教育王國

標題: 如何伴讀英文圖書呢? [打印本頁]

作者: swarovski2011    時間: 16-10-27 23:36     標題: 如何伴讀英文圖書呢?

本身在家以廣東話為母語,咁講英文故事書用中文還是用英文好呢?當然用母語,小朋友會易理解d,但用了中文,咁咪永遠都唔知英文是怎樣講?但用英文,會否令佢聽完都唔知講咩,到後來失去興趣睇書呢?
有冇經驗爸媽可分享一下呢?因為都正愁緊點樣令阿仔有興趣睇書(無論中或英文書)

作者: s.andp    時間: 16-10-28 01:11

作者: swarovski2011    時間: 16-10-28 08:07

s.andp 發表於 16-10-28 01:11
英文當然説英文,有圖畫的,而且開始只看單字丶單句的書

照書讀嗎?還是再用英文加以解釋呢?如果本書每一頁是比較多英文字eg 10句或以上,那麼都是跟住讀嗎?會否唔明架?

作者: 貝珠    時間: 16-10-28 08:57     標題: 回覆:如何伴讀英文圖書呢?

你小朋友好似已經K1了,還未開始伴讀?英文書可以由ORT level 1 開始,由淺入深,可以用中文加以解釋,以保持閲讀興趣為大前提。vocabulary 係儲番來的

作者: s.andp    時間: 16-10-28 10:47

作者: Elenalan    時間: 16-10-28 10:58

如果已K1, ORT Level 1 - 2, 逐隻字指住讀, 我會再用廣東話加以解釋, 當然要講得生動吸引佢, 每日讀1-2本。

隔幾日, 又會拎讀過o既書再俾佢睇, 佢有印象, 就會自己識讀一d sight words, 通常一本書,我地會重複睇幾次。建立左個閱讀習慣, 佢自己會主動翻睇d睇過o既書, 自己讀, 因為佢鍾意d故事主角。

讀完Level 1, 基本上佢已可自己讀level 2或以上, 讀到唔識再問我, 我再加以解釋。

日日持續, 一年左右已可讀到Level 4-5或更多字o既書。
最重要係建立閱讀習慣和興趣。
作者: phyllislau    時間: 16-10-28 11:36

Elenalan 發表於 16-10-28 10:58
如果已K1, ORT Level 1 - 2, 逐隻字指住讀, 我會再用廣東話加以解釋, 當然要講得生動吸引佢, 每日讀1-2本。 ...

我個女只係聽我讀同睇圖畫,重未願意自己試下讀,點算?好想佢自己快D識睇書

作者: Elenalan    時間: 16-10-28 11:49

phyllislau 發表於 16-10-28 11:36
我個女只係聽我讀同睇圖畫,重未願意自己試下讀,點算?好想佢自己快D識睇書
...

要有耐性, 我由阿女2歲起每日伴讀, 係每日, 最初只睇無字或單字書。

3歲起睇ORT Level 1-2, 中文書睇青田d書仔, 捉佢手指字逐隻字讀, 到3歲半左右, 佢已主動自己讀, 唔識先問我。即使佢自己讀俾我聽, 我依然會陪住佢, 聽佢讀, 聽佢講故事(中文用廣東話口語)。我返工時, 佢會自己拎睇過o既書再睇。

我覺得家長持續每日伴讀, 有耐性, 小朋友一定有進步。
現在4歲, ORT自己睇到level 5,6, 除左ORT, 仲有好多英文書, e.g. Usborne系列都好有趣。

作者: swarovski2011    時間: 16-10-28 12:03

貝珠 發表於 16-10-28 08:57
你小朋友好似已經K1了,還未開始伴讀?英文書可以由ORT level 1 開始,由淺入深,可以用中文加以解釋,以保 ...

是k1呀,不嬲都有伴讀,但最近發覺佢只對某些書有興趣,我覺得佢對ORT的書就不感興趣,可能d圖唔吸引掛,所以會揀其他圖書,但有些書是比較多字,不是2-3句就完,所以請教下大家會如何伴讀

作者: swarovski2011    時間: 16-10-28 12:04

Elenalan 發表於 16-10-28 11:49
要有耐性, 我由阿女2歲起每日伴讀, 係每日, 最初只睇無字或單字書。

3歲起睇ORT Level 1-2, 中文書睇青田 ...

Thank you for your sharing

作者: phyllislau    時間: 16-10-28 12:04

我知語文基礎是由閲讀開始,所以我都堅持每日同佢睇書,等我試下捉住佢手指指住嚟讀先。你買書比小朋友通常一set set 咁買定一本本咁買?

作者: Elenalan    時間: 16-10-28 12:19

phyllislau 發表於 16-10-28 12:04
我知語文基礎是由閲讀開始,所以我都堅持每日同佢睇書,等我試下捉住佢手指指住嚟讀先。你買書比小朋友通 ...

幼稚園階段o既書, 我prefer一set咁買, 淘寶、網購或書店買都有, 因為一個系列去睇, e.g. ORT, 每本故事人物關聯, 佢會好熟悉d人物, 會更有興趣。而且我prefer買新書, 因為圖書館果d太污糟。

到上小學, 能夠睇深d厚d o既書, 就可能會去圖書館借了。

作者: neko1234    時間: 16-10-28 12:30

swarovski2011 發表於 16-10-27 23:36
本身在家以廣東話為母語,咁講英文故事書用中文還是用英文好呢?當然用母語,小朋友會易理解d, ...

我當年係英文書, 一句英一句中, 英文讀完一句,廣東話講一次, 只意釋故事, 唔逐隻字解...故事入左腦, 佢會自己去拎來睇, 去到k2, 佢自己讀到下..
中文書, 就廣東話講故事, 唔讀字唔認字....

伴讀認字, 我係分開來進行, 伴讀最緊要有趣味
認字方面, 英文學phonics, 中文係用字卡, 或我自己會讀...

作者: swarovski2011    時間: 16-10-28 14:20

Elenalan 發表於 16-10-28 12:19
幼稚園階段o既書, 我prefer一set咁買, 淘寶、網購或書店買都有, 因為一個系列去睇, e.g. ORT, 每本故事人 ...

作者: swarovski2011    時間: 16-10-28 14:23

Usborne有書名嗎?還是一個collection ? 有無睇Ladybird read it yourself? 聽人講都幾好

作者: phyllislau    時間: 16-10-28 14:42

swarovski2011 發表於 16-10-28 14:23
Usborne有書名嗎?還是一個collection ? 有無睇Ladybird read it yourself? 聽人講都幾好
...

My first reading 唔知好唔好呢?一set 50本

作者: Elenalan    時間: 16-10-28 14:50

swarovski2011 發表於 16-10-28 14:23
...

我買左:
Usborne My First Reading Library (50本)
Usborne My Reading Library (50本)
Usborne My Reading Colletion (40本)

睇哂My Reading Collection, 應該可以睇Magic Tree House (係d mysterious stories)。

我冇買Ladybird, 因為已經好多書了。
而且我覺得我女會鍾意ORT d故事多d, ORT係小朋友主角d生活點滴, 小朋友睇易有共鳴。

作者: Elenalan    時間: 16-10-28 14:52

phyllislau 發表於 16-10-28 14:42
My first reading 唔知好唔好呢?一set 50本
My first reading library最淺, 等於ORT level 1-3左右。
如果已睇緊ORT level 3 or above, 可以買My Reading Library (唔好買My firsty reading library)

作者: Elenalan    時間: 16-10-28 16:12

入門系列, 我推介First Little Readers (Sets A, B, C, 每set 25本薄書仔), 每版一句, 但有少少故事性串連, 展示簡單語句文法。如果從未開始讀任何level ORT, 我覺得First Littler Readers更好, 因為小朋友更易掌握簡單句子結構, 好快學到記到常用sight words, 比ORT level 1-2個編排更有系統。

可以去淘寶search下, 睇下內容。
呢set書仔, 好快可以放手俾小朋友自己讀, 佢自己讀到好有滿足感。之後先再俾佢睇多字d o既書。
作者: swarovski2011    時間: 16-10-28 16:38

Elenalan 發表於 16-10-28 16:12
入門系列, 我推介First Little Readers (Sets A, B, C, 每set 25本薄書仔), 每版一句, 但有少少故事性串連, ...

Thank you very much for your recommendations

作者: 山貓姐    時間: 16-10-28 20:06

3歲起睇ORT Level 1-2, 中文書睇青田d書仔, 捉佢手指字逐隻字讀, 到3歲半左右, 佢已主動自己讀, 唔識先問我。即使佢自己讀俾我聽, 我依然會陪住佢, 聽佢讀, 聽佢講故事(中文用廣東話口語)。
小兒還有三個月就四歲,英文口語不錯,自小和他看書說故事,他對讀書(聽故事)也非常有興趣,現在計劃教他自己看書。
你說和孩子一起看完 ORT stage 1-2, 他就自己識看書,甚至不到一年已可自己看 stage 5, 6,想請教一下,伴讀 stage 1-2 時有什麼技巧或方法,可以令他認字,理解整句句子呢?你孩子有沒phonics的底子呀?

謝謝!

作者: phyllislau    時間: 16-10-28 20:22

Elenalan 發表於 16-10-28 16:12
入門系列, 我推介First Little Readers (Sets A, B, C, 每set 25本薄書仔), 每版一句, 但有少少故事性串連, ...

Really thanks for your information!

作者: Elenalan    時間: 16-10-28 22:00

山貓姐 發表於 16-10-28 20:06
小兒還有三個月就四歲,英文口語不錯,自小和他看書說故事,他對讀書(聽故事)也非常有興趣,現在計劃教他 ...
其實冇咩技巧,都係捉佢手指逐隻字讀,會用廣東話解釋意思,但每次會特別指d sight words俾佢讀,如I, you, he, she , it, they, we…, verb-to-be, verb-to-do, verb-to-have, etc., 呢d sight words 會特別重複講等佢易記。同時我自己有教佢Phonics, 我用Oxford Phonics World, 暫時只用到level 2, 教佢26字母sounds和short vowels, 但平時伴讀遇到佢唔識vocab會示範blending教佢拼,簡單嘅字會俾佢自己拼音,我覺得學緊phonics再從平時閱讀教佢拼音,佢認字會快左好多。仲有,佢鍾意同一本書睇2-3次,第1次佢未必識讀哂,但重複讀第2,3次佢記憶深左,可以自己讀哂,會信心大增。
作者: 山貓姐    時間: 16-10-28 22:11

回覆 Elenalan 的帖子

謝謝,明白了!進度真的很快,我估幼稚園未畢業已經可以讀 chapter book 了!

作者: cindyyip21    時間: 16-10-29 09:26

swarovski2011 發表於 16-10-28 12:03
是k1呀,不嬲都有伴讀,但最近發覺佢只對某些書有興趣,我覺得佢對ORT的書就不感興趣,可能d圖唔吸引掛, ...
真係唔係個個小朋友都鍾意ORT,我仔細個都係,連PEPPA PIG都唔睇,直到現在5歲先開始鍾意睇ORT,但始終鍾意睇非故事類書~

如果唔鍾意ORT,可以由佢有興趣的主題入手,例如佢鍾意車就同佢睇講車的英文書等等,慢慢佢會擴大書種~

作者: swarovski2011    時間: 16-10-29 09:52

cindyyip21 發表於 16-10-29 09:26
真係唔係個個小朋友都鍾意ORT,我仔細個都係,連PEPPA PIG都唔睇,直到現在5歲先開始鍾意睇ORT,但始終鍾意 ...

好的,明白

作者: Monosaru    時間: 16-11-7 23:53     標題: 回覆樓主:

以上嘅回覆都係可以幫助閱讀,我加多一點,除了伴讀,在職媽媽真係冇咁多時間,有時候都會靠點讀筆,起碼小朋友會有興趣每頁點來睇。。。推介淘寶ORT嘅書及小達人點讀筆,小朋友而家5歲,好喜歡睇,發音native一定好過我,我嘅英文始終腔音唔靚,我喺淘寶買咗ORT stage1-9

作者: s.andp    時間: 16-11-8 02:30

作者: SABYH    時間: 16-11-8 08:09

s.andp 發表於 16-11-8 02:30
堅持天天讀便可以
女兒K2,但她的sight words十分豐富,已能看懂及讀出英文習作題目及小一的閱讀理解
我們 ...

請問哪裡找到各幼稚園英文課本/故事書?

作者: gigisuennh    時間: 16-11-8 16:55

作者: s.andp    時間: 16-11-8 20:27

作者: SABYH    時間: 16-11-8 22:01

s.andp 發表於 16-11-8 20:27
二手市場

有沒哪間比較好的值得推薦?

作者: s.andp    時間: 16-11-9 06:54

作者: SABYH    時間: 16-11-9 07:53

s.andp 發表於 16-11-9 06:54
不是考慮幼稚園,重點是書,多看就好。
Oxford share reading
Cambridge

多謝分享 會借圖書館的書嗎

作者: s.andp    時間: 16-11-9 07:54

作者: SABYH    時間: 16-11-9 08:04

s.andp 發表於 16-11-9 07:54
沒有,因為天天看,又會重看,而且可以一系列看,都是買二手

多謝分享 我目前就是一手自家書重複看 加圖書館借書泛讀

作者: s.andp    時間: 16-11-9 10:18

作者: Elenalan    時間: 16-11-9 10:20

SABYH 發表於 16-11-8 22:01
有沒哪間比較好的值得推薦?

Oxford Reading Tree,
Usborne My First Library (1st level) / My Reading Library (2nd level) / My Reading Collection (3rd level),
Ladybird Read It Yourself,
Ladybird Key Words, ...

都好o岩幼稚園階段。

入門系列 (由單字過渡去句子, 適合2-3yrs+), 我自己特別鍾意First Little Readers (3個level, 每level有25小本), 好過ORT level 1-3, 比ORT入門更加有系統, 展示句子結構, preposition用法, etc.

ORT有stories series 又有phonics series, phonics果d故事性弱d, 阿女麻麻地鐘意。

作者: SABYH    時間: 16-11-9 11:24

Elenalan 發表於 16-11-9 10:20
Usborne My First Library (1st level) / My Reading Library (2nd level) / My Re ...

多謝分享 first little readers 是哪個出版社?

作者: Elenalan    時間: 16-11-9 11:34

SABYH 發表於 16-11-9 11:24
多謝分享 first little readers 是哪個出版社?
出版社係Scholastic。
呢度可以睇到內頁:
https://world.taobao.com/item/531359303146.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4002-2690526618.9.t1afDU

作者: SABYH    時間: 16-11-9 11:44

Elenalan 發表於 16-11-9 11:34
出版社係Scholastic。
呢度可以睇到內頁:
https://world.taobao.com/item/531359303146.htm?fromSite=main& ...

多謝分享 呢個看似簡單過USBORNE第一套 另外大家有沒中文啟蒙書推薦?

作者: Elenalan    時間: 16-11-9 11:57

SABYH 發表於 16-11-9 11:44
多謝分享 呢個看似簡單過USBORNE第一套 另外大家有沒中文啟蒙書推薦?

First Little Readers 係for入門, 比ORT level 1-2有系統, 而且呢套書目的係俾小朋友自己朗讀, 從中學sight words和基本句子結構。

如果小朋友已可自行閱讀Usborne My First Reading Library, 我覺得可以skip左ORT level 1-3和First Little Readers。

我有朋友o既小朋友係由ORT level 3或4睇起, 因為ORT 1-2故事性較弱, ORT level 3亦較淺。

作者: SABYH    時間: 16-11-9 12:05

Elenalan 發表於 16-11-9 11:57
First Little Readers 係for入門, 比ORT level 1-2有系統, 而且呢套書目的係俾小朋友自己朗讀, 從中學sigh ...

多謝分享 我仔目前只愛看翻翻書 基本不看任何文字

作者: abpoon    時間: 16-11-9 14:33

Elenalan 發表於 16-11-9 10:20
Usborne My First Library (1st level) / My Reading Library (2nd level) / My Re ...

完全同你一樣 睇first little reader, usborne first library, first reading library, ladybird, ORT

佢好鍾意睇書 自己會睇又會伴讀1-2小時 可以全本usborne first reading library 講番晒出來, 應該係聽得多背到加認到少少vocab.

讀k1, 下個月3歲, 但26個英文字大細楷只認得5成 連帶phonics都攪唔掂 亂up多

可以點算?

作者: Elenalan    時間: 16-11-9 14:54

abpoon 發表於 16-11-9 14:33

完全同你一樣 睇first little reader, usborne first librar ...

即係佢認到個vocab但認唔到alphabets?
平時係佢自己讀, 定妳講, 佢聽?
妳話佢可以講番個story, 用中文定英文講?
如果認唔到alphabets, 冇可能學到phonics, 一定要先認哂alphabets和basic sounds,再學vowels and consonants, blending, 3歲仲好細個, 慢慢來, 最緊要佢有興趣。

我同阿女睇書, 會伴讀, 讀到佢自己識讀, 佢自己會重複睇多一兩次。
到今年, 佢自己讀, 我聽, 佢讀到唔識, 我會叫佢試拼, 唔得先問我。
N班時, 我expect佢有興趣聽story, 認alphabets和簡單vocabs
K1時, 我expect佢有耐性逐句跟我讀, 從中認多d sight words;
到現在4歲, 已可以放手俾佢自己讀, 我做聽眾。

作者: abpoon    時間: 16-11-9 16:00

Elenalan 發表於 16-11-9 14:54
即係佢認到個vocab但認唔到alphabets?
平時係佢自己讀, 定妳講, 佢聽?
妳話佢可以講番個story, 用中文定英 ...

Bedtime 伴讀時我讀俾佢聽 Daytime佢就自己睇同講。佢睇中文書就講廣東話,英文書就講英文,書中句字講到8成,最常係skip啲短字如preposition同錯tense - does not/do not, ran/run

佢認到某啲vocab, 但我指果個vocab叫佢逐個字母讀俾我聽, 佢錯一半!!

你女女而家自己睇 你覺得係你伴讀令佢認得個字還是靠佢自己併? 同埋一路指住一路讀 係咪有用?我覺得好困難 因為好似讀得冇咁流暢 冇咁有趣 中文更難 指住讀好慢

作者: Elenalan    時間: 16-11-9 16:38

abpoon 發表於 16-11-9 16:00
Bedtime 伴讀時我讀俾佢聽 Daytime佢就自己睇同講。佢睇中文書就講廣東話,英文書就講英文,書中句字講到8 ...

除左N班時唔係逐隻字指住讀, 係用圖畫、講大意, 講內容, 只認key words;
K1後都係捉佢手指逐隻字讀, 最初係讀得好慢, 到K1下學期已經正常速度, 因為佢認到多左common sight words, 中文都係逐隻指住讀, 佢認中文字進步得好快, 出街有餐牌, 可以自己睇得明8成。我覺得指住字讀, 加深視覺記憶。如果唔指, 佢多數只依賴聽覺去接收去記住。

佢唔係靠背記左我講o既內容, 佢係認得個字, 所以可以自己讀。

未學拼音前, 佢記字(中英文都係)靠形象, 小朋友好多都係像形記憶。現在學左phonics兩個月, 佢對拼音概念加深左, 簡單vocab可自己拼。但我暫時未考佢spelling, 等佢閱讀能力再強d先。

作者: s.andp    時間: 16-11-9 19:29

作者: iababy    時間: 16-11-18 14:37

請問你伴讀係照書D字讀出來,定係用口語表達?

作者: Elenalan    時間: 16-11-18 15:08

iababy 發表於 16-11-18 14:37
請問你伴讀係照書D字讀出來,定係用口語表達?
N班時, 伴讀中文書用口語, 但會指d生字俾佢認。英文就照字讀, 再中文口語解釋。

K1時, 伴讀中英文書, 都係捉佢手指逐隻字指住讀, 再加以解釋; 到K1下學期, 會開始慢慢俾佢自己讀, 讀到唔識我教佢。

現在K2, 我做聽眾, 佢自己朗讀 (讀到唔識會問我), 佢讀完再自己用口語講番個故事俾我聽, 。

佢建立左個習慣和興趣, 基本上佢每日會自己拎書自己讀(我返工時),佢鍾意一本書重複讀,讀到d字熟,佢得閒又會講番d舊故事俾我聽。

作者: iababy    時間: 16-11-18 15:24

Elenalan 發表於 16-11-18 15:08
N班時, 伴讀中文書用口語, 但會指d生字俾佢認。英文就照字讀, 再中文口語解釋。

K1時, 伴讀中英文書, 都係 ...

多謝分享!請問你N同K1時每日用幾多時間伴讀?英文書N先開始讀?平時會唔會睇英文 video? 如會,大約每日幾耐?Sorry for so many questions!

作者: Elenalan    時間: 16-11-18 15:30

iababy 發表於 16-11-18 15:24
多謝分享!請問你N同K1時每日用幾多時間伴讀?英文書N先開始讀?平時會唔會睇英文 video? 如會,大約每日 ...

平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀學卷校+冇工人姐姐, 英文語境差d), 現在睇英文書我都多d同佢用英文溝通。又咁講, 都係trade-off, 佢中文表達能力和講故事技巧非常好, 而且中文都認讀到好多字, 因為我同佢溝通主要用母語。

其實每日伴讀都只係半小時左右, 我知我返工時佢有拎d書自己睇和朗讀。

作者: iababy    時間: 16-11-18 20:07

Elenalan 發表於 16-11-18 15:30
平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀 ...

Many thanks for the sharing!

作者: tmko    時間: 16-11-30 09:01

亞囡下個月3歲,現在讀k1, 我們選擇了ORT, 在家中約半年前開始睇L3,而學校教緊L1。我會比佢自己睇一次先,再用中文講一次,等佢初步了解故事內容,然後用英文講一次,某些生字會用動作配合,如drop, swing 等,最後一齊共讀,如她有興趣,會要求她以動作完成整個故事。

作者: swarovski2011    時間: 16-11-30 09:27

tmko 發表於 16-11-30 09:01
亞囡下個月3歲,現在讀k1, 我們選擇了ORT, 在家中約半年前開始睇L3,而學校教緊L1。我會比佢自己睇一次先, ...

作者: chuchu2014    時間: 16-12-9 20:12

Elenalan 發表於 16-11-18 15:30
平時好少睇英文video,間中睇下peppa pig, sesame street, etc.佢listening & spoken eng程度一般架ja (讀 ...

通常一日看多少本書

作者: Elenalan    時間: 16-12-9 20:39

chuchu2014 發表於 16-12-9 20:12
通常一日看多少本書
我陪佢一齊睇就每日1-2本,佢喺我返工時自己會再睇多幾本。
作者: helimonster    時間: 16-12-10 09:39

多謝大家分享經驗,我都獲益良多!
插嘴一問,如果中文伴讀有無咩書推介?有無d好似ORT or usborne尼類咁有系統的書?

作者: swarovski2011    時間: 16-12-10 13:04

helimonster 發表於 16-12-10 09:39
多謝大家分享經驗,我都獲益良多!
插嘴一問,如果中文伴讀有無咩書推介?有無d好似ORT or usborne尼類咁有 ...

青田、小樹苗都ok的

作者: helimonster    時間: 16-12-11 10:59

swarovski2011 發表於 16-12-10 13:04
青田、小樹苗都ok的

青田係咪'我自己會讀'好d?我見尼套比較多人用⋯

作者: Elenalan    時間: 16-12-12 12:25

helimonster 發表於 16-12-11 10:59
青田係咪'我自己會讀'好d?我見尼套比較多人用⋯
"我愛讀", "我自己會讀"有字咭和練習, 適合beginners。

另外青田仲有套「魔術盒」, 都係每版一句o既書仔, 冇字咭, 程度同「我自己會讀」差唔多, 但故事變化多少少。

我女由K1睇青田, 到現在K2, 佢已經可以自己朗讀(大部分字), 但會嫌青田D書仔冇乜故事性, 所以佢現在會去圖書館借其他繪本圖書睇, 青田果D當俾佢自己朗讀認字。

作者: hello^_^    時間: 17-7-24 10:49

貝珠 發表於 16-10-28 08:57
你小朋友好似已經K1了,還未開始伴讀?英文書可以由ORT level 1 開始,由淺入深,可以用中文加以解釋,以保 ...

請問ORT全名系咩,圖書館有得借嗎

作者: 貝珠    時間: 17-7-24 10:55

hello^_^ 發表於 17-7-24 10:49
請問ORT全名系咩,圖書館有得借嗎

Oxford reading tree

圖書館有

作者: hello^_^    時間: 17-7-24 11:00

貝珠 發表於 17-7-24 10:55
Oxford reading tree

圖書館有

唔該曬

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5