教育王國

標題: 自行有感而發(不喜勿插) [打印本頁]

作者: pizzafat    時間: 16-11-21 10:08     標題: 自行有感而發(不喜勿插)

我唔係升小一家長,但今年好多朋友既仔女都升小一,今日自行結果,見到都有d無奈

完全唔谷小朋友、讀學券-20分入到區內名津

谷既又讀幼校,暫時考唔到直私,自行20分但入唔到同區名津

有時都會諗其實係唔係唔洗讀私幼?讀幾個朋友都係,對學業唔緊既反而派到好成績,緊張果d往往都要過幾關....玩到叩門先有間好d既學校肯收

作者: HK-MAN    時間: 16-11-21 10:11

pizzafat 發表於 16-11-21 10:08
我唔係升小一家長,但今年好多朋友既仔女都升小一,今日自行結果,見到都有d無奈

完全唔谷小朋友、讀學券- ...
抽獎係講運氣,讀村幼或名幼只係個別喜好幫子女打好底子..唔好將兩者扯上關係.
作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 10:13

官津小學收生遊戲規則一早列明, 基本上除最後既叩門, 一齊同學術無關, 睇吓家長識唔識準備, 同夠唔夠運啫!

唔係名校舊生, 做唔出為咗攞多幾分去信教, 或者去人地學校申請做校工, 咁唔夠分都無辦法, 無咩好無奈.

作者: Happy_J    時間: 16-11-21 10:14

加油,仲有叩門機會、還有上到小一見實力。
機會留比有準備的人。

作者: loveu2    時間: 16-11-21 10:17

對於我15分,不會故意去信教加5分,同雙非爭完床位,再爭學位.好無奈.
作者: poodlema    時間: 16-11-21 10:20

其實我都有啲無奈同眼紅,見住朋友個仔乜都無谷,無考直資,只要信了教,坐係度就有爸爸間名津嘅學位

作者: teambuilder    時間: 16-11-21 10:20

回覆 pizzafat 的帖子

總之在自己有得選擇的情況下選最適合就可以了。私幼的質素的確係可以好參差,學券都有好多教得好好,有得選當然選間好,考唔到都盡量選間最好。幾萬蚊一年學費話多唔多,按自己能力選擇便 ok。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-21 10:22     標題: 回覆樓主:

又要再思考一次,政府/津貼學校係拎政府錢,派位以公平為原則係正常的(利申從未受惠)

作者: rafaelbaba    時間: 16-11-21 10:23

回覆 poodlema 的帖子

只有安慰自己說: 前人重樹,後人乘涼
作者: mcdonn    時間: 16-11-21 10:26

poodlema 發表於 16-11-21 10:20
其實我都有啲無奈同眼紅,見住朋友個仔乜都無谷,無考直資,只要信了教,坐係度就有爸爸間名津嘅學位
...

各有前因....努力向前吧!

作者: zoe@3510    時間: 16-11-21 10:28

見今日得左既,都是父母是舊生,睇分數無得怨
作者: mytambb    時間: 16-11-21 10:33

zoe@3510 發表於 16-11-21 10:28
見今日得左既,都是父母是舊生,睇分數無得怨

同意,運氣不是長久;始終要回到現實,入到也有很多問題。(利申:我二十分抽到一線。)

作者: abby0624    時間: 16-11-21 10:34

我最唔贊成係嗰啲為咗5分而去信教(其實唔係真信),同欺騙冇分別。但問題根源其實來自呢個咁既排位制。利申:我早已註冊直資小學放棄自行抽獎
作者: lovebb2    時間: 16-11-21 10:38

Everyone know the game rule.

作者: Elenalan    時間: 16-11-21 10:42

入到一線都要有實力先讀得好。
有實力o既將來可以轉校插班, 升中亦可以再考更好學校。
讀書係睇長線, 大家都係面對同一個DSE。
不要氣餒。
同一番話每講一次, 同時都勉勵自己, 加油!
作者: gracelam    時間: 16-11-21 10:51     標題: 引用:我唔係升小一家長,但今年好多朋友既仔女都

原帖由 pizzafat 於 16-11-21 發表

happy school上名津小,又冇閱讀習慣,小一咪叫晒救命囉!讀咩幼稚園同升咩小學看似冇咩關係,但對叩門階段同小一適應快慢都有影響!!!

作者: Angelice-BeBe    時間: 16-11-21 10:53

我大仔當年讀私幼,考直私或大抽獎都失敗,最後入左間普通嘅津小,而事實私幼嘅學術底子打得好,入到小學,亦應付自如,佢亦越讀越開心,越有信心。我無後悔比左一舊錢讀幼稚園,而小朋友讀書路真係好長。
有時候一個小關卡的得失,唔代表一切的,大家加油。

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-21 10:55     標題: 回覆樓主:

作者: creambun    時間: 16-11-21 10:57

底子打得唔好入名津,只係開心幾個月,之後可能辛苦6年。

作者: HK-MAN    時間: 16-11-21 10:57

Angelice-BeBe 發表於 16-11-21 10:53
我大仔當年讀私幼,考直私或大抽獎都失敗,最後入左間普通嘅津小,而事實私幼嘅學術底子打得好,入到小學, ...
冇錯,果舊錢係幫小朋友打好底子的...
作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 10:58

AnnieSammy 發表於 16-11-21 10:55
十分無奈,分區明白,世襲有什麼理由?個老豆老母行運延續下一代??!!
宗教分等上天同佢慢慢計,校工就 ...
"重視收生水平"既辦學團體, 連佢地都唔反對有呢D分, 作為參加者既家長, 又可以幾有say呢?

作者: 球星媽咪    時間: 16-11-21 11:01     標題: 回覆:AnnieSammy 的帖子

是, the game is not fair, 但無得選擇都要玩。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-21 11:03

回覆 AnnieSammy 的帖子

父母是舊生,便更明白學校校訓宗旨和教學方法。避免左好多家長冇研究清楚就選嗰間學校。
所以直至私校也看父母是否舊生。

利申: 名津小畢業,但女兒沒有參加自行

作者: retriever    時間: 16-11-21 11:11

唔一定係私幼, 不過任何長遠對細路有裨益既野, 不妨做.

考小結果唔係最重要.

作者: 厚多士    時間: 16-11-21 11:11     標題: 引用:我唔係升小一家長,但今年好多朋友既仔女都

原帖由 pizzafat 於 16-11-21 發表

正如生仔,唔想有或順其自然就好易中。
好想要的就冇得生。

作者: creambun    時間: 16-11-21 11:12

cecilia.wilson 發表於 16-11-21 11:03
回覆 AnnieSammy 的帖子

父母是舊生,便更明白學校校訓宗旨和教學方法。避免左好多家長冇研究清楚就選嗰間 ...

其實學生已畢業20幾年,無論校長或老師已轉變了。甚至有些校舍亦重建。當年的校訓,教學方法其實有幾多能承傳至今?

作者: retriever    時間: 16-11-21 11:15

creambun 發表於 16-11-21 11:12
其實學生已畢業20幾年,無論校長或老師已轉變了。甚至有些校舍亦重建。當年的校訓,教學方法其實有幾多能 ...
從利益角度, 好多人覺得唔公平.
但呢個制度, 好多學校都支持, 即從學校角度, 佢地係認同多收校友子女係好事.

作者: IloveJJ    時間: 16-11-21 11:19     標題: 回覆樓主:

作者: creambun    時間: 16-11-21 11:21

retriever 發表於 16-11-21 11:15
從利益角度, 好多人覺得唔公平.
但呢個制度, 好多學校都支持, 即從學校角度, 佢地係認同多收校友子女係好事 ...

當然明白,可能學校覺得自己舊生有一定水平,所以將來子女學術亦應有保證。

作者: annakit    時間: 16-11-21 11:23

hkpapa852 發表於 16-11-21 10:58
"重視收生水平"既辦學團體, 連佢地都唔反對有呢D分, 作為參加者既家長, 又可以幾有say呢?
...
自行同抽獎人數一半一半, 有些學校自行可以更多, 可能反正都係冇得選擇, 自行自己友仲可以博下選到優質學生
作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 11:27

annakit 發表於 16-11-21 11:23
自行同抽獎人數一半一半, 有些學校自行可以更多, 可能反正都係冇得選擇, 自行自己友仲可以博下選到優質學生 ...

好似嘉諾撒會同PLK旗下既小學舊生, 兩個辦學團體N年如一日, 著重催谷, 舊生如果都係心甘命底送番子女去俾學校谷, 咁就無得怨啦!

作者: Enochchau    時間: 16-11-21 11:40

只是運氣唔夠人好, 底子最緊要, 但有時都覺得這制度是給我地呢D乜都冇嘅香港人?
作者: oho1    時間: 16-11-21 12:02

厚多士 發表於 16-11-21 11:11
正如生仔,唔想有或順其自然就好易中。
好想要的就冇得生。
從無想過可用此例作比喻! 有趣亦有理!

求學、求職、人生也如是!

作者: adriantai    時間: 16-11-21 12:02     標題: 回覆樓主:

讀唔讀私幼,谷唔谷,從來都唔應該為咗入咩學校,係為咗你認為咁既培育係最好! X2

作者: mayyylai    時間: 16-11-21 12:09

讀唔讀私幼,谷唔谷,從來都唔應該為咗入咩學校,係為咗你認為咁既培育係最好!  x3
作者: dereklg    時間: 16-11-21 12:11

係有運氣成份,但處事方式和態度是可以自己選擇的

作者: 晞晞爸b    時間: 16-11-21 12:12

以下純粹是個人意見(不喜勿插)

其實可以考慮去平機會投訴..甚至於去盡D..申請司法覆核

"世襲位/父母為該校職員" 我覺得可以理解..因為兄姊在校..弟妹必入是便於父母接送返放學
但除此之外..什麼宗教分或是父母為該校校友而有加分 呢D等於違反公平原則...應該廢除

如果大家有同感..要團結發聲去平機會投訴..越多人投訴它(政府)先會正視此問題

作者: MrBeast    時間: 16-11-21 12:15

夠分爲何去陪玩花$遊戲,名校簡介校長都叫家長無需上太多興趣和面試班,不過名幼課程proven,對ham接小學有幫助,無論對考小一有冇幫助,學到的都是小朋友自己的
作者: 99dogdog    時間: 16-11-21 12:19

朋友25分名津落選都無怨,仲話會繼續努力,做家長要正面啲,唔好乜都話唔公平,世界有幾多公平事?子女健康最重要,呢樣更非必然,勿忘初衷!

作者: dereklg    時間: 16-11-21 12:23

球星媽咪 發表於 16-11-21 11:01
是, the game is not fair, 但無得選擇都要玩。

如果真係not fair,何不發起司法復核,炒起個制度 ?

反過來說,我覺得自行計分制度,不算公平,卻合乎公道,學校除了傳授智識,傳承著某校的一種獨有文化才最重要。

父母/兄姊宗教有優先,還不合道理嗎 ?

利申 : 我不是既得利益者,去年自行時我都冇著落,要到後來大抽獎

作者: 厚多士    時間: 16-11-21 12:31     標題: 引用:Quote:厚多士+發表於+16-11-21+11:11+正如

原帖由 oho1 於 16-11-21 發表
從無想過可用此例作比喻! 有趣亦有理!

求學、求職、人生也如是!
因為我自己係。
其實冇計劃要小朋友,因同c6都愛自由,亦知道自己性格,有小孩一定非常緊張。點知唔避一次就中左(仲要安全期)
到有左小孩就非常緊張他的教育,但小朋友性格內向怕醜,從幼稚園面試開始就經常要接受失望,呢幾年用左好多心血栽培,亦為了小孩搬屋,做左咁多暫時結果也不理想。我已經覺得這個game好攰,冇心機再玩了。

作者: alicenlc    時間: 16-11-21 12:41

回覆 99dogdog 的帖子

無錯, 正面/積極咁去面對各種事情, 提高抗疫能力好重要, 正是身教小朋友的時候. 如果係有實力,就算去度邊都可以做到好成績既!
作者: qpalzm    時間: 16-11-21 13:24

AnnieSammy 發表於 16-11-21 10:55
十分無奈,分區明白,世襲有什麼理由?個老豆老母行運延續下一代??!!
宗教分等上天同佢慢慢計,校工就 ...
任何觀面堂皇的理由,背後亦離不開"利益"兩個字。
D傳統名校,好多時要靠D舊校友出錢出名氣。你唔比返D着數佢地下一代,邊有人咁多人落力呢?

宗教亦然,人地月月比10分1人工,比返D着數人係咪好合理先?

社會就係咁,接受現實啦。

作者: mcl203    時間: 16-11-21 13:28     標題: 引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+16-11-21+11

原帖由 Charlotte_mom 於 16-11-21 發表

港同係直資

作者: kayi_cheng    時間: 16-11-21 13:28

回覆 creambun 的帖子

十分同意

作者: 786    時間: 16-11-21 13:29

點解津貼幼稚園抽不到合理,私幼抽不到不合理?教育質素不是貴平學費論斷的

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 13:32

99dogdog 發表於 16-11-21 12:19
朋友25分名津落選都無怨,仲話會繼續努力,做家長要正面啲,唔好乜都話唔公平,世界有幾多公平事?子女健康 ...
我反而想知今年邊間25分入唔晒呢?

今年連喇叭仔都無超收喎?

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 13:34

晞晞爸b 發表於 16-11-21 12:12
以下純粹是個人意見(不喜勿插)

其實可以考慮去平機會投訴..甚至於去盡D..申請司法覆核
其實每年都見到有人話"小一自行計分機制唔公平", 仲要一年起碼3/5次, 但我到今時今日都未見到勇士喎!

幾年前有位家長開咗個帖都有成2X/3X版回應, 仲話有報紙訪問佢跟進件事, 但都唔見有下聞.....

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-11-21 13:36

教育局從來沒有呼籲家長去谷小朋友。讀私幼、谷孩子考小一,是家長自己的選擇。為何要怨自行派位的制度?

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 13:38

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-21 13:36
教育局從來沒有呼籲家長去谷小朋友。讀私幼、谷孩子考小一,是家長自己的選擇。為何要怨自行派位的制度?
...
係EDB既角度, 幼稚園教育係非必需, 所以從來沒有一間官立幼稚園, 亦沒有好似中小學咁既津貼幼稚園.

作者: IICHENG    時間: 16-11-21 13:38

Enochchau 發表於 16-11-21 11:40
只是運氣唔夠人好, 底子最緊要, 但有時都覺得這制度是給我地呢D乜都冇嘅香港人? ...

學位應該優先比永久居民的香港人子女,雙非的不應該一樣的機會。

作者: monkeydiary    時間: 16-11-21 13:44

我相信只係個別例子,而且小一自行派位一向都係講運/靠關係

作者: mduchess    時間: 16-11-21 13:45

樓主,其實每個小朋友都有世龔的權利吧?哈佛劍僑都可以以捐一座研究院換一個學位,又會有某D傳統學校有優勢,你如果能世龔神津會唔會怨氣咁重?

作者: qpalzm    時間: 16-11-21 13:47

IICHENG 發表於 16-11-21 13:38
學位應該優先比永久居民的香港人子女,雙非的不應該一樣的機會。
人地子女一樣係香港永久性居民,現有憲法制度下不可因為佢地父母身分不同,而遭不同待遇。
作者: JanetYuen1212    時間: 16-11-21 13:51

回覆 IICHENG 的帖子

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-21 13:53

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 13:59

AnnieSammy 發表於 16-11-21 13:53
因為把鬼火後,即面對小一的功課測驗,鬼得閒同唔得掂打官司咩
什麼明白教育理念只是包裝,係啲校 ...
其實更唔公平既分Banding機制都無人理, 小一派位計分方法只小菜一碟

作者: apple1990    時間: 16-11-21 14:00

遊戲只係啱啱䦕始,去年經驗....需要作戰到8月尾大有人在!若作戰至叩門階段,小朋友學術基楚將會係叩門成功的重要因數!

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-21 14:02     標題: 回覆樓主:

作者: nicoleyying    時間: 16-11-21 14:03

mduchess 發表於 16-11-21 13:45
樓主,其實每個小朋友都有世龔的權利吧?哈佛劍僑都可以以捐一座研究院換一個學位,又會有某D傳統學校有優 ...

咁就一定冇問題

識人今年已經去信平機會,同樣係唔想畀$去直/私,但又想小朋友讀名校,奈何只有basic 分
平機會回覆

根據現行法例,他們無法處理。

作者: 99dogdog    時間: 16-11-21 14:07

hkpapa852 發表於 16-11-21 13:32
我反而想知今年邊間25分入唔晒呢?

今年連喇叭仔都無超收喎?

LS有90個位,果間得少差不多一半位!

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 14:10

99dogdog 發表於 16-11-21 14:07
LS有90個位,果間得少差不多一半位!
個間無辦法, 因為可以有人有30分同35分

作者: qpalzm    時間: 16-11-21 14:11

hkpapa852 發表於 16-11-21 13:59
其實更唔公平既分Banding機制都無人理, 小一派位計分方法只小菜一碟
就係因為tsa,D家長驚比間學校往績拖累升中派位,咪預早升小已要爭入好小學囉。Tsa教師做到死,又唔覺學生壓力少左。
學能測驗自己成績自己負責先最公平。

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 14:13

qpalzm 發表於 16-11-21 14:11
就係因為tsa,D家長驚比間學校往績拖累升中派位,咪預早升小已要爭入好小學囉。Tsa教師做到死,又唔覺學生 ...
都講咗N次, TSA同升中無關

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-21 14:14

作者: Felix223    時間: 16-11-21 14:16

而家見到呢D自行選校問題, 點平常心面對都好, D壓力仲大過自己去考會考...
作者: 厚多士    時間: 16-11-21 14:17     標題: 引用:年年都有呢d+post,+早知就-早信教啦,+if+u

原帖由 freestylesurf2k 於 16-11-21 發表
年年都有呢d post, 早知就-早信教啦, if u cant beat them, join them
我中學已是教徒,信左主廿年,咪又落空

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 14:17

AnnieSammy 發表於 16-11-21 14:14
啱呀,冇人夠時間同教育局对搏公堂之麻,又怕佢地搬龍門,玩谢你……
如果世襲咁有理念咁有好處咁有策略, ...

其實小學升中分Banding, 根本已經變相既世襲制, 只不過係世襲咗前幾屆畢業生成績而決定自己係咩Banding既學生.

最後, 又係強者越強, 弱者越弱

作者: 厚多士    時間: 16-11-21 14:18     標題: 引用:而家見到呢D自行選校問題,+點平常心面對都

原帖由 Felix223 於 16-11-21 發表
而家見到呢D自行選校問題, 點平常心面對都好, D壓力仲大過自己去考會考... ...
對住阿女仲要扮無野,其實好想喊

作者: 晞晞爸b    時間: 16-11-21 14:19

hkpapa852 發表於 16-11-21 13:34
其實每年都見到有人話"小一自行計分機制唔公平", 仲要一年起碼3/5次, 但我到今時今日都未見到勇士喎!

幾年 ...

哈哈...對呀...
要睇下邊個肯去做勇士
我都等緊睇下有無人肯去開第一槍

調返轉..如果家長現在好絕望無學校收..但日後他們的子女有機會入讀好既官津校...到時又會反對(既得利益者嘛)

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-21 14:19

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:13
都講咗N次, TSA同升中無關

講多一萬次都無用,家長已被洗腦為反而反,勁在唔知自己反緊咩

作者: qpalzm    時間: 16-11-21 14:23

Charlotte_mom 發表於 16-11-21 14:19

講多一萬次都無用,家長已被洗腦為反而反,勁在唔知 ...
係咪叫PreS1? 邏輯一樣,用校內成績加師兄姐公開試決定banding我冇理解錯?
作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-21 14:23

作者: blythe_kiss    時間: 16-11-21 14:24     標題: 回覆:pizzafat 的帖子

條條大路通羅馬
各位家長加油!

作者: IICHENG    時間: 16-11-21 14:25

qpalzm 發表於 16-11-21 13:47
人地子女一樣係香港永久性居民,現有憲法制度下不可因為佢地父母身分不同,而遭不同待遇。 ...

所以咪不公平

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 14:28

qpalzm 發表於 16-11-21 14:23
係咪叫PreS1? 邏輯一樣,用校內成績加師兄姐公開試決定banding我冇理解錯?
如果你以為TSA同Pre-S1係一樣, 咁好明顯, 你根本唔知TSA係咩囉!

作者: qpalzm    時間: 16-11-21 14:28

IICHENG 發表於 16-11-21 14:25
所以咪不公平
咁要修改基本法先解決到。
作者: adriantai    時間: 16-11-21 14:31

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:10
個間無辦法, 因為可以有人有30分同35分

其他學校吾可以有30/35分

作者: qpalzm    時間: 16-11-21 14:31

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:28
如果你以為TSA同Pre-S1係一樣, 咁好明顯, 你根本唔知TSA係咩囉!
Sorry,咁我search返我個post張tsa以pre-s1取代啦。
作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 14:35

qpalzm 發表於 16-11-21 14:31
Sorry,咁我search返我個post張tsa以pre-s1取代啦。
其實唔知唔緊要, 但唔好人云亦云去贊成或者反對一D自己唔知既嘢囉!

作者: qpalzm    時間: 16-11-21 14:38

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:35
其實唔知唔緊要, 但唔好人云亦云去贊成或者反對一D自己唔知既嘢囉!

咁我post多次:
就係因為pre-s1,D家長驚比間學校往績拖累升中派位,咪預早升小已要爭入好小學囉。校本評核教師做到死,又唔覺學生壓力少左。
學能測驗自己成績自己負責先最公平。

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 14:38

adriantai 發表於 16-11-21 14:31
其他學校吾可以有30/35分
可以有30/35分申請人既學校, 家長/兄姊必須符合以下其中一項條件:

一. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作         (20分)
二. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀         (20分)
三. 父/母為該小學的校董 (20分)

第一點, 暫時發現只有以下2間:
- 協恩
- 聖安當

第二點, 暫時發現都係有2間:
- 協恩
- 聖瑪利

第三點..... 唔駛講

作者: mcdonn    時間: 16-11-21 14:40

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:35

爸爸釋怒....雖然我知你答咗N^N次....

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 14:42

qpalzm 發表於 16-11-21 14:38
咁我post多次:
就係因為pre-s1,D家長驚比間學校往績拖累升中派位,咪預早升小已要爭入好小學囉。Pre-s1教 ...
不過, 當年話取消學能測驗既原因, 就係因為學校去操學能測試喎?

而且, 即使以前學能測試, 都係要睇埋前人成績去計..... 最公平, 可能要回歸N年前考升中試, 不過到時又大把人投訴話催谷.

無辦法, 不少人口中話要愉快學習, 心裡郤又不甘子女落後人前, 所以制度永遠都有問題

作者: Winnie3q    時間: 16-11-21 14:43

Happy_J 發表於 16-11-21 10:14
加油,仲有叩門機會、還有上到小一見實力。
機會留比有準備的人。

有凖備?你估作為家長的我冇凖備咩。但一樣c.只嘆無奈

作者: sissysze    時間: 16-11-21 14:45     標題: 引用:Quote:mduchess+發表於+16-11-21+13:45+ 樓

原帖由 nicoleyying 於 16-11-21 發表

咁就一定冇問題
呢位人兄都幾得閒

作者: 晞晞爸b    時間: 16-11-21 14:46

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:42
不過, 當年話取消學能測驗既原因, 就係因為學校去操學能測試喎?

而且, 即使以前學能測試, 都係要睇埋前人 ...

情況就好似有D家長話要 "愉快學習"....但又抗拒寶校咁

作者: zeta77    時間: 16-11-21 14:47

99dogdog 發表於 16-11-21 12:19
朋友25分名津落選都無怨,仲話會繼續努力,做家長要正面啲,唔好乜都話唔公平,世界有幾多公平事?子女健康 ...

Agree

作者: Winnie3q    時間: 16-11-21 14:49

dereklg 發表於 16-11-21 12:23
如果真係not fair,何不發起司法復核,炒起個制度 ?

果d為咗5分去信教你又覺得公平嗎?

作者: Vlone778    時間: 16-11-21 14:49

gracelam 發表於 16-11-21 10:51
happy school上名津小,又冇閱讀習慣,小一咪叫晒救命囉!讀咩幼稚園同升咩小學看似冇咩關係,但對叩門階段 ...

Totally agree

作者: sissysze    時間: 16-11-21 14:50     標題: 引用:Quote:Happy_J+發表於+16-11-21+10:14+ 加

原帖由 Winnie3q 於 16-11-21 發表
...
天外有天

作者: qpalzm    時間: 16-11-21 14:51

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:42

而且, 即使以前學能測試, 都係要睇埋前人 ...
咁最少去到小四五先谷,唔駛幼稚園已谷。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-21 14:53

其實,你問我,如果反左今日個派位制度,下一個會點?
我夠膽講句:只會令到派位更靠彩數!到時更公平,但更多人不滿
鬥叻?靠面試?一定唔會啦,而家個社會仲唔夠變態?而家鬥早鬥谷,咩人跑出?咪越有錢越有機會囉。我等所謂窮鬼中產,邊夠人地多子彈...
有交稅就優先?無交稅就唔應該先選?咁又想點?按交稅多少段安排先後次序?
有人可以實際提出一個理想派位制度嗎?其實無論提出咩都一定有人反對的(唔信試下丫)

1.取消校網:校網係唔公平,但取消又唔知點攪,任抽唔係可行方案。但要杜絕借地址行為,例如規定學校(起碼小一)只可安排校車到註冊地址。全部借地址家長只能搵白牌車,睇下有無借得咁爽(搬屋要去教育局登記膽出示証明)
2. 絕對支持一人一學位,無論直私官津任何時只hold一間,類似而家中學,要拎返派位證至可改

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 14:55

Winnie3q 發表於 16-11-21 14:49
果d為咗5分去信教你又覺得公平嗎?
幫佢地施洗既神父/牧師你估唔知佢地係真心定假意嗎? 但人地都唔介意, 咁又如何呢?

自從幾年前某幼稚園安排學生同家長出公海受洗單嘢爆咗出嚟, 旁門左道既方法已經少咗, 依家其實都主要係香港宗教界人仕你情我願既安排.

又唔見大家投訴人地入佛教攞5分? 咁大家其實係咪"宗教歧視"?

定係攞唔到利益, 但又想自己站係道德高地呢? 要大家問心了!

作者: 晞晞爸b    時間: 16-11-21 14:58

好想睇有心人出來申請法援打呢場司法覆核! 支持!
作者: qpalzm    時間: 16-11-21 15:03

Charlotte_mom 發表於 16-11-21 14:53
我夠膽講句:只會令到派位更靠彩數!到時更公平,但 ...
如果要完全去除所有外在因素,就惟有政府接管所有小學,然後統一抽籤,咁咪公平晒。你叻自然名次考得好,升中派得好。
但我地係資本主義社會...

作者: mytambb    時間: 16-11-21 15:03

hkpapa852 發表於 16-11-21 14:55
幫佢地施洗既神父/牧師你估唔知佢地係真心定假意嗎? 但人地都唔介意, 咁又如何呢?

自從幾年前某幼稚園安排 ...

的確冇話公唔公平,如果人人都平均地抽時,你也未必入到!有時未到最後都唔知邊個贏。得者莫忘形,失者莫憤慨;要保持冷靜,這個遊戲也是要繼續下去。

作者: Happy_J    時間: 16-11-21 15:06

Winnie3q 發表於 16-11-21 14:43
...

我只可以話,舊年自行落空、抽寶校我都試過。係算好彩少少有私校back up,但眼見同我一樣,肯努力嘅家長,又有準備,最後都成功叩門或者有直、私。
就算今年唔得,咪出年再黎,我地做家長嘅,怨又有咩用?時間用黎部署下下一步,唔係更好咩。
我身邊唔少KG時認識的家長亦考慮緊小二轉校部署,因為開咗學,期望和實際有落差,唔係一定名校就啱,都要夾得黎。

作者: retriever    時間: 16-11-21 15:08

Charlotte_mom 發表於 16-11-21 14:53

而家D 人係話:

自行不公, 考小壓力, 抽獎靠運, 叩門黑暗....

所以改泥無用.

作者: hkpapa852    時間: 16-11-21 15:09

我都係覺得, 根本係香港政府太多事, 如果:

1. 取消全港官津中小學
2. 只向全港學生家長以類似幼稚園學券型式資助, 但接受既學校不受規管

咁教育界從此變做自由市場, 太家全靠"實力", 咁係咪好公平呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5