教育王國

標題: 聖芳濟書院 [打印本頁]

作者: Christyleungcm    時間: 16-10-8 22:09     標題: 聖芳濟書院

小兒今年六年級準備搵中學,心儀聖芳濟書院,我第一個呈分試:中文90英文89數學97常識95
唔知有無機會呢?求指教

作者: oiyau2005    時間: 16-10-8 23:50     標題: 引用:小兒今年六年級準備搵中學,心儀聖芳濟書院

原帖由 Christyleungcm 於 16-10-08 發表
小兒今年六年級準備搵中學,心儀聖芳濟書院,我第一個呈分試:中文90英文89數學97常識95
唔知有無機會呢? ...
4科A入硬啦,唔使揀聖方濟,band 2
點解唔揀band 1?

作者: kkhon    時間: 16-10-9 00:28

回覆 oiyau2005 的帖子

吓!SFX 係Band2
作者: yuenkw    時間: 16-10-9 00:53

聖芳濟書院應該係 band 1,聖芳濟中學(荃灣)就 band 2。
作者: oiyau2005    時間: 16-10-9 01:36     標題: 引用:聖芳濟書院應該係+band+1,聖芳濟中學(荃

原帖由 yuenkw 於 16-10-09 發表
聖芳濟書院應該係 band 1,聖芳濟中學(荃灣)就 band 2。
Sorry. 我以為荃灣哦問聖方濟

作者: Christyleungcm    時間: 16-10-9 09:42

請教大角咀聖芳濟係b1嗎?校校風如何呢?thxxx
作者: johnmamama    時間: 16-10-9 10:12

是band 1中,校風淳樸,功課不多,uniform test 上學期大約全科12次,現在中一四班分了五班,變了小班教學。
作者: Christyleungcm    時間: 16-10-9 10:19

我見佢唔係全in只係in100個,請教下難in 嗎?
作者: johnmamama    時間: 16-10-9 10:33

呀仔當年只in 100人,現在改了全in , 我沒有自行簡佢,只是派位入了。
你是否讀本區小學?
作者: Christyleungcm    時間: 16-10-9 10:40

唔係牙,9龍城區
作者: johnmamama    時間: 16-10-9 10:55

九龍城其實都有好多好中學, 簡聖芳濟原因?
作者: Christyleungcm    時間: 16-10-9 11:44

九龍城區其實好大競爭😂
作者: kkhon    時間: 16-10-9 11:58

回覆 johnmamama 的帖子

阿仔呈一分数同樓主差吾多,如自行二填SFXC入的机会大嗎?屬油尖旺区但心仪九华多d,又想搏抽獎入九华,如何是好?多谢賜教!
作者: carmenleung    時間: 16-10-9 12:16     標題: 引用:呀仔當年只in+100人,現在改了全in+,+我沒

原帖由 johnmamama 於 16-10-09 發表
呀仔當年只in 100人,現在改了全in , 我沒有自行簡佢,只是派位入了。
你是否讀本區小學? ...
請問你兒子是乙一還是乙二派入聖芳濟呢?

作者: johnmamama    時間: 16-10-9 12:28

睇分數是無意思。睇全級排名 和學校講大約每年有多少人是band 1 組別。
自行收哪種學生我吾知,連每年11月份中學簡介會我都無去,應該當日講收生標準。

作者: johnmamama    時間: 16-10-9 12:42

甲一, 同乙一填。 小學學校三次呈分後評估呀仔band 2 , 但我計過一百人都入到band 1, 應該搏得過。現在入了精英班,可能是呀仔開竅。
作者: kkhon    時間: 16-10-9 12:47

考级30,我谂只係band1中。
作者: johnmamama    時間: 16-10-9 12:56

同呀仔棵年有個同學考20名前,自行一連九華都無得見,二見了聖芳濟,
可惜自行無, 入了大抽獎聖芳濟,所以我都不知聖芳濟自行簡哪種學生。
作者: kkhon    時間: 16-10-9 13:15

佢点知係抽入而吾系自行入?
作者: Christyleungcm    時間: 16-10-9 13:23

真心請教聖芳濟老師夠唔夠愛心呢
作者: kkhon    時間: 16-10-9 13:30

回覆 Christyleungcm 的帖子

我去过幾次,校长好親民,老师都好nice,学生主动有礼。唯一就是地点同校舍麻麻。
作者: Christyleungcm    時間: 16-10-9 13:41

回覆 kkhon 的帖子

11月有簡介會我去睇睇,多謝哂你
作者: johnmamama    時間: 16-10-9 14:09

kkhon 發表於 16-10-9 13:15

佢点知係抽入而吾系自行入?
我都知, 因為學校board你細心留意 有分自行同攪入排,棵年我仔間小學有10幾人入,只得兩個自行。
作者: kkhon    時間: 16-10-9 14:11

你们学校会细分再list出来咁好。
作者: johnmamama    時間: 16-10-9 14:15

自行排先再排攪珠,我估方便學校做嘢。好多中學都是這樣做法

作者: johnmamama    時間: 16-10-9 14:25

學校不會講哪同學自行或大抽獎, 所以我講要細心觀察。現在公開了,
聽聞校長上 baby kingdom ,點算
作者: kkhon    時間: 16-10-9 14:31

吾怕!你講事實啫,又吾係講壞話。
作者: sammag    時間: 16-10-12 01:25     標題: 引用:+本帖最後由+johnmamama+於+16-10-9+12:30+

原帖由 johnmamama 於 16-10-09 發表

睇分數是無意思。睇全級排名 和學校講大約每年有多少人是 ...
請教為何睇分數冇意思,要睇名次先有意思?
咁睇Grade 又有冇意思?

請指教!

小兒在呈一中文B 英數常A , 考級三 , 請問自行SFCX 大機嗎?因不是油尖旺區,只靠自行,不知應唔應該搏。

自行收生階段中學還會考慮五年級呈分試前的幾次考試成績嗎?因五年級前兩次考試都級一。

作者: gracelam    時間: 16-10-12 10:17     標題: 引用:Quote:原帖由+johnmamama+於+16-10-09+發表

原帖由 sammag 於 16-10-12 發表
請教為何睇分數冇意思,要睇名次先有意思?
咁睇Grade 又有冇意思?
甲校攞A, 同乙校攞A已經有分別。 仲有一線小學如果份卷出得深,全級第一可能都係攞B. 所以要睇全級排名。

作者: palapala    時間: 16-10-12 17:40

johnmamama 發表於 16-10-9 14:09
我都知, 因為學校board你細心留意 有分自行同攪入排,棵年我仔間小學有10幾人入,只得兩個自行。 ...
我想問下咁係咪中學註册日, 排頭38個號碼就係自行收既學生?
作者: johnmamama    時間: 16-10-12 23:06

palapala 發表於 16-10-12 17:40
我想問下咁係咪中學註册日, 排頭38個號碼就係自行收既學生?
是,但有時只收了37人,當姓氏又開始排過就是攪入,最後幾個姓氏又排過就是叩門。
作者: UTB    時間: 16-10-14 13:29

johnmamama 發表於 16-10-9 14:25
學校不會講哪同學自行或大抽獎, 所以我講要細心觀察。現在公開了,
聽聞校長上 baby kingdom ,點算:laugh ...
有無人知道多唔多學校高層上 Baby Kingdom?
作者: heha    時間: 16-10-24 23:18

Christyleungcm 發表於 16-10-9 13:23
真心請教聖芳濟老師夠唔夠愛心呢

之前朋友亞仔在聖芳濟讀。覺得有部分老師唔得。加上近年DSE成績下跌。幸好,他成功轉校。建議不要報讀,否則十分後悔

作者: chesswin    時間: 16-10-25 16:03

heha 發表於 16-10-24 23:18
之前朋友亞仔在聖芳濟讀。覺得有部分老師唔得。加上近年DSE成績下跌。幸好,他成功轉校。建議不要報讀,否 ...
而家好多老師都攪政治, 壓力又大, 有幾多有心教書? 我覺得間間差唔多, 老師有好有唔好

作者: SK3    時間: 16-10-25 16:52

我阿仔在聖芳濟就讀,佢話D老師〇K喎!
作者: johnmamama    時間: 16-10-25 22:18

之前朋友亞仔在聖芳濟讀。覺得有部分老師唔得。加上近年DSE成績下跌。幸好,他成功轉校。建議不要報讀,否 ...
請問轉了哪間中學
作者: ipanna    時間: 16-10-28 11:24

我個仔現讀聖芳濟中一,佢都話老師OK, 我都覺得老師幾好喎

作者: wbmom    時間: 16-10-28 15:19

回覆 kkhon 的帖子

Please check pm.
作者: wkf    時間: 16-10-29 18:55

johnmamama 發表於 16-10-9 12:42
甲一, 同乙一填。 小學學校三次呈分後評估呀仔band 2 , 但我計過一百人都入到band 1, 應該搏得過。現在 ...
請問妳兒是哪年派位?如是這樣,Band 1有選聖芳濟書院,就必入。

作者: johnmamama    時間: 16-10-29 20:05

wkf 發表於 16-10-29 18:55
請問妳兒是哪年派位?如是這樣,Band 1有選聖芳濟書院,就必入。

但小學師兄是band1,都入吾到,當時自行100人有得in,聽完後應該估錯Band , 最後派了Band 3。

作者: wkf    時間: 16-10-30 02:36

會否其實妳兒是Bank1?
作者: johnmamama    時間: 16-10-30 13:17

wkf 發表於 16-10-30 02:36

會否其實妳兒是Bank1?
小學學校對派位好保守,話大約3分一是band 1, 三次呈分後學校話阿仔band 2,我當時好彩找到攪升中主任,問下阿仔排名次,應該60尾70頭名次/165人,學校每年有6成人入到band 1 , 因此填甲一,乙一填sfx。
作者: wkf    時間: 16-11-2 00:16

johnmamama 發表於 16-10-29 20:05
但小學師兄是band1,都入吾到,當時自行100人有得in,聽完後應該估錯Band , 最後派了Band 3。
...
請問那師兄當年是否自行100人有得in的其中一位?而他是否乙一選聖芳濟呢?謝謝。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5