教育王國

標題: 自行25分迷思 [打印本頁]

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 06:10     標題: 自行25分迷思

作者: teambuilder    時間: 16-11-4 07:32

25分加興趣班其實冇衝突的,發展個人興趣唔止係為考小學呢一關。況且真係有好多家長對名津冇興趣,入到名津亦唔代表什麼,抽獎而已。
作者: hkpapa852    時間: 16-11-4 09:08

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 06:10
老實講,如果父母係教会名津/地區一線津小old boy/girl, 應該情願早早入教,好過又上大堆面試班興趣班
...
我又老實講, 入埋教都係+得個5分, 隨時仲要抽, 梗係入去小學部返工做必收生穩陣啦!

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 09:12

作者: Sso2011    時間: 16-11-4 09:18

唔同意要早點入教,小朋友信教是一世,不應為入小一。
作者: IICHENG    時間: 16-11-4 09:19

Sso2011 發表於 16-11-4 09:18
唔同意要早點入教,小朋友信教是一世,不應為入小一。

所以我三個小孩也沒做,音小也不收小兒

作者: MrBeast    時間: 16-11-4 09:23

以投資角度去看,當然是慕道班,但沒有好好準備,小朋友會否跟到傳統名校課程?不過好多eca都是哂$,對小朋友成長和學業冇特別幫助
作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 09:29

作者: MsAudreyK    時間: 16-11-4 09:30

25分不是必收,出生率高名津隨時要抽籤,到時抽唔中要叩門就睇實力

作者: HK-MAN    時間: 16-11-4 09:52

hkpapa852 發表於 16-11-4 09:08
我又老實講, 入埋教都係+得個5分, 隨時仲要抽, 梗係入去小學部返工做必收生穩陣啦!
...
又係啲法國大餐POST
作者: HK-MAN    時間: 16-11-4 09:56

teambuilder 發表於 16-11-4 07:32
25分加興趣班其實冇衝突的,發展個人興趣唔止係為考小學呢一關。況且真係有好多家長對名津冇興趣,入到名津 ...

樓主意思係咪當自己是名津必收生時,就乜都唔需要學呢竟然將興趣班跟入名津完全掛勾....好明顯係...

作者: chrischo2002    時間: 16-11-4 10:11

HK-MAN 發表於 16-11-4 09:52
又係啲法國大餐POST
等hit

作者: Chirley    時間: 16-11-4 10:20

老實講, 個人對『入教加分』呢件事真係好厭惡,
我身邊都識有D人係咁, 我仔自行時報老公舊校都只係20分,
有人提議我地不如入教增加機會, 我地無出聲...
個人覺得真係信既, 入教OK, 但為左某D目的而入既, 根本變晒質...
以前我都有返某教會返左3年, 要入教早就入了...
但如果唔可以令自己全心全意去信既, 真係入黎無謂,
而宗教其實應係導人向善, 但人就將自己既見解套左入教義...

作者: 奥脫福    時間: 16-11-4 10:21

自行25分根本無乜必要有迷思!如果是名津一族,又或者係熱愛
自己母校的家長,我敢講佢地個B未出世都幾乎已立定方向!至於
無分都入到的母校,我諗俾你有25分都唔會報啦,係咪?

「迷思」呢個詞,還是留番俾「感嘆號」用吧!
作者: cl919    時間: 16-11-4 10:22

自己又唔係有心信,為5分而信教,真係其心不正,教壞細路,重開post講以為自己好聰明

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 10:58     標題: 回覆樓主:

作者: cl919    時間: 16-11-4 11:07

你開得呢個post即是你都有25分,覺得自己好威威?咁不如你又分享下你係邊隻名津咁巴閉

作者: MrBeast    時間: 16-11-4 11:50

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 09:29
無論讀咩小学都要早早預備架啦, 讀名幼+old boy/girl+ 入教無得輸
自然小學唔使,若冇乜準備都考得入tsl n cky,應該都唔洗再準備什麼
作者: leung_leung    時間: 16-11-4 12:02

回覆 hkpapa852 的帖子

小學任職先係王道

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 12:12

作者: 貝珠    時間: 16-11-4 12:17

有咩好討論?

作者: mingling1980    時間: 16-11-4 13:34     標題: 回覆:Chirley 的帖子

同意, 當年真係有一刻有諗過。 但會賠上了親子時間, 扼殺咗小朋友自己本身選擇宗教嘅權利, 真係20分入到又如何。 而萬一最後20分都入唔到仲抵死。

作者: ok3    時間: 16-11-4 13:39

為5分而入教, 我個人非常鄙視呢種行為
作者: Danrice    時間: 16-11-4 14:00

咁音小要決志點睇?

8卦有音小 offer 的係咪都要有宗教?

利申:我無報
作者: iyhas    時間: 16-11-4 14:03

我有問過神職人員依個問題佢地話冇所謂, 只要你肯信你肯聽就得
佢地亦話人人都有不同原因而信教
唔可以因為出發點不同而拒絕別人聽道理的機會

就好似有病人臨死邊緣才入教
咁係咪因為咁而拒絕別人?

作者: cl919    時間: 16-11-4 14:51

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 12:12
討論吓現實情況啫者

手揸25分已經比其他15分既定好多,重迷物鬼思呀

作者: twlo    時間: 16-11-4 15:07

mingling1980 發表於 16-11-4 13:34
同意, 當年真係有一刻有諗過。 但會賠上了親子時間, 扼殺咗小朋友自己本身選擇宗教嘅權利, 真係20分入到 ...
當年我有二十分(舊生),已經有很多人問我為何不領洗,取足廿五分,小朋友升小一不用愁。我會覺得他日小朋友問返轉頭,為何要領洗,你會不會講大話,定老老實實話比佢知為你好,所以去領洗。
可能真的幸運,最後也叩門成功,我仲可以大聲同人講,是小朋友自己叩入的。

作者: kmb369    時間: 16-11-4 15:31     標題: 引用:老實講,如果父母係教会名津/地區一線津小o

作者: twlo    時間: 16-11-4 15:37

25分要抽的,我估已是神津,我的小朋友無本事亦不想太辛苦(大人及小朋友)。
我的小朋友入讀到所謂地區一線已很滿足,跟得上亦讀得開心。
作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 15:57

作者: Felix223    時間: 16-11-4 16:17

大家如有印象呢位樓主曾經在hkpapa852 - 選校感想, 大大力宣揚過名津old boys + 有你無你早早信教就無死錯人 (教人為5分去信教) 學校一定收硬的訊息.
當時都大家討論過, 事隔3星期, 又有咩嘢要討論., 又何來有迷思?
作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-11-4 16:27

Felix223 發表於 16-11-4 16:17
大家如有印象呢位樓主曾經在hkpapa852 - 選校感想, 大大力宣揚過名津old boys + 有你無你早早信教就無死錯 ...

這個當然是「大媽效應」,拜大媽所賜,甚麼也可以拿出來討論、分享。
呵呵,唔好意思,抽水,一分

作者: strawberrychic    時間: 16-11-4 16:53

個人意見,認為「讓小朋友領洗 = 扼殺小朋友選擇宗教權利」的家長,本身應該不是天主教徒或基督徒吧?否則應該不會有這個想法,至於其他信仰就不熟識
作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 17:19

作者: hkpapa852    時間: 16-11-4 17:22

strawberrychic 發表於 16-11-4 16:53
個人意見,認為「讓小朋友領洗 = 扼殺小朋友選擇宗教權利」的家長,本身應該不是天主教徒或基督徒吧?否則 ...
如果係真教徒, 根本唔會出呢D帖, 話領洗攞25分係迷思

作者: cl919    時間: 16-11-4 17:25

hkpapa852 發表於 16-11-4 17:22
如果係真教徒, 根本唔會出呢D帖, 話領洗攞25分係迷思

正是,樓主比人感覺是:「睇下我幾醒一早入教埋致羅多5分!」

作者: Zhuangshinai    時間: 16-11-4 17:25     標題: 回覆:自行25分迷思

所以我好討厭嗰5分宗教分,根本就是助長歪風,不是有教無類。

作者: pingu529    時間: 16-11-4 17:30

挑機post

作者: 964000    時間: 16-11-4 17:47

如果不是真心信,將來點同小朋友交待?告訴他假信教其實吾洗理?將來小朋友又假結婚,假xx? 我就過不到自己了

作者: 99dogdog    時間: 16-11-4 18:18

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 12:12
討論吓現實情況啫者

阿媽係男人就話討論啫,難道得你知!好多嘢過得人都要過得自己,你要咁做冇人阻止你,但唔係個個好似你咁諗!身邊好多個神津既父/母都冇因此信教!

作者: MiiL    時間: 16-11-4 18:21

其實俾你攞到嗰5分,入到該些學校,小朋友接觸校内宗教活動,返到屋企問返你,點解屋企得佢有領洗,點解你無?點解自己係教徒,但屋企從來唔祈禱唔返教會?你會點解釋?話佢聽你地係假教徒?

作者: 99dogdog    時間: 16-11-4 18:23

Felix223 發表於 16-11-4 16:17
大家如有印象呢位樓主曾經在hkpapa852 - 選校感想, 大大力宣揚過名津old boys + 有你無你早早信教就無死錯 ...

我記得呀,我最初以為自己睇緊舊post!

作者: 99dogdog    時間: 16-11-4 18:28

MiiL 發表於 16-11-4 18:21
其實俾你攞到嗰5分,入到該些學校,小朋友接觸校内宗教活動,返到屋企問返你,點解屋企得佢有領洗,點解你 ...

小朋友咁細冇得獨立領洗㗎,所以呢個情況不會發生!

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 19:09

作者: MiiL    時間: 16-11-4 19:12

99dogdog 發表於 16-11-4 18:28
小朋友咁細冇得獨立領洗㗎,所以呢個情況不會發生!

我明白,但始終小朋友會問點解屋企唔使祈禱,唔返聖堂,慢慢小朋友對宗教會有錯誤的觀念及領會,呢啲係咪家長想俾小朋友的觀念?入到宗教學校(甚至神津)又如何?!

作者: Felix223    時間: 16-11-4 19:28

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 19:09
呢度咁多人要入band 1,呢個係最有效方法

得罪講句,明天只是一個儍大媽點樣都帶比大家歡樂,但你是人品下流x100!

你是真或假信徒都好,樓主你自己好自為之,拿人家宗教信仰來較飛,都極之討厭、過份。真的不知所謂!
願主保佑你25分如要抽都抽不到。Amen.

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 19:36

作者: cl919    時間: 16-11-4 19:43

Felix223 發表於 16-11-4 19:28
得罪講句,明天只是一個儍大媽點樣都帶比大家歡樂,但你是人品下流x100!

你是真或假信徒都好,樓主你自 ...

樓主正正係倡偽教徒既代表

作者: MrBeast    時間: 16-11-4 20:04

討論吓現實情況啫者
這5分在ek是禁地,只會end up 罵戰。不如討論下若20分舊生或大抽獎入,父母又會否為子女洗禮呢?咁佢地大個就唔洗煩。
作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 20:10

作者: Felix223    時間: 16-11-4 20:12

MrBeast 發表於 16-11-4 20:04
這5分在ek是禁地,只會end up 罵戰。不如討論下若20分舊生或大抽獎入,父母又會否為子女洗禮呢?咁佢地大個 ...

我覺得唔關個5分宗教分,EK家長們唔會咁介懐,而是佢字字都是有抵毀緊人家的宗教信仰。好有問題!

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 20:15

作者: Felix223    時間: 16-11-4 20:19

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 20:15
咁搞笑?抵違宗教?我叫人入教,應該係傳教

人在做,天在看。EK家長們是看得懂,你好自為之。真的枉為人父。

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 20:21

作者: cmchang0927    時間: 16-11-4 20:25

我真係識有人daddy係灣仔男校old boy, 仔為左多5分入教,佢mom話一入左就立刻不去教會了,教母(好似係咁稱呼)打來邀請他們再去教會她也不再理會,佢話人地明㗎嘞。。。

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 20:30

作者: mytambb    時間: 16-11-4 20:50

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 20:30
有咁既制度就有人咁做, 跟本就大把人咁做,唔明呢度班道德人士做乜咁大反應
...

其實ok㗎,你咁老實;死咗可能上帝會喜歡你,叫你去地獄做二百年苦工,兼日日幫手傳教比班魔鬼,幾完美! 講下先,唔好認真!

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 20:54

作者: Edplus    時間: 16-11-4 21:21

樓主出得依個post都應該預咗比人插啦,不過話時話,我真係識得幾個厘頭同小朋友領完洗個頭去文武廟、黃大仙廟拜神喎。
作者: 明天更好!    時間: 16-11-4 21:25

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 22:01

作者: MrBeast    時間: 16-11-4 22:06

Felix223 發表於 16-11-4 20:12
我覺得唔關個5分宗教分,EK家長們唔會咁介懐,而是佢字字都是有抵毀緊人家的宗教信仰。好有問題!
...
我小朋友出世時,有位好朋友已提我去洗禮攞5分,他說佢身邊不少朋友比說話佢聽,但這些朋友到到佢地小朋友將近小一時先明白小一個game幾難玩,於是去左外國洗。我自己最終都無去洗,最主要是因為我懶,唔想個個星期去守禮拜,其實教會都唔mind,who r we to judge?  不過出國洗就真是不要得,我亦真的有朋友自行交form時時因為咁比校長捉去問話。
作者: Felix223    時間: 16-11-4 22:11

MrBeast 發表於 16-11-4 22:06
我小朋友出世時,有位好朋友已提我去洗禮攞5分,他說佢身邊不少朋友比說話佢聽,但這些朋友到到佢地小朋友 ...

大家唔會了,家長為5分宗教分去信教,之後再信唔信,我唔會理。但呢個人出口成文仲字字有辱人宗教就太過份。係兩件事。

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-4 22:24

作者: Tintin926    時間: 16-11-5 00:02

我仔學校每次家長會校長都重複講「身為一個天主教徒,一年都唔去一次教堂係好不要得」,就可想而知有幾多假教徒了
作者: mytambb    時間: 16-11-5 02:46

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 22:01
唔明點解要被插,要插就插個政府搞個宗教分出黎

你撞死人 賴政府整條路出嚟?你系得㗎!唸吓都知道自己唔啱 仲周圍唱?你究竟咩old boy呀?通知聲 等我話比班朋友知!簡直無知扮先知,香港明天都冇咩希望啦。

作者: freestylesurf2k    時間: 16-11-5 04:42

作者: meowymeowy    時間: 16-11-5 08:26

MrBeast 發表於 16-11-4 22:06
我小朋友出世時,有位好朋友已提我去洗禮攞5分,他說佢身邊不少朋友比說話佢聽,但這些朋友到到佢地小朋友 ...

其實有些學校已講明,只承認外國出世的外國領洗紙。非教徒家長要在香港信教,如天主教,至少上兩年慕導班,要有足夠attendance 才可領洗。信仰是身教,小朋友從中會見到父母的品行,如為蒙混過關,對小朋友待人處事有一定影響,但我也認識不少因受到小朋友及學校影響,誠心每天祈禱及每周去教堂的人。小朋友入了教會學校,每天都要祈禱,上堂也有religious studies,再大d會由學校帶去領堅振,那是一個lifelong commitment,呃唔到人的。

不過其實個5分不一定是宗教分,辦學團體成員都可以拿那5分。早兩年睇報紙已見有雙非/單非家長話,加入同鄉會有助小朋友入小學。

作者: Bobo1210    時間: 16-11-5 08:45

cl919 發表於 16-11-4 19:43
樓主正正係倡偽教徒既代表
Yes!
偽教徒

作者: cl919    時間: 16-11-5 08:53

我知好多人為果5分信教,但好似樓主咁以為自己好醒開個post出黎講比人插就真係抵C喇,乜野25分的迷思,呢幾個月各家長馬不停蹄周圍去interview,而樓主依個時候開個咁既post,想證明自己有幾醒一早鋪哂路,手持25分,un un 腳睇下其他人四處搵學校幾辛苦,真係好不知所謂。

作者: 奥脫福    時間: 16-11-5 10:56

cl919 發表於 16-11-5 08:53

我知好多人為果5分信教,但好似樓主咁以為自己好醒開個post出黎講比人插就真係抵C喇,乜野25分的迷思,呢幾 ...

其實有25分既,基本上小一派位都不用點煩惱,大可留番d時間裝備下小朋友,
而唔係係呢度攪迷思。。。除非係一心想出太陽帖,太曬特曬喇!

做人,特別身為一個信徒,還是謙厚點好。

作者: cl919    時間: 16-11-5 10:59

奥脫福 發表於 16-11-5 10:56
其實有25分既,基本上小一派位都不用點煩惱,大可留番d時間裝備下小朋友,
而唔係係呢度攪迷思。。。 ...

如果是「真」教徙,都唔會出個咁既post喇,大家明既

作者: 厚多士    時間: 16-11-5 11:14     標題: 引用:+本帖最後由+HK-MAN+於+16-11-4+09:57+編輯

原帖由 HK-MAN 於 16-11-04 發表
我識人真係咁,學每樣野都係為考小一。

作者: Tintin926    時間: 16-11-5 12:44

奥脫福 發表於 16-11-5 10:56
而唔係係呢度攪迷思。。。 ...

唔怪得近十年發現身邊和社會上多了很多品德差的天主和基督教徒喇!食飯前會祈禱,週末去教堂但d格衰到無人信
以日日犯足十戒為目標

作者: Charlotte_mom    時間: 16-11-7 20:43

版主按 : 請各位能理性討論, 多謝合作

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5