教育王國

標題: 如果係收都唔會讀嘅學校,報嚟做乜? [打印本頁]

作者: hkpama2011    時間: 16-11-6 13:26     標題: 如果係收都唔會讀嘅學校,報嚟做乜?

眼見身邊有啲朋友或者呢到嘅爸媽都漁翁撒網式咁報小學,十幾二十間,但有好多學校其實都唔同類型,有啲人甚至表明某學校收都唔會讀,寧願到時大抽獎,咁點解要報呢!報咁多間,大人小朋友都辛苦,為乜呢!

利申:我自己只係報左6間,2間有 2nd in, 2 間reject, 2間等結果。

作者: ainnai    時間: 16-11-6 13:32     標題: 引用:眼見身邊有啲朋友或者呢到嘅爸媽都漁翁撒網

原帖由 hkpama2011 於 16-11-06 發表
眼見身邊有啲朋友或者呢到嘅爸媽都漁翁撒網式咁報小學,十幾二十間,但有好多學校其實都唔同類型,有啲人甚 ...

.

作者: iamiris    時間: 16-11-6 13:37

hkpama2011 發表於 16-11-6 13:26
眼見身邊有啲朋友或者呢到嘅爸媽都漁翁撒網式咁報小學,十幾二十間,但有好多學校其實都唔同類型,有啲人甚 ...

有d人話要當warm up wor。有D要集郵。有d話收左小朋友唔like wor

利申:我報左11間,呢11間边間收都會讀。現在已收6reject, 1 3rd in, 1 offer

作者: 釘釘    時間: 16-11-6 13:38

平心而講,報了6間,即使6間收晒,你都只會讀一間,你都會取捨.即係心中都有個排位.係咪間間都100%鍾意呢?
如果6間得一間收,又係咪一定會讀那一間而不去抽獎?
5,6間真係OK,係考慮到大人同小朋友都疲累.但係真係好多人報十間左右.因為唔知邊間會收,收左又要再去比較.
當年小朋友去考5間幼稚園,得一間收,仲係我最初冇諗過報的學校,但係入去發覺好好.如果我冇考,我會後悔架.
其實一直以來係個制度玩我地,唔係我地想玩死自己.
作者: 陽光點的歌    時間: 16-11-6 13:48

我自己估因爲有某些人會覺得讀直私會比官津好所以務求中只少一間所以要報好多好多間。
作者: 甘恩    時間: 16-11-6 14:10

第二次玩考小一遊戲,所以真的明白報那麼多間意義不大,始終小朋友只需一個學位,幾多offer都無用。第二,自己亦不會有那麼多心儀小學,報那些一定會讀的便夠。

利申:報9間,6間 2nd in,1間reject,2間未知。這9間那一間有offer,都開心。
作者: hkpama2011    時間: 16-11-6 14:26

釘釘 發表於 16-11-6 13:38
平心而講,報了6間,即使6間收晒,你都只會讀一間,你都會取捨.即係心中都有個排位.係咪間間都100%鍾意呢?
如果 ...

你都有你嘅道理嘅,只係我覺得報咁多好辛苦啫

我報嗰6間,是但一間收嘅話,我唔會大抽獎,因為我真係考慮過先報嘅!

作者: hkpama2011    時間: 16-11-6 14:34

甘恩 發表於 16-11-6 14:10
第二次玩考小一遊戲,所以真的明白報那麼多間意義不大,始終小朋友只需一個學位,幾多offer都無用。第二, ...

我都仲有個細,過多幾年,可能又要玩多一次,我就係唔知自己只報幾間嘅策略啱唔啱

作者: 釘釘    時間: 16-11-6 14:34

回覆 hkpama2011 的帖子

咁你真係好好!其實交表填表都好累!
我只係報了五間,所有大家眼中一線冇報,因為我小朋友好內向,讀學券幼稚園,根本不適合玩面試遊戲!
但係問題係大抽獎不由我控制,所以我考慮地區,學費,同埋少少佢能力,報了五間.九龍塘小學未報,本來諗住會報,但係,佢已有OFFER,不再會報了!

總結1reject,2 2in,1 offer,1未考.
我好意外!我從來唔知佢性格同學術可以入到2in。
2in兩間仲要南轅北轍,原來唔係我覺得佢係乜就係乜架!
呢個係我同佢考小學的得著。

作者: appledai    時間: 16-11-6 14:41

平過讀面試班。我第一次見工的時候,腳都會抖,不知道說什麼。in了n次之後,已經知道該怎麼說,一點抖不緊張
作者: hkpama2011    時間: 16-11-6 14:43

釘釘 發表於 16-11-6 14:34
回覆 hkpama2011 的帖子

咁你真係好好!其實交表填表都好累!

恭喜你,有offer,個心又定好多
你都好好,有深思熟慮過先報

作者: alanyue    時間: 16-11-6 14:53

小朋友是需要warm up,我小朋友去Interview中丶後期表現較之前好
作者: 淘寶    時間: 16-11-6 14:58

其實報幾多間都唔係一個大問題。我信現實中真係會有人報2X間而無出聲。

問題係啲post同回覆都好騎呢同好寸, 又要問, 有人答唔啱聽嘅就唔理或寸返人轉頭, 又要晒命, 要問料又唔付出先係最討厭。

最慘係知佢hold住唔放, 又話最心儀A學校, 之後又話B學校

係煩。

作者: caramelpudding    時間: 16-11-6 15:51

報得嘅、有offer都會讀。
講真,報名前冇人知自己會有幾多offer,雖然心中會有一個priority list,但始終呢個直私遊戲,主要都係學校揀人、多過學生揀學校(有嘅,可能就係個幾百個攞到好多offer的小朋友),每人都有自己諗法及策略,正如每間學校都有自己的理念,無須challenge 別人的做法。

作者: pirudi    時間: 16-11-6 16:36

caramelpudding 發表於 16-11-6 15:51
講真,報名前冇人知自己會有幾多offer,雖然心中會有一個priority list,但始終呢 ...

完全正確!加上放offer時間也會影響take 唔 take, 不能一概而論。但是做人真是要有同理心⋯⋯

作者: hkpama2011    時間: 16-11-6 16:57

報得有offer都會讀嘅,當然無問題啦,我係唔明,有啲明知自己寧願大抽獎都唔讀嘅,都報嗰啲為咩啫!

我自己而家一個offer都未有,而且仲有個細嘅,諗緊到左細嗰個係咪應該改變策略,我其實純粹想討論一下,了解下大家嘅諗法,唔係想challenge 任何人,可能我表達得衰啦,引起誤會,唔好意思!

作者: Felix223    時間: 16-11-6 19:58

hkpama2011 發表於 16-11-6 16:57
報得有offer都會讀嘅,當然無問題啦,我係唔明,有啲明知自己寧願大抽獎都唔讀嘅,都報嗰啲為咩啫!

我自 ...

估計D明知報咗唔會讀的人,有可能係當私小面試係熱身,到時抽不到心儀小學,可以叩門時有心理準備。

作者: kkckk15    時間: 16-11-6 21:53

起初想法同你一樣但in完之後心目中的排列表跟未in前完全改觀。主要係因為見到啲products(學生) 同manufacturers (老師)後改變了。唔好咁快下結論。

作者: eli_leung    時間: 16-11-6 21:59

有人報不心儀直私其實博取 waiting , 作失手大抽獎時方便出求情信

作者: Potato001    時間: 16-11-6 22:10     標題: 回覆樓主:

我將學校分為四類
1)最心儀的直私(近屋企)
2)自行分配,最心儀的津小, 會做111
3)入唔到自行的津小,也想入讀的直私(離家較遠的)
4)放乙二的津小
5)冇心儀津小收才讀的直私(校車時間較長/學費較貴)

如果(5)的直資在自行前有offer, 就會出現收咗都唔讀的情況,因為註冊咗就不能自行和大抽獎。

作者: hoihoima    時間: 16-11-6 22:32

報名的時候未知面試日期,出面試日期撞下撞下就發覺自動放棄了部分學校,有時小朋友又會生病去不到面試,所以報多幾間都可以理解

作者: oken    時間: 16-11-6 23:09

好問題,呢個世上總有D人愛集郵,以集郵SHOW OFF為樂,呢間又心水果間又心儀,心水心儀已響手都要將個網撒得大一大,明知唔讀OR唔會TAKE OFFER都要去掙下,只能講句不知所謂
作者: gugupug    時間: 16-11-6 23:13

識人好欣賞港同,但家庭收入唔夠應付港同學費&過海車費,都照報照in,滿足吓自已

作者: kkhon    時間: 16-11-7 00:53

Delete
作者: kkhon    時間: 16-11-7 00:56

做定warm up 去叩神津呀,咁都吾明!申利:我仔已上左小学
作者: Cowboy100    時間: 16-11-7 01:09

見過話報早面試既學校當練習

作者: chaco    時間: 16-11-7 08:43     標題: 回覆樓主:

我會分兩類,(一) 心儀的 (二) 收會考慮的
所以報左6間 1offer 1waiting 1reject 2未知 1未見

作者: IICHENG    時間: 16-11-7 08:55

我都會係報十幾二十間的人,因我是一個機會主義者,但我會盡量吾Hold多個一個offer, 除非需要時間考慮。

作者: zayma    時間: 16-11-7 09:15

caramelpudding 發表於 16-11-6 15:51
講真,報名前冇人知自己會有幾多offer,雖然心中會有一個priority list,但始終呢 ...
.

作者: applebot    時間: 16-11-7 09:28

ainnai 發表於 16-11-6 13:32
當練習?

當練習尼樣係最自私,坊間有好多面試班,又唔係好貴,但自私嘅家長就hold住幾間唔放,原本其他小朋友有機會,都因為學校hold住咗。點解可以咁自私?睇見其他人自私行為,就“好多人都係咁啦”...真係唔知佢哋點教自己嘅小朋友...
做人唔一定要賺突才開心,賺少覺得蝕咗,香港需要知足嘅人,否則將來個個都好似蝗蟲咁,搶,覇,晒命。

作者: MrBeast    時間: 16-11-7 09:40

hold位要比留位$,真的當練習的不會hold的,面試班一班見來見去都是個班人仔和老師,同實戰有好大分別。
作者: meowymeowy    時間: 16-11-7 10:39

alanyue 發表於 16-11-6 14:53
小朋友是需要warm up,我小朋友去Interview中丶後期表現較之前好

我朋友的孩子直情當係去playgroup咁,話有得去玩

作者: eeie    時間: 16-11-7 10:51

我報了8間有不同類型但都是自己鐘意的, 已經覺得有少少吃力! 所以想像不到十幾二十間會點過!
到而家已經2間reject, 3間等消息, 2間等下次interview, 1間有offer, 哩個interview 遊戲考小朋友也考驗家長!!!
作者: hongk    時間: 16-11-7 11:19

如果6間全部fail掉,還會這麼淡定麼?This is a rigged system!
作者: tinywitch    時間: 16-11-7 11:27

eeie 發表於 16-11-7 10:51
我報了8間有不同類型但都是自己鐘意的, 已經覺得有少少吃力! 所以想像不到十幾二十間會點過!
到而家已經2間 ...
有offer是好事, 如果真心喜歡更好。

作者: teambuilder    時間: 16-11-7 12:10

回覆 eeie 的帖子

其實冇乜話點過,亦要積極面對。唔想考既,考一間都嫌多。
作者: kbi    時間: 16-11-7 13:10

我既例子係,無打算比囡入DGJS,收左都應該唔會讀,但之前有諗過照報照考,睇下會唔會收,最後覺得噤有d無聊,最後無報。

作者: IICHENG    時間: 16-11-7 14:42

kbi 發表於 16-11-7 13:10
我既例子係,無打算比囡入DGJS,收左都應該唔會讀,但之前有諗過照報照考,睇下會唔會收,最後覺得噤有d無 ...

點解吾讀?

作者: hoihoima    時間: 16-11-7 15:28

applebot 發表於 16-11-7 09:28
當練習尼樣係最自私,坊間有好多面試班,又唔係好貴,但自私嘅家長就hold住幾間唔放,原本其他小朋友有機 ...
真實面試環境同面試班分別好大。有些小朋友很需要去習慣一個小學面試的模式,越見越淡定。其實衹要不hold幾個位,又不覺得有大問題。如果小朋友面試肯定取錄,就好多人都衹會報一間,衹可惜現實不是這樣

作者: Jane1983    時間: 16-11-7 16:47

當年我報之前,每間有興趣的學校都會仔細研究過,睇埋升中網,整左個priority list出來。基本上收都唔讀的,唔會簁時間。事前做好準備,想清楚究竟自己要乜,小朋友適合乜嘢,係好緊要。因為第日一定有人講東講西,你無做功課,就可能會second guess自己,咁好痛苦。

至於人地點解唔讀都報,就無謂諗。佢都唔讀即係唔會消耗學位,理得佢。
作者: siden    時間: 16-11-7 17:18

hoihoima 發表於 16-11-7 15:28
真實面試環境同面試班分別好大。有些小朋友很需要去習慣一個小學面試的模式,越見越淡定。其實衹要不hold幾 ...

Agree

作者: kbi    時間: 16-11-7 18:20

IICHENG 發表於 16-11-7 14:42
點解吾讀?

因為已有心儀學校既offer,加上覺得亞囡性格非DG type,學校既 value 同family value 又不太接軌。大家唔適合大家。

作者: IICHENG    時間: 16-11-7 18:23

kbi 發表於 16-11-7 18:20
因為已有心儀學校既offer,加上覺得亞囡性格非DG type,學校既 value 同family value 又不太接軌。大家唔 ...

咁快就有心儀的學校Offer? 那一間好學校的offer會早過DGS報名?

作者: ainnai    時間: 16-11-7 21:05

當練習尼樣係最自私,坊間有好多面試班,又唔係好貴,但自私嘅家長就hold住幾間唔放,原本其他小朋友有機 ...

唔一定hold位㗎噃

作者: ainnai    時間: 16-11-7 21:16

真實同上堂唔同。另外,有priority,第九位收左會放第十。 第四收左會放第九。有問題?

作者: cmchang0927    時間: 16-11-7 22:08

回覆 ainnai 的帖子

係,真實同上堂一定好唔同,猶其是那股“分離感”。

阿仔上個月星期六番學校做風紀幫小ㄧinterview手,佢話一個上年已有十個八個小朋友哭着不肯進去面試。

其實當rehearsal那些好多都不會註冊的,我有兩個朋友有音小offer也沒有去註冊,所以沒有霸住offer.

作者: 牛仔小怡    時間: 16-11-7 22:15

暫時我報了五間,2間是屋企附近,2間是去挑戰下細路 ,又報了宣小
宜家還在中段,有等下次面試的,有等出下次面試結果的,也有等出offer的..還有宣小,等12月面試的

真正走過只是4間,但覺得好鬼攰呀.. 希望快D過番正常生活

作者: retriever    時間: 16-11-8 06:59

陽光點的歌 發表於 16-11-6 13:48
我自己估因爲有某些人會覺得讀直私會比官津好所以務求中只少一間所以要報好多好多間。 ...

報多有時係策略需要。而家學校好多要3,4面,增加撞期機會,大部份玩唔到最尾叫糊。
報既時候係同一段時間,都唔會確定邊間收你。

作者: applebot    時間: 16-11-8 07:47

retriever 發表於 16-11-8 06:59
報多有時係策略需要。而家學校好多要3,4面,增加撞期機會,大部份玩唔到最尾叫糊。
報既時候係同一段時間 ...

尼招絕。

作者: hkpama2011    時間: 16-11-8 08:45

咁都係,可能我報得少,都無撞期

作者: creambun    時間: 16-11-8 09:34

hkpama2011 發表於 16-11-8 08:45

有朋友同日4個面試都無撞時間

作者: hkpama2011    時間: 16-11-8 09:37

creambun 發表於 16-11-8 09:34
有朋友同日4個面試都無撞時間

嘩,4個,好趕頻撲呀

作者: jestella    時間: 16-11-8 16:21     標題: 引用:Quote:applebot+發表於+16-11-7+09:28+當練

原帖由 hoihoima 於 16-11-07 發表
真實面試環境同面試班分別好大。有些小朋友很需要去習慣一個小學面試的模式,越見越淡定。其實衹要不hold幾 ...
Cannot agree more

作者: lusanna    時間: 16-11-8 23:39

hkpama2011 發表於 16-11-8 08:45

我當年衹報3間,都兩間撞咗!世事難料!

作者: ekhc    時間: 16-11-8 23:49

lusanna 發表於 16-11-8 23:39
我當年衹報3間,都兩間撞咗!世事難料!

咁唔好彩?!

作者: sillymommy    時間: 16-11-9 09:27

回覆 Jane1983 的帖子

非常認同👍🏻👍🏻
作者: RockMusicLover    時間: 16-11-9 17:24

因為無人會知最後係咪真係唔會讀,可能最唔想去既就是唯一一間有offer的。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-9 19:21

我覺得仲有d可能:
1. 試水位,樣樣考下,睇下最後offer值唔值得自己咁大犧牲,包括學費車費。亦可以評估下自己小朋友有幾叻。
2. 襯熱鬧,好似sogo減價咁,唔買都埋黎睇下,人報我唔報就好蝕,唔知間學校點架,一邊考一邊8料,8完覺得都係唔值,咪唔揀囉。

作者: kbi    時間: 16-11-9 23:26

IICHENG 發表於 16-11-7 18:23
咁快就有心儀的學校Offer? 那一間好學校的offer會早過DGS報名?

咪你大囡嗰間,佢係在校k3生。

作者: kaatt    時間: 16-11-9 23:59     標題: 回覆樓主:

我就揾哂資料先報,心儀2間,但最後都報了6間,好彩全部無撞期,之前全部連 2 interview都無,只有reject,好灰。今日終於收到心儀學校 offer,我已經非常非常感恩了!所以KTS都不報了。其實我都唔知報幾多間先岩,我囡就in到第6間已經有D反感。

作者: fishmeow    時間: 16-11-10 08:58

我最心儀就是最早收reject的學校。
作者: MrBeast    時間: 16-11-10 09:15

Charlotte_mom 發表於 16-11-9 19:21
我覺得仲有d可能:
1. 試水位,樣樣考下,睇下最後offer值唔值得自己咁大犧牲,包括學費車費。亦可以評估下 ...
考下冇乜問題,唔hold位就得。我覺得似發展商賣樓,人山人海,個氣氛搞到唔報唔安樂

作者: Felix223    時間: 16-11-10 09:22

MrBeast 發表於 16-11-10 09:15
考下冇乜問題,唔hold位就得。我覺得似發展商賣樓,人山人海,個氣氛搞到唔報唔安樂

...

羊群效應

作者: JohnnyBK    時間: 16-11-10 09:27     標題: 回覆樓主:

有人搵水泡,有人騎牛搵馬,但有啲人當爭取大滿貫,當考狀元,得閒講吓業績,有幾多**
5     = 2nd In
5*   = Waiting
5** = Offer

人各有志,本來無可厚非。不過真心奉勸家長切勿走火入魔,由想贏 在起跑線,變跌在起跑線。馬拉松真的須要這樣開始?

作者: MrBeast    時間: 16-11-10 09:40

Felix223 發表於 16-11-10 09:22

羊群效應
又唔可以咁講,當年除了一兩間我有問號,其餘的間間聽落都好好(我是容易受騙的爸爸),一百幾十最終咪報哂先law,但去in時先開始意識到commute可能會是問題,到到升上小學才體驗到就近返學的重要性。
我身邊有例子真是返了學才知每日6點起床係幾咁痛苦

作者: Felix223    時間: 16-11-10 09:47

MrBeast 發表於 16-11-10 09:40
又唔可以咁講,當年除了一兩間我有問號,其餘的間間聽落都好好(我是容易受騙的爸爸),一百幾十最終咪報哂 ...

一早自己領教過,早上5點起床上學是何其痛苦。所以為子女選擇學校,地點丶交通所需時間因素都是重要考慮,足夠睡眠時間好緊要

作者: hkpama2011    時間: 16-11-10 10:28

Felix223 發表於 16-11-10 09:47
一早自己領教過,早上5點起床上學是何其痛苦。所以為子女選擇學校,地點丶交通所需時間因素都是重要考慮, ...

非常同意呀!尤其小學,啱啱升上小一,得嗰幾歲人仔,其實仲要瞓好長時間!

作者: retriever    時間: 16-11-10 10:34

MrBeast 發表於 16-11-10 09:40
又唔可以咁講,當年除了一兩間我有問號,其餘的間間聽落都好好(我是容易受騙的爸爸),一百幾十最終咪報哂 ...

老實講句, 香港地6點起身上小學, 唔算好離譜, 除非你唔駛揀.

當7:30 返到學校, DOOR TO DOOR 行程半小時, 即7:00 出門.

準備出門, 吃早餐等半小時, 都要6:30 起身喎!

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-10 10:38

retriever 發表於 16-11-10 10:34
老實講句, 香港地6點起身上小學, 唔算好離譜, 除非你唔駛揀.

為左訓到最後一刻,我細路練成15分鐘出門口神功

作者: retriever    時間: 16-11-10 10:59

Charlotte_mom 發表於 16-11-10 10:38

我果件都差唔多15分鐘出門, 有死線, 明顯自己調節, 慢慢手腳快左.

最重要係早餐, "可加可減" 機制!

作者: jestella    時間: 16-11-10 12:56     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-11-10+10:3

原帖由 retriever 於 16-11-10 發表
我果件都差唔多15分鐘出門, 有死線, 明顯自己調節, 慢慢手腳快左.

最重要係早餐, "可加可減" 機制!
笑咗

作者: mcl203    時間: 16-11-10 13:10

Charlotte_mom 發表於 16-11-10 10:38
香港地6點起身上小學, 唔算好離譜 <----唔係瓜....

作者: IICHENG    時間: 16-11-10 13:18

jestella 發表於 16-11-8 16:21
Cannot agree more

係呀, 我阿仔最初int的5間全部吾得,係之後才越戰越勇架,所以一定要報多幾間,不要比自己後悔,報左可以吾去考.

作者: fixedstar99    時間: 16-11-11 00:48

回覆 retriever 的帖子

即係起身到出門口只用佐了15分鐘??
超勁!

如果校車6:49出發, 算早定遲? 可以接受嗎?

作者: retriever    時間: 16-11-11 07:23

fixedstar99 發表於 16-11-11 00:48

day one 開始所有野係佢自己做,無人幫佢,所以無得拖。最初係預30min, 慢慢佢貪睡,但手快左,就15分鐘攪掂。

重點係煩瑣既野之前晚做定,譬如執書包。

6:45 是否接受到係你講,唔係我講。

有人石澳返德望,有人馬鞍山,馬灣返spcc...

睇自己覺得值唔值得。

作者: Potato001    時間: 16-11-11 07:38

fixedstar99 發表於 16-11-11 00:48

早過7:00 都算早,返學前仲要食早餐,大人和小孩都辛苦。

我自己7:30出門口, ,每日都見到好多校車等緊小朋友上車,或者小朋友等緊上車,有啲係跨區嘅,車程自己坐巴士要20-30分鐘。揀學校前,我會考慮上車時間,始終呢種生活要過六年,而且休息對大人和小孩都好重要。

作者: retriever    時間: 16-11-11 08:00

Potato001 發表於 16-11-11 07:38
早過7:00 都算早,返學前仲要食早餐,大人和小孩都辛苦。

我自己7:30出門口, ,每日都見到好多校車等緊小 ...

7:30 出門

幾點要返到學校?

作者: jestella    時間: 16-11-11 10:09     標題: 引用:Quote:jestella+發表於+16-11-8+16:21+ Can

原帖由 IICHENG 於 16-11-10 發表
係呀, 我阿仔最初int的5間全部吾得,係之後才越戰越勇架,所以一定要報多幾間,不要比自己後悔,報左可以 ...
尋晚問佢某間學校2nd in唔去好唔好,佢竟然話好想去,因為有遊戲玩好開心,又話自己好鍾意答老師問題,就算唔識答都唔怕……我真心覺得佢心態十分好!

作者: meowloo    時間: 16-11-11 10:22

除非本身有間好好的津小back up,否則報及考好多間都無問題喎,取錄後唔好hold位太耐就得。

近年每間直私都幾千人報,無人可確保心儀果幾間學校一定收,唔試多幾間,邊有機會?

作者: Potato001    時間: 16-11-14 22:22

retriever 發表於 16-11-11 08:00
7:30 出門

幾點要返到學校?

7:30 見過協和小學,銅鑼灣聖保祿,優才初小,音小,KGV & KXX 校車。

作者: 3hearts    時間: 16-11-14 23:24

香港小學是八時開始嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5