教育王國

標題: 希望呢d苦日子快D過 [打印本頁]

作者: iamiris    時間: 16-9-30 16:38     標題: 希望呢d苦日子快D過

日日一起身就去ek報到,一聽到有人收到放榜email就不停去收email,晚晚都check calendar 幾時要交application form,個個weekend去interview,下星期仲有4場interview ar,壓力大未解決…聽到人地有offer,自己乜都冇,但又唔可以係小朋友面前表現失落,苦苦苦…唉,希望呢d日子快d過啦!調整心態,努力堅持落去💪💪💪

各位家長都加油呀!

作者: miujoey    時間: 16-9-30 16:44

剛剛開始咋, 好彩既首論有offer 唔洗煩, 好似我上年直/私首論全軍覆沒, 自行抽不中, 大抽獎衰埋, 結果要再玩叩門, 總之計計埋埋玩足成年, 好彩最尾可以入到心儀學校.
作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-30 16:46

放鬆d,真係有排玩呀

作者: Danrice    時間: 16-9-30 16:49

係, 我仲慘, 一個出年P1 一個K1, send application form 都send 到暈....

大家努力
作者: juneforgbb    時間: 16-9-30 16:49

same here....好驚要玩到叩門..驚自己頂唔順
作者: siubobo1507    時間: 16-9-30 16:51

iamiris 發表於 16-9-30 16:38
日日一起身就去ek報到,一聽到有人收到放榜email就不停去收email,晚晚都check calendar 幾時要交applicatio ...

我同你一樣
壓力真是很大
大家都要放鬆D,加油

作者: ykm2010    時間: 16-9-30 17:00     標題: 回覆:iamiris 的帖子

身不感受😢😢😢😢

作者: ykm2010    時間: 16-9-30 17:01     標題: 回覆:ykm2010 的帖子

身同感受才對😢😢😢😢

作者: Mrs.Luckycat    時間: 16-9-30 17:06

我隻仔明天及下星期仲有3間要in,然後......等運到!
我決定過了下星期去食餐勁嘅,好好慰勞自己。
大家加油喔!
祝你小朋友入到心儀學校

作者: lui    時間: 16-9-30 17:13     標題: 引用:我隻仔明天及下星期仲有3間要in,然後.....

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-09-30 發表
大家加 ...
絕對明白各位心情。我雖然剛收到offer.但之前情諸低落還歷歷在目。而且也未有為此自滿。因為知道大家也很努力,也有好朋友未有著落。我這段期間失眠,食唔落,又冇理自己儀容。我也應為這是苦日子。希望大家快快有offer.say goodbye to 苦日子

作者: HK-MAN    時間: 16-9-30 17:14

調整下自己既心態.
作者: lui    時間: 16-9-30 17:17     標題: 引用:我隻仔明天及下星期仲有3間要in,然後.....

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-09-30 發表
大家加 ...
我上星期巳先食餐勁,冇運動都瘦!

作者: lovebb2    時間: 16-9-30 17:36

日日一起身就去ek報到,一聽到有人收到放榜email就不停去收email,晚晚都check calendar 幾時要交applicatio ...
My daughter is currently P1 but our family is still very busy.  Studying primary school is not an easy task.  Add oil.  It is not easy to be a parent in hong kong.

作者: mayyylai    時間: 16-9-30 17:50

回覆 miujoey 的帖子

你都好呀,我就真係全軍覆沒,開學後仍然有寫信,但音訊全無,最後讀返大攪珠嗰間。
作者: mayyylai    時間: 16-9-30 17:53

回覆 iamiris 的帖子

我都係過來人,但老實講,放鬆心情啦,冇學校收並唔係世界末日,若果今年真係考唔到,就備戰一年,明年考插班,呢兩年出生率咁高,考唔到唔出奇。
作者: jerry3547    時間: 16-9-30 18:00

回覆 Danrice 的帖子

唉...我都係呀...
作者: shuen928    時間: 16-9-30 18:14     標題: 引用:係,+我仲慘,+一個出年P1+一個K1,+send+appl

原帖由 Danrice 於 16-09-30 發表
係, 我仲慘, 一個出年P1 一個K1, send application form 都send 到暈....

大家努力  ...
Same here... 日日都要check 下schedule有無報漏學校,仲要我細仔係11月b,連n都要試埋⋯⋯

作者: adriantai    時間: 16-9-30 18:44

一場遊戲何必太認真

作者: raymoney    時間: 16-9-30 19:54

放心啦,完咗大抽獎,很多人放位㗎!!

作者: iamiris    時間: 16-9-30 19:59     標題: 引用:same+here....好驚要玩到叩門..驚自己頂唔

原帖由 juneforgbb 於 16-09-30 發表
exactly

作者: hha    時間: 16-9-30 20:49

juneforgbb 發表於 16-9-30 16:49

其實我眼見有冇offer嘅都有好多會玩到扣門,過程是漫長辛苦的,但總有一日會完,父母的耐力係非一般的,唔好睇少自己。我今年都剛完成大嗰個P1、細嗰個K1無限loop的面試,永遠記住 '盡咗力就無悔',共勉之。

作者: jackietable    時間: 16-9-30 20:52

Danrice 發表於 16-9-30 16:49

大家努力  ...

我都係一個P,一個K.... 填form填到din

作者: juneforgbb    時間: 16-9-30 21:40

hha 發表於 16-9-30 20:49
其實我眼見有冇offer嘅都有好多會玩到扣門,過程是漫長辛苦的,但總有一日會完,父母的耐力係非一般的,唔 ...

多謝你!我會同小朋友一齊努力的!不過touch wood如果真係全軍覆沒⋯⋯會唔會等於叩門無望呢?因為都係interview....

作者: kitkit89    時間: 16-9-30 21:47

juneforgbb 發表於 16-9-30 21:40
多謝你!我會同小朋友一齊努力的!不過touch wood如果真係全軍覆沒⋯⋯會唔會等於叩門無望呢?因為都係int ...

相信總會有安排的,上年朋友個仔直私全軍覆沒,連自己幼稚園半龍小學都唔收,大抽獎去寶校,最後竟然跨區叩到九龍塘津小,世事嘅野⋯

作者: hksunshine    時間: 16-9-30 22:08

HK 教育制度 是 K 型 定失敗 ?

難為了父母及孩子
作者: hha    時間: 16-9-30 22:29

juneforgbb 發表於 16-9-30 21:40
多謝你!我會同小朋友一齊努力的!不過touch wood如果真係全軍覆沒⋯⋯會唔會等於叩門無望呢?因為都係int ...

我仔就係考直私全軍覆沒,但到叩門時十間有五間收,有三間仲係爭崩頭的,最後揀咗誇區甲一,所以世事冇絶對,最重要唔好咁快認輸!到細妹又係,間間interview都合作唯獨是考哥哥學校唔講嘢唔做task, in完返到屋企直頭崩潰,最後哥哥學校直頭reject,但原來天無絕人之路,其他龍校全部有offer, 仲要喺三月收到超級大禮!所以唔好咁快下定論,比信心自己俾信心小朋友。

作者: juneforgbb    時間: 16-9-30 22:43

hha 發表於 16-9-30 22:29
我仔就係考直私全軍覆沒,但到叩門時十間五間收,有三間仲係爭崩頭的,最後揀咗誇區甲一,所以世事冇絶對 ...
thanks! 我成日都提醒自己要相信自己小朋友,唔應該用考唔考到學校黎決定佢叻定唔叻,漫漫長路,有時我覺得佢比我更堅強,其實面試真係幾攰,佢仍然好配合,我已經好感動了
作者: hha    時間: 16-9-30 22:47

juneforgbb 發表於 16-9-30 22:43
thanks! 我成日都提醒自己要相信自己小朋友,唔應該用考唔考到學校黎決定佢叻定唔叻,漫漫長路,有時我覺得 ...

係呀,佢地乖乖配合、做到最好就已經好感動了!

作者: Yanamami    時間: 16-9-30 22:57

It's just the beginning......
作者: iamiris    時間: 16-9-30 22:57     標題: 引用:Quote:hha+發表於+16-9-30+22:29+我仔就係

原帖由 juneforgbb 於 16-09-30 發表
thanks! 我成日都提醒自己要相信自己小朋友,唔應該用考唔考到學校黎決定佢叻定唔叻,漫漫長路,有時我覺得 ...
都係呀!依家考完我只係問好唔好玩,鍾唔鍾意呢間學校etc,唔想比太大壓力佢

作者: Pinkmoon    時間: 16-10-1 01:26     標題: 引用:剛剛開始咋,+好彩既首論有offer+唔洗煩,+好

原帖由 miujoey 於 16-09-30 發表
剛剛開始咋, 好彩既首論有offer 唔洗煩, 好似我上年直/私首論全軍覆沒, 自行抽不中, 大抽獎衰埋, 結果要再 ...

作者: Pinkmoon    時間: 16-10-1 01:28     標題: 引用:Quote:juneforgbb+發表於+16-9-30+21:40+

原帖由 kitkit89 於 16-09-30 發表
相信總會有安排的,上年朋友個仔直私全軍覆沒,連自己幼稚園半龍小學都唔收,大抽獎去寶校,最後竟然跨區 ...
煎熬

作者: sinying520    時間: 16-10-1 09:50

我都覺得好折磨,成日夜晚都瞓得好差,可能太多野諗,明知諗都無野可以做,但個腦就係控制唔到。
由最初報5間直/私小,一開始已經3間rejected,心都灰埋。
而家向香港教育底頭,報咗15間,間間都3,4千人揀150人左右。
比較聰敏嘅小朋友繼續有offer,而其他繼續失望。。。。

作者: mandykg    時間: 16-10-1 10:46     標題: 回覆:希望呢d苦日子快D過

我舊年經歷過,係好痛苦,玩到8月尾。但最唔開心係有好多人都手執好多offer,耐到8月都唔決定,當然佢哋有佢哋既自由,但真係好難決定嗎?要知道有其他家長係等offer等得好痛苦。

作者: appledai    時間: 16-10-1 10:57

我挺著六個月的大肚上山爬樓梯,剛剛在陳守仁上天橋,上四層樓一口氣。下週六還一連四場,最可憐是 n 間連個waiting都沒有
作者: karen55407    時間: 16-10-1 11:56

我哋只需要盡自己做家長責任,為小朋友㨂學校,盡咗力就得,考唔到唔代表你小朋友將來唔係讀書嘅好料子,唔需要氣餒!加油!

作者: tomdog01    時間: 16-10-1 15:45     標題: 回覆:hha 的帖子

請問哥哥最後甲一學校不是津小嗎?
妹妹應是必收生,為何會衰在interview 裏

我家都是兄妹的,唔太明白遊戲規則

作者: tomdog01    時間: 16-10-1 15:47     標題: 引用:Quote:juneforgbb+發表於+16-9-30+21:40+

原帖由 hha 於 16-09-30 發表

我仔就係考直私全軍覆沒,但到叩門時十間有五間收,有三間仲係 ...
請問哥哥最後甲一學校不是津小嗎? 妹妹應是必收生,為何會衰在interview 裏

我家都是兄妹的,唔太明白遊戲規則

作者: dabi34    時間: 16-10-1 16:20     標題: 引用:HK+教育制度+是+K+型+定失敗+?難為了父母

原帖由 hksunshine 於 16-09-30 發表

難為了父母及孩子
K 型

作者: ok3    時間: 16-10-1 16:56

hksunshine 發表於 16-9-30 22:08

難為了父母及孩子
在我看來, 畸形型嘅其實好多時係......父母
作者: pc629    時間: 16-10-1 17:46

dabi34 發表於 16-10-1 16:20
K 型

世襲,宗教分,大細仔,玩死好多人。

作者: hha    時間: 16-10-1 17:53

tomdog01 發表於 16-10-1 15:47
請問哥哥最後甲一學校不是津小嗎? 妹妹應是必收生,為何會衰在interview 裏

我家都是兄妹的,唔太明白遊 ...

現在哥哥入嗰間津校係男校,因為有直屬中學,所以放棄咗乙一的男女校offer, 亦因為咁,妹妹將來要靠自己入小學。

作者: hha    時間: 16-10-1 17:54

tomdog01 發表於 16-10-1 15:47

我家都是兄妹的,唔太明白遊 ...

妹妹係考k1, 衰咗哥哥的幼稚園

作者: tomdog01    時間: 16-10-1 21:21     標題: 引用:Quote:tomdog01+發表於+16-10-1+15:47+ 請

原帖由 hha 於 16-10-01 發表
妹妹係考k1, 衰咗哥哥的幼稚園
明白明白
謝謝分享

作者: Doris_Ray    時間: 16-10-1 21:46

加油呀~
8-11月係直私面試高峰,但時間其實過得好快,到出年小朋友P1回想,就會驚覺時間過得咁快了。

作者: sandypink    時間: 16-10-1 22:41     標題: 回覆樓主:

雖然呢段時間會好緊張好辛苦,不過我同女女會好好enjoy呢場戰爭,我預左呢場仗會打到8月,好期待

作者: Sophie0804    時間: 16-10-1 22:49     標題: 回覆:希望呢d苦日子快D過

盡了力,輸贏已經不是問題...interview 很多事情是控制不了.
上星期仔仔去見一個小學,他不太喜歡,所以故意完錯。人地問他中文,他用英文答人。

作者: 涼媽媽    時間: 16-10-1 23:35

一個小一,一個k1.阿媽已瘋了
作者: OP妮歌    時間: 16-10-2 16:29     標題: 引用:Quote:Danrice+發表於+16-9-30+16:49+ 係,+

原帖由 jackietable 於 16-09-30 發表
我都係一個P,一個K.... 填form填到din
我都一樣

而家大嘅叫有著落,先集中精神攪細嘅

作者: ktqueenkt    時間: 16-10-2 17:48

制度之下玩足一年,心力交瘁
作者: Minnie11    時間: 16-10-2 19:06

係大壓力架,不過盡量唔好俾囝囡知。生兒育女呢個過程,要過好多好多關,考N考K時佢地乜都唔知,但到依家五歲,識好多野亦挑通眼眉,我地有壓力都唔開心,何況佢地呢!畢竟讀書只係成長的其中一環,有其他更重要的事要父母去處理。一起面對,一起經歷。共勉之

作者: Habi88    時間: 16-10-2 19:17

作者: Pigmama1012    時間: 16-10-3 08:06

miujoey 發表於 16-9-30 16:44
剛剛開始咋, 好彩既首論有offer 唔洗煩, 好似我上年直/私首論全軍覆沒, 自行抽不中, 大抽獎衰埋, 結果要再 ...

有朋友玩到開學之前幾天,有間一線名私小call waiting ,當然即刻買書買校服

作者: retriever    時間: 16-10-3 08:17

唔好對細路失信心。

如果有信仰。。。

理性安排考小既野。

結果如何就交俾天上既老細。

作者: 哈呣    時間: 16-10-3 08:26

Pigmama1012 發表於 16-10-3 08:06
有朋友玩到開學之前幾天,有間一線名私小call waiting ,當然即刻買書買校服
...

今早有位鄰居同我講他的小孩今日第一天上新小學!

作者: 蓮蓉包    時間: 16-10-3 08:37

哈呣 發表於 16-10-3 08:26

我地都係,上年11月先開始有offer,直到最近心儀學校終於call, 上星期先開始轉番新學校,驚覺這遊戲竟然玩了年半..
大家加油!

作者: joysic    時間: 16-10-3 11:22

世事嘅野⋯x2 
好多得都係大人過度緊張 relax...
作者: lingan    時間: 16-10-3 11:30     標題: 引用:Quote:Pigmama1012+發表於+16-10-3+08:06+

原帖由 哈呣 於 16-10-03 發表
10月3日返新小學?

作者: HK-MAN    時間: 16-10-3 11:34

sandypink 發表於 16-10-1 22:41
雖然呢段時間會好緊張好辛苦,不過我同女女會好好enjoy呢場戰爭,我預左呢場仗會打到8月,好期待
...
比個讚你!
作者: hoihoima    時間: 16-10-3 12:22

經歷過這遊戲的家長們都理解你的心情。而我也因此深深體會到有Band 1英中龍校的重要,希望幾年後不用再上戰場

作者: starrymama    時間: 16-10-3 12:53

回覆 Danrice 的帖子

我今年剛經歷完
作者: BB20111102    時間: 16-10-3 22:18     標題: 回覆:iamiris 的帖子

簡直一模一樣,我下星期又係4場,一日未有offer,都要繼續落去,真係好折磨

作者: eli_leung    時間: 16-10-5 08:09

hha 發表於 16-10-1 17:53
現在哥哥入嗰間津校係男校,因為有直屬中學,所以放棄咗乙一的男女校offer, 亦因為咁,妹妹將來要靠自己入 ...

之前你不是説小兒派得好差?但現在又説放棄乙一男女校offer??不太明白

圖片附件: myimage.jpg (16-10-5 08:09, 185.28 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=ODI4MjZ8ZTQ1ZGY1ZWN8MTcyNzA0NTUwMXww

作者: hha    時間: 16-10-5 09:18

eli_leung 發表於 16-10-5 08:09
之前你不是説小兒派得好差?但現在又説放棄乙一男女校offer??不太明白

派得差,最後叩番甲一乙一,揀咗甲一,男校

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5