教育王國

標題: 港同vs華仁 [打印本頁]

作者: hzch    時間: 16-11-21 19:32     標題: 港同vs華仁

想請教大家會考慮那些因素?

小朋友開朗活潑,語言能力佳,可谷,老師心中的好學生,老師有任何要求都會主動達到,快而准完美完成,但不喜歡受父母教, 不喜歡在家練習,例如之前YW面試,一次也不肯把中英文書練讀一次。

作者: hzch    時間: 16-11-21 19:34

小朋友不creative
作者: Tintin926    時間: 16-11-21 19:50

華仁

好明顯你小朋友係倔強,好勝一族,入傳統學校既需可常考試又有排名次。這樣不需父母費心也會全力學習
作者: sandypink    時間: 16-11-21 20:04     標題: 回覆樓主:

華仁for sure

作者: punlik    時間: 16-11-21 21:26

作者: bobo101^*^    時間: 16-11-21 21:37

hzch 發表於 16-11-21 19:32
想請教大家會考慮那些因素?

小朋友開朗活潑,語言能力佳,可谷,老師心中的好學生,老師有任何要求都會主 ...

谷得, 會揀傳統華仁

作者: adriantai    時間: 16-11-21 22:45

punlik 發表於 16-11-21 21:26
如果我個人會選港同
1.港同升中學比華仁更有保證
2.港同雖然直資要比學費,但學費唔貴,學生经過挑選

港同小學$2600,書院好似$3600?六年後會吾會加到$5000?

要錢始終吾適合我

作者: fishmeow    時間: 16-11-21 22:54

華仁for sure, 唔駛$
作者: hzch    時間: 16-11-21 23:35

多謝大家的分享。除錢外,考慮港同主要是因為語言,華仁是中小,小朋友的兩文三語能力不錯,希望可以延續。還有對近代華仁的消息不淸楚,不知除了(舊)名以处,光輝還可否保持。新派直資學校好像老師比較出力及進取。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-21 23:52

hzch 發表於 16-11-21 23:35
多謝大家的分享。除錢外,考慮港同主要是因為語言,華仁是中小,小朋友的兩文三語能力不錯,希望可以延續。 ...

港同都係中小wor

作者: hippoo    時間: 16-11-22 00:13

Upup

作者: Atkse    時間: 16-11-22 09:39     標題: 回覆:hzch 的帖子

請問樓主華仁你是幾多分入?

作者: twotwoshing    時間: 16-11-22 09:53

咁倔强,華仁驚你日日收投訴電話
港同包容大喲
作者: iamiris    時間: 16-11-22 09:58

twotwoshing 發表於 16-11-22 09:53
咁倔强,華仁驚你日日收投訴電話
港同包容大喲

呢樣真!華仁expect d 小朋友坐定定,樣樣做到要求,太有性格佢地唔like

作者: retriever    時間: 16-11-22 11:28

punlik 發表於 16-11-21 21:26
如果我個人會選港同
1.港同升中學比華仁更有保證
2.港同雖然直資要比學費,但學費唔貴,學生经過挑選

唔好意思, 真係不敢苟同, 特別第4點.

呀媽了唔了解男仔架?!  讀男女校(小學), 點會開心過男校?!!!  可能係呀媽WISHFUL THINKING... 但對小男生來講95% 唔係事實!

如果你話港同成績好, 讀得又活潑我唔會反對.

BUT, 讀傳統名校本來就唔係只睇成績, 講傳承講BROTHERHOOD, 唔係新派學校可比.

作者: punlik    時間: 16-11-22 11:50

作者: retriever    時間: 16-11-22 12:11

punlik 發表於 16-11-22 11:50
第四點講左是我個仔的因素.當然你既小朋友可以不同.有D人覺得名校光環,傳承既重要,但如果入唔番中學,個人 ...

"男仔一開始落後於人,成日拖低小組成績,在四個女仔既鞭策下,表現突飛猛進."

我絕對相信你講既係事實, BUT 真係呀媽(女性)角度....

話說早兩日去左SPB 既開放日, 其中展品係學生用個鞋盒整左個足球機, 參觀既男仔包括SPB 既自己友, 玩到幾傻幾開心.

最有意思係, 有唔少 路過既爸爸見到個鞋盒足球機, 唔覺意係度傻笑, 有D 唔好意思出手同D 細路爭玩, D 媽媽當然掂行掂過啦, 或者叫呀仔快D 走....

男人有時鍾意一齊做D 無聊野, 低能野... 男女校個SETTING 真係無呢種FLAVOR 喎..

作者: hzch    時間: 16-11-22 12:13

請問樓主華仁你是幾多分入?

作者: hzch    時間: 16-11-22 12:19

回覆 iamiris 的帖子

老師的要求會主動達到,但不會受父母要求.

作者: manmonster    時間: 16-11-22 12:23

回覆 retriever 的帖子

港華和港同我們也沒幸入讀。也想說上星期六到過聖保羅書院和小學,充份體會到學校那份剛陽的兄弟情。男孩子一般不憻詞令,但在書院的小食部外有些展板,我看到板上貼有半個西瓜波,只問一句,身邊兩個書院大男孩竟主動走過來,滔滔不絕地向我講解踢西瓜波為書院傳統云云,我想走開都唔得。其他關於學科的,問多句學生都反應一般。我想,傳統男校總有一些特有文化。
傳統名校定新派直資,各有各好,家長自己為子女選擇合適,外人給意見如何中肯,最終都要家長自己代子女選擇。

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 12:51     標題: 回覆樓主:

雖然港同出過兩個狀元,就算港同学生被揀過,但整體DSE成績仍然係華仁絕對優勝。而且派位收返嚟既学生,當畢業時大部分學生亦唔会太過參差。 如果只係為咗升中有保障而放棄華仁,咁嘅諗法實在對自己及囝仔太冇信心。 況且華仁有豐厚嘅教育儲備基金,無論九龍或香港華仁近年喺課程上作出改革及顯注優化 , 可見嘅將來會重返頂級成績之列。 樓上亦有講過,除咗學術成績以外, 傳統男校所講嘅係承傳與及bromance, 呢啲體會唔係間間學校都會擁有。 以上兩點已經唔係普通嘅直資或私校可以比較。

作者: Tintin926    時間: 16-11-22 13:07

retriever 發表於 16-11-22 12:11
"男仔一開始落後於人,成日拖低小組成績,在四個女仔既鞭策下,表現突飛猛進."

我絕對相信你講既係事實, BUT ...

非常認同,所以當年只幫阿仔報了4間男校直私而已
我當年都係謮男校,果種brotherhood and bromance 真不是男女校生所明白,我的要求係仔非男校不讀

作者: monodad    時間: 16-11-22 13:14

retriever 發表於 16-11-22 12:11

我絕對相信你講既係事實, BUT ...

你咁鬼有心週圍蒲學校㗎!

作者: retriever    時間: 16-11-22 14:11

Tintin926 發表於 16-11-22 13:07
非常認同,所以當年只幫阿仔報了4間男校直私而已
我當年都係謮男校,果種brotherhood and bromance 真不是 ...

台兄? 有四間直資男咁多咩? 我數到三間之嘛。。。

之前在壇內爭論小息俾唔俾跑呀,唔俾打波呀。。。 果日眼見spb間課室隻窗門加哂鐵枝成果赤柱咁樣,心內真係有股暖流。。。 喂,呢d先係真男校啦。

作者: 雲牛    時間: 16-11-22 14:20

樓主, 你有 25 分, 即係舊生.

如果你係爸爸, 咁你唔鐘意自己作為華仁仔些甚麼, 所以唔比個囝讀華仁?

如果你係媽媽, 咁你唔like 你老公甚麼? 你老公想唔想個仔繼香燈, 繼續做華仁仔?  我估好多阿爸都鐘意, 佢地講番個足球場, 已經好興奮. 講起 father 由佢地唔讀書, 又考到好成績, 又覺得好威.

至於"不喜歡父母教", 個個囝都係咁, 點會聽阿媽支笛.
作者: retriever    時間: 16-11-22 14:26

monodad 發表於 16-11-22 13:14
你咁鬼有心週圍蒲學校㗎!

無法。每周未要安排outing漫遊18 區,太活躍了。

話說果日spb展覽課室見到個大頭仔。

我循例問佢:"你鍾意咩科目呀?",  佢有d非而所思以為聽錯左,話:"成長科囉";

"咁點解呀❓"       

"唔駛做做功課囉。。。"

"咁你最鍾意學校物野呢❓"

佢話:"朋友囉",  跟著好感性咁嘆左口氣, "無野喇,就係朋友!"

呢d野,明啦。

作者: poodlema    時間: 16-11-22 14:32

港同啦! 活動教學, 開心些~
作者: littlefaith    時間: 16-11-22 14:38

華仁小學升中時會篩走弱者,收外面叻人,所以成績一定亮麗。每年都有被篩走嘅華小生入我教嘅學校,水準中下,可見華小在照顧學習差異較為遜色,免費未必保證你讀得上港華。

所以,我會建議港同,師資點都較優勝。
作者: iamiris    時間: 16-11-22 14:43

littlefaith 發表於 16-11-22 14:38
華仁小學升中時會篩走弱者,收外面叻人,所以成績一定亮麗。每年都有被篩走嘅華小生入我教嘅學校,水準中下 ...

係,據聞華小近年得6成升上華中

作者: retriever    時間: 16-11-22 14:43

雲牛 發表於 16-11-22 14:20
樓主, 你有 25 分, 即係舊生.

如果你係爸爸, 咁你唔鐘意自己作為華仁仔些甚麼, 所以唔比個囝讀華仁?

段估樓主百份之二千係媽媽...

媽媽唔LIKE 爸爸, 可能係華仁仔唔夠旺角男校咁YEAH, 太過HUMBLE... 呵呵.

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-22 14:47     標題: 回覆樓主:

牌面,華仁較優勝。
升中,華仁要篩選,朋友嘅朋友:仔仔活潑得過份,操行麻麻,到小五學校操行分低,成績唔夠原校升,操行唔好自行死路一條,只能等抽獎。
又係買一舖大細。
不過放是但一間都好多人會多謝你

作者: hippoo    時間: 16-11-22 14:48

華仁
作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 15:15

littlefaith 發表於 16-11-22 14:38
華仁小學升中時會篩走弱者,收外面叻人,所以成績一定亮麗。每年都有被篩走嘅華小生入我教嘅學校,水準中下 ...

被左六年時間,再加學校補底都依然成績差就怨無尤人啦。唔少人只會諗有直屬中學既名校會用"汰弱留強"去篩走成績未能達標既學生,只有一條龍學校先至會照顧學習差異........其實大家都會"汰弱留強",不過只係形式上既分別,直屬學校會係升中時會"一刀切汰弱留強",而一條龍學校就會用"漸進式由小二到中學階段汰弱留強",所流失既學生數量無從稽考,大家只係形式上既不同。

您又可否詳細解析兩校學習及課程分別與及港同師資較優勝呢?謝謝!

作者: CherylChloe    時間: 16-11-22 15:30

其實港華呢幾年DSE 成績是怎樣呢. 可否SHARE 一下
作者: Tintin926    時間: 16-11-22 15:37

retriever 發表於 16-11-22 14:11
台兄? 有四間直資男咁多咩? 我數到三間之嘛。。。

之前在壇內爭論小息俾唔俾跑呀,唔俾打波呀。。。 果 ...
我話直「私」喎!DB, SPB, 英華,st. Louis
作者: haihaimom    時間: 16-11-22 16:29

Soundervolt 發表於 16-11-22 15:15
被左六年時間,再加學校補底都依然成績差就怨無尤人啦。唔少人只會諗有直屬中學既名校會用"汰弱留強"去篩 ...
同意不是所有一條龍學校都會照顧學習差異,不過港同這方便已經做得唔錯,中、英、數都有小班,學障生都沒有被篩走冇特別提高升中要求。升中要求=升班要求。
作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 16:35

haihaimom 發表於 16-11-22 16:29
同意不是所有一條龍學校都會照顧學習差異,不過港同這方便已經做得唔錯,中、英、數都有小班,學障生都沒有 ...

所以選擇港同或華仁係不同取向,並不是 apple to apple。如果係SPB vs WY呢類學校作比較會相對適合尐。
作者: lolu    時間: 16-11-22 16:47

玩過小一這殘酷遊戲, 我一定華仁,
他朝你仔會多謝妳的~
作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-22 16:48

lolu 發表於 16-11-22 16:47
玩過小一這殘酷遊戲, 我一定華仁,
他朝你仔會多謝妳的~

玩埋升中至講呢句都未遲,講真的

作者: littlefaith    時間: 16-11-22 16:58

haihaimom 發表於 16-11-22 16:29
同意不是所有一條龍學校都會照顧學習差異,不過港同這方便已經做得唔錯,中、英、數都有小班,學障生都沒有 ...
其實升上我間中學的華小生,雖然資質屬中下,但並非不可教,他們只是未有適當栽培而已。小學時,由於被認為成績差,加上升中被篩走,往往沒有自信。
反觀港同,由於不存在升中篩選,能夠做到有教無類,學生得到適當栽培,這並非華小可以做到。

作者: hkpapa852    時間: 16-11-22 17:05

littlefaith 發表於 16-11-22 16:58
其實升上我間中學的華小生,雖然資質屬中下,但並非不可教,他們只是未有適當栽培而已。小學時,由於被認為 ...
其實官津小學, 學生都係派番嚟, 能力差異而又得不到合適輔助, 未必全係學校問題, 家長責任更大吧!

說到底, 其實可能係家長心底裡捨不得放下名校光環去找更合適既學校培養孩子.

作者: mcl203    時間: 16-11-22 17:13     標題: 引用:Quote:haihaimom+發表於+16-11-22+16:29+同

原帖由 littlefaith 於 16-11-22 發表
其實升上我間中學的華小生,雖然資質屬中下,但並非不可教,他們只是未有適當栽培而已。小學時,由於被認為 ...
咁轉左去你學校,可否會有適當栽培??  可否分享下 港同 和 貴校 栽培B2/3生既分別係 ??~~~

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 17:32

hkpapa852 發表於 16-11-22 17:05
其實官津小學, 學生都係派番嚟, 能力差異而又得不到合適輔助, 未必全係學校問題, 家長責任更大吧!

說到底, ...
就算揀學生既直私一樣有能力差異既學生,學校唔係唔提供輔助,但真係有學生幫都幫唔黎。其實我想知如果讀港同成績十分差,係唔係應該一樣照讀落去,係唔係港同做足補底工作就一定冇差既學生? 或者呢尐學生離開港同會嗢到一間更適合既學校,例如Littlefaith教緊果間學校呢?
作者: 雲牛    時間: 16-11-22 17:36

請教下, 以港同近年報名人數大增, 一位難求, 所收的學生揀選過, 尚有幾大的學習能力差異?
作者: adriantai    時間: 16-11-22 17:36

其實會吾會係讀直資既家長修補能力強D

作者: adriantai    時間: 16-11-22 17:40

雲牛 發表於 16-11-22 17:36
請教下, 以港同近年報名人數大增, 一位難求, 所收的學生揀選過, 尚有幾大的學習能力差異? ...

真係可以5歲定80

作者: hkpapa852    時間: 16-11-22 17:44

adriantai 發表於 16-11-22 17:40
真係可以5歲定80
用皮紋機去測試?

作者: Lindytiger    時間: 16-11-22 17:50

hkpapa852 發表於 16-11-22 17:44
用皮紋機去測試?

應該用出生年月日計紫微斗數命盤,電腦一分析就好易㨂到邊個係讀書既才料啦

作者: punlik    時間: 16-11-22 17:54

作者: haihaimom    時間: 16-11-22 17:56

雲牛 發表於 16-11-22 17:36
請教下, 以港同近年報名人數大增, 一位難求, 所收的學生揀選過, 尚有幾大的學習能力差異? ...

唔好玩啦,間間學校都有人考第一,有人考第尾,第一同第尾唔會冇差異掛!有人英文叻,但中文唔得,有人語文叻,但數學唔得。愛因斯坦都寫唔出文學巨著掛!

作者: punlik    時間: 16-11-22 18:07

作者: Lindytiger    時間: 16-11-22 18:09

punlik 發表於 16-11-22 18:07
三次面試,就是觀察小朋友有沒各方面既問題.然後是家長教育程度,睇埋職業,最好媽媽是家庭主婦.家長要認同 ...

順便睇埋家長面相

作者: adriantai    時間: 16-11-22 18:14

其實港大畢業有無分加?

作者: adriantai    時間: 16-11-22 18:19

男孩發力一般較遲,有朋友囝囝當年係華小成績差少少分數上吾到華中,去左附近的中中男校,最後des 29分入港大。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-22 18:22

haihaimom 發表於 16-11-22 17:56
唔好玩啦,間間學校都有人考第一,有人考第尾,第一同第尾唔會冇差異掛!有人英文叻,但中文唔得,有人語文 ...

今日同老闆講recruitment,我至話一定要做written test。有d人把口好吹得,但做/寫出黎嘅野嚇死人。
小一入學得面試,極其量咪辨認到邊個轉數快d,無可能個個都讀書材料吧。
我都話我朋友個仔考唔到港同,人地而家讀緊醫學院喇!面試總有走漏眼的

作者: monodad    時間: 16-11-22 18:27

其實時間能夠證明一切,想當年未有直資制度之前,名校不外乎係果10間8間,DB, DG, SPCC, LS, MCS, SJPS, SMC, WY, SSG, SH,GH, HY等等......今時今日睇返呢D學校,有部份轉咗直私,有部份依舊係津校,我又唔覺得排位同成績上有咩大逆轉,始終學校有佢地傳統同做得好嘅地方,並唔會因為係咪轉咗直私而改變,一間好嘅學校唔會因為收生自由度而降低咗教育質素嘅。反而對於新派直私,如果冇成績backup,又跟傳統學校一樣嘅教學模式,搵鬼入去讀咩?都係果句,時間能證明一切,若干年後就會知道係咪因為收到所謂talented student就等如會事半功倍,btw, 小學要讀6年,邊個真正有talent 真係可以喺呢一刻肯定?如果收咗並非真正talented student,學校咪一樣要照顧學習差異!所以講到底都係要相信學校嘅教育方法同理念原則,並非直私與津校嘅分別。

作者: punlik    時間: 16-11-22 18:53

作者: mcl203    時間: 16-11-22 19:09     標題: 引用:其實時間能夠證明一切,想當年未有直資制度

原帖由 monodad 於 16-11-22 發表
其實時間能夠證明一切,想當年未有直資制度之前,名校不外乎係果10間8間,DB, DG, SPCC, LS, MCS, SJPS, SM ...
呢度都唔止10間8間,仲未寫晒添

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 20:03

punlik 發表於 16-11-22 18:53
上述唔少傳統名校已經或正在申請轉直資,放棄自己派位學生,是什麼原因呢?
...

上述只有聖公會屬下DBS, DGS (DGJS係私校), SPCC, HY係直資學校,而聖母無原罪會屬下GH一路都係私校。

耶穌會屬下所有WY學校,喇沙會屬下LS,SJ、瑪利諾會屬下MCS、MPS,嘉諾撒會屬下SMC喺可見既將來都唔會轉為直資,而SSG被否決轉為直資後再冇下聞。有邊間仲申請緊轉為直資呢?

睇黎聖公會既學校最鐘意揀學生黎教,可能已經忘記創校時學校稱為School & Orphanage既原意。 Anyway,直資推行多年,但上述呢堆直資及津貼學校喺整體成績上跟前直資年代冇乜好大既分別,津貼学校亦冇被直資学校抛離。

作者: littlefaith    時間: 16-11-22 20:39

Soundervolt 發表於 16-11-22 17:32
就算揀學生既直私一樣有能力差異既學生,學校唔係唔提供輔助,但真係有學生幫都幫唔黎。其實我想知如果讀港 ...
我哋學校主要係用彈性分班,表面上分4班,但中、英、數會按能力重組學生,分組上堂,每組水平差不多,老師可以有效調節教學進度。當然,課後補底亦不能少。對有進步學生,學校會嘉獎,使學生更有信心向前邁進。
誠然,由於我們in take並非至top嘅學生,的確難培育出狀元,但見學生由中一開始不斷努力,建立返自信,比初入學時進步,到DSE縱使不似名校成績咁亮麗,入U率不高,但見學生畢業後都找到出路,我們已經很欣慰。

作者: MC1128    時間: 16-11-22 20:57

Soundervolt 發表於 16-11-22 20:03
上述只有聖公會屬下DBS, DGS (DGJS係私校), SPCC, HY係直資學校,而聖母無原罪會屬下GH一路都係私校。
同意你的部分說法

轉直資的傳統學校, 除了為揀學生, 當年亦為要擺脫教改之下受政府教育政策規限, 辦學團體希望保有更多自主權。

至於傳統學校轉直資後, 是否同津校無差別? 若果真係無差別, 那是直資政策失敗。收一份政府資助, 又收一份學費,享有高度自主權, (優先揀選學生, 自主教學語言, 課程編排), 不是應該交出更好的成績嗎?  

作者: punlik    時間: 16-11-22 21:40

作者: mcl203    時間: 16-11-22 21:49

Soundervolt 發表於 16-11-22 20:03
MPS 已經好耐之前已經唔係瑪利諾會了 ~~~

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 21:59

punlik 發表於 16-11-22 21:40

仲有SPSS都申請轉直資,名校之所以成為名校最重要既都是成 ...

您講緊乜野呀?以上所有名校幾十年前未有直資前已經係津貼学校而且有自己直屬小学培養自家製小学生,其實以佢地既背境,轉唔轉直資都可以跟港同及培正(培正?)喺学術成绩上匹敵,就以津校喇沙為例(我比較熟悉),上年香港三大入学率係65%,據学校講今年成績仲稍稍好過上年,咁直資既港同呢?唔好太過聚焦喺狀元身上。

作者: mcl203    時間: 16-11-22 22:05

Soundervolt 發表於 16-11-22 21:59
您講緊乜野呀?以上所有名校幾十年前未有直資前已經係津貼学校,其實以佢地既背境,轉唔轉直資都可以跟港同 ...
對....呢咁多間港島傳統學校學生....相信直至今年....都仲係用港同作為保險線 ~~~

作者: punlik    時間: 16-11-22 22:05

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 22:14

mcl203 發表於 16-11-22 22:05
對....呢咁多間港島傳統學校學生....相信直至今年....都仲係用港同作為保險線 ~~~
...

凡事都有例外,我相信仲有人好似P網友咁,派到St Jo或'MPS都会拒絕而選擇港同或其他直資。

作者: punlik    時間: 16-11-22 22:15

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 22:20

punlik 發表於 16-11-22 22:15
港同三大是46.76%,但六年前既港同中學收外校生质量是遠不如LS.
LSC只係收左大約25%街外人,小學上書院既學生仍然佔大多數。

作者: hkpapa852    時間: 16-11-22 22:22

Soundervolt 發表於 16-11-22 22:14
凡事都有例外,我相信仲有人好似P網友咁,派到St Jo或'MPS都会拒絕而選擇港同或其他直資。
...
港同的確係一個異數.

事實上大多數一條龍新派直資中小學, 成績都只係一般

作者: punlik    時間: 16-11-22 22:25

作者: Felix223    時間: 16-11-22 22:34

punlik 發表於 16-11-22 22:05

相由心生,好多直資小學是要見家長.家長個相都唔可以太差吧 ...

嘩!敢問閣下認為港同真的高人一等?

*呢個問題,希望大家唔好太介意,我無意衝撞其他家長。

作者: starry_night    時間: 16-11-22 22:36

讀華仁啦,可以益埋個(男)孫
作者: bbalau    時間: 16-11-22 22:37     標題: 回覆樓主:

支持港同,因為一條增值龍!

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 22:37

punlik 發表於 16-11-22 22:25
我寫既正是三大,所以你對直資既發展認識有限.
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2016-17/HKUGA%20Coll ...

都只係一般B1成績,仲有唔少津校好過佢...........好果直資咁有價值,點解其他傳統名校唔傳直資? 而講來講去得港同比較辦得好呢?

作者: punlik    時間: 16-11-22 22:39

作者: adriantai    時間: 16-11-22 22:44

點解其他傳統名校吾轉真資<----俾我呢D窮人一個優質教育機會

作者: hkpapa852    時間: 16-11-22 22:44

Felix223 發表於 16-11-22 22:34
嘩!敢問閣下認為港同真的高人一等?

*呢個問題,希望大家唔好太介意,我無意衝撞其他家長。

今次我撐P君, 事實上港同可以話係一間異類學校:

1. 一條龍直資中小學, 升中門欄低
2. 教學模式相對較靈活和輕鬆
3. 最緊要係仲要係香港既考試制度下做到唔錯既成績 (係考DSE有好成績, 唔係IBDP或者GCE)

前2點, 好多學校都做到, 但加埋新3點...... 我暫時未搵到第2間

作者: Felix223    時間: 16-11-22 22:45

punlik 發表於 16-11-22 22:39
從沒認為港同高人一等(不要扣我帽子)
只是以事論是

IC. 因為睇到港同/直資咁神化?每間學校都有好的一面,真的唔可以一面倒點點點...其實學校就算見家長嗰part時間咁短,又點知係揀啱人?梗有揀錯未定⋯⋯
兩間都好,但讀書都係睇個人。

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 22:48

hkpapa852 發表於 16-11-22 22:44
今次我撐P君, 事實上港同可以話係一間異類學校:

1. 一條龍直資中小學, 升中門欄低

我既言論並非針對港同單一學校,而係整體直資vs官津制度既成效。尤其歷史悠久既傳統名校轉為直資。
作者: Felix223    時間: 16-11-22 22:52

adriantai 發表於 16-11-22 22:44
點解其他傳統名校吾轉真資

真的要問下當初邊個攪真資?

作者: punlik    時間: 16-11-22 22:53

作者: hkpapa852    時間: 16-11-22 22:54

Soundervolt 發表於 16-11-22 22:48
我既言論並非針對港同單一學校,而係整體直資vs官津制度既成效。尤其歷史悠久既傳統名校轉為直資。 ...
所以我話港同係異類, 因為大多數新派直資校, 都係有足夠人氣, 但未有足夠實力

作者: hkpapa852    時間: 16-11-22 22:56

Felix223 發表於 16-11-22 22:52
真的要問下當初邊個攪真資?
攪直資既原意, 係要係回歸前, 製做一個名目, 諗辦法令政府可以資助"左派"學校係香港辦學.
所以最早期既直資學校, 基本上都係左派學校

作者: mcl203    時間: 16-11-22 23:00

似乎又顯現4圍走既現象....一陣A....講A果陣又去左B....
作者: monodad    時間: 16-11-22 23:07     標題: 回覆樓主:

我相信有人會睇好直資嘅前景,有人會認同傳統名津嘅教學,本來無咩問題,但我絕對唔相信只係因為制度原故會影響到本來學校嘅教育質素,我可以認同港同辦學辦得唔錯,但唔認同因為港同係直資學校所以先會搞得好。我個人無對直私或官津有既定立場或偏好,我放棄8個直私offer(包括港同)選擇扣入津校,原因只係我認為該津校有傳統而且辦學經驗及成績好,而且有教無類,無論佢係直私定官津我都會選擇佢,呢個就係我嘅睇法同選擇。

作者: Soundervolt    時間: 16-11-22 23:08

punlik 發表於 16-11-22 22:53
有邊間可以放棄自行外校學生,以自己小學學生作主力,培正.坑真亦收不少自己小學學生.共通點是小學是私立
...

其實有唔少津貼學校自行都盡收自己小學學生為主,LSC、SMC、MCS、SJC都係俵俵者。培正及坑真係新校咩? 我知您係直資擁躉,但除左港同外又有幾多學校真係受惠於呢個政策? 之前所講果堆直資傳統名校就算唔轉直資都唔會對成績有負面影響
作者: punlik    時間: 16-11-22 23:30

作者: pilee    時間: 16-11-22 23:53

hkpapa852 發表於 16-11-22 22:54
所以我話港同係異類, 因為大多數新派直資校, 都係有足夠人氣, 但未有足夠實力
...

咁陳守仁算唔算直資的異數/成功例子? 在學網站見到過去3年畢業生入Co-ed, DBS, YW 等名校的數目, 實在好 impressive

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-11-22 23:57

punlik 發表於 16-11-22 23:30
直資小學
學生從幾千人中挑選,
學校亦可選擇家長,家長都是願為小朋友學習付出金錢,家庭環境亦不會太差

最後結論,直資收果D係叻仔叻女,必屬佳品。次一等的,讀津校吧,對嗎?

作者: mcl203    時間: 16-11-23 00:02

pilee 發表於 16-11-22 23:53
咁陳守仁算唔算直資的異數/成功例子? 在學網站見到過去3年畢業生入Co-ed, DBS, YW 等名校的數目, 實在好 i ...
似乎係計到去中學 ~~~

作者: monodad    時間: 16-11-23 00:06

punlik 發表於 16-11-22 23:30
直資小學
學生從幾千人中挑選,
學校亦可選擇家長,家長都是願為小朋友學習付出金錢,家庭環境亦不會太差

但事實係各大直私學校如英華,SFA,APS,KTS等校之精英學生每年跳船插班到LS,SJPS,SMC,MCS大有人在,中學選擇去LS,QC,BPS,MCS,KC,SJC,WY更多不勝數,唔通呢班精英學生嘅家長同閣下對直資前景嘅睇法有所不同?

作者: monodad    時間: 16-11-23 00:11

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-22 23:57
最後結論,直資收果D係叻仔叻女,必屬佳品。次一等的,讀津校吧,對嗎?
...

咁我呢個次一等嘅小朋友都考到唔少熱門嘅直私嘅⋯⋯而扣入我小朋友間津校嘅學生都係滿手熱門直私offer嘅代表嚟嘅⋯⋯

作者: monodad    時間: 16-11-23 00:19

結論係咸魚青菜,各有所愛,但係我地應該成日教導D「小朋友」唔好養成「偏食」嘅習慣咁囉⋯⋯

作者: punlik    時間: 16-11-23 00:20

作者: monodad    時間: 16-11-23 00:23

punlik 發表於 16-11-23 00:20
LS,SPJS,MCS,MPS等學生又考SPCC,DGS?
討論直資派位學校分別,無謂越扯越遠。

所以咪話傳統名校冇分直私定津校,都有大把人追捧囉!其實真係咁難明咩?

作者: punlik    時間: 16-11-23 00:28

作者: punlik    時間: 16-11-23 00:33

作者: monodad    時間: 16-11-23 00:44

punlik 發表於 16-11-23 00:33
傳統名中肯定繼續多人追捧,但是否會對直屬小學收生沒選擇权而有意見?
繼續出現轉直資潮或全力加壓直屬小 ...

其實已經講咗N次,優勝劣汰呢樣嘢無論係直私定津校都會發生,唔通讀直私小學唔駛升中?而升中只係因為你讀直私小學而唔駛睇成績?而直私小學又唔會因為你成績差而唔需要你改善?由得你拖低佢地升中派位嘅結果?不如你話讀直私一條龍學校升中壓力冇咁大好過啦⋯⋯唔係所有直私小學都有中學㗎⋯⋯其實你明唔明你自己想表達直私嘅好處定一條龍嘅好處㗎?

作者: punlik    時間: 16-11-23 00:52

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5