教育王國

標題: SPCC Outstanding Students(OS Scheme) [打印本頁]

作者: jiang_rabbit    時間: 16-9-22 09:43     標題: SPCC Outstanding Students(OS Scheme)

多謝!

作者: like_travel    時間: 16-9-22 11:05

個人覺得, 6號機會大D !  只要面試對答顯示出思維清晰, 目標明確, 理念跟學校近似.....

6. 科學舘及康文署機器人DIY二等奖
作者: jiang_rabbit    時間: 16-9-22 11:13

回覆 like_travel 的帖子

好的, 太感謝了,努力努力, 試一試。
作者: Band5    時間: 16-9-22 23:58     標題: 回覆:SPCC Outstanding Students(OS Scheme)

我估在spcc眼中,呢啲都係豬肉獎,不要指望有分加,可競爭嘅係學業成績同面試表現!

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-23 10:53

[size=30.3998px]無用嘅嘢講完,del左佢
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-23 10:56

[size=30.3998px]無用嘅嘢講完,del左佢
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-23 11:22

無用嘅嘢講完,del左佢
作者: 晴晴小B    時間: 16-9-23 11:39     標題: 引用:請問各位前辈,+小女有幸符合SPCC的OS+Sche

原帖由 jiang_rabbit 於 16-09-22 發表
請問各位前辈,

小女有幸符合SPCC的OS Scheme(小五全级首名并操行A+)“學校提名奖學计划”。但除了成績 ...
如果我無記錯,應該係每間學校有一個全免及一個半免學費既校長推薦位。全香港有幾百間小學,但位得好少,所以不要抱太大希望。

不過我見我仔以前間小學舊年有兩位經呢個渠道申請spcc既成功左

作者: jiang_rabbit    時間: 16-9-23 12:09

回覆 晴晴小B 的帖子

好的, 多謝信息, 就当没用, 試一次吧!好像是OS计劃的都給面試機會, 对嗎?
作者: like_travel    時間: 16-9-23 13:44

Band5 發表於 16-9-22 23:58
我估在spcc眼中,呢啲都係豬肉獎,不要指望有分加,可競爭嘅係學業成績同面試表現!

...
雖然, 獎項 / 証書不是十分有份量,但不至於是人人有份的豬肉獎,SPCC也不只看個別某項才能而選一個學生,貴為級一,仍是有機會入選的
作者: 晴晴小B    時間: 16-9-23 14:02     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+16-9-22+23:58+我估在s

原帖由 like_travel 於 16-09-23 發表
雖然, 獎項 / 証書不是十分有份量,但不至於是人人有份的豬肉獎,SPCC也不只看個別某項才能而選一個學 ...
一線同二線學校的級一含金量相差好遠

作者: Homesze    時間: 16-9-23 14:14     標題: 回覆:like_travel 的帖子

SPCC會比較注重科學?跟其他神校比較。請有經驗的家長分享吓!

作者: like_travel    時間: 16-9-23 14:25

Homesze 發表於 16-9-23 14:14
SPCC會比較注重科學?跟其他神校比較。請有經驗的家長分享吓!
我覺得創意思維頗重要, 看考生如何把自己的答案邏輯化 (有些問題沒有特定答案)
作者: Homesze    時間: 16-9-23 17:16     標題: 回覆:like_travel 的帖子

姐睇小朋友的即时应对能力、综合能力

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-23 19:01

畢左業都係唔好咁多口

作者: like_travel    時間: 16-9-23 21:20

ABC-DAD 發表於 16-9-23 19:01
畢左業都係唔好咁多口

作者: Homesze    時間: 16-9-23 21:23     標題: 引用:+本帖最後由+ABC-DAD+於+16-9-23+19:47+編

原帖由 ABC-DAD 於 16-09-23 發表

畢左業都係唔好咁多口
有D欲言又止,的感觉。系吾系对spcc有D意見?😤

作者: IloveJJ    時間: 16-9-23 22:21

作者: Bettylau    時間: 16-9-24 18:48

jiang_rabbit 發表於 16-9-23 12:09
回覆 晴晴小B 的帖子

好的, 多謝信息, 就当没用, 試一次吧!好像是OS计劃的都給面試機會, 对嗎? ...

不 是 就 當 沒 用 , 現 實 是 殘 酷 的,  相 信在 SPCC 眼 中  全 部 是 廢 紙

作者: Bettylau    時間: 16-9-24 18:50

Homesze 發表於 16-9-23 14:14

懂 得 裝 堪 飛  機 嗎 ?

作者: cmchang0927    時間: 16-9-24 19:15

呢round就算不成功也會把result推落general admission 那round再計的。朋友個女1st round冇offer, 放左落general admission那round 後便有offer. 咩都試下冇蝕底的。有個同學仔,全級2 to 3x, general admission 後waiting,後來七月收到offer!報左先算,順其自然,加油!

作者: Yanamami    時間: 16-9-24 19:41

有人又出來搗乱了
SPSS才是

作者: Wonderlady    時間: 16-9-24 22:27     標題: 引用:Quote:原帖由+jiang_rabbit+於+16-09-22+發

原帖由 晴晴小B 於 16-09-23 發表
如果我無記錯,應該係每間學校有一個全免及一個半免學費既校長推薦位。全香港有幾百間小學,但位得好少,所 ...
校長推薦位的小朋友,係咪一定有全免或半免學費?even 家庭收入超出資助範圍呢?

另外係全免頭一年定六年都全免呢?

作者: Yanamami    時間: 16-9-24 22:48

Wonderlady 發表於 16-9-24 22:27
校長推薦位的小朋友,係咪一定有全免或半免學費?even 家庭收入超出資助範圍呢?

另外係全免頭一年定六年 ...
你要分清獎学金同助学金呢~两回事。
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-25 00:10

刪除掉
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-25 00:12

http://www.spcc.edu.hk/english/admissions/f1_admissions
Click入去睇下好嗎?唔該

最後一次
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-25 00:13

已刪除掉

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-25 00:16

睇完,删除
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-25 02:48

睇完刪除掉
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-25 02:50

http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/fee

Link 在上,click入去詳細睇睇
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-25 02:54

作者: vckchoy    時間: 16-9-26 03:52

jiang_rabbit 發表於 16-9-22 09:43
請問各位前辈,

小女有幸符合SPCC的OS Scheme(小五全级首名并操行A+)“學校提名奖學计划”。但除了成績 ...

只收16人。好多冠軍、狀元奬、特等奬、一等奬、金獎都無份。
你知道奥數初賽嘅一等獎/金奬有幾多人?
百幾個。
自己諗。

作者: EMILY03    時間: 16-9-26 04:49

單睇牌面,機會好微,當然唔試就一定冇
作者: 晴晴小B    時間: 16-9-26 06:58

vckchoy 發表於 16-9-26 03:52
百幾 ...
I. A. 學校提名(助學)計劃
學校提名(助學)計劃(下稱「助學計劃」),為品學兼優的學生提供
財政資助,確保具潛質的學生,不受經濟因素影響就學。本校每年撥出
一定學額取錄申請助學計劃的學生。
學生如透過助學計劃獲取錄,便可獲得全年全數學費減免,並可獲發助
學金資助教科書、午膳、校服的費用、以及津貼參加海外交流及課外活
動。
申請資格
 學生成績為全級首十名以內、操行達乙等或以上(根據小五學年成績,
並由校長提名確認)及
 符合本校全數學費減免資格*。

B. 學校提名(獎學)計劃
學術表現卓越的學生可申請學校提名(獎學)計劃(下稱「獎學計劃」)。
本校每年撥出一定學額取錄申請獎學計劃的學生。
學生如透過獎學計劃獲取錄,可獲學校提名計劃入學獎學金,金額為全
年學費的百分之十。
申請資格
學生成績為全級首名、操行達乙等或以上(根據小五學年成績,並由校長
提名確認)。每所學校只可提名一位同學。

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-26 07:06     標題: 引用:Quote:jiang_rabbit+發表於+16-9-22+09:43+

原帖由 vckchoy 於 16-09-26 發表
百幾 ...
我見我仔以前間小學舊年共有兩位師兄/姐參加以上計劃並成功獲得spcc學位,因為佢哋係比一般申請早面試,所以肯定係經學校推薦申請。

作者: Yanamami    時間: 16-9-26 07:23

晴晴小B 發表於 16-9-26 07:06
我見我仔以前間小學舊年共有兩位師兄/姐參加以上計劃並成功獲得spcc學位,因為佢哋係比一般申請早面試,所 ...

听闻係首輪收左但無船offer既亦有~
作者: 晴晴小B    時間: 16-9-26 07:50     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-9-26+07:27+編

原帖由 Yanamami 於 16-09-26 發表
其實我主要係要帶出每校係可推薦兩個同學參加呢個計劃,因樓上vckchoy話每校得一個名額,其實應該係under呢兩個計劃,每校可以推薦共兩名學生

作者: Yanamami    時間: 16-9-26 08:21

晴晴小B 發表於 16-9-26 07:50
其實我主要係要帶出每校係可推薦兩個同學參加呢個計劃,因樓上vckchoy話每校得一個名額,其實應該係under呢 ...
網頁寫明“Each school may nominate ONLY ONE applicant.", 或者你校另一位是Young Talent 入?
作者: 晴晴小B    時間: 16-9-26 08:21     標題: 回覆:晴晴小B 的帖子

那兩位同學都是讀書人,不是運動人。而且spcc對運動人無咩興趣卦

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-26 08:25     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-26+07:50+其實

原帖由 Yanamami 於 16-09-26 發表
網頁寫明“Each school may nominate ONLY ONE applicant.", 或者你校另一位是Young Talent 入? ...
其實A部同B部係咪分開睇?因果句話每間學校只可提名一人,係出現係B部申請條件內

作者: Yanamami    時間: 16-9-26 08:33

晴晴小B 發表於 16-9-26 08:25
其實A部同B部係咪分開睇?因果句話每間學校只可提名一人,係出現係B部申請條件內

...
A和B部是分開吧~家境清貧的可申請”助學金“,只要是全級十名內就可以。但,”獎學金“就只有one and the ONLY one的全級第一名了。
作者: IloveJJ    時間: 16-9-26 08:57

作者: IloveJJ    時間: 16-9-26 08:59

作者: IloveJJ    時間: 16-9-26 08:59

作者: EMILY03    時間: 16-9-26 13:07

IloveJJ 發表於 16-9-26 08:59
單睇獎,就好普通。但樓主個女係可以申請獎學金,即是級一,呢樣牌面高噃!
...
相信級一都要係岀名小學先機會大,更何況單睇獎項不見得岀自勁校。所以先覺得牌面低。
作者: Isaacmommy    時間: 16-9-26 13:30     標題: 回覆:ABC-DAD 的帖子

一般小學,尤其沒有中學那些小學,校長都会很樂意為學生寫推薦信。但如果小朋友已在名小就讀,如Marymount, St Paul Convent, St Joe 或 Wah Yan, 唔知校長會否為他們寫推薦信给 SPCC呢?如小朋友在 Wah Yan/ st joe 是級二或级三,是否沒資格申請 SPCC Outstanding Scheme?

作者: mcl203    時間: 16-9-26 13:33

Isaacmommy 發表於 16-9-26 13:30
一般小學,尤其沒有中學那些小學,校長都会很樂意為學生寫推薦信。但如果小朋友已在名小就讀,如Marymount, ...
推薦信.....即係幫自己學生升中過檔....

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-26 14:25

回覆 Isaacmommy 的帖子

問我?我睇SPCC嘅通告就無對來自咩小學有差別待遇。
我唔知點先算名不經傳,但我估SPCC對自己收學生無係無戴呢種有色眼鏡去睇人。

補充少少,合乎資格,運動出色嘅男女學生,SPCC嘅都好歡迎,學校已連續兩年在中銀紫荊杯男女校組別勝出。

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-26 14:40

一向都覺得,想試就申請啦。
就算無推薦信,合乎條件,收你,再諗點揀邊間。
首輪要咩條件? 校網寫得好詳細啦,有埋查詢電話tim。作為舊生家長,我唔希望為學校行政代言
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-26 14:43

上中學,就唔係靠小學名氣,Who care?
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-26 14:46

返宜c兄姐有優秀表現,自然為小學C弟妹獲取高評價
作者: 24-Seven    時間: 16-9-26 17:33

每間小學只可推薦一位是正確的, 正常學校都會推薦級第一果個, 但如果佢操行差, 又或者佢有經濟方面考慮, 又或者有其他心儀學校, 又或者移民等等原因而無興趣申請, 機會就留俾級二,級三....。 所以如果小朋友考頭幾名, 不妨問下學校有冇機會被推薦  
作者: vckchoy    時間: 16-9-27 02:25

晴晴小B 發表於 16-9-26 07:50
其實我主要係要帶出每校係可推薦兩個同學參加呢個計劃,因樓上vckchoy話每校得一個名額,其實應該係under呢 ...

你有冇睇你自己寫咩呢?
兩個計劃(你自己都識講),一個獎學只可提名一個小五級一。
一個助學可提名級十而家景清貧。
樓主一開波就講緊奬學喇。

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-27 06:14     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-26+07:50+ 其實

原帖由 vckchoy 於 16-09-27 發表
你有冇睇你自己寫咩呢?
兩個計劃(你自己都識講),一個獎學只可提名一個小五級一。
一個助學可提名級十而家 ...
http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/f1_admissions

根據以上校網,
2. 成績優異之學生
可循「學校提名(獎學)計劃」申請入學。
在此計劃下再分為:A) 助學,小五全級十名內;B) 獎學,全級第一名。

因此這兩個成績優異生計劃其實都係under同一個計劃

作者: Yanamami    時間: 16-9-27 08:23

天啊~禁都有得抝……
作者: vckchoy    時間: 16-9-27 21:57

晴晴小B 發表於 16-9-27 06:14
http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/f1_admissions

根據以上校網,

恭喜你呀! 响雞蛋揾到骨頭。

作者: Yanamami    時間: 16-9-27 23:17

vckchoy 發表於 16-9-27 21:57
恭喜你呀! 响雞蛋揾到骨頭。
如果睇英文版,我就觉得係三样野:助学/獎学/Young Talent. 三條路……
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-28 06:26

GreenMarshal  care ¡ Top tier school will be considered

你以為係啫
作者: IloveJJ    時間: 16-9-28 11:59

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-28 14:03

Click here extract from admission presentation 2015
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-28 14:06

Admission briefing 下 按 click here 睇 PowerPoint
作者: GreenMarshal    時間: 16-9-28 14:26

回覆 ABC-DAD 的帖子

有幸仔仔升到中一,去完近新營,發現好多外來生都係名小,唔出名的真係相對少。
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-28 14:37

回覆 GreenMarshal 的帖子

剛剛仔畢左業,不幸睇唔到你所提到的。如果如你所說,(因為係名小,而唔係睇質素)真係不幸。

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-28 15:12

又或者…真係多左好多名小。
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-28 15:15

不過點先算名小呢?
作者: GreenMarshal    時間: 16-9-28 15:45

8成升上band 1 英中的小學,可以叫做一線小學。 仔講出佢batch同儕都係來自名小。邊間,無謂開名了

不過,可能只係佢batch先出現呢個現象都唔定啦

作者: mcl203    時間: 16-9-28 16:26     標題: 引用:回覆+ABC-DAD+的帖子 8成升上band+1+英中

原帖由 GreenMarshal 於 16-09-28 發表

8成升上band 1 英中的小學,可以叫做一線小學。 仔講出佢batch同儕都係來自 ...
8成升上B1先叫1線,除非你計埋有直屬B1中學既小學,否則,我估,呢D1線小學市場上都無乜幾多間

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-28 16:56

回覆 mcl203 的帖子

佢認為係咪係囉。

擇自校網
[size=34.0882px][秉承百年傳統,聖保羅男女中學一直以培育良才為己任,致力為不同社群及背景的學生提供優質教育。取錄按學生的資質及學習潛能而定,從不取決於其家庭背景。 聖保羅一直堅守「惟才是教」的收生政策,並提供不設名額上限的學費減免計劃,照顧不同背景學生的需要,確保具潛質的學生不會因經濟因素而影響就學。除學費減免外,聖保羅承諾為清貧學生提供全方位的支援及適切完善的財政資助,確保他們的校園生活及學習機會同樣多姿多彩。]

作者: GreenMarshal    時間: 16-9-28 17:07

我唔跟前輩拗了,可能我仔唔清楚啦,同自己班同學/迎新營,只係一小撮人,仔不太sociable. 見笑了
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-28 17:17

GreenMarshal 發表於 16-9-28 17:07
我唔跟前輩拗了,可能我仔唔清楚啦,同自己班同學/迎新營,只係一小撮人,仔不太sociable. 見笑了 ...

別介意,多交流係好事,我並非要否定令公子第一身嘅觀察,只係覺得如果只有名小才能入讀,會好可惜,亦無意否定名小生嘅質素。
作者: mcl203    時間: 16-9-28 17:26

回覆 GreenMarshal 的帖子

俾你嚇親...即刻去計吓無中學果3間私小....都係得9個啫....以為升格左做聯繫小學

作者: IloveJJ    時間: 16-9-28 17:37

作者: mcl203    時間: 16-9-28 18:52

Yanamami  4+3+3=10喎……  發表於 1 分鐘前

計錯數瓜...我睇左2+3+4....是旦...反正我又係路人乙

** SFA 係 2 ~~~

作者: Sophie0804    時間: 16-9-28 20:34     標題: 回覆:IloveJJ 的帖子

KTS, 宣道和SFA

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-28 23:01     標題: 引用:+本帖最後由+ABC-DAD+於+16-9-28+17:18+編

原帖由 ABC-DAD 於 16-09-28 發表

做左個無聊統計,睇下邊間學校最多學生升聖保羅男女:

2016年9月的中一生統計

KTS x 4
陳守仁 x 4

仁立 x 3
SFA x 3
APS x 3
海霸街官立 x 3 (二線學校竟然有三個咁多!)

長沙灣協和 x 2
油天 x 2
新油天 x 2
平兆 x 2
荃官 x 2
沙呂 x 2
聖心私小 x 2
黃永樹 x 2
救恩 x 2

旅港開平 x 1
德兆 x 1
阮鄭夢 x 1
新大天 x 1
愛德 x 1
坪天 x 1
圓玄 x 1
李宗德 x 1
九聖天 x 1
九龍禮賢 x 1
培基 x 1
天水圍天主教 x 1
思源 x 1

作者: GreenMarshal    時間: 16-9-28 23:14

回覆 晴晴小B 的帖子

個人覺得,整番個聖保羅男女畢業生競爭力vs QC vs DBS, DBS 更有意義!(純講吓笑)!
據悉今年SPCC 共37人 入左醫科,Global business, LLB 唔覺有人提,可惜

作者: cmchang0927    時間: 16-9-29 00:05

回覆 晴晴小B 的帖子

我女小學也有三個,另外我知東區有一間小學級三也有offer,但最後也冇註冊,成功去了qc, bps and dgs

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-29 00:18     標題: 引用:回覆+晴晴小B+的帖子 我女小學也有三個,

原帖由 cmchang0927 於 16-09-29 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

我女小學也有三個,另外我知東區有一間小學級三也有offer,但最後也冇註冊,成功去了q ...
我以上個表係用hkpapa小學升中個post內既資料做的

作者: IloveJJ    時間: 16-9-29 00:19

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-29 00:25     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-28+23:01+ 做左

原帖由 IloveJJ 於 16-09-29 發表
你係咪真係咁勤力架?不如你幫我諗下我仔學校點解無?前年一個 ,舊年無。係咪佢哋質素唔夠呢?定欠缺某方面 ...
可能呢期班師兄師姐貪近要英皇同英華女呢

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-29 00:27     標題: 回覆:IloveJJ 的帖子

我知有三個係奧數人,全港性奧數大獎個啲

作者: IloveJJ    時間: 16-9-29 00:38

作者: cmchang0927    時間: 16-9-29 00:44

回覆 晴晴小B 的帖子

係呀,有D小學係沒有公佈派位的。而spcc收生都很廣泛的,沒有特定那一間收特別多。

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-29 00:47     標題: 引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-29+00:27+ 我知

原帖由 IloveJJ 於 16-09-29 發表
你意思係奧數大獎那幾個都選了英皇和英華嗎?
我意思係,我知道有三個入讀spcc既學生係奧數人

作者: 晴晴小B    時間: 16-9-29 00:49     標題: 引用:回覆+晴晴小B+的帖子 係呀,有D小學係沒有

原帖由 cmchang0927 於 16-09-29 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

係呀,有D小學係沒有公佈派位的。而spcc收生都很廣泛的,沒有特定那一間收特別多。
係呀,因為有啲學校無公佈升中資料,所以搵唔哂所有名單。

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-29 06:19

最後決定權都在家長、同學手上。年年如是,升中步處係影響長遠又傷神嘅事
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-29 06:37

https://youtu.be/4PACFmxlHm8
一首歌

作者: IloveJJ    時間: 16-9-29 08:49

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-29 09:10

回覆 IloveJJ 的帖子

我地畢左業啦,邊科強弱?睇下DSE公佈嘅料咪一清二楚?

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-29 09:13

比女校多好多男生,比男校又多好多女生,好失衡,滿唔滿意呢個答案
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-29 09:16

又或者比男校少好多男生,比女校少好多女生,咁又多個選擇?
作者: Tassie    時間: 16-9-29 09:29

晴晴小B 發表於 16-9-29 00:47
我意思係,我知道有三個入讀spcc既學生係奧數人
tuition fee is one of the major concern !
作者: Jobrena    時間: 16-9-29 10:18     標題: 引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我地畢左業啦,邊科

原帖由 ABC-DAD 於 16-09-29 發表

我地畢左業啦,邊科強弱?睇下DSE公佈嘅料咪一清二楚?
英文好強

作者: mcl203    時間: 16-9-29 10:28

IloveJJ 發表於 16-9-29 08:49
呢個帖好熱鬧,咁唔介意順便問下SPCC既野
請問SPCC入面既男女比例係點既呢?學校又有無話重邊科強 ...
朋友由小學到中學階段...都話男女生比例差不多 ~~~

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-29 10:51

To be, or not to be that is the question!
作者: like_travel    時間: 16-9-29 11:34

救命!離題了。 樓主加油! 希望在明天,唔試點知唔得?
作者: like_travel    時間: 16-9-29 11:38

做人, 一定要正面,當人人話您,笑您,話您唔得既時候,您就要加倍努力!真係唔收,亦不代表您唔叻,只是,天外有天,時運之別,努力左,今日唔回報,卻總有一天收到果,時間之別而已。我選擇,啱聽既聽,係我孩子讀既書,干卿底事
作者: jiang_rabbit    時間: 16-9-29 11:45

回覆 like_travel 的帖子

一定努力!加油!
作者: ABC-DAD    時間: 16-9-29 12:01

記語家長,樂觀啲,唔好自尋煩惱,庸人自擾就無問題。要留心 名校家長壓力症候群…我作嘅咋

作者: ABC-DAD    時間: 16-9-29 12:19

好喇,去潛下水先,放自己假,減下壓先

大家加油,面試做自己就夠,瞭解自己小學生活,知自己做過咩,未來想做咩,好好休息,去任(何)一間(中學)都可以有自己天地,升中,只係成長其中一個境(景)點啫

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5