教育王國

標題: 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校 [打印本頁]

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-16 17:47     標題: 有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校

我個仔41個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別約見了我們,說了好多仔仔的問題:

佢好易分心,又成日騷擾同學

叫佢做工作紙,佢唔願做,又趴係度

我地用哂所有方法喇,但佢依然沒有改善

我地只係老師,無咩建議可以俾到你喇

我地建議你帶佢去做評估

小朋友有另外一位校外中文老師(2 playgroup 睇到佢4歲,教左20年幼兒教育,經驗豐富又有愛心既老師) 一直對佢稱讚有加,係活潑但一直聽教聽話,又鐘意學習,唔覺得佢有發展問題,而佢係屋企我地都覺得雖然有頑劣既時候,但都可以接受既。我地作為家長突然聽到學校咁樣既評價,當然又擔心又驚訝。

學校咁講,我地就去左做評估(評估包括到校評估及一對一評估) 。評估結果出嚟,個clinical psy話,佢認知能力無問題(視覺感知測試發展如做puzzle/matching/picture/words 去到5歲程度),小肌肉較弱差少少慢了幾個月,但係容易心散分心既,又坐唔定,又易衝動,但佢唔認為嚴重到下判斷確診佢有ADHD,而且佢好含蓄咁話,(唔係批評學校呀下,老師有愛心既,不過佢地欠缺經驗,好多野唔識得做) ,應付呢d 坐唔定既小朋友,有好多野可以做。例如: 1) 稱讚好行為佢話到校評估時,阿仔可以坐定定聽左20分鐘故事,但沒有人去稱讚佢,反而佢一郁,老師/助教就會不斷話佢; 2) 忽視唔好既行為。clinical psy話,阿仔一悶就周圍搞搞震,跟住佢地就不停提佢唔好咁做,其實正正跌左落左呢個attention seeking 既陷阱,阿仔就繼續樂此不疲咁吸引老師注意。如果佢唔搞到人,應該由佢,如果佢搞到人,就應該搬開佢,唔好望著佢唔好理佢。但老師無咁做,反而不斷俾attention 佢。3) 要堅持。clinical psy話係學校度,阿仔搞搞震,老師不停提佢唔好咁做,但阿仔唔聽,老師又由佢,無堅持要佢停。唔堅持,小朋友就自然唔聽你支笛。

我聽完真係火都嚟,我知阿仔係活躍頑皮,所以我地係屋企一直都有做類似clinical psy既建議方法。我地好堅持,同埋我地會有獎有罰,稱讚好行為,責備唔好既行為。所以我會覺得係屋企佢有頑皮既時候,但基本上佢都有規有距。但係學校老師好似連呢D基本教育知識都無咁,要等到clinical psy去提出!

我一直以為,國際學校,出名有愛心加上小班教學,應該會更加理解學生既學習差異,更加照顧到學生唔同既需要,更加知道如何應付較活躍既學生。例如佢應該講可能佢小手肌比較弱,導致佢無心機寫工作紙或者佢覺得工作紙好難,而唔係只係同我講佢唔肯寫,趴係度,寫得好慢,但佢地完全唔知原因係邊。

佢同我心目中既期望落差好大。我地以為係個別老師問題,但學校見面時副校長在場,亦都支持老師既說法。所以即使已經K2,即使有小學直升,我地都決定安排小朋友轉校。

我唔係新手,今次用新ACC 係唔想俾大家知係邊間學校。我目的唔係在於唱衰某一間學校。每人經驗不同,可能一個好乖既學生係我間學校會好開心。寫出嚟俾大家睇,係希望各家長唔好覺得有愛心既國際學校一定等於適合你小朋友既學校。揀學校時,一定要親身了解下學校,老師既經驗及質素先再選擇。

作者: applebot    時間: 16-11-16 18:29

ethanmom2012 發表於 16-11-16 17:47
我個仔4歲1個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別 ...

我睇到好多家長都話某些所謂愛心學校包裝得好好,不論本地或國際學校都有你講嘅事情,我覺得尼啲嘢好講緣分,人夾人,唔夾嘅話,真係要唸清楚轉校,但轉邊間呢?
話自己係愛心小班教學,到頭來又係唔夾。
轉得幾多間?

作者: applebot    時間: 16-11-16 18:30

ethanmom2012 發表於 16-11-16 17:47
我個仔4歲1個月,而家讀緊一間國際學校幼稚園K2,該校一直出名於小班教學及有愛心的。10月份時老師突然特別 ...

我睇到好多家長都話某些所謂愛心學校包裝得好好,不論本地或國際學校都有你講嘅事情,我覺得尼啲嘢好講緣分,人夾人,唔夾嘅話,真係要唸清楚轉校,但轉邊間呢?
話自己係愛心小班教學,到頭來又係唔夾。
轉得幾多間?

作者: virginiatse    時間: 16-11-16 18:41     標題: 回覆:有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校

請問係真係國際學校既幼稚園或是宣稱自己係國際幼稚園?(冇惡意,只因自己小朋友也是坐不定,正煩找適合幼稚園中)

作者: Jane1983    時間: 16-11-16 19:03

本地的international kindergarten和IS的幼稚園有着本質上的分別。認識幾個朋友的孩子,有着種種不容於傳統學校的「問題」,都能在幾間IS過着愉快的學校生活,所以為小朋友選校要小心。
作者: 964000    時間: 16-11-16 19:09

是否白人老師?其實這類老師流失很高,可能不容易請到有經驗的。無論間學校講到有幾好,遇不遇到夾和好的老師真的講采數,希望你囝囝在新校學習愉快

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-16 20:26     標題: 回覆:applebot 的帖子

但係有愛心呢個comment, 係好多家長俾既評價,包括呢度既家長。

新校我好小心,係accept offer前已經同老師傾過佢有呢d情況,睇老師反應。老師so far 睇落有經驗,且有信心識應付,我先轉ja。

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-16 20:28     標題: 回覆:virginiatse 的帖子

真係國際學校既幼稚園,由外國人開,及所有老師都係外國人,全英文,有國際小學,即70%要收外國護照個種。

所以我先咁驚訝。

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-16 20:30     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

真係國際學校既幼稚園,即小學要收70%外國護照持有人個種。加上唔係新校,有一定歷史,係ek 家長評價都正面話caring, 有愛心。

所以我先咁驚訝,原來包容度如此低。

作者: chanmeow    時間: 16-11-16 20:44

其實,回應中有幾多人真正有小朋友讀真IS幼稚園?

作者: Jane1983    時間: 16-11-16 20:52

回覆 ethanmom2012 的帖子

不如開名。
作者: applebot    時間: 16-11-16 21:02

Jane1983 發表於 16-11-16 20:52

不如開名。

我估到邊間,不過我都報咗尼間,但都係嗰句,人夾人,夾得好,一直跟到尾就好,否則中途換人又再睇彩數,之前都有啲學校,因為換校長或校董,攪到好多教師離職...反而要唸小朋友點教佢哋面對老師和學習態度,我知係最難教,如果小朋友悟性夠高,就易攪好多。

作者: chanmeow    時間: 16-11-16 21:03

我女有同學遇到類似問題,憤而轉校。新學校不投訴,點知入了小學後學校投訴小朋友行為極差,想教好也教不了,煩惱中。
肯開心見誠講,尚算坦白。大路我估係英基,如果接受不了,不如轉校。我又見過人轉校後表現轉好。
人人不同,難有包冇錯的決定o

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-16 21:47     標題: 回覆:964000 的帖子

是白人老師,副校長也是白人。

多謝你。我也希望新老師會較和他夾得來。clinical psy 好好人,她也問我新老師年資及感覺如何,話老d經驗夠,就可以處理到我個仔

作者: Mighty    時間: 16-11-16 21:49

Jane1983 發表於 16-11-16 20:52

不如開名。
対、応該開名。 楼主又不是在中傷学校、只是把感受説出来、開名不是問題。 応該不是英基、因為好少聴到話英基D老師特別有愛心、中規中距LA. 
作者: ethanmom2012    時間: 16-11-16 22:08     標題: 回覆:applebot 的帖子

我知道轉校唔係上策,但由於副校長都係咁態度,所以令我懷疑係整間學校理念。

如果小朋友大個少少甚至中學,我唔會轉,會叫佢自己應付。但而家得4歲人仔,又係發展重要階段,唔想呢個老師磨滅佢學習興趣。佢係屋企寫字,不嬲都幾有心機,但去到學校就趴係度寫。唔想開壞左個頭。

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-16 22:11     標題: 回覆:chanmeow 的帖子

係,我知其實係人夾人。所以唔係想攻擊學校,只係想講,唔好以為個個話好既學校,就一定夾到。

呢間學校,一樣有其他家長鍾意。甚至可能轉到另外一個class teacher,結果已經完全唔同哂。

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-16 22:12     標題: 回覆:chanmeow 的帖子

唔係英基。

作者: Jumboshrimp    時間: 16-11-16 22:16

ethanmom2012 發表於 16-11-16 22:12
唔係英基。

我只想到nord Angalia

作者: canteen31    時間: 16-11-16 22:58

Jumboshrimp 發表於 16-11-16 22:16
我只想到nord Angalia

Nord Anglia有Kindergarden 咩?

作者: torunpoland    時間: 16-11-16 23:05

題目可改為:有愛心的學校不一定適合你的小朋友

作者: applebot    時間: 16-11-16 23:16

ethanmom2012 發表於 16-11-16 22:08
我知道轉校唔係上策,但由於副校長都係咁態度,所以令我懷疑係整間學校理念。

如果小朋友大個少少甚至中學 ...

其實係香港文化教育令到家長同小朋友咁大壓力咁緊張,我絕對明白你感受。
小朋友宜家先四五歲人仔,每當我遇到尼啲教育壓力,我就唸起歐洲強國德國芬蘭,甚至新西蘭,人哋五歲前都未洗入學讀書,只有玩,唔洗學寫字。
不過尼度香港,起步慢啲都怕輸蝕...
人哋個女識晒,入名校,我小朋友仲成舊飯咁,點得㗎?

作者: samsam123321    時間: 16-11-16 23:25

applebot 發表於 16-11-16 23:16
其實係香港文化教育令到家長同小朋友咁大壓力咁緊張,我絕對明白你感受。
小朋友宜家先四五歲人仔,每當我 ...
依種case , 要補習嗎?
作者: samsam123321    時間: 16-11-16 23:32

有IS kinder 教寫字?樓主會不會是那些上午下午各一間?
作者: 貝珠    時間: 16-11-16 23:39     標題: 回覆:有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校

有邊間要寫字的IS kinder呢?Kingston ?

作者: wadh0988    時間: 16-11-16 23:48     標題: 回覆:貝珠 的帖子

ICS?

作者: Jumboshrimp    時間: 16-11-16 23:55

canteen31 發表於 16-11-16 22:58
Nord Anglia有Kindergarden 咩?

對不起。我成日以為是kindergarten 至小學。原本是小學到中學。各位不好意思

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 00:01     標題: 回覆:samsam123321 的帖子

不是,我地唔係怪獸家長,只有一間。學校k2 教寫 A, B, C ,有虛線跟住寫,校內課堂會寫,沒有給家裡功課。

我係屋企會教佢寫少少中文字,如大,人,口等。

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 00:05     標題: 引用:Quote:ethanmom2012+發表於+16-11-16+22:08

原帖由 applebot 於 16-11-16 發表
小朋友宜家先四五歲人仔,每當我 ...
其實讀得國際學校,我地從來沒有比較佢識幾多,其他小朋友識幾多。問題不在於他的學術能力,老師也說了,他學術能力沒有問題,literacy 和numeracy 沒有問題 。

作者: canteen31    時間: 16-11-17 00:07

wadh0988 發表於 16-11-16 23:48
ICS?

I think it's ICS too

作者: nintendo    時間: 16-11-17 01:11

開名啦!
而家個個咁估,令其他學校食死貓。

作者: wongviv1    時間: 16-11-17 01:51

Kingston's principle is Chinese and ICS is a thru-train school up to secondary.
I guess it's hard to judge / draw conclusion to a school with just one single incidence. Just view it as a reference case, and if our family sometimes experience dissatisfactory with our existing school, we would know that it's not uncommon for a school to have different sorts of problem, it is just a matter of whether or not the school suits the needs of your family.  After all, finding the right school for our kids is not always easy.

作者: 964000    時間: 16-11-17 04:21

ethanmom2012 發表於 16-11-16 20:30
真係國際學校既幼稚園,即小學要收70%外國護照持有人個種。加上唔係新校,有一定歷史,係ek 家長評價都正面 ...

雖然很多家長喜歡白人老師,我反而遇過最有經驗愛心的都是南亞老師,這是我讀過兩間IS幼稚園的經驗,她們本性是比較熱情和溫柔,因為我個女係要人氹個種,否則會跟老師對抗,去年是南亞老師,今年是白人,她到現在還是成日提著去年的老師,好像好少講今年的新老師,雖然其他家長對新老師評價也不錯。

作者: 964000    時間: 16-11-17 04:32

wadh0988 發表於 16-11-16 23:48
ICS?

如果是ICS, 副校出了這個評價,多數不比升小一。其實ICS頗有要求的,吾係一未愛心爆棚,很多人説ICS的學生乖,其實他們也會揀選了一批「乖巧」的學生入讀,我女兒也有ICS offer, 但我自問女兒不是這type, 所以最後也沒有take offer, 找學校真的是很講matching

作者: Giyo    時間: 16-11-17 07:46     標題: 引用:是白人老師,副校長也是白人。 多謝你。我

原帖由 ethanmom2012 於 16-11-16 發表
是白人老師,副校長也是白人。

多謝你。我也希望新老師會較和他夾得來。clinical psy 好好人,她也問我新 ...
太老經驗亦未必好,聽過有老師響一間大家都話有愛心嘅學校,教同一級十七年….…個人認為有啲麻木同走火入魔。

作者: Kittybama    時間: 16-11-17 09:22

作者: elmostoney    時間: 16-11-17 09:37

4歲一個月做物評估呀,太細了, ADHD與否未必準. 當年都帶阿女做過, 佢個時都快6歲, 老師懷疑佢ADD, 評估話50/50, 因要7歲先準, 講左等於冇講.  而家我個女都10歲. 冇物問題, 正常細路一個, 做功課有時心散下實有, 上堂時偶然遊魂下都唔出奇. 大人開會講到悶處, 自己唔洗發言都一樣自動PHASE OUT啦.  
不如話個張工作紙悶到抽筋, 所以佢唔想做.  

作者: Kittybama    時間: 16-11-17 09:44

作者: elmostoney    時間: 16-11-17 09:46

Kittybama 發表於 16-11-17 09:22
我也相信歐洲強國這套教育理念,所以囝仔在Kinder及之前,絕對不需他寫字,也不認字或串字,只認ABC及數字 ...
Totally agreed.  My son went into an ESF primary interview.  They expected him to write his name, but he had not learned how to write back then.  So I had to  drill him in two weeks' time.  At the end, I gave up.  Just not worth the effort and I asked for one year deferral (because of his age).  He is now in Y5.  Very normal and his grades are quite good overall.  Learning to write in kindy doesn't impact a child's abilities in the long run.  Let them explore and learn at their own pace is more important.
作者: Kittybama    時間: 16-11-17 09:47

作者: elmostoney    時間: 16-11-17 09:47

Kittybama 發表於 16-11-17 09:44
若懷疑小朋友行為表現異常,越早做評估越好,雖然年紀太細之評估未必十分準確,但絕對可作為參考及提醒父母 ...

I guess if the case is serious, then yes.  e.g. asperger, autism.  But ADD/ADHD is hard to tell coz kids at a younger age really have shorter attention span.  Many of them still want to act on impulse.
作者: Kittybama    時間: 16-11-17 09:53

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 09:56

nintendo 發表於 16-11-17 01:11
sorry 我真的唔想開名. 我唔想開名之後, 就會有一班該校家長走出嚟話, 喂, 呢間學校好好, 唔係咁喎.....

這些事情係個人感受, 永遠口同鼻拗.

作者: macdullbaby    時間: 16-11-17 09:58

Kittybama 發表於 16-11-17 09:53
ADHD的確難於太早確診,但做評估並沒有壞處,若懷疑有ADHD傾向,可作出合適的行為治療及做些專注力訓練,而 ...

同意。不過有很多父母不想接受事實,會偏向否定評估的傾向。要真正理性的父母才能做出正確的決定。

作者: macdullbaby    時間: 16-11-17 10:02

ethanmom2012 發表於 16-11-17 09:56
sorry 我真的唔想開名. 我唔想開名之後, 就會有一班該校家長走出嚟話, 喂, 呢間學校好好, 唔係咁喎.....

...

係。到時一定有die hard fans 走出來寫千字文都反對你的論點。又會話你只不過係個別事件。

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 10:03

wongviv1 發表於 16-11-17 01:51
Kingston's principle is Chinese and ICS is a thru-train school up to secondary.
I guess it's hard t ...

I agree it is difficult to draw a conclusion. That's why i put it as "不一定等於". I found out many parents think this way, "this school is caring and loving, so my kid must be very happy in the school". It is a very individual experience and sometimes they are not equal.

Every parent has his/her own priority. For me, I don't care much about school facilities (hardware), I don't care about messy admin, I care the people who educate my kid and influence his behaviours/values every day.

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 10:06

964000 發表於 16-11-17 04:21
雖然很多家長喜歡白人老師,我反而遇過最有經驗愛心的都是南亞老師,這是我讀過兩間IS幼稚園的經驗,她們 ...

我以後會留意下. 其實只要佢係native english speaker, 我無所謂, 亦都唔要求一定係白人.....

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 10:10

964000 發表於 16-11-17 04:32
如果是ICS, 副校出了這個評價,多數不比升小一。其實ICS頗有要求的,吾係一未愛心爆棚,很多人説ICS的學生 ...
證明國際同本地一樣, 都係有學校專揀乖巧既, 有學校專揀叻既, 自己"知掟", 就識走位執生.

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 10:18

elmostoney 發表於 16-11-17 09:37
4歲一個月做物評估呀,太細了, ADHD與否未必準. 當年都帶阿女做過, 佢個時都快6歲, 老師懷疑佢ADD, 評估話50 ...
你講得好岩, 個心理學家都話小朋友太細個, 係坐唔定, 但係原因可以有好多, 難以太早下判斷.

而且就算係, 都唔係嚴重個D (佢絕對唔會係自閉, 發展遲緩個D, 同小朋友玩社交能力無問題, 佢係個D 所有人見到佢都會覺得佢超正常仲要係比較乖個種), 只有學校上堂先出問題.
悶應該係其中一個原因, 我聽過呢個老師講故事, 超悶, 把聲又唔friendly, 起碼1/3 人遊緊魂. 不過其他人遊魂就坐係度, 佢就搞下同學囉......

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 10:22

elmostoney 發表於 16-11-17 09:46
Totally agreed.  My son went into an ESF primary interview.  They expected him to write his name, bu ...

寫字只是一個例子. 老師同樣投訴佢story time, drawing time 等等其他時間唔專心.

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 10:25

elmostoney 發表於 16-11-17 09:47
I guess if the case is serious, then yes.  e.g. asperger, autism.  But ADD/ADHD is hard to tell coz ...
Agree very much. Clinical psychologist said my son is quite impulsive, and advised we should ask him to stop and wait to improve this.

作者: Kittybama    時間: 16-11-17 11:01

作者: Kittybama    時間: 16-11-17 11:05

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 11:11

Kittybama 發表於 16-11-17 11:01
Impulsive係ADHD的先兆,若行為沒有改善,到六七歲時應找精神科醫生而並非CP作詳細評估。 ...
CP 有講過, 但佢同時都話太細個, 而某D先兆佢亦都無(例如阿仔唔固執, 情緒都好穩定), 原因可以有好多, 亦都建議我6歲時再做評估.

佢建議係呢段期間, 可以做好多野去改善, 例如稱讚好行為, 堅持等等

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 11:16

Kittybama 發表於 16-11-17 11:05
小朋友在家同在學校的行為表現可以有很大分別,所以任何的評估都會全面考慮小朋友在不同環境及處境下的行 ...

我就是期望學校會正視及處理. CP 到校評估後, 就係話見到學校老師不懂處理, 例如騷擾同學, 老師應馬上搬開佢, 但老師沒有這樣做. 他再騷擾, 亦沒有堅持要他停止, 而係由得佢.

我問老師學校是否有獎罰制度, 他們說沒有, 他們不罰.

我說不是罰, 但是否有例如冷靜區等, 他們說他們不會這樣做.

作者: 964000    時間: 16-11-17 11:30

ethanmom2012 發表於 16-11-17 11:16
我就是期望學校會正視及處理. CP 到校評估後, 就係話見到學校老師不懂處理, 例如騷擾同學, 老師應馬上搬開 ...

其實就算如ESF比較自由的學校,我朋友個仔有給老師投訴過他「頑皮」「攪攪陣」,我見過佢仔係比較「好動」同行為是比較「BB」,在家人釘人時是守規矩的,但在學校很free的setting, 老師説完一兩次就算,第二三次已是跟家長説,我朋友也在懷疑自己兒子是不是不適合這間幼稚園,我只是覺得他還很BB, 只可慢慢教吧

作者: Jane1983    時間: 16-11-17 11:33

不過,對4歲小朋友的小小行為問題,罰佢、搬開佢、要佢去第二度企,其實都唔一定可行。可能傷佢自尊心,佢可能爆喊碌地,可以討厭上學。如果老師處理到佢朝朝唔肯返學,仲難搞。

唔認識你仔仔,唔敢講有無乜嘢先兆,但你講佢的行為,真係唔係咁嚴重,好多時大d就會跟番social norms做番好。如果而家學校容唔到佢,轉校都係好事。
作者: samsam123321    時間: 16-11-17 11:49

Kittybama 發表於 16-11-17 11:01
Impulsive係ADHD的先兆,若行為沒有改善,到六七歲時應找精神科醫生而並非CP作詳細評估。 ...
Cp 開唔到藥?當然無咩可以做。
作者: nintendo    時間: 16-11-17 12:08

chanmeow 發表於 16-11-16 20:44
其實,回應中有幾多人真正有小朋友讀真IS幼稚園?

通常鬧 IS 的 topic ,大家都特別熱列參與。

作者: Kittybama    時間: 16-11-17 12:28

作者: Kittybama    時間: 16-11-17 12:32

作者: Kittybama    時間: 16-11-17 12:34

作者: 964000    時間: 16-11-17 14:05

ethanmom2012 發表於 16-11-17 10:18
你講得好岩, 個心理學家都話小朋友太細個, 係坐唔定, 但係原因可以有好多, 難以太早下判斷.

而且就算係,  ...

呢様真,我發覺都不是個個幼稚園老師懂講故事,上次觀課那老師,又細聲又快似「讀書」多過講故事,不過好采我個女只是發夢冇攪人

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 14:06

964000 發表於 16-11-17 11:30
其實就算如ESF比較自由的學校,我朋友個仔有給老師投訴過他「頑皮」「攪攪陣」,我見過佢仔係比較「好動」 ...
我個仔類似, 仲有D BB, 加上細仔( 9月出生), 班上女仔多, 只能慢慢教.

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 14:10

Jane1983 發表於 16-11-17 11:33
不過,對4歲小朋友的小小行為問題,罰佢、搬開佢、要佢去第二度企,其實都唔一定可行。可能傷佢自尊心,佢 ...

YES, 我個仔行為唔嚴重, 但點都唔係專心個隻架啦, 都係易分心, 無興趣就搞搞震, 學校不能引導佢, 又包容唔到佢, 唯有轉校.

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 14:12

Kittybama 發表於 16-11-17 12:28
一般國際學校都會設time out corner, 而有經驗的老師會立刻阻止騷擾其他人的行為。 ...

係, 我見識過一個有經驗的英藉老師, 英國人可能比較傳統, 一樣嚴厲, Time out corner 絕不手軟.

作者: 貝珠    時間: 16-11-17 14:34     標題: 回覆:有愛心既國際學校不一定等於適合你小朋友既學校

咁你趕得切找學校下年轉?定而家揾早d走?

作者: Choochootrain    時間: 16-11-17 14:34

正所謂各師各法,每個人對事物處理手法都有自己一套,無一個方案係絕對正確,無論國際或本地,亦唔代表IS會接受一切,樓主做得好岩,要是想學校跟你果套,不如佢搵一間岩你嘅學校
作者: samsam123321    時間: 16-11-17 15:03

Kittybama 發表於 16-11-17 12:32
很多父母不肯接受現實,也抗拒服藥治療ADHD。但患有ADHD的小朋友,只有服藥才是最有效,單做行為治療成效不 ...
唔知係唔係咁,反正父母好buy 唔使食藥,樓主睇cp 當然得到答案係應該用+/-ve reinforcement,唔通叫你走去睇psychia走左個客?
作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 15:39

samsam123321 發表於 16-11-17 15:03
唔知係唔係咁,反正父母好buy 唔使食藥,樓主睇cp 當然得到答案係應該用+/-ve reinforcement,唔通叫你走去 ...
第一, 4歲是未能食藥的, 一般醫生都唔會咁細個開藥. 正如elmostoney 所講, 咁細個, 不是自閉不是發展遲緩, 一般ADHD 根本未能確診. CP 亦都無確診佢係ADHD. 點解你會跳到開唔開藥, 接唔接受到現實既階段呢?

第二, 其實我去做評估個間係非常專業, CP俾完報告我後亦都無SELL 我任何堂, 我都好肯定佢唔志在(佢係幾出名的), 所以我唔會懷疑呢間野係專業性.

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 15:42

Choochootrain 發表於 16-11-17 14:34
正所謂各師各法,每個人對事物處理手法都有自己一套,無一個方案係絕對正確,無論國際或本地,亦唔代表IS會 ...
講中我既心聲, 仲之大家各師各法, 我希望搵到同路岩KEY既學校就OK啦.

作者: florenceshum    時間: 16-11-17 18:33

ethanmom2012 發表於 16-11-17 15:42
講中我既心聲, 仲之大家各師各法, 我希望搵到同路岩KEY既學校就OK啦.

請問可否pm 吿知centre 的名字...謝謝你!

作者: kubimui    時間: 16-11-17 20:16

ethanmom2012 發表於 16-11-17 14:06
我個仔類似, 仲有D BB, 加上細仔( 9月出生), 班上女仔多, 只能慢慢教.

9月出世仔,即喺唔喺ics, ics cutoff 喺9月唔喺1月

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-17 20:19     標題: 引用:Quote:ethanmom2012+發表於+16-11-17+14:06

原帖由 kubimui 於 16-11-17 發表
9月出世仔,即喺唔喺ics, ics cutoff 喺9月唔喺1月
唔係ICS

作者: Activehealth    時間: 16-11-17 20:40

ethanmom2012 發表於 16-11-17 20:19
唔係ICS

THS?

作者: elmostoney    時間: 16-11-17 22:04

首先4歲小朋友難斷ADD/ADHD, 我睇唔出點解要去做定"治療." 最簡單我建議先去測 food allergy, 然後因應報告改變飲食.  試三四個月, 睇下有冇改善.  理論好簡單, 食左D身體不能消化的食物, 會積存係體內, 變成一種毒素, 亦有機會阻止身體吸收所需的營養, 腦部得唔到適當養份, 會影響部份發展.

另一方面, 大家都要明白, 4歲小朋友, 對身邊事情都好奇, 大人認為重要的焦點, 佢地根本費事理你, 自然睇唔出點解要坐定定. 你睇下佢平時遇上自己所愛的事情, 能否坐定即知道.

再者, 已有不少研究指出小孩太早睇太多電視, 用電腦, 玩電玩, 會習慣instant gratification, 大人們要留意有所限制.

最後我建議可試一些針對ADHD/ADD的維他命, 佢唔係藥, 冇物副作用, 理論係身體吸收唔夠某D腦部所需的VITAMINS, 影響部份發展, 而變成ADD/ADHD的徵狀 (實際個小朋友非ADD/ADHD).

以上各點全都是我自己親身在女兒身上實踐的體會.  我個女曾做過3次評估, 治療都做過, 我覺得唔洗咁哂錢.

作者: Monstereasy    時間: 16-11-17 22:37     標題: 引用:Quote:samsam123321+發表於+16-11-17+15:03

原帖由 ethanmom2012 於 16-11-17 發表
第一, 4歲是未能食藥的, 一般醫生都唔會咁細個開藥. 正如elmostoney 所講, 咁細個, 不是自閉不是發展遲緩,  ...
反而想知學校收到CP報告之後,有無任何support去幫助?CP有無同學校開會?

作者: Kittybama    時間: 16-11-17 22:38

作者: Monstereasy    時間: 16-11-17 22:38     標題: 引用:Quote:ethanmom2012+發表於+16-11-17+20:19

原帖由 Activehealth 於 16-11-17 發表
THS?
THS 收SEN, 應該唔係……

作者: macdullbaby    時間: 16-11-17 23:05

Kittybama 發表於 16-11-17 22:38
的確有人有food allergy, 可是,即使有food allergy,是身體對某些食物成份產生對抗而引起炎症症狀,而並 ...

解釋得好清楚,好到位,好實在。

作者: Activehealth    時間: 16-11-17 23:52

Kittybama 發表於 16-11-17 22:38
的確有人有food allergy, 可是,即使有food allergy,是身體對某些食物成份產生對抗而引起炎症症狀,而並 ...

有硏究指出,食物敏感有機會引起ADHD/ASD 症狀

圖片附件: myimage.jpg (16-11-17 23:59, 39.5 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=ODg3Mjd8OTI0ZjI5MjF8MTcyNzAwNzA0OXww

圖片附件: myimage.jpg (16-11-17 23:59, 52.38 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=ODg3MzN8MmY4MDVjNzN8MTcyNzAwNzA0OXww

圖片附件: myimage.jpg (16-11-17 23:59, 569.65 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=ODg3Mzl8M2U1M2E5OGZ8MTcyNzAwNzA0OXww

作者: etpianist    時間: 16-11-18 09:09     標題: 引用:Quote:ethanmom2012+發表於+16-11-17+10:10

原帖由 Kittybama 於 16-11-17 發表
這樣是無可厚非的,每間學校都有自己的市場定位及策略。
講得好。好多家長都覺得學校要包容自己的小朋友。學校其實都係一種生意(起碼響香港)。國際學校本身係提供一種非本地教育嘅機會。佢哋喺school tour同promotion materials 都冇標榜過佢哋係特別caring,或能包容有問題的學生。我諗家長要重新設定佢哋對學校嘅expectation.

作者: Kittybama    時間: 16-11-18 10:13

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-18 10:36

elmostoney 發表於 16-11-17 22:04
首先4歲小朋友難斷ADD/ADHD, 我睇唔出點解要去做定"治療." 最簡單我建議先去測 food allergy, 然後因應報告 ...

多謝你, 好詳盡, 我會試下測food allergy 同搵下維他命.  電視電腦佢好少睇, 佢每日睇書多過睇電視, 應該影響唔大.

呢類MARGINAL CASE 最頭痛, 最怕做完評估又無咩答案, 哂左錢又無咩方法幫到佢.

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-18 10:47

etpianist 發表於 16-11-18 09:09
講得好。好多家長都覺得學校要包容自己的小朋友。學校其實都係一種生意(起碼響香港)。國際學校本身係提供 ...

你都講得岩, 我入之前可能誤會左.

所以國際學校不能一概而論, 只能說, 各適其式. 今次撞左板, 咪再搵過囉.

作者: LuckySesame    時間: 16-11-18 11:28

samsam123321 發表於 16-11-16 23:32
有IS kinder 教寫字?樓主會不會是那些上午下午各一間?
All international schools/kindergartens teach writing skills, but they don't force and drill like the local schools.

Save

Save

作者: lui    時間: 16-11-18 11:35

964000 發表於 16-11-17 04:21
雖然很多家長喜歡白人老師,我反而遇過最有經驗愛心的都是南亞老師,這是我讀過兩間IS幼稚園的經驗,她們 ...

True, 我女讀Anfield好的老帥大部份是菲印老師.

作者: nintendo    時間: 16-11-18 11:58

ethanmom2012 發表於 16-11-17 09:56

首先申報一下,我仔已是大學生,我女也已高中,兩個也非 SEN,但多年來認識不少 SEN 孩子。
我請你開名,原因係主流 IS kindie 唔會對寫字會咁高要求。
例如我侄子當年在 IS 小學要 year 2 先執筆叫有力少少,但小學老師都冇投訴。
IS 一般較包容年紀細的小朋友,因為即使並非 SEN 小朋友,也要時間學習和適應。
因此,以幼稚園計,你小朋友學校的處理方式是不恰當。
有要求係好,但太早了。

作者: 964000    時間: 16-11-18 12:03

會不會是Anfield? 難道轉了副校長改變了?但Anfield是private school, 不是規定70%foreign passport

作者: macdullbaby    時間: 16-11-18 12:17

Kittybama 發表於 16-11-18 10:13
這類的疑似所謂研究報告或文章網上很多,也有許多扮科研的psuedo-science文章,可是網上的文章不能盡信。
...

都係㗎。可能我諗得不對,但覺得如果這些所謂的「研究」報告是真的,那麼對精神科或者醫學界來說應該是一樣重大突破和發現,理應廣泛推廣和採用,因為近年發現有這些需要的孩子為數不少,但又不是見得是這樣喎。

作者: nintendo    時間: 16-11-18 12:34

etpianist 發表於 16-11-18 09:09
講得好。好多家長都覺得學校要包容自己的小朋友。學校其實都係一種生意(起碼響香港)。國際學校本身係提供 ...

應該咁講,也不可能無限包容。
一般 IS kindie 的 special support 會有,但不可能太到位。
其實以一班 15 人計,如果有 2 個需要特別處理,可能變相忽略了其餘 13 個小朋友。
每班 2 個 special cases,加加埋埋全校十個八個,有冇 extra 人手?
羊毛出在羊身上,如果有好的 special support ,學費也應該會較高。
由家長找數,大家攤分請 special needs teacher 的費用。
至於是否 caring ,老實講,如果是幼稚園,大部分 IS kindie 都 caring 。
因此,我上面也有說不認同樓主小朋友學校的處理方式。
題外話 : 聽聞香港有些新派本地小學,話要學西方模式 ( 佢地以為西方係咁 ),比學生自由發揮,
可以在課室行來行去,做乜都得,好包容,家長可以反思,這是否自己想要的學校。

作者: torunpoland    時間: 16-11-18 15:07

my son's classmate has been being asked to stay in the classroom in a row of three days, as a punishment, with class teacher beside, during snack time, lunch time and play time, instead of going outside to play with other kids or run around, given many warnings prior to this. When the teacher finds it a problem, it is a problem, as most of the IS teachers are less restrictive but it never means they do not stress discipline.

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-18 15:44

nintendo 發表於 16-11-18 11:58
首先申報一下,我仔已是大學生,我女也已高中,兩個也非 SEN,但多年來認識不少 SEN 孩子。
我請你開名, ...
Sorry 可能係我講得唔清楚, 學校有教寫ABC跟虛線寫, 但我只是舉個例子, 老師投訴的是佢唔專心唔聽老師話, 係畫畫,講故事環節一樣唔專心,並不是投訴佢寫字得唔好。

不過好多事係有因果關係的,有可能佢唔夠力寫,就變成無興趣寫。小朋友既校外中文老師就成日同我講,唔駛逼佢寫字,小手肌未得應該練習下先,佢夠力自然有興趣寫。

最近我先開始教佢寫少少中文字,佢係屋企幾有興趣寫,寫得好有滿足感,比在學校有心機得多。

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-18 15:50

nintendo 發表於 16-11-18 12:34
應該咁講,也不可能無限包容。
一般 IS kindie 的 special support 會有,但不可能太到位。
其實以一班  ...
或者我唔應該用包容呢兩個字,我既意思係處理。我唔要求非常自由,亦都唔覺得老師應該容忍佢,我希望老師會去處理-處理可以係搬開佢,可以罰佢,可以係用獎勵引下佢,呢D都係我係屋企處理既方法。

問題係老師無在課堂上處理。

作者: ethanmom2012    時間: 16-11-18 15:56

torunpoland 發表於 16-11-18 15:07

my son's classmate has been being asked to stay in the classroom in a row  ...

I will be happy if the teachers do such punishment to my kid and I will not say a word. I am OK with strict teachers.

The issue is, the teachers do not reward or punish my kid. They just complain to me saying that it is a problem. But they did not know the cause, and they did not know how to handle. They just kept telling my kid to stop even they knew that it did not work.

作者: cowmoon    時間: 16-11-18 16:47

nintendo 發表於 16-11-18 11:58
我請你開名, ...

聽樓主講,我估計老師不是對寫字很高要求,而是觀察到孩子不能專心寫字和畫畫。可能是發夢呀,扒在桌上呀,不熱衷參與呀,或者去攪下其他同學仔那一類,其實好多小朋友都係咁。
我係唔太明白老師、副校長和家長見面的意圖。媽媽何解感受為學校不包容? 1. 學校暗示請學生轉校?2. 學校認為學生真的好需要評估和專業協助?
或者只是純粹想家長知道學生在學校的情況?

好多 IS kindie 的老師比較像 facilitator,唔會迫小朋友的行為像倒模一樣。但小朋友未能參與學習活動,結果係會學唔到野,或者培養唔到良好的學習習慣。可能這間學校的老師認為自己有責任講比家長知道。
我就見更多的老師採取極度寬容態度 (不是 classroom discipline 而是指在學習上),個別學生肯學就教多D,學生學唔到就「盡力」幫下 (1位老師對 20位學生!),做唔到就算囉。遊魂的繼續遊魂。攪事的請去 time out (time out 左就咩都學唔到啦)。這個方法可以持續整個初小,因為初小少功課又沒有考試,report card 都係老師寫(即係寫咩都得)。到高小,有assessment 同自己 project,如果小朋友本身係 reading (家裡培養閱讀習慣)同 math 都 ok (其實好多小朋友都有外補)就應該安然過度,如果都仲有問題,才會開始現形。

作者: Kittybama    時間: 16-11-18 19:19

作者: Kittybama    時間: 16-11-18 19:24

作者: poonseelai    時間: 16-11-18 19:39

Kittybama 發表於 16-11-18 19:24
我沒有想過讀IS小學還要補習(只補中文乃可接受),我還以爲選擇得IS的家長應該是不接受傳統本地學習及不停 ...

世界变咗好耐啦,小學補中英數都有,越多中國和香港家長的學校越普遍

作者: Kittybama    時間: 16-11-18 19:53

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5