生.
有次行經石蘺,見到有三個PP女仔合力幫個拾荒老婆婆推一架裝滿報紙既手推車上斜路。呢間學校啲學生好有愛心

作者: miriam    時間: 16-11-29 08:58

晴晴小B 發表於 16-11-29 08:56
有次行經石蘺,見到有三個PP女仔合力幫個拾荒老婆婆推一架裝滿報紙既手推車上斜路。呢間學校啲學生好有愛心 ...
當年我就係親自問用家意見, 問完再睇網上資料, 得出要自行時跨區葵青只有 PP 岩我囡.

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-29 09:01     標題: 回覆:miriam 的帖子

你女而家個間仲岩啦

作者: miriam    時間: 16-11-29 09:16

晴晴小B 發表於 16-11-29 09:01
你女而家個間仲岩啦

極岩添

已經 plan 埋 18 年暑假要跟學校去台灣集訓

作者: canko    時間: 16-12-2 22:37

miriam 發表於 16-11-29 08:58
當年我就係親自問用家意見, 問完再睇網上資料, 得出要自行時跨區葵青只有 PP 岩我囡.
...

想請問除了PP, 在石籬的有邊間是比較好?石天、伍若瑜、荔天又如何?裘錦秋同迦密都只有b3?

作者: SIYip    時間: 16-12-26 18:44

banding 嘅嘢真係好難講。我仔學校好均真,佢地分析中學banding,係用邊個banding 嘅學生,大概第幾志願入到而分三個band,而每個band 只分上下,簡單嚟講,佢只係分析學校受歡迎程度。 有d 所謂嘅勁學校,只係input 好,趕走學生有法,入u 率自然較input 較差,接納學生嘅學校好。不過,真係聽好多家長講伍係一尾,個勢又真係唔小一尾嘅學生揀,變咗二頭嘅學生自行階段唔易入。
作者: 小麵麵    時間: 16-12-26 19:15

點我解話皇仁舊生是band3??
我仔是band2生,今年入到呢間喎,小學老師話呢間是band2中我先選的,唔係玩我嘛。。。
作者: miriam    時間: 16-12-26 20:19

小麵麵 發表於 16-12-26 19:15
我仔是band2生,今年入到呢間喎,小學老師話呢間是band2中我先選的,唔係玩我嘛 ...
B2 學生自行同大抽獎揀 B3 中學實無難度絕對必入添.

作者: 小麵麵    時間: 16-12-26 20:28

被人欺騙。。。。好唔開心
作者: miriam    時間: 16-12-26 21:17

小麵麵 發表於 16-12-26 20:28

點解我話舊年份流料畀人放左上升中版後我收口唔再答,因為我地點糾正都無用,家長信學校為主。

我地為乜要睇咁多校務報告去糾正,學校數據偽術有幾勁,唔慢慢睇報告你都估唔到。

早排有間吹噓到拍得住 B1,一睇報告就知水份高到你唔信,我玩數據偽術計出黎真係 3x% 入讀大學學位課程囉。

係未返工前大把時間睇,依家少左睇,除非真係連我都頂唔順咪食午飯時睇,就係唔想家長中招。

我囡小學分 banding 叫 ok,我拎到既資料連續幾年皇仁舊生會都係 B3,加上自己都有睇佢既校務報告,更加唔信係 B2。

依家你小朋友已經讀左,自己努力讀好,B3 學校都有學生讀到大學,事成定敗係睇鬥心, B1 中學都唔一定讀到大學,自以為好好但 hea 讀時,入大學機會都係會錯失。

作者: miriam    時間: 16-12-26 21:34

小麵麵 發表於 16-12-26 20:28

呢個帖入面有間中學係一個好例子,搞到我返緊工都要衝出黎糾正。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3397048

作者: 小麵麵    時間: 16-12-26 21:53

如果真係band3,我就唔會再比佢讀落去,因為山長又水遠,我樓下都有間band3A,洗乜去到咁遠返學,明明band2生,就係我嘅錯搞到佢入咗band3學校仲要一早出門,我想死囉~
作者: oiyau2005    時間: 16-12-28 15:19

小麵麵 發表於 16-12-26 21:53

如果真係band3,我就唔會再比佢讀落去,因為山長又水遠,我樓下都有間band3A,洗乜去 ...

band 2 生專登選間學校原來係band 3仲唔近又真係幾慘.
學校影響力又真係好大, 因為呀女間學校佢話梁省德係band 3,
咁band 3 生選佢, 所以每年入梁唔多.

作者: jaci    時間: 16-12-28 17:23

以成績計, 我認為PP是1C
作者: hkpapa852    時間: 16-12-28 17:37

miriam 發表於 16-12-26 20:19
B2 學生自行同大抽獎揀 B3 中學實無難度絕對必入添.

皇仁舊生會係屬於咩banding我就未搵到資料分, 但係校長係第一屆DSE出結果係多次強調得18%資助學額, 所以一定唔夠分有大多數人失望.
咁基本上可理解呢間學校可達標升到上大學既學生應該不多於18%(相信係更低). 如果係咁, 有可能唔係B3, 不過頂多只係B2C

作者: miriam    時間: 16-12-28 23:45

hkpapa852 發表於 16-12-28 17:37
皇仁舊生會係屬於咩banding我就未搵到資料分, 但係校長係第一屆DSE出結果係多次強調得18%資助學額, 所以一 ...
我諗你誤會左校長所講既野, 校長的話入面係講當年全港只有 18% 考生可以透過 JUPUS 入讀大學學位課程, 該校學生只佔一個少百分比.
個時有會員講皇仁舊生會時, 都刨左網頁好耐, 係極少數不多於 10% 入到大學, 有關資料..........已經搵唔返.

http://www.qcobass.edu.hk/wp-content/uploads/2013/12/newsletter6.pdf

呢份講到明係極少百分比

http://www.qcobass.edu.hk/wp-content/uploads/2015/09/img-924163952.pdf

作者: MariaTsui    時間: 16-12-29 08:20     標題: 引用:點我解話皇仁舊生是band3??我仔是band2生,

原帖由 小麵麵 於 16-12-26 發表
我仔是band2生,今年入到呢間喎,小學老師話呢間是band2中我先選的,唔係玩我嘛 ...
有時不能盡信學校,如果小學與中學friend,就會這樣推薦,我仔學校都試過。

作者: hkpapa852    時間: 16-12-29 08:55

miriam 發表於 16-12-28 23:45
我諗你誤會左校長所講既野, 校長的話入面係講當年全港只有 18% 考生可以透過 JUPUS 入讀大學學位課程, 該校 ...
我都睇到, 不過佢話少, 又無話幾多, 咁我咪估佢不多於佢地講既"指標"囉

我修正番少少之前講既嘢

作者: miriam    時間: 16-12-29 08:59

hkpapa852 發表於 16-12-29 08:55
我都睇到, 不過佢話少, 又無話幾多, 咁我咪估佢不多於佢地講既"指標"囉

我修正番少少之前講既嘢

大家交流

我睇唔明時都要你指點迷津

作者: hkpapa852    時間: 16-12-29 09:10

miriam 發表於 16-12-29 08:59
大家交流

我睇唔明時都要你指點迷津
地區性既資料/情報, 都係要靠妳地呢D地膽先有.

我只係較善於分析校務報告之類既嘢

大家要互相合作先幫到大家  

作者: miriam    時間: 16-12-29 09:56

hkpapa852 發表於 16-12-29 09:10
地區性既資料/情報, 都係要靠妳地呢D地膽先有.

我只係較善於分析校務報告之類既嘢

我大半退休狀態,要靠你地喇

作者: canko    時間: 17-1-4 13:07

miriam 發表於 16-12-29 09:56
我大半退休狀態,要靠你地喇

想請問大家如果b2生會有咩選擇?

作者: canko    時間: 17-1-4 13:16

canko 發表於 17-1-4 13:07

我個仔跟學校去完迦密話好唔鍾意,另選裘錦秋,但我對呢間麻麻地,所以唔知點

作者: cubixluk    時間: 17-1-4 13:21

回覆 MariaTsui 的帖子

同意, 我仔間學校, 叫好多2 尾 同3 既同學去 X 京的
作者: calipama    時間: 17-1-4 13:27

伍若俞, 吳祥川,荔天
作者: oiyau2005    時間: 17-1-4 15:30

canko 發表於 17-1-4 13:16
我個仔跟學校去完迦密話好唔鍾意,另選裘錦秋,但我對呢間麻麻地,所以唔知點
...
裘錦秋band 3喎, band 2點解選

作者: katie0921    時間: 17-1-4 17:40

calipama 發表於 17-1-4 13:27
伍若俞, 吳祥川,荔天

我女讀緊荔天

我個人覺得

校風和成績 都下跌緊

作者: 熊大    時間: 17-1-4 22:23

canko 發表於 17-1-4 13:07

伍若瑜都幾好,上次去完open day 都幾好,似乎會多band 2生放頭幾志願。

作者: canko    時間: 17-1-7 06:43

熊大 發表於 17-1-4 22:23
伍若瑜都幾好,上次去完open day 都幾好,似乎會多band 2生放頭幾志願。

我原本想選伍,但好似好多人選,怕無咩機,佢又有好多同學選裘,佢想跟。有人話裘依家都上緊,但我覺得成績重其次,校風麻麻

作者: canko    時間: 17-1-7 06:46

katie0921 發表於 17-1-4 17:40
我女讀緊荔天

我個人覺得

請問女女讀得如何?在校開心嗎?老師呢?

作者: ChammyMAMA    時間: 17-1-7 09:09     標題: 回覆樓主:

阿囡band2頭,揀83大唔大機會呢?

作者: hudsonchui    時間: 17-1-7 12:00

ChammyMAMA 發表於 17-1-7 09:09

好微

作者: ChammyMAMA    時間: 17-1-7 12:06

hudsonchui 發表於 17-1-7 12:00
好微

咁揀邊間好呀~

作者: hudsonchui    時間: 17-1-7 12:14

ChammyMAMA 發表於 17-1-7 12:06
咁揀邊間好呀~

伍若瑜

作者: hudsonchui    時間: 17-1-7 12:14

ChammyMAMA 發表於 17-1-7 12:06
咁揀邊間好呀~

或全完

作者: 熊大    時間: 17-1-7 12:40

ChammyMAMA 發表於 17-1-7 09:09

83好多青衣居民首選,我朋友住青衣,佢地唔想去葵盛, 石籬所以好多青衣b1生,首選都會青衣區。

作者: katie0921    時間: 17-1-7 20:54

canko 發表於 17-1-7 06:46
請問女女讀得如何?在校開心嗎?老師呢?
我女讀得都可以接受....全班測驗名次排第10, 考試就未知(10號先開始考)

在學校都開心, 我女返嚟都講好多學校的情況...

老師...我就覺得麻麻地, 每事都系愛理不愛, 家長或同學投訴 就處理吓, 否則就當冇件事

同學..就好參差, 有些真系好曵, 與老師駁咀, 收埋同學的私人物品...等等

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5