教育王國

標題: 好奇怪,真的好奇怪! [打印本頁]

作者: five555    時間: 16-10-6 23:42     標題: 好奇怪,真的好奇怪!

上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建設性的面試前準備,或面試後的點滴,極少見會時刻來閒聊講笑討論無實際作用的話題。似乎今年的家長好輕鬆,好有準備,所以有多餘的時間無間斷來回答狀似面試的討論,實際上無使別人或自己得益。10月份該是面試高峰期,理應好忙好忙。之前忙於報名,之後要忙於預備,又要和小朋友練吓扮面試,認吓中英文字,了解各校的長短,兩公婆討論誰作答那個部分,整理所有面試日期,預備要帶的文件等等。
苦口婆心勸大家有時間不如望多兩眼要考的學校網站,或者來EK搜索吓近幾年面試的資訊,總好過白白浪費追不回的親子時間。

*PS 我曾經有想過有人是刻意引起話題,刻意浪費你們的時間。

不喜勿插,不要學了別人的壞處,只想聽只想看自己認定為對的人與事。

作者: 奥脫福    時間: 16-10-7 00:05

自行25分(唔係喇沙)都話唔敢報,反而用20分報其他學校。。。咁算
唔算另類?

另外仲有一個再激d,嫌母校谷走去報15分官校。。。可能有人好喜歡抽
獎。真係唔抽唔知有運到?!
作者: Chirley    時間: 16-10-7 00:20

唔知其他人係點啦,
我同老公就只係報左3間直資咋
基本上可以去了解既都叫了解左
唔係話有把握所以咁,
而係我地先睇左D學校地點、學費、學校既學生類型等野先
太遠或學費太貴唔考慮啦, 因會有兩個小朋友如果一個返學駛成2萬一個月實在太貴了...搞下搞下可以報到既唔多,
有D仲陰差陽錯MISS左報名日子或係差咁D又報唔到
最大希望係可以靠老公OLD BOY果幾分 (得20分)可以俾阿仔入到屋企附近既學校就好開心...等派彩結果
作者: lingan    時間: 16-10-7 00:29     標題: 引用:上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建

原帖由 five555 於 16-10-06 發表
上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建設性的面試前準備,或面試後的點滴,極少見會時刻來閒聊講笑討論 ...
同意!
從未試過上EK見到咁嘅情況。我也是去年考小一,未鬆懈過。懶得理人地報幾多間,我身邊個個都係咁報。然後努力備戰。就算考完晒,仍然不斷睇下等位求位call waiting list....  就算而家返左學我都繼續上來研究,今年真係好特別。

作者: BabyAndre    時間: 16-10-7 00:29

five555 發表於 16-10-6 23:42
上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建設性的面試前準備,或面試後的點滴,極少見會時刻來閒聊講笑討論 ...

只想說這兩年EK的家長越來越吝嗇分享,大家都想做taker唔肯做giver, 幾年前幾間神校 interview後家長們互相支持到放榜的場面已不復見

作者: retriever    時間: 16-10-7 00:46

回覆 five555 的帖子

樓主敏感得咁緊要?!
作者: siden    時間: 16-10-7 07:46

BabyAndre 發表於 16-10-7 00:29
只想說這兩年EK的家長越來越吝嗇分享,大家都想做taker唔肯做giver, 幾年前幾間神校 interview後家長們互 ...

Agree

愈來愈少有用資訊,以前好多人分享各校面試模式注意事項,或者用家分享校內情況

依家好少人肯分享

只見愈來愈多只係上黎收料、窒人、make埋一堆為拗而拗嘅comments

作者: hkpapa852    時間: 16-10-7 07:57

siden 發表於 16-10-7 07:46
Agree

愈來愈少有用資訊,以前好多人分享各校面試模式注意事項,或者用家分享校內情況
可能大家覺得競爭大咗,俾多D料就減低自己既機會,所以就無謂講。
作者: karen55407    時間: 16-10-7 07:58

只想說這兩年EK的家長越來越吝嗇分享,大家都想做taker唔肯做giver, 幾年前幾間神校 interview後家長們互 ...

同意!

作者: karen55407    時間: 16-10-7 08:01

Agree

我呢排都好忙,因為睇到眼火爆!

作者: wing214    時間: 16-10-7 08:49

有諗過分享,考幼稚園時曾經喺ek分享,點知因為係第1日考,結果我俾人喺網上鬧爆,考完再分享又會俾人話,考完就唔好問小朋友考咩啦。。。所以而家唔敢分享喇,講咩都係錯咁。。。同埋而家有考小一whatsapp group, 少咗網上討論

作者: IICHENG    時間: 16-10-7 09:02

wing214 發表於 16-10-7 08:49
有諗過分享,考幼稚園時曾經喺ek分享,點知因為係第1日考,結果我俾人喺網上鬧爆,考完再分享又會俾人話, ...

對,時代不同了

作者: 米糕妈咪    時間: 16-10-7 09:04

尼兩日某些新P真睇到谷氣,唔係問题唔係分享,而係為咗取笑人而開…
個人見解不喜勿插

作者: mcdonn    時間: 16-10-7 09:05

家長輕唔輕鬆就唔知,只係知近年多咗好多膠post....比較吓前幾年最hot的topics同呢兩年(尤其係今年)的, 就睇到個分別...都係睇返hkpapa果D算...

作者: creambun    時間: 16-10-7 09:16

膠post 未出現前,討論氣氛都正正常常。現在爭吵多過討論,真係唔知有心定無意。

作者: 雲牛    時間: 16-10-7 09:24     標題: 回覆:好奇怪,真的好奇怪!

其實forum 傾咩都冇所謂,又唔係實名制。EK 咁多年,唔開吓新話題, 咁年年咪又係講'20 分好唔好搏'、'神校vs名津邊間好'。

作者: Felix223    時間: 16-10-7 09:27

我暫時未有資格分享住,(因為係遲一年報),不過真的獲益良多,各位前輩的分享和分析令我更清楚為自己點選學校,收窄咗個範圍,亦因為見各位分享叩門津立或直私所遇的問題,原來現在我都要開始準備,不單單是學術、生活常識。始乎近這兩天的post 回覆正常一點,比較資訊性。

作者: kkqueendom    時間: 16-10-7 09:34

有時起度講野又會被人串,被人窒,有D人成日覺得自己講野最有道理,中2教訓人,講咩都死,仲點夠膽講野
作者: Dolphinmom    時間: 16-10-7 09:51     標題: 回覆:好奇怪,真的好奇怪!

有時睇下d膠post都幾有娛樂性,舒缓下情緖都好吖。我都開始懷疑有d 膠post 係高登仔開嚟玩d媽咪。

作者: littlefly    時間: 16-10-7 10:32

kkqueendom 發表於 16-10-7 09:34
有時起度講野又會被人串,被人窒,有D人成日覺得自己講野最有道理,中2教訓人,講咩都死,仲點夠膽講野 ...
agree, 問大家意見, 有人會答你自己諗, 完全冇建設性可言
作者: ok3    時間: 16-10-7 10:42

Dolphinmom 發表於 16-10-7 09:51
有時睇下d膠post都幾有娛樂性,舒缓下情緖都好吖。我都開始懷疑有d 膠post 係高登仔開嚟玩d媽咪。

...
EK已經叫好D. 其它forum D膠post 真係多到嚇死你. 真心覺得呢D人好可憐. 喺現實世界得唔到關注, 唯有透過網絡世界吸引其他人嘅目光, 去尋找慰藉.

作者: hha    時間: 16-10-7 10:43

Agree

我太低分,冇得點評。

嗰d為拗而拗

作者: hha    時間: 16-10-7 10:47

有諗過分享,考幼稚園時曾經喺ek分享,點知因為係第1日考,結果我俾人喺網上鬧爆,考完再分享又會俾人話, ...

Absolutely agreed, 分享interview內容其實好有建設性,就算問題年年唔同都知format同學校大概取向,有得準備一下。

作者: dereklg    時間: 16-10-7 11:29

小弟初初來時都試過亂來,特登玩野咁。
呢 d 係玩 forum 既慣技,就好似打 拳要試下力水,比管理員質幾拳,就知個呎度。

換言之,如果發現 forum 某 d post 出現偏離,可知會一下管理員,要佢執一執佢
作者: sandypink    時間: 16-10-7 11:46

奥脫福 發表於 16-10-7 00:05
自行25分(唔係喇沙)都話唔敢報,反而用20分報其他學校。。。咁算
唔算另類?

再激d果個係我喎,原來咁樣係叫激,其實20分都係要抽,加上唔想揀女校,想搵間近返學d嘅,我覺得無問題適合咪ok囉。開頭家人會反對,但明白原因後都支持。

作者: dereklg    時間: 16-10-7 11:53

btw,我並不同意樓主所指,forum 必定是要分享資訊,交換數據,唔準吹水,才算是有建設性。

就算真係學校,學習"硬知識",其實只佔大約上學時間的一半而已。大部份人的子女在校內,都是hea 下hea下又一天,你自己可以咪埋做功課,但唔可以怪責其他同學仔hea下hea下掛

forum 裡除硬資訊外的各種post,除人身攻擊,亙罵外,其他討論內容都應該是可以的。

樓主不合心水的post ,自己不看便可,又豈有要別人寫出自己合心水post 的道理

作者: retriever    時間: 16-10-7 11:58

dereklg 發表於 16-10-7 11:29
小弟初初來時都試過亂來,特登玩野咁。
呢 d 係玩 forum 既慣技,就好似打 拳要試下力水,比管理員質幾拳, ...
記得早兩三月,你都係俾人圍得好勁.
EK 有主流思想, 或者咁講, 上得EK 都係懷著某D 諗法...

所以跟基本盤意見相左, 都會一石激起千呎浪!

作者: dereklg    時間: 16-10-7 12:04

retriever 發表於 16-10-7 11:58
記得早兩三月,你都係俾人圍得好勁.
EK 有主流思想, 或者咁講, 上得EK 都係懷著某D 諗法...
hehe,講到我好似係大壞人咁

作者: JoGoMa    時間: 16-10-7 12:14     標題: 回覆:dereklg 的帖子

路過一問:其實樓主呢個post, 建設性係邊啊?

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-7 12:30

樓主不必多慮,我們作為成年人,真心分享或膠post,心中有數。

作者: dereklg    時間: 16-10-7 13:08

JoGoMa 發表於 16-10-7 12:14
問得太好了,其實所謂有冇建設性呀,合唔合心水呀,大部份都係主觀架,一體兩面,你覺得件事係點,其實係你想把件事看成點,而且都是片面的。

咁你問樓主呢個post 有冇建設性?----------咁我會話,都有既,......雖然都冇硬資訊,但佢都有叫d 網友仔乖 d ,唔好咁膠,起碼我見到佢係一個好人,........係死板 d 咁姐

作者: freshrose    時間: 16-10-7 13:17

hha 發表於 16-10-7 10:47
Absolutely agreed, 分享interview內容其實好有建設性,就算問題年年唔同都知format同學校大概取向,有得 ...

而家好少人肯分享INTERVIEW 內容, 不過可能小朋友考完都未必記得又或者D 人覺得分享左令其他人更ADVANTAGE 掛......

作者: kkqueendom    時間: 16-10-7 13:34

有分享架,不過私下起自己既家長GROUP度分享
作者: dereklg    時間: 16-10-7 13:36

freshrose 發表於 16-10-7 13:17
而家好少人肯分享INTERVIEW 內容, 不過可能小朋友考完都未必記得又或者D 人覺得分享左令其他人更ADVANTAGE ...
對,人性正正就是如此。

不過我以前試過咁講,在forum 都比人罵啦,認為我咁樣講野係宣揚心計/謀略掛。

作者: dereklg    時間: 16-10-7 13:40

kkqueendom 發表於 16-10-7 13:34
有分享架,不過私下起自己既家長GROUP度分享
咪係囉,資訊係自用,或自己人先有得用,才是人性常態

作者: kkqueendom    時間: 16-10-7 13:49

你無權控制人地起邊度share資料,將d料放上黎唔係問題,前人係咁做,後人繼續係好應該,不過我就真係唔選擇放起度,自己group大家都係真心交流,唔會有人懷疑你,塞你,大家係一條心去考試,會扶持,會鼓勵,但呢度太多真心SHARE,結果係

作者: Felix223    時間: 16-10-7 14:06

或者我會咁諗, 其實就算分享面試的模式, 唔代表人人的子女都可以到時係識答(EVEN你不停喺屋企同小朋友講人個答法), 或者反應不到, 或看其他表現. 因為不同學校選學生的準則是不同, 或者佢地係想睇小孩其他的反應處事態度來收生.
最重要是眼緣...總之無得擔心在此分享又會蝕底. 平常心.
補充: 至於其他膠POST, 其實都係一個借鏡, 反面教材, 父母應反思如何為子女選校,

作者: retriever    時間: 16-10-7 14:27

kkqueendom 發表於 16-10-7 13:49
你無權控制人地起邊度share資料,將d料放上黎唔係問題,前人係咁做,後人繼續係好應該,不過我就真係唔選擇放起 ...

經上說: " 你們不要論斷人,免得你們被論斷。"

呢度好多誅心論者架...

有人多講有OFFER, 又話人地唔理其他人無OFFER既感受. 要低調.

講學校, 其實正反都有講下, 又有護法出來估咩居心呀, 又話提子味...

一陣又有人話講既野有無調查過, 有無代表性, 論壇係搵資料平台, 唔可以講個人意見云云...

真係奇奇怪怪...

行得正企得正,  鍾意講物就物..

唔想睇, 唔回應, 條THREAD 自然沉底...

衰得過D 人, 改哂D THREAD 標題變 "deleted", "..."

作者: kkqueendom    時間: 16-10-7 14:30

回覆 retriever 的帖子

我投降 無力招架~~ 已經花了太多時間回覆, 要閃了

作者: chumiguan    時間: 16-10-7 14:50     標題: 回覆樓主:

我都試過初來報到時開post問了儍問題,雖然無被人插但見回應少知道開得唔好。

其實所謂膠post, 啲父母太緊張又無地方/識人問問題, EK呢個平台俾大家問下嘢收下料其實好好。如果覺得問題唔啱答唔啱睇咪飛囉。有時見到啲人回應令我有時都覺得少出聲較為好唔會踩地雷, 變咗做 ROM 唔係RAM。如果ROM多, EK會越來越少價值㗎啦!用家互相尊重互相體諒好重要!

作者: chumiguan    時間: 16-10-7 14:55

retriever 發表於 16-10-7 14:27
經上說: " 你們不要論斷人,免得你們被論斷。"

「唔想睇, 唔回應, 條THREAD 自然沉底...」

Agree

作者: Sophia527    時間: 16-10-7 15:06

論壇都係小社會, 有些人好誠實反映自己內心, 我自己睇下就算, 我本來想上EK 睇多些資訊性, 但真係追了很多POST, 都係是是非非, 唯有當娛樂。真係要些面試資訊, 要去搵D 舊POST。
作者: hkpapa852    時間: 16-10-7 16:55

JoGoMa 發表於 16-10-7 12:14
我諗個建設性就係:

引到你去睇兼回埋帖, 幫你打發時間囉!

作者: 明天更好!    時間: 16-10-7 20:03

作者: 明天更好!    時間: 16-10-7 20:03

作者: 明天更好!    時間: 16-10-7 20:06

作者: 宏心    時間: 16-10-9 00:26

作者: lingan    時間: 16-10-9 08:48     標題: 引用:好懷念那些「時光倒流」的分享,點解今年沒

原帖由 宏心 於 16-10-09 發表
好懷念那些「時光倒流」的分享,點解今年沒有?其實每一年面試題目不同,倒流內容也應該有所不同,年年倒流 ...
揾返時光倒流帖出來,一定好多人回應。

我仲好記得好多分享係揀要龍校,影響我選校嘅時候都以龍校為先。

作者: 3hearts    時間: 16-10-9 09:31     標題: 引用:Quote:原帖由+宏心+於+16-10-09+發表好懷念

原帖由 lingan 於 16-10-09 發表
揾返時光倒流帖出來,一定好多人回應。

我仲好記得好多分享係揀要龍校,影響我選校嘅時候都以龍校為先。
but if dragon school does not offer p1 seats....that will be even tougher war...

作者: jimmyveron    時間: 16-10-9 10:52

每年都吾同家長吾同人心態亦吾同,有d人鐘意做怪獸家長,有d人吾多理,就好似自行收生,每年都會偏重吾同的學校,其實討論區都係吹下水,交流下,吾好太認真,壓力越大失望越大

作者: kkhon    時間: 16-10-9 14:07

依家真系變質,以前大家互相鼓励及分享,依家一有人分享就發聲话未in完叫人吾好講。其实有能力的孩子同有準備的家长就算冇tips都会考入,相反能力不遞的就算比晒tips都難考入。
作者: siden    時間: 16-10-10 12:21

最難頂係有啲人滿咀歪理,仲要懶醒當秘「級」。隨時誤導他人。

我投降,一見果啲人嘅post我會自動skip咗佢算數,睇同答都廢事。

作者: five555    時間: 16-10-10 15:35

Yes, 所以我也減少了回覆!
作者: ok3    時間: 16-10-11 12:18

siden 發表於 16-10-10 12:21
最難頂係有啲人滿咀歪理,仲要懶醒當秘「級」。隨時誤導他人。

我投降,一見果啲人嘅post我會自動skip咗佢 ...
有啲仲當正自己係教育學家, 經常發表一啲"主觀"理論. 真係信者"失"救

作者: Ling2014    時間: 16-10-14 10:51

我是上年考的家長, 剛剛八掛入來看看, 發覺今年EK的POST 大部分可讀性不高, 氣氛真的好古怪, 今年的COMPETITION 真的那麼大嗎???

真的有點失望,那麼好的溝通平台浪費了,

作者: annakit    時間: 16-10-14 11:47

Ling2014 發表於 16-10-14 10:51
我是上年考的家長, 剛剛八掛入來看看, 發覺今年EK的POST 大部分可讀性不高, 氣氛真的好古怪, 今年的COMPETI ...
我都覺得今年EK氣氛變左, 見親都係D講野尖酸刻薄串人, 或者超級玻璃心, 真係好失望
作者: bananaGi    時間: 16-10-14 12:26

VERY TRUE!  當代的人直情係零分亨!! 批評最叻!! 成個香港都如是.
再細至學校同班whatsapp group 一講到今年大家揀咩小一, 即deadair...
可能今時今日既香港生活愈來愈艱難, 去到不是你死就我亡.

作者: bananaGi    時間: 16-10-14 12:30

Ling2014 發表於 16-10-14 10:51
我是上年考的家長, 剛剛八掛入來看看, 發覺今年EK的POST 大部分可讀性不高, 氣氛真的好古怪, 今年的COMPETI ...

competition好大!!!  9萬幾小朋友有一半以上係單/雙飛! 資源不足.
大部份父母都向band 1進發, 要happy school既都希望係band 1 happy school.
揀2線?? 最好唔好啦...

網上無資料, 有好有唔好啦~.
好處係唔洗比雙飛了解太多... 連村校都比人搶埋...

作者: bananaGi    時間: 16-10-14 12:34

kkhon 發表於 16-10-9 14:07
依家真系變質,以前大家互相鼓励及分享,依家一有人分享就發聲话未in完叫人吾好講。其实有能力的孩子同有準 ...

又啱wor!
我發現考小話不斷收rej/waiting既家長, 當年考幼都有相同情況. ha.

作者: MrBeast    時間: 16-10-14 12:46

bananaGi 發表於 16-10-14 12:26

再細至學校同班whatsapp group 一講到 ...
really? 仲以為d人去左whatsapp 所以冇在ek分享tim. 私心自古至今都係人天性,有fd兒子已大學,話小學時同d家長講eca/補習佢地即deadair,只不過e加medium 轉左姐

作者: mcl203    時間: 16-10-14 13:01

MrBeast 發表於 16-10-14 12:46
really? 仲以為d人去左whatsapp 所以冇在ek分享tim. 私心自古至今都係人天性,有fd兒子已大學,話小學時同d ...
越名越少料分享...大多係吹捧料...一係讀到自組幫派...當左學校係親人般愛護

作者: retriever    時間: 16-10-14 13:14

annakit 發表於 16-10-14 11:47
我都覺得今年EK氣氛變左, 見親都係D講野尖酸刻薄串人, 或者超級玻璃心, 真係好失望 ...

同意

作者: retriever    時間: 16-10-14 13:17

MrBeast 發表於 16-10-14 12:46
really? 仲以為d人去左whatsapp 所以冇在ek分享tim. 私心自古至今都係人天性,有fd兒子已大學,話小學時同d ...

據知近年學校對在讀家長公開談論學校抱悲觀態度,無論幼稚園分享會,出面面試中心講座好難揾家長分享。

作者: retriever    時間: 16-10-14 13:20

mcl203 發表於 16-10-14 13:01
越名越少料分享...大多係吹捧料...一係讀到自組幫派...當左學校係親人般愛護
...

學校愈名,家長愈怕學校。

細路入左某校,家長感覺自己係一份子都好正常。 但論壇有讚有彈係常事。如果家長見人地對學校抱懷疑都受唔到,又真係敏感左。

作者: siden    時間: 16-10-14 13:51

ok3 發表於 16-10-11 12:18
有啲仲當正自己係教育學家, 經常發表一啲"主觀"理論. 真係信者"失"救
...

Agree

作者: 雅BB    時間: 16-12-13 18:43

請問點樣可以join呢類group?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5