教育王國

標題: 對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00 [打印本頁]

作者: littlestarccm    時間: 16-11-20 01:46     標題: 對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

今天坑真簡介會不知是否本人發問不太好!想在場家長或其他討論區家長傾傾,首先本人對對坑真由學卷到2017-2018開始退出政府資助而要缴每月$3380學費,想知坑真在師資式或课程上有什麼不同,岑校長是今天的講者,在其中一部分強調高比例可升上真光小学而冇原校升上的也去更好的,當然家長们都希望如此,但我更關注课程是否更新及會否提升每週一次35mins英語及普通话课時間。因語境好都重要,在本人角度有學卷平學费會预了外補,但如$3380應學校配套好些,當然明白語境不可同6×××等國際班比。岑校長首先答他們重質不重量,多不代表好,而每天半日课只得三小時多極也得3小時,但我應为質量也可並存,而每週35mins實在太少。另她強調為何有些語境好的小朋友更不愛英語,她说家長不知到小朋友對着外國人,他們有着篮眼睛教學時喜歡開大眼睛,小朋友會更怕而學得不好。我立刻冇什麼好说!我本身也喜歡此校純樸,但在次我非常失望,有時囡囡見到黑人第一反應是害怕,我也教她不同種族有不同膚色是正常也是美的。再次感到失望!如有今天在埸家長可發表下!重申不是對坑真有偏見,明白各有所取,谢谢!😯

作者: 旺角卡門    時間: 16-11-20 01:53     標題: 回覆:littlestarccm 的帖子

認同

作者: littlestarccm    時間: 16-11-20 01:59

回覆 旺角卡門 的帖子

家長想问今天是否在場嗎?
作者: 旺角卡門    時間: 16-11-20 04:02     標題: 回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

沒有啊~因為撞左時間,in緊堅真,你嘅發帖正是我的考慮,佢嘅語境吾夠

作者: monchichipapa    時間: 16-11-20 06:51

我媽代我去,佢有提到有家長問呢條問題,估唔到呢個帖見到你

我聽完我媽講外國人呢個答案,我覺得O哂咀

同埋英語時間的確少,如果我老公尋日無聽錯,迦南語境好得多,一星期3日外語

但仍會去in,當去坑真參觀,俾阿女玩下,會收亦會考慮去讀

畢竟希望p.1叫有個back up(though i know not 100%)

不過,論失望,我老公去完堅真orientation,直頭尋日想叫我唔好去in堅真

亦係因為係校長o既言論

不過,阿女尋日搶哂全組人問題來答,應該無望
作者: dreamdream081    時間: 16-11-20 07:25     標題: 引用:+本帖最後由+littlestarccm+於+16-11-20+01

原帖由 littlestarccm 於 16-11-20 發表

今天坑真簡介會不知是否本人發問不太好!想在場家長或 ...

作者: 宮二    時間: 16-11-20 08:03     標題: 引用:+本帖最後由+littlestarccm+於+16-11-20+01

原帖由 littlestarccm 於 16-11-20 發表

作者: dreamdream081    時間: 16-11-20 09:30     標題: 回覆:littlestarccm 的帖子

其實也不一定要net教英文,一般華人老師教幼稚園英文都ok, 但K1一星期只有一堂35分鐘英文實在太少,比大部分村校更加少,有點失望,可能真光一直較重視中文。

作者: dreamdream081    時間: 16-11-20 09:33     標題: 回覆:dreamdream081 的帖子

反而堅真英語堂遠多於坑真。對堅真校長印象更佳,好親切友善,簡介會安排更好。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-20 09:48

其實真光賣點一直唔係英文。如果家長重點以此發問,唔好介意,學校會覺得家長一係並無了解學校、一係大家focus唔同了
(利申:女女真幼畢業,並唔係話樓主有咩唔岩,不過的確百貨應百客,要揀間適合自己嘅,真的,否則就係錯配了

作者: monchichipapa    時間: 16-11-20 10:11

Charlotte_mom 發表於 16-11-20 09:48
其實真光賣點一直唔係英文。如果家長重點以此發問,唔好介意,學校會覺得家長一係並無了解學校、一係大家fo ...

相信樓主失望有部分原因係校長用小朋友害怕外國人做原因來解釋少英文堂

作者: 小新mama    時間: 16-11-20 10:39

littlestarccm 發表於 16-11-20 01:46
今天坑真簡介會不知是否本人發問不太好!想在場家長或其他討論區家長傾傾,首先本人對對坑真由學卷到2017-20 ...

本人覺得選擇坑真幼的家長大部分是為了上真小甚至直上真中。既然校長講明差不多可直上,我會選擇相信學校的教學方法,她也不怕收回「我們認為英語水平未夠的幼稚園生」上小學,證明他們有實力去循序漸進式教好我們的小朋友。不然成績不會是Band 1 小學吧。坑真的是重德育的好學校。

作者: wawaye    時間: 16-11-20 10:42

只能説不同學校教育著眼點不同

作者: letiteasy    時間: 16-11-20 10:53     標題: 回覆樓主:

我都有聼到樓主發問同校長既回應....我都好意外校長既回應....
另外,政府資助$31000, 學校實際支出$33000, 咁差額只係每年$2000.係課程及師資不變既情況下,咁點解學校要另外收足$33000 ?

作者: oshirley626o    時間: 16-11-20 11:19

請問姐係坑真沒有net 教嗎?
另外,坑真小是中文小學定係英文小學?

作者: Chan343    時間: 16-11-20 12:21

Charlotte_mom 發表於 16-11-20 09:48
其實真光賣點一直唔係英文。如果家長重點以此發問,唔好介意,學校會覺得家長一係並無了解學校、一係大家fo ...

咁net 35min per week, 平日有無其他人教英文

作者: Wuta    時間: 16-11-20 12:36     標題: 回覆樓主:

Delete

作者: penguin8    時間: 16-11-20 12:51     標題: 引用:我都有聼到樓主發問同校長既回應....我都好

作者: penguin8    時間: 16-11-20 12:55     標題: 引用:其實真光賣點一直唔係英文。如果家長重點以

作者: alanjordan    時間: 16-11-20 12:56

monchichipapa 發表於 16-11-20 06:51
我媽代我去,佢有提到有家長問呢條問題,估唔到呢個帖見到你

我聽完我媽講外國人呢個答案,我覺得O哂咀

想了解吓你老公去完堅真簡介會,點解會唔想in,發生咩事呀

作者: zmw1031    時間: 16-11-20 13:06

dreamdream081 發表於 16-11-20 09:30
其實也不一定要net教英文,一般華人老師教幼稚園英文都ok, 但K1一星期只有一堂35分鐘英文實在太少,比大部 ...

人家九真復辦嘅幼稚園就好重視英文,雙班主任其中一個係net,日日都有英文教學環節,都係收4900蚊,比坑真貴千五蚊,但想用千五蚊外補個個星期上五堂嘅英文興趣班,又要好好英文語境嘅,應該好難。

作者: monchichipapa    時間: 16-11-20 13:56

alanjordan 發表於 16-11-20 12:56
想了解吓你老公去完堅真簡介會,點解會唔想in,發生咩事呀

佢話有家長問:你哋喜歡什麼類型小朋友

堅真校長答:什麼類型都歡迎,但之後補充話:經佢地教出來的學生會好乖,叫佢行右不會行左,他不喜歡這種好似將細路train成機㭜人咁

另外,佢話校長不斷強調冇參加優質幼稚園教育計劃,但依然好優質

同埋覺得校長串

作者: yanpiglet    時間: 16-11-20 14:59     標題: 引用:+本帖最後由+littlestarccm+於+16-11-20+01

我有聽到你提出依個問題,都覺得你問得好好,因為我同你想法一樣,我對佢咁答法都有d失望,我唔認同佢既講法,另外如果佢認為小朋友害怕外國人對眼或者表情,因而抗拒學習外語,係應該想辦法去教佢地克服,而唔係搵方法幫助逃避。我唔知佢真係咁諗定純粹搵個理由推搪。

BTW,原先因為撞時間,我係諗住放棄培正見坑真,去左佢簡介會後,我會改變想法喇。

作者: Wuta    時間: 16-11-20 15:46

yanpiglet 發表於 16-11-20 14:59
我有聽到你提出依個問題,都覺得你問得好好,因為我同你想法一樣,我對佢咁答法都有d失望,我唔認同佢既講 ...

Del

作者: babemi    時間: 16-11-20 16:57

其實教英文不是一定要金髮大眼,有好多不是金髮的英文也可以很好。

利申,無報,純路過

作者: littlestarccm    時間: 16-11-20 18:51

我也放棄面試,原因不是語境或课程内容,而是校長的話,校長是代表學校,基本上也是學校的靈魂,而她的想法直接影響佢的教學團隊,明白他們重品行德育,但不同種族人的特質習慣也包含在德育內,衰d講句校長有膚色歧視,我想如簡介會内有外國人家長會如何看看呢?
作者: 宮二    時間: 16-11-20 19:05     標題: 引用:其實教英文不是一定要金髮大眼,有好多不是

原帖由 babemi 於 16-11-20 發表
其實教英文不是一定要金髮大眼,有好多不是金髮的英文也可以很好。

利申,無報,純路過
樓主著眼點不是學校的英語教學,而是校長本身的目光和國際視野。

作者: kukarma    時間: 16-11-20 19:18

宮二 發表於 16-11-20 19:05
樓主著眼點不是學校的英語教學,而是校長本身的目光和國際視野。

無錯,國際視野好重要。

作者: 千語mami    時間: 16-11-20 21:19     標題: 回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

各位,請留意以下幾個重點:
1. 坑真唔係1星期只有35mins英文堂,佢地係一星期35 mins NET, 但每日老師都會環繞NET果個星期教嘅野而再同大家重溫
2. 樓上有人話參加免費幼稚園計劃,個分別只係$2000, 我想話,個分別係"每個學生$2000",  你知唔知坑真total有幾多學生,個total其實相差好多,而唔係你所講嘅只係$2000....
3. 一直以來,坑真傳統都係以德育為先,英文從來不是他們的重點,如果你想要語境,確實坑真唔係你杯茶
4. 其實好多龍校都無學卷(e. g. 培正,SPK, 高主教,民生,德望。。。。) ,而且連NET都無(聖心無net,  SPK,SPN都無NET),  咁代表學校質素差嗎?
5. 其實你地唔去in我仲開心,因為小女報咗今年k1, 越少人去佢越大機會,我都有去簡介會,亦親耳聽到樓主問校長,我真係忍唔住想出下聲,SPK同聖心都無NET, 佢地even無簡介會同大家解釋學校嘅方向,但大家都唔介意,其實學校嘅課程,係因應學生需要而設計,並唔係因為收咗學費定無收學費而定,如果間學校係因為無收你學費而專登教淺d, 而且因為收多返你學費而教返深D,咁呢間唔係學校,係學店,或者係補習社。
6. 祝你小朋友入到一間你滿意的學校

作者: 千語mami    時間: 16-11-20 21:31     標題: 引用:Quote:原帖由+littlestarccm+於+16-11-20+

原帖由 yanpiglet 於 16-11-20 發表
我有聽到你提出依個問題,都覺得你問得好好,因為我同你想法一樣,我對佢咁答法都有d失望,我唔認同佢既講 ...
如果你驚鬼,你媽媽想你克服,日日逼你夜晚去鬼屋過夜,咁你覺得你會唔會因為咁而克服到? k1小朋友,如果已經好驚,逼有何用? 當然,如果你小朋友並唔怕外國人,真係大可以報其他多NET嘅學校,祝你小朋友入到你滿意嘅學校

作者: Chan343    時間: 16-11-20 21:41

點解佢唔join 優質教育姐,好多人好失望

作者: joeyw    時間: 16-11-20 21:41

我相信每個家長需要嘅學校都唔同,但係每一位小朋友最需要既學校只有一種:就係建立好良好品德嘅學校,坑真絕對係幫到小朋友建立好良好品德嘅學校,而學術上係令小朋友建立自信,懂得自學嘅一間好學校,呢啲係錢都買唔到
作者: penguin8    時間: 16-11-20 21:45     標題: 引用:各位,請留意以下幾個重點: 1.+坑真唔係1

作者: rinarina    時間: 16-11-20 21:53

回覆 千語mami 的帖子

更正: 聖心有NET, 而真幼生,我識嘅都有出外補英文。(應該話,而家邊有小朋友吾出外上英文班?)
的確真幼重點不在英普。中文認字也不多呢!小孩學得多係家長幫拖。以前有學卷,咁嘅情況好正常。不過上小學%還很高。
其實SPK 課程和真幼差不多,也是冇乜功課,少英普。(NET 也冇),而且SPK 只有80%上小學,如果sister 吾鐘意你,可以連直升小一位都冇。

作者: 千語mami    時間: 16-11-20 21:54     標題: 引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-11-20+發表各

原帖由 penguin8 於 16-11-20 發表
2. 差2000係整學期嗎?
其實吾可以攞政府資助之後吾夠先收學生差额?2000/10個月=交200/月學費?

...
no,  下年開始政府無學卷,改咗變免費計劃,所以如果唔join,  就變咗要交學費$33xx咁上下 per month

作者: 千語mami    時間: 16-11-20 21:56     標題: 引用:點解佢唔join+優質教育姐,好多人好失望

原帖由 Chan343 於 16-11-20 發表
如果join免費幼稚園計劃,學校收支不能平恒,即係要cut老師,同埋唔可以有NET,校長認為Join咗免費計劃反而令學校質素降低,所以唔join

作者: 千語mami    時間: 16-11-20 21:59     標題: 引用:+本帖最後由+rinarina+於+16-11-20+21:57+

原帖由 rinarina 於 16-11-20 發表

咁聖心會join免費計劃嗎? 如果會,一係下年開始無net,  一係佢地校舍唔係自己的,要比錢租,所以join 咗計劃都可以收取學費。( 我唔知有無理解錯,如有錯請更正)

作者: rinarina    時間: 16-11-20 22:09

我覺得無必要用猜測來影響其他他人對某學校的觀感。不如在討論區分享事實就夠了。
作者: zhouyier    時間: 16-11-20 22:25

penguin8 發表於 16-11-20 21:45
2. 差2000係整學期嗎?
其實吾可以攞政府資助之後吾夠先收學生差额?2000/10個月=交200/月學費?

...

我諗你冇睇過政府的優質教育政策。優質教育政策講明學校不用交租金租校園,則不能收取學費。

作者: 千語mami    時間: 16-11-20 22:32     標題: 引用:回覆+千語mami+的帖子 我覺得無必要用猜測

原帖由 rinarina 於 16-11-20 發表

我覺得無必要用猜測來影響其他他人對某學校的觀感。不如在討論區分享事實就夠了。 ...
沒有猜測,純分享事實,因為我理解的是免費幼稚園計劃並不支援學校聘請NET, 因此如果學校要繼續有NET, 照理應該不能參加免費計劃,或者因為學校校舍要附租金,因此就算參加計劃還是可以繼續收取學費,並沒有任何想影响其他人選擇學校的想法。由此至終我並不覺得一間好學校會因為要交學費而令家長不去選擇它,之前亦有很多幼稚園退出學卷計劃,但亦不影响它們的收生數目。

作者: maxifoxy    時間: 16-11-20 22:50

一知道無資助我就無報,始終唔係直升,我無咁多錢外補語言… 我有報九真,不過新校,有offer 都要再諗諗。

兩間真光咁多人捧場,點知d 校長咁講野
我都唔鍾意教到d 小朋友咁服從,大人唔係啱晒嘅… 合唔合理要自己思考…

作者: Chan343    時間: 16-11-20 23:56

千語mami 發表於 16-11-20 22:32
沒有猜測,純分享事實,因為我理解的是免費幼稚園計劃並不支援學校聘請NET, 因此如果學校要繼續有NET, 照理 ...

迦南參加左都好多net

作者: penguin8    時間: 16-11-21 00:02     標題: 引用:一知道無資助我就無報,始終唔係直升,我無

作者: 千語mami    時間: 16-11-21 00:40     標題: 引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-20+22:32+ 沒

原帖由 Chan343 於 16-11-20 發表
迦南參加左都好多net
咁真係唔清楚

作者: Hailey88899    時間: 16-11-21 01:04

更正:聖心是有net的
作者: yanpiglet    時間: 16-11-21 01:34     標題: 引用:Quote:原帖由+maxifoxy+於+16-11-20+發表一

原帖由 penguin8 於 16-11-21 發表
好多人報因為其實啲人冇去深入研究
其實簡介會作用就係咁,有d關於學校更仔細既野喺網上係搵唔到,就算喺ek有人講都未必完全正確,咁唔報名就去唔到聽簡介會,其實聽完覺得真係適合就繼續in,唔適合就放棄留比其他小朋友,就係咁簡單。
所以某位講到咁激動同埋有小小扭曲我原意我都不太想回應,因為我唔係太鍾意拗撬,其實大家分享意見姐,某位何需太激動😊

作者: RockMusicLover    時間: 16-11-21 01:39

Chan343 發表於 16-11-20 21:41

好多學校唔join既原因,其中一部份係佢地有好多好好資歷同學歷既老師,人工相對較高,咁亦係好合理的,參加左之後成盤數要睇過哂,幼師無薪級表,對歷史較耐,比較多年資高老師既學校係較唔公平,所以有好多都因為咁既原因無join(當然也不是唯一原因)

作者: penguin8    時間: 16-11-21 01:40     標題: 引用:Quote:原帖由+penguin8+於+16-11-21+發表好

作者: monchichipapa    時間: 16-11-21 07:09

講真,2場真光簡介會後,的確有d地方令我O咀

但利申,1間已in,另一間亦會去in

因為我覺得2歲小朋友都有直覺,佢喜歡o既學校,佢會做得好d

我不想因我個人感覺影響佢o既機會

堅真唔收佢,我又覺得未必o岩佢,咁就無怨無悔啦

不過坑真有個大campus,真係好吸引

如果我個女in到又無更好offer,咁我同佢出去補英文啦,反正入邊一間都會同佢再補英文

不過其實我有個迦南offer做backup,忽然發覺原來佢語境算好,如果另外有心儀o既收,唔知點好

哈哈,不過有先算
作者: rinarina    時間: 16-11-21 07:56

不好意思,我指的是就算人家幼稚園參加了政府個計劃,下年仲有冇NET, 是否租地方⋯等.也請不用估估下。我想EK可以有多些真實資訊而不是將聽說回來的在EK 討論,如果吾係嚇親好多現任家長。我知你是真光人,所以知真幼資料,我無惡意地提醒你,希望你明^o^
作者: 千語mami    時間: 16-11-21 09:38     標題: 引用:回覆+千語mami+的帖子 不好意思,我指的是

原帖由 rinarina 於 16-11-21 發表

不好意思,我指的是就算人家幼稚園參加了政府個計劃,下年仲有冇NET, 是否租地方⋯ ...
唔好誤會,我只是比較喜歡龍校,所以每間也有留意吧了,我知你孩子可能是聖心,所以提及聖心令你神經緊張,其實我也喜歡聖心,只是沒有朋友在讀,所以真的不太清楚,如有冒犯,真的抱歉。

作者: rinarina    時間: 16-11-21 10:53

吾好話人神經緊張啦,你諗多左!同是真光人呀。我係想溫馨提示不要猜別校有什麼。已經有有現任家長睇完你個post 問緊聖心是否下年無NET
作者: yanpiglet    時間: 16-11-21 14:09     標題: 回覆:rinarina 的帖子

🖒

作者: yanpiglet    時間: 16-11-21 14:19     標題: 回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

真實資訊好重要 ,例如課程內容好多喺學校網上係睇唔到,好靠現任用家分享或者透過簡介會去了解。
所以如果對某些學校唔太肯定既資訊,無謂講到咁肯定,人地唔識或者唔知睇到會擔憂的。

作者: helendanza    時間: 16-11-21 15:07

千語mami 發表於 16-11-20 21:19
各位,請留意以下幾個重點:
1. 坑真唔係1星期只有35mins英文堂,佢地係一星期35 mins NET, 但每日老師都會 ...

Very well said! I share the same thoughts!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: helendanza    時間: 16-11-21 15:10

千語mami 發表於 16-11-20 21:31
如果你驚鬼,你媽媽想你克服,日日逼你夜晚去鬼屋過夜,咁你覺得你會唔會因為咁而克服到? k1小朋友,如果 ...

我女都好怕外國人,我唔會迫佢,嚇怕左佢反而有陰影,其實對佢日後心理影響好大,呢點做父母係唔可以忽視!

作者: oshirley626o    時間: 16-11-21 15:49

zmw1031 發表於 16-11-20 13:06
人家九真復辦嘅幼稚園就好重視英文,雙班主任其中一個係net,日日都有英文教學環節,都係收4900蚊,比坑真 ...

你有去聽九真講座?你在哪得知九真會著重英文科&會有一個net做班主任?

作者: SKB    時間: 16-11-21 15:57

女仔在真光可以培養到有好好的德育。之前讀開英普私幼,私幼好free,好語境,但品行執得無咁正。之前担心唔洗買書無咩學術,但原來課堂課程豐富,好多家校event功課,由淺入深。

利申:真光用家

作者: zmw1031    時間: 16-11-21 17:03

oshirley626o 發表於 16-11-21 15:49
你有去聽九真講座?你在哪得知九真會著重英文科&會有一個net做班主任?
...

報紙都有賣啦,你可以上網搜下新聞d訪問,九真小都有連繫講d簡單介紹。九真校長講到明係為銜接英小

作者: yanpiglet    時間: 16-11-22 01:34     標題: 引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-20+21:31+ 如

原帖由 helendanza 於 16-11-21 發表
我女都好怕外國人,我唔會迫佢,嚇怕左佢反而有陰影,其實對佢日後心理影響好大,呢點做父母係唔可以忽視 ...
唔好意思,想解釋下。

其實作為家長如何用正面既態度幫助小朋友克服困難都好重要,而且幫助佢地克服困難係唔使用迫,要用迫已經唔係叫正面既態度,都唔係叫做幫助喇。

等於佢地跌低,你會用咩方法同正面態度令佢地識自己起身而唔會喊。

先唔講外國人,如果小朋友係好小見人,一見到其他街外人什至小見既親戚就喊,一定要痴住日常照顧者,咁做家長都會用其他方法令小朋友冇咁怕生保掛,例如番playgroup、落多d公園玩、多d群體生活,等佢見多d人。
咁樣又係唔係迫呢?

純分享,只係想帶出正面態度既教導好重要。

唔想離晒題,再講落去就變左育兒post。

最後希望有人能夠尊重其他人既想法,意願同意見,尊重都係品德黎,好想大家可以溫和d。

講多次喇,學校簡介會既作用就係比報左名既家長能夠深入了解,聽完覺得適合就去面試,覺得唔適合就將機會比其他小朋友。

作者: babycatrina    時間: 16-11-22 01:42

yanpiglet 發表於 16-11-22 01:34
唔好意思,想解釋下。

其實作為家長如何用正面既態度幫助小朋友克服困難都好重要,而且幫助佢地克服困難係 ...

同意

坦白,對校長既回應感到失望

原本兩間真光係我第一志願,去完個簡介會真係大打折扣,堅真校長present skills好唔掂,不過個人好友善親切

作者: timothy_mto    時間: 16-11-22 08:32

口裡說不 身體卻最誠實
作者: penguin8    時間: 16-11-22 09:04     標題: 回覆:yanpiglet 的帖子

作者: siuwing2    時間: 16-11-22 09:15

timothy_mto 發表於 16-11-22 08:32
口裡說不 身體卻最誠實

作者: dreamdream081    時間: 16-11-22 09:16

yanpiglet 發表於 16-11-22 01:34
唔好意思,想解釋下。

其實作為家長如何用正面既態度幫助小朋友克服困難都好重要,而且幫助佢地克服困難係 ...
Good point!!!

作者: littlestarccm    時間: 16-11-22 09:49

dreamdream081 發表於 16-11-22 09:16
Good point!!!
正面思想也是教育重要一節
作者: littlestarccm    時間: 16-11-22 10:03

千語mami 發表於 16-11-20 21:31
如果你驚鬼,你媽媽想你克服,日日逼你夜晚去鬼屋過夜,咁你覺得你會唔會因為咁而克服到? k1小朋友,如果 ...
所以用見鬼去比喻真有些離地了
作者: MosesMa    時間: 16-11-22 11:02

說實話,我女兒一見外國人尤其金髮的必喊,不用說上課了,所以坑真校長講的情況也有機會發生。

其實人夾人,我對真光印象非常好。女兒讀堅真,大兒子以前讀根德,兩種不同學校都睇驗過。過往重學術,現在讀過開心幼稚園,又有另一番睇會。真光幼稚園重的是幼兒學前發展,感覺是用15年去培養小朋友,所以起步不重學術,而這些正是我以往overlooked咗的東西,在升小以後極有用的內在能力。

不過如真小不心中杯茶,就不如在外找重學術的學校,打好底子。

作者: MosesMa    時間: 16-11-22 11:15

其實參加免費計畫不等如不可以請Net,只是Net不能包括在資助金額,而又要視乎師生比例,新計畫下師比例是1:11,而以堅真為例,現在師生比例是1:7-8。那如果學校繼續請同樣人數老師,多出來的名額也沒有資助。所以如果參加新計畫,學校就要降低師生比例,也不能請net。所以反而冇咗現在師資咁好。
作者: littlestarccm    時間: 16-11-22 11:22

當然是聽完简介會更清楚如何選擇,需说重品得教育但好多學校也重德育。聽完校長的話,最怕女兒日後同我講外國人藍眼睛會驚驚,因老師講一句勝過父母講十句,小朋友分析力不高時老師很重要。
作者: dorakoey    時間: 16-11-22 11:40     標題: 回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

我記得K1有教白皮膚,黄皮膚,黑皮膚都係天父既兒女,詳細內容唔清楚,我見仔仔同同學好接受外國人,從來冇聽過佢地驚同歧視,相信校長一時解釋唔好,唔係學校方針。
我覺得喺真光時對學校每一位職員都好專業,放心交比佢地每一位,甚至提供資源教家長育兒方法,確保每位小朋友都健康快樂,單單禮貌每日上學老師職員都喺門口一字排開逐個笑笑口同你講早晨,全部學生都好開心好有禮貌,係一間好有愛既幼稚園,呢啲絕對不能用錢衡量

作者: qcwk2421    時間: 16-11-22 12:00

申利:真光用家,黎緊第二個都一樣想佢反真光.我自己對學術要求不高,鐘意真光原因係個人行為,價值覲,品德,德育上真光教得好,而依幾樣野正正係現今香港缺乏既.

我個囡無上校外英文班,但日日同工人姐姐(黎左4個月)英文溝通,重教細佬佢上堂教既英文.學校同睇醫生一樣.要夾.
作者: MosesMa    時間: 16-11-22 12:05

回覆 dorakoey 的帖子

同意。校長老師又不會刻意說金髮藍眼睛的外國人與中國人不能相處的,校長或許只是擧例,有人buy,有人不同意,好正常。
如果要小朋友去刻服,也有很多渠道,不過我女兒以前上了一年多外國人的play group,用了很多方法也未能刻服,甚至說以後不到那裏上堂😅。所以不同的小朋友有不同特質,我選擇尊重,或許大一點會好些,急也急不來。

都係嗰句,選校是個配對的過程,沒最好,只有最適合。

作者: yanpiglet    時間: 16-11-22 13:00     標題: 引用:簡介會應該安排報名前 咁聽完覺得吾適合就

原帖由 penguin8 於 16-11-22 發表
簡介會應該安排報名前
咁聽完覺得吾適合就吾洗報
認同

作者: yanpiglet    時間: 16-11-22 13:02     標題: 引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-20+21:31+如

原帖由 littlestarccm 於 16-11-22 發表
所以用見鬼去比喻真有些離地了
係,所以我冇回應依個比喻。😅

外國人都係社會上會接觸到既人,但鬼,touchwood我冇陰陽眼。

作者: yanpiglet    時間: 16-11-22 13:27     標題: 引用:我記得K1有教白皮膚,黄皮膚,黑皮膚都係天

原帖由 dorakoey 於 16-11-22 發表
我記得K1有教白皮膚,黄皮膚,黑皮膚都係天父既兒女,詳細內容唔清楚,我見仔仔同同學好接受外國人,從來冇 ...
咁我寧願校長只係一時解釋唔好,因為個答案其實好牽強,可能佢冇諗過有人會咁問。

作者: yanpiglet    時間: 16-11-22 13:29     標題: 引用:回覆+dorakoey+的帖子 同意。校長老師又不

原帖由 MosesMa 於 16-11-22 發表
回覆 dorakoey 的帖子

同意。校長老師又不會刻意說金髮藍眼睛的外國人與中國人不能相處的,校長或許只是擧 ...
“選校是個配對的過程,沒最好,只有最適合。”

同意🖒

作者: tam_bb    時間: 16-11-22 14:33

選幼稚園,唔好只單著重有冇英普Net、多唔多英普時間,老師嘅教學經驗都好重要。冇錯,有D幼稚園參加了免費計劃之後,仍然有好多、甚至乎多咗Net時間,但大家要睇埋老師嘅資歷、教學經驗!我見頗多幼稚園,多net、多英普時間、語境好、net班主任,但大多是好green嘅老師。我唔係話green嘅老師一定唔好,好多新老師也很有愛心,但始終教幼兒,個人覺得老師嘅經驗好重要。如果要學英文、普通話,我寧願出去外補,因為幼稚園階段始終係學習自理、群性發展、徳育嘅,幼稚園唔係補習社。

作者: 宮二    時間: 16-11-22 14:40     標題: 引用:Quote:原帖由+dorakoey+於+16-11-22+發表我

原帖由 yanpiglet 於 16-11-22 發表
咁我寧願校長只係一時解釋唔好,因為個答案其實好牽強,可能佢冇諗過有人會咁問。

...
Freudian slip, shows what she's truly thinking.

作者: littlestarccm    時間: 16-11-22 15:30

yanpiglet 發表於 16-11-22 13:27

...
非常認同,可能坑真太多人選,校長可能想減少d支持者,等老師團隊在面試時不用太申苦去選學生
作者: Hopeforb    時間: 16-11-22 16:41

校長的回應,顕現了她的牽強和無知,這種水平的校長,連改制度帶來的好處也沒法與家長說明白,家長真沒話可說了!
作者: chuichuiyuiyui    時間: 16-11-22 20:09

同意簡介會的目的係等家長更了解學校如果不是你杯茶,可以選擇唔面試留機會俾其他人

作者: MMVV    時間: 16-11-22 20:53     標題: 回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

咁嘅碎料咁都失望?其實請個net 成本不輕,除非請旅遊過客,否則無$5,000唔駛諗日日有net, 更本大家心照直程唔駛問,否則則校長只除便揾個借口解釋吧!

作者: dreamdream081    時間: 16-11-22 20:59     標題: 回覆:MMVV 的帖子

校長講一句,就有83個留言,部分是好嚴苛的批評,可能下次唔敢再辦簡介會

作者: littlestarccm    時間: 16-11-22 22:45

dreamdream081 發表於 16-11-22 20:59
校長講一句,就有83個留言,部分是好嚴苛的批評,可能下次唔敢再辦簡介會

...

當言呢!如果這此是由主任级來演說還好,失言還有頂頭上司校長訓話,但現在是校長失言,在埸訴有胆出聲,只有心照。
作者: littlestarccm    時間: 16-11-22 22:50

littlestarccm 發表於 16-11-22 22:45
當言呢!如果這此簡是由主任级來演說還好,失言還有頂頭上司校長訓話,但現在是校長失言,在埸訴有胆出聲, ...
有心讀的聽了作冇聽到,而冇心讀的按着半邊咀笑好彩有到简介會見識見識!
作者: littlestarccm    時間: 16-11-22 22:59

MMVV 發表於 16-11-22 20:53
咁嘅碎料咁都失望?其實請個net 成本不輕,除非請旅遊過客,否則無$5,000唔駛諗日日有net, 更本大家心照直 ...
如校長真是找借口,都找個好d大方d的借口,明顯失決口才急智。到得简介會家長們一定有心讀先到,冇論是清楚或一知半解都想了解多些因不參加政府優質教育資助之後與之前的不同,家長來不只想知學校是否收支平衡,是相關注教學內容與之前有可不同!
作者: MMVV    時間: 16-11-22 23:19     標題: 引用:Quote:MMVV+發表於+16-11-22+20:53+咁嘅碎

原帖由 littlestarccm 於 16-11-22 發表
如校長真是找借口,都找個好d大方d的借口,明顯失決口才急智。到得简介會家長們一定有心讀先到,冇論是清楚 ...
過來人講比大家聽,看一間學校要看學校背景,甚至校懂會辨學能力,校長只是學校過客,不需要咁介懷。我想起兩年前呢到BK 有一堆人不斷轟炸某小學新校長,當年真係攪到好多準家長恐慌退學,點知其實個校長只做了年多已經走人,另一眾家長後悔不已,是不是很可笑?

作者: littlestarccm    時間: 16-11-22 23:34

MMVV 發表於 16-11-22 23:19
過來人講比大家聽,看一間學校要看學校背景,甚至校懂會辨學能力,校長只是學校過客,不需要咁介懷。我想起 ...
岑校長是新校長?
作者: maxifoxy    時間: 16-11-22 23:59

咁嘅碎料咁都失望?其實請個net 成本不輕,除非請旅遊過客,否則無$5,000唔駛諗日日有net, 更本大家心照直 ...

咁有學校NET 做class teacher 都唔使5k /月學費…

作者: babymamaloveyou    時間: 16-11-23 00:31

回覆 littlestarccm 的帖子

每週35分鐘英語?真係太小
作者: rinarina    時間: 16-11-23 08:06

岑校長在真光已有多年歷史。她只是對固有的傳統有些執著與堅持。她不會遷就家長,學生,對小朋友乖考自理也是高要求。女孩子要剪短頭髮是她堅持的傳統,如果開學簡介會,佢會解釋,是有她的道理,如果能接受,認同與否,不是重點。小孩上學,氣氛也是開心的。教的不深,全是圍繞生活上的主題,小孩冇溫書默書(有些幼稚園有),我小朋友上學每天是玩玩玩。也有不少親子手作要做。
吾想「谷」的家長,會係真光fans
野心大些,想進更好的中小學,就全部出外付錢學了。坦白講,考有競爭力的小學係90%考學術。連稱愉快學習的港同,救恩小學,interview時也包括學術。

作者: Chan343    時間: 16-11-23 08:40

好想知迦南點解有NET 每日1小時NET 都可以唔洗錢

作者: dorakoey    時間: 16-11-23 10:10     標題: 回覆:對坑真簡介會岑校長失望19/11 10:00-11:00

平日有班主任教英文,呢方面同一般幼稚園差唔多,同英普當然冇得比,真光有佢自己一套,長遠啲睇每年約8成入英中,呢個成績絕對十分漂亮

作者: littlestarccm    時間: 16-11-23 13:44

rinarina 發表於 16-11-23 08:06

岑校長在真光已有多年歷史。她只是對固有的傳統有些執著與堅持。她不會遷就家 ...
因此岑校長並不是前家長說只是過客,佢是代表到坑真的理念,言行必要小心!
作者: monchichipapa    時間: 16-11-23 14:04

回覆 Chan343 的帖子

其實我女有香港仔迦南offer
老公去簡介會,佢唔知有無聽錯,佢話一星期有3日外語堂,有NET

佢話全日外語(英文/普通話),我有d懷疑佢聽錯,無理由咁筍

不過就算一日只有一小時,我覺得very good

可惜香港仔對我來講算遠,所以佢係backup

作者: penguin8    時間: 16-11-23 18:18     標題: 引用:校長講一句,就有83個留言,部分是好嚴苛的

作者: dreamdream081    時間: 16-11-23 18:55     標題: 引用:Quote:yanpiglet+發表於+16-11-22+13:27+咁

非常認同,可能坑真太多人選,校長可能想減少d支持者,等老師團隊在面試時不用太申苦去選學生 ...

作者: marwai_1030    時間: 16-11-24 08:02     標題: 引用:Quote:原帖由+rinarina+於+16-11-20+發表本

原帖由 千語mami 於 16-11-20 發表
咁聖心會join免費計劃嗎? 如果會,一係下年開始無net,  一係佢地校舍唔係自己的,要比錢租,所以join 咗計 ...
聖心幼稚園會參加,學校已公佈

作者: 55479090    時間: 16-11-24 09:41     標題: 引用:Quote:原帖由+Chan343+於+16-11-20+發表點

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5