教育王國

標題: sfa和wkf [打印本頁]

作者: chieco    時間: 16-11-18 08:35     標題: sfa和wkf

兩間南轅北轍的學校,真的不知如何選擇。虛心希望大家給意見,想盡快放位。
男孩子,偏靜。能自動自覺做功課,但非常沒自信,亦不愛抄寫。

作者: sbux    時間: 16-11-18 08:38

chieco 發表於 16-11-18 08:35
兩間南轅北轍的學校,真的不知如何選擇。虛心希望大家給意見,想盡快放位。
男孩子,偏靜。能自動自覺做功 ...

谷唔谷得?閱讀能力及學術能力高嗎?
SFA係一間好學校,但真心要學術能力好嘅先會如魚得水,否則真係一家人追到氣咳。

作者: chieco    時間: 16-11-18 08:40     標題: 回覆:sbux 的帖子

他只讀學券幼稚園,沒有補任何科。我都好怕追不上。但性格又似乎不合適wkf。兩間學校各有長處,真係好難揀。

作者: b3410    時間: 16-11-18 08:45

SFA
小朋友都未讀,點知跟唔到?
如果之後發現的確應付唔到,轉其他學校都易D
作者: retriever    時間: 16-11-18 08:49

抽獎 SFA.
出國WKF

作者: chieco    時間: 16-11-18 08:57     標題: 回覆:retriever 的帖子

不會抽獎了。
也不會出國。
但是佢做功課會做到喊。不忍心要日日喊。係咪想有好成績難免要咁?唔知津貼小學其實係咪都似sfa

作者: cheetahmama    時間: 16-11-18 09:00

我會揀WKF, 如果我個囝係無自信我會想佢加強多啲,WKF d 小朋友都好有自信呀。又起碼唔洗煩中學。不過我個人更重視愉快童年,有幾自動自覺做功課都好啦,如果太谷父母小朋友都會好辛苦。身邊有SFA 用家,本身happy school上,好多都跳返出黎。

作者: 964000    時間: 16-11-18 09:04

chieco 發表於 16-11-18 08:57
不會抽獎了。
也不會出國。
但是佢做功課會做到喊。不忍心要日日喊。係咪想有好成績難免要咁?唔知津貼小學 ...

做功課做到喊是否不要再揀SFA?

作者: chieco    時間: 16-11-18 09:29     標題: 引用:Quote:chieco+發表於+16-11-18+08:57+ 不會

原帖由 964000 於 16-11-18 發表
做功課做到喊是否不要再揀SFA?
就係好擔心

作者: lucyplus    時間: 16-11-18 09:36     標題: 回覆樓主:

其實WKF的教學模式好難會有小朋友讀得唔開心
如果是不太喜歡抄寫,SFA可能會有點辛苦

作者: lucyplus    時間: 16-11-18 09:37     標題: 回覆樓主:

利申,無考WKF, SFA rejected

作者: babieblue    時間: 16-11-18 09:39     標題: 回覆:sfa和wkf

Wkf 冇呈分試,升中要跳番出津中唔太易。建議了解下wkf中學睇下是否適合

作者: MrBeast    時間: 16-11-18 09:44

不會抽獎了。
也不會出國。
但是佢做功課會做到喊。不忍心要日日喊。係咪想有好成績難免要咁?唔知津貼小學 ...
肯自動自覺做功課,但又會做到喊,學卷kg冇補又考到sfa,assume你小朋友本身能力高,咁讀邊間都一樣就wkf
作者: 小曳人    時間: 16-11-18 09:48

你有無心儀津校?抽到嘅機會如何?
我就咁睇,唔覺得是但一間會比另一間較合適,如果有心儀津校可抽,就SFA啦!
作者: meowloo    時間: 16-11-18 09:50     標題: 回覆樓主:

作者: chieco    時間: 16-11-18 09:57     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

但會變hea咗嗎?我真係幾鍾意wkf讀得開心,但中學競爭力真好像稍遜

作者: chieco    時間: 16-11-18 10:00     標題: 回覆:小曳人 的帖子

其實名津同sfa係咪都好似?小朋友其實中英文麻麻,教快一年真係怕追唔到

作者: 小曳人    時間: 16-11-18 10:06

chieco 發表於 16-11-18 10:00
其實名津同sfa係咪都好似?小朋友其實中英文麻麻,教快一年真係怕追唔到

...
學卷學校上,孩子本身鍾意睇書嘛?坦白講,中文教深係難搞d,英文教深而有睇開英文書嘅應該無問題

名津都係津校,當然唔會教深啦!點都會輕鬆少少,好玩dd (3x vs 4x 人/班),功課就唔一定比SFA少

作者: 小Monkey    時間: 16-11-18 10:06

回覆 chieco 的帖子

收入和付出是成正比的。好多自己有直升中學的,為求保住中學質數,都在高小有要求。想一路開心了輕鬆讀至中學畢業而入到好大學,名直資都做不到。
作者: retriever    時間: 16-11-18 10:10

不會抽獎了。
也不會出國。
不出國, 那求不求有成績本地入U.
WKF 可能偏向出國, 在港入U, 把握應沒有其他知名津校大.

作者: Felix223    時間: 16-11-18 10:24

不會抽獎了。
也不會出國。

其實K3功課已經唔多, 何解要日日喊.如果兩間都唔算特別多抄寫, 如其他人所說, WKF 一讀就12年..多數家長將來會送仔女出國讀書, 要讀好書, 唔付出去, 連普通抄寫都喊..點識字? 會唔會小朋友開始有功課做, 仲未適應先扭計.

作者: mcl203    時間: 16-11-18 10:25     標題: 回覆:chieco 的帖子

兩間唔同模式既小學,我會揀睇多幾個月,放埋一邊開心吓先,遲幾個月先決定,從中留意吓小朋友既學習性格,或做定D打底工作先再最終決定

作者: lingan    時間: 16-11-18 10:46

有冇中間一d,又無SFA 咁哽,又有d 活動似WKF,成績中上嘅選擇呀?
樓主你仲考左邊幾間,有冇等緊offer?
作者: pirudi    時間: 16-11-18 11:02

其實有d怪,因為SFA interview係考卷, 你個小朋友過到應該有學術實力。

作者: chieco    時間: 16-11-18 11:07     標題: 回覆:pirudi 的帖子

佢數學已認識小數和分數。但中英只不過正常

作者: mannitol    時間: 16-11-18 11:08     標題: 回覆:sfa和wkf

係我嘅話,我會揀WKF。小朋友大過係點,升咩大學揀邊科,到時應該係佢自己按能力和興趣去揀。讀到書嘅,响邊間讀都無問題。我只怕小朋友被追到無咗學習興趣,唔會自主學習。咁樣,就算讀到大學入到好科,一樣hea住嚟讀,hea住過埋下半世。唔通你諗住佢大學仲可以俾你迫咩?

作者: crystalupala    時間: 16-11-18 11:22

不會抽獎了。
也不會出國。

如果讀學券幼稚園(assume無催谷),只係k3都做功課做到喊,咁上到sfa點算呀

作者: mannitol    時間: 16-11-18 11:30     標題: 回覆:sfa和wkf

我比較過兩間P1嘅功課。就英文嚟講SFA一開始就教grammar, week and month, 係比較填鴨式嘅。而WKF 就鼓勵學生去寫,就算寫到grammar 唔啱,串錯字都唔緊要,最緊要放瞻去寫。仲有會教phonics。 默書10月先開始有,而且唔深嘅,不過到~11月都默week and month 了。

作者: stockmike    時間: 16-11-18 11:44

其實小朋友適應力很强,是家長揀家庭生活時間罷了。SFA, 有人話唔忙,但點都無得 hea 讀掛。功課唔多,但一份佢自己無能力完成的都煩到你死
作者: MrBeast    時間: 16-11-18 11:50

chieco 發表於 16-11-18 09:57
但會變hea咗嗎?我真係幾鍾意wkf讀得開心,但中學競爭力真好像稍遜
Wkf 冇呈分,升中選擇少左,這個你要行量了。好奇一問,你覺得你小朋友有乜特質令他有sfa offer 呢?
作者: chieco    時間: 16-11-18 11:56     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

佢係老師講一,唔會做二。數學方面應該資優。

作者: chieco    時間: 16-11-18 11:57     標題: 引用:我比較過兩間P1嘅功課。就英文嚟講SFA一開

原帖由 mannitol 於 16-11-18 發表
我比較過兩間P1嘅功課。就英文嚟講SFA一開始就教grammar, week and month, 係比較填鴨式嘅。而WKF 就鼓勵學 ...
多謝你,參考好有用。

作者: MrBeast    時間: 16-11-18 11:57

小曳人 發表於 16-11-18 10:06
學卷學校上,孩子本身鍾意睇書嘛?坦白講,中文教深係難搞d,英文教深而有睇開英文書嘅應該無問題

名津都 ...
有fd 入ls,同我分享過小一的英文教科書,我覺得比一般官津深(可能只是教法課程不同),另外教局容許校本課程,想教快的其實是可以的。
作者: mannitol    時間: 16-11-18 12:14     標題: 引用:Quote:chieco+發表於+16-11-18+09:57+但會

原帖由 MrBeast 於 16-11-18 發表
Wkf 冇呈分,升中選擇少左,這個你要行量了。好奇一問,你覺得你小朋友有乜特質令他有sfa offer 呢? ...
其實冇呈分試,只係冇咗升中派位嗰part, 一樣可以去考直私中學,一樣可以有兩間自行去考。如果小朋友係有實力嘅,考直私同自行就掂啦,仲洗去抽派位。如果唔係好好嘅,留响直升中學有唔洗煩喎。

作者: 小曳人    時間: 16-11-18 14:03

MrBeast 發表於 16-11-18 11:57
有fd 入ls,同我分享過小一的英文教科書,我覺得比一般官津深(可能只是教法課程不同),另外教局容許校本 ...
之前係用同一出版社較深嗰套
今年轉咗出版社,無得比較,但唔會比SFA深 (本書)

作者: Vlone778    時間: 16-11-18 14:18     標題: 回覆樓主:

我好好奇 樓主講到小朋友文靜 無自信 不愛抄寫 無外補 點解都會有wkf同sfa offer 好似同兩間學校格格不入 小朋友會唔會其他個人之處吸引到學校呢

作者: Jane1983    時間: 16-11-18 14:34

而家讀 happy kindergarten,無補,都做功做到喊。

喊乜野?樓主要了解吓。
作者: chieco    時間: 16-11-18 14:36

回覆 Vlone778 的帖子

算是有禮貌和好聽老師話對數學與科學尤感興趣

作者: chieco    時間: 16-11-18 14:37

回覆 Jane1983 的帖子

如果話佢做錯,要改,佢就喊.由細到大情緒不太穩定

作者: Jane1983    時間: 16-11-18 14:43

回覆 chieco 的帖子

如無其他offer,二選一,就 WKF。
學術可能會無甘精進,但精神健康、心理發展會好d。樓主呢6年亦要努力幫小朋友搞好情绪問題。

讀得好,中學亦可以試考直私。

作者: sueec    時間: 16-11-18 15:01

mannitol 發表於 16-11-18 11:08
係我嘅話,我會揀WKF。小朋友大過係點,升咩大學揀邊科,到時應該係佢自己按能力和興趣去揀。讀到書嘅,响 ...

Totally agree

作者: idy926    時間: 16-11-18 16:03

chieco 發表於 16-11-18 11:56
有d資優情緒好敏感,直覺吾多對路,怕被罰,又怕人點睇佢,就吾會亂郁,表現出黎係驚青,吾出聲同無自信嘅樣。

我女有咁嘅特質,但我無check資優亦吾理係咪,我只係知道佢係屋企完全相反,理論多多,信心過度,當時我都諗雖然佢成績吾錯似谷得(又係Math強d),但怕如果比佢太大壓力,會否對學習失興趣,加上K3時佢講summer course係學校做左兩本好厚的exercise,仲話明白點解d人話讀書好辛苦,又話佢仲細叫我慢慢黎....
佢考過4間小學,只係WKF表現出真身,其他嘅都係一副驚青樣,結果1 st round 順利入讀WKF,過左6年小學,慢慢地覺得"安全",先放開自己度門,而家同老師同學都好互動,真面目出晒黎!不過都屬謹慎,吾會立亂試老師底線

上左中學部後,雖然多測默(不過都仲係少抄寫),超忙,但都好積極好樂意,自動自覺,我覺得吾多吾少係小學培養得來...曾經我都有問佢轉校,我怕中學太happy,但佢吾捨,而家至知原來中學根本吾係我又或者坊間諗到咁得閒,仲好忙!但亞女又適應得幾好,亦無悔,咁都幾好,即使而家學校DSE成績吾夠亮麗,但適合我女最重要

*PS 我覺得WKF有一個好的地方係佢會任由小朋友自己報名參加比賽,而吾係要老師選尖子先有得去,對於我女Li d吾聲吾聲嘅較有利,佢參加朗誦比賽,幾年後終於有幸攞奬,對培養自信很大幫助呢

樓主,吾好意思,咁長氣,希望你了解你個仔多d,選到合適的學校

作者: chieco    時間: 16-11-18 16:36

回覆 idy926 的帖子

好多謝你意見呀,想問你囡囡升小一時,普通話和英文方面都是OK的嗎?
作者: dim731    時間: 16-11-18 16:47

mannitol 發表於 16-11-18 11:08
係我嘅話,我會揀WKF。小朋友大過係點,升咩大學揀邊科,到時應該係佢自己按能力和興趣去揀。讀到書嘅,响 ...

我同你有同樣嘅諗法,投WKF一票
利申,剛accept WKF offer, 亦一心諗住讀完12年

作者: bearcat2003    時間: 16-11-18 17:14     標題: 回覆:sfa和wkf

SFA無咩抄寫功課,
但無論選邊間,小朋友都不能怕做功課喎!

作者: bubuG    時間: 16-11-18 17:14

sfa 真係俾一d非等閒之輩讀。 幼稚園舊同學讀緊,功課唔算多,默測考好多,記性要好,吸收要快。

作者: idy926    時間: 16-11-18 17:23

chieco 發表於 16-11-18 16:36

好多謝你意見呀,想問你囡囡升小一時,普通話和英文方面都是OK的嗎? ...

是的,佢幼園時係雙語,但都係無出面補課,不過果時都係聽明晒咁啫,由於佢係幼園吾現真身,吾多出聲,講方面仲未知O吾OK,係上小學先漸表現,因為多show & tell,吾到佢吾講

作者: chieco    時間: 16-11-18 17:33

佢幼稚園唔係,所以我會擔心埋適應
作者: idy926    時間: 16-11-18 17:41

chieco 發表於 16-11-18 17:33

佢幼稚園唔係,所以我會擔心埋適應
適應好快的,如果本身愛睇書會更好,我吾識普通話,英文都麻麻,只好買書同CD比佢玩下無壓力咁學,比多點鼓勵

話時話我屋企無咁嘅語境,佢入幼園時都好快適應了

作者: idy926    時間: 16-11-18 18:33

chieco 發表於 16-11-18 14:37

我女細時寫字雖然無喊,但寫得好公正好小心,見佢寫完一版個樣都好虛脫下,都覺得佢吾荒鍾意啦,只係果時要顧型像,做個好學生交齊功課  。。。到大個d 溫默書就完全吾肯抄寫,唉見佢記得到就放過佢,佢又係吾鍾意比人話,話親都好大反應。

....最近呢...温書終於肯抄喎,仲一大堆,可能平時要抄筆記,習慣了,終向現實低頭啦

作者: pirudi    時間: 16-11-18 18:35

WKF la. 佢d小朋友好叻

作者: MrBeast    時間: 16-11-18 18:57

chieco 發表於 16-11-18 11:56
聽教聽話坐定定其實都適合傳統小學,跟據sfa家長分享,資優方面做得不錯,但初小階段語文較重要
作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-18 19:52

idy926 發表於 16-11-18 16:03
有d資優情緒好敏感,直覺吾多對路,怕被罰,又怕人點睇佢,就吾會亂郁,表現出黎係驚青,吾出聲同無自信嘅 ...

多謝你的分享,好有用

作者: 三眼怪    時間: 16-11-18 20:19

資優生既特點:有情緒、唔話得,樓主不要誤我批評你小朋友
只想表達佢未必唔叻,未必怕功課多,如果佢係資優生,情緒既疏理可能要下D功夫

作者: chieco    時間: 16-11-18 20:26     標題: 回覆:三眼怪 的帖子

佢係咁架!所以老師體諒都好重要

作者: kat0318    時間: 16-11-18 20:59

chieco 發表於 16-11-18 11:07

wkf 可分科跳級讀,如現讀小四,但數叻,數學會跳高年級,甚或初中數。
視乎你想唔想跳得咁快。

作者: chieco    時間: 16-11-19 08:57     標題: 引用:Quote:chieco+發表於+16-11-18+14:37+回覆+

原帖由 idy926 於 16-11-18 發表
我女細時寫字雖然無喊,但寫得好公正好小心,見佢寫完一版個樣都好虛脫下,都覺得佢吾荒鍾意啦,只係果時要 ...
想問下你有好多活動好似都一定要參加咁,如ole和出埠,內容學生會不習慣嗎

作者: 小曳人    時間: 16-11-19 09:36     標題: 回覆樓主:

我仔當年有幸得到學校EP關顧,老師同EP有溝通之下,在課堂上小問題都得到老師調適。。。喜出望外!

要留意—點,SFA嘅EP係照顧資優兒比重較多(其他問題嘅學生較少),
但其他學校,特別係津校,係照顧其他SEN嘅!
Wkf嘅情況我唔清楚

作者: chieco    時間: 16-11-19 10:42     標題: 回覆:sfa和wkf

好想知sfa因為讀唔到或感壓力而轉校的人多唔多

作者: assado    時間: 16-11-19 11:10     標題: 引用:好想知sfa因為讀唔到或感壓力而轉校的人多

原帖由 chieco 於 16-11-19 發表
有一定數目, 如果超谷得小朋友及家長, 可選SFA。

作者: idy926    時間: 16-11-19 11:21

chieco 發表於 16-11-19 08:57
想問下你有好多活動好似都一定要參加咁,如ole和出埠,內容學生會不習慣嗎

...

Ole分課堂內同放學後,課堂內有些硬性規定人人都要上的例如生命敎育,有好多其他科可自由選擇,人人都要揀,吾洗$,額吾夠就抽纖,課後ole可選擇join吾join,有些是校隊; excusion可選海外或本地營 ,各地點名額有限制會抽纖,有些小朋友細時出國掛住屋企都有喊㗎,不過係段練獨立,其實有老師同義工家長同行,會照顧,吾洗太擔心
作者: cattz288    時間: 16-11-19 12:53

chieco 發表於 16-11-18 11:07

學卷教得咁深??

作者: chieco    時間: 16-11-19 16:15     標題: 引用:Quote:chieco+發表於+16-11-18+11:07+ 佢數

原帖由 cattz288 於 16-11-19 發表
學卷教得咁深??
佢自己睇書學,我有教下佢。

作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-19 17:23

chieco 發表於 16-11-19 16:15
佢自己睇書學,我有教下佢。

你囝囝好叻

作者: cherrieshum    時間: 16-11-19 23:33

對王錦輝中學有保留

作者: chieco    時間: 16-11-20 15:06

唔好意思呀,想問下你,咁小朋友星期六日仲有冇時間玩架?如果小朋友情緒方面,SFA老師肯聽家長講俾D相關支援佢地嗎?如果有讀得唔係幾好的小朋友,老師會勸退嗎?
作者: 小曳人    時間: 16-11-20 15:11

chieco 發表於 16-11-19 10:42

當年同班轉走嘅,成績中至中上都有幾個,轉去地區—線,真係成績差要走就無

作者: 小曳人    時間: 16-11-20 15:13

chieco 發表於 16-11-20 15:06

唔好意思呀,想問下你,咁小朋友星期六日仲有冇時間玩架?如果小朋友情緒方面,SFA老師肯 ...

why not?  好精彩樂器運動跳舞合唱團畫晝都玩,大有人在!

作者: chieco    時間: 16-11-20 15:14

回覆 小曳人 的帖子

雖然我好擔心我仔好怕壓力,怕咁多測考會令大家關係緊張.但係朋友都話,學校揀得你,你一定讀到.想知係咪真係冇錯配呢回事.
作者: 小曳人    時間: 16-11-20 15:15

唔好意思呀,想問下你,咁小朋友星期六日仲有冇時間玩架?如果小朋友情緒方面,SFA老師肯 ...

情緒問題,可直接搵EP,由EP同老師溝通

作者: 55479090    時間: 16-11-20 18:34     標題: 回覆:sfa和wkf

作者: chieco    時間: 16-11-20 19:39

回覆 55479090 的帖子

佢有冇講咩最好呀?因為我唔打算出國讀書,係呢一方面有點保留。
作者: idy926    時間: 16-11-20 21:41

當然有時間玩啦.情緖方面是有駐校姑娘跟進的.另外有—位老師負責資優方面嘅野,有需要都可以找她.中途勸退沒有喎
作者: idy926    時間: 16-11-20 21:57

chieco 發表於 16-11-20 19:39
回覆 55479090 的帖子

佢有冇講咩最好呀?因為我唔打算出國讀書,係呢一方面有點保留。 ...
其實點解你覺得wkf—定要將來出國讀先適合呢?
作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-20 22:16

idy926 發表於 16-11-20 21:57
其實點解你覺得wkf—定要將來出國讀先適合呢?
其實我都有呢個擔心,其實我好buy 探索式的學習活動,但擔心這始終不是香港的主流,公開試還是對傳統學校出來的學校較有利。如果本身打算出外升學,就冇左香港DSE的concern。
你點睇呢?

作者: 55479090    時間: 16-11-20 22:59     標題: 引用:回覆+55479090+的帖子 佢有冇講咩最好呀?

作者: judy    時間: 16-11-21 09:51

wkf 是甚麼學校。
作者: idy926    時間: 16-11-21 15:44

牛仔小怡 發表於 16-11-20 22:16
其實我都有呢個擔心,其實我好buy 探索式的學習活動,但擔心這始終不是香港的主流,公開試還是對傳統學校出 ...

我都没打算亞女出國讀,但我又不太擔心DSE,中學D測驗都真係好緊湊吓,亞女暫時仲幾努力.....

我覺得自小以探索式的學習,可以培養學習興趣同自學精神,能對大個學習起正面作用,Li d係一世...

其實真係要睇小朋友本身,我個一早話我知佢吾谷得...,但到而家佢又好似谷得下,其實我都吾太明

另外,入WFK最好真係鍾意睇書,一來對考試好大幫助,因中英主要考寫作同理解,無嘜得溫,好靠平時;二來平日功課吾太多,較多課餘時間,睇書就最好,不過我個就吾慱學,只鍾意睇故事書

作者: idy926    時間: 16-11-21 15:59

回覆 judy 的帖子

王錦輝,直資一條龍中小學

作者: tiggerMaMa    時間: 16-11-21 16:06

idy926 發表於 16-11-21 15:44
我都没打算亞女出國讀,但我又不太擔心DSE,中學D測驗都真係好緊湊吓,亞女暫時仲幾努力.....

我覺得自小 ...

佢本身鍾唔鍾意睇書?定學校會有方法令小朋友鍾意左睇書呢?

作者: idy926    時間: 16-11-21 16:19

tiggerMaMa 發表於 16-11-21 16:06
佢本身鍾唔鍾意睇書?定學校會有方法令小朋友鍾意左睇書呢?

我做書僮自小陪讀,佢好快鍾意左睇書,之後學校當然會推廣閱讀風氣啦,eg WKF無萬聖節活動,取而代之嘅係一個名為演活書中人活動,小朋友當日可扮成書中角色,攞埋本書返學校show & tell齊齊分享,果日攞正牌扮野(但吾可以扮鬼),老師都玩埋一份,都幾好玩㗎,Li d都係希望小朋友鍾意睇書,等佢有自行閱讀能力,咁我就功成身退

作者: tiggerMaMa    時間: 16-11-21 16:23

idy926 發表於 16-11-21 16:19
我做書僮自小陪讀,佢好快鍾意左睇書,之後學校當然會推廣閱讀風氣啦,eg WKF無萬聖節活動,取而 ...

其實我都係書僮,不過佢鍾意聽我讀,未係好會自己拎書嚟睇,唔知大啲或者上左小學會唔會好啲

作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-21 16:46

idy926 發表於 16-11-21 15:44

我覺得自小 ...
多謝你回覆,我阿女語文能力好,亦好鍾意睇書。一般人會將佢放落"谷得"的類別。但數理腦筋就差小小,亦不是每事問的小朋友,所以經常在想佢呢類適合傳統學校定係用活動教學黎幫佢learn how to learn
作者: idy926    時間: 16-11-21 17:39

tiggerMaMa 發表於 16-11-21 16:23
其實我都係書僮,不過佢鍾意聽我讀,未係好會自己拎書嚟睇,唔知大啲或者上左小學會唔會好啲
...
你嘅書僮角色好重要㗎,加油,吾會白費嘅

作者: idy926    時間: 16-11-21 17:41

回覆 牛仔小怡 的帖子

鍾意睇書去邊間都好呀,希望你小朋友配到最啱嘅學校

作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-21 17:44

idy926 發表於 16-11-21 17:41
回覆 牛仔小怡 的帖子

鍾意睇書去邊間都好呀,希望你小朋友配到最啱嘅學校
多謝你的祝褔呀.. 呢個遊戲實在不好玩.. 希望快D完啦..
作者: tiggerMaMa    時間: 16-11-21 17:45

idy926 發表於 16-11-21 17:39
你嘅書僮角色好重要㗎,加油,吾會白費嘅

謝謝你呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5