教育王國

標題: 申請表, 你哋會:郵寄? 掛號? 速遞? 親自交? [打印本頁]

作者: 小時了了    時間: 16-10-4 12:10     標題: 申請表, 你哋會:郵寄? 掛號? 速遞? 親自交?

因為要準備交報名表, 想問下您地意見, 您地交報名表係郵寄? 掛號? 速遞? 親自交?

中華基金中學
http://www.cfss.edu.hk/pdf/S1%20Application%20Form%201718.pdf
連同表格一併親身遞交。請勿郵寄

福建中學
http://www.fms.edu.hk/index.php? ... 32&Itemid=6&lang=zh
親身遞交, 郵寄報名

聖士提反書院
http://www.ssc.edu.hk/index.php? ... ew&id=145&Itemid=65
親臨 / 郵寄

匯基(東九龍)
http://www.uccke.edu.hk/admission/
親臨本校或以郵寄

祟真中學
http://www.ttca.edu.hk/?page_id=139
親身遞交, 郵寄報名

培基書院
http://www.spkc.edu.hk/admissions/index.php?subsection=procedure&mid=111
親身遞交, 郵寄報名

作者: Yanamami    時間: 16-10-4 12:22

全部親自交
作者: 悠悠110409    時間: 16-10-4 12:25

回覆 小時了了 的帖子

delete.

作者: 小時了了    時間: 16-10-4 12:28

Yanamami 發表於 16-10-4 12:22
全部親自交
請賜教, 親自交是否好啲呢? 同埋您當時報了多少間? 嗰啲中學隔涉嗎?

作者: cmchang0927    時間: 16-10-4 12:30

我上年報四間,四間都要親身交
作者: shypama    時間: 16-10-4 13:03

試過有錯,漏不足而需要再回去補交資料;

當然親自交,以保萬無一失
作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 13:08

當然係親自交啦!連交表都唔親自去,點顯示到誠意?
作者: cubixluk    時間: 16-10-4 13:26

我都會親自交, 一來可以睇下有無野MISS 咗, 二來可以親身去下學校, 見下平日的環境等等
作者: Yanamami    時間: 16-10-4 13:41

小時了了 發表於 16-10-4 12:28
請賜教, 親自交是否好啲呢? 同埋您當時報了多少間? 嗰啲中學隔涉嗎?

SPCC DGS SPCS HY GH SMCC YWGS, 全部親身交。原因其他家長已講左~幾隔涉,為左个女上山下海都会去~
作者: BBKDWLAM    時間: 16-10-4 13:44     標題: 回覆:申請表, 你哋會:郵寄

一定要親自交,以往我交的學校職員會即時檢查,對下有無錯漏及抽起學校唔需要的文件,最後亦有報名回條比返你,當買個安心都要親自去。

作者: Yanamami    時間: 16-10-4 13:53

如果你交一次表都嫌隔涉,阿女番六年学,会唔会好惨?可能你要考慮下,-日來回两次……St Stephens可六年都寄宿?
親自去既另-原因就係去感受下番学條路~

作者: brother4    時間: 16-10-4 14:08     標題: 回覆:申請表, 你哋會:郵寄

看吓路線及學校環境都好!

作者: IloveJJ    時間: 16-10-4 14:14

作者: 小時了了    時間: 16-10-4 14:16

多謝各位意見, 小女受教, 會親自交表格. 咁我要預6個星期六交表格, 原來剩返唔係太多日子了.

P.S. Working Mom, 一至五要返工
作者: Yanamami    時間: 16-10-4 14:19

IloveJJ 發表於 16-10-4 14:14
我以前响赤柱返工(住將軍澳),銅鑼灣搭小巴入去20分鐘,我大人覺得ok。但那條路係好多彎既山路,唔係人人 ...
先由屋企坐地鉄过金鐘再轉20分鈡小巴入赤柱,provided小巴站係学校门口有站~背住10kg書包,未計唔知放学有乜活动,冬天早天黑……番SPCC或者会,St Stephens我觉得唔值~
作者: IloveJJ    時間: 16-10-4 14:22

作者: 小時了了    時間: 16-10-4 14:39

Yanamami  6个星期六……-日交两间都可以啩……  

嗯! 如果趕趕地咁一日交兩間, 交表路線:

1) 天水圍 HKFYG Lee Shau Kee College

2) 福建中學 + 匯基(東九龍)

3) 沙田培基

4) 聖士提反書院 + 中華基金中學
作者: 小時了了    時間: 16-10-4 14:43

cubixluk 發表於 16-10-4 13:26
我都會親自交, 一來可以睇下有無野MISS 咗, 二來可以親身去下學校, 見下平日的環境等等 ...
見下平日學校環境及學生品行, good point!

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 14:44

IloveJJ 發表於 16-10-4 14:22
咁聖士提反(赤柱)都有佢既優點既!我當年帶學生去參觀(小學喳),我真係好鐘意嗰度架! 又有得寄宿, ...
聖士提反(赤柱)都唔錯,不過太隔涉。小朋友當然唔介意寄宿,不過家長未必鍾意。
作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 14:45

小時了了 發表於 16-10-4 14:39
Yanamami  6个星期六……-日交两间都可以啩……  

嗯! 如果趕趕地咁一日交兩間, 交表路線:
點解需要報咁多間?
作者: 小時了了    時間: 16-10-4 14:53

王家爸爸 發表於 16-10-4 14:45
點解需要報咁多間?

報咗都唔知有無得面試及收唔收! 諗住報多幾間有備無患

Target 想考入呢 3 間: 聖士提反書院, 匯基(東九龍), 沙田培基, 是旦一間考到我女都會讀

呢兩間用來實習面試之用: 天水圍 HKFYG Lee Shau Kee College, 福建中學

呢間仍在考慮報唔報用作實習面試之用: 中華基金中學

作者: Yanamami    時間: 16-10-4 14:55

王家爸爸 發表於 16-10-4 14:45
點解需要報咁多間?
港九新界行大運!同屋企十万九千里遠……真係除左SPCC,其他唔会考慮……
作者: Yanamami    時間: 16-10-4 14:57

小時了了 發表於 16-10-4 14:53

Target 想考入呢 3 間: 聖士提反書院, 匯基(東九龍 ...

实习用就報d就腳d, 李国宝呀顏宝齡呀咪得,洗唔诜去天水圍呢?坐到車入去都謝哂~
作者: 王家爸爸    時間: 16-10-4 14:58

小時了了 發表於 16-10-4 14:53

Target 想考入呢 3 間: 聖士提反書院, 匯基(東九龍 ...
咁就需要睇清楚啲時間,確保目標學校既面試時間係喺用來實習既學校後面。
作者: schoolrun    時間: 16-10-4 15:02

回覆 Yanamami 的帖子

感受下番学條路~ x 100 Like

深思,細心......機會留俾有準備嘅人:)
親身落區視察校外,校内環境,同一般想像可以好大出入!

作者: 小時了了    時間: 16-10-4 15:11

Yanamami 發表於 16-10-4 14:57
实习用就報d就腳d, 李国宝呀顏宝齡呀咪得,洗唔诜去天水圍呢?坐到車入去都謝哂~ ...
家住北區, 天水圍嗰間係咁多間最方便最直接嗰間呢! 上水火車站一程車去到學校門口, 咁方便, 諗諗下都可能俾阿女讀

作者: 小時了了    時間: 16-10-4 15:17

Yanamami 發表於 16-10-4 14:55
港九新界行大運!同屋企十万九千里遠……真係除左SPCC,其他唔会考慮……

我都想阿女好似您女咁叻有能力去考SPCC DGS SPCS HY GH SMCC YWGS, 但無辨法, 阿女又唔係出類拔萃, 又唔係絕頂聰明, 成績亦唔係非常之好, 只是徘徊 B1尾與B2 頭之間, 做阿媽只能搵啲一線尾二線頭直資, 係有限嘅選擇為阿女搵最好及最適合的學校.

作者: little_yolky    時間: 16-10-4 15:21

小時了了 發表於 16-10-4 15:17
我都想阿女好似您女咁叻有能力去考SPCC DGS SPCS HY GH SMCC YWGS, 但無辨法, 阿女又唔係出類拔萃, 又唔係 ...
我會請一日假, 然後一日交晒咁多間, 由早交到晚。當然, 要plan好最順既路線。
作者: Yanamami    時間: 16-10-4 15:26

小時了了 發表於 16-10-4 15:11
家住北區, 天水圍嗰間係咁多間最方便最直接嗰間呢! 上水火車站一程車去到學校門口, 咁方便, 諗諗下都可能俾 ...
住北区就呢间最好咯~Forget St Stephens啦!天南地北!个女寄宿6年同屋企人好疏離㗎~尤是青春期。
作者: little_yolky    時間: 16-10-4 15:26

小時了了  依, 我無諗過喎! 俾妳講一講, 呢個方法都幾好及幾可行喎  發表於 49 秒前

一般中學八點幾校務處有人, 到四點幾走人, 所以, 你安排好路線, 加埋打的, 都應該可以趕得到。先去培基, 然後交滙基同福建, 再入聖提, 真係趕唔切, 最多禮拜六交埋天水圍, 近便D嘛。
作者: TwinWong    時間: 16-10-4 15:32     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-10-4+12:11+編

原帖由 小時了了 於 16-10-04 發表

因為要準備交報名表, 想問下您地意見, 您地交報名表係郵寄? ...
紧係親自交好 學校一定收到

作者: 小時了了    時間: 16-10-4 15:35

Yanamami 發表於 16-10-4 15:26
住北区就呢间最好咯~Forget St Stephens啦!天南地北!个女寄宿6年同屋企人好疏離㗎~尤是青春期。 ...

嗯! 其實阿女如果考到嗰 3 間直資是旦一間我哋係會搬, 上星期六亦睇過第一轉樓了, 新樓已考慮了返呢 3 間學校嘅返學方法

P.S. St Stephens, 呢間我女都唔知考唔考到呢?!

作者: TwinWong    時間: 16-10-4 15:45     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-10-4+14:59+編

原帖由 Yanamami 於 16-10-04 發表
係揾间离質素不錯屋企隔离的中學
行10分 或坐車30鐘内到唔洗咁辛苦

作者: Yanamami    時間: 16-10-4 16:13

小時了了 發表於 16-10-4 15:35
嗯! 其實阿女如果考到嗰 3 間直資是旦一間我哋係會搬, 上星期六亦睇過第一轉樓了, 新樓已考慮了返呢 3 間 ...
我大女當年滙基同培基都考过~
作者: Laupy11    時間: 16-10-4 16:15

嗯! 其實阿女如果考到嗰 3 間直資是旦一間我哋係會搬, 上星期六亦睇過第一轉樓了, 新樓已考慮了返呢 3 間 ...

郵寄申請聖士提反及東九匯基,兩間都收。

作者: Ikymama    時間: 16-10-4 17:15

請問如直資第一round已取錄了, 而我們放棄學位, 但在大抽獎派位不好, 而再扣回早前放棄的直資學位, 他們會否接受我們的扣問申請 ?
作者: Yanamami    時間: 16-10-4 17:27

little_yolky 發表於 16-10-4 15:26
小時了了  依, 我無諗過喎! 俾妳講一講, 呢個方法都幾好及幾可行喎  發表於 49 秒前
little_yolky  你考得都好濫喎,乜band都有***********************
大女呀~大女只係band1中咋~

作者: mcl203    時間: 16-10-4 18:17

若仍係心儀....寄去慳D力....有得見先諗

作者: brother4    時間: 16-10-4 18:46     標題: 回覆:申請表, 你哋會:郵寄

元朗在好學校,也有行IB,何必大包圍,讀書靠小朋友努力,名校有個名/收很多band1頭學生吧!中學考慮放手。。。。

作者: Yanamami    時間: 16-10-4 18:56

brother4 發表於 16-10-4 18:46
元朗在好學校,也有行IB,何必大包圍,讀書靠小朋友努力,名校有個名/收很多band1頭學生吧!中學考慮放手。 ...
佢对小朋友無信心所以漁翁撒網啫……
作者: brother4    時間: 16-10-4 19:08     標題: 回覆:申請表, 你哋會:郵寄

見樓主24孝母親,有買課外書等,估小朋友應派得好好,反而叩門女拔/德望做多一手準備

作者: Band5    時間: 16-10-4 22:48     標題: 回覆:申請表, 你哋會:郵寄

如果對間學校有興趣,通常升中期講座會去視察一次,面試又會近距離去睇多次,如果冇心讀,面試去一次都好夠,所以我覺得交表其實冇必要再探路!去唔去多次,睇自己有冇時間,方唔方便就夠了!

當年阿女只報咗一間直資,我親自交表,去到學校只入到操場同見到一個校工,放低份表,就要離開。喜歡呢個親身體驗嗎?

作者: IloveJJ    時間: 16-10-4 23:03

作者: mcl203    時間: 16-10-4 23:51

Band5 發表於 16-10-4 22:48
如果對間學校有興趣,通常升中期講座會去視察一次,面試又會近距離去睇多次,如果冇心讀,面試去一次都好夠 ...
入到操場還好....已經好過放更亭了

作者: brother4    時間: 16-10-5 00:13     標題: 回覆:申請表, 你哋會:郵寄

如叩門,得個紙皮箱在操塲,放下便走

作者: optman88    時間: 16-10-5 06:46     標題: 回覆樓主:

其實,我真係諗唔到點解要郵寄。正如大部份家長所言,樓主都係用魚翁撒網型式去報中學,點解要揀一個有寄失風險嘅方法呢?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-10-5 07:43

我就一定會親身遞交,雖然都係交門口或校工代收,但感覺上點都安心啲。其實放一日假已經攪掂啦。
再唔係叫爸爸去兩間你去兩間囉。
作者: VV2016    時間: 16-10-5 08:26

小時了了 發表於 16-10-4 12:10
因為要準備交報名表, 想問下您地意見, 您地交報名表係郵寄? 掛號? 速遞? 親自交?

中華基金中學

有時間,當然親身交。如要返工,好難説服自己,為左交表請假(又唔係實收,有d學校係揀黎in)。大部分直資接受郵寄或網上報告,就係方便大家,我就選擇寄掛號,確保學校收到。
當收到直資offer 後,註冊deadline 前,就會去視察環境、交通、校風⋯⋯等等。

作者: Band5    時間: 16-10-5 09:12     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+16-10-4+22:48+ 如果對

原帖由 IloveJJ 於 16-10-04 發表
咁你交完,唔會企多陣,八卦下,睇下學生老師出出入入既咩?我會架!
嗰日星期六,交完,在門口企咗一陣,有父母帶女兒嚟交表,唔見學生出入,可能唔啱時間啩,就走了!始終一個大叔在女校門口流連唔係太好嘅!要睇,搵日放午飯嚟睇會更好!

轉眼十年,大叔變咗阿伯,女兒已大學final year了!

作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 09:27

作者: 小時了了    時間: 16-10-5 09:47

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-5 07:43
我就一定會親身遞交,雖然都係交門口或校工代收,但感覺上點都安心啲。其實放一日假已經攪掂啦。
再唔係叫爸爸去兩間你去兩間囉。

叫爸爸幫手交報名表, 我諗佢真係會去培基學校交底份匯基報名表 (佢成日分唔清邊間打邊間, 交錯係絕對唔出奇呢!) 郵寄比爸爸親身交更可信呢

作者: little_yolky    時間: 16-10-5 10:31

我C6仲絕喎, 佢問你幾點返邊區, 因為一般學校8:00鬆D已有職員在, 叫你返工之前交, 咁連個日假都慳返。
作者: little_yolky    時間: 16-10-5 10:44

王家爸爸  我哋當年係食飯時間坐的士去交   發表於 2 分鐘前

返工前交一間, 食飯交一間, 一日已經可以交兩間了。
作者: little_yolky    時間: 16-10-5 10:53

optman88 發表於 16-10-5 06:46
其實,我真係諗唔到點解要郵寄。正如大部份家長所言,樓主都係用魚翁撒網型式去報中學,點解要揀一個有寄失 ...
我當年大既報升小係用Speed Post, 細既就平啲, 用順豐速遞。
作者: 小時了了    時間: 16-10-5 10:56

little_yolky 發表於 16-10-5 10:44
王家爸爸  我哋當年係食飯時間坐的士去交   發表於 2 分鐘前
返工前交一間, 食飯交一間, 一日已經可以交兩間了。

想問: 學校食飯時間都可以交表? 食飯時間學校校工/書記肯收表?

little_yolky  咁有無諗住考體藝?   ----- 考, 阿女小五時已經約埋幾個同班運動健將一齊考. (考照考, 如果無直資收時而阿女又考到體藝, 到時咪讀囉. 體藝操行 B 就得喇)

作者: 王家爸爸    時間: 16-10-5 10:59

小時了了 發表於 16-10-5 10:56
想問: 學校食飯時間都可以交表? 食飯時間學校校工/書記肯收表?

little_yolky  咁有無諗住考體藝?   ---- ...
自行階段SJC、KC都可以食飯時間交。直資DBS、SPCC、港同都可以。其他學校唔知道。
作者: YmOra    時間: 16-10-5 11:31

親交係有需要,在校方初驗時會把"推薦信"即時退回,又把多出可接受的"證書影印紙"數目嚷你挑選後即時退回,亦即時蓋上校印加上編號製作"面試証"給取去帶走.

作者: Band5    時間: 16-10-5 12:42     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+16-10-5+09:12+ 嗰日星

原帖由 IloveJJ 於 16-10-05 發表
難得你女兒已大學,還來這裏跟我們傾小學數
仲有個細仔讀緊中學,要上EK攞料,咁得閑就喺度吹下水囉!

作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 12:49

作者: 小時了了    時間: 16-10-12 14:24

王家爸爸 發表於 16-10-5 10:59
自行階段SJC、KC都可以食飯時間交。直資DBS、SPCC、港同都可以。其他學校唔知道。 ...

今日食晏時交了第一份直資報名表, 原來交報名表時可以即刻約埋 first in 時間.

係等交表時同學校外判保安八卦佢見到嘅學生純唔純, 多唔多人講粗口.... 另外, 因為食晏時候, 我係學校及街上可以順便睇到女生啲裙短唔短, 男生襯衫整唔整齊.... 呢次親自交表格對我來說對間學校感覺亦非常非常正面

如有時間, 親自交表格真係可以睇多啲野 (特別係食晏時原來可以睇得更多), 多謝大家寶貴及有用意見

作者: little_yolky    時間: 16-10-12 14:32

IloveJJ 發表於 16-10-5 12:49
讀中學還有料要攞嗎?
响EK, 攞料係可以由幼稚園到入大學架?
作者: IloveJJ    時間: 16-10-12 14:38

作者: 每日媽媽    時間: 16-10-13 12:55

mcl203 發表於 16-10-4 23:51
入到操場還好....已經好過放更亭了

想當年,我替女兒叩小一門時,有一間一條龍的真係只放更亭

作者: Wts504    時間: 16-10-14 11:49

咁重要,用腦想想

作者: kkhon    時間: 16-10-14 12:13

升中都算人生大事,不容有失,梗係親身去交。
作者: 小時了了    時間: 16-10-31 23:46

今日請咗下晏假同阿女慶祝考完呈二,順便親身去赤柱聖士提反交表格。唉!總於親身交晒5間直資表格了(決定不考中基&天水圍 HKFYG Lee Shau Kee College了),阿女今日又考完呈二,一身輕咗好多啊!依家進入另一階段等面試通知了。
作者: kkhon    時間: 16-11-1 00:05

回覆 小時了了 的帖子

咁快已经交左5间
作者: 小時了了    時間: 16-11-1 00:17

kkhon 發表於 16-11-1 00:05
回覆 小時了了 的帖子

咁快已经交左5间

我聽little_yolky及王家爸爸 請假/食晏時交表意見,阿女上星期四開始考呈二我請咗假陪太子女讀書,阿女係學校考試時我把握時間親身去交表,下晏返家同阿女溫書。咁樣交表都要用幾日斷斷續續先至交得晒。

作者: sammag    時間: 16-11-1 01:21     標題: 回覆:申請表, 你哋會:郵寄? 掛號? 速遞? 親自交?

請問係咪通常星期六交唔到表架?

作者: Sophie0804    時間: 16-11-1 08:01

sammag 發表於 16-11-1 01:21
請問係咪通常星期六交唔到表架?

有些學校一定要視自去交例如德望、恊恩等。親自交,放心好多。

作者: sammag    時間: 16-11-1 08:31     標題: 引用:Quote:sammag+發表於+16-11-1+01:21+ 請問

原帖由 Sophie0804 於 16-11-01 發表
有些學校一定要視自去交例如德望、恊恩等。親自交,放心好多。
我就係想知星期六是否可以去交表,親身交。

作者: 小時了了    時間: 16-11-1 11:01

sammag 發表於 16-11-1 08:31
我就係想知星期六是否可以去交表,親身交。

理論上應該可以的, 你都要留意星期六最遲收表時間係12:00定係1:00, 間間唔同的

但最好都係上該校校網睇及打電話去學校問. 就好似福建中學, 呢間食飯時間 12:00-1:59 唔收表格. 我其他4間食飯時間都收表格

福建中學
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=732&Itemid=6&lang=zh

申請入讀學生須於面試前親身遞交或郵寄報名表格到本校校務處:
(辦公時間:星期一至五上午9:00 – 正午12:00 及下午2:00 – 下午5:00;星期六上午9:00 – 正午12:00)。

祟真中學
http://www.ttca.edu.hk/?page_id=139
School office working hours are from 9:00 a.m. to 6:30 p.m. (Monday to Friday) and 9:00 a.m. to 1:00 p.m. (Saturday).

作者: sammag    時間: 16-11-1 13:11

小時了了 發表於 16-11-1 11:01
理論上應該可以的, 你都要留意星期六最遲收表時間係12:00定係1:00, 間間唔同的

我會每間留意, 謝謝你

作者: sammag    時間: 16-11-1 17:56     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-10-12+14:40+

原帖由 小時了了 於 16-10-12 發表
請問你交崇真表,小六上學期成績係咪漏空就可以?

作者: sammag    時間: 16-11-1 17:58     標題: 回覆:申請表, 你哋會:郵寄? 掛號? 速遞? 親自交?

請問,有d 學校申請表叫填小五名次(得一格位),咁小五有4次考試,你地會賣晒4次名次,定只填最後一次?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5