教育王國

標題: 高主教 vs SFA [打印本頁]

作者: lovingu2    時間: 16-11-18 21:23     標題: 高主教 vs SFA

虛心請教各位,想盡快放位,兩間學校都谷,地點不用考慮因會搬屋。

SFA 比較多人討論所以我比較了解,但冇中學backup可能6年後又係考返高主教中學。高主教一條龍上band 1,但轉左新校長冇人知而家情況係點呢?
小兒上課專心,很聽話受教,做功課自己做完唔洗我check,但唔係資優要同佢温習先會記得課堂內容的。

作者: hha    時間: 16-11-18 21:55

男仔我會投高主教

作者: lovingu2    時間: 16-11-18 22:03

hha 發表於 16-11-18 21:55
男仔我會投高主教

請問原因?

作者: retriever    時間: 16-11-18 22:12

lovingu2 發表於 16-11-18 21:23
虛心請教各位,想盡快放位,兩間學校都谷,地點不用考慮因會搬屋。

SFA 比較多人討論所以我比較了解,但冇 ...

留意高小唔可以抽獎,sfa可以。

作者: hha    時間: 16-11-18 22:19

lovingu2 發表於 16-11-18 22:03
請問原因?

恕我直言,如果幼稚園嘅學術都要長期溫習先至可以記得內容,讀SFA 嘅話,小朋友同大人都大機會會跟得好辛苦。

高主教算係一間唔錯嘅學校,又有Band one中學,如果認為高主教級數唔夠SFA,咁就係高主教努力讀,聽講級頭20要更上一層樓都唔難,讀得中上至中等嘅又可以上佢自己中學。

作者: AnnieSammy    時間: 16-11-18 22:26     標題: 回覆樓主:

作者: hkpapa852    時間: 16-11-18 22:47

hha 發表於 16-11-18 22:19
恕我直言,如果幼稚園嘅學術都要長期溫習先至可以記得內容,讀SFA 嘅話,小朋友同大人都大機會會跟得好辛 ...
做到RC最叻個班要走當然唔難,不過一級150人爭7x個直屬位,都唔係真係可以好輕鬆。
作者: lovingu2    時間: 16-11-18 22:52

hha 發表於 16-11-18 22:19
恕我直言,如果幼稚園嘅學術都要長期溫習先至可以記得內容,讀SFA 嘅話,小朋友同大人都大機會會跟得好辛 ...

謝謝回覆,我自己其實反而覺得高主教級數好d,我考慮係因為佢轉左校長,唔知而家學校氣氛如何?

作者: lovingu2    時間: 16-11-18 22:54

hkpapa852 發表於 16-11-18 22:47
做到RC最叻個班要走當然唔難,不過一級150人爭7x個直屬位,都唔係真係可以好輕鬆。 ...

原來中學得咁少位架?

作者: 晴晴小B    時間: 16-11-18 22:58     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-18+22:47+

原帖由 lovingu2 於 16-11-18 發表
原來中學得咁少位架?
不過高主教中學部麻麻,幾年後可能又係另一間B2學校

作者: hha    時間: 16-11-18 23:04

hkpapa852 發表於 16-11-18 22:47
做到RC最叻個班要走當然唔難,不過一級150人爭7x個直屬位,都唔係真係可以好輕鬆。 ...

其實一向高主教中學多唔多用自行位來收返自己小學學生?

作者: Jane1983    時間: 16-11-18 23:15

如果你覺得高主教級數好d,咁就更唔使唸。之前有個講「心目中谷的學校」的帖,有高的用家分享,你可以爬吓文。

如果無記錯,好似係好谷的新校長已經離開,回復平靜。但英文就好似教得深。希望有用家比到更多意見你。
作者: lovingu2    時間: 16-11-18 23:48

retriever 發表於 16-11-18 22:12
留意高小唔可以抽獎,sfa可以。

謝謝提醒,但應該唔考慮抽獎,因為機會太低,唔想博

作者: patsm    時間: 16-11-19 02:35     標題: 回覆:lovingu2 的帖子

好谷校長已走。。。高主教中學课程亦不輕鬆,我估3,4年後唔会变band2,反而有机变band 1B 喎

作者: 已刪除用戶    時間: 16-11-19 08:49

中學部小班教學,除了學術上嘅要求,更關心學生嘅個人成長,學生對學校有強烈歸屬感。阿仔係高記用家,小學上中學,因為阿仔唔係可以非常谷嘅類型,但在高記學習,課程都唔輕鬆的。

作者: Avig    時間: 16-11-19 09:36

其實高主一條龍有冇數據,有冇高小入唔番高主中學? 或只係計分時高小學生有高分D?
作者: bbccbbcc    時間: 16-11-19 10:21     標題: 引用:其實高主一條龍有冇數據,有冇高小入唔番高

原帖由 Avig 於 16-11-19 發表
其實高主一條龍有冇數據,有冇高小入唔番高主中學? 或只係計分時高小學生有高分D? ...
當然有高小學生入唔返高中,高中是津中ma

作者: Avig    時間: 16-11-19 10:40     標題:

bbccbbcc 發表於 16-11-19 10:21
當然有高小學生入唔返高中,高中是津中ma

多謝指教, 有冇人有確實2016 嘅ratio 數㯫? 一條龍對我呢D完全晤識香港中學/升中制度有D 迷茫.好多人鐘意高主,好多人驚SFA太谷.
作者: meowloo    時間: 16-11-19 11:04

男仔Raimondi

作者: fishmeow    時間: 16-11-19 11:05

高主教for sure
進可攻,退可守。

作者: Dolphinmom    時間: 16-11-19 11:07

高小應該輕鬆過SFA好多,我識2個SFA男仔都在2年級轉了校。升中SFA聽聞應該好過高記。

高中約收8成高小,小學部的縂校長是盧校長,亦是中學部的校長。

作者: Avig    時間: 16-11-19 11:10

Dolphinmom 發表於 16-11-19 11:07
高小應該輕鬆過SFA好多,我識2個SFA男仔都在2年級轉了校。升中SFA聽聞應該好過高記。

高中約收8成高小,小 ...
請問知唔知轉校原因係同太谷有關或係其他外在因素?
作者: hkpapa852    時間: 16-11-19 11:12

Avig 發表於 16-11-19 10:40
多謝指教, 有冇人有確實2016 嘅ratio 數㯫? 一條龍對我呢D完全晤識香港中學/升中制度有D 迷茫.好多人鐘意 ...
高主教唔係一條龍學校, 上年小學部有79人入到高主教書院
http://rcps.raimondi.edu.hk/allocation.htm

前年亦只有76人上返書院
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41150074&fromuid=1389083

作者: manmonster    時間: 16-11-19 11:28

回覆 hkpapa852 的帖子

好感謝 hkpapa 的資料和分析,讓我可了解多一點一條龍,直屬和聯繫升中學位的分別。高主教書院小學部上年有79個小六生入書院,以每級約160名學生計(明白每年有差異,亦有人中途轉校),升直屬中學率只有49%,不算有很好的升中保障。
麻煩 hkpapa,如讀高主教小學部,又未能晉身 B1,灣仔區有甚麼中學選擇?鄧鏡波這類嗎?

謝謝。

作者: 556699    時間: 16-11-19 11:36

高中講明會預留70個位給高小生,即使有部分選擇其他中學,多出來的位亦會繼續留給高小生。所以一向話在高小考全級首80名的上高中係好穩陣的。

作者: 556699    時間: 16-11-19 11:37

補充,如果在高小首80名都達唔到,讀SFA只會更擔心,因為深水埗校網比灣仔網差。

作者: Avig    時間: 16-11-19 11:46

Thanks to hkpapa852's statistics. very critical information.  

Basic math tells us that below 50% can get back into Raimondi Secondary school. < This 1 til dragon is definitely not as "dragon" as I thought - lol.

But in terms of district, of course Raimondi has an advantage for secondary school placements.

http://www.sfaeps.edu.hk/
升中派位結果

very scattered allocations.

作者: mcl203    時間: 16-11-19 11:48

Dolphinmom 發表於 16-11-19 11:07

高中約收8成高小,小 ...
高主教指既8成....可能係指80%升英小
(根據以前網友既分享...但高主教今年網頁升中去向越黎越少料) ~~~

作者: mcl203    時間: 16-11-19 11:52

manmonster 發表於 16-11-19 11:28

好感謝 hkpapa 的資料和分析,讓我可了解多一點一條龍,直屬和聯繫升中學位的分別 ...
高主教既B1前列流失率係頗嚴重....估計都起碼>30人 ~~~

作者: 已刪除用戶    時間: 16-11-19 11:52

Avig 發表於 16-11-19 11:46
Thanks to hkpapa852's statistics. very critical information.  

Basic math tells us that below 50% c ...

Raimondi 係直屬,唔係一條龍

作者: Avig    時間: 16-11-19 11:57

not sure why they say that. Statistically definitely not, you are right 直屬 is a more accurate description.

""高主教書院 重接男女一條龍""

http://www.sundaykiss.com/%E5%90 ... 6%A2%9D%E9%BE%8D-2/

作者: 已刪除用戶    時間: 16-11-19 11:57

manmonster 發表於 16-11-19 11:28

好感謝 hkpapa 的資料和分析,讓我可了解多一點一條龍,直屬和聯繫升中學位的分別 ...

小學 160 人應該有 5 班,每隔幾年先會開 5 班,通常一級有 4 班。總之中學部留 70 個位比小學部,升中學部 % 同小學部有幾多人有關。

作者: suzuki12    時間: 16-11-19 11:58     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 好感謝+hkpapa+的

原帖由 manmonster 於 16-11-19 發表

我會咁睇,高小小一收約160人,到小六時學生自然流失至約140人(中途轉校去神津/國際學校)。保守估計小六一級頭25人(包括叻囡揀返女校中學)會去比高記中學更好的學校,之後約80人入返高記中學,餘下嘅35人就流向下一線學校(可能包括國際學校)。照咁睇在高主教小學考頭80就好穩陣(包括上高中或試其他更好中學),之後考81-100就邊緣有點忟水,再之後100打後就要搵定後路了。唔知我嘅假設啱唔啱呢?

作者: 已刪除用戶    時間: 16-11-19 12:02

Avig 發表於 16-11-19 11:57
not sure why they say that. Statistically definitely not, you are right 直屬 is a more accurate desc ...

唔知點解外界傳會轉一條龍(睇唔到條 link),聽校長講過學校無意轉現時模式,即係中學部係津校,中小學係直屬關係。中學部十二月初有簡介會,有興趣可以去看看。

作者: suzuki12    時間: 16-11-19 12:03     標題: 引用:Quote:原帖由+manmonster+於+16-11-19+發表

原帖由 suzuki12 於 16-11-19 發表
我會咁睇,高小小一收約160人,到小六時學生自然流失至約140人(中途轉校去神津/國際學校)。保守估計小六 ...
重點就是你like 唔 like 高記中學?其實在高記考頭20%也不容易,要有定心理準備中學上高記中學。對於aggressive些嘅家長,會甘心嗎?反而讀SFA, 個海會更大,不過當然係無免費午餐啦。

作者: Dolphinmom    時間: 16-11-19 12:04

suzuki12 發表於 16-11-19 11:58
我會咁睇,高小小一收約160人,到小六時學生自然流失至約140人(中途轉校去神津/國際學校)。保守估計小六 ...

你的估計十分接近現實,讀書勁或sports 勁的同學會更上一層樓。差的p5升p6時會走。所以100以內升高中是安全的。

作者: suzuki12    時間: 16-11-19 12:07     標題: 引用:Quote:suzuki12+發表於+16-11-19+11:58+ 我

原帖由 Dolphinmom 於 16-11-19 發表
你的估計十分接近現實,讀書勁或sports 勁的同學會更上一層樓。差的p5升p6時會走。所以100以內升高中是安 ...
再分享一下,之前keep左嘅資料

圖片附件: myphoto.jpg (16-11-19 12:07, 132.14 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=ODkwMTN8NTQ1ZjBiNjF8MTcyNzIxMTA0NXww

作者: 556699    時間: 16-11-19 12:27

suzuki12 發表於 16-11-19 12:03
重點就是你like 唔 like 高記中學?其實在高記考頭20%也不容易,要有定心理準備中學上高記中學。對於aggres ...

如在高小處於中下水平的升唔到高中,即同一個在SFA亦唔會係上游吧,除非SFA的教學能化腐朽為神奇。咁即係無論讀高小或SFA一樣唔會升到B1的中學。

作者: hippoo    時間: 16-11-19 12:40

Upon

作者: hkpapa852    時間: 16-11-19 12:42

suzuki12 發表於 16-11-19 11:58
大家似乎唔明白,直屬位都係按Banding抽,高小應該B1生可盡入高中,但問題係高小有幾多B1學生呢?
會唔會真係有80個(50%)咁高呢?我有保留

作者: Avig    時間: 16-11-19 12:46

hkpapa852 發表於 16-11-19 12:42
大家似乎唔明白,直屬位都係按Banding抽,高小應該B1生可盡入高中,但問題係高小有幾多B1學生呢?
會唔會真 ...
其實Band 1學生係由小幾開始計算分同點計算哩?
謝謝

作者: lovebb2    時間: 16-11-19 12:48

Dolphinmom 發表於 16-11-19 12:04
你的估計十分接近現實,讀書勁或sports 勁的同學會更上一層樓。差的p5升p6時會走。所以100以內升高中是安 ...

何為安全? 努力争入band 1生, 才是最安全

作者: hkpapa852    時間: 16-11-19 12:53

Avig 發表於 16-11-19 12:46
其實Band 1學生係由小幾開始計算分同點計算哩?
謝謝
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646
作者: mcl203    時間: 16-11-19 12:54

用數字去睇...(直屬位 Vs 最終入讀直小生)...高中似乎唔傾向/意願去用自行/叩門位去接收高小生...是否暗示名次稍後既未符合高中成績要求....呢點都係家長要留意 ~~~
作者: hkpapa852    時間: 16-11-19 12:58

呢個諗法太天真了
作者: cmchang0927    時間: 16-11-19 13:22

我自己會assume級六十內是band one(約班十五名內), 如果跌出了我會諗定後路以防萬ㄧ。

作者: yuenkw    時間: 16-11-19 13:25

556699 發表於 16-11-19 12:27
如在高小處於中下水平的升唔到高中,即同一個在SFA亦唔會係上游吧,除非SFA的教學能化腐朽為神奇。咁即係 ...
同意, 機關算盡不如考好呈分試。
作者: lovebb2    時間: 16-11-19 13:28

yuenkw 發表於 16-11-19 13:25
同意, 機關算盡不如考好呈分試。

yes, 作為小ㄧ家長, 完全同意這㸃

作者: 556699    時間: 16-11-19 14:35

lovebb2 發表於 16-11-19 13:28
yes, 作為小ㄧ家長, 完全同意這㸃

我個人對高小 vs SFA的總結係,如果個細路係超班,讀邊間都係超班,事實上高小每年都有少量人考入St Paul Co-Ed,拔萃華仁皇仁。中上嘅可以穩入高中,下游的話灣仔網較有保證。高小最大價值係有高中呢個安全網。

作者: Avig    時間: 16-11-19 16:36

SFA is put at disadvantage due to its district, not academic results.  For those parents who are super "churrrrr", they might actually like it - wakakaka

Both schools are winners depending on what you want.
作者: lovingu2    時間: 16-11-21 01:37

多謝各位意見,睇來大比數支持高主教多d,我估我會偏向留位高主教了,希望冇揀左啦

作者: jaycee_mami    時間: 16-11-22 09:51

"差的p5升p6時會走"

但小五升小六應該極少學校會收插班生, 除非是轉去國際學校.

作者: cecnl    時間: 16-11-22 16:21

我想問如果係女仔, 會揀高主教嗎?
作者: lovingu2    時間: 16-11-23 09:13

cecnl 發表於 16-11-22 16:21
我想問如果係女仔, 會揀高主教嗎?

我估要睇下有冇其他選擇先

作者: bb7788    時間: 16-11-25 00:08

請問高小女何升中會去邊?

作者: lovingu2    時間: 16-11-25 00:14

bb7788 發表於 16-11-25 00:08
請問高小女何升中會去邊?

可升上高中啊,今期<親子王>專題高主教,有興趣可睇下,佢話有逾八十人可由高小升高中,我睇完對高中信心大左

作者: nicholasnip    時間: 16-11-29 11:09

回覆 lovingu2 的帖子

RCPS Vs SFA我會用以下幾方面分析兩間學校,

1)
軟件工程: RCPS 是教快半年, 行STEM, 有資優教學, 直屬高主教書院”RC”, 而SFA是教快一年, 無直屬, 聯屬中學
2)
硬件工程: RCPS是2008年由堅道校舍搬去灣仔校舍, 現址是中學校舍, 當年教區津貼了六百萬裝修費改建成小學校舍, 面積比一般小學大, 而SFA一直是用石硤尾校舍和聖堂在一起, 由一種古色古鄉的感覺.
3)
校網: RCPS是灣仔校網, SFA是深水埗校網

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5