教育王國

標題: 請問Ritalin同Strattera呢兩款藥的分別 [打印本頁]

作者: jcdad    時間: 16-9-19 22:17     標題: 請問Ritalin同Strattera呢兩款藥的分別

食緊Ritalin但醫生話試下轉另一款藥Strattera, 副作用差不多, 應該適合小朋友多D.

想知道有無其他小朋友食Strattera? 醫生話一開始食就不可以中間停藥, 否則會影響藥力, 之前食Ritalin時, 醫生話假期時可以停食, 到返學先食番, 若而家轉藥 就不可以假期時停藥, 應該聽從醫生建議轉藥嗎?

有無小朋友食開呢隻藥可以比D意見? 謝謝。

作者: katy211    時間: 16-9-22 14:54

完全係兩隻唔同既藥喎,
既然醫生話轉藥,咁應該係S字頭既藥比較適合你小朋友
你應該將你既考慮話埋俾醫生聽
作者: Hopeful2010    時間: 16-9-23 11:41

jcdad 發表於 16-9-19 22:17
食緊Ritalin但醫生話試下轉另一款藥Strattera, 副作用差不多, 應該適合小朋友多D.

想知道有無其他小朋友食 ...
請問你是看政府醫生嗎?小兒最初吃Ritalin, 因副作用關係,轉吃Strattera, 現在已沒有什麽副作用,這藥要儲二至三星期才發揮到效力,儲夠藥力後,二十四小時都能集中精神,相比Ritalin, 這藥更適合小兒,做功課和備課時有明顯的進步。
作者: bestwish    時間: 16-9-27 10:49

Hopeful2010 發表於 16-9-23 11:41
請問你是看政府醫生嗎?小兒最初吃Ritalin, 因副作用關係,轉吃Strattera, 現在已沒有什麽副作用,這藥要儲 ...

可24小時有效又幾好wor,  禁你仔仔食S有冇副作用?  一日食幾多粒? 點食法?

作者: do-re-me    時間: 16-9-29 11:52     標題: 引用:Quote:jcdad+發表於+16-9-19+22:17+食緊Rit

原帖由 Hopeful2010 於 16-09-23 發表
請問你是看政府醫生嗎?小兒最初吃Ritalin, 因副作用關係,轉吃Strattera, 現在已沒有什麽副作用,這藥要儲 ...
政府開strattera嗎?

作者: Hopeful2010    時間: 16-9-29 14:10

bestwish 發表於 16-9-27 10:49
可24小時有效又幾好wor,  禁你仔仔食S有冇副作用?  一日食幾多粒? 點食法?
每天早上吃一粒,仍有搣手指和腳指甲,食strattera後,食得、睡得、情緒穩定,現在仍未開足份量,上堂有遊魂,做功課間中不能集中,但整體來說是有進步。
作者: Hopeful2010    時間: 16-9-29 14:15

do-re-me 發表於 16-9-29 11:52
政府開strattera嗎?
看私家醫生,下個月會見政府醫生,我都想知政府會不會開這隻藥。
作者: bestwish    時間: 16-9-29 14:16

Hopeful2010 發表於 16-9-29 14:10
每天早上吃一粒,仍有搣手指和腳指甲,食strattera後,食得、睡得、情緒穩定,現在仍未開足份量,上堂有遊 ...

搣手指和腳指甲 是ADHD 徵狀之一?

作者: Hopeful2010    時間: 16-9-29 14:58

bestwish 發表於 16-9-29 14:16
搣手指和腳指甲 是ADHD 徵狀之一?
是ADHD誘發出來的tics,以前沒有出現,吃藥後便出現,醫生說是副作用,但轉藥後仍在,只是少了些。
作者: bestwish    時間: 16-9-29 15:05

Hopeful2010 發表於 16-9-29 14:58
是ADHD誘發出來的tics,以前沒有出現,吃藥後便出現,醫生說是副作用,但轉藥後仍在,只是少了些。 ...

作者: 我掛念嫲嫲    時間: 16-9-29 15:34     標題: 引用:Quote:jcdad+發表於+16-9-19+22:17+食緊Rit

原帖由 Hopeful2010 於 16-09-23 發表
請問食r有咩副作用?

作者: Hopeful2010    時間: 16-9-30 11:13

我掛念嫲嫲 發表於 16-9-29 15:34
請問食r有咩副作用?
眨眼睛、容易發脾氣、搣手指、腳指甲
作者: 我掛念嫲嫲    時間: 16-10-3 18:06     標題: 引用:Quote:我掛念嫲嫲+發表於+16-9-29+15:34+請

原帖由 Hopeful2010 於 16-09-30 發表
眨眼睛、容易發脾氣、搣手指、腳指甲
thanks,  我都唔知阿仔有無副作用
因為放學已經過咗藥較

作者: do-re-me    時間: 16-10-18 02:17     標題: 引用:Quote:原帖由+Hopeful2010+於+16-09-23+發

原帖由 我掛念嫲嫲 於 16-09-29 發表
請問食r有咩副作用?
r:頭痛,冇胃口,瞓唔著

作者: bestwish    時間: 16-10-21 22:14

do-re-me 發表於 16-10-18 02:17
r:頭痛,冇胃口,瞓唔著

r字頭,過左藥力,係咪會一切正常冇哂副作用?

我想叫醫生開R, 只係考試前溫習,同埋考試時食,平時唔係考試唔食。因為醫生話我仔唔使用藥住,因為仲細同埋成績唔差又冇比老師投訴。但一到考試時,我同佢都好痛苦,呀仔唔願溫書,成日要同佢角力。佢不斷大叫同發皮氣。

作者: fomchan    時間: 16-10-26 12:24

政府係無strattera, 但可寫紙比你出去買

作者: jcdad    時間: 16-10-30 17:48

回覆 Hopeful2010 的帖子

抱歉現在才回覆.

是, 看政府醫生,醫生寫紙比錢買這藥.

與R藥相比, S藥好似好D, 副作用方面, 發覺有搣手指、腳指甲及早上沒有什麼胃口吃早餐, 但午飯及晚飯正常.但以前吃R藥好明顯是完全沒有胃口及搭車時會嘔.

但小朋友不喜歡吃藥, 常借D意忘記吃, 此藥不好的地方是一旦停吃了就沒有效用, 要吃足一段時間才能揮效力.

作者: kmmum    時間: 16-10-30 20:41

fomchan 發表於 16-10-26 12:24
政府係無strattera, 但可寫紙比你出去買

正苦是有開 s 的!

作者: bestwish    時間: 16-11-22 11:23

Hopeful2010 發表於 16-9-23 11:41

我想問下如果食Ritalin, 藥力過左幾耐先可以有胃口食番野?  Thanks.

作者: Hopeful2010    時間: 16-11-22 16:24

bestwish 發表於 16-11-22 11:23
我想問下如果食Ritalin, 藥力過左幾耐先可以有胃口食番野?  Thanks.
小兒只吃了3個月Ritalin, 現已轉服Strattera,那時吃長效8小時的,到下午藥力已過,但晩飯也吃得不好,也許他本身吃飯也很慢。
作者: Hopeful2010    時間: 16-11-22 16:31

jcdad 發表於 16-10-30 17:48
回覆 Hopeful2010 的帖子

抱歉現在才回覆.
Strattera 是每日吃一粒,只要早上讓他吃便不會忘記,我發覺要每天同一時間吃才有效,就算加藥後也要過一段日子才發揮到效果
作者: TTeresa    時間: 17-5-17 18:04

兩隻仔都有試, 對佢來講, 佢話一樣, 所以最後咩都唔食....

好明顯唔食後肥左好多. 佢發緊育
作者: lololala    時間: 17-6-5 23:02

TTeresa 發表於 17-5-17 18:04
兩隻仔都有試, 對佢來講, 佢話一樣, 所以最後咩都唔食....

好明顯唔食後肥左好多. 佢發緊育 ...

其實都有友人同我傾過佢小朋友嘅問題,不過我唔係專家,唔敢亂講答。

佢小朋友食咗兩年藥,呢兩年間佢主診醫生有轉過藥有加個藥分量,但小朋友都係不停被老師投訴,無好轉過,友人都好頭痛,開始覺得自己小朋友究竟係咪真係ADHD?因為如果根本唔係ADHD而係性格問題使然,咁就算點轉藥點加藥份量上去都只會係徒然。
友人想不如停藥了,反正有副作用之餘又幫唔到改善行為表現。佢正爭扎中......請問可給點意見嗎?

作者: jcdad    時間: 17-6-15 17:15

lololala 發表於 17-6-5 23:02
其實都有友人同我傾過佢小朋友嘅問題,不過我唔係專家,唔敢亂講答。

佢小朋友食咗兩年藥,呢兩年間佢主 ...
個人認為同行為有關, 但要找到適合的行為治療課程是不容易的.不知各位有無介紹?

作者: happyshan    時間: 17-6-18 09:06

Sorry del
作者: DollyCC    時間: 17-6-20 21:03

Hopeful2010 發表於 16-9-29 14:58
是ADHD誘發出來的tics,以前沒有出現,吃藥後便出現,醫生說是副作用,但轉藥後仍在,只是少了些。 ...

我仔都是tic 成日縮頸,但食R已經食左9個先覺得佢有tic,醫生話R唔會引起tic,但有tic底會加劇tic,我地都轉左S大約一星期,少左d tic但仲有

作者: PurinBB    時間: 17-6-22 07:42

回覆 katy211 的帖子

請問這兩隻藥係有什麼分別?因為我問過醫生,佢話我小朋友唔係個類,所以唔係食S字頭的藥,佢依家只係食Ritalin,只係返學吃,到放學回家藥力過咗,少少事就鬧脾氣好大,情緒又大
作者: a_for_apple    時間: 17-7-21 01:49

DollyCC 發表於 17-6-20 21:03
我仔都是tic 成日縮頸,但食R已經食左9個先覺得佢有tic,醫生話R唔會引起tic,但有tic底會加劇tic,我地都轉 ...

我仔都係,食 Ritalin 同 Ritalin LA 成年都冇事,係冇胃口。但轉 Concerta 後三星期開始有 tics, 初初係眼球自己碌埋一邊,頻密程度可以係幾秒一下,同佢轉返 Ritalin LA, 眼球係減少咗,但又輪到個鼻同咀戚戚下,又係可以幾秒一次。最後停晒藥,明顯少咗好多,但都仲有,醫生再開 Strattera, 但上網睇,S 都係會有 tics, 又傷肝,又可能增加自殺傾向,所以冇俾阿仔食了。而家停藥兩個幾月,好間中仲見到 tics (其實佢而家間中會 sung 下個鼻,以前係冇嘅,我唔肯定呢啲係咪 tics)

作者: 我掛念嫲嫲    時間: 17-9-11 12:56

a_for_apple 發表於 17-7-21 01:49
我仔都係,食 Ritalin 同 Ritalin LA 成年都冇事,係冇胃口。但轉 Concerta 後三星期開始有 tics, 初初係 ...

我仔轉咗strattera一個月,但未見成效!
物會傷肝同增加自殺傾向
請問邊度有資料睇到?

作者: a_for_apple    時間: 17-9-11 13:33

我掛念嫲嫲 發表於 17-9-11 12:56
我仔轉咗strattera一個月,但未見成效!
物會傷肝同增加自殺傾向  
請問邊度有資 ...

我唔記得了,之前有睇過中文/英文嘅資料都有提過,你可以 search strattera side effect/斯德瑞副作用睇下

作者: bestwish    時間: 17-9-14 10:16

a_for_apple 發表於 17-7-21 01:49
我仔都係,食 Ritalin 同 Ritalin LA 成年都冇事,係冇胃口。但轉 Concerta 後三星期開始有 tics, 初初係 ...

副作用有自殺傾向醫生都會開????

點唔專心, 點失控, 都唔會嚴重過尋死化 !   ????  

作者: a_for_apple    時間: 17-9-15 17:25

bestwish 發表於 17-9-14 10:16
副作用有自殺傾向醫生都會開????

點唔專心, 點失控, 都唔會嚴重過尋死化 !   ????  

醫生當然冇講過呢啲副作用,只係話都係主要胃口問題。

係我自己上網睇返嚟,當然呢啲係最壞嘅 case,相信比例唔算多。

其實任何藥物都一定有副作用,好睇唔同人唔同反應

作者: candy_keung    時間: 17-10-3 20:31

阿托莫西汀Strattera[size=0.85em]Pronunciation

Generic Name: atomoxetine (AT oh mox e teen)
Brand Names: Strattera

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%98%BF%E6%89%98%E8%8E%AB%E8%A5%BF%E6%B1%80

[size=15.008px]FDA已在2004年發出了警告指出,本藥物可能引起[size=15.008px]肝損害[size=15.008px],建議服藥者(特別是有輕微肝腎功能問題或[size=15.008px]黃疸[size=15.008px]患者)定期追蹤[size=15.008px]肝功能[size=15.008px]。[9][10][11]

作者: 朱寶媽媽    時間: 18-6-23 07:00

我掛念嫲嫲 發表於 16-9-29 15:34
請問食r有咩副作用?

我個女食了8個月,有扙眉毛眼捷毛等情況因此停了藥,太約半年.

作者: 小平媽媽    時間: 18-7-18 15:05     標題: 回覆樓主:

我女食左R 10個月,開頭食20mg(8小時),無咩胃口,但係晚飯都食到,而家食10mg4小時就差唔多學校午飯時間,佢對食要求唔高,學校啲飯都ok好食,佢就無輕到,反而重左,可能放假食多左野
無頭痛,無失睡,之前有咬手甲都無左,係藥力過左易刺激到。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5