教育王國

標題: 請教!40網填表策略 [打印本頁]

作者: kuri_ma    時間: 16-11-22 13:25     標題: 請教!40網填表策略

自行唔得,係時候諗下份抽獎表格點填!
如果同一組受歡迎程度既學校填哂落去好似無咩意思,想歸納下(本人並無踩其他學校既意思,請勿對號入座)
我就認為係咁,大家覺得?(我參考BK)

1. 協和 荔天 瑪神
2. 聖紀文 旅港 善導
3. 基福 基愛 聖安 聖多馬
4. 嘉靈 愛德 宣道
5. 深官 李官 白天

作者: 吉吉吉吉    時間: 16-11-22 13:37

kuri_ma 發表於 16-11-22 13:25
如果同一組受歡迎程度既學校填哂落去好似無咩意思,想歸納下(本人並無 ...

1. 協和 荔天 瑪神
2. 聖紀文 旅港 善導
3. 基福 基愛 聖安 聖多馬
4. 嘉靈 愛德 宣道
5. 深官 李官 白天

按你這樣區分也沒有意思啦,
我個人覺得
1. 協和 荔天 瑪神 旅港
基福 聖安 聖多瑪 嘉靈 愛德
2聖紀文 善導 基愛 宣道
3.福榮街
4.深官
5.其他

作者: twlo    時間: 16-11-22 13:40

一、二、四項,填乙一都好大機會要抽,好像只得聖紀文和善導上年乙一入哂。
不過,今年善導派位好,可能都多人選,聖紀文多測考,有些家長會卻步。
深官、白天排後些也有位。
作者: kuri_ma    時間: 16-11-22 13:45

回覆 吉吉吉吉 的帖子

因為我諗住一填協和,二基福,咁三係咪就直接填深官?

作者: 吉吉吉吉    時間: 16-11-22 13:53

kuri_ma 發表於 16-11-22 13:45
回覆 吉吉吉吉 的帖子

基福乙二好似無人入到喎深官可以填後d都得。

作者: kuri_ma    時間: 16-11-22 14:07

吉吉吉吉 發表於 16-11-22 13:53
基福乙二好似無人入到喎深官可以填後d都得。

上年?咁恐怖咩?咁聖安?
三四五唔知擺咩落去(emoji)

作者: 吉吉吉吉    時間: 16-11-22 14:13

kuri_ma 發表於 16-11-22 14:07
上年?咁恐怖咩?咁聖安?
三四五唔知擺咩落去(emoji)

不是吓你,你們今年人比較多,聖安德烈和基福情況一樣呀。如果我是今年的話,我會乙一博,乙二填一間讀得過,都不敢去博只得1,2個位的學校。我是過來人,那種心情我試過。寧願有間學校墊底再叩門。

作者: 草    時間: 16-11-22 14:31

宣道上年乙二入唔晒
作者: metaltse    時間: 16-11-22 14:42

kuri_ma 發表於 16-11-22 13:45
回覆 吉吉吉吉 的帖子

深官剛自行才27人入 即是近百個位留大抽獎~

作者: 0030    時間: 16-11-22 15:23

1. 協和 荔天 瑪神 旅港 基福  聖多馬 嘉靈 愛德

2. 聖紀文  善導 聖安(有機會入)
3. 基愛  4.  宣道
5. 深官 李官 白天
第一甘多只能選一個,如果排在其他位置一定無份,第二擺尼三間有機會
作者: 草    時間: 16-11-22 15:23

其實你乙三四o個幾間都凍過水, 聖多馬/嘉靈/愛德都熱門, 今天出生率咁高, 乙一都可能收唔晒.

樓上吉吉的排得幾好.
作者: OmOm    時間: 16-11-22 19:40

上年,瑪神一,聖安二,基福三,派到十五
唔係嚇你,我想今年更嚴重

作者: twlo    時間: 16-11-22 20:10

前年:一瑪神、二嘉靈、三開平、四善導、五聖安,最後派乙七深官。
作者: kuri_ma    時間: 16-11-22 20:19

OmOm 發表於 16-11-22 19:40
上年,瑪神一,聖安二,基福三,派到十五
唔係嚇你,我想今年更嚴重

諗到15個填咁多?我填到5已經唔知填咩

作者: yukisch    時間: 16-11-22 21:13     標題: 回覆樓主:

我只排到乙3

作者: 貓頭雀    時間: 16-11-22 21:54

頭三間(協和,荔天,瑪神), 根本不敢填。
乙一,我會填基福/ 聖安/ 旅港/ 聖紀/ 善導
根據1-1-1 策略,我乙一會填返自行選校果間-聖安。

乙2  嘉靈,唔知得唔得呢......

乙3&4,打算基愛/ 深官。 前者,其實我鍾意佢的氣氛,以學生為本和教學的熱誠,可惜的是校舍較舊,也擔心學術弱。 後者校舍新,有家長話佢升緊,所以會考慮。

一日未填表,一日都仲諗緊。

作者: twlo    時間: 16-11-23 08:55

乙一善導應該大機會而乙二嘉靈就機會就差小小。
同埋嘉靈中文是用普通話教的。
作者: 金仔    時間: 16-11-23 10:19

深官..朋友囡讀更..好開心..又多活動~
作者: twlo    時間: 16-11-23 10:23

深官校舍又大又新,可能之前發生的事先有影響,過了咁多年,咩都淡哂啦!
另一原因是多人數,所以近年排得後也入到,家長咪覺得易入。
作者: moledy    時間: 16-11-23 12:55

twlo 發表於 16-11-23 10:23
深官校舍又大又新,可能之前發生的事先有影響,過了咁多年,咩都淡哂啦!
另一原因是多人數,所以近年排得 ...
衣個事件真係直頭忘記左...但其實學術方面得唔得? 我見朋友都講張衣間排到好後....

作者: ~Emily~    時間: 16-11-23 13:07     標題: 回覆樓主:

你地40網家長都咁擔心,我只能甲一既,覺得好驚……

作者: mandytanghk    時間: 16-11-23 13:08     標題: 回覆樓主:

上2年,聖安德烈排第一都收唔晒,如今年放第二會好危。

作者: kuri_ma    時間: 16-11-23 13:51

回覆 mandytanghk 的帖子

上年我有朋友第二收咗喎

作者: tkinwong    時間: 16-11-23 16:11

kuri_ma 發表於 16-11-23 13:51

上年我有朋友第二收咗喎

聖安德烈變左熱門學校,如果乙一入唔到,咁表示隨機號碼唔太前,乙二再放熱門,要考慮風險。

作者: mandytanghk    時間: 16-11-23 23:21

kuri_ma 發表於 16-11-23 13:51

上年我有朋友第二收咗喎

但又聽到有人乙一收唔到? 会唔会你朋友甲部入? 不過今年乙二真係要穩陣些。

作者: yudom    時間: 16-11-23 23:53

mandytanghk 發表於 16-11-23 23:21
但又聽到有人乙一收唔到? 会唔会你朋友甲部入? 不過今年乙二真係要穩陣些。
...

我都聽到有人乙二都入到,不過無論點,今年放乙二真係好大好大機會唔得

作者: yudom    時間: 16-11-23 23:57

0030 發表於 16-11-22 15:23
1. 協和 荔天 瑪神 旅港 基福  聖多馬 嘉靈 愛德

2. 聖紀文  善導 聖安(有機會入)

呢個排位好好,除左今年應放返聖安去第一

作者: philosnow81    時間: 16-11-24 00:13

twlo 發表於 16-11-22 13:40
一、二、四項,填乙一都好大機會要抽,好像只得聖紀文和善導上年乙一入哂。
不過,今年善導派位好,可能都 ...

聖紀文出名谷

作者: yukisch    時間: 16-11-24 09:21

philosnow81 發表於 16-11-24 00:13
聖紀文出名谷

我都怕左聖紀文,谷完又唔係太大業績

作者: philosnow81    時間: 16-11-24 09:22

yukisch 發表於 16-11-24 09:21

但我都選擇了聖紀文,畢竟有半數左右入B1。只是唔系網站公佈啫

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 09:50

philosnow81 發表於 16-11-24 09:22
但我都選擇了聖紀文,畢竟有半數左右入B1。只是唔系網站公佈啫

聖紀文有半數B1?在那裡可數看到個數據?

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 10:08

philosnow81 發表於 16-11-24 09:22

其實我這兩年大抽獎後,我都有留意聖紀文個校網,居然隻字不提派位的事宜。如果你話這間學校不喜歡公布,我又覺得奇怪,這學校有舊生入讀那間大學或做了狀元,都在禮堂用几塊壁報板貼出來,給叩門的家長看。如你所說派位有半成b1,派位這麼理想的話,無理由不公布出來。

作者: philosnow81    時間: 16-11-24 10:12

KARYKARYKARY 發表於 16-11-24 10:08
其實我這兩年大抽獎後,我都有留意聖紀文個校網,居然隻字不提派位的事宜。如果你話這間學校不喜歡公布, ...

問左過往幾屆家長,觀察兩三年后決定的。就係甘簡單

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 10:13

philosnow81 發表於 16-11-24 10:12
問左過往幾屆家長,觀察兩三年后決定的。就係甘簡單

那你所說半成b1,都是靠估的,有點誤導喎

作者: philosnow81    時間: 16-11-24 10:14

KARYKARYKARY 發表於 16-11-24 10:08
其實我這兩年大抽獎後,我都有留意聖紀文個校網,居然隻字不提派位的事宜。如果你話這間學校不喜歡公布, ...

另外當然都問左幼稚園,幼稚園明確話我知派位唔錯,起碼好過××小學,××小學。。。等等。我唔想同其他學校比,都唔想開名講好過邊間,避免麻煩。

作者: philosnow81    時間: 16-11-24 10:15

KARYKARYKARY 發表於 16-11-24 10:13
那你所說半成b1,都是靠估的,有點誤導喎

唔算估,開放日主任同副校明確講了

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 10:16

philosnow81 發表於 16-11-24 10:14
另外當然都問左幼稚園,幼稚園明確話我知派位唔錯,起碼好過××小學,××小學。。。等等。我唔想同其他 ...

我不是這個意思,不是和任何一間比較,我只是質疑派位有沒有半成b1這一點啫。

作者: philosnow81    時間: 16-11-24 10:23

KARYKARYKARY 發表於 16-11-24 10:16

我不是這個意思,不是和任何一間比較,我只是質疑派 ...

當然,他們未公佈,當初我都擔心。反正,親口系開放活動日,親口問左學校主任同副校長,搞清楚答我過半數。同埋都聽左畢業生分享話過半同學入b1,所以先揀。因為我唔覺得他們會夾口供后欺騙我咯

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 10:25

philosnow81 發表於 16-11-24 10:23
當然,他們未公佈,當初我都擔心。反正,親口系開放活動日,親口問左學校主任同副校長,搞清楚答我過半數 ...

明白,因為從無實質的數據,做家長是有所擔心的。

作者: philosnow81    時間: 16-11-24 10:26

KARYKARYKARY 發表於 16-11-24 10:25
明白,因為從無實質的數據,做家長是有所擔心的。

我何嘗唔擔心啊,因為聖紀文冇數據,只有寫邊D學校,不過既然學校同家長都分享,我就信啦

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 10:27

philosnow81 發表於 16-11-24 00:13
聖紀文出名谷

恭喜你,自行入左,不用煩

作者: EECL    時間: 16-11-24 11:11

yukisch 發表於 16-11-24 09:21
其實點為之谷?要你30秒跑完100米還是比1分鐘你跑600米算係?講真,有無試過谷自己個小朋友,唔係話家長自己谷喎,係由學校方面,我相信現在的幼稚園唔會咁做,我肯定好多家長都唔會清楚自己個小朋友的能力,要知道現在的小朋友,在家在學校2個樣,對父母對校長老師2個樣,在我立場,一個剛幼稚園畢業的小朋友唔會知道咩叫谷,家長大多從自己觀點看和選學校,幼稚園小朋友試過了每天要做中英數常功課未?試過默書考試未?小朋友最強就是模仿,當佢見到同學仔有做齊功課有溫習默書考試,佢就會自己加把勁,不用家長強迫也會做,亦需要用貨比貨概念,所以其實校風先係最重要
也看到有家長會看小學的升中結果,幾多%B1/B2中學,升咩中學,我想問,難道你會估到小朋友在6年後的成績?其實大家只是從現有資訊加猜測去選校,無錯,有學校有90%的人上B1中學,你可以肯定你的小朋友不是那10%的人嗎?

自申:本人的小朋友正就讀聖紀文小一

作者: yukisch    時間: 16-11-24 11:22

EECL 發表於 16-11-24 11:11
其實點為之谷?要你30秒跑完100米還是比1分鐘你跑600米算係?講真,有無試過谷自己個小朋友,唔係 ...

咁或者咁講啦,係我唔鍾意咁多測考,長期在測考默書壓力下過6年

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 14:35

yukisch 發表於 16-11-24 11:22
咁或者咁講啦,係我唔鍾意咁多測考,長期在測考默書壓力下過6年

對。

作者: iriscwk    時間: 16-11-24 18:28     標題: 回覆樓主:

請教各位,聖多馬派位好嗎?是否各級都得3班?

作者: 貓頭雀    時間: 16-11-24 18:41

聖紀文升中係幾好架, 佢今年的小一資料有講到, 所以佢多測考也ok,  有成效。

作者: 貓頭雀    時間: 16-11-24 18:42

iriscwk 發表於 16-11-24 18:28

聖多瑪,收90 人, 只有三班。

作者: iriscwk    時間: 16-11-24 18:44

貓頭雀 發表於 16-11-24 18:42
聖多瑪,收90 人, 只有三班。

是收生不足定一直都只收3班??

作者: bcbaby    時間: 16-11-24 19:14

我女今年小三,當年排位給大家參考!

乙一 荔天
乙二 聖安徳烈
乙三 聖紀文
乙四 善導

結果派左第九,深官!

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 19:36

iriscwk 發表於 16-11-24 18:28

好似3成幾b1,之前見過有家長放上網。

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-24 19:39

iriscwk 發表於 16-11-24 18:44

不是收生不足,聖多瑪只系開三班,不知道關不關班房事,上過去,課室好似不是太多

作者: iriscwk    時間: 16-11-25 12:45

KARYKARYKARY 發表於 16-11-24 19:39
不是收生不足,聖多瑪只系開三班,不知道關不關班房事,上過去,課室好似不是太多
...

謝謝你資料

作者: 貓頭雀    時間: 16-11-25 13:20

iriscwk 發表於 16-11-24 18:44

一直只有三班。
佢唔會收生不足啦

作者: helis    時間: 16-11-25 16:19

回覆 iriscwk 的帖子

點會收生不足呀,好多3條一都收唔到~

作者: applehoney    時間: 16-11-26 00:43

根據小學派中學banding 作參考未必合理,怎麼知道6年後學校會變成怎樣?學生收生質素每年也不盡相同⋯⋯而且我們也不知道自己的孩子6年之後是否band one 生!
之前我揀學校我會親身聽簡介會,見校長丶老師和學生。我揀一間跟自己理念差不多的學校!
我孩子已3年級了!

作者: Korira    時間: 16-11-26 08:16

請問各位40網的家長,有人可以分享一下對愛德的comments 嗎?我是愛德校友,對學校印象是不錯的,但不清楚現況如何...
女兒是比較定,受教的類型。我也接受所謂谷的學校。正考慮2年後應否以25分自行愛德,放棄34網大抽獎。

作者: KARYKARYKARY    時間: 16-11-26 08:31

applehoney 發表於 16-11-26 00:43
根據小學派中學banding 作參考未必合理,怎麼知道6年後學校會變成怎樣?學生收生質素每年也不盡相同⋯⋯而 ...

其實有部分你也說得沒有錯,就算間學校有半成是b1,但如何保證自己小朋友屬不屬b1.不過我是這樣理解,首先現在的派位制度,不是一時三刻可以改變間學校的banding,而間校學有半成b1生肯定在教學或師資有一套,也不會一時三刻會差,而且升中派位一般或者差的學校也不代表不吹谷。其實學生的水平是差不多,只是你用什麼方法教,出來的校果已有不同。

作者: cicima    時間: 16-11-26 08:33

如小朋友能力高,第一志願要博本區派英中最好幾間,第二才選穩陣
就算派得唔好,叩門都有一定機會。
作者: philosnow81    時間: 16-11-26 09:14

其實點為之谷?要你30秒跑完100米還是比1分鐘你跑600米算係?講真,有無試過谷自己個小朋友,唔係 ...

前輩多多指教啊。我小朋友明年讀,請教下他們功課深否?

作者: philosnow81    時間: 16-11-26 09:15

另外我最後揀聖紀文另外一個重要原因系校風唔錯

作者: conniewktang    時間: 16-11-26 13:44

KARYKARYKARY 發表於 16-11-26 08:31
其實有部分你也說得沒有錯,就算間學校有半成是b1,但如何保證自己小朋友屬不屬b1.不過我是這樣理解,首先 ...

學校(小學)取得多少band 1中學位取決於學生升中在獲派那中學中中一分班試考的Attainment test(即pre S one)的成績,全港的卷一樣。每校(小學)前2屆雙數年的學生Attainment test成績會影響該校之後的師弟師妹的升中派位成績。即我兒子現小二(單數年)他的Attainment test result不影響學校(小學)之後取得多少band 1位,但他升中那年,有多少band 1位會受自己小學雙數年師兄師姐的Attainment test影響,即現在小三同小五果2屆會影響他。Pre S one(即attainment test)當然取決於學校點為學生增值和教學質素和師資,因為津小冇得選擇學生,只有叩門和插班位可選,學校派位某程度同教學與校風等有直接關係。如果小朋友入了一間Pre S one較好的,升中時的全港次第(即全港排名)也會前好多。升小二,我仔轉校去旅小,也因為舊校派位不夠靚,怕拉低我仔全港次第,所以選一間升中派位靚的學校,因旅小師兄師姐Pre S one一直考得好,還上緊,所以計落好著數, 坐享其成,當然我小朋友還要努力考到大約50多%內。

作者: conniewktang    時間: 16-11-26 14:19

conniewktang 發表於 16-11-26 13:44

B1%可反映該小學學生的全港次第,排得前或後,小學不會知確實次第。但中學自行收生時,報該校的學生名單,教育局會幫佢地排次第,所以中學校長丶副校會知。有些b1官津中,見小朋友次第排得前,已收了,面試只做樣。但如果在pre S one較差的小學中考全級第一,即使全港次第排得比較後一些,中學校長說,他們還是會把該生抽出來面試見一見,因可能學校師兄姐的pre S one拉低了該級一生的全港次第,所以機會是有的。如果小學的學生的全港次第排得前,小學的band 1 位也會多些。直資私校的中學,就不知次第,完全看成績丶學校同名次丶面試表現又或有冇特異功能等。
我只講事實和數據,絕冇踩其他學校的意思。作為家長,當然可以選擇適合自己子女的學校,這樣才讀得開心。而且每人標準和要求也不同。只是,出生率高,我自己是有擔心的,因升小一派位已受夠了,升中不想再去擔心,希望可以隱陣些!在香港,升中的遊戲,確實不公平!

作者: cherrieshum    時間: 16-11-26 15:13

kuri_ma 發表於 16-11-22 13:25
如果同一組受歡迎程度既學校填哂落去好似無咩意思,想歸納下(本人並無 ...

我會考慮以下幾樣
1. 中學派位成績
2. 口碑
3. 校舍

作者: anniesiu2001    時間: 16-11-26 17:36

conniewktang 發表於 16-11-26 14:19

B1%的重要性對官津小學非常淺顯,假設40網每所小學P.6全級均是100人,倘你的小朋友在3次呈分試合計,考取第30-60名,如所屬小學在Pre-S1AT只取得30%以下B1,莫講話難入神津,即使區內上智、銘賢、長天亦不會錄取(除非小朋友有特異功能),但小朋友喺協和、荔天、旅小考取全級30-55,甚至56-60均有機會獲派。當然,如你不計較升中前景,只顧開開心心渡過6年,就可不用理會。
作者: conniewktang    時間: 16-11-26 17:59

anniesiu2001 發表於 16-11-26 17:36
B1%的重要性對官津小學非常淺顯,假設40網每所小學P.6全級均是100人,倘你的小朋友在3次呈分試合計,考取 ...

完全同意!我就好介意個Pre S 1 同全港次第。否則個細路辛苦了考得前,但被師兄師姐拖累,明明b1a能力,卻被拖低了變b1C或b2, 我介意㗎!

作者: conniewktang    時間: 16-11-26 18:13

anniesiu2001 發表於 16-11-26 17:36
B1%的重要性對官津小學非常淺顯,假設40網每所小學P.6全級均是100人,倘你的小朋友在3次呈分試合計,考取 ...

例如:青衣區學校可能Pre S 1的緣故,以致近年於葵青網爭b1中學的能力不強,被荃灣區和外區b1生搶了不少b1位,即使升中人口少的這2年,b1%也差了。亦有學校(不是寶校,區內較好的學校)因課程問題,尤其英文科,全級第一升林護丶安柱也讀不好,學生家長說的。而且,學生入b1a中學多抽入而非經自行入,又或學生靠特異功能獎項入b1,這與學校學生的全港次第有關。
TSA與升中派位banding冇關,但可讓學校檢視及改善教學效能。

作者: conniewktang    時間: 16-11-26 19:23

conniewktang 發表於 16-11-26 18:13

入b1, b2及b3,當然與入大學率又有關,b1一定入U率高過b2及b3校,除非小朋友不想讀大學。因此小學已經要謹慎選校,打好基礎,還要找Pre S one成績好的學校,自己考得好也不會被拖低全港次第,努力才不徒然。基礎好很重要,否則上了b1英中也讀得辛苦!

作者: conniewktang    時間: 16-11-26 19:35

conniewktang 發表於 16-11-26 19:23

入b1, b2及b3,當然與入大學率又有關,b1一定入U率高 ...

我在b1英中工作,在自行階段面試見不少小六學生已多年,的確強丶弱校的學生語文水平是有差距,都差幾遠,尤其英文!

作者: conniewktang    時間: 16-11-27 00:12

conniewktang 發表於 16-11-26 19:35

我在b1英中工作,在自行階段面試見不少小六學生已多 ...

我自己為兒子選旅小,因少少谷,但功課可於個多小時內完成,又有功課堂,小孩不用做功課做得很晚才睡。上學又開心,我認識的家長都認同。學校又冇逼學生一體一藝等,雖然我仔自己有學,因此,沒有這些無謂壓力。在旅小,學校沒有教快,但學生基礎卻非常穩,升上b1英中,叻學生不但讀得上,不少仍可以保持於頭幾位。反之,有朋友女兒學校的數學科有教快半年,但升上b1英中後,卻因數學不合格而留班。我一向覺得,在適合的年齡,學適當的東西,就能達至最佳效果。

作者: EECL    時間: 16-11-29 13:08

philosnow81 發表於 16-11-26 09:15
另外我最後揀聖紀文另外一個重要原因系校風唔錯
其實深淺好難概括而論, 好講小朋友上課時有無專心聽教, 講真每間小學, 以致每位老師都會有自己一套教學方法, 但個重點都會係想個學生好, 學到野, 我相信唔會有老師想自己的學生成績差
但做家長的, 亦都唔好給予小朋友太大壓力

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5