教育王國

標題: 考小一的心路歷程 [打印本頁]

作者: 明天更好!    時間: 16-10-5 21:48     標題: 考小一的心路歷程

作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-5 21:55

其實樓主已有安全線音小offer..已經冇得輸喇   

仲想點?

慘得過我地呢D所謂名幼小朋友..要乜冇乜..又冇音小安全線offer..又冇港同2ND IN

不過我唔會俾壓力我仔仔...亦唔會覺得佢讀名幼考唔到音小或冇港同2ND IN就係世界末日 (相比樓主小朋友以村校身份考到音小及港同2ND IN 要靠呢D來證明自己小朋友勁)...我地更不會分什麼保險線學校咁去睇低貶低人地學校 (譬如音小)

RELAX 喇  
作者: ozduckie    時間: 16-10-5 21:56     標題: 回覆:考小一的心路歷程

這兒不是你的Facebook ,請不要做私人紀錄。冇人有興趣你報左幾間,有幾間offer 有幾間reject。如想分享,請分享各學校的面試細節,大家會樂意一起討論。ps: 多陪陪你的女兒,多親子時間。

作者: 雲牛    時間: 16-10-5 22:00     標題: 回覆:考小一的心路歷程

點解唔報一線津學?

作者: chingmon    時間: 16-10-5 22:05

作者: apejan    時間: 16-10-5 22:05

嘩,呢個post應該仲hot過村校女孩考小一

作者: 蒙特梭利    時間: 16-10-5 22:12     標題: 回覆樓主:

好煩。日日開baby kingdom 都見到 <明天更好>!

作者: ozduckie    時間: 16-10-5 22:12     標題: 引用:女兒暫時報了十九間直私 一間有offer 一間

原帖由 chingmon 於 16-10-05 發表
女兒暫時報了十九間直私
一間有offer
一間已second in
全港有21間直資,45間私小。樓主先報19間,仲有d未開始報名,可能最終報30間,其實唔算多啦,唔算大包圍啦。

作者: kiukiu1016    時間: 16-10-5 22:14     標題: 回覆:考小一的心路歷程

19間
登你個囡辛苦

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-10-5 22:17

ozduckie 發表於 16-10-5 21:56
這兒不是你的Facebook ,請不要做私人紀錄。冇人有興趣你報左幾間,有幾間offer 有幾間reject。如想分享, ...

哈哈,証明EK有江湖地位,個個都想响度出位。

作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-5 22:25     標題: 回覆:考小一的心路歷程

我真心覺得樓主堅幸運。。。

in 咗報咗n 咁多間,開咗n個post,但竟然冇 "xxx 小學同 yyy小學面試撞期" 呢類post...照計連個囡反應慢幾秒都要開post ,如果撞期冇理由唔開。。。我都識人報好多間,但唔多唔少都會撞(人地連一個2nd in都冇),樓主n 間都唔撞,擺明行運一條龍!

作者: 明天更好!    時間: 16-10-5 22:27

作者: 明天更好!    時間: 16-10-5 22:29

作者: retriever    時間: 16-10-5 22:29

明天更好! 發表於 16-10-5 21:48
考直私呢個遊戲,某程度上是迫於無奈。
沒有錢讀國際學校,津校又很低分,不考直私的話,只可靠運氣
但我一 ...

繼續努力!        祝你順利!

作者: Felix223    時間: 16-10-5 22:41

但我一 ...

真心快D最好DGS收咗你個女,你不用再煩,你唔痴線,擔心你個女比你攪癲?-完-

作者: karen55407    時間: 16-10-5 22:42

嘩!考咁多間學校!我兩個小朋友加埋都係考12間直私咋!

作者: sandypink    時間: 16-10-5 22:46     標題: 回覆樓主:

沒有錢讀國際學校,咁做咩仲要考DGJS,入到都沒有錢讀架啦

作者: IICHENG    時間: 16-10-5 23:18

ozduckie 發表於 16-10-5 21:56
這兒不是你的Facebook ,請不要做私人紀錄。冇人有興趣你報左幾間,有幾間offer 有幾間reject。如想分享, ...

我吾認識樓主,但我吾覺她D post好有問題。反而我吾明點解你們要下下針對別人,表達一下個人感受也不足為奇?如對別人的post不感興趣可以不出聲

作者: 明天更好!    時間: 16-10-5 23:26     標題: 引用:Quote:明天更好!+發表於+16-10-5+21:48+

作者: Jayann    時間: 16-10-5 23:28

19間.... 我諗妳要真心留意自己精神狀態,我懷疑妳過於焦慮所以先不停開post 去抒發負面情緒同不安,唔係唔好,不過我諗妳應該揾身邊有經驗朋友傾下可能仲幫到妳~ (完全無tease妳,認真講)
作者: ozduckie    時間: 16-10-5 23:28     標題: 引用:Quote:ozduckie+發表於+16-10-5+21:56+ 這

原帖由 IICHENG 於 16-10-05 發表
我吾認識樓主,但我吾覺她D post好有問題。反而我吾明點解你們要下下針對別人,表達一下個人感受也不足為 ...
EK 是分享有用資訊的地方,不是不停舒發個人感情,甚至當日記的地方。
每個post 都只是話"阿女話好淺", "阿女話識哂", 但又冇交代面試細節給大家和後人參考,那個post 的意義是什麼?

作者: 明天更好!    時間: 16-10-5 23:31     標題: 引用:Quote:ozduckie+發表於+16-10-5+21:56+ 這

作者: 明天更好!    時間: 16-10-5 23:32     標題: 引用:+本帖最後由+Jayann+於+16-10-5+23:28+編輯

作者: sandypink    時間: 16-10-5 23:47

明天更好! 發表於 16-10-5 23:31
可能我太不懂掩飾自己的情感吧!有時個女識晒,開心上來分享一下,想不到會令很多人不愉快……都是我不細心 ...

但真心請問...你都話你無錢讀國際學校,咁你個女咁叻入到DGJS嘅話,你都係無錢包讀架喎,咁考黎做咩呢?

作者: siupekkle    時間: 16-10-5 23:50

其實樓主都唔算報得好多,好多人都會咁報,不過無講出黎

樓主多多分享,我都想知你女女最後有咩offer

作者: 阿里媽媽    時間: 16-10-5 23:56

可能我太不懂掩飾自己的情感吧!有時個女識晒,開心上來分享一下,想不到會令很多人不愉快……都是我不細心 ...

你依家咪講咗囉

作者: Sso2011    時間: 16-10-5 23:56

回覆 明天更好! 的帖子

完全唔明點解識哂冇報喜就覺得好慘?
作者: Katherinee    時間: 16-10-5 23:57     標題: 回覆:考小一的心路歷程

報喜係最後有offer先報,每次in完就要上來話識晒,其他家長俾咩反應?大家唔係你的親戚朋友,不是要個個留言congrats掛?況且識晒都唔知係咪真係要恭喜你
在你抒發情感時,也顧及下其他人的感受吧,大家仔女考小學都有壓力
不過話說回來,你製造咁多話題成功令好多家長藉留言抒發情緒,冇功都有勞嘅:

作者: Sso2011    時間: 16-10-6 00:07

我覺得今日interview學校系想觀察小朋友反應多D,我囡話好多遊戲,有少少問題但要搶答的,如果冇叫你答,識唔識都冇吾重要啦!DGJS 超多人考,自問冇寄望,考完就算啦!
作者: JoyceNgYY    時間: 16-10-6 00:12     標題: 引用:Quote:原帖由+IICHENG+於+16-10-05+發表我

原帖由 明天更好! 於 16-10-05 發表
唔明。。呢頭話好開心識哂,另一邊廂又開post話好擔心,難道你有2個女兒一齊考dgjs?

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-6 00:25

樓主,真心想問其實你是不是有強迫症?以致係唔係都要分享下或者要人哋關注你先安樂?如果係就真係要睇睇醫生,唔好將D壓力比咗你個女!尋日見到有個中學生跳樓,原來佢本身有情緒病,樓主你也應留意一下是否自己也有這個問題......
作者: Kakawing329    時間: 16-10-6 00:29

19間⋯⋯你有了解呢19間學校都岩自己小朋友嗎?我諗大部分人自行都唔會特別高分,你咁搏去搵私校,又既然有安全線音小收左,我更唔明你點解唔搏下一線津校你話冇錢讀國際學校,但你而家考ge學校好多都同國際學校有得揮,你報名之前有冇計過了解過?

你言談中講左你想比個女最好,想佢脫貧,我覺得如果本身屋企有就係,如果勉強咁讀,只會愈來愈貧⋯⋯再講,條數咁緊⋯⋯萬一失業,唔通亞女唔讀?其實呢度同bk好多人都係講件事,我唔識你,冇必要下下針住你。你地住緊公屋,就算亞女入左神校,佢仍然住公屋都係事實,小朋友不知不覺間有比較,你地同小朋友會好受嗎?咁太冇意思啦⋯⋯你諗埋一邊,有冇諗過或者問過亞女佢中唔中意?佢想唔想?我女都升小一,得5歲人仔叫佢玩幾十次面試,真心覺得小朋友可憐

作者: LittleButter    時間: 16-10-6 00:32

JoyceNgYY 發表於 16-10-6 00:12
唔明。。呢頭話好開心識哂,另一邊廂又開post話好擔心,難道你有2個女兒一齊考dgjs?

...

其實應該係同一個女,只不過藉著「好擔心」的post tiltle 以作招徠,引導大家進入這個post, 然後樓主便告知大家「可能我太不懂掩飾自己的情感吧」,便可以又不經意、又順理成章地道出自己「好開心」的一面了!

作者: Sasa6    時間: 16-10-6 00:33

小朋友話in間間話識曬,會否給予壓力太大,或許怕你不高興!考慮一下小朋友感受!
作者: 大白兔糖    時間: 16-10-6 00:34     標題: 回覆樓主:

其實點解在意佢識唔識晒?我女女今日都有in DGJS.... 佢面試完一見我就話“呢間學校真係好玩”,佢同組有個CCKG,有個相信係超大b女孩,相信學術我女女都被比下去,但見佢enjoy過程就ok了。其餘交比上天吧! 講真,識唔識當然係考核嘅一部份,其他我覺得老師都重視小朋友主動、投入同合羣。
樓主,唔好次次都問女女識唔識喇……咁佢知你太著緊都唔敢講真話。Relax下啦!

作者: Sasa6    時間: 16-10-6 00:40

回覆 大白兔糖 的帖子

非常認同,我個女只話好好玩,我已經好開心
作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-6 01:03

Sasa6 發表於 16-10-6 00:40
回覆 大白兔糖 的帖子

非常認同,我個女只話好好玩,我已經好開心
Me too, 我次次見我大仔in完出來,只問佢一句「好玩嗎?」其他野完全唔問以免佢有壓力。
作者: 99dogdog    時間: 16-10-6 01:20

蒙特梭利 發表於 16-10-5 22:12
好煩。日日開baby kingdom 都見到 !

所以我呢排少上bk, 點知來到ek仲多!呢頭被close完又開,正一一雞死一雞鳴!樓主話自己EQ低,我就完全唔認同囉,佢有超高EQ再加埋打不死的精神!

作者: 淘寶    時間: 16-10-6 01:58

99dogdog 發表於 16-10-6 01:20
所以我呢排少上bk, 點知來到ek仲多!呢頭被close完又開,正一一雞死一雞鳴!樓主話自己EQ低,我就完全唔認 ...

我係由BK追到來 EK

個42版真係大開眼界

作者: 99dogdog    時間: 16-10-6 02:30

淘寶 發表於 16-10-6 01:58
我係由BK追到來 EK

個42版真係大開眼界

我認得你,所以我地呢度相遇囉!

作者: 淘寶    時間: 16-10-6 07:53

99dogdog 發表於 16-10-6 02:30
我認得你,所以我地呢度相遇囉!

我真係來呢度搵資料

點知係Bk發現呢單嘢,順便睇埋, 果然王國無令人失望, 咩國民都有:dadday:

作者: Beiku    時間: 16-10-6 07:59

Sso2011 發表於 16-10-6 00:07

我覺得今日interview學校系想觀察小朋友反應多D,我囡話好多遊戲,有少少問題但要 ...

正確呀。我囡兩年前考。1st in 完出來好開心咁嘅樣,佢話好玩,又跳舞,佢仲撩個鬼妹一齊玩。老老實實,我囡都係一個平凡嘅「村校女孩」,所以冇乜期望,點知竟然有得2nd in見Mrs Dai ,不過最後衰咗

我有朋友係old girls,佢同我講dgs/dgjs搵嘅學生唔單純係學術叻嘅女仔,有guts, social skills, interpersonal skills都好緊要;咁當然,家庭背境都好緊要啦

作者: IICHENG    時間: 16-10-6 08:11

Kakawing329 發表於 16-10-6 00:29
19間⋯⋯你有了解呢19間學校都岩自己小朋友嗎?我諗大部分人自行都唔會特別高分,你咁搏去搵私校,又既然有 ...

所以直資學校都有低收入扶持政策的沒人說沒錢不可讀直資架

作者: hagupit    時間: 16-10-6 08:27

淘寶 發表於 16-10-6 07:53
我真係來呢度搵資料

點知係Bk發現呢單嘢,順便睇埋, 果然王國無令人失望, 咩 ...

好少係ek見到你,貴客到!

作者: adriantai    時間: 16-10-6 08:29

歡迎分享,但完全睇吾到有乜"心路歷程"。內容空洞

作者: Yeahly_ly    時間: 16-10-6 08:37

Jayann 發表於 16-10-5 23:28
19間.... 我諗妳要真心留意自己精神狀態,我懷疑妳過於焦慮所以先不停開post 去抒發負面情緒同不安,唔係唔 ...

我都覺樓主好似太大壓力

作者: mandykg    時間: 16-10-6 08:41     標題: 引用:Quote:明天更好!+發表於+16-10-5+21:48+

原帖由 Felix223 於 16-10-05 發表
真心快D最好DGS收咗你個女,你不用再煩,你唔痴線,擔心你個女比你攪癲?-完-
...
DG收左,又係另一浪投訴既開始,呢種人是没未沒了的。

作者: adriantai    時間: 16-10-6 08:47

我估各大名校收左之後,樓主可能醒覺還是村校最好。然後六年後又來挑戰村校小學考中學。

作者: Alange    時間: 16-10-6 08:56

作者: Alange    時間: 16-10-6 09:29

作者: mayyylai    時間: 16-10-6 10:27

樓主,我只係路過見到,你小朋友考 19 間,會唔會辛苦咗啲呢? 每一間都要報名費,又要配合時間 interview,你有返工,咁點帶個女? 要請假,你公司容許,再講,我兩年前都經歷過呢啲日子,不過我真係冇魚翁撒網,好似女拔呢間學校,其實我由始至終都冇諗過要入紙,如果唔係當年班主任叫我去試,我根本唔會揀,因為我知呢間學校只有兩種小朋友,一係好叻好勁,一係就有 $$,我兩樣都冇

而且考咁多,有沒有考慮小朋友嘅能力呢,有時間不如問問你個女嘅意願,考咁多,對佢嚟講其實未必係好事。

純粹個人意見,不喜勿插!
作者: 晞晞爸b    時間: 16-10-6 10:40

真心希望樓主女兒考到女拔...咁樣樓主就可以唔駛再擔心...而大家都可以鬆一口氣...

不過話時話..以樓主女兒咁犀利...會否樓主到時又向更高難度挑戰? 到時會否見到樓主又開新帖話 "將女拔set為安全線/保險線"...而新目標set為神官/津校.例如 瑪利諾或瑪利曼 呢D級數既學校??

如是者...真係會係另一場噩夢既開始....

作者: 淘寶    時間: 16-10-6 11:03

hagupit 發表於 16-10-6 08:27
好少係ek見到你,貴客到!

因為明年囡囡考N班

進取少少睇外小學資料

作者: 淘寶    時間: 16-10-6 11:05

晞晞爸b 發表於 16-10-6 10:40
真心希望樓主女兒考到女拔...咁樣樓主就可以唔駛再擔心...而大家都可以鬆一口氣...

不過話時話.. ...

施主, 某些人的慾望是無窮無盡的

慶幸本人認為入到母校已心足了

作者: meowloo    時間: 16-10-6 11:06

Alange 發表於 16-10-6 08:56
入咗直資神小可能係另一個惡夢的開始。第一神小學費貴5-6k 一個月,未包校車,校服,書簿,用膳,………… ...

估計學校不會因此標籤小朋友的;不過不確定這樣的家長是否有機會令小朋友一併被標籤...

作者: Chirley    時間: 16-10-6 11:37

meowloo 發表於 16-10-6 11:06
估計學校不會因此標籤小朋友的;不過不確定這樣的家長是否有機會令小朋友一併被標籤...
...
唔好講學校家長先啦~其實小朋友間既比併都唔少咖...利申: 家族中有小朋友讀緊DBS、瑪利諾呢D熱門學校

作者: ok3    時間: 16-10-6 11:51

...
學校唔會標籤你. 不過其他同學仔同家長會囉!

作者: freshrose    時間: 16-10-6 11:58

Sasa6 發表於 16-10-6 00:33
小朋友話in間間話識曬,會否給予壓力太大,或許怕你不高興!考慮一下小朋友感受! ...
其實我細細個考完試我都同阿媽講我識哂架, 費事阿媽煩我不停問我點解唔識, 相信而家D 小朋友都識用呢招, 所以唔駛太上心
作者: 淘寶    時間: 16-10-6 12:02

Chirley 發表於 16-10-6 11:37
唔好講學校家長先啦~其實小朋友間既比併都唔少咖...利申: 家族中有小朋友讀緊DBS、瑪利諾呢D熱門學校
...

絕對認同, 我姨甥間學校比併都唔少

以家啲小學生真係唔可以睇少, 我聽過問以下問題:

屋企幾多個工人
你阿爸做咩, 人工幾多
去旅行去咗邊度
有冇去車仔學踢波 (因我姨甥係校隊)
有咩遊戲機同咩game (主要交換玩)
學業成績都會比較埋架, 去邊補習呢啲

仲以為小學生簡簡單單, 原來已經係社會縮影

好彩我姨甥之前都會介意自己唔夠人好, 加上又過度活躍症, 令佢比人標籤係壞學生, 到3年班時遇到好老師, 同埋家長配合, 先令佢重新審視正確價值觀

作者: karen55407    時間: 16-10-6 12:06

freshrose 發表於 16-10-6 11:58
其實我細細個考完試我都同阿媽講我識哂架, 費事阿媽煩我不停問我點解唔識, 相信而家D 小朋友都識用呢招,  ...

係囉!我對細路次次都話識晒,原來係自己做錯晒都唔知。

作者: hkpapa852    時間: 16-10-6 12:07

淘寶 發表於 16-10-6 12:02

幼稚園同學知道你個小朋友去考小學, 都會問吓佢考唔考到

作者: Chirley    時間: 16-10-6 12:12

淘寶 發表於 16-10-6 12:02

根本就係社會縮影, 例子: 初出i-phone時小朋友(果陣係讀小學)問『點解我唔可以買i-phone用而要用samsung?!』 唔講錢先, 但原來果時小朋友都知道有同學仔既i-phone係被人偷左...讀得呢d所謂既大熱學校, 除非家景或小朋友本身係有野outstanding既, 最少應該講係無咩太大壓力先, 如果唔係做咩要大人同小朋友都辛苦?! 仲要係辛苦都未必得先慘...

作者: HK-MAN    時間: 16-10-6 12:13

雲牛 發表於 16-10-5 22:00
點解唔報一線津學?
樓主有BACK UP 都唔報1線津小...真係奇..
作者: freshrose    時間: 16-10-6 12:17

karen55407 發表於 16-10-6 12:06
係囉!我對細路次次都話識晒,原來係自己做錯晒都唔知。

所以D 人係網路上講野信佢一成就夠, 好似我個小朋友咁, 佢自己答錯都覺得自己岩架, 總之佢覺得答左就一定岩, 但好多時候好明顯D 答案係唔經大腦答出來

作者: mayyylai    時間: 16-10-6 12:22

回覆 karen55407 的帖子

我個女宜家小二,每次默完書都話識,不過我一定會打定折扣
作者: chrischo2002    時間: 16-10-6 12:33

淘寶 發表於 16-10-6 01:58
我係由BK追到來 EK

個42版真係大開眼界
我係BK見你有comment, 估不到你都來看看

作者: 米糕妈咪    時間: 16-10-6 12:50

可能有某些人覺得樓主overact,但都係為左仔女啫,支持!

作者: 淘寶    時間: 16-10-6 12:53

Chirley 發表於 16-10-6 12:12
根本就係社會縮影, 例子: 初出i-phone時小朋友(果陣係讀小學)問『點解我唔可以買i-phone用而要用samsung?! ...

絕對係,好彩我家姐叫做有back up

起碼讀到大學都冇問題先

作者: 淘寶    時間: 16-10-6 12:54

chrischo2002 發表於 16-10-6 12:33
我係BK見你有comment, 估不到你都來看看

我認我係超8, 見到留言咁, 我好有興趣睇下

嘩,真係網上嘅嘢,唔好睇表面

作者: 淘寶    時間: 16-10-6 12:55

freshrose 發表於 16-10-6 12:17
所以D 人係網路上講野信佢一成就夠, 好似我個小朋友咁, 佢自己答錯都覺得自己岩架, 總之佢覺得答左就一定 ...

我姨甥都係話, 話識晒,最後都係有錯

作者: chrischo2002    時間: 16-10-6 13:01

淘寶 發表於 16-10-6 12:55
我姨甥都係話, 話識晒,最後都係有錯
我迫唔到, 我都有報私小, 連男拔都有報, 是今日in, 但唔去, 因為我仔已喊著唔去, 我亦想這間是陪步, 算吧, 唔想搞到早上返的學都唔開心, 我只想大家開心!

作者: 淘寶    時間: 16-10-6 13:05

chrischo2002 發表於 16-10-6 13:01
我迫唔到, 我都有報私小, 連男拔都有報, 是今日in, 但唔去, 因為我仔已喊著唔去, 我亦想這間是陪步, 算吧,  ...

如果一去到間學校小朋友已唔鐘意, 我唔會逼佢

雖然佢仲係細, 但亦要尊重小朋友意願,咁小朋友先會識尊重其他人

作者: geminialing    時間: 16-10-6 13:14

淘寶 發表於 16-10-6 13:05
如果一去到間學校小朋友已唔鐘意, 我唔會逼佢

雖然佢仲係細, 但亦要尊重小朋友意願,咁小朋友先會識尊重 ...
認同, 如果小朋友唔鍾意, 去到都唔會有好表現, 只會令佢更抗拒面試, 得不償失

而且我認為小朋友都正選擇自己喜歡學校, 並非只由家長揀選

作者: target4    時間: 16-10-6 13:16

楼主加油,记住上來報料

作者: 明天更好!    時間: 16-10-6 13:30     標題: 回覆:考小一的心路歷程

作者: chrischo2002    時間: 16-10-6 13:38

明天更好! 發表於 16-10-6 13:30
老實講,極希望入DGJS

幾錢個月?

作者: meowloo    時間: 16-10-6 14:12

ok3 發表於 16-10-6 11:51
學校唔會標籤你. 不過其他同學仔同家長會囉!
真的嗎?
我以為神校學生不一定需要神級背景,只是家長普遍重視子女的教育,因我認識的家長大都是很溫和謙遜的,當然不排除有個別家長有其他想法,令到他們的孩子也有類似想法,但實在不值得因為這小撮人而對某些學校卻步呀。

雖然 XXXX! 樓主的想法有點特別,但都祝福佢囡囡考到入心儀學校,盡展所長

作者: retriever    時間: 16-10-6 14:20

Chirley 發表於 16-10-6 12:12
根本就係社會縮影, 例子: 初出i-phone時小朋友(果陣係讀小學)問『點解我唔可以買i-phone用而要用samsung?! ...

兩睇... 細路面對呢D 比大人易, 亦可有正面影響. 個人驚大人多過驚細路.

舊帖都有人提, 入左SPCC 呀仔有日叫呀媽唔好去接佢, 話不如搵個 "戴手套既叔叔". 後來呀媽解釋過, 呀仔會知道屋企供佢讀好學校其實好唔容易, 會加倍努力!

作者: noming    時間: 16-10-6 14:22

個個去考都想入啦, 收到幾多人?平常心啦
作者: retriever    時間: 16-10-6 14:27

...
細路唔乖可能被LABEL... 其他野其實階層唔同, 大家唔會有咩交集
作者: Alange    時間: 16-10-6 14:44

作者: Chirley    時間: 16-10-6 14:49

retriever 發表於 16-10-6 14:20
兩睇... 細路面對呢D 比大人易, 亦可有正面影響. 個人驚大人多過驚細路.
咁都要睇返本身間學校係咩人多、差距大唔大, 同埋點樣令到小朋友識去諗,如我讀中學時, 真係有D同學係有錢到放學會有架勞斯X斯去接佢,
但呢D同學仔既比例唔係多, 絕大都只係中間位既, 或者有D仲會係中下既,
咁問題咪唔算大囉, 主要係因為有『同類』,
其實唔係想針對某人, 主要係想講有D野太勉強唔見得係幸福,
而且亦條條大路通羅馬

作者: chingmon    時間: 16-10-6 15:28

作者: vpo0615    時間: 16-10-6 16:18

就算最最希望入DGJS, 都唔應該話第二間學校係保險線架嘛.....
作者: CorrineNg    時間: 16-10-6 17:49     標題: 回覆樓主:

樓主係咪想同人講。我女能創做奇蹟。村校女孩入女拔。

作者: jimmyveron    時間: 16-10-6 19:23

但我一 ...

其實你讀緊村校就等大抽獎啦,明天會更好嘛。:dadday:

作者: tsewong    時間: 16-10-6 19:49     標題: 引用:樓主係咪想同人講。我女能創做奇蹟。村校女

原帖由 CorrineNg 於 16-10-06 發表
樓主係咪想同人講。我女能創做奇蹟。村校女孩入女拔。
我識得人考到入去嘅,有個係幾代old girls (嫲嫲+婆婆+媽媽都係) +係某富豪親戚。另一個父母係中產,但小朋友讀cckg, 第一次考唔入,p. 2插班入返

基本上唔係有錢就係好叻女囉

相信來自村校嘅唔係冇,難啲咁啫

我都係當俾個女去見識下,平常心好啲,無謂令自己同個女有太大壓力啦

作者: 明天更好!    時間: 16-10-6 21:25     標題: 引用:Quote:原帖由+CorrineNg+於+16-10-06+發表

作者: lightingchung    時間: 16-10-6 21:54     標題: 引用:其實點解在意佢識唔識晒?我女女今日都有in+

原帖由 大白兔糖 於 16-10-06 發表
其實點解在意佢識唔識晒?我女女今日都有in DGJS.... 佢面試完一見我就話“呢間學校真係好玩”,佢同組有個C ...
我個囡in完係第一時間會問...問佢想食乜野味雪糕,定想會蛋糕

作者: Kakawing329    時間: 16-10-7 00:00

樓主比我感覺係好似d人要用名牌袋一樣⋯⋯總之個袋牌子夠勁就得

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 16-10-7 00:05

明天更好! 發表於 16-10-6 21:25
Try my best only good thing
咩嘢叫 try my best only good thing?
作者: RockMusicLover    時間: 16-10-7 01:00

...

那所所謂神校,所有經濟有問題需要支助的學生,除了班主任及負責的老師外,其他人係完全唔知道的。包括家長....當然會有八婆家長八掛到一開學無耐就知道哂班中小朋友由邊間學校入黎,但由於個base都大,不能單靠由是否村校入來而估佢有無錢,而且獲幼稚園校長推薦入學的學生真係又醒又勤力,佢地得閒都擔心下自己仔女追唔追得上啦!

作者: 99dogdog    時間: 16-10-7 02:14

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-7 00:05
咩嘢叫 try my best only good thing?

對樓主講既毋需太認真,同佢唔啱channel既人溝通唔到,咁又點會明呢!

作者: s.andp    時間: 16-10-7 02:24

作者: 明天更好!    時間: 16-10-7 07:47     標題: 引用:雖然樓主有追名牌的心,但也人之常情,窮就

作者: retriever    時間: 16-10-7 07:50

講真,spcc更適合你。

第一係資助好慷慨,你講既情況有可能學費,仲有其他費用都免埋,包括課外活動;第二,女校女仔是非多d,  比較心亦一定比男女校強; 第三,spcc一直強調humble低調,無論學生或家長都唔俾招搖。

希望你心想事成!!!

作者: karen55407    時間: 16-10-7 07:55

s.andp 發表於 16-10-7 02:24
雖然樓主有追名牌的心,但也人之常情,窮就唔可以報或讀拔拔咩? 自問,大家唔想自己的小朋友考到咩?樓主衰 ...

咁又係!喜歡弦耀同自私自利都係人之常情!我哋應該同情佢!

作者: 明天更好!    時間: 16-10-7 07:57     標題: 引用:Quote:明天更好!+發表於+16-10-6+13:30+

作者: 明天更好!    時間: 16-10-7 08:01     標題: 引用:Quote:s.andp+發表於+16-10-7+02:24+ 雖然

作者: karen55407    時間: 16-10-7 08:04

明天更好! 發表於 16-10-7 08:01
老實講,人天性上,某程度是自私的。三千幾人考女拔,相信冇人是想「你個女考到,好過我個女考到」吧?只是 ...

你的行為,我不敢茍同!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5