教育王國

標題: 聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇 [打印本頁]

作者: chowalice    時間: 16-11-15 11:19     標題: 聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇

如題
作者: mcdonn    時間: 16-11-15 11:22

chowalice 發表於 16-11-15 11:19
如題

咁你會点選,有乜要考慮?

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-15 11:26

唔駛唸,在我心目中SPCC係不二之選

作者: ahpooh712    時間: 16-11-15 11:30     標題: 回覆樓主:

仲要諗?

作者: Felix223    時間: 16-11-15 11:31

Overall, 選SPCC !
作者: Yanamami    時間: 16-11-15 11:37

唔係好瞭解你屋企住边、經济狀况、教学理念同小朋友性格……好难代你揀吖~我个人選揀又未必適合你既情況。
一般情況下, CO-ED同CKY 100%上中学部,GH唔係,所以先篩走GH. 而剩番两间学制唔-样,睇你自己喜欢咯~

作者: 3bee    時間: 16-11-15 11:39

神校仲要揀
作者: LittleButter    時間: 16-11-15 11:42

其實樓主,請問你的考慮是什麼?你並沒有列出任何背景資料,怎樣叫人代你揀?
作者: mayyylai    時間: 16-11-15 11:47

回覆 chowalice 的帖子

是否全部都有 offer???
作者: LinusYip    時間: 16-11-15 11:51

某名用戶重生?

作者: LittleButter    時間: 16-11-15 11:52

mayyylai 發表於 16-11-15 11:47
回覆 chowalice 的帖子

是否全部都有 offer???
SPCC & CKY 都未出offer, 相信樓主應該已入到final round。
作者: LittleButter    時間: 16-11-15 11:53

LinusYip 發表於 16-11-15 11:51
某名用戶重生?
她有SPCC 2nd in 嗎?
作者: LinusYip    時間: 16-11-15 11:57

LittleButter 發表於 16-11-15 11:53
她有SPCC 2nd in 嗎?

佢個女咁勁
冇2nd in都要收

作者: LittleButter    時間: 16-11-15 12:01

LinusYip 發表於 16-11-15 11:57
佢個女咁勁
冇2nd in都要收
雖然有這個可能,但是如果真是她,其實已經不用post問喇!就直接開post「好開心!」「識曬!」
作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-11-15 12:06

chowalice 發表於 16-11-15 11:19
如題

樓主,不如你講先

作者: firefighter    時間: 16-11-15 12:08     標題: 引用:如題

原帖由 chowalice 於 16-11-15 發表
如題
CKY 未second in,  入到先問啦

作者: ppmmbb    時間: 16-11-15 12:09

LinusYip 發表於 16-11-15 11:51
某名用戶重生?

明日復明天?

作者: 小曳人    時間: 16-11-15 12:11

鍾情女校? if not, out GH

至於cky vs co ed,大路應該多人揀co ed,但揀cky應該都唔少
我個人就無考co ed,交通問題

作者: kititiiwhite    時間: 16-11-15 12:21

先篩走GH,餘下兩間在學制及教學方向都並不相似,如你有幸兩間都獲取錄,相信你在過五關斬六將後已很清楚自己對子女教育的期望和自己小朋友性格特質,要找出合適的一所不應有太大困難。

我自己覺得兩間都很好﹗不過你在呢版問,大家應會偏向揀SPCCPS。
作者: noming    時間: 16-11-15 12:21

回覆 LinusYip 的帖子

突破盲腸!!
作者: maggiecykwong    時間: 16-11-15 12:35

SPCC。但問題係SPCC實在好難有offer...

作者: chowalice    時間: 16-11-15 12:47

回覆 LittleButter 的帖子

是的,有幸都能進級
作者: chowalice    時間: 16-11-15 12:53

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

基本上有幸都是選SPCC,如果沒有SPCC,德望與蔡繼有就比較難選擇
作者: bigheadchiu    時間: 16-11-15 12:54     標題: 回覆樓主:

收offer先諗啦,SPCC 本星期或下星期一先知。cky十二月先知第三round

作者: retriever    時間: 16-11-15 13:37

Yanamami 發表於 16-11-15 11:37
唔係好瞭解你屋企住边、經济狀况、教学理念同小朋友性格……好难代你揀吖~我个人選揀又未必適合你既情況。
...

老實講, 攞HKPAPA 口水尾.

SPCC VS CKY 絕對係藍籌 VS 概念股.

真買股, 買概念股係為左回報率高... 即係成本少, 利錢大.

CKY 係咪成本少, 回報大?!

我反而覺得, 唔CARE 回報既, 先應該揀CKY.

作者: retriever    時間: 16-11-15 13:38

Charlotte_mom 發表於 16-11-15 11:26
唔駛唸,在我心目中SPCC係不二之選

你真係佢地既"鐵粉"

作者: hkpapa852    時間: 16-11-15 13:43

只想講句: 有錢就可以任性!
作者: retriever    時間: 16-11-15 13:55

hkpapa852 發表於 16-11-15 13:43
只想講句: 有錢就可以任性!

唔係話擦某校鞋, 亦避免用D 概括性字眼.

但係SPCC 跟CKY 真係無物好比喎:

論學費: CKY 貴唔少, 以私校身份, 未來昇幅唔敢諗.
論成績: 無論本地U, 定世界名U, 唔駛講啦下話?!
論校友網: 唔駛講啦下話?!
論牌子老, 信譽高: 唔駛講啦下話?!
論IB: 兩間都可以讀. SPCC 揀人讀, BUT 全港平均分最高, 跟CKY都差幾遠下.
其他德育果D 老土野唔講喇....

如果話揀YW OVER SPCC, MAKE SENSE 喎, 貪學費平, 男校...

但而家兩間都係男女校.

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-15 14:00

retriever 發表於 16-11-15 13:38
你真係佢地既"鐵粉"

藍籌啊回報高效益好,四平八穩,正呀

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-15 14:03

retriever 發表於 16-11-15 13:55
唔係話擦某校鞋, 亦避免用D 概括性字眼.

但係SPCC 跟CKY 真係無物好比喎:

分析好正確。揀CKY的話相信主要係like佢international school 嘅模式

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-15 14:06     標題: 回覆樓主:

其實以往有聽過人放棄spcc嘅, 主要是去dbs/dgs, 或去傳统international school 如CIS , CDNIS, GSIS....

作者: lingan    時間: 16-11-15 14:07

俾我我一定係SPCC

樓主既然已經入了SPCC 2nd 和CKY 3rd,應該對學校和自己仔女已有一定程度了解,無理由揀唔到嘅。

作者: DevilPig    時間: 16-11-15 14:11     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-11-15+13:38+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-11-15 發表
藍籌啊回報高效益好,四平八穩,正呀
咁 hkugaps 同  spcc, 版主你點投先

作者: retriever    時間: 16-11-15 14:12

bigheadchiu 發表於 16-11-15 14:06
其實以往有聽過人放棄spcc嘅, 主要是去dbs/dgs, 或去傳统international school 如CIS , CDNIS, GSIS....

...
去IS 係讀讀下走?!
DB/DG, 特別DB 個STYLE 跟SPBB 唔同.

又係唔CARE 業績/回報既, 隨佢地揀既家長, 好似許生, 鄭生都為佢地公子揀左DB.

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-15 14:23

DevilPig 發表於 16-11-15 14:11
咁 hkugaps 同  spcc, 版主你點投先

港同vs SPCC點都有一段距離。咪整蠱我啦
SPCC係超級勁正,不過離我太遠。
發個夢,如果有朝一日港同真係可以一邊堅守今日方針,一邊做到成績拔晒尖,就真係好囉(益下我d孫丫嘛)

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-15 14:44

retriever 發表於 16-11-15 14:12
去IS 係讀讀下走?!
DB/DG, 特別DB 個STYLE 跟SPBB 唔同.

上小學時。SPCC P1, IS 是G1/2插班。主要是一心不久之後會出國先去IS。

作者: alanyue    時間: 16-11-15 17:43

我們小朋友有點兒接近,不過沒有你這樣厲害,我的選擇是德望 vs 蔡繼有 vs 陳守仁
作者: Lindytiger    時間: 16-11-15 18:07

其實offer 都未有,點解咁快要比較?會因為唔係最心儀而放棄先出offer 那一間嗎?

作者: 964000    時間: 16-11-15 18:08

IB 近IS style vs 傳統名校,小朋友叻的話讀邊間結果也會一樣,阻你吾到,問題是個過程同學習方法,我自己比較buy國際學校的一套,之前也有考慮CKY因中文比較好,但太難考入吾敢搏,吾想到時入吾到要入番傳統,所以一早先入了有小學的IS幼稚園,但如果樓主不是像我般特別偏愛IS style, 咁大路都會揀SPCC,始終名牌效應。

作者: siden    時間: 16-11-15 18:08

Choose between SPCC and CKY

作者: 3hearts    時間: 16-11-15 18:11     標題: 引用:我們小朋友有點兒接近,不過沒有你這樣厲害

原帖由 alanyue 於 16-11-15 發表
我們小朋友有點兒接近,不過沒有你這樣厲害,我的選擇是德望 vs 蔡繼有 vs 陳守仁 ...
maybe later u will add dg vs xx vs :)

作者: fishmeow    時間: 16-11-15 18:17

期待男女拔vs SPCC 的post
作者: retriever    時間: 16-11-15 18:19

fishmeow 發表於 16-11-15 18:17

ek幾普遍既想法:

男既 db over spbb
女既 spbb over dg

唔講地區因素。

作者: mcl203    時間: 16-11-15 18:23     標題: 引用:Quote:fishmeow+發表於+16-11-15+18:17+ 期

原帖由 retriever 於 16-11-15 發表
ek幾普遍既想法:

當真 ?? ~~~

作者: retriever    時間: 16-11-15 18:33

mcl203 發表於 16-11-15 18:23
當真 ?? ~~~

無架! d人係咁講,係咪咁做要出視呢個條件先得㗎。

作者: DevilPig    時間: 16-11-15 19:11     標題: 引用:期待男女拔vs+SPCC+的post

原帖由 fishmeow 於 16-11-15 發表
有咁既一日,我放炮仗

作者: alanyue    時間: 16-11-15 19:41

回覆 3hearts 的帖子

沒有DGJS,第一round就行人止步
作者: 千語mami    時間: 16-11-15 19:42     標題: 回覆:聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇

算la,  已經好過spcc vs藍循

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-15 20:04

retriever 發表於 16-11-15 18:19
ek幾普遍既想法:

我都係鐘情SPCC,教出黎有大將之風,唔囂張又謙虛(純粹個人觀感,不喜勿插)。

作者: mcdonn    時間: 16-11-15 20:31

Charlotte_mom 發表於 16-11-15 20:04
我都係鐘情SPCC,教出黎有大將之風,唔囂張又謙虛,贏左DG DB(不喜勿插)。
...

餅主,我認同SPCC D學生有禮貌同謙虛。但會唔會有係雞同雞蛋的問題呢?我唸冇一間學校會教人要囂張呱?So far, 身邊所識入去就讀的小朋友,未入去之前都很有禮貌,比較定的。相反,入DG/DB 果D,偏向主動,活躍小小。

作者: yourmobile    時間: 16-11-15 21:06

Charlotte_mom 發表於 16-11-15 20:04
我都係鐘情SPCC,教出黎有大將之風,唔囂張又謙虛,贏左DG DB(不喜勿插)。
...

Wow, your comment is so provoking.

作者: yourmobile    時間: 16-11-15 21:07

...

Wow, your comment is so provoking.

作者: Avig    時間: 16-11-15 21:13

...
This statement itself already demonstrates its quality. No further explanations needed - lol.  Just kidding.  (不喜勿插)
Happy school hunting everyone!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-15 21:28

yourmobile 發表於 16-11-15 21:07

用詞不當,sorry,已更新。

作者: fishmeow    時間: 16-11-15 22:38

細個讀書年代覺得DB 和LS d 人真係幾囂張。但係入了社會做嘢之後又正常番。諗番轉頭又真係值得囂,因為佢哋轉數好快。當年識d SPCC 九、十優狀元,謙虛有禮,真係神中之神。是我心中的菊花。

予獨愛蓮之出淤泥而不染,濯清漣而不妖;中通外直,不蔓不枝;香遠益清,亭亭淨植,可遠觀而不可褻玩焉。
作者: retriever    時間: 16-11-16 09:25

fishmeow 發表於 16-11-15 22:38
細個讀書年代覺得DB 和LS d 人真係幾囂張。但係入了社會做嘢之後又正常番。諗番轉頭又真係值得囂,因為佢哋 ...

認同第一句. 呢個係好多我果代人既感受, 加埋果間串咀女校.
有唔少人覺得串唔緊要, 至最緊要串得起<--- 呢樣我唔認同.

串唔串人, 係價值觀問題, 教養問題.

作者: retriever    時間: 16-11-16 09:34

mcdonn 發表於 16-11-15 20:31
餅主,我認同SPCC D學生有禮貌同謙虛。但會唔會有係雞同雞蛋的問題呢?我唸冇一間學校會教人要囂張呱?So  ...

"我唸冇一間學校會教人要囂張呱?"

我諗囂張唔係目標, 但係副作用.

有D 學校PROMOTE 競爭, 追求卓越, 自我身份認同...

有朋友係SPBB 畢業, 佢話從少老師教佢地要低調, 要壓仰, 攞左獎要收埋, 唔好呱呱叫, 唔好讓人覺得你囂, 照顧及他人感受...

但有D 學校會張揚D.

即係愛國, 身份認同, 無壞. 但排外係副作用, 唔壓抑變種族主義.

作者: mcdonn    時間: 16-11-16 09:39

retriever 發表於 16-11-16 09:34
"我唸冇一間學校會教人要囂張呱?"

明白。咁就要家教佩合。

作者: ericby    時間: 16-11-16 09:57

德望 vs 蔡繼有 VS聖保羅男女
作者: GetReal    時間: 16-11-16 16:22

what a question !!!

作者: Chocolatefree    時間: 16-11-16 17:34     標題: 回覆樓主:

唔同 level 喎!SPCC for sure!

作者: edniebridge    時間: 16-11-16 18:33

SPCC, 臥虎藏龍,天外有天,人上有人,基本上唔會囂得起,你叻,大把人叻過你。有錢,有人會更有錢。父母有地位,多多都有。但以上叻、有錢、有父蔭的同學,全部都好低調。

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-16 19:00

本人始終鍾情SPCC
不過樓主未有OFFER前先唔好想太多了吧
到真係全部都有OFFER時就想想邊間會適合你小朋友 ~
作者: babysoon    時間: 16-11-16 19:05

SPCC for sure la!!!!!!!

利申:cky 用家
除了學費 十分滿意

作者: fishmeow    時間: 16-11-16 19:16

統計後是SPCC
作者: bubuG    時間: 16-11-16 19:19

樓主好樂觀,祝「明天更好」。

作者: SigridTruda    時間: 16-11-16 20:15

chowalice 發表於 16-11-15 12:53

基本上有幸都是選SPCC,如果沒有SPCC,德望與蔡繼有就比較難選擇 ...
樓主可否分享,在SPCC面試過程有沒有信心會被取錄? 如果有信心, 等多2日, 收到OFFER就唔駛再諗甘多vs
作者: fixedstar99    時間: 16-11-16 20:38

回覆 lingan 的帖子

CKY 2nd成績仲未出呀
作者: AEteam    時間: 16-11-16 22:04

回覆 SigridTruda 的帖子

Agree.
作者: lui    時間: 16-11-17 04:08

chowalice 發表於 16-11-15 12:53

基本上有幸都是選SPCC,如果沒有SPCC,德望與蔡繼有就比較難選擇 ...

咁你問黎做乜?已經有「基本上」

作者: dereklg    時間: 16-11-17 15:36

lui 發表於 16-11-17 04:08
咁你問黎做乜?已經有「基本上」
可能樓主係想睇下有沒有各種不同意見吧 !

同spcc同級者,幾乎只有 db, dg 果幾間。唔止全香港,甚至連外國都知spcc 有幾勁。
不過,真係要睇下合唔合適,小學我唔知,中學部間唔中有人 ep。
學生家庭背景頗重要,唔係個個頂得住。
內部行政很封建,對民主自由有追求的家庭會覺得唔自在。
甚至乎有一斑朋友是spcc 舊生,講到明打死都唔比自己 d 小朋友讀呢間。

當然,可以肯定這校的學生確是頗傑出的。

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-11-17 15:41

dereklg 發表於 16-11-17 15:36
Derek 兄,
I am quite interested in your comments of "學生家庭背景頗重要,唔係個個頂得住。內部行政很封建,對民主自由有追求的家庭會覺得唔自在。"
Any more details ?

作者: mcdonn    時間: 16-11-17 16:02

想請問,ep 全名係乜?轉校?

另外,我估你講緊有機會有批家長係有錢人、知名人仕,怕學生/家長 互相比較,對嗎?

作者: matsushima    時間: 16-11-17 16:45

咁緊要, 講到明打死都唔比自己 d 小朋友讀番呢間, 我還以為會世代傳承下去

作者: hkpapa852    時間: 16-11-17 16:52

matsushima 發表於 16-11-17 16:45
咁緊要, 講到明打死都唔比自己 d 小朋友讀番呢間, 我還以為會世代傳承下去

...
係咪講緊Mark Lui?
作者: edniebridge    時間: 16-11-17 17:14

matsushima 發表於 16-11-17 16:45

...

其實主要有兩種,一種係好恨入返去,另一種係敬而遠之。好恨入返去嗰班就唔需要說明,敬而遠之嗰批,應該係覺得學校變咗質/高攀不起。

作者: Hillkymama    時間: 16-11-18 10:03

睇下學費係咪問題啦, 唔係個個可以或者想申請資助.

識兩個父母每月收入約10萬,(佢地小朋友同校)為學費放棄了, 去了一直,一私.
話估計學費連雜費(未計課外活動,交流團),小學比成40幾50萬,情願留返第時出國.

作者: fundad    時間: 16-11-18 10:10

Hillkymama 發表於 16-11-18 10:03

識兩個父母每月收入約10萬,(佢地小朋友同校)為學費放棄 ...

但其他直資/私小,小學加埋都唔會差太遠噃(emoji)

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-18 10:23

識兩個父母每月收入約10萬,(佢地小朋友同校)為學費放棄 ...

讀差不多質素的私校隨時貴過讀聖保羅。不然就差太遠了。唔知你個朋友點計數。。。

作者: Hillkymama    時間: 16-11-18 10:29

回覆 bigheadchiu 的帖子

其實呢, 我仲識一個教書, 兩個家庭(兩姊妹, 三兄妹)讀緊.
上年講背景唔同,對小朋友的壓力和負面影響, 差唔多比人圍攻.
費事打多次,你自己搵下上年SPCC啲post.

作者: mcdonn    時間: 16-11-18 10:41

有兩個家庭多謝你朋友。如果係單純經濟考慮,我會直選官津算...依家讀另一D直私,唔會慳得好多。一樣有交留團,一樣可能需要補習。唔明條數点計...

其實,會唔會有D原因佢地冇話你聽呢?

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-18 10:47

每人都可以有自己的想法和選擇。

不過唔太讚成你和你朋友的想法。每件事都有正面和負面的。問題是要點balance。如果大多數用家覺得SPCC真係你說得這負面,自然就不會這樣成功和受歡迎了。

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-18 10:48

Hillkymama 發表於 16-11-18 10:29

其實呢, 我仲識一個教書, 兩個家庭(兩姊妹, 三兄妹)讀緊.

不過唔太讚成你和你朋友的想法。每件事都有正面和負面的。問題是要點balance。如果大多數用家覺得SPCC真係你說得這負面,自然就不會這樣成功和受歡迎了。

作者: mcdonn    時間: 16-11-18 10:50

Hillkymama 發表於 16-11-18 10:29

照計,各人家庭背境不同,但小朋友自自然會自已埋堆,同D啱玩嘅一齊玩....會唔會果D係特別例子,小朋友不懂如何與人相處呢?(只係估吓, 並無惡意)

作者: retriever    時間: 16-11-18 10:52

咩野係EP?

中學仲多普通家庭喎, 佢地超過12%學生 係有學費減免, 約7-8% 係全額資助. 所以中學更加唔駛太擔心背景比較.

當然人地高中去英國讀BOARDING SCHOOL 跟著入劍牛, 普通人家考到劍牛獎學金, 都因為經濟原因留港讀醫, 呢D 只能信命啦...

SPCC 屬建制派?

唔駛講啦下話?

數下D 名人就知啦...

作者: meowloo    時間: 16-11-18 10:56

如果讀ib. is或其他神校亦不難理解,但讀你quote果兩間又有點意外。希望家長將來不會後悔。
作者: matsushima    時間: 16-11-18 10:56

retriever 發表於 16-11-18 10:52
咩野係EP?

中學仲多普通家庭喎, 佢地超過12%學生 係有學費減免, 約7-8% 係全額資助. 所以中學更加唔駛太 ...
前輩, 我好喜歡你這句  (  唔駛講啦下話?  )

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-18 10:58

重有,背景不同,覺得有影響的多數係父母,小孩子問題不大的。父母如果不敎小孩點面對不同背景的人和朋友,長大後點出社會生活?有錢人在任何一間學校都有,出國讀大學更多土豪富二代。你和朋友接受到嗎?出來做事,有背景有關係的人比比皆是,你會叫小孩轉工嗎?

作者: retriever    時間: 16-11-18 11:00

400-500K 一年?

唔係化?

SPCCPS 既位置比較吊腳, 除非你住緊幾億既壽臣山, 如果唔係都要計埋校車費.

但其他野都包埋.

除非你係指定要學某樣課外, 或者一定要開胃菜加飯後甜品, 唔係只需要俾基本.

跟某D 私校加車費, 唔會差好遠.

作者: retriever    時間: 16-11-18 11:09

bigheadchiu 發表於 16-11-18 10:47

不過唔太讚成你和你朋友的想法。每件事都有正面和負面的。問題是要點bala ...

我又唔覺得佢講得好負面喎...

譬如有人好驚, 因為聽講 "個個" 都補習自己谷.

咁即係點?

即係自己都要補?

人地有錢有時間, WHY NOT?

即係個個化妝, 唔係自己素顏就唔OK 喎...

作者: matsushima    時間: 16-11-18 11:11

bigheadchiu 發表於 16-11-18 10:58
重有,背景不同,覺得有影響的多數係父母,小孩子問題不大的。父母如果不敎小孩點面對不同背景的人和朋友, ...

作者: bigheadchiu    時間: 16-11-18 11:25

retriever 發表於 16-11-18 11:09
我又唔覺得佢講得好負面喎...

譬如有人好驚, 因為聽講 "個個" 都補習自己谷.

佢話因為覺得因為怕父母背景影響而有spcc都唔讀,我會覺得是負面想法太重。或者說是人各有志吧。

作者: yourmobile    時間: 16-11-18 11:38

bigheadchiu 發表於 16-11-18 11:25
佢話因為覺得因為怕父母背景影響而有spcc都唔讀,我會覺得是負面想法太重。或者說是人各有志吧。
...

The fierce comparison in social economic background is very obvious in SPCC. Unlike DG/DB, you can easily find your position if you work hard and have one special talent. In SPCC, their social status or economic backgrounds are so privileged that the children can hardly establish their esteem , in fact it is so important in the development milestones. For example, you go to McDonald's, you find a beggar sitting at a counter, I think most of us will leave the restaurant or at least sit far away from him. The thinking is normal not related to the moral standard or any discrimination.
I would suggest DG/DB even someone may think they are over confident but at least they can have better chance to develop. Of course, you have no talent, you might be "discriminated" too.

作者: Hillkymama    時間: 16-11-18 11:38

吓! 無負面過喎! 朋友有offer,我一年之後先知.我以前亦有報,孩子已升小.
有讀緊, 小朋友(大哥已升中)有介意,家長緊係有安慰, 但每日返學對住嘅係個小朋友.
有好多好家庭, 唔介意背景, 邊個有無資助 (因為保密的), 但有一個有錢的寸過你已經夠啦. (或者有時係無意架)

跟住十個會出來話唔關學校事,間間都有, 都係事實, 只是這直資比例比較多.

作者: matsushima    時間: 16-11-18 11:40

bigheadchiu 發表於 16-11-18 11:25
...
我想已放棄的家長, 現在會後悔, 他們所說的父母背景問題, 我不相信去到YW和高主教就會冇哂
去到邊間學校都有父母背景問題架啦

作者: retriever    時間: 16-11-18 11:40

...

絕對同意你話, 背景比較對父母影響, 大於細路...

不過, 對比較, 可能女生敏感D.

更重要係....

有D 懷疑... 實情係爸爸怕背景比較, 影響媽媽既心情, 引起家庭唔和諧.

所以一棰定音, 借口怕影響細路, 寧願揀間普通D 既...

老實講句, 物質比較既野, 一般男士(成熟) 比女士遲鈍好多...

作者: retriever    時間: 16-11-18 11:50

matsushima 發表於 16-11-18 11:40
我想已放棄的家長, 現在會後悔, 他們所說的父母背景問題, 我不相信去到YW和高主教就會冇哂
去到邊間學校都 ...

我覺得背景比較, 係爸爸驚D.

為左家庭和諧, 係要諗清楚!

作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-18 11:52

Hillkymama 發表於 16-11-18 11:38

吓! 無負面過喎! 朋友有offer,我一年之後先知.我以前亦有報,孩子已升小.
如果係小朋友已經讀緊而有咁O既感受就關小朋友事,但如未讀就有咁的想法就一定係出自家長
作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-18 11:53

retriever 發表於 16-11-18 11:50
我覺得背景比較, 係爸爸驚D.

為左家庭和諧, 係要諗清楚!
我唔驚亦都唔會理..哈哈.所以SPCC麻煩要收小女
作者: dereklg    時間: 16-11-18 11:59

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-17 15:41
Derek 兄,
I am quite interested in your comments of "學生家庭背景頗重要,唔係個個頂得住。內部行政很 ...
原本寫左成幾百字,打算分享下小弟對spcc 的所知所聞,後來想了一下,都是不放上forum 了。

因為內容多少涉及知名人事/政治等範疇,可能太敏感了。

而且,小弟每次一石擊起千重浪,就會有千石丟番過來,費事我成日比人圍插ban post。

當然,我知你是頗開明的,有興趣可pm,想知些什麼,小弟定當無所不言,言無不盡。謝謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5