教育王國

標題: 剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下. [打印本頁]

作者: miujoey    時間: 16-10-3 11:28     標題: 剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.

我個囡幼稚園讀happy school , 學術一般, 現升上小一問始多工課, 最大問題是不懂得看題目, 現在幫他認字方面都要用很多時間. 需然每日工課不算多,2-3樣, 但都要花上好一個鐘呢.
作者: Sassa    時間: 16-10-3 11:36     標題: 回覆:miujoey 的帖子

默書最差,尤其英文,串完又串都唔記得,浪費好多時間

作者: fatchai8    時間: 16-10-3 14:29

默書 x 2
作者: lovestarry001    時間: 16-10-3 15:25

乜都差

但我好有信心阿囝好快跟得上有餘, 因為我估唔到佢學習態度良好, 我比預期嘔小左好多血

我仔唔鍾意睇書, 識字量少, 所以我每日會快比其它人多點時間, 全份功課同佢慢慢做, 希望佢唔係為做而做, 而係透過做功課, 加深佢學0既野, 並且增多D字量。

默書, 我都係每日叫佢溫D, 溫到第3日就同佢預默, 咁佢就知自己唔識邊D字同唔熟邊D字, 跟住再去溫, SO FAR 佢每次都只係錯D MINOR野, 我就每次都要提佢要小心CHECKING
作者: miujoey    時間: 16-10-3 15:44

回覆 lovestarry001 的帖子

是的, 好的學習態度好緊要. 我個囡就就懶散d, 做功課又求其, 想跟佢溫多陣都要角力,學習態度唔係幾好.
我就每日同佢溫下當日所教的課本, 因為原來佢有時不大明白老師所教的, 所以一定要每日溫下加強記億, 佢唔明的盡快教番識佢, 唔好比佢累積, 當佢明白課本內容佢上堂時會有信心d , 如不明白的越來越多佢會無心機聽書的.

作者: kingc    時間: 16-10-4 07:11

Sassa 發表於 16-10-3 11:36
默書最差,尤其英文,串完又串都唔記得,浪費好多時間

Same here! 明明串識左轉個頭又吾識,已經早兩三日開始溫,等佢吾使一次記咁多,點知溫完好似冇溫過咁

作者: shu_vanbe    時間: 16-10-4 09:31     標題: 回覆樓主:

有日佢嘔,學校要佢早退一日…
變相第二日做兩日嘅功課,做唔難…
但係有啲唔知做乜都係估估吓

作者: 小曳人    時間: 16-10-4 15:30

做功課唔係太識睇題目,每日放工見到都係做咗一半

明明有個哥哥响度,叫佢問,好呀好呀~ 但最終都係唔問,我懷疑阿哥唔理佢 (但阿哥明明應承我會答架!)

作者: twlo    時間: 16-10-4 15:41

可能啲亞哥會認為咁淺,叫細佬自己做。
因為我細細個問亞哥,佢會叫我自己做一樣,問多兩次都費事問。
作者: miujoey    時間: 16-10-4 16:02

有啊哥真係好.  
作者: PrettyBear    時間: 16-10-4 16:47

每日放學返來, 都要話眼訓, 奶奶不忍心就讓她訓一個鐘.
昨天就是咁, 等食完晚飯, 才做齊所有功課,不夠時間溫習.
作者: lhlwong    時間: 16-10-4 17:42

回覆 PrettyBear 的帖子

唔會有時間溫習囉,做晒應做既功課後已夠鐘要去訓覺

作者: little_yolky    時間: 16-10-4 18:37

小曳人 發表於 16-10-4 15:30
做功課唔係太識睇題目,每日放工見到都係做咗一半

明明有個哥哥响度,叫佢問,好呀好呀~ 但最終都係唔問, ...
我放工見到只做咗一樣!仲要唔只家姐, C6都响度, 你話我氣唔氣頂。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-4 22:41

作者: miujoey    時間: 16-10-5 11:10

回覆 IloveJJ 的帖子

但係返來有D功課係唔識做的, 由其英文, 我學校教得比較深,  所以又要重頭再教一次, 都幾花時間
作者: miujoey    時間: 16-10-5 11:11

回覆 PrettyBear 的帖子

係啊, 佢想訓唔忍心唔俾佢訓.
作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 11:29

作者: miujoey    時間: 16-10-5 11:44

yes. 因為跟本無咩時間再溫習, 加上一星期2晚學校樂團,要放6點, 更加無時間.
作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 11:56

作者: MASAYA    時間: 16-10-5 12:01

little_yolky 發表於 16-10-4 18:37
我放工見到只做咗一樣!仲要唔只家姐, C6都响度, 你話我氣唔氣頂。
其實唔做,返學欠交妳細女會點?
作者: YanKanMom    時間: 16-10-5 12:10

回覆 little_yolky 的帖子

唔駛太激心, 妳囡未算最離譜, 我囝全盛時期是我回到家差不多七點多才開始做第一份的, 其實他整個小學階段也大致如此的.

作者: little_yolky    時間: 16-10-5 12:19

MASAYA 發表於 16-10-5 12:01
其實唔做,返學欠交妳細女會點?
第二日做返第一日既功課, 即做二日。做一日既功課都做唔掂, 咁點做二日, 呢個係責任既問題, 欠交老師一定唔會殺咗佢的。
作者: little_yolky    時間: 16-10-5 12:21

YanKanMom 發表於 16-10-5 12:10

唔駛太激心, 妳囡未算最離譜, 我囝全盛時期是我回到家差不多七點多才開始做第一 ...
我成日覺得, 對囝囝可以寬容D, 因為大咗覺醒既永遠係囝囝, 女仔只會越嚟越差。

鬧咗佢一大鑊, 呢幾日都拿拿林做晒功課了, 你話佢係咪犯賤。

作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 12:22

作者: MASAYA    時間: 16-10-5 12:37

little_yolky 發表於 16-10-5 12:21
我成日覺得, 對囝囝可以寬容D, 因為大咗覺醒既永遠係囝囝, 女仔只會越嚟越差。

鬧咗佢一大鑊, 呢幾日都拿 ...
唔係窮養兒,富養女咩?男仔可以嚴d喎
p.s. 唔係指物質

作者: miujoey    時間: 16-10-5 12:37

我個囡放左學都未識自己做功課, 因為大多需要看題目佢跟本看不明, 要我放工食完飯起碼7:30先開工,昨晚跟他說今天起自己放完學要自已做住識既功課先, 遇到唔識就等我放工教佢做, 知道佢唔會咁合作, 只有慢慢來, 養成自己做功課習慣.
作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 12:54

作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 12:55

作者: MASAYA    時間: 16-10-5 13:07

IloveJJ 發表於 16-10-5 12:54
我雖然無返工,但我都要求我仔自己做晒識做既功課先,留返唔識既先問我,我會扮唔得閒,主要係想佢學識自 ...
我老婆冇返工,我都叫佢唔好理個女學業,教個女唔識就搵課本或課外書,用溫習既方法做功課,等於每日都有溫書,考試只要溫下生字就ok (只限初小),高小可能要做返d練習
作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 13:29

作者: little_yolky    時間: 16-10-5 14:04

miujoey 發表於 16-10-5 12:37

我個囡放左學都未識自己做功課, 因為大多需要看題目佢跟本看不明, 要我放工食 ...
佢一年班時好地地, 因為功課少, 所以日日基本上返到屋企都做得七七八八, 佢一般可以斷估無痛苦咁估到點做。上到小二就越嚟越懶。家姐教佢都教到好嬲, 好似無上過堂咁, 今朝家姐仲同我講:媽咪, 你有無覺得教阿妹做功課教到好勞氣架!
作者: babywoman    時間: 16-10-5 14:06

回想當年小一.

我仔應該是 "文盲遇上科舉"
作者: Rachelmummy2008    時間: 16-10-5 14:11

同我囡當年一樣,一份中文抄寫做一個鐘。
作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 14:25

作者: little_yolky    時間: 16-10-5 14:52

IloveJJ 發表於 16-10-5 14:25
有家姐真係好,如果係我仔,教唔掂就肯定「話之佢」!
我有時見到家姐好大力好粗暴咁响阿妹功課到underline住個題目重點, 我想像到佢當時好扯火。
作者: miujoey    時間: 16-10-5 14:54

回覆 MASAYA 的帖子

呢個方法又幾好, 值得參考
作者: IloveJJ    時間: 16-10-5 15:03

作者: Rachelmummy2008    時間: 16-10-5 15:04

昨天我鬧左阿囡,自己心都痛埋。

作者: bbsonyy    時間: 16-10-5 17:33     標題: 回覆:剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.

九月有兩次計分的評估,成績一般,錯既竟然係配對,同一個答案答落幾題,成part只岩兩題,扣左好多分,現發現原來要教答題技巧,希望下次有進步

作者: little_yolky    時間: 16-10-5 17:57

bbsonyy 發表於 16-10-5 17:33
九月有兩次計分的評估,成績一般,錯既竟然係配對,同一個答案答落幾題,成part只岩兩題,扣左好多分,現發 ...
雖然我阿細係小二, 佢到依家為止有兩次唔計分既突擊評估, 一次零旦(閱讀理解), 一次滿分(重組句子、填充等等)。佢好開心咁同我報喜, 我就同佢講, 阿女, 測考有40%以上係閱讀理解嚟架。咁佢都好明白, 好開心咁做網上閱讀理解。
作者: harryaunt    時間: 16-10-5 18:27

little_yolky 發表於 16-10-5 14:04
佢一年班時好地地, 因為功課少, 所以日日基本上返到屋企都做得七七八八, 佢一般可以斷估無痛苦咁估到點做。 ...

見到個細妹咁,相信呀大一定好生性讀書

作者: stockmike    時間: 16-10-6 08:42     標題: 回覆:剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.

我屋企個夢王囡,返屋企就話漏功課係學校,筆代都漏埋。問佢本書係邊科書都唔知。做功課十份九求救話唔識,我係則邊叫佢自己讀,佢又識番,依賴性係一等一。

作者: miujoey    時間: 16-10-6 10:02

回覆 stockmike 的帖子

我個囡都係差不多, 好依賴, 不過易家唔得啦真係要放手,一年級慢慢要學自主自學,  以上其它家長一言驚醒, 其實佢地已有足夠能力去處理功課, 就算唔識都可以自己找書找尋答案, 我由昨晚開始叫佢自己做, 我放工返到去佢竟然做曬好合作, 需然昨天真是好少功課, 但佢態度好良好值得讚賞, 如果肯keep落去我就發達.哈
作者: stockmike    時間: 16-10-6 11:16     標題: 回覆:剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.

重有,攞將八達通周圍請人食嘢。俾同校哥放學 check 八達通機有不正常數篤背脊,而家只敢買自己的,再響自己份請人。多得哥哥精明眼。

作者: jadenhayden    時間: 16-10-6 11:42

miujoey 發表於 16-10-3 11:28
我個囡幼稚園讀happy school , 學術一般, 現升上小一問始多工課, 最大問題是不懂得看題目, 現在幫他認字方 ...

可能我有兩兄弟啦!每次哥哥做功課時,細佬就會出黎搞事!又聊哥哥玩,又聊哥哥傾計!搞到好唔專心!
試過的埋細佬一齊做功課,結果兩個一路玩一路做!我嬲到真係好想爆佢地樽(emoji)

作者: MASAYA    時間: 16-10-6 11:42

miujoey 發表於 16-10-6 10:02
回覆 stockmike 的帖子

我個囡都係差不多, 好依賴, 不過易家唔得啦真係要放手,一年級慢慢要學自主自學,   ...
好既開始,所以適量甚至少量既功課帶來既效果好好多,太多功課,只為完成功課再交畀老師,其實做黎都無謂
作者: twlo    時間: 16-10-6 11:43

小朋友小一時,我會在手冊寫通知老師:個小朋友自己開始執書包,如有錯漏,請見諒。
如果漏帶,要寫手冊也沒辦法。
就算檢查,也等小朋友睡著了才check,免得佢以為有人執手尾。
作者: MASAYA    時間: 16-10-6 11:45

jadenhayden 發表於 16-10-6 11:42
可能我有兩兄弟啦!每次哥哥做功課時,細佬就會出黎搞事!又聊哥哥玩,又聊哥哥傾計!搞到好唔專心!
試過 ...
我都係兩個,相差四年,大既做功課而細既未需要做功課就會搞搞震,當細既開始有功課時,兩個都做功課就冇搞住晒
作者: jadenhayden    時間: 16-10-6 12:40

MASAYA 發表於 16-10-6 11:45
我都係兩個,相差四年,大既做功課而細既未需要做功課就會搞搞震,當細既開始有功課時,兩個都做功課就冇搞 ...

真的嗎?咁你當時點處理?

作者: MASAYA    時間: 16-10-6 12:58

jadenhayden 發表於 16-10-6 12:40
真的嗎?咁你當時點處理?
都冇乜計,時間會過去的
作者: miffymiffy    時間: 16-10-6 13:22

MASAYA 發表於 16-10-5 13:07
我老婆冇返工,我都叫佢唔好理個女學業,教個女唔識就搵課本或課外書,用溫習既方法做功課,等於每日都有溫 ...

請問點用溫習的方法做功課? thx ~

作者: MASAYA    時間: 16-10-6 13:28

miffymiffy 發表於 16-10-6 13:22
請問點用溫習的方法做功課? thx ~
就係唔識就去搵課本或課外書,冇乜特別技巧
作者: miujoey    時間: 16-10-7 09:59

日日都無咩時間, 我放工返到去都6點半, 又要睇佢d功課, 又要食飯, 9點半又要訓, 最慘個囡好鐘意拖時間, 叫佢做功課,沖涼,擦牙都要叫好多次先做, 每日都係叫佢快d,快d,快d , 我都精神緊張.

你地d小朋友會唔會要叫好多次先去做一件事, 細d果時好d , 易家就越來越差.
有咩辦法呢  ?
作者: ckh311    時間: 16-10-7 10:16

miujoey 發表於 16-10-7 09:59
日日都無咩時間, 我放工返到去都6點半, 又要睇佢d功課, 又要食飯, 9點半又要訓, 最慘個囡好鐘意拖時間, 叫 ...

我都係,叫到嘔血咁濟

作者: miujoey    時間: 16-10-7 10:23

我問過d朋友普遍都有呢個現像, 大人情緒唔好因為晚上時間太趕, 仔女又唔合作, 真係個個都會爆炸, 我已經成日提醒自己彗控制唔好發火, 但昨天忍唔住拍檯, 我老公馬上沖入黎問邊個拍檯,?我個囡馬上指住我, 場面都幾攪笑.
作者: IloveJJ    時間: 16-10-7 10:50

作者: bokit    時間: 16-10-8 02:54     標題: 回覆樓主:

中文默書

作者: Sassa    時間: 16-10-8 09:49     標題: 引用:日日都無咩時間,+我放工返到去都6點半,+又

原帖由 miujoey 於 16-10-07 發表
日日都無咩時間, 我放工返到去都6點半, 又要睇佢d功課, 又要食飯, 9點半又要訓, 最慘個囡好鐘意拖時間, 叫 ...
Same here

作者: lui    時間: 16-10-9 04:31

不要介意,應自小培養講一次就做。否則大個就好似現正咁。
現在請你講完,見佢未郁,拍下佢膊頭,問佢聽唔聽到你講野。不是不停叫做乜做乜。

作者: IloveJJ    時間: 16-10-9 09:40

作者: lui    時間: 16-10-9 09:46

IloveJJ 發表於 16-10-9 09:40
咁如果聽到,但都無做呢?

佢應你聽到了,然後不做,咁...我d女未試過,唔知Tim

作者: IloveJJ    時間: 16-10-9 10:29

作者: lui    時間: 16-10-9 10:32

IloveJJ 發表於 16-10-9 10:29
我啲仔、老公成日係咁。就算應完,我問返佢聽到乜?佢重覆得啱,都會跟著無做。

我問佢 ...

So funny!
Btw 介紹一本書,「兒童學管理、學管理兒童」作者:廖秀卿

作者: IloveJJ    時間: 16-10-9 10:36

作者: rainbowyung1    時間: 16-10-9 11:12

回覆 miujoey 的帖子

我大仔同你的差不多,好彩我們回家他已做曬功課,只是我們好勞氣他的個人自理完成得好慢,例如:慢慢刷牙洗臉、嘆早餐、午餐(雖然在校吃,老師都說他是最後一個完成)、晚飯,重有沖涼呢d,每天都好鬼勞氣,有時我們索性唔理他,時間一到便stop佢(我們已用timer 了)。我們個大仔應該去外國生活適合d。

作者: mama122013    時間: 16-10-9 22:42

作者: boyboobee    時間: 16-10-10 15:35

係一樣,我地成日對大女講快D,搞到一歲幾的细女成日見到家姐就叫快D。
除咗叫做乜都要好多次,一叫温書就話眼瞓、口渴、肚痛、……

作者: lovebb2    時間: 16-10-10 16:06

boyboobee 發表於 16-10-10 15:35
係一樣,我地成日對大女講快D,搞到一歲幾的细女成日見到家姐就叫快D。
除咗叫做乜都要好多次,一叫温書就 ...

咁多藉口

作者: miujoey    時間: 16-10-11 12:25

我同個囡溫書方法, 去買一個超大white board 同佢玩老師遊戲, 佢小一呢個年紀都係鐘意扮老師, 我比完題目佢做, 跟著到佢比我做, 然後大家會比分數大家, 呢個方法暫時OK 而佢都會覺得有趣.  
作者: 天山雪蓮    時間: 16-10-11 13:03     標題: 回覆:剛升上小一, 大家遇到什麼難題呢, 分享下.

點樣唔好上堂傾計,要專心d. 想佢做野手腳快,但偏偏慢世魔王上身。

作者: 天山雪蓮    時間: 16-10-11 13:04     標題: 引用:回覆+miujoey+的帖子 我大仔同你的差不多

原帖由 rainbowyung1 於 16-10-09 發表

我大仔同你的差不多,好彩我們回家他已做曬功課,只是我們好勞氣他的個人自理完成得 ...
X2

作者: harryaunt    時間: 16-10-11 13:31     標題: 回覆樓主:

明明細個一叫就做,愈大愈慢。講左十萬八千次話做快啲,玩嘅時間都多啲,都係係到嘆慢板。應快時唔快,想佢慢時又衝動

作者: sunday987    時間: 16-10-13 17:42     標題: 回覆:stockmike 的帖子

同我個件一模一樣

作者: Rachelmummy2008    時間: 16-10-14 07:53

很明白你的心情。
我家一大一小也是,東西隨處放。我是喜歡家居企企理理,整整齊齊。

經過幾年,I give up,我不再每天整理他們的東西,一個星期清理一下。問我東西在哪?我回應,大約在哪裡吧…自己找找。

阿囡比較好些,還細個,希望再鼓勵她執好d。

作者: retriever    時間: 16-10-14 09:03

little_yolky 發表於 16-10-4 18:37

c6 訓練細路自理姐。。。

作者: retriever    時間: 16-10-14 09:08

IloveJJ 發表於 16-10-9 10:36
我唔覺funny喎屋企兩個半都係咁,我多咗好多白頭髮
好呀!謝謝介紹,我去睇下先。
...

姐係男人係咁囉!

卡通校長佈道會分享小故事,大意係話: 男人唔係女人諗法要每分鐘都活得有意義。。。 有時都想要hea下無聊下。。。

作者: IloveJJ    時間: 16-10-14 09:54

作者: IloveJJ    時間: 16-10-14 09:55

作者: MASAYA    時間: 16-10-14 12:58

IloveJJ 發表於 16-10-14 09:55
我認同呀!佢哋係唔鐘意計劃下,諗下咁。
好大既指控
作者: santakit    時間: 16-10-15 00:27

kingc 發表於 16-10-4 07:11
Same here! 明明串識左轉個頭又吾識,已經早兩三日開始溫,等佢吾使一次記咁多,點知溫完好似冇溫過咁
...

Same here!
溫左好似冇溫,心諗'吾係噤蠢呀麻?點攪呀…

作者: S-Kwok    時間: 16-10-15 09:00

我啲仔、老公成日係咁。就算應完,我問返佢聽到乜?佢重覆得啱,都會跟著無做。

我問佢 ...

exactly 一樣…我仔都係咁,我成日同阿仔講: 聽到要做,聽到唔做同聽唔到又有何分別呢!

作者: IloveJJ    時間: 16-10-15 09:09

作者: Bobo1210    時間: 16-10-15 12:00

我問佢 ...
Haha ! 我老公都係甘呀!
生仔係甘架

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5