教育王國

標題: York 2017-2018 n班 offer [打印本頁]

作者: yungyeung    時間: 16-11-18 17:07     標題: York 2017-2018 n班 offer

有媽媽會揀呢間嗎?

作者: Rillakuma    時間: 16-11-19 02:00     標題: 引用:有媽媽會揀呢間嗎?

原帖由 yungyeung 於 16-11-18 發表
有媽媽會揀呢間嗎?
我會比留位費先 in 埋其他再算!

作者: hand_hand    時間: 16-11-19 09:34

我會留位,及如果之後冇更好offer我會讀

作者: Rillakuma    時間: 16-11-19 12:29     標題: 引用:我會留位,及如果之後冇更好offer我會讀

原帖由 hand_hand 於 16-11-19 發表
我會留位,及如果之後冇更好offer我會讀
Same here la!

作者: vajarpani    時間: 16-11-19 13:34

咁快in了? 難唔難@@"
作者: yuen22    時間: 16-11-19 17:22

請問點IN架? 我仲未去IN
作者: kekekam    時間: 16-11-19 19:15

點解會分2批面試既??
我25/11先in喎 @@

作者: Gilda    時間: 16-11-19 19:20

kekekam 發表於 16-11-19 19:15
點解會分2批面試既??
我25/11先in喎 @@

應該跟出世月份,我12月21號先in

作者: kekekam    時間: 16-11-19 19:31

Gilda 發表於 16-11-19 19:20
應該跟出世月份,我12月21號先in

佢一路in 一路出offer
咁越遲in 咪即係機會越細? /.\

作者: Gilda    時間: 16-11-20 01:22

kekekam 發表於 16-11-19 19:31
佢一路in 一路出offer
咁越遲in 咪即係機會越細? /.

應該係,但係佢n 班開好多個 session ,返兩個鐘only,應該都收好多人下。。

作者: yukikismile    時間: 16-11-21 06:57

Gilda 發表於 16-11-20 01:22
應該係,但係佢n 班開好多個 session ,返兩個鐘only,應該都收好多人下。。

知唔知總共收幾多?
收完就直升,都好多班喎!

作者: Fishbbmama    時間: 16-11-21 22:39

我12月22先in

作者: babymu    時間: 16-11-22 10:56

收到offer既係咩出世月份?

作者: rosieee    時間: 16-11-22 11:53

有冇人係今個星期5 INTERVIEW??? 可否SHARE下係幾月份BB? 我個女3月份BB
作者: rosieee    時間: 16-11-22 11:54

收到OFFER 既可唔可以都分享下, 我好想女女可以入呢間
作者: kianglian    時間: 16-11-22 14:10

rosieee 發表於 16-11-22 11:54
收到OFFER 既可唔可以都分享下, 我好想女女可以入呢間

For parent: why do you chose this school, what do you think about the curriculum at York.
For kid: 6 subjects to choose: stacki g cups, fruits, face, cars. can't remember the other 2.
Good luck.

作者: ssmak    時間: 16-11-22 14:23

yungyeung 發表於 16-11-18 17:07
有媽媽會揀呢間嗎?

頭先去比左留位費

作者: ssmak    時間: 16-11-22 14:25

kianglian 發表於 16-11-22 14:10
For parent: why do you chose this school, what do you think about the curriculum at York.
For kid:  ...

The other 2 are Ball activities and Matching game

作者: yungyeung    時間: 16-11-22 14:48

ssmak 發表於 16-11-22 14:23
頭先去比左留位費

吾係寄去嗎?

作者: ssmak    時間: 16-11-22 15:03

yungyeung 發表於 16-11-22 14:48
吾係寄去嗎?

我去順便比信轉時間。其實都未必讀。如果另一間收左。

作者: yungyeung    時間: 16-11-22 15:05

ssmak 發表於 16-11-22 15:03

我今日都俾左留位費

作者: yungyeung    時間: 16-11-23 00:00

有冇人知幾時會要交大訂?

作者: Rillakuma    時間: 16-11-23 01:12     標題: 引用:Quote:yungyeung+發表於+16-11-22+14:48+

原帖由 ssmak 於 16-11-22 發表
你比信佢 佢有無話幾時先知轉唔轉到? 我都想轉 但諗住唔洗咁快 request 😅😅

作者: Rillakuma    時間: 16-11-23 01:17     標題: 引用:Quote:kianglian+發表於+16-11-22+14:10+ F

原帖由 ssmak 於 16-11-22 發表
The other 2 are Ball activities and Matching game
My B is Jan BB. 其實我覺得問題唔難 不過考我個B個老師會係咁叫佢講野, 我個女個日大概講到 Apple, Pear, Circle, Red, Blue 但老師都有拎住 Square and Triangle 問佢 "Lee個係咩"...不過我個女梗係未識講啦

作者: ssmak    時間: 16-11-23 13:31

Rillakuma 發表於 16-11-23 01:12
你比信佢 佢有無話幾時先知轉唔轉到? 我都想轉 但諗住唔洗咁快 request 😅😅

...

無。佢話封信要比校長睇先。

作者: Rillakuma    時間: 16-11-23 15:45     標題: 引用:Quote:Rillakuma+發表於+16-11-23+01:12+

原帖由 ssmak 於 16-11-23 發表
無。佢話封信要比校長睇先。
校長連 Lee d 信都要睇 好忙喎 😅😅

作者: ssmak    時間: 16-11-23 22:21

Rillakuma 發表於 16-11-23 15:45
校長連 Lee d 信都要睇 好忙喎 😅😅

我都係咁諗。老師話要睇下校長批唔批。

作者: Kevicat    時間: 16-11-23 23:03

我都俾左留位費。如果無其他更好offer, 我都會去。我都幾中意York, 係路程遠d

作者: kekekam    時間: 16-11-24 00:36

rosieee 發表於 16-11-22 11:53
有冇人係今個星期5 INTERVIEW??? 可否SHARE下係幾月份BB? 我個女3月份BB

4月Bb~~~~

作者: kekekam    時間: 16-11-24 00:37

kianglian 發表於 16-11-22 14:10
For kid:  ...

Thanks for sharing!

請問家長都是用英文嗎?

作者: Rillakuma    時間: 16-11-24 01:38     標題: 引用:我都俾左留位費。如果無其他更好offer,+我

原帖由 Kevicat 於 16-11-23 發表
我都俾左留位費。如果無其他更好offer, 我都會去。我都幾中意York, 係路程遠d
...
Same here... 咁你係咩session? 係咪夾到有校車可以搭?

作者: Rillakuma    時間: 16-11-24 01:38     標題: 引用:Quote:kianglian+發表於+16-11-22+14:10+ F

原帖由 kekekam 於 16-11-24 發表
Thanks for sharing!

請問家長都是用英文嗎?
用中文

作者: andyngai    時間: 16-11-24 04:54

Rillakuma 發表於 16-11-23 01:17
My B is Jan BB. 其實我覺得問題唔難 不過考我個B個老師會係咁叫佢講野, 我個女個日大概講到 Apple, Pear,  ...

咁厲害!我果3月B,咩都無講,對老師提問極度不合作,玩課室玩具,咁都有OFFER到。

作者: rosieee    時間: 16-11-24 13:28

andyngai 發表於 16-11-24 04:54
咁厲害!我果3月B,咩都無講,對老師提問極度不合作,玩課室玩具,咁都有OFFER到。
...
哎呀~我個女都係3月B~~~都唔太鍾意講野, 我估佢聽日INTERVIEW 都係唔出聲多, 我真係好鍾意YORK ~~~~希望有OFFER 啦~~~~

作者: kaleo    時間: 16-11-24 15:25

rosieee 發表於 16-11-24 13:28
哎呀~我個女都係3月B~~~都唔太鍾意講野, 我估佢聽日INTERVIEW 都係唔出聲多, 我真係好鍾意YORK ~~~~希望有O ...

其實去in有好多時間俾個小朋友warm up ,又有兔仔望下,一啲都唔緊張

作者: kenjiwlchan    時間: 16-11-25 19:51

回覆 ssmak 的帖子

請問邊間收左會放棄york?Thanks
作者: sabinababy    時間: 16-11-25 23:57

作者: ssmak    時間: 16-11-26 13:25

andyngai 發表於 16-11-24 04:54
...

人地話 york 好似個個都收。

作者: Rillakuma    時間: 16-11-26 13:40     標題: 回覆:ssmak 的帖子

I think big B should be no problem 除非 perform 得好唔好

作者: bk-bb    時間: 16-11-26 15:30

In 左 York,同我心目中有少少唔同
我預期英文會用多d... 話哂佢地都注重語言能力,但interview係本地老師,中文問題。我都好留意每一位老師面口,有無耐性同愛心。我覺得registration room可能d老師要係一間房入面對住好多家長同小朋友,心情一般,好多目無表情,有d望落去少少口黑。去到好似禮堂唱歌仔睇小白兔我覺得安排幾好,小朋友可以warm up。整體感覺老師未覺好有愛心好有heart,不過可能同太多人interview有關。

到小朋友interview,其實都係問d簡單問題。有一樣野要讚就係佢係俾家長根據小朋友強項自選題目,我覺得對小朋友都公平。
其實一個time slot 都好多人interview,希望各位心儀York嘅家長都有offer。
作者: gzkerry    時間: 16-11-26 23:24

我覺得york既interview安排幾好,距地既目的系要睇到bb既強項,同好多其他學校唔同-
作者: kenjiwlchan    時間: 16-11-26 23:36

回覆 bk-bb 的帖子

Agree.。。
我都喜歡小白兔比小朋友warm up個part,同比佢地揀有興趣既項目。但同時亦發現老師未見特別有愛心,及笑容。可能都關太多人interview事。
So far,in咁多間,感覺上最有耐性,愛心係啟思。
但如果think同york,大家點會點揀 : )

作者: kekekam    時間: 16-11-26 23:42

kenjiwlchan 發表於 16-11-26 23:36

Agree.。。

我暫時都只係in左think同 york,
雖然york環境校舍係好好多,
但係面試當日見到老師們既態度同表現真係同think爭好遠,如果york都有offer的話,我都唔知應該點揀?

作者: kenjiwlchan    時間: 16-11-26 23:53

回覆 kekekam 的帖子

老師面容同態度真係好唔同,但唔知課程深淺,教學模式,語境,同搵k1,邊間條件好D?
有無媽媽就讀york同think,可否交流下 : )

作者: rosieee    時間: 16-11-28 14:31

可能我係頭一批IN, 所以我覺得老師OK~ 都唔會話黑面
作者: lovelovebabe    時間: 16-11-28 14:46     標題: 回覆:York 2017-2018 n班 offer

原本好buy York 教學嗰一套,但in時老師態度認真麻麻, 所以有點卻步, 真係唔想個小朋友日日對住黑面老師。

作者: bk-bb    時間: 16-11-28 18:03

原來咁多人都對老師有呢個感覺
我諗就算有offer我都未必會take,不過唔係完全因為老師。
作者: kenjiwlchan    時間: 16-11-28 20:41

其實原本勁like york,interview安排都幾好但就覺得老師好似一般,同埋又得2個鐘,
唔知佢其他分校會唔會有3個鐘?

作者: Rillakuma    時間: 16-11-28 21:59

我個女12/11 in , 老師態度 ok wor 係班房等緊時 仲有撩我個女玩。可能因為早 in?

作者: JLLmama    時間: 16-11-29 07:21     標題: 回覆:York 2017-2018 n班 offer

我in左think同york,同樣兩間都有offer.

同意york老師當日表現一般,但think果d都不是好好多

作者: JLLmama    時間: 16-11-29 07:28     標題: 回覆:York 2017-2018 n班 offer

繼續……(按錯制)

york已交留位費,未必選think。
原因:york英文好d, think pn 母語為主,佢講明英文會教得少。最重要係我朋友d小朋友ss讀york都comment好,老師好同個個返家開心。
可能我自己身邊有用家,所以同york印象幾好。
2個鐘係令我谷步,如果冇更好offer, 都會take York.

作者: bk-bb    時間: 16-11-29 07:57

kenjiwlchan 發表於 16-11-28 20:41

其實原本勁like york,interview安排都幾好但就覺得老師好似一般,同埋又得2個鐘,
2個鐘都係原因,除非住好近,否則交通時間分分鐘等於上堂時間。
作者: bk-bb    時間: 16-11-29 08:01

Rillakuma 發表於 16-11-28 21:59
我個女12/11 in , 老師態度 ok wor 係班房等緊時 仲有撩我個女玩。可能因為早 in?
...
班房老師不過不失,有一個都有同阿囡玩。入學校waiting room 同registration個時嘅老師比較麻木,可能真係人太多,好難控制。不過坦白講,我去第二d學校,有d真係感動到老師好有愛心。
作者: bk-bb    時間: 16-11-29 08:03

JLLmama 發表於 16-11-29 07:28
繼續……(按錯制)

其實我都覺得York語文同學術係幾好.... 學舍又大。
作者: jermain    時間: 16-11-29 08:13

原來你地老師用中文in??
我25/11果 ,個外藉老師用英文,跟住我問can I translate to my kid
佢好嚴肅咁答: no!
結果我仔乜都唔識答,我果16個月人仔,中文都未明得哂啦,ok fine ! 認命
點知到下一個in ,我聽住個家長問同一問題,佢答"ok little bit, dont translate too much"
我果下當堂呆左!!!
之前我上網research過,面試係由老師問完,再由家長用自己方式問小朋友
點知完全係兩回事
離哂譜!!
作者: bk-bb    時間: 16-11-29 08:25

jermain 發表於 16-11-29 08:13
我25/11果 ,個外藉老師用英文,跟住我問can I translate to my kid
佢好嚴肅咁答: ...
咁就唔公平,佢可能見你個b真係唔明,所以佢下一個就鬆手d?
我初初以為全部中文。如果有中英文可能俾人揀好d。我個囡調番轉,老師中文問,佢問d唔明d,我用番英文講,佢就好易明。我都無問老師可唔可以translate

作者: bk-bb    時間: 16-11-29 08:27

其實嚴同有愛心溫柔係可以共存,我始終有d hesitate
作者: kekekam    時間: 16-11-29 09:59

Think 當日由進校門果刻至到離開,老師們都好熱情(不過我係見美孚果間)

York 面試時老師初初用中文,跟住我用返英文問阿仔,老師之後就用下中用下英咁,不過冇笑容的

而家仲等緊York result~~~

作者: Rillakuma    時間: 16-11-29 21:25

繼續……(按錯制)

我個女都有Think offer 我同你諗既一樣 都係想佢學英文多d! 又係身邊朋友d仔女讀 York 都好醒目 所以如果無更好既 offer 我都會揀 York! ;p

作者: Rillakuma    時間: 16-11-29 21:26

bk-bb 發表於 16-11-29 08:25
咁就唔公平,佢可能見你個b真係唔明,所以佢下一個就鬆手d?
我初初以為全部中文。如果有中英文 ...

我都係不停由中 translate 去英 無問老師得唔得 (emoji)

作者: kenjiwlchan    時間: 16-11-29 22:42

回覆 JLLmama 的帖子

請問你有offer個時,佢係咪講明邊間分校既offer?因我見佢美孚同元朗都會開
作者: kenjiwlchan    時間: 16-11-29 22:45

回覆 Rillakuma 的帖子

Me too : )
作者: rosieee    時間: 16-11-29 23:08

jermain 發表於 16-11-29 08:13
佢好嚴肅咁答: ...

禁樣真係唔公平喎~我係香港老師in 但用英文~我女平時講中文多~我冇理佢照翻譯^老師後來直接用中文in

作者: rosieee    時間: 16-11-29 23:10

Rillakuma 發表於 16-11-28 21:59
...

想問下你係中文in 定英文~其實apply 果陣好像有得揀interview language?@@

作者: rosieee    時間: 16-11-29 23:12

繼續……(按錯制)

想問下~你小朋友in 果陣你有冇幫翻譯阿?~

作者: babyABCD    時間: 16-11-29 23:20

我在問口見interview 老師是外藉人,便問門口安排的老師可否用中文,因女兒只懂少許中文,不懂英文,那老師話可以的,但當外藉老師面試時,我在旁翻譯,那老師話this is an international school and mama no Cantonese please. 結果女兒聽唔明。老師給我的感覺不太友善,和啟思及迦南的感覺很不同。如interview 用英文不能說中文應一早說明

作者: rosieee    時間: 16-11-30 00:07

babyABCD 發表於 16-11-29 23:20
我在問口見interview 老師是外藉人,便問門口安排的老師可否用中文,因女兒只懂少許中文,不懂英文,那老師 ...

真係個個唔同喎~ 我個老師-開始英文~之後見我同小朋友講中文就轉左中文

作者: yungyeung    時間: 16-11-30 01:28

同我bb in 果位係香港老師,開始時用中文,見我bb冇反應就問完中文又問英文時中時英,老師好友善,但到另一部份家長單獨見面時,另一位老師表情十分之嚴肅+衰

作者: JLLmama    時間: 16-11-30 08:48     標題: 引用:回覆+JLLmama+的帖子 請問你有offer個時,

原帖由 kenjiwlchan 於 16-11-29 發表
回覆 JLLmama 的帖子

請問你有offer個時,佢係咪講明邊間分校既offer?因我見佢美孚同元朗都會開 ...
我再睇清楚封offer letter, 佢係冇mention到邊個campus! 我仲以為一定係九龍塘campus tim, 因為我當時係只tick kowloon tong, not mei foo! 係wor,真係要問清楚先!

作者: Rillakuma    時間: 16-12-1 00:38

JLLmama 發表於 16-11-30 08:48
我再睇清楚封offer letter, 佢係冇mention到邊個campus! 我仲以為一定係九龍塘campus tim, 因為我當時係只t ...

下~~~~ I also assume Kowloon Tong campus ga wor

作者: rosieee    時間: 16-12-1 13:54     標題: 回覆樓主:

請問有無25號in ge 已經收到offer 啦?

作者: lobb2015    時間: 16-12-1 14:44

rosieee 發表於 16-12-1 13:54

我都未收到通知呀

作者: rosieee    時間: 16-12-1 14:49

lobb2015 發表於 16-12-1 14:44
我都未收到通知呀

緊張~你係邊個時段?見之前d post 成功的話好似-星期就會有消息啦

作者: lobb2015    時間: 16-12-1 14:53

rosieee 發表於 16-12-1 14:49
緊張~你係邊個時段?見之前d post 成功的話好似-星期就會有消息啦

我上午11點

作者: rosieee    時間: 16-12-1 14:58

lobb2015 發表於 16-12-1 14:53
我上午11點

好似都好多人apply 希望大家都有offer啦

作者: lobb2015    時間: 16-12-1 15:02

rosieee 發表於 16-12-1 14:58
好似都好多人apply  希望大家都有offer啦

係啦

作者: rosieee    時間: 16-12-1 15:50

lobb2015 發表於 16-12-1 15:02
係啦

我地要互相update

作者: PatPatWong    時間: 16-12-1 19:34

rosieee 發表於 16-12-1 13:54

收到offer, 25/11 in

作者: kekekam    時間: 16-12-1 19:46

PatPatWong 發表於 16-12-1 19:34

未收到信,但頭先收到York sms:

約克教育機構提示:
早前曾發出取錄信予家長,因電腦系統故障導致資料錯誤,引致家長不便深表歉意,現校方於今星期內再發出新的信件,敬請家長留意。

作者: PatPatWong    時間: 16-12-1 19:55

kekekam 發表於 16-12-1 19:46
未收到信,但頭先收到York sms:

約克教育機構提示:

我無SMS 呀,但小朋友名都正確

作者: kekekam    時間: 16-12-1 20:25

PatPatWong 發表於 16-12-1 19:55
我無SMS 呀,但小朋友名都正確

我剛剛收到信了,原來就係錯名~~~~
今次真係希望在明天~~~~
7號前就已經要留位

作者: hannahQ    時間: 16-12-1 21:09

Rillakuma 發表於 16-12-1 00:38
下~~~~ I also assume Kowloon Tong campus ga wor

都5知係邊個campus

作者: rosieee    時間: 16-12-1 21:24     標題: 回覆樓主:

我收唔到呀~無望啦~crying

作者: rosieee    時間: 16-12-1 21:28

PatPatWong 發表於 16-12-1 19:34

可唔可以分享下當日interview 情況?

作者: rosieee    時間: 16-12-1 21:29

kekekam 發表於 16-12-1 20:25
7號前就已經要留位

可唔可以分享下當日面試情況

作者: rosieee    時間: 16-12-1 21:30

yungyeung 發表於 16-11-30 01:28
同我bb in 果位係香港老師,開始時用中文,見我bb冇反應就問完中文又問英文時中時英,老師好友善,但到 ...

收到offer 未?

作者: lobb2015    時間: 16-12-1 21:42     標題: 回覆樓主:

我有信,冇SMS喎。

作者: kaleo    時間: 16-12-1 21:49

kekekam 發表於 16-12-1 20:25
7號前就已經要留位

我Nov12 in,Nov 16已收到offer ,不過小朋友個名又係錯(emoji)(emoji)

作者: PatPatWong    時間: 16-12-1 21:51

rosieee 發表於 16-12-1 21:28
可唔可以分享下當日interview 情況?

我小朋友大b 而且有哥哥讀緊,正常一定收!表現做到哂指示,但問what colour is it , he can't say

作者: rosieee    時間: 16-12-1 21:54

PatPatWong 發表於 16-12-1 21:51
我小朋友大b 而且有哥哥讀緊,正常一定收!表現做到哂指示,但問what colour is it , he can't say
...

作者: lobb2015    時間: 16-12-1 21:58

PatPatWong 發表於 16-12-1 21:51
...

我11月25日in。冇 what colour is it 嘅問題喎。莫非每日 interview的 topic都唔同?

colour是我仔的強項。如果我當日有得揀就好了。

作者: monchhichikpy    時間: 16-12-1 22:08     標題: 回覆樓主:

11月26 interview, 有信,無sms呀…

作者: PatPatWong    時間: 16-12-1 22:12

lobb2015 發表於 16-12-1 21:58
我11月25日in。冇 what colour is it 嘅問題喎。莫非每日 interview的 topic都唔同?

colour是我仔的強項 ...

I choose fruit, but ask him what color is the banana

作者: lobb2015    時間: 16-12-1 22:16

PatPatWong 發表於 16-12-1 22:12
I choose fruit, but ask him what color is the banana

really?  I should have chosen fruits!

作者: fixedstar99    時間: 16-12-1 22:29

monchhichikpy 發表於 16-12-1 22:08
11月26 interview, 有信,無sms呀…

冇收到信即係冇offer?

作者: monchhichikpy    時間: 16-12-1 22:31

fixedstar99 發表於 16-12-1 22:29

我諗睇埋明日先呢可能你過左派信時間咋。。

作者: Otome    時間: 16-12-1 22:37

回覆 monchhichikpy 的帖子

今日收到架封信?
作者: Otome    時間: 16-12-1 22:39

回覆 lobb2015 的帖子

請問收到信既係咪都收到sms先??幾時收到架??
作者: lobb2015    時間: 16-12-1 22:48

Otome 發表於 16-12-1 22:39
回覆 lobb2015 的帖子

請問收到信既係咪都收到sms先??幾時收到架??

我收到信,個名又啱。前面啲人話收到SMS係因為信中名字錯了。所以我估我冇收到SMS也是正常的。

作者: lobb2015    時間: 16-12-1 22:50

fixedstar99 發表於 16-12-1 22:29

冇 offer就出 rejection啦。冇信即係仲有機會啦。 think positive!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5