教育王國

標題: DBSPD 2nd interview [打印本頁]

作者: 劉仔仔    時間: 16-11-15 11:35     標題: DBSPD 2nd interview

請問有冇見左的朋友可以分享一下?
三師會審?
轉轉櫈?
小朋友問乜?

作者: LittleButter    時間: 16-11-15 11:55

想知整個考試流程共需時多久?
作者: mameiyan    時間: 16-11-15 21:55

已經開始咗啦!

作者: dickey09    時間: 16-11-16 09:14

三師會審同轉轉櫈係公開嘅秘密,轉轉櫈一轉即out同樣係公開秘密
作者: retriever    時間: 16-11-16 09:46

劉仔仔 發表於 16-11-15 11:35
請問有冇見左的朋友可以分享一下?
三師會審?
轉轉櫈?

留意預早要跟個仔夾口供.

因細路先見, 親子活動方面, 無謂你東佢西

作者: GetReal    時間: 16-11-16 15:47

回覆 dickey09 的帖子

WRONG , PERFECTLY WRONG MESSAGETHIS IS 100% NOT TRUE

作者: GetReal    時間: 16-11-16 15:49

不如問問自己家庭是否適合他們的要求.  
這才是他們要的東西
絕對不是小朋友的能力
是家庭的能力
作者: 小曳人    時間: 16-11-16 17:25

retriever 發表於 16-11-16 09:46
留意預早要跟個仔夾口供.

因細路先見, 親子活動方面, 無謂你東佢西
依家轉咗喇?!我當年係一齊入去,然後家長出嚟... 明明講好咗,但大少竟然喊! (完了~~)

如果倒轉,佢入去先,我相信响外面... 佢喊嘅機會細d (佢當年只得呢個面試喊)

作者: siden    時間: 16-11-16 17:55

GetReal 發表於 16-11-16 15:49
不如問問自己家庭是否適合他們的要求.  
這才是他們要的東西
絕對不是小朋友的能力

你自己先錯

呢間好睇小朋友能力

如果家庭好但細路唔掂,唔會有offer

作者: at2015    時間: 16-11-16 19:25

dickey09 發表於 16-11-16 09:14
三師會審同轉轉櫈係公開嘅秘密,轉轉櫈一轉即out同樣係公開秘密

其實DB唔介意收比較曳學生。小兒當年坐坐吓企埋起身再打斷我答校長問題都ok。

作者: retriever    時間: 16-11-17 07:46

siden 發表於 16-11-16 17:55
你自己先錯

呢間好睇小朋友能力

其實入左2nd in已經睇左能力。 唔同dg,db只有300 人入2nd in,相對少。

2nd in再睇幾多能力唔知,但信佢地制度既牌面,校友,skh會友都加分,2nd in階段先計,係加總分。呢方面影響幾大。

作者: siden    時間: 16-11-17 08:41

retriever 發表於 16-11-17 07:46

其實入左2nd in已經睇左能力。 唔同dg,db只有300 人入2n ...

就係因為我見過唔少,講緊呢幾年加埋冇10個都有8個有關係人士,包括舊生甚至sibling, 入了2nd in之後被reject/waiting; 而父母唔係律師就係醫生。

但同一時候,又有幾個朋友N無都被收了。

所以,凡事睇多啲聽真啲8得徹底啲,收集多啲information 先make conclusion 比較好。

作者: siden    時間: 16-11-17 08:44

又漏咗講,咁啱我識果幾個N無都係天主教

作者: retriever    時間: 16-11-17 09:28

siden 發表於 16-11-17 08:41
就係因為我見過唔少,講緊呢幾年加埋冇10個都有8個有關係人士,包括舊生甚至sibling, 入了2nd in之後被re ...

跟你相相反, 同一年識10個8個入2ND IN, 工薪階層都無OFFER, 收左果個應該係做生意而且係MOMMY'S BOY.

比例真係跟予想中 150/300 差好遠...

唔記得張表有無得填其他宗教, 但只有SKH 需要提供証明. 所以其實過程中, 無物其他機會表示申請人有宗教信仰.

作者: siden    時間: 16-11-17 09:37

retriever 發表於 16-11-17 09:28
跟你相相反, 同一年識10個8個入2ND IN, 工薪階層都無OFFER, 收左果個應該係做生意而且係MOMMY'S BOY.

比 ...

我意思係,唔係聖公會都一堆人入到。

另外,你識唔正「入到嘅工薪階層」,但我識到唔只幾個「入到嘅工薪階層」,咁咪已經證明工薪階層有人入到囉,你識唔到唔代表好少wor。

呢啲往往係技不如人嘅藉口。

作者: retriever    時間: 16-11-17 09:45

siden 發表於 16-11-17 09:37
我意思係,唔係聖公會都一堆人入到。

另外,你識唔正「入到嘅工薪階層」,但我識到唔只幾個「入到嘅工薪 ...

哈哈.. 都係架, 聽過唔少話6年後復仇...

BUT, 其實入左2ND IN, 學校傾向PRESERVE 個NETWORK 都合理. 本來唔少家長鍾意佢地, 都係為左個NETWORK.

作者: siden    時間: 16-11-17 09:54

retriever 發表於 16-11-17 09:45
哈哈.. 都係架, 聽過唔少話6年後復仇...

平心而論,某程度上你啱。

舊生/sibling有分加係有privilege。

只不過個privilege 冇出面啲人煲到咁大。

有實力,總會入到。

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-17 10:30     標題: 回覆樓主:

其實這是在EK常常見到的問題。一方面舊生或有關係人士會覺得學校收外來的人不少。因為,自己朋友中總有不少舊生、有關係的小孩未能取錄。但係N無人仕又覺得學校收舊生有關係有錢人很多。這和你自己的圈子有關,收唔到自己的圈子,就説收另一邊的人很多。其實每年三千幾四千人只收150人。從兩邊看都是很難的啦。我相信舊生有關係人仕是容易一點,但好處亦不是想像中這麼大。這在SPCC Dbs dgs 等神校很常見。

作者: ajfamily    時間: 16-11-17 11:29

bigheadchiu 發表於 16-11-17 10:30
其實這是在EK常常見到的問題。一方面舊生或有關係人士會覺得學校收外來的人不少。因為,自己朋友中總有不少 ...
正常啦!百幾年嘅老校舊生都一籮籮,呢D先係傳統嘛!
作者: AEteam    時間: 16-11-17 14:56

作者: ladykin    時間: 16-11-17 15:00

我係N無人仕, 仔仔六年前入讀小一, 而朋友係 old boy, 但佢仔仔入唔到, 到六年後今日, 我仔仔中一, 而朋友仔仔都考咗入黎讀中一, 仲要同仔仔同班, 所以就算宜家未能入讀, 如果真係心儀呢間學校, 仲有機會嫁, 大家加油
作者: Taloon    時間: 16-11-18 09:04

如果我話轉櫈其實係無影響,又有幾多家長會相信?

1st in 老師除咗姓名外,其他背景一概不知 (幼稚園,家居地址,父母職業等等)
2nd in 3C 會面,父母唔會計分,純係 3C 對小朋友既能力同印象黎評分

家長們又會否選擇相信?

講到關係,老師兒子已經唔係必收,校董推薦亦唔 100%,再數就係兄弟,然後舊生,教會..  reject 例子多不勝數
作者: mw2011    時間: 16-11-18 09:06

回覆 Taloon 的帖子

我會相信, 如果真係咁去收小朋友, 感覺公平D!

作者: 劉仔仔    時間: 16-11-18 09:25

今日到我in...好緊張

作者: sophiali_mama    時間: 16-11-18 09:33

回覆 Taloon 的帖子

我會選擇相信
作者: simpsonba    時間: 16-11-18 11:13

請問dbs幾錢學費?
作者: dickey09    時間: 16-11-18 11:22

回覆 simpsonba 的帖子

拔萃男書院附屬小學

招收2017 / 2018年度小學一年級新生

適齡入讀 2017 / 2018 年度小一之男孩應於 2010 年 9 月 1 日至2011 年 12 月 31 日期間出生。

學費:

Copy from DBSPD website

作者: abby0624    時間: 16-11-18 11:31

Taloon 發表於 16-11-18 09:04

1st in 老師除咗姓名外,其他背景一概不知 (幼稚園,家居 ...

我都選擇相信

作者: simpsonba    時間: 16-11-18 11:42

回覆 dickey09 的帖子

唔該曬
作者: bbrabbit2011    時間: 16-11-18 14:45

劉仔仔 發表於 16-11-18 09:25
今日到我in...好緊張

請問是否小朋友先入去課室in, 之後才輪到家長入去?
謝謝。

作者: 劉仔仔    時間: 16-11-18 15:41

bbrabbit2011 發表於 16-11-18 14:45
謝謝。

Yes

作者: Vlone778    時間: 16-11-18 17:31     標題: 回覆樓主:

靠關係都係其次 首要係家底要實力雄厚

作者: 556699    時間: 16-11-18 20:34

Vlone778 發表於 16-11-18 17:31
靠關係都係其次 首要係家底要實力雄厚

每月四千多元學費當然唔係每個家庭能負擔,但報得DBS相信都會報其他直私,學費唔會係大問題吧。相比其他直私,DBS的學費唔算特別貴。

作者: LittleButter    時間: 16-11-18 20:47

Taloon 發表於 16-11-18 09:04

1st in 老師除咗姓名外,其他背景一概不知 (幼稚園,家居 ...
我也選擇相信!
作者: serenayeung    時間: 16-11-18 23:20

Does anyone know the format of the kids interview then? or what do they ask??

作者: lovelinda    時間: 16-11-18 23:23

bbrabbit2011 發表於 16-11-18 14:45
謝謝。

我們是

作者: bbrabbit2011    時間: 16-11-18 23:32

lovelinda 發表於 16-11-18 23:23
我們是

請問你地等咗幾耐才輪到你地面見?等候時間耐嗎?

作者: applewatch    時間: 16-11-18 23:57

serenayeung 發表於 16-11-18 23:20
Does anyone know the format of the kids interview then? or what do they ask??

2nd interview 完後問會公平點吧

作者: Vlone778    時間: 16-11-19 07:13     標題: 回覆樓主:

我講緊當然唔係指學費

作者: abby0624    時間: 16-11-19 09:55

回覆 bbrabbit2011 的帖子

我地只等咗15分鐘
作者: 556699    時間: 16-11-19 11:08

Vlone778 發表於 16-11-19 07:13
我講緊當然唔係指學費

我兩公婆都係打工仔,家住新界普通私樓,N無,一樣取錄咗。家長當中當然有富貴人家 (其實好多直私都有呢類家庭),但如我般普通家庭為數亦不少,DBS事實並非如坊間傳說中咁貴族。

作者: Vlone778    時間: 16-11-19 11:12

556699 發表於 16-11-19 11:08
我兩公婆都係打工仔,家住新界普通私樓,N無,一樣取錄咗。家長當中當然有富貴人家 (其實好多直私都有呢類 ...

我個富貴朋友囝囝讀緊小二 佢話佢果班9成都係富二代 果啲家長(部份)白鴿眼到不得了

作者: 556699    時間: 16-11-19 11:28

Vlone778 發表於 16-11-19 11:12
我個富貴朋友囝囝讀緊小二 佢話佢果班9成都係富二代 果啲家長(部份)白鴿眼到不得了
...

家長之間都係一個小群體,群體中自然九型人格咩款都有齊。可能我好彩,認識的家長即使住九龍站,嘉多利山等有司機接送嘅都冇乜架子。有錢唔一定大鼻,視乎個別的人品修養吧。In general DBS的家長都係nice的。

作者: at2015    時間: 16-11-19 12:21

Vlone778 發表於 16-11-19 11:12
...

Depends on 你自己角度,例如近日賣物會有很多家長義工幫手分飯送飯執拾。但好多媽都照用Chanel Hermes 袋。你可以話功利showoff也可以覺得家長好投入學校活動無計較身段。我自己覺得無問題。

作者: retriever    時間: 16-11-19 12:22

at2015 發表於 16-11-19 12:21
Depends on 你自己角度,例如近日賣物會有很多家長義工幫手分飯送飯執拾。但好多媽都照用Chanel Hermes 袋 ...

投入唔一定要揹果d袋出來

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-19 13:17

retriever 發表於 16-11-19 12:22
投入唔一定要揹果d袋出來

佢地冇其他牌子嘅袋了,已經是最普通了。。。

作者: lovelinda    時間: 16-11-19 14:11

bbrabbit2011 發表於 16-11-18 23:32
請問你地等咗幾耐才輪到你地面見?等候時間耐嗎?

我們都是等了大約十幾分鐘,總之20分鐘內

作者: phoebewong123    時間: 16-11-19 14:29

bigheadchiu 發表於 16-11-19 13:17
佢地冇其他牌子嘅袋了,已經是最普通了。。。

正是,他們的平常生活,就是用呢d class 的名牌,一向有司機接送,他們根本不是故意show off 的。而且你唔孭名牌也不代表人家會睇唔起你,壓力是自己比自己。

作者: 556699    時間: 16-11-19 15:12

phoebewong123 發表於 16-11-19 14:29
正是,他們的平常生活,就是用呢d class 的名牌,一向有司機接送,他們根本不是故意show off 的。而且你唔 ...

Agree x 100

大家入到學校就係平等的家長,係要比身價比行頭其實係自悲自己心中有鬼。

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-19 15:29

phoebewong123 發表於 16-11-19 14:29
正是,他們的平常生活,就是用呢d class 的名牌,一向有司機接送,他們根本不是故意show off 的。而且你唔 ...

對!正確的價值觀是很重要的。

作者: at2015    時間: 16-11-19 19:39

556699 發表於 16-11-19 15:12
Agree x 100

大家入到學校就係平等的家長,係要比身價比行頭其實係自悲自己心中有鬼。

另一個例,一班家長講校車遅到,一個家長提起自己有司機,但係冇人會uncomfortable ,只會提出私家車校規係要比校車生早到遲走,也不太化算。有好無好無人理你(司機都幾普遍),大家都係諗點安排對孩子最好。

作者: Cateyeshk    時間: 16-11-27 12:26

我想問究竟second in 完成了嗎?好想等大家in 完,攞出黎傾下,其實個氣氛都真係幾恐怖,幾大壓力
我都好佩服啲細路仔能夠一個人面對

作者: retriever    時間: 16-11-27 13:00

Cateyeshk 發表於 16-11-27 12:26
我想問究竟second in 完成了嗎?好想等大家in 完,攞出黎傾下,其實個氣氛都真係幾恐怖,幾大壓力
我都好佩 ...

d細路都唔知物事,尤其是d男仔傻下傻下咁。

作者: simpsonba    時間: 16-11-27 14:48

你地小朋友in咗幾耐?
我地大約10分鐘
作者: Dtw    時間: 16-11-27 16:06

Cateyeshk 發表於 16-11-27 12:26
我都好佩 ...

2nd in 見到 12 月2 號。

作者: Cateyeshk    時間: 16-11-27 16:37

simpsonba 發表於 16-11-27 14:48
你地小朋友in咗幾耐?
我地大約10分鐘

我緊張到都無唔記得計時間,不過見大約個個係差唔多時間,我諗都有10分鐘
我諗我五歲嘅時候一定唔可以係一間咁大又咁幽暗嘅房對住三個咁嚴肅的大人
呀仔已經成為我心目中嘅英雄

作者: Babypooh921    時間: 16-11-28 12:34

回覆 Cateyeshk 的帖子

家長有一齊入去嗎?
作者: 小王子J    時間: 16-11-28 12:48

Babypooh921 發表於 16-11-28 12:34
回覆 Cateyeshk 的帖子

家長有一齊入去嗎?

小朋友獨自入去in ,完成個task 後,才叫家長入去in。

作者: i299    時間: 16-11-28 14:31

终於見完了,鬆了口氣。無論結果如何,阿仔都已經係好叻了。
面試後,問阿仔,要見三位校長/校董,怕唔怕呀? 佢話怕呀。再問佢,咁你頭先可唔可以好似平時咁回答問題?佢話可以。阿仔,媽咪真心覺得你很厲害了。
(11月細仔)

作者: chrischo2002    時間: 16-11-28 14:38

i299 發表於 16-11-28 14:31
终於見完了,鬆了口氣。無論結果如何,阿仔都已經係好叻了。
面試後,問阿仔,要見三位校長/校董,怕唔怕呀 ...
你仔仔好叻

作者: mydodo    時間: 16-11-30 13:38

Dtw 發表於 16-11-27 16:06
2nd in 見到 12 月2 號。

何處得知in到12月2日?但12月3日仍然有小朋友in

作者: 劉仔仔    時間: 16-11-30 13:40

mydodo 發表於 16-11-30 13:38
何處得知in到12月2日?但12月3日仍然有小朋友in

School website

作者: mydodo    時間: 16-11-30 13:43

劉仔仔 發表於 16-11-30 13:40
School website

或者有超收,所以加多一日?但3日確實仲有小朋友參加2in

作者: abby0624    時間: 16-11-30 13:45

3號會唔會係比啲有事要改期既小朋友?我估咋,因為website係話in 到2號
作者: mydodo    時間: 16-11-30 13:52

abby0624 發表於 16-11-30 13:45
3號會唔會係比啲有事要改期既小朋友?我估咋,因為website係話in 到2號

未改期,同大家一樣時間正常收信

作者: sophiali_mama    時間: 16-11-30 14:04

快d過埋依10幾日啦!!
作者: GetReal    時間: 16-12-1 16:20

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Sushi_love    時間: 16-12-2 07:59

GetReal 發表於 16-12-1 16:20
don't feel so surprised if you heard someone has 3rd, 4th, or even 5th interview.  This Dump Boys Sc ...
咁乜 BACKGROUND 先好去 BEG 呢?
作者: retriever    時間: 16-12-2 08:10

don't feel so surprised if you heard someone has 3rd, 4th, or even 5th interview.  This Dump Boys Sc ...

哈哈!

但老實講句,呢果年代求呢間,家長本來就唔係睇中佢地學業成績,而係睇重佢地既network同背景。

咁學校睇重學生背景,preserve呢個優勢,好正常姐!

作者: sweetmayboy    時間: 16-12-3 10:25

請問2nd in 完未呢?很希望可以睇到大家的2nd in分享……
作者: Argyle    時間: 16-12-3 19:23

One point is certain though : if you write in such poor English standard, never go to beg please.

作者: wongkitty    時間: 16-12-3 21:39

retriever 發表於 16-12-2 08:10
哈哈!

但老實講句,呢果年代求呢間,家長本來就唔係睇中佢地學業成績,而係睇重佢地既network同背景。

好同意!

作者: HimHimMM    時間: 16-12-4 12:48     標題: 回覆樓主:

上兩星期已經in左,我地早到左20分鐘,等左一個鐘先in 完走得。眼見前後左右既小朋友都好smart 很有自信。大部分小朋友先自行入去,大約8至10分鐘後家長一齊入去。仔仔話入去問左好多野,有傾計,有跟圖卡講故仔丶成枱有d物品叫你分類丶畀幅圖你再收起,叫你憑記憶砌返d積木丶又比左件物件你(我唔知係乜,我個仔形容完我都唔知係乜),叫你砌返好似佢個樣板出黎。基本同上年相似。我地見校董、校長同Mrs Yip, 我感覺家長回答只得每人30秒,太緊張可能其實答左1分鐘都唔知,最後我地兩個都係未答完已經比校長叫停左。

作者: tw103    時間: 16-12-4 23:11     標題: 回覆樓主:

想問有冇媽媽share 個application form, 我朋友知道過左deadline 希望大家幫幫手。萬谢

作者: LittleButter    時間: 16-12-5 00:39

tw103 發表於 16-12-4 23:11
想問有冇媽媽share 個application form, 我朋友知道過左deadline 希望大家幫幫手。萬谢
...
不明白喎?
你朋友是將會於2017入讀小一的男生?DB 已經in 曬1st round & 2nd round. 現在要申請表來做什麼呢?
如果你朋友是2018才入讀小一,要一張2017小一入學申請表又有何用呢?

作者: sweetmayboy    時間: 16-12-5 01:20

回覆 LittleButter 的帖子

如明年申請,不需今年申請表!可能每年有点不同的呢!你現在需要,真的不明白!
作者: Beebubee    時間: 16-12-5 12:25

HimHimMM 發表於 16-12-4 12:48

我地都係每人約30秒校長就叫停, 但冇砌積木, 仔約in 了10分鐘就完。

作者: Cateyeshk    時間: 16-12-5 13:47

Beebubee 發表於 16-12-5 12:25
我地都係每人約30秒校長就叫停, 但冇砌積木, 仔約in 了10分鐘就完。

枱上邊有鬧鐘,唔知set咗幾多秒,一響就叫你停,生死時速,太緊張了
反而個仔輕鬆得多,圖咭說故事,佢話玩骰仔,不過唔知真定假,叫佢介紹下自己屋企人物
你哋啲仔仔講得返咁多野出嚟真係好叻

作者: Cateyeshk    時間: 16-12-5 13:47

枱上邊有鬧鐘,唔知set咗幾多秒,一響就叫你停,生死時速,太緊張了
反而個仔輕鬆得多,圖咭說故事,佢話玩骰仔,不過唔知真定假,叫佢介紹下自己屋企人物

作者: Cateyeshk    時間: 16-12-5 13:52

作者: Cateyeshk    時間: 16-12-5 13:56

sorry系統問題覆咗三次唔識點樣delete

作者: i299    時間: 16-12-5 14:28

阿仔話玩程序卡,講故事。之後玩骰仔,d骰仔唔係數字,係圖畫(唔係好信得過)。跟住又唔知點樣分類....

作者: sophiali_mama    時間: 16-12-5 14:55

骰仔應該類似積木,每面有唔同圖畫,有食物,零食,阿仔話Mrs.Yip 試範完,佢地就計時間分類,響鐘就要停
作者: sweetmayboy    時間: 16-12-5 16:57

2nd in完,有冇感覺有提示收定唔收呢?

作者: HimHimMM    時間: 16-12-5 17:17

sweetmayboy 發表於 16-12-5 16:57
2nd in完,有冇感覺有提示收定唔收呢?

我覺得無。好快十幾日後知result

作者: sophiali_mama    時間: 16-12-5 17:43

請問 2nd in 多n無人仕嗎?
作者: Chanhana    時間: 16-12-5 22:03

完全feel唔到有暗示.... 我相信校長佢地3位都唔會俾咩暗示任何人

我地屋企係N無人仕,waiting room時見到有爸爸應該係old boy, 因為戴住DB校tie
作者: sweetmayboy    時間: 16-12-5 23:11

我都完全feel唔到……阿仔入去和校長問了兩條個人问题之後,开始用四粒積木,而每边積木有食物畫片,要小朋友分類,然後排序講故事……然後叫家長進入面見,约一分鐘完成
作者: FaiFai1977    時間: 16-12-6 00:03     標題: 回覆樓主:

黎緊收結果信,如果未開信前嗰刻摸到封信好簿好似得一面紙應該都係reject多
如果好厚,有幾張紙的話應該成功咗,因為要註冊所以文件要多d
呢個諗法岩唔岩呢?

作者: i299    時間: 16-12-6 07:27

八卦一問 ,冇聽簡介會,old boy其實在1st In加分,還是2nd In 加分?如果1st In 已經加分, 能進入2nd in的小朋友,就會比較公平, 因為真係睇2nd in 的表現。
如果2nd in 先加分,N無人事既成功機會咪細咗囉。

作者: HimHimMM    時間: 16-12-6 08:05

i299 發表於 16-12-6 07:27
八卦一問 ,冇聽簡介會,old boy其實在1st In加分,還是2nd In 加分?如果1st In 已經加分, 能進入2nd in的 ...

應該過左2nd In Overall 成績黎計

根據當日簡介會內容所指示,具體入學計分比重如下:

首輪面試成績佔30%

次輪面試成績佔55%

幼稚園學業成績和課外活動表現佔5%

父親和兄弟為男拔校友,或有親友為聖公會成員可多獲10%

Ref: http://topick.hket.com/article/1492371/男拔附小簡介會摘要%E3%80%80面試肯說話可攞高分

作者: HimHimMM    時間: 16-12-6 08:06

FaiFai1977 發表於 16-12-6 00:03
黎緊收結果信,如果未開信前嗰刻摸到封信好簿好似得一面紙應該都係reject多
如果好厚,有幾張紙的話應該成功 ...

應該係,希望大家都收到厚信

作者: Budjunjun    時間: 16-12-13 23:06

sweetmayboy 發表於 16-12-5 23:11
我都完全feel唔到……阿仔入去和校長問了兩條個人问题之後,开始用四粒積木,而每边積木有食物畫片,要小朋 ...

我仔話沒有問個人問題,咁應該凍過水

作者: Budjunjun    時間: 16-12-13 23:06

作者: LittleButter    時間: 16-12-13 23:40

Budjunjun 發表於 16-12-13 23:06
可能唔關事,未必個個男生也考一模一樣的東西/ 發問問題。不用自己嚇自己,希望你星期五有好消息!
作者: retriever    時間: 16-12-14 07:22

i299 發表於 16-12-6 07:27
八卦一問 ,冇聽簡介會,old boy其實在1st In加分,還是2nd In 加分?如果1st In 已經加分, 能進入2nd in的 ...

宗教,old boy都係2nd in加分,入到2nd 既關係人士,所以好大優勢。

作者: lui    時間: 16-12-14 08:38

FaiFai1977 發表於 16-12-6 00:03
如果好厚,有幾張紙的話應該成功 ...

應該都系兩頁紙到,註冊不用好多頁

作者: LittleButter    時間: 16-12-14 08:57

lui 發表於 16-12-14 08:38
應該都系兩頁紙到,註冊不用好多頁
請問是過來人嗎?如果有offer是兩頁,即是一拿上手,與waiting/ rejected letter 分別不算太大?
作者: lui    時間: 16-12-14 09:25

LittleButter 發表於 16-12-14 08:57
請問是過來人嗎?如果有offer是兩頁,即是一拿上手,與waiting/ rejected letter 分別不算太大? ...

一頁和兩頁巳有分別。會摸得出。

作者: retriever    時間: 16-12-14 09:28

LittleButter 發表於 16-12-14 08:57
請問是過來人嗎?如果有offer是兩頁,即是一拿上手,與waiting/ rejected letter 分別不算太大? ...

收到信時, 都會立即折開, 仲有時間分一頁定兩頁?!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5