教育王國

標題: 韓國國際學校 [打印本頁]

作者: siuwing6    時間: 16-9-20 15:05     標題: 韓國國際學校

虛心請教, 請問呢間學校校風好嗎? 課外活動及功課量多嗎?見佢係英制, 對於日後升讀歐美國家的大學,選擇多嗎?程度如何?

唔好意思問咁多問題,因為唔多人討論呢間學校,所以想請教各位真心意見,
有關KIS的, 好與唔好的意見, 我都好想聽! 多謝!
感激!

作者: MrsWongJr    時間: 16-9-20 16:27     標題: 回覆:韓國國際學校

我都想知,報左school visit 十月先有

作者: siuwing6    時間: 16-9-20 17:09

回覆 MrsWongJr 的帖子

school visit之後請問可唔可以share下想法話我知?
thanks!

作者: vcb617    時間: 16-9-21 14:30

我都有興趣呢間學校, 我係EK SEARCH唔到多資料
作者: SuetSuetChu    時間: 16-9-21 16:25

siuwing6 發表於 16-9-20 15:05
虛心請教, 請問呢間學校校風好嗎? 課外活動及功課量多嗎?見佢係英制, 對於日後升讀歐美國家的大學,選擇多嗎 ...

囡囡在KIS小學部讀緊,大部分學生是亞洲人(主要是韓國人和香港人),我覺得他們都算乖巧。

每星期一至五也有課外活動,除了星期三是compulsory要參加外,其他可以自己選擇。

功課不算多,每天約有1-3樣功課。

希望幫到你

作者: siuwing6    時間: 16-9-21 17:50

SuetSuetChu 發表於 16-9-21 16:25
囡囡在KIS小學部讀緊,大部分學生是亞洲人(主要是韓國人和香港人),我覺得他們都算乖巧。

每星期一至五 ...
多謝你解答!
另外, 請問老師師資? 是否外籍老師? native english?
有無普通話堂?
你有無打算繼續讀中學? 然後海外升學嗎?

作者: sayang_twin    時間: 16-9-21 23:02

多謝你解答!
另外, 請問老師師資? 是否外籍老師? native english?
有無普通話堂?
你有無打算繼續讀中學? 然後海外升學嗎?
多謝你解答!
老師師資- professional, kind and caring
大部份是外籍老師 & 其如都是 native english
每星期有四堂普通話堂
如無意外我囝都會繼續讀中學,佢好喜歡KIS

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 16-9-21 23:39

見到呢個topic真好,我岩岩收到offer, 我仔12月1會插班yr.5, 成個過程太快,現在調節心情中,因本身讀主流傳統學校,諗住試下考IS,唔會咁快offer, 點知由入form, interview, 收offer都好快,希望多d家長係到分享多d KIS啦,thanks thanks

作者: SuetSuetChu    時間: 16-9-22 00:53

siuwing6 發表於 16-9-21 17:50
多謝你解答!
有無普通話堂?

國際部的老師全部也是native english speakers,除了中文韓文VA Music 老師

每星期有四堂普通話堂,學校會幫小朋友做assessment之後分4個不同程度的group上,不過要注意係學校用新加坡書本,所以係學簡體字。

暫時未去研究中學部,因為仲有好幾年(emoji)
我們盡量想等她大學才到外國留學。

作者: SuetSuetChu    時間: 16-9-22 01:16

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-9-21 23:39
見到呢個topic真好,我岩岩收到offer, 我仔12月1會插班yr.5, 成個過程太快,現在調節心情中,因本身讀主流 ...

恭喜哂,最近學校開始越來越多人認識和報讀了,之前每班人數也約1X人。

如果小朋友英文比較好不用上ELS(英文補底班),過程會快d,因為ELS好full,如果要上ELS就要等到有位才可以入讀。

囡囡本來是讀傳統名校的,太多功課測驗考試,現在在KIS非常開心。

可惜你囝仔12月才插班,miss咗11月的school trip - camping,囡囡非常期待

作者: siuwing6    時間: 16-9-22 09:46

見到呢個topic真好,我岩岩收到offer, 我仔12月1會插班yr.5, 成個過程太快,現在調節心情中,因本身讀主流 ...
恭喜呀!  希望你仔仔愉快學習
作者: siuwing6    時間: 16-9-22 09:50

SuetSuetChu 發表於 16-9-22 00:53
國際部的老師全部也是native english speakers,除了中文韓文VA Music 老師

每星期有四堂普通話堂,學校 ...
請問有咩科目係用簡體字?
課外活動有咩可選擇? 每日都需要參加嗎?

功課量唔多, 但點樣知道佢學左麥野呢?

(我女而家係國際幼稚園讀緊, 如果想報讀KIS,應該幾時申請? )

唔好意思咁多問題... 我想了解多小小,聽用家意見, 再次多謝你的回答

作者: coconutjelly    時間: 16-9-23 11:05

幾時申請:
http://www.kis.edu.hk/is/admission_policy.asp
作者: qcabbage    時間: 16-9-23 14:02

请问这所学校是全英文授课吗?是否有IB课程?
作者: SuetSuetChu    時間: 16-9-24 05:44

siuwing6 發表於 16-9-22 09:50
請問有咩科目係用簡體字?
課外活動有咩可選擇? 每日都需要參加嗎?

只有中文是簡體字,其他科目全英

課外活動可參考:
http://www.kis.edu.hk/is/life_extra.asp

只有是期三一定要參加

看看小朋友的功課,再加上間中有quiz老師會叫小朋友寫手冊,家長就知道小朋友學了什麼

作者: SuetSuetChu    時間: 16-9-24 05:51

qcabbage 發表於 16-9-23 14:02
请问这所学校是全英文授课吗?是否有IB课程?

International Section 是全英授課,除了中文科

KIS不是行IB的,Years 7 – 13 follow the curriculum developed by CIE (Cambridge International Examinations)

詳情可以參考:
http://www.kis.edu.hk/is/curriculum_secondary.asp

作者: siuwing6    時間: 16-9-24 16:22

回覆 coconutjelly 的帖子

Thank you
作者: qcabbage    時間: 16-9-24 22:28

SuetSuetChu 發表於 16-9-24 05:51
International Section 是全英授課,除了中文科

KIS不是行IB的,Years 7 – 13 follow the curriculum de ...

我家小朋友明年要上中学,选择中学很头痛,因为刚来港一年,很多都不了解,非常感谢您的回答

作者: siuwing6    時間: 16-9-26 10:16

SuetSuetChu 發表於 16-9-24 05:44

課外活動可參考:
多謝你解答我的疑問, Thanks!
作者: andre133    時間: 16-9-26 22:48

作者: siuwing6    時間: 16-9-30 09:38

SuetSuetChu 發表於 16-9-24 05:44

課外活動可參考:
check pm , thx
作者: ksun26    時間: 16-9-30 20:19

作者: 彥彥媽咪    時間: 16-10-6 16:09

歡迎你加入 KIS!我仔上年都係插 Y5 入來,今年 Y6 了,佢係由區內傳統小學轉來,佢讀書成績唔算好,係傳統學校定義為蠢架喇(名次低丫嘛)所以自信差,老師亦唔多理佢,本已一直想轉國際學校,但唔敢申請因為見一來係勁人讀(起碼英語勁流利,我仔好普通的),二來好貴,又要買 debenture or capital levy, 唔駛諗,仲要排隊排幾年,諗住根本唔會輪到自己,所以無報過。

後來係有位朋友介紹(佢仔同我仔同年)佢早我地一年已在 KIS ,經佢介紹先知整個收生,面試過程都好快,一見完就收,仲係今日見完,明日開學個隻(個時係8月,佢地係8月開學的,嚇死)...在怱怱忙忙下咁就轉左去。

佢唔係一間 hot 既 IS, 可能係地點(東區)較遠,同名字(我都以為 KIS 係只收韓國人,又或一定要學韓文....哈哈...)所以原來佢間學校咁大,但學生人數唔多,好多 grade 都係一班 only , 我仔上年 Y5 就有兩班,每班都係13人左右,關注相對好好。

我仔上年個班有香港人(幾個,唔算多),印度人,菲律賓人,歐洲人,韓國人...都都算幾多元國籍,又竟然無強國人 wor , 呢點我反而有d 意外(可能其他班有,唔清楚...但即係唔係 majority 啦)

KIS 收費唔貴,起碼唔駛我拎幾百萬去買 debenture ,只比一個月 deposit 就入得,學費相對亦平($9000左右,國際學校來講真係算平),好少其他收費,以一間有泳池有自己 canteen (lunch 係現場每日做架,有廚房,唔駛好似以前咁捱人地交來既飯盒,我仔最鍾意食壽司架),呢間算係平民得來水準唔差既國際學校。

作者: kkk2015    時間: 16-10-8 00:44

請問學生英文程度如何?由於是韓國學校,感覺校內環境不是太international ,希望是誤解

還有,東南亞籍 vs 西方國家學生比例幾多?

學生品行如何?

感謝各位解答

作者: megthan    時間: 16-10-8 18:48     標題: 回覆:韓國國際學校

KIS is a very caring and family type school, my kid likes the school a lot.  Academic level is quite solid with systematic assessment reports.  We appreciate it so far.  School fee is reasonable and value for money.

作者: smallpeach    時間: 16-10-12 00:11     標題: 回覆:韓國國際學校

請問
1. International section 是否就不用學韓文?
2. Year 2 功課量如何?每天大約要用多少時間做功課?
3. 每學年有多少測考?
4. 學校的課外活動要額外收費嗎?
5. 每又上課時間是什麼時間到何時放學?
謝謝解答

作者: mrcamel    時間: 16-10-12 09:58

回覆 smallpeach 的帖子

To answer your questions:
1. International section 是否就不用學韓文?- For second language you can choose between Mandarin and Korean. So Korean is not compulsory, and almost all Hong Kong Chinese will choose Mandarin.

2. Year 2 功課量如何?每天大約要用多少時間做功課?- Homework doesn't come on a daily basis. Usually come on Thurs and Friday and should be handed in on Monday/ Tuesday/ Thursday. It is hard to say how long as it also depends on how quick your kid can finish the homework. Math/ Science can be done rather quickly (15-20 mins each) and for Chinese it will be 20-30 mins I would say (depends on which stream the kid is in) and for English around 30 minutes (you need to write journal, so it really depends on how quick your kid writes).

3. 每學年有多少測考?For Year 2, no. Grades based on continuous assessment.

4. 學校的課外活動要額外收費嗎?If you choose the "internal ECA" taught by the existing teachers, then no. If you choose the external ECA held by external organizations, then yes. Take a look at the school website and you will have the details and the fees.

5. 每又上課時間是什麼時間到何時放學? 3pm. If you have ECA then it will be 4pm.

謝謝解答

作者: mrcamel    時間: 16-10-12 10:00

回覆 mrcamel 的帖子

I should add that the homework for each subject comes once per week.
作者: kkk2015    時間: 16-10-12 11:13

mrcamel 發表於 16-10-12 10:00
回覆 mrcamel 的帖子

I should add that the homework for each subject comes once per week.

請問你小朋友返KIS 開心嗎?
學校英文程度好嗎?
Thanks

作者: mrcamel    時間: 16-10-14 15:51

回覆 kkk2015 的帖子

Kids are quite happy with KIS and their English level has quite significant improvement over time (for those whose English is second language), which shows that their language policy works.
作者: kkk2015    時間: 16-10-14 20:13

mrcamel 發表於 16-10-14 15:51
回覆 kkk2015 的帖子

Kids are quite happy with KIS and their English level has quite significant imp ...

Thank you for sharing

作者: siuwing6    時間: 16-11-9 14:32

彥彥媽咪 發表於 16-10-6 16:09

歡迎你加入 KIS!我仔上年都係插 Y5 入來,今年 Y6 了,佢 ...
請問會繼續係KIS讀中學嗎?
作者: siuwing6    時間: 16-12-5 18:18

hello~ Wing(婷婷媽咪)請問開學後感覺如何? 老師及同學都OK?
仔仔適應如何?

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 16-12-7 12:04

Hi Siuwing6 - 仔仔上星期四返第一日, 第二日已經適應晒, 佢讀得好開心, 佢而家上堂唔識既野, 佢會主動問老師, 以前係local school, 佢一問就比老師鬧佢, 話佢咁都唔識, 而家係KIS, 只要佢問, 老師都會耐心地答, 佢話小息比以前多又比以前長時間, 日日都可以玩, 我自己觀察呢幾日, 覺得佢開心左, 輕鬆左, 因為每日唔多野做, 佢有時間睇書, 唱歌, 因為冇咁忙, 我地可以好早就瞓覺, 以前9點搞掂晒功課開始溫書到10:30, 佢可能個腦仲run緊, 所以要差不多11點先瞓得著, 但6:15起身, 同埋我諗因為佢而家返學時間放電放得好足夠, 佢一上床就瞓, 第二朝唔洗我叫就起身, 而家可以9pm瞓到7am, 好鍾意返學.

我見佢尋日自己畫左張X'mas card比老師, 內容係多謝老師教佢咁多interesting things, 我諗暫時我睇到轉校係正確既選擇.

真係好多謝呢到所有媽咪既Sharing, 等我同仔都好順利融入呢間學校.
作者: kkk2015    時間: 16-12-8 01:22

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-12-7 12:04
Hi Siuwing6 - 仔仔上星期四返第一日, 第二日已經適應晒, 佢讀得好開心, 佢而家上堂唔識既野, 佢會主動問老 ...

多謝你的分享

請問同學國籍係乜野人?比例佔幾多?

作者: bananalai    時間: 16-12-8 08:30

想問上課的情況怎樣才?阿女現讀傳統,每天都拆訴上課超沈悶、放學仲要做重覆這些內容的大量功課,已完全失去學習興趣。KIS教學會否比較生動活潑?同級內有否分程度學習?
作者: siuwing6    時間: 16-12-9 10:40

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-12-7 12:04
Hi Siuwing6 - 仔仔上星期四返第一日, 第二日已經適應晒, 佢讀得好開心, 佢而家上堂唔識既野, 佢會主動問老 ...
聽到你仔仔適應得咁快,又開心, 都好替你高興睇黎老師都好有耐性喎,會耐心解答問題,令到小朋友會主動發問好重要
請問每班幾多人? 一級幾班?

Thanks!

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 16-12-10 00:49

一級1-2班,我仔yr5有2班,佢班有17人,學習模式生動好多,教得慢d,少抄寫,要小朋友去探索而唔係填鴨入腦,但要適應都幾得閒,我初初都好忐忑,一來怕選錯,因們佢係local讀得唔算太差,但辛苦既,二來我一直覺得仔個腦都唔太轉,怕去IS要用腦佢得唔得?三來一直填鴨佢個人唔主動,我怕讀IS令佢有惰性,但開學幾日,我發覺自己諗多左,唔係一定好忙先學到野

作者: kkk2015    時間: 16-12-15 13:23

請問轉左新校長 so far ok 嗎?

作者: susumi123    時間: 16-12-15 13:41     標題: 回覆樓主:

請問,如果本身first language唔係英文,入kis會唔會學到native english?

作者: carmenwong126    時間: 16-12-15 14:52

i did apply for Y1 last month, but not even have interview chance as there is no vacancy at the moment.... ...
作者: cathygum    時間: 16-12-15 18:20

carmenwong126 發表於 16-12-15 14:52
i did apply for Y1 last month, but not even have interview chance as there is no vacancy at the mome ...

You may email the admin and ask which position you are on the waiting list. We applied last Nov, no. 15 on waiting list and got a call for interview in July.

作者: mayla    時間: 16-12-28 16:55

SuetSuetChu 發表於 16-9-24 05:51

KIS不是行IB的,Years 7 – 13 follow the curriculum de ...

吾好意思因為新手認識國際學校,想請問KIS課程是行CIE, 咁請問能涵接香港既大學嗎?還是一定要去外國留學?
Thank you

作者: ms_freyato    時間: 16-12-29 10:06

When is school visit?
作者: namc9    時間: 16-12-29 22:25

回覆 ms_freyato 的帖子

可SEND EMAIL去約SCHOOL VISIT,詳情可睇SCHOOL WEBSITE:)

作者: mrcamel    時間: 16-12-30 16:19

回覆 mayla 的帖子

It doesn't matter which curriculum (CIE, IB, American or otherwise) you follow for university studies - anywhere in the world really, including Hong Kong. So I guess you want to know whether your kid's chance for entering into a university in HK will increase or decrease for doing non-HK curriculum. The answer is it depends - if you do non-HK curriculum, you will go to university via Non-Jupas route. You compete against students from other international schools or from overseas. Whether your chance is high or low depends on the number of students queuing up in the Non-Jupas route. Generally speaking, there will be more spots saved for Jupas route (ie students who take DSE) than for Non-Jupas route.At least this is the situation for the time being.

作者: qkqkqkqk    時間: 17-1-1 17:35

請問家長需要面試嗎?

作者: namc9    時間: 17-1-1 22:37

回覆 qkqkqkqk 的帖子

過往只是IN學生。

作者: namc9    時間: 17-1-1 22:40

因為今年換了新校長,所以不清楚會否有所改變!
作者: qkqkqkqk    時間: 17-1-2 15:14

請問返學放學時間是幾點,我見唔到網上有講

作者: namc9    時間: 17-1-2 22:51

8:30-15:00 (Mon-Fri)(1500-1600 Extra-curricular activities on Wed)

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 17-1-3 22:56

namc9 發表於 17-1-1 22:40

因為今年換了新校長,所以不清楚會否有所改變!

我仔9月時interview, 做完assessment 我去接佢時,秘書有安排校長同埋幫我仔做assessment老師見一見我同仔,主要係講我仔個assessment 點, 校長問我仔舊學校情況,將來黎到KIS會有咩改變,問我仔得唔得,跟住同我傾左幾句,第二日就收offer啦

作者: kkk2015    時間: 17-1-3 23:29

Wing(婷婷媽咪) 發表於 17-1-3 22:56
我仔9月時interview, 做完assessment 我去接佢時,秘書有安排校長同埋幫我仔做assessment老師見一見我同仔 ...

請問你囝囝讀得開心嗎?
同學國藉比例各佔多少?

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 17-1-5 16:39

kkk2015 發表於 17-1-3 23:29
請問你囝囝讀得開心嗎?
同學國藉比例各佔多少?

好開心,因為佢係傳統小學轉入去,變左佢而家相對係好easy, 好多時間玩,主動左發問,同學有韓國人,日本人,香港人,外國人,佢地一定要用英文溝通

作者: namc9    時間: 17-1-5 18:17

回覆 Wing(婷婷媽咪) 的帖子

作者: kkk2015    時間: 17-1-5 19:58

Wing(婷婷媽咪) 發表於 17-1-5 16:39
好開心,因為佢係傳統小學轉入去,變左佢而家相對係好easy, 好多時間玩,主動左發問,同學有韓國人,日本 ...

thanks for reply
請問學術 ok 嗎?

作者: olivia601    時間: 17-1-8 22:41

好開心,因為佢係傳統小學轉入去,變左佢而家相對係好easy, 好多時間玩,主動左發問,同學有韓國人,日本 ...

面試小朋友用英文,家長用廣東話得唔得?

作者: namc9    時間: 17-1-9 18:37

回覆 olivia601 的帖子

校長係外國人,所以應該唔得
作者: derekmami    時間: 17-1-9 19:08

請問有沒有人試過插班要second in ?thanks
作者: derekmami    時間: 17-1-11 00:10

好開心,今日原本school tour (昨天已做完assessment)點知我見完校長已經收咗!
即時買校服,下星期一入學了!仔仔好興奮,他比較活潑好動好奇,傳統學校對佢嚟講實在不適合。捱了三年终於跳船了
作者: olivia601    時間: 17-1-11 01:46

namc9 發表於 17-1-9 18:37
回覆 olivia601 的帖子

校長係外國人,所以應該唔得

如果因為我兩公婆唔識英文,咁我小朋友咪無機會入讀

作者: namc9    時間: 17-1-11 09:49

回覆 derekmami 的帖子

恭喜恭喜!

你囝囝IN完後,第二日收到通知嗎?

作者: derekmami    時間: 17-1-11 11:59

回覆 namc9 的帖子

我第二日本身約了school tour, 同校長傾完計,就收了。不過挪威國際都收,唔知點㨂!

作者: alunsweeney    時間: 17-1-11 13:24

如插班的話是考什麼?考多久?
作者: derekmami    時間: 17-1-11 16:27

alunsweeney 發表於 17-1-11 13:24
如插班的話是考什麼?考多久?
30 mins. Reading, spelling, teacher asked him drawing
作者: bananalai    時間: 17-1-11 16:45

so great?! Which grade is your child in now?

作者: derekmami    時間: 17-1-11 18:04

bananalai 發表於 17-1-11 16:45

so great?! Which grade is your child in now?
Y3 and you?
作者: alunsweeney    時間: 17-1-12 11:11

derekmami mama - do you mind to pm me?
作者: gamui    時間: 17-1-13 16:32

i really like this school after read all of your message in here..however, I live in Tusen Wan, would it be too far and they will concern about the location please? My boy is now K2, would like to apply Y1 for this Sep....do they have school bus please?
作者: namc9    時間: 17-1-13 23:18

回覆 gamui 的帖子

我自己覺得學校唔會考慮你居住地區而決定收唔收!但荃灣真的有點遠,小朋友要好早起身!學校有校車!但由西灣河去荃灣相信費用唔平。

作者: namc9    時間: 17-1-13 23:25

校車費用可參考以下地方,車費為SUMMER SCHOOL時的價格:SCHOOL WEBSITE>guidelines for parents>bus information>summer school bus form & bus pass

作者: acntx2000    時間: 17-1-14 07:54

May I know anyone would have interview experience with the reception class of KIs?

作者: alunsweeney    時間: 17-1-14 08:00

你好, 插班YEAR5的考試深不深? 是2小時嗎?
作者: yanfather    時間: 17-1-15 12:44

想問下插班year 4 or year 5 係唔係好難呀?
要考乜野?
謝謝
作者: namc9    時間: 17-1-15 21:50

回覆 acntx2000 的帖子

(RECEPTION INTERVIEW)校長對小朋友,叫小朋友寫下名,寫下數字,畫下畫,我覺得主要係睇下小朋友可唔可以FOLLOW INSTRUCTIONS。不過這是係之前校長的考法!

作者: mrcamel    時間: 17-1-16 15:33

There is one school bus route which travels to Kowloon, but for this year they don't have a stop in Tsuen Wan (a few years ago, I heard there was one). If you intend to 插班 and you do not have other means of transport, before you accept the offer you must speak to school bus company to see if any arrangement can be made. And yes, it will be very early since the school buses arrive the school at 8am, and students taking the first stops will be getting on buses very early.
作者: siuwing6    時間: 17-1-17 10:17

請問每月學費幾多? 交10個月定係12個月?另外,雜費費用... 等等

多謝您解答

作者: yanfather    時間: 17-1-17 11:58     標題: 回覆樓主:

想問韓國國際學校D學生會多數去邊度升大學呢?

作者: namc9    時間: 17-1-18 00:21

回覆 siuwing6 的帖子

International Section School Fee for the Year 2016/2017

作者: namc9    時間: 17-1-18 00:28

無乜雜費。
(RECEPTION CLASS)開學至今,唔使交書簿費,估計係學費巳包,最貴只係交家教會的年費$400.
但PRI及SEC 就要自己買教科書!

作者: siuwing6    時間: 17-1-18 12:49

namc9 發表於 17-1-18 00:28

無乜雜費。
多謝解答!
請問知唔知道多同學升讀中學嗎?
我都想知道多小小升學問題, 小學之後的去向..等等

作者: namc9    時間: 17-1-18 13:17

SEC方面,我真的知很少!
現況係新校長有HEART,推動不少的改變! 而小學部亦正EXPAND!

作者: alunsweeney    時間: 17-1-18 19:48

現在的校長以前係法國國際學校做了十幾年。請問他來到有什麼新意思?
作者: namc9    時間: 17-1-18 22:31

回覆 alunsweeney 的帖子

於學校WEBSITE 內的 UPDATES>LETTER TO PARENTS 或可感受一下新校長對學校的心及所做的事:)
作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 17-1-19 10:48

我仔話好淺
作者: alunsweeney    時間: 17-1-23 14:10

各位KIS媽媽,

我剛問過校巴,如在灣仔出發都要6時40分上車。校巴媽媽說香港島塞車極嚴重,入去跑馬地再出來都要30分鐘。

1)請問此校的校風如何呢?
- 會不會規模細,人流簡單定係相反?

2)老師的質素又合乎你們的要求嗎?

作者: alunsweeney    時間: 17-1-23 14:16

3) 功課多不多?

4) 書單上的上本, SCIENCE, MATHS, ENGLISH and social studies 都要買嗎?

5) 上課時會嘈雜嗎?
作者: qkqkqkqk    時間: 17-1-24 08:34

siuwing6 發表於 17-1-18 12:49
多謝解答!
請問知唔知道多同學升讀中學嗎?
我都想知道多小小升學問題, 小學之後的去向..等等

我都想知....

作者: smartsboy    時間: 17-1-24 09:24

主要睇你係邊區上落車,如果要經跑馬地,搭校車你要預75 ~90min每車程,真係成日塞車的。學校每級只有两班,每班24人,Reception 20人,人數適中,照顅周全, 我比較喜歡小班教學我暫時都好滿意老師質素,有愛心. 我小朋友依家係lower primary,功課量唔多,多寫作。所有書都要買包括字典。
我相信每間學校都有唔乖嘅學生,上堂講嘢傾計實有,老師會有賞罰,學校係有紀律的!你已有offer ? 會讀Year 幾?

作者: smartsboy    時間: 17-1-24 09:50

有人會留係KIS上中學,有人會出国讀書,亦有人入KIS中學,每人都會選佢地自己理想的學校,所以好難解答。學校有student council,我見過佢地好樂意去幫一些新入KIS的學生,學校有function時佢地都會幫手.希望佢地keep到這份熱情留比D師弟妹!
作者: siuwing6    時間: 17-1-24 12:07

alunsweeney 發表於 17-1-23 14:10
各位KIS媽媽,

我剛問過校巴,如在灣仔出發都要6時40分上車。校巴媽媽說香港島塞車極嚴重,入去跑馬地再出 ...
如果係西灣河地鐵站過去, 應該唔遠?

作者: namc9    時間: 17-1-24 12:59

我小朋友行約15分鐘到(蝸牛速度),但其實西灣河MTR同學校係近,正常應該10分鐘:)

作者: siuwing6    時間: 17-1-24 16:38

namc9 發表於 17-1-24 12:59

我小朋友行約15分鐘到(蝸牛速度),但其實西灣河MTR同學校係近,正常應該10分鐘:)
thanks!
請問學校(小學)平時活動多嗎? 老師同家長多唔多溝通?
有無咩function係你覺得幾好?

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 17-1-24 22:33

siuwing6 發表於 17-1-24 16:38
thanks!

我覺得比起我仔之前既local小學多好多活動,會去睇drama, museum....節日會搞活動,x'mas有歌舞表演,黎緊CNY,我仔Y5會唱歌表演,要佢地做介紹,每人講d, 多多少少有演出機會,以前我仔係local school, 因為唔係精英,永遠都唔會有機會表演,KIS呢到每人都有機會,仲會請埋家長參加,每年有camp, ECA就逢星期三指定要上,其他日子可自由選擇,我今闈岩岩收到份form未詳細睇,有d要錢,有d唔洗錢,自由選擇,要錢既都唔貴

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 17-1-24 22:37

siuwing6 發表於 17-1-24 16:38
thanks!

老師同家長多數用email溝通,老師覆得好快,我覺得相比同以前local school, KIS透明度大好多,學校同校長都不定時update學校最近狀況,好似上星期收到email, 其中一part講assembly 主題係講蛇,請左個人黎分享佢影到既蛇,我仔學到好多,返到黎話我聽咩蛇係咩色.......

作者: sunpiano    時間: 17-1-25 09:49

中學部也是, 有關活動的收費不算高, 也有家教會的補貼.
作者: Rling    時間: 17-1-25 16:16     標題: 回覆樓主:

我小女兒現讀 K2, 正考慮報 KIS reception class 定等多一年報 Year 1. 自己想阿囡讀埋明年 K3 半日班, 吾想咁快讀全日 reception class. 但會否 Year 1插班位比較少? 考 reception class 是否比較穩陣? 希望大家俾 d 意外。謝謝。

作者: namc9    時間: 17-1-25 21:05

回覆 Rling 的帖子

報RECEPTION定K1要跟小朋友的出生日期。若你的小朋友的出生日期係 September 1, 2011 to August 31, 2012,就要APPLY 2017/18 Y1呢!
詳情可睇KIS WEBSITE!

作者: namc9    時間: 17-1-25 21:11

回覆 Rling 的帖子

RECEPTION 有2班,每班有20個位;而Y1又係2班,每班有25個位;即Y1插班位,起碼有10個,而RECEPTION 係可直升Y1的。
作者: mrcamel    時間: 17-1-26 10:05

回覆 namc9 的帖子

As in any international schools in Hong Kong, students come and go (some expat family will return home for example) so there may be seats available in the middle of school year too.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5